Het weer in Heusden-Zolder

Tropisch, nadien een stuk kouder

Met aanvoer van tropische lucht uit het zuiden en een stralende zon wordt het tropisch warm. Na de doortocht van een storing wordt het echter al een stukje kouder en de volgende dagen gaat het kwik nog meer de dieperik in. Bovendien is de luchtmassa dan ook onstabiel. In de tweede helft van volgende week stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het warmer. Het zou wel eens de aanloop kunnen zijn van een hittegolf.

Vrijdag (31/07) sluiten we deze zomermaand af met extreem hoge temperaturen. Het wordt tropisch warm bij maxima rond 35 en lokaal mogelijk 36 graden. De zon is omnipresent en wordt nauwelijks gehinderd door wolken. Opgelet, volgende nacht is er kans op een warmte-onweer.

Zaterdag (01/08) kunnen er in de ochtend hier en daar enkele onweerachtige buien voorkomen. Nadien wordt het evenwel droog en vooral na de middag is er ook meer ruimte voor de zon. Het kwik bereikt nog een zwoele 29 graden.

Zondag (02/08) wordt het een flink stuk kouder bij maxima slechts rond 22 of 23 graden. Wolkenvelden wisselen af met opklaringen en op een enkele regenbui na, is het meestal droog. De wind wakkert aan tot matig.

Maandag (03/08) schuift een storing over onze regio. De ochtend kan nog droog verlopen, maar nadien valt er enige tijd wat lichte regen of motregen. Later in de namiddag wordt het opnieuw droog. Het is eerder fris bij slechts 20 graden.

Dinsdag (04/08) neemt de bewolking gestaag toe, gevolgd door wat regen of enkele regenbuien. Na de middag kan er hier en daar nog een spat regen vallen, maar vaak is het droog. De maxima liggen rond 23 graden.

In de tweede helft van de week nemen de neerslagkansen sterk af, is er meer zon en komt het kwik een stuk hoger uit. Op het einde van de week zijn tropische temperaturen mogelijk. Enkele weermodellen geven een voorzichtige tendens van een hittegolf. (Michel Nulens – Meteoservices)59575