Groot hotel en zwevend fietspad in Magazijn

Groot hotel en zwevend fietspad in Magazijn

De komende jaren verrijst op de vroegere mijnterreinen van Zolder T(h)e Max Experience, een combinatie van horeca, toerisme, kantoorruimten en faciliteiten. De internationale groep Temax investeert 30 miljoen euro en schat dat het enkele honderden arbeidsplaatsen zal opleveren. De vergunningsaanvraag ligt momenteel bij de gemeente die wellicht eind dit jaar groen licht zal geven.

Drijvende kracht achter het project is Tamer Cankurtaranoglu, mijnwerkerszoon en CEO van de internationale isolatiegroep Temax. Hij heeft Maurice Webers, de vorige burgemeester van Beringen, als coördinator aangetrokken. Blikvanger wordt een hotel met 100 kamers in het Centraal Magazijn. Het gaat niet alleen om klassieke kamers, voor toeristen en zakenmensen, maar ook om business units, waar zakenmensen langer kunnen verblijven. Bij het hotel horen een zwembad en wellness. Er is minstens één nicherestaurants voorzien in het magazijn, maar ook kantoor- en vergaderruimte. Er komen  diensten als kinderopvang, strijk, boodschappen, … Daarvoor zal Temax samenwerken met anderen. 

Verhoogd fietspad

De gelijkvloerse verdieping van het Centraal Magazijn blijft onbebouwd, daar zou theoretisch in de winter een markt kunnen plaatsvinden of een ander event. Andere blikvanger wordt een fietspad dwars door het gebouw. Aansluitend op het fietsroutenetwerk rijd je aan de ene kant het gebouw in, aan de andere zijde er weer uit , op iets meer dan 2,70 meter hoog. Daarover wordt nog onderhandeld met onder meer Toerisme Limburg. Fietsers kunnen er ook halt houden voor een hapje of drankje of om hun elektrische fiets op te laden. Er wordt gedacht om met beelden en virtual reality het mijnverleden tot leven te brengen in het gebouw. Overigens blijft de buitenkant nagenoeg helemaal bewaard. Er is ook een aanvraag ingediend om een helihaven aan te leggen.

Lavaar

De vroegere badzaal, Den Lavaar, komt ook bij het project. Er wordt gezocht naar een soort art-déco overkapping om badzaal en magazijn met elkaar te verbinden. Daaronder zouden terrasjes kunnen komen, live-optredens plaatsvinden. Het vroegere restaurant wordt opnieuw eetgelegenheid, momenteel zijn daarvoor verschillende gegadigden. De grote zaal krijgt een bestemming voor feesten, evenementen, optredens, … Daarnaast blijven in het gebouw ook kantoren behouden, zo blijft ook het WTCB er een aantal kantoren houden.

In één keer

Er wordt op dit moment nog aan heel wat projecten geschaafd en onderhandeld met bedrijven die mee willen instappen. Maar als de vergunning er is, wil Temax begin volgend jaar starten met de werkzaamheden die minstens een 2-tal jaren zullen in beslag nemen. De groep wil ook het hele project in één keer verwezenlijken.
48412