Veel interesse voor expo en boek heemkundekring

Veel interesse voor expo en boek heemkundekring

De cafetaria van Hof Ter Bloemen was vrijdagavond helemaal volgelopen voor de voorstelling van het jaarboek en de bijhorende tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Centraal staan dit jaar de viering van 100 jaar KVLV, 75 jaar KWB en het is precies 50 jaar geleden dat kardinaal Cardijn Heusden bezocht. Gilbert Tiri van de Heemkundige Kring benadrukte eerst het belang van archiveren en droomde luidop van een soort centraal archief in Heusden-Zolder waar ook de verenigingen zouden terechtkunnen. Hij verwees naar het bezoek van de legendarische kardinaal Cardijn aan Heusden, net enkele weken voor hij overleed.

Claire Bussé, ondertussen zelf 20 jaar voorzitster van KVLV; grasduinde wat door de geschiedenis van haar vereniging, die zoveel meer betekent dan kooklessen en -boeken. Ward Ceyssens, proost van de KWB, hield een pleidooi voor het dialect en daarmee voor het koesteren van ons verleden. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx sloot zich daarbij aan door de heemkundekringen op te roepen om eens na te denken over geschiedenislessen over de eigen gemeente, zij bood aan daarin de brug naar de scholen te slaan. En toen was het tijd om de expo te bezoeken en herinneringen op te halen.
Dat kan trouwens iedereen nog tot en met 12 november, elke dag van 14 tot 17 uur in Hof Ter Bloemen. Daar kun je ook het jaarboek met een massa foto's - voor het eerst in kleur - kopen voor € 15. Ook in de twee dagbladhandels in Heusden-Centrum, drankenhal Hauweycken en Spar-Aerts zijn ze te koop. (meer foto's)36025