Het weer in Heusden-Zolder

Sneeuw in april

Ontwaken onder een sneeuwtapijt in april, neen, zo vaak komt dat niet voor. Door de combinatie van een hogedrukgebied ten westen van Schotland en een depressie over Scandinavië, wordt in een strakke noordelijke luchtstroming, onstabiele en erg koude arctische lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de aangevoerde lucht wat zachter. 

Dinsdag (06/04) was het even schrikken in de ochtend, op veel plaatsen lag er een wit sneeuwtapijt van enkele cm. Ook in de ochtend vielen nog een aantal sneeuwbuien, die evenwel werden afgewisseld door zonnige perioden. Na de middag, met het oplopen van de temperaturen, smelt de sneeuw en de buien die dan vallen, worden buien van natte sneeuw of zelfs gewoon regenbuien. De maxima liggen rond 4 graden en er staat een gure noordwestenwind.

Woensdag (07/04) is het in de ochtend uitkijken op de weg. De temperaturen zijn negatief en er kunnen opnieuw een aantal sneeuwbuien vallen. Er kan zelfs op een aantal plaatsen een sneeuwtapijt liggen van enkele cm. De rest van de dag wisselen buien af met zon. Met het oplopen van de temperaturen transformeren de buien steeds meer naar regen en de sneeuw smelt. De maxima liggen rond 6 graden.

Donderdag (08/04) zijn de neerslagkansen beperkt dankzij een stijgende luchtdruk. Vaak zijn er wel wolkenvelden. Het wordt zachter bij 8 graden en er staat een matige zuidwestenwind. 

Vrijdag (09/04) wordt met een matige zuidwestenwind nog wat zachtere lucht aangevoerd en kan het kwik oplopen tot een graad of 12. Het is wisselend tot zwaar bewolkt, maar tot de avond blijft het droog.

Het weekend wordt regenachtig met opnieuw wat lagere temperaturen. De maxima liggen rond 8 of 9 graden. Na het weekend breekt een drogere periode aan met stilaan ook meer zon en de temperaturen lopen op. In het tweede deel van volgende week worden maxima mogelijk van 15 graden.
(Michel Nulens – Meteoservices)69117