Het weer: stilaan kouder

Momenteel worden records gebroken, maxima tussen 22 en 24 graden zijn zelden in deze periode van het jaar. Dankzij een hogedrukgebied met kern over de Noordzee houdt het fraaie herfstweer nog enkele dagen aan. Het hogedrukgebied evacueert echter naar het westen, waardoor er een noordelijke luchtstroming over onze streken ontstaat. Het kwik gaat stelselmatig achteruit en in het weekend nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is de zon flink aanwezig en het kwik wordt al vlug richting 22 graden geduwd. Later is er meer bewolking, maar het blijft droog.
Morgen bestaat er een kleine kans op een drupje regen in de ochtend en het kan mistig zijn. Later zijn er echter opklaringen en het kwik klimt tot 17 graden.
Donderdag kiest de wind voor het noorden. Er wordt koudere lucht aangevoerd en vooral na de middag komt er meer bewolking opzetten. Het kwik komt niet hoger dan 13 graden.
Vrijdag verlaat een storing in de vroege ochtend de regio. Het wordt droog en het klaart uit met flink wat zon. Ook na de middag kan de zon domineren. Polaire lucht schuift echter over onze streken, waarbij het kwik nauwelijks nog 10 graden bereikt.
Het weekend belooft vooral koud te worden met maxima rond of net onder 10 graden en ook in de nacht koelt het flink af met kans op grondvorst. Op zaterdag is er kans op een bui, maar blijft het meestal droog. Zondag brengt een storing in de loop van de dag regen. Na het weekend volgt een wisselvallige en koude periode bij maxima rond 10 graden en iedere dag wel kans op enkele buien of tijdelijk regen. (Michel Nulens - Meteoservices)11680