AI helpt botbreuken sneller opsporen in SFZ

AI helpt botbreuken sneller opsporen in SFZ

Sinds enkele weken gebruiken artsen in het Sint-Franciscusziekenhuis artificiële intelligentie om automatisch botbreuken op te sporen. Uiteraard blijft het altijd de radioloog die zal vaststellen wat er aan de hand is en daarover zijn collega-artsen brieft, maar met die technologie kunnen patiënten met ernstige breuken op spoedgevallen sneller geholpen worden. "Ook al zijn we een kleiner ziekenhuis, onze spoeddienst is de derde drukste van Limburg. Daardoor krijgen ook de radiologen dagelijks een gigantische stroom aan beelden en data te verwerken.Doordat ze de AI-technologie kunnen gebruiken om een eerste screening te doen van de RX-beelden van patiënten die met mogelijke breuken toekomen, kunnen we alles beter managen en de info sneller oppikken. Dat is ook in het belang van de patiënt die indien nodig sneller een behandeling kan krijgen", legt medisch directeur dokter Steven Pans uit.

Betere triage

De AI-technologie screent de gemaakte RX-beelden automatisch op de aanwezigheid van breuken. De software zet vervolgens de beelden van patiënten die dringendere medische hulp nodig hebben bovenaan de werklijst. Zo kan er een betere triage gebeuren op spoedgevallen. Zelfs als de radioloog nog niet aanwezig is in het ziekenhuis, kan de spoedarts al een alamrbelletje krijgen. "Het systeem werkt bliksemsnel, de analyse is vaak sneller dan 30 seconden klaar. Maar hoe efficiënt het ook werkt, het systeem kan niet hetzelfde niveau van expertise en beoordelingsvermogen bieden als een getrainde radioloog die jaren opleiding en ervaring heeft. AI wordt daarom ook vooral ingezet voor een eerste interpretatie", legt radioloog dokter Pieter Meersman uit.
Het pakket kost een kleine 10.000 euro per jaar, maar hoofdarts Steven Pans benadrukt dat die kostprijs niet aan de patiënt wordt doorgerekend. "Het is voor ons een investering in betere zorg voor de patiënt. In de toekomst zullen meer en meer AI-programma's worden ingezet zoals in de oncologie, voor het opsporen van botontkalking reumatoïde artridis, enz. We proberen bij te blijven in de nieuwste ontwikkelingen, ook met ons IT-team. Maar nogmaals, AI zal onze artsen niet kunnen vervangen."81047