4 ziekenhuizen werken samen rond kanker

4 ziekenhuizen werken samen rond kanker

De vier ziekenhuizen van het netwerk Zuid-West Limburg Sint-Franciscus Heusden-Zolder, Jessa Hasselt, Vesalius Tongeren en Sint-Trudo Sint-Truiden – hebben vandaag een primeur voorgesteld. Een gezamenlijk zorgtraject waarbij de kankerpatiënten van de vier ziekenhuizen dezelfde kwalitatieve behandeling krijgen. Een oncologisch netwerk dus dat zich toespitst op borst-, prostaat-, dikkedarm- en longkanker, kankers die veel voorkomen en waarover de ziekenhuizen veel ervaring in huis hebben.

Delen

De grootste troef van deze samenwerking is dat de ziekenhuizen hun kennis, ervaring en medische apparatuur op een gelijkwaardige manier delen. Bovendien organiseren de artsen zeer regelmatig overleg, om tot een uniforme aanpak te komen in onderzoeken en behandelingen. Zo zijn voor de vier kankers protocollen en handboeken uitgewerkt, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Er moet één hechte groep van artsen en verpleegkundigen tot stand komen die perfect op elkaar afgestemd zijn.

Geen academisch ziekenhuis

“Dat is op zich geen grote nieuwigheid, omdat onze ziekenhuizen al een lange traditie van samenwerken hebben” zegt dr. Rudolf van Puijenbroek (Sint-Franciscusziekenhuis) aan. “Limburg heeft geen academisch ziekenhuis maar wel uitstekende artsen, met elk hun specifieke expertise, verspreid over verschillende ziekenhuizen. Samenwerken lag altijd al voor de hand.” De zorgpaden gaan in het najaar van start. Een oncologische commissie zalde kwaliteit bewaken en - waar nodig - bijsturen. 
47983