Woensdag infomarkt over plannen kolenhaven

Woensdag infomarkt over plannen kolenhaven

Op woensdag 11 oktober organiseert de Vlaamse overheid in De Vierseleer een infomarkt over het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Insteekhaven Lummen’. In mensentaal: de herinrichting en ontsluiting van de kolenhaven en omgeving. Vlak voor de zomer heeft de Vlaamse regering het ontwerp-RUP vastgesteld.

Het bedrijventerrein langs het water - op de grens van Lummen en Heusden - wordt heringericht en het natuurgebied rond de Mangelbeekvallei wordt versterkt. De mobiliteit zal helemaal anders verlopen. De metalen brug over de insteekhaven wordt afgebroken. Het fietspad wordt rond de haven gelegd, er zou ook een groene buffer komen. Er komt ook een ontsluitingsweg om het verkeer naar de oprit 26bis van de E 313 af te leiden.

Maar in alle dossiers en plannen is niet af te leiden hoe die weg precies zal lopen, alleen dat het zwaar vrachtverkeer uit Viversel wordt weggehouden. Maar precies die onduidelijkheid - samen met vraagtekens rond onteigeningen - maakt veel bewoners van Viversel ongerust. Aan de kant van Eversel is er dan weer ongerustheid dat de bedrijven daar voor overlast gaan zorgen. Ook het gemeentebestuur zit met nog heel wat vraagtekens. Er zal dus heel wat gespreksstof zijn voor de infomarkt volgende woensdag van 14 tot 20 uur in de Vierseleer.35776