Het weer: kans op een onweersbui

Aan de westelijke flank van een hogedrukgebied over Oost-Europa wordt lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. De temperaturen liggen een flink stuk boven de normale waarden en de zon is vaak van de partij. De volgende dagen bouwt een nieuw hogedrukgebied vanuit het westen op, waardoor de zon in het weerbeeld aanwezig blijft, al wordt het wel iets minder warm.
Vandaag maken wolken na de middag plaats voor meer zon. Later zijn er echter stapelwolken die plaatselijk kunnen uitgroeien tot een onweerachtige bui, al is de kans eerder klein. De maxima liggen rond 26 of 27 graden.
Morgen domineert de zon het weerbeeld en het kwik klimt al vlug boven 20 graden. De maxima liggen uiteindelijk rond 26 graden. Na de middag komen er meer stapelwolken voor en op het eind van de dag is er kans op een warmte-onweder.
Zondag liggen de maxima rond 25 graden. Er zijn wat meer wolken en de kans op een onweersbui in de namiddag/avond is wat groter, al is er ook ruimte voor de zon.
Maandag zijn de wolken in de minderheid en de zon heeft de overhand. Het blijft overwegend droog bij 25 graden.
Dinsdag wordt er koelere lucht vanuit het noordoosten aangevoerd, waarbij het kwik rond 20 graden uitkomt. Anticyclonale condities zorgen echter voor zonnig weer.
Woensdag is het zonnig bij 20 graden. Na de middag komt er geleidelijk meer bewolking opzetten, maar het blijft overwegend droog.
De volgende dagen zijn er meer wolken en vooral in de namiddag en avond neemt de kans op enkele buien toe. Bovendien wordt de onweersdreiging groter. Bij maxima rond of net boven 20 graden, blijft het wel zacht voor de tijd van het jaar. (Michel Nulens - Meteoservices)
7435