2 misdaadbendes in Heusden en Beringen opgedoekt

2 misdaadbendes in Heusden en Beringen opgedoekt

Politie en gerecht in Limburg hebben vandaag twee grote misdaadbendes opgedoekt die vooral in West-Limburg actief waren. Het ging om twee aparte onderzoeken onder leiding van een onderzoeksrechter in Hasselt samen met de federale politie en de lokale politiezones BHT, Carma, Kempenland en Heusden-Zolder en ook CIK en DAB. Er zijn 25 huiszoekeningen uitgevoerd in Limburg. 17 personen zijn gearresteerd, 140.000 euro cash, 11 luxewagens en 20 dure horloges zijn in beslag genomen.

Het eerste onderzoek ging om een criminele organisatie die opereerde vanuit Heusden en Beringen. Die hield zich bezig met het verduisteren van geleasede luxe-auto's. Die werden geleased op naam van schijnvennootschappen, meestal geleid door een stroman-zaakvoerder. Nadien werden ze doorverkocht. 

De tweede misdaadorganisatie werkte vooral vanuit Beringen en was verantwoordelijk voor malafide geldstromen tussen diverse schijnvennootschappen. Ook daarbij werd gebruik gemaakt van stroman-zaakvoerders, maar er zouden ook boekhouders in betrokken zijn. Tussen januari 2018 tot begin dit jaar zouden er minstens 7 vennootschappen misbruikt zijn, waarbij ettelijke miljoenen euro’s aan misdaadgeld cash werden opgenomen en/of werden doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen. De betrokkenen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie , valsheid in geschrifte en gebruik valse stukken, witwas en fiscale fraude. De twee organisaties zouden banden met elkaar gehad hebben. Vandaag en morgen worden de arrestanten bij de onderzoeksrechter voorgeleid.
67720