DOORPRIKT: dansen op straten en slappe koorden

De politie heeft een aantal pv's uitgeschreven tegen Turkse bruiloftsvierders die zich misdroegen in een autokaravaan en kondigt meteen aan dat er nog meer zullen volgen. Wat is er aan de hand? Het gaat niet op de eerste plaats om de brave families die tussen gemeentehuis en feestzaal enkele keren op hun claxon duwen. Het gaat om uitwassen: luidruchtige karavanen, die niet alleen de Koolmijnlaan blokkeren, maar die ook elders kruispunten dichtzetten of zich zelfs dwars over rotondes zetten zodat hun kompanen verder kunnen, die alle verkeersregels aan hun laars lappen en nog erger, die midden in de straat in de lucht beginnen te schieten, laat ons hopen met een alarmpistool, maar dan nog.

Na de lauwe reactie op de blokkade door Erdogan-aanhangers op Pasen, kwam er veel kritiek vanuit de bevolking en ging de rechtse oppositie zwaar in het verweer. Op minder dan anderhalf jaar voor de stembusgang zou het wel eens een verkiezingsthema kunnen worden en in deze populistische tijden zijn de centrumpartijen daar als de dood voor. Maar het wordt dansen op een slappe koord, want tegelijk proberen diezelfde partijen het brede Turkse electoraat niet te fel tegen de haren te strijken.

Het gaat natuurlijk ook niet alleen om repressie. Achter de schermen worden dezer dagen contacten gelegd en overleg gepleegd met Turkse verenigingen om duidelijk te maken wat nog kan en vooral niet meer kan. Ook bij hun leiders ligt een zware verantwoordelijkheid. En ongetwijfeld zal bij een heel deel van de Turkse gemeenschap die boodschap aankomen, want we zijn ervan overtuigd dat achter heel wat ramen in de Koolmijnlaan ongerust wordt gekeken naar wat zich op de straat afspeelt.

Maar hoe dan ook, alle partijen waren het er op de laatste gemeenteraad over eens dat een gewestweg blokkeren niet langer kan. De bruiloftsstoeten zijn alvast één uitdaging om die belofte waar te maken. En wanneer binnenkort het Turks voetbalkampioenschap wordt beslecht, volgt nog een belangrijke testcase. Maar meer nog dan dat moet iedereen beseffen dat het om veel meer gaat dan wegblokkades, dit gaat over samen leven, elkaar en de regels respecteren en vooral denken aan een leefbare toekomst voor ieders kinderen en kleinkinderen. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(Reacties op Facebook)
33170