Verhaal van Ief Postino in boek en theater

Verhaal van Ief Postino in boek en theater

In ZLDR Luchtfabriek had vanavond een oergezellige Italiaanse avond plaats rond de voorstelling van Ief Postino. Herinnert u zich nog het alter ego van theatermaker Ief Gilis uit Bolderberg die in het najaar van 2016 in Iedereen Beroemd als postbode van Limburg naar Italië trok? In zijn Ape, een gemotoriseerde driewieler, bracht hij 16 brieven naar evenveel Italianen. Ze waren allemaal geschreven door kennissen, oude vrienden of familieleden die nu in Limburg wonen.

 Het leverde 32 verrassende afleveringen op uit een odyssee van 7000 km door de laars van Europa. De laatste aflevering was heel bijzonder, toen bracht hij een brief van de gepensioneerde priester Don Claudio Pellegrini uit Waterschei naar wielerlegende Francesco Moser, zijn vroegere buurjongen. De reeks leverde vele mooie en ontroerende verhalen op, ze slaat - 70 jaar na de migratie - een nieuwe brug tussen Limburg en Italië en is een pleidooi voor de kunst van het brieven schrijven, ook in tijden van mail, Facebook en Whatsapp.

Het vervolg van het project kreeg de volle steun van het PCCE en gedeputeerde Igor Philtjens. Zo kwam het boek 'Postino' tot stand, met foto's en verhalen van de tocht, en ook een interactieve theatervoorstelling 'Post', die beide vanavond in ZLDR Luchtfabriek werden gepresenteerd. Ief Gilis brengt daar in een gepast decor en met een vette knipoog een aantal van zijn verhalen. De voorstelling, een co-productie van De Wenkbrauwerij en de provincie, gaat nu dit najaar en volgend voorjaar op tournee en is geknipt voor een publiek tot 70 personen in bijvoorbeeld secundaire scholen of socio-culturele verenigingen. Het boek ligt vanaf nu in heel wat boekhandels, of kan besteld worden via De Wenkbrauwerij en kost € 23. (meer foto's)
35939