179 km wandelen op verkenning door Mijnstreek

179 km wandelen op verkenning door Mijnstreek

In Beringen hebben Visit Limburg en Grote Routepaden vzw (GR) vandaag de nieuwe Streek-GR Limburgse Mijnen geopend. Dat is een langeafstandswandelroute van 179 km die wandelaars onderdompelt in de rijke geschiedenis en prachtige natuur van de Limburgse mijnstreek.  "Deze thematische wandelroute is een waardevolle aanvulling op ons toeristische aanbod en sluit aan bij de groeiende vraag naar langeafstandswandelingen", aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “Bovendien sluit het naadloos aan bij onze inzet voor duurzaam betekenistoerisme.” 

7 Limburgse mijnsites

De Streek-GR Limburgse Mijnen is de eerste thematische meerdaagse langeafstandswandelroute en laat wandelaars kennismaken met het industrieel erfgoed en de natuurlijke schoonheid van de Limburgse mijnstreek. Van be-MINE in Beringen tot Terhills in Eisden, van oost naar west en terug met daartussen passages aan de creatieve en innovatieve mijnsites van Houthalen, Zolder en Genk. Op en langs het historische Kolenspoor, langs vijvers, dwars door dennenbossen en heidevlaktes, met als absoluut hoogtepunt de prachtige panoramische toppen van de terrils. De Streek-GR Limburgse Mijnen laat niets liggen. 

Drie thema's vormen de identiteit van de mijnstreek en de basis van de wandeling: natuur, gebouwen en mensen. Wandelaars kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid van het Nationaal Park Hoge Kempen en de Wijers, de architectonische pracht van gerestaureerde mijngebouwen en de multiculturele samenleving die rondom de mijnen is ontstaan. De onderverdeling in acht dagetappes laat de wandelaar bovendien toe om op een aangenaam tempo de streek te verkennen. De etappes zijn zo gepland dat ze aansluiten op openbaar vervoer en logies. 

Met een gids op pad

Een uitgebreide routegids voorziet wandelaars van gedetailleerde kaarten, praktische informatie en boeiende verhalen over de mijnstreek. De gids kost 20 euro en is momenteel al beschikbaar via de website van Grote Routepaden en (online) boekhandels. Uiteraard is de gids weldra ook te vinden in de toeristische infokantoren van de mijngemeenten.

In de gids brengen drie bijzondere gastauteurs de wandeling door persoonlijke verhalen tot leven. Pim Niesten, gerenommeerd filmmaker en bioloog, deelt zijn fascinerende inzichten over de transformatie van de natuur in de mijnstreek. Vittorio Simoni, een vooraanstaand architect en zoon van een mijnwerker, neemt je mee op een persoonlijke reis door de indrukwekkende architectuur en herbestemming van de mijngebouwen. Gianni Marzo, televisiemaker en muzikant, belicht de kleurrijke culturele diversiteit en de hechte gemeenschap die deze unieke regio zo bijzonder maakt. 

Verrijking van het toeristisch aanbod

"Een GR-route is niet de snelste weg van A naar B, maar wel de meest aantrekkelijke. Met de Streek-GR Limburgse Mijnen willen we wandelaars niet alleen laten genieten van de prachtige natuur, maar ook de rijke geschiedenis en cultuur van de mijnstreek laten ervaren. Het is een eerbetoon aan het verleden en een viering van de transformatie van deze regio", legt Rik Röttger, voorzitter van GR, uit. 


"De Streek-GR Limburgse Mijnen is een waardevolle toevoeging aan ons toeristische aanbod. Dit verbindend toeristisch product is de eerste route die je toelaat om de mijnstreek in al zijn facetten actief te ontdekken. De route op zich biedt ook kansen voor onze toeristische partners om hierop in te spelen en deze doelgroep warm te verwelkomen", aldus gedeputeerde Igor Philtjens. 

Tijdens een grootschalig wandelonderzoek berekende Visit Limburg immers samen met de drie Limburgse Regionale Landschappen dat een wandelaar in Limburg gemiddeld 22,9 euro uitgeeft aan nevenactiviteiten, goed voor een totale besteding van 90 miljoen euro (kostprijs logies inbegrepen) op jaarbasis in Limburg. Een ware hefboom voor de Limburgse economie. 

Resultaat van samenwerking

De Streek-GR Limburgse Mijnen is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Grote Routepaden vzw en Visit Limburg. GR heeft met de hulp van meer dan 300 vrijwilligers jarenlang gewerkt aan de planning, ontwikkeling en markering van deze route, alsook de beschrijvingen, cartografie, coördinatie en lay-out van de gids. Visit Limburg, de marketingorganisatie voor toerisme in Limburg, heeft de thematische redactie van de routegids verzorgd en zal de route actief promoten. Op 28 september volgt een ‘inwandeling’ van de route die openstaat voor alle wandelaars. 

Voor overnachtingsmogelijkheden en meer informatie over de route kunnen wandelaars terecht op de website van Visit Limburg en op de website van Grote Routepaden. De route is bewegwijzerd met geel-rode markeringen en wordt onderhouden door vrijwilligers van GR. 81451