O Tempora, O Muze, ode aan vroeger en nu

O Tempora, O Muze, ode aan vroeger en nu

‘O Tempora, o muze’, mooier kan het afscheid  aan de oude Muze niet klinken. Het is de titel van de kunsttentoonstelling die Art 27 er van 1 tot 24 november organiseert. 50 kunstenaars hebben werken gemaakt rond het thema Muze. De negen dochters van Zeus stelden in de Griekse mythologie de inspiratie voor. Kunstenaars verzochten de godinnen van literatuur, kunst en wetenschap om inzicht en bevlogenheid. Eeuwenlang en eeuwen later is de magie van de muze nog steeds springlevend.  

Hele gebouw ingepalmd

Muze ontving decennialang cultuurliefhebbers van Heusden-Zolder en ver daarbuiten.  Art 27 vzw selecteerde kunstenaars uit allerlei disciplines. Centraal staat het zintuigelijke genieten van kunst. Daarnaast kunnen kunstkijkers nog één keer door het centrum dwalen. Van kleedkamers tot balzaal, van de vroegere kantoren en keuken tot de schouwburg, overal staat kunst.  Op het podium van de schouwburg stelt Steven Palmen een installatie voor, geïnspireerd op de scène met de koets uit Battleship Potemkin van Sergei Eisenstein.  In de zetels van de schouwburg kijken beelden van Pollie Gregoor (foto) als ooggetuigen toe.

In de vroegere koelcel van de feestzaal stelt Zjeeke Polleunis goddelijk wit, bijna transparante keramiek voor. Bart Heijlen toont in de balzaal de negen muzen, getransformeerd naar de hedendaagse wereld van snelle consumptie.  Jeroen Meijs toont met zijn grote beelden in de vroegere vergaderzaal dat niets is wat het gezien lijkt te zijn.  In de vroegere lockers kan je deelnemen aan een  ‘cultureel verantwoorde wedstrijd’.  

Goed doel

De expo opent op 1 november met een happening en sluit op 24 november met een finissage waar de kinderen van ‘taalstimulering Lindeman’ een performance doen. Tussendoor is er een tijdelijk kunstcafé met fairtrade producten in de balzaal, zijn er rondleidingen, … .  De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar twee duurzame projecten in het zuiden: vzw Mijn Congo en Fajar Baru in Indonesië.  
48332