Orchilim 2019: orchideeënpracht uit heel de wereld

Orchilim 2019: orchideeënpracht uit heel de wereld

In ZLDR Luchtfabriek heerst momenteel een koortsachtige drukte want de leden van OVV vzw Regio Limburg zijn druk bezig met de opbouw van de internationale orchideeëntentoonstelling Orchilim 2019. Normaal heeft die om de drie jaar plaats, nu is de vorige editie al 4 jaar geleden. Telkens liep die in Alden Biesen maar de organisatoren gingen op zoek naar een nieuw decor en kwamen zo terecht in ZLDR Luchtfabriek waar ze de orchideeën letterlijk en figuurlijk in de oude machines vervlechten. Duizenden orchideeën uit de hele wereld worden daar momenteel uitgestald in rekken, decors, kunstige opstellingen, … De meest zeldzame en delicate soorten staan in 3 vitrines waar ze beschermd zijn voor ongewenste aanrakingen en in de juiste temperatuur en luchtvochtigheid worden bewaard.

30 deelnemers bouwen er een showstand uit. Ze krijgen morgennamiddag het bezoek van een internationale jury die prijzen toekent in 8 categorieën en dan ook nog eens de allermooiste orchidee bekroont. Daarnaast zijn er 13 verkopers neergestreken en die komen uit Peru, Equator, Brazilië, de Filipijnen, Duitsland, Frankrijk, … Op die manier zullen er ook zeer bijzondere orchideeën te bekijken en te kopen zijn. In Alden Biesen lokte de expo bijna iedere keer meer dan 6.000 bezoekers, ook nu hoopt voorzitter Paul Noben, samen met burgemeester Mario Borremans en cultuurschepen Marleen Hoydonckx, op een succesvolle editie.

Anderzijds maakt de voorzitter zich wat zorgen over het feit dat orchideeën minder dan vroeger een exclusieve plant zijn geworden. Maar wat dat betreft, zal de meest verwende plantenbezitter, dit weekend meer dan versteld staan in de Luchtfabriek. Er wordt nu nog hard gewerkt tot morgen na de middag, dan moet alles klaar zijn voor de jury. Orchilim 2019 is open voor het publiek op zaterdag, zondag en maandag van 10 tot 18 uur. De toegang bedraagt € 8, kinderen tot 14 jaar gratis, groepen vanaf 10 personen betalen € 6.45513