Wandelen in HZ: de blauwe wandeling

Wandelen in HZ: de blauwe wandeling

Vandaag wandelt de Internetgazet mee met Louis Hauquier over de blauwe wandeling van 5,1 km. Die vertrekt op Bovy, waar we de Fazantenlaan nemen richting Galgenberg. De Galgenberg is een getuigenheuvel die zijn oorsprong vindt in het Mioceen. In die periode kwam vooral het zuidwesten van Vlaanderen boven de zeespiegel te liggen Er ontstonden  ijzerzandsteenzones die meer weerstand boden aan erosie. De Galgenberg ontleent zijn naam aan het feit dat er galgen gestaan hebben. Over de berg komen we op Herderspad, aan het eind richting Parking 69 waar we wandelen tussen parking en vijver.

Sneppekot

Even verder steken we de Terlaemenlaan over naar de Vijverstraat die onder aan de berg overgaat in de Witte Weg. Hier groeit de gagel weelderig op de natte zurige grond tussen de weg en het Sneppekot. Het Sneppekot was ooit een vijver,  ontstaan door winning van ijzeroer. Zijn naam dankt de vijver aan de watersnip, een vogel die we alleen nog in de trektijd zien De vijver  groeide stilaan dicht, maar bleef hij moerassig door regenwater en voedselarm kwelwater. Op die manier ontstaat hier een hoogveen met een bijzondere plantengroei.

Sterrenplekje

In de Kraakveldstraat nemen we  rechts de witte zandweg, die weg is geografisch beschermd. Na de bocht gaat het rechts het pad richting Kluis op. Boven moet je zeker even van het pad afwijken om te genieten van het panorama, niet onterecht één van de twee sterrenplekjes van Heusden-Zolder. In 1940 was dit het eerste beschermde panorama in België. Je ziet er het kasteel van Terlaemen, voor het eerst vermeld in 1293, dat zijn huidige vorm kreeg in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd, het domein beslaat 142 hectare en heeft 20 kweekvijvers.

Kluis

Terug naar de blauwe route en zo komen wij bij de Kluis van Bolderberg. De kapel is toegewijd aan O L Vrouw van Loreto en gebouwd in 1673. Lambert Hoelen was de eerste kluizenaar. Het complex werd tussen 1673 en 1880 door 12 kluizenaars bewoond. Daarna werd de kluis verhuurd aan mensen die de kapel moesten onderhouden. Maar vanaf 1960 stonden de gebouwen leeg en werden ze de prooi van vandalen. De eigenaar, baron de Villenfagne de Vogelsanck, besloot het complex te restaureren en richtte daarom in 1986 de Commanderij van de Kluis van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto op. In 1996 werd de Kluis beschermd als monument, 56 jaar na het landschap errond. We dalen de Bolderberg af via het kluispad, langs de Kluisstraat, en de Vrunstraat, steken we de rotonde over om weer aan Bovy te belanden. 

48597