Wandelen in HZ: rode wandeling in Bolderberg

Wandelen in HZ: rode wandeling in Bolderberg

 Op deze eerste dag van de maand presenteert de Internetgazet u een nieuwe wandeling in Heusden-Zolder. Deze keer neemt Louis Hauquier ons mee over de rode wandeling door Bolderberg. Een tripje van 11,7 km waarvoor je wat tijd mag uittrekken. We vertrekken aan Bovy richting Galgenberg, een getuigenheuvel die zijn oorsprong vindt in het Mioceen en die zijn naam ontleent aan de galgen die er stonden. Wij volgen links een prachtige holle weg en gaan links de dreef op, even verder gaan wij rechts over dal en berg, en dalen dan via het Herderspad af naar parking 69 waar wij het pad langs de vijver volgen. Even verder steken we de Terlaemenlaan over naar de Vijverstraat die onder aan de berg overgaat in de Witte Weg. Hier groeit de gagel weelderig op de natte zurige grond tussen de weg en het moerassige Sneppekot. Op het einde van de Witte weg gaan wij rechts de Laambeek over naar de Wijerman.

Vogelsanck

Na de mooie poel van Limburgs Landschap nemen wij rechts de Koeweidesteeg, op het einde rechts langs de Vogelsancklaan tot aan de Vrunstraat. Hier hebben wij een prachtig zicht op het Kasteel van Vogelsanck dat zijn oorsprong vindt in de 11de eeuw.  In de Vrunstraat passeren we de grote Hamelwijer van ongeveer 35 ha waar wij aan het einde rechts de Kraakveldstraat inslaan, let daar op de watervogels.

Beschermd panorama

Even verder klimmen we links het pad naar de kapel en de Kluis van Bolderberg op. Een steenworp verder moet je zeker halt houden op het ‘tweesterrenplekje’ van Heusden-Zolder dat je een uitkijk biedt op het eerste beschermd panorama van België in 1940. Je ziet er het kasteel van Terlaemen, voor het eerst vermeld in 1293, dat zijn huidige vorm kreeg in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd. Wij vervolgen onze wandeling over de Bolderberg met zijn 60 meter hoogte ook een getuigenheuvel. Het witte zand dateert uit de periode dat de zee tot hier reikte. We dalen af naar de Kluisstraat en de Vrunstraat om zo bij het vertrekpunt te komen.
53724