Op bezoek bij een oude adelijke familie

Op bezoek bij een oude adelijke familie

Volgende zondag heeft op en rond kasteel Vogelsanck Kucuna plaats, dat wordt een totaalevent waarbij je het kasteel en het domein uitzonderlijk kunt verkennen. Daarvoor zijn er rondleidingen, een rondrit met paard en koets, boottochtjes op de slotgracht, helikoptervluchten, een offroadparcours van ProMove, ... Op een Art Market tonen kunstenaars hun werk en strijken antiquairs neer. De komende dagen meer details.

Maar wist je dat de huidige bewoner en kasteelheer baron Claude de Villenfagne de Vogelsanck - gehuwd met barones Isabel t' Kint de Roodenbeeke - al de 37ste heer van Vogelsanck is? Hij is de zoon van de vorig jaar overleden baron Henri - en gravin Louise de Lichtervelde. De eerste heer van Vogelsanck was graaf Arnold van Loon (1145-1171) de stichter van de abdij van Averbode. Zijn opvolger, graaf Gerard van Loon nam deel aan de tweede kruistocht en hij stichtte in 1187 de Curia (Heerlijkheid) van Vogelsanck. Hij richtte er een belangrijke hoeve op, de gebouwen werden omgeven door burchtgrachten. Vanaf dat ogenblik wordt de titel van 'Vrijheer van Vogelsanck' gebruikt.

De eerste telg van de familie de Villenfagne als heer van Vogelsanck is Gilles de Villenfagne vanaf 1741, hij was trouwens ook burgemeester van Luik. Hij kocht het kasteel en de heerlijke rechten van Graaf Jan-Willem de Souza-Pacheco. De familie de Villenfagne de Vogelsanck heeft in het totaal 4 burgemeesters van Zolder geleverd. Na de huidige baron en erfheer Claude, zijn de volgende erfheren Gautier (1968) en Henri (1999). (foto Michiel Reynders)
35772