DOORPRIKT: Vuilniszak gehackt

DOORPRIKT: Vuilniszak gehackt

Al dagenlang zitten de hacking en het datalek bij Limburg.net in het nieuws, nationaal zelfs. Dat hoeft  niet te verbazen. Voor zover we weten, gaat het om de grootste datadiefstal bij een overheidsbedrijf tot nu toe, en waarbij gegevens van u en van mij zijn ontvreemd en te grabbel worden gegooid. En 't is een cliché, maar de vraag was ook niet of zoiets kon gebeuren, maar wel wanneer het zou gebeuren. Het zet ons wel aan het denken bij de evolutie die onze maatschappij ondergaat en vooral over de snelheid waartegen dit gebeurt.

Overheden slaan op verschillende manieren allerlei informatie op van de burgers, op zich efficiënt want je kunt allerlei attesten en documenten thuis downloaden of uitprinten zonder dat je naar het gemeentehuis moet. Ook bedrijven waar je online aankopen doet, houden allerlei informatie bij over hun cliënteel: aankoopgedrag of -voorkeuren, betaalgegevens, bankrekeningen, ... Op zich gaan misschien de bestellingen en de afhandeling ervan vlotter en sneller. Op verschillende platformen staan ook onze medische gegevens: van voorschriften door onze huisartsen, operatieverslagen, bloeduitslagen tot RX-foto's, ...  Het kan leiden tot een snellere en meer acurate tussenkomst bij een medisch noodgeval. Maar al die overheden, bedrijven en platformen hebben de absolute plicht om die gegevens niet alleen zelf niet te misbruiken, maar te bewaken en op elk moment te beveiligen. En dat zeker in een tijd dat misdaadbendes zich specialiseren in online oplichting, dat vijandige staten cyberoorlogen voeren of data gebruiken om verkiezingen of zelfs geopolitieke verhoudingen te beïnvloeden. In die zin tast een gebeurtenis zoals bij Limburg.net het vertrouwen van de mensen alleen maar aan.

Daarnaast is er nog een ander aspect. Onze maatschappij digitaliseert in een razend tempo. Dagelijks krijgen mensen nieuwe apps aangeboden, nieuwe toepassingen van banken, dienstverleners of platformen, ze worden gepusht om papieren transacties te vervangen door digitale, ... maar even vaak gaat het mis. Apps die blokkeren, facturen die onbetaald blijven omdat ze in de spam belanden. Of een gebruiker klikt iets verkeerd aan, wat snel is gebeurd. De digitale evolutie, aangestuurd door de diginerds en technologische wonderboys en -girls van deze wereld, houdt geen rekening met het feit dat een groot deel van hun doelpubliek niet van kindsbeen af is opgegroeid met het digtitale keurslijf waarin ze nu gedwongen worden. En zich dus ook niet altijd bewust zijn van de gevaren.  Mensen moeten zich aanpassen aan de digitale vooruitgang, terwijl de ditiale toepassingen precies op mensenmaat moeten gemaakt worden. Het gaat gewoon te snel voor velen, mensen zijn geen robots.


En dat brengt ons bij een nieuw probleem: in de komende periode kent het digiverhaal nog een multiplicator-effect door de Artificiële Intelligentie (AI). Chat- en andere robots zullen niet alleen alles nog sneller en met minder menselijke tussenkomst doen verlopen, ze vergroten ook nog eens extra de kans op misbruiken in de handen van bendes die beveiligers en gerecht vaak een stap voor zijn en nu nog extra instrumenten in handen krijgen.

Nogmaals, we moeten niet terug naar het stenen tijdperk en alle evoluties hebben zeker hun voordelen en kunnen ons leven een stuk eenvoudiger maken. In die zin moeten we niet aan doemdenken of paniekzaaierij gaan doen. Maar wel blijven waarschuwen voor mogelijke misbruiken en mensen alert houden. Ze moeten beseffen dat de grootste dieven niet meer binnendringen via geforceerde deuren of ramen, maar ongezien binnenglippen via computer of smartphone.  En tegelijk moet de overheid er streng op  toezien dat iedere instantie haar data uiterst goed beveiligd. Alleen mag die overheid dan natuurlijk niet zelf gehackt worden. Want dan kunnen we allen onze laptops en smartphones gaan dumpen in de reyclageparken van Limburg.net. Als we er dan nog binnen kunnen tenminste.
Dirk Reynders, Internetgazet Heusden-Zolder
(Reacties op Facebook)79926