Het weer: subtropische invloed!

Langs de westelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Oost-Europa, wordt lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. Het kwik bereikt hierbij zomerse waarden. Na het weekend kan een volgende hogedrukgebied het weer gaan bepalen, er wordt dan wel wat minder warme lucht aangevoerd. Stilaan begint de droogte echter een probleem te worden.
Vandaag is het stralend zonnig weer en bij weinig wind uit het oosten tot het zuidoosten kan het kwik oplopen tot 23 of 24 graden. Na de middag komen er enkele wolken opzetten.
Morgen kan de zomerse grens van 25 graden bereikt worden. De zon domineert, nauwelijks gehinderd door wolken en er staat niet al te veel wind.
Donderdag ruimt de wind verder naar het zuidoosten en neemt iets in kracht toe. Er wordt evenwel nog warmere lucht aangevoerd en bij een stralende zon kan het kwik oplopen tot 25 of 26 graden.
Vrijdag zijn we op weg naar een zomerse 27 graden. Opnieuw is de zon van de partij en er komen vrijwel geen wolken voor.
Zaterdag is er flink wat zon, maar er komen ook enkele stapelwolken opzetten. Het blijft droog en het is zomers warm bij maxima rond 25 graden.
Zondag wordt een overgang van het ene hogedrukgebied naar het andere. Hierbij krimpt de wind naar het oosten en is het iets minder warm bij 23 graden. Er komt tijdelijk meer bewolking voor.
Het ziet er naar uit dat het tot het einde van de maand warm en droog gaat blijven. Maandag is er tijdelijk nog meer bewolking mogelijk, maar vanaf dinsdag is er meer zon. Het kwik komt de hele periode net boven 20 graden uit. Opgelet, want de UV-index is ondertussen hoog en gevoelige huidtypes kunnen gemakkelijk verbranden. Bovendien is er door de droogte ook een groter brandgevaar ! (Michel Nulens - Meteoservices)
7413