'Jagers zijn oorzaak everzwijnenplaag'

'Jagers zijn oorzaak everzwijnenplaag'

Een jager uit Hechtel-Eksel heeft voor het eerst aan de VRT toegegeven dat de everzwijnenplaag waarmee grote delen van Heusden-Zolder, Beringen en Hechtel-Eksel te maken hebben, veroorzaakt is door jagers zelf. Volgens hem hebben enkele jagers doelbewust everzwijnen uitgezet om te kunnen blijven jagen. Maar die zwijnen hebben in de Limburgse natuurgebieden en militaire domeinen zoveel rust gevonden dat ze kunnen blijven kweken en nu massaal rondzwerven.

Andere bronnen bevestigen dat er ook jagers zijn die de zwijnen blijven bijvoederen. Bovendien zijn bij het opdoeken van een illegale kwekerij in Beringen begin dit jaar nog dieren ontsnapt. Het Vogel- en Zoogdierenopvancentrum moet geregeld uitrukken voor dode en gewonde dieren na verkeersongevallen. Vorige week nog is bij een botsing op de Noord-Zuidverbinding een auto totaal vernield, bevestigt Rudi Oyen. Het everzwijn is geëuthanaseerd.

In het totaal zijn dit jaar volgens hetzelfde VRT-bericht al zowat 800 zwijnen neergeschoten in Limburg. Maar het nut van de druk- en drijfjachten wordt ook in vraag gesteld omdat de opgeschrikte everzwijnen zouden uiteenstuiven en zich zo nog maar zouden verspreiden.37126