Archief mei 2008

massale-belangstelling-voor-kardinaal-danneels

Massale belangstelling voor kardinaal Danneels

De lezing van kardinaal Danneels en Iny Driesen zaterdagavond was een enorm succes. Met meer dan 250 inschrijvingen moest organisatrice Lut Maris van De Mijlpaal de voordracht verplaatsen naar het Sint-Franciscuscollege. Na afloop kwam de kardinaal weer naar de kunstgalerij, daar was het drummen om zijn pas verschenen boek te laten signeren.

psv-bolide-te-zien-op-zolder

PSV-bolide te zien op Zolder

Tijdens de viering van de 45ste verjaardag van Circuit Zolder krijgen de racefans voor het eerst één van de bolides te zien die later dit jaar uitkomt in de gloednieuwe Superleague Formula. Het is de wagen in de kleuren van PSV Eindhoven, de Nederlandse voetbalkampioen, die het in de loop van het jaar zal opnemen tegen onder meer Anderlecht, AC Milan, en Porto. En nu maar aftellen naar 4 en 5 oktober.

belgische-eretekens-uitgereikt

Belgische eretekens uitgereikt

In ’t Kuipershof in Heusden zijn zaterdag de eretekens en medailles van België voor de provincie Limburg uitgereikt. Dat gebeurt één keer per jaar door de vereniging ‘Dragers van eretekens en medailles van België voor daden van moed, van zelfopoffering en van menslievendheid’, ze staat onder de bescherming van de koning en heeft als erevoorzitter de burgemeester van Brussel. Het is ook de oudst gekende vereniging van België. In het totaal kregen 64 Limburgers een onderscheiding, onder hen 4 uit Heusden-Zolder: Rita Leten, Fonny Jeurissen, Marie-Louise Polders en Tonny Leten, die ook voorzitter is van de vereniging

vandaag-gezien-31-mei-2008

Vandaag gezien

Ook op het Koning Boudewijnplein was het figuurlijk drummen voor één van de vele honderden gratis bakjes aardbeien. Naar verluidt zijn er heel wat kranten ongelezen bij het oud papier terechtgekomen, met alleen maar een gat op de plaats waar de bon zat.

brancardierstornooi-is-gestart

Brancardierstornooi is gestart

Het voetbaltornooi van de mijnwerkers-brancardiers is vrijdagavond van start gegaan. Het leuke is dat hier vele gelegenheidsploegen aan deelnemen die één keer per jaar samenspelen. Families die nog eens samenkomen, verenigingen die met veel goeie wil wat voetbaltalent in eigen rangen bijeentrommelen, ... Ook zaterdag nog van 14 tot 18 uur op het terrein van Van Helmont Sport.

heusden-kermis-wordt-volksfeest

Heusden-kermis wordt volksfeest

Heusden-kermis, over een goeie maand, wordt dit jaar extra feestelijk. Zoals bekend heeft het gemeentebestuur bijkomend geld uitgetrokkken om de kermissen op te waarderen. Voor de Sint-Janskermis is een goeie 2500 euro voorzien. Daarmee wordt op zaterdag 28 juni in de vooravond de foor geopend met de fanfare, vervolgens is er avondjaarmarkt, in de cafés spelen live-bands en om half elf volgt een vuurwerk. 's Anderendaags staat Heusden helemaal op zijn kop met de wielerwedstrijden van Chasse Patat en 'Zatte Zondag' en maandag tenslotte is gezinsdag op de foor waarbij verschillende attracties een fikse korting geven.

vandaag-gezien-30-mei-2008

Vandaag gezien

Vrijdagavond aan de rotonde in Hal ... ze stonden erbij en keken ernaar.

krijgt-zolder-een-nieuwe-straat

Krijgt Zolder een nieuwe straat?

Iedereen heeft het wellicht al gewerkt, het wegdek van de Bieststraat in Zolder  wordt opgesmukt en daardoor is de  straat moeilijk toegankelijk. Dat is allemaal heel goed  aangeduid, maar op alle borden wordt  consequent over de  'Biesstraat' gesproken. Mogelijk wordt samen met het wegdek ook de straatnaam aangepast. Of zou de bordenmaker te weinig t's in zijn lade hebben gehad?

131-000-euro-subsidies-voor-jeugdverenigingen

131.000 euro subsidies voor jeugdverenigingen

De jeugdverenigingen moeten hun bankrekening in de gaten houden, want tegen eind juni krijgen ze een voorschot op hun subsidies van het gemeentebestuur. Die zijn donderdagavond goedgekeurd door de gemeenteraad voor een bedrag van net geen 131.000 euro. De grootste bedragen gaan naar de vzw's Kameleon (44.418 euro) en Jeugdwerk Heusden-Zolder (34.500 euro). De andere verenigingen (jeugdhuizen, speelpleinwerkingen en jeugdbewegingen) ontvangen gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 euro. Jeugdhuis De Put (pas geopend) en het Jeugd Rode Kruis komen niet in aanmerking omdat ze niet voldeden aan het subsidiereglement, maar ze krijgen wel een bedrag voor kadervorming.

steven-goris-jeugdcoordinator-bij-ksk-hasselt

Steven Goris jeugdcoördinator bij KSK Hasselt

Steven Goris uit Viversel wordt volgend seizoen de jeugdcoördinator bij KSK Hasselt. Hij heeft heel de jeugdopleiding bij Heusden doorlopen. Op zijn 16de begon hij al als trainer van de duiveltjes. 12 jaar lang trainde hij zowat alle jeugdcategorieën, eerst bij SK Heusden, daarna KHZ en tenslotte KBHZ. Na het pijnlijke einde van de voormalige eersteklasser stapte Steven over naar Hasselt waar hij opnieuw bij de jeugd aan de slag ging als trainer. Nu wordt hij er dus jeugdcoördinator.

nog-een-maand-voor-grote-prijs-ward-van-ende

Nog één maand voor Grote Prijs Ward Van Ende

Nog precies één maand te gaan voor Wielerclub Chasse Patat en dan komt de 6de Grote Prijs Ward Van Ende eraan. Vanaf vandaag zullen overal in Heusden en omstreken de affiches en flyers opduiken. Het programma van 29 juni staat ondertussen vast: om 13u30 vertrekken de dames-elite voor een wedstrijd in het kader van de Wielertrofee Vlaanderen. De sportieve hoofdattractie is de Beker Van België voor nieuwelingen met 30 ploegen en 150 renners, samen met hun (…) Lees het hele bericht

raad-keurt-lokaal-pact-goed

Raad keurt lokaal pact goed

De gemeenteraad heeft donderdagavond het lokaal pact goedgekeurd. Dat is een overeenkomst met de Vlaamse overheid. Die wil de gemeenten een handje toesteken om hun schuldenlast te verminderen. Daarom neemt Vlaanderen 100 euro per inwoner van de schulden over - een totaal van 3,1 miljoen euro - en betaalt ze tussen 2008 en 2010 ook nog eens een totale som van 450.000 euro als extra compensatie voor het wegvallen van de Elia-heffing. Daarbovenop komen nog enkele extra (…) Lees het hele bericht

10-tal-oproepen-voor-wateroverlast

10-tal oproepen voor wateroverlast

Al bij al heeft het zware onweer Heusden-Zolder nog gespaard. Vooral in Midden- en Zuid-Limburg waren er honderden meldingen van ondergelopen straten en kelders. Bij ons kreeg de brandweer een tiental oproepen binnen. Een deel van de Geenrijt stond blank en daar moest bij een drietal huizen het water weggepompt worden. De brandweer was daar net op tijd om erger te voorkomen. Ook de buurt van de Langstraat en Stationsstraat liep onder water. Andere oproepen kwamen onder meer uit de Weg naar de Grauwe Steen en Rijkelstraat. 

spotter-staat-op-mijnterril

Spotter staat op mijnterril

De spotter is al geïnstalleerd op de mijnterril. Wel nog even geduld, want de filmpjes en geluiden moeten nog ingeladen worden. Onze fotograaf kon niet wachten en trotseerde vanochtend regen en onweer voor het eerste beeld.

q-ten-wil-kwaliteitstennis-bevorderen

Q-Ten wil kwaliteitstennis bevorderen

Sinds kort is in Heusden-Zolder de Tennisschool Q-Ten actief. Q-Ten staat voor Quality Tennis. Ze werkt met gediplomeerde trainers onder leiding van A-trainer Marc Vanpol. Hij heeft al jaren ervaring met recreatieve en competitiespelers. Q-Ten ziet het breed en mikt zowel op de jongsten, competitieve jeugdspelers als volwassenen die voor de fun een balletje kloppen en daarbij toch willen bijleren. Naast de opleidingen wil de school ook overkoepelende tennisactiviteiten (…) Lees het hele bericht

voetbal-en-turks-feest-op-anadol

Voetbal en Turks feest op Anadol

Zondag wordt het erg druk op en rond de terreinen van Anadol. De Diyanet-moskeevereniging België organiseert er dan een jeugdvoetbaltornooi met Turks feest. Iedere Belgische provincie meteen moslimgemeenschap heeft een ploeg samengesteld, zelfs de imams gaan voetballen, tegen de voorzitters van de moskeeën en de Islam-leraars. Naast het voetbal staat ook een feestelijk gebeuren op het programma met typisch eten, Turkse folklore, de groep Volkoren, muziek en dans, kinderanimatie. Er komt een stand-up comedian speciaal over uit Turkije. Zo'n evenement vindt jaarlijks in ons land plaats, vorig jaar in Charleroi daagden 3.000 bezoekers op. De ambassadeur en consul van Turkije zullen er alvast bij zijn.

verjaardag-met-vraagtekens

Verjaardag met vraagtekens

Zaterdag en zondag staat het Circuit Zolder helemaal in het teken van zijn 45ste verjaardag. Feest dus, maar toch kijkt algemeen directeur Roger De Jaeghere met gefronste wenkbrauwen naar de toekomst. "Vooreerst vallen wij in Vlaanderen onder de Vlarem 2-regeling en zijn dus onderworpen aan de strengste milieuvoorwaarden van heel de wereld. Ter vergelijking, Francorchamps mag 220 dagen per jaar met geluidsemissie programmeren, wij 79 en er zijn pogingen om dat terug te (…) Lees het hele bericht

kuyckx-laat-zich-weer-zien

Kuyckx laat zich weer zien

Jan Kuyckx heeft zich weer getoond tijdens de eerst rit in de Ronde van België. Terwijl de ploegen van de spurters er een razende vaart op nahielden in de aanloop naar Eeklo, ondernam hij in de slotkilometer nog een ontsnappingspoging. Maar op 800 meter van de meet werd hij terug ingehaald. Het werd een massaspurt waarin Kenny Dehaes het haalde voor de Australiër Allan Davis en Gert Steegmans. Jan Kuyckx werd uiteindelijk 49ste. Donderdag gaat het via de Vlaamse Ardennen, tot in Tienen over 201 km.

voetbaltornooi-van-de-brancardiers

Voetbaltornooi van de brancardiers

Vrijdag 30 en zaterdag 31 mei organiseren de mijnwerkers-brancardiers van Heusden hun 14de voetbaltornooi. Deze sportieve dagen vinden plaats op het terrein van Van Helmont Sport, de opbrengst is bestemd voor de ziekenwerking. In het totaal zijn 32 ploegjes ingeschreven: gelegenheidsploegen, familieteams, verenigingen, cafés, enz. Er wordt gespeeld in ploegen van 6 op klein terrein. Vrijdag hebben de wedstrijden plaats van 17 tot 21 uur en zaterdag van 14 tot 18 uur.

vandaag-gezien-28-mei-2008

Vandaag gezien

Herbruikbare winkeltrolley op de multiculturele markt ...

dieven-op-heterdaad-betrapt

Dieven op heterdaad betrapt

Een getuige heeft woensdagochtend even voor vier uur twee verdachten gezien op een bouwwerf in de Pastoor Paquaylaan in Heusden. Toen een politiepatrouille ter plaatse kwam, bleek dat er geprobeerd was in te breken in de werfkeet. Inspecteurs gingen ook op zoek in de buurt, en troffen de vermoedelijke wagen van de daders aan. Die stond open geparkeerd, vlakbij de bouwwerf. De auto is in beslag genomen voor verder onderzoek. Mogelijk hebben dezelfde daders ook geprobeerd buit te maken op een bouwwerf aan de Mijnwerkerslaan.

kardinaal-danneels-zaterdag-in-de-mijlpaal

Kardinaal Danneels zaterdag in De Mijlpaal

Zoals eerder aangekondigd komt kardinaal Godfried Danneels zaterdag naar kunstgalerij De Mijlpaal. Daar geeft hij om 20 uur samen met Iny Driesen een lezing over het boek dat deze week van hen verschenen is: 'Richt ons weer op' met als ondertitel 'Als leven pijn doet'. Kardinaal Danneels is de afgelopen dagen en weken niet uit de media weg te denken. Naar aanleiding van de boekvoorstelling, maar ook omdat hij volgende week 75 jaar (…) Lees het hele bericht

terrilwandeling-is-bijna-klaar

Terrilwandeling is bijna klaar

Over enkele weken zijn de werkzaamheden aan de mijnterril voltooid. De afgelopen lente was die een een tijd afgesloten. Aan de ingang werden een parking, een picknickplaatsen en een fietsenstalling aangelegd. Daar zijn nu de grootste werken achter de rug, er moet alleen nog wat afwerking gebeuren. In de loop van volgende week zal ook de spotter bovenop de terril geplaatst worden. Dat is een soort kijker die ook digitale beeldinformatie over de streek bevat. Die beelden worden (…) Lees het hele bericht

exsultate-doet-het-net-iets-anders

Exsultate doet het net iets anders

Onder de noemer 'Net iets anders' brengt Zangkoor Exsultate op vrijdag 30 mei om 20u30 een concert in Muze. Het koor onder leiding van Bruno Sprengers krijgt die avond de muzikale ondersteuning van Kris Vuylsteke (klarinet), Guido Leenders en Thessy Chen (piano), Michel Pieters en Karl Stroobants (viool), Steven de Roeck (altviool), Roel Machon (cello) en Eddy Verstappen (contrabas). Tickets: ¬ 12, ¬ 10 (voorverkoop via Ann Verlinden, 0474-53 91 68) en ¬ 5 (tot 12 jaar).

volkorengrijs-treedt-op-in-koersel

VolKorenGrijs treedt op in Koersel

Vorige week stuurde België Ishtar naar Belgrado, volgend weekend zendt Heusden-Zolder VolKorenGrijs naar Koersel. De zanggroep treedt zondag om 17 uur op in zaal Onder Ons, Kerkplein in Koersel. De groep is een 5-tal jaar geleden ontstaan uit Veenbonk. Daar werd voor en na het gebeuren nogal eens gezongen, maar even vaak stokte een ingezet lied. Met wisselend succes werd gerepeteerd, maar een zangcursus in Muze 3 jaar geleden gaf de groep een definitieve Schwung. Mik Deboes leerde (…) Lees het hele bericht

zomerse-burendag-op-de-mommeplas

Zomerse burendag op de Mommeplas

In het kader van de Europese dag van de Buren hadden de bewoners van de Mommeplas dindagavond hun buren - in de brede zin - uitgenodigd. Ze werden er getrakteerd op hartige en zoete hapjes, de kinderen amuseerden zich in het ballenbad, aan de schminkstand met de clown of een voetbaltornooitje. De sfeer was zeer opgewekt en er werd flink verbroederd'. Voor herhaling én uitbreiding vatbaar.

jaar-cel-voor-cocainedealer

Jaar cel voor cocaïnedealer

De rechtbank in Tongeren heeft dinsdag een man uit Genk veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 5.500 euro. De man had een grootschalige cocaïnehandel opgezet. Hij verkocht zijn drugs tussen januari 2005 en juni 2007 vooral in Midden-Limburg. Hij was ook in Heusden-Zolder aan de slag. De man had al een zwaar strafverleden, daarom ging de rechter niet in op zijn vraag om een werkstraf. De rechtbank verklaarde zijn laptop, zijn auto en 2000 euro verbeurd, hij moet ook 4.000 euro gerechtskosten betalen.

mommeplas-doet-mee-aan-burendag

Mommeplas doet mee aan Burendag

Vandaag is het de 'Dag van de Buren'. In heel Europa nodigen miljoenen buren elkaar uit om samen een gezellig moment te beleven. De Dag van de Buren wil een tegengewicht vormen voor de onverschilligheid en het individualisme. Bij ons neemt de wijk Mommeplas deel aan het initiatief. Van 17 tot 21 uur staat daar een groot springkasteel voor de kinderen, er is een schminkstand en een ballonclown. De jongeren organiseren een voetbaltornooitje, hun versie van de Champions League. En de ouders gaan lekkere dingen klaar maken, frieten bakken en ijsjes verkopen. En bovenal zoekt iedereen elkaars gezelschap op.

gezocht-5-extra-vrouwen

Gezocht: 5 extra vrouwen

Heusden-Zolder telde op 1 januari vorig jaar 31.017 inwoners. Dat blijkt uit nieuwe informatie van het Nationaal Instituut van de Statistiek. Onze bevolking bestaat uit 15.511 mannen en 15.506 vrouwen. We hebben dus exact 5 vrouwen tekort voor een perfect evenwicht. 2.302 mensen wonen alleen, dat is 7,4 procent van het aantal inwoners. Met dat cijfer staat onze gemeente in de staart van de Belgische rangschikking, slechts 12 gemeenten tellen nog minder alleenstaanden. Opvallend is dat 1.268 vrouwen alleen wonen, 234 meer dan alleenstaande mannen. Zou het dan toch waar zijn dat mannen alleen hun plan niet kunnen trekken?

bushalte-aan-ziekenhuis-is-klaar

Bushalte aan ziekenhuis is klaar

De vernieuwde bushalte aan het Sint-Franciskusziekenhuis is sinds maandag klaar. Er moeten alleen nog wat materialen opgeruimd worden en dan kan De Lijn de halte weer probleemloos gebruiken. Zoals verschillende andere haltes in de gemeente is ook deze volledig toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en kinderwagens. Aan het ziekenhuis zelf is ondertussen de nieuwe parking  zo goed als afgewerkt.

meeste-zonne-energie-in-heusden-zolder

Meeste zonne-energie in Heusden-Zolder

Onze gemeente produceert de meeste zonne-energie van heel Limburg met een vermogen van meer dan 420 kilowatt aan zonnepanelen. Dat blijkt uit cijfers die nva-parlementslid Jan Peumans uit Riemst in het Vlaams parlement heeft opgevraagd. Heusden-Zolder haalt zijn hoge score niet uit de zonnepanelen van zijn inwoners, er staan immers maar 21 installaties wat net op het Limburgse gemiddelde is. Het is de enorme schans met zonnepanelen - 2400 m² - die het bedrijf Glas Ceyssens (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-stemt-lokaal-pact

Gemeenteraad stemt lokaal pact

Volgende donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad, er staan 19 punten op de openbare agenda. Het belangrijkste is de goedkeuring van het lokaal pact waarin de Vlaamse regering de gemeenten meer slagkracht wil geven. Vlaanderen neemt onder meer een deel van de leningschulden van gemeente en OCMW over, voor maximaal € 100 per inwoner. Ook word dit en de volgende 2 jaar de compensatie voor het wegvallen van de Elia-taks opgetrokken. Daarnaast komen er nog andere voordelen. De gemeente moet zich daar tegenover engageren om geen nieuwe belastingen of belastingverhogingen in te voeren, de huisvuilbelasting af te schaffen zonder een nieuwe forfaitaire gezinsbelasting op te leggen.

engin-ozdemir-ondervoorzitter-diyanet

Engin Özdemir ondervoorzitter Diyanet

Engin Özdemir is verkozen tot ondervoorzitter van het nationaal bestuur van de Diyanet-moskeevereniging die in Brussel zetelt. Hij is ook voorzitter van de Diyanetmoskee op de Lindeman en actief in verschillende lokale verenigingen. De Dyanetvereniging is de grootste moskeevereniging in onze contreien. Het gaat om gematigde Moslims die een strekking binnen het soennisme aanhangen, de meeste Turken bij ons behoren ertoe. In België groepeert de vereniging 62 moskeeën. De vereniging bespreekt het beheer, plant activiteiten en begeleidt de imams die vanuit Turkije naar hier worden gestuurd. Engin Özdemir vindt een goede verstandhouding met de lokale en nationale overheid belangrijk en een goed contact met de autochtone bevolking.

openbare-verkopingen-3

Openbare verkopingen

- Op donderdag 29 mei om 14 uur wordt in café Muze een woning verkocht, Inakker 52 met een perceeloppervlakte van 9a 54ca.
- Op donderdag 5 juni om 15 uur heeft in café Torenhof in Helchteren de verkoop plaats van een huis, Schansstraat 93 met een totale grondoppervlakte van 42 are. Het gaat om een zitdag na hoger bod van € 156.200.
- Op woensdag 11 juni heeft de tweede zitdag plaats voor de verkoop van een woning, Lusthofstraat 13 met een oppervlakte van 10a 04ca. De instelprijs bedraagt 110.000 euro. Om 15u30 in feestzaal De Klimroos.

jeugdsportcharter-tegen-alcohol

Jeugdsportcharter tegen alcohol

9 jeugdsportclubs hebben zondag het sportcharter ontvangen van burgemeester Sonja Claes en Marc Wauters van de Wielerschool. Ouders, begeleiders en bestuurders engageren zich om geen alcohol te drinken wanneer ze instaan vor het vervoer van jeugdspelers naar trainingen en wedstrijden. Het gaat om een initiatief van het Centrum voor Alcohol en andere Drugproblemen. Heusden-Zolder is de tweede Limburgse gemeente die het charter uitreikt, de clubs zijn basketbalclub Domani Heusden, voetbalclub Vrijheid Zolder, K.K. Turnkring ‘Moed en Volharding’ Berkenbos, turnkring Sporta, Atletiekclub Meylandt, badmintonclub Smash Berkenbos, turnkring ‘Fit en Jong’ Zolder, SK Heusden 06 en Tennisclub Heusden

alle-sporten-een-keertje-proberen

Alle sporten een keertje proberen

In en rond de sporthal van Zolder-Centrum was het zondag een komen en gaan van sportliefhebbers. De sportraad van Heusden-Zolder vierde zijn 30ste verjaardag met een sportbeurs. Jong en oud kon er heel de dag kennismaken met allerlei sporten, van de meest populaire als voetbal, basket, wielrennen en tennis tot minder alledaagse als duivensport en hondensport. De afgevaardigden van de clubs probeerden allemaal met evenveel vuur en passie de troeven van hun sport te onderstrepen.

vandaag-gezien-25-mei-2008

Vandaag gezien

Het weekendverkeer zorgt wel vaker voor onaangename verrassingen aan rotondes en verkeersremmers. In de nacht van zaterdag op zondag moest de middenberm op de Koolmijnlaan ter hoogte van het Rode Kruis eraan geloven. Zonde, want de groendienst had er net nieuwe bloemen geplant.

we-zijn-nog-geen-39

We zijn nog geen 39

De gemiddelde inwoner van Heusden-Zolder was vorig jaar 38,73 jaar oud, dat is bijna 1,5 jaar jonger dan het Limburgse én Belgische gemiddelde. De cijfers komen van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Heusden-Zolder heeft op 5 gemeenten na de jongste bevolking van Limburg. Opvallend is dat vooral ex-mijngemeenten een gemiddeld jongere bevolking hebben. Maar de aanwezigheid van vele allochtonen die relatief meer kinderen hebben, is zeker niet de enige verklaring. Want ook Peer, Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode staan in dat lijstje. Nog één vaststelling: in 2000 waren we nog maar 36,5 jaar, maar wees gerust, heel het land wordt een dagje ouder.

brandweer-is-belgisch-kampioen

Brandweer is Belgisch kampioen

De brandweer van Heusden-Zolder is zaterdag in Gavere voor het derde opeenvolgende jaar kampioen van België geworden. Daarmee mogen de wisselbekers definitief in de kazerne blijven. De proeven op zo'n kampioenschap bestaan uit een hindernisestafette en het blusklaar maken van een pomp met slangen, alles tegen de tijd uiteraard. Voor de kampioenenploeg verliep alles vlekkeloos, de ploeg kreeg ouderdomspunten - omwille van de leeftijd van enkele deelnemers - maar ook daarzonder (…) Lees het hele bericht

jeugd-voetbalt-op-vanhelmont

Jeugd voetbalt op Vanhelmont

Op de terreinen van Vanhelmont Sport had zaterdag voor de 5de keer het jeugdvoetbaltornooi plaats. KVV Heusden-Zolder, SK Heusden 06, Weerstand Koersel en Beringen stuurden hun debutantjes, duiveltjes, preminimiemen en miniemen. Traditioneel neemt ook een gastploeg deel, die kwam dit jaar uit Opglabbeek. 14 ploegen in totaal en die zorgden voor felbevochten duels, met tussendoor ook nog een penaltycup. Maar aan het eind van een jeugdtornooi is uiteindelijk iedereen winnaar, voor elke speler lagen een medaille en een zak snoep klaar

hadise-komt-naar-weyerkesfeesten

Hadise komt naar Weyerkesfeesten

Een goeie maand voor de start is de affiche van de Weyerkesfeesten helemaal gevuld. Die hebben dit jaar plaats van 27 tot 29 juni. Dé blikvanger wordt ongetwijfeld de Vlaams-Turkse zangeres Hadise, bij ons erg populair maar in Turkije een megaster als zangeres én presentatrice. Zij komt op zondagnamiddag, wanneer Wouter, Ricky Flemming, Averechts en de percussieband Sticks en Mallets optreden. Ricky Flemming verzorgt op vrijdag trouwens ook een varieténamiddag, terwijl 's avonds Chis Barrow zijn discobar mag laten aanrukken. Op zaterdag is er zang en dans en daarnaast heel het weekend de klassieke ingrediënten zoals barbecue en buffet, daarvoor moet je vooraf inschrijven, alle info op www.weyerkesfeesten.be

extra-parkings-voor-mindervaliden

Extra parkings voor mindervaliden

De gemeenteschilder heeft donderdag en vrijdag de verfborstel gehanteerd langs de Koolmijnlaan. Met witte en blauwe lijnen zijn daar bijkomende parkings voor mindervaliden aangebracht. Ook de parkeermeters worden aangepast, want op die plaatsen mag je 20 minuten gratis parkeren. Op de gewone parkings is dat de eerste 10 minuten. Wie zonder geldige kaart zo'n plaats inneemt, riskeert een boete.

bokes-opeten-bij-stebo

Bokes opeten bij Stebo

Tientallen personeelsleden van gemeentediensten, OCMW, politie en organisaties die zijdelings met de gemeente te maken hebben, brachten hun middagpauze door bij Stebo in de Waterleidingstraat. Terwijl iedereen zijn boterhammetjes opat, gaven de mensen van Stebo toelichting over hun werking, Stebo is een tijd geleden verhuisd van de Koolmijnlaan naar het Zebrahuis. Enkele keren per jaar wordt zo'n 'puzzeluur' georganiseerd bij telkens een andere dienst om de samenwerking te bevorderen. Stebo trakteerde aan het eind zijn gasten nog op een ijsje ... om het ijs helemaal te breken?

nieuwe-zuinige-school-in-molenstraat

Nieuwe 'zuinige' school in Molenstraat

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van een laag-energie gebouw voor de basisschool in de Molenstraat in Zolder. De lagere school kampt daar al langer met een versleten gebouw, plaatsgebrek én een groeiend leerlingenaantal. De plannen zijn klaar en de procedure is bij AGIOn goedgekeurd. Een jaar geleden koos het schoolbestuur al voor een laag-energiegebouw omdat een passiefbouw onbetaalbaar bleek. Er zijn drie fasen (…) Lees het hele bericht

cvo-krijgt-nieuwbouw-op-mijnterrein

CVO krijgt nieuwbouw op mijnterrein

De kans is bijzonder groot dat het Centrum voor Volwassenonderwijs een nieuw gebouw krijgt op het mijnterrein. Het wordt dan een duurzaam gebouw, dat zonder klassieke verwarmingsinstallatie een comfortabel binnenklimaat kan creëren. De Vlaamse regering heeft vrijdag de subsidiëring van het project goedgekeurd. De voorbije jaren zijn verschillende locaties voor de vestiging van het CVO - dat nu onder meer verspreid zit in de (…) Lees het hele bericht

zondag-sportbeurs-in-zolder

Zondag sportbeurs in Zolder

Zondag heeft in en rond de sporthal van Zolder-Centrum een grote sportbeurs plaats. Iedereen kan er gratis een hele reeks sportdisciplines komen proberen. De sportraad wil met de beurs zijn 30ste verjaardag nog eens extra in de verf zetten. Een kleine 20 clubs nemen aan de beurs deel en zij bieden een waaier van disciplines aan: basket, tennis, badminton, rugby, zwemmen, wielrennen, gevechtssporten, hondensport, duivensport, enz. Verantwoordelijken van clubs zorgen voor de (…) Lees het hele bericht

circuit-afgesloten-voor-bbc-programma

Circuit afgesloten voor BBC-programma

Geen vrije trainingen donderdag op Circuit Zolder, de omloop was heel de dag afgehuurd door de BBC. De Britten kwamen opnamen maken voor Top Gear, een topper op de Britse televisie. Daarin testen de presentatoren Jeremy Clarckson en Richard Hammond exclusieve wagens en snelle bolides, en ze pakken uit met allerlei stunts. In Groot-Brittannië is het programma razend populair. Bij ons is het trouwens vanaf juni ook elke maandag op Canvas te zien. Op Zolder waren (…) Lees het hele bericht

heusden-centrum-krijgt-een-rusthuis

Heusden-Centrum krijgt een rusthuis

Er komt een rusthuis in de Pastoor Van Mierlolaan in Heusden-Centrum, tegenover sporthal Olympia. Het wordt een realisatie van de groep rond de familie Van Ende die in Zolder-Centrum ook al De Bloemelingen uitbaat. Het autonoom gemeentebedrijf heeft woensdag bij de openbare verkoop het voormalige rijkswachtgebouw gekocht voor 370.000 euro. Dat gebouw wordt gesloopt, de gronden errond zijn in privé-eigendom. De gemeente stelt de eigenaars een verkoop voor, mocht dat niet lukken, dan (…) Lees het hele bericht

verkeersleed-op-e-314

Verkeersleed op E 314

Donderdagochtend zijn er heel wat problemen geweest op de E 314. Rond half 9 zijn er twee vrachtwagens gebotst in de buurt van Terlamen. Er vielen geen gewonden maar het ongeval veroorzaakte wel een file van enkele kilometers richting Lummen. Na zowat een uur was alles opgeruimd. Twee uur later botsten in Houthalen een vrachtwagen en een auto. Dat zorgde opnieuw voor een file richting Lummen, die tot in Genk reikte.

collegeleerlingen-naar-de-koningin

Collegeleerlingen naar de koningin

10 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege worden op woensdag 4 juni in Brussel ontvangen door koningin Paola. Het gaat om leerlingen die acteerden in het toneelstuk 'Kattenmoeras' dat eerder dit jaar in Muze werd opgevoerd. Het college werkte daarvoor samen met het cultuurcentrum, dat technici en infrastructuur ter beschikking stelde, en de Stedelijke Academie voor Woord, Muziek en Dans van Beringen die zorgde voor begeleiders. Het toneelstuk kaderde in het (…) Lees het hele bericht

sluitingsuur-voor-jongerencafe

Sluitingsuur voor jongerencafé

Het café Limbabwe in de Guido Gezellelaan moet 1 maand lang om 1 uur 's nachts dicht. Burgemeester Sonja Claes heeft de 'opheffing van het sluitingsuur'  van het café ingetrokken omdat er teveel klachten waren over geluidsoverlast. Heel wat feestvierders arriveren er nog laat in de nacht en blijven er tot in de vroege uurtjes, buurtbewoners hadden zich daarover beklaagd. Volgens de burgemeester waren de uitbaters al vaker gewaarschuwd. In de nacht van zaterdag op zondag is de politie binnengevallen voor een controle, toen is ook het sluitingsbevel overhandigd. Vanaf half juni mag het café s' nachts weer open.

ook-chiro-boekt-doet-mee-aan-foodhunt

Ook Chiro-Boekt doet mee aan Foodhunt

We hadden het hier al eerder over de scouts van Eversel die aan Foodhunt deelnemen, maar ook de chiro van Boekt is blijkbaar in de running voor de wedstrijd rond eerlijke handel. De chiroleden, leiders, kuisploeg, vrijwilligers, kookouders en iedereen die van ver of dichtbij de vereniging betrokken is, hebben de handen in mekaar geslagen om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Ze hebben een filmpje gemaakt en als ze er voor 6 juni in slagen om daar 500 stemmen voor te verzamelen, dan krijgen ze van de organisatie € 500 om eten te kopen tijdens het bivak. Kijken naar en stemmen voor het filmpje van chiro Boekt kan op http://www.foodhunt.be/go2/foodspace/foodhunter/97\n\n. Waar wachten jullie nog op? Jullie moesten al weg zijn!!

waterballonnen-na-de-laatste-training

Waterballonnen na de laatste training

De debutantjes van SK Heusden 06 werkten woensdag hun laatste training af als voorbereiding op het Van Helmont-tornooi van volgende zaterdag. Daarna mogen de shoes voor enkele maanden in de kast. De laatste oefensessie had plaats onder een stralende zon met als spetterende finale een waterballonnengevecht. De pret kon niet op!

eerst-gevangen-dan-bevallen

Eerst gevangen dan bevallen

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is woensdagochtend een ezel geboren. Medewerkers waren rond half twee 's ochtends moeten uitrukken naar Heppen, waar een ezel op de weg zat. Het ging om een drachtige ezelin die bij aankomst gevangen was door de politie en enkele automobilisten. Heel omzichtig werd het dier naar het opvangcentrum gebracht, waar het in de loop van de ochtend beviel van een prachtig jong. Moeder en kind stellen het wel en zitten ondertussen weer bij hun baasje.

kennismaken-met-openbaar-vervoer

Kennismaken met openbaar vervoer

De 3- en 4-jarige kleuters van 't Molenholleke in Zolder maakten woensdag kennis met het openbaar vervoer. Samen met hun juffen Marleen en Heidi reden ze met de bus van de kerk naar het station van Zolder. De bezochten ze het gebouw, de infrastructuur en ze kregen ook treinen te zien. Daarna ging het weer terug richting school met het openbaar vervoer, dat overigens stipt reed.

vandaag-gezien-21-mei-2008

Vandaag gezien

Het oude gemeentehuis van Zolder behoort nu definitief tot het verleden. De sloopmachine heeft woensdag genadeloos de laatste muren weggevreten.

zware-straffen-voor-porsche-oplichters

Zware straffen voor 'Porsche-oplichters'

De rechtbank in Hasselt heeft 2 mannen uit Amsterdam en Anhem bij verstek veroordeeld wegens gesjoemel bij de aankoop van een sportwagen in Heusden-Zolder. De bedrijfsleider van een firma uit Heusden-Zolder had in 2005 een Porsche 996 cabrio te koop aangeboden op het internet. In juli kreeg hij een telefoontje van een Nederlands bedrijf, waarbij onderhandeld werd over de prijs. Even later werd met een fax de aankoop van de auto voor 63.000 euro bevestigd. 's (…) Lees het hele bericht

helicopter-zoekt-mee-naar-vermiste-persoon

Helicopter zoekt mee naar vermiste persoon

Woensdagochtend rond half 8 verscheen een politiehelicopter in het luchtruim boven Heusden. De heli was erbij geroepen om mee te zoeken naar een vermiste inwoner van de gemeente. Na een klein uur was de persoon teruggevonden en kon de actie worden afgeblazen. De betrokkene is naar verluidt ongedeerd. UPDATE Het ging om een bejaarde man die sinds dinsdagavond verdwenen was en die wat verward was. Een ploeg van de lokale politie kon hem oppikken niet ver uit de buurt.

win-een-vip-arrangement-voor-euregio-nacht

Win een VIP-arrangement voor Euregio-Nacht

Vorige week konden 10 van onze lezers al twee gratis toegangskaarten winnen voor de Nacht van de Euregio, op 31 mei op en rond de atletiekpiste van Dommelhof Neerpelt. De organisatoren zijn ervan overtuigd dat de atletiekmeeting deze keer geschiedenis gaat schrijven, want verschillende atleten zijn erop gebrand om alsnog een kwalificatietijd voor de Olympische Spelen te lopen. De organisatie doet vandaag nog een extra inspanning, want één inwoner van Heusden-Zolder - dé (…) Lees het hele bericht

3-turnverenigingen-brengen-dansshow

3 turnverenigingen brengen dansshow

Op zaterdag 24 mei om 17 uur presenteren de 3 turnkringen van Heusden-Zolder samen een dansshow in de sporthal van Berkenbos. Dat is een bijzonder gebeuren, niet alleen is het de eerste editie van de danshow, het is ook de eerste officiële samenwerking van de 3 turnkringen. Turnkring Moed en Volharding Berkenbos, Turn- en Danskring Fit en Jong Zolder en Turn- en Danskring Sporta Heusden-Centrum lieten hun beste dansers de afgelopen maanden keihard oefenen. Wat ze zaterdag (…) Lees het hele bericht

30-maanden-cel-voor-diefstal

30 maanden cel voor diefstal

Een man van 30 uit Heusden-Zolder moet 30 maanden effectief de gevangenis in voor een gewelddadige diefstal. Hij is dinsdag veroordeeld door de rechtbank in Hasselt. Kort nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten voor een vroegere veroordeling, wilde hij in Heusden-Zolder een auto stelen, maar werd door de eigenaar betrapt. Hij bedreigde de man met een schroevendraaier en vluchtte op een fiets. Uit de auto had hij de radio gestolen en ook snoep en een flesje parfum.  In november 2000 was hij al eens tot vier jaar cel veroordeeld voor diefstallen. De rechter vond dat hij daar geen lessen uit geleerd had en gaf hem opnieuw een zware straf. Hij moet de eigenaar van de auto bijna 700 euro schade vergoeden, zijn fiets is verbeurd verklaard.

basisschool-bolderberg-wint-provinciale-prijs

Basisschool Bolderberg wint provinciale prijs

De basisschool van Bolderberg heeft de eerste prijs gewonnen van de provinciale wedstrijd 'Autoluw naar school'. Gedeputeerde voor verkeer Hilde Claes kwam dinsdag de prijs overhandigen. Het gaat om een waardebon van 500 euro voor een animatiepakket van Benji-Bun, een éénwieler voor de school en een workshop om met de éénwieler te leren rijden. In het totaal namen 433 scholen aan de actie deel. In Bolderberg (…) Lees het hele bericht

galgeneinde-moord-voor-assisen

Galgeneinde-moord voor assisen

De man die in oktober 2006 zijn vrouw met een hamer doodsloeg in hun woning in Bolderberg moet voor het hof van assisen verschijnen. Nadat het onderzoek was afgerond, heeft de kamer van inbeschuldigingstelling hem doorverwezen. De feiten speelden zich af in hun woning in de Galgeneinde, aan de overzijde van domein Bovy. Het koppel, dat na een vorig huwelijk nog maar net getrouwd was, kreeg ruzie. Daarop liep de vrouw (47) naar de slaapkamer, de man ging haar achterna en sloeg haar met een (…) Lees het hele bericht

kijkclub-brengt-film-in-de-bib

Kijkclub brengt film in de bib

Op vrijdag 23 mei om 19u30 organiseert de bibliotheek een 'Kijkclub' rond de film 'Das Leben der Anderen' van Florian Henckel von Donnersmarck. Het is een overtuigend en diepmenselijk portret van Stasi-spionnen en dissidente kunstenaars in het communistische Berlijn van de jaren 80. Ulrich Mühe speelt agent Gerd Wiesler van de staatsveiligheid, die de subversieve toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn vriendin, de actrice Christa-Maria (…) Lees het hele bericht

nieuwbouw-voor-t-heusdens-volksteater

Nieuwbouw voor 't Heusdens Volksteater

Voor wie zich afvraagt wat die grote bouwwerken achter 't Kuipershof in Heusden-Centrum te betekenen hebben ...daar neemt 't Heusdens Volksteater binnenkort zijn intrek in eigen lokalen. 't HVT bestaat exact 40 jaar en heeft in die periode een hele collectie theaterkostuums, decormaterialen en rekwisieten opgebouwd. Daarnaast is er nood aan aangepaste vergader- en repetitieruimtes voor acteurs en orkest en aan werkruimte voor de decorploeg. (…) Lees het hele bericht

dieven-op-bouwwerf

Dieven op bouwwerf

Dieven zijn het afgelopen weekend binnengedrongen op een bouwwerf langs de Pastoor Pacquaylaan in Heusden. De daders hadden alleen interesse in werktuigen, ze maakten een groot aantal werkmaterialen buit zoals een slijpschijf, een pneumatische boorhamer, boormachines en stroomkabels. De politie is met een onderzoek gestart.

willy-peeters-te-gast-in-de-mijlpaal-1

Willy Peeters te gast in De Mijlpaal

Nog tot en met 22 juni stelt Willy Peeters zijn werk tentoon in Galerij de Mijlpaal. Willy Peeters laat zich niet onder één noemer plaatsen. Hij is vooral bekend om zijn bronzen beelden maar levert ook groepen af, reliëfs in plaaster of polyester en tekeningen in krijt. Daarbij zie je vaak dezelfde man-vrouw figuren terugkeren, ook vaak vallende of zwevende figuren. Zijn bronzen werk komt mooi tot uiting in de tuin van de Mijlpaal, zijn reliëfs (…) Lees het hele bericht

nieuw-gratis-zoekertjes-op-internetgazet

Nieuw: gratis zoekertjes op Internetgazet

We starten met een nieuwe service voor onze lezers: een gratis zoekertjesrubriek. Wilt u kinderspeelgoed van de hand doen of bent u op zoek naar een decorstuk voor uw toneelvoorstelling? Enkele muisklikken scheiden u van de oplossing. Via de link 'Zoekertjes' in de linkerkolom komt u rechtstreeks in de rubriek terecht. U vindt er de ingezonden zoekertjes, een document om zelf een zoekertje te plaatsen en een lijstje met de voorwaarden. Het spreekt voor zich dat het hier alleen gaat om niet-commerciële zoekertjes en dat de rubriek uitsluitend mag gebruikt worden door inwoners van Heusden-Zolder.

morgen-geen-treinverkeer

Morgen geen treinverkeer

De vakbonden bij de spoorwegen organiseren morgen een 24-urenstaking, omdat hun achterban het niet eens is met het voorgestelde sociaal akkoord. Daardoor zullen er zo goed als geen treinen rijden. De staking begint vanavond om 22 uur en eindigt dinsdagavond rond dezelfde tijd. Het zal dus ook vrijwel zeker onmogelijk zijn om vanuit de haltes Heusden of Zolder naar Hasselt of richting Antwerpen te sporen. De Lijn heeft al laten weten dat er geen extra bussen komen.

openbare-verkoop-1

Openbare verkoop

Op donderdag 5 juni wordt in café Torenhof in Helchteren een huis verkocht, Schansstraat 93 in Heusden met een perceeloppervlakte van 42 are. Na hoger opbod is de inzet gebracht op € 156.200.

kuyckx-58ste-in-picardie

Kuyckx 58ste in Picardië

Wielrenner Jan Kuyckx is zondag 58ste geworden in het eindklassement van de Ronde van Picardië, hij eindigde op 1'33" van algemeen winnaar, de Fransman Sébastien Chavanel. Die pakte de leiderstrui in de slotrit die hij won voor Philippe Gilbert en Baden Cooke. In de laatste rit kwam Kuyckx als 36ste over de streep.

heusden-zolder-blijft-in-bevordering

Heusden-Zolder blijft in bevordering

KVV Heusden-Zolder speelt ook volgend jaar in bevordering. Zondagavond won het zijn eindrondewedstrijd tegen Wevelgem City met liefst 9-0, bij de rust was het al 4-0. Heusden-Zolder walste gewoon over zijn tegenstander heen. Naast de 9 doelpunten werd ook nog een handvol open kansen niet benut. Wevelgem is dan ook een club in crisis: geld voor de verplaatsing met de bus was er niet meer, trainer Gilbert Bodart was niet aanwezig en aan het eind moest een speler van 50 (vijftig!) jaar invallen. Maar dat was allemaal niet het probleem van KVV en zijn supporters.

inbraak-op-helzoldlaan

Inbraak op Helzoldlaan

Dieven zijn zondagochtend binnengedrongen in een woning aan de Helzoldlaan. Ze doorzochten heel het huis. Ze gingen aan de haal met geld en electronica. De politie onderzoekt de zaak.

veel-belangstelling-voor-nieuwe-gemeentehuis

Veel belangstelling voor nieuwe gemeentehuis

Veel inwoners zijn dit weekend een kijkje komen nemen in het nieuwe gemeentehuis. Zaterdag kwamen de personeelsleden met hun familie en de 75-plussers, alles samen zowat 600. Zondag was het heel de dag opendeur voor de rest van de inwoners. Een kwartier voor de opening zondagochtend stonden er al zowat 100 belangstellenden voor de deur. Heel de dag door waren er bezoekers die het uitgestippelde traject volgden, van in de raadszaal, langs de verschillende diensten tot in het bureau van de burgemeester of secretaris. Als afsluiter kreeg iedereen aan de tentjes op het dorpsplein een consumptie aangeboden. UPDATE In totaal zijn er zondag meer dan 2300 bezoekers geteld. In twee dagen betekent dat een kleine 3.000.

reclame-awards-voor-stoepkrijtcampagne

Reclame-awards voor stoepkrijtcampagne

De stoepkrijtcampagne van vzw Mobile School en een Gents communicatiebureau is bekroond met twee reclameprijzen: een gouden Best of Activation Award en een Cuckoo Award in de categorie Business-to-Business. Daarnaast sleepte de campagne ook een nominatie in de wacht in de categorie Best Targeted Campaign (Cuckoo Awards). Met de campagne wilden ze scholen warm maken om geld in te zamelen voor de mobiele schooltjes en de nadien de namen van de schenkers in krijt op de speelplaats te schrijven. Bij ons nam de basisschool Beekbeemden van Zolder-Centrum aan de actie deel en de leerlingen slaagden erin om 921 euro bijeen te krijgen voor het project van Limburger Arnoud Raskin. In het totaal heeft de actie in Vlaanderen meer dan 50.000 euro opgebracht, een bedrag dat nog verder kan groeien.

5-gewonden-bij-zwaar-ongeval

5 gewonden bij zwaar ongeval

Op het kruispunt van de Terlamenlaan en de afrit 27 van de E 313 in Zolder zijn zondag voor de middag twee auto's gebotst. Het was een zware klap waarbij één van de wagens over de kop sloeg. De brandweer van Heusden-Zolder moest ter plaatse komen om de slachtoffers te bevrijden. In het totaal vielen bij de klap vijf gewonden. Ambulances uit Heusden-Zolder en Hasselt brachten de slachtoffers naar het ziekenhuis. Volgens de eerste berichten verkeert niemand in levensgevaar.

meylandtlaan-afgesloten-door-botsing

Meylandtlaan afgesloten door botsing

Zaterdagavond rond 23 uur is een frontale botsing gebeurd op de Meylandtlaan. Twee auto's reden er op elkaar in. De brandweer kwam ter plaatse om één van de bestuurders uit zijn totaal verhakkelde auto te bevrijden. De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Bij het ongeval vielen ook nog vier lichtgewonden. De politie moest een hele tijd het verkeer omleiden via de Schootstraat en de Bieststraat.

kuyckx-50ste-in-ronde-van-picardie

Kuyckx 50ste in Ronde van Picardië

Jan Kuyckx is vandaag 50ste geëindigd in de tweede rit van de Ronde van Picardië. Hij zat in de groep op enkele seconden van de winnaar, de Zwitser Martin Elmiger. Doordat Kuyckx vrijdag pas 124ste eindigde, staat hij nu in het klassement op 111. Elmiger, de ritwinnaar van vandaag, draagt ook de leiderstrui.

weergoden-bliezen-valse-toon

Weergoden bliezen valse toon

De klanken van jachthoorns galmden zaterdag over het domein Vogelsanck. Maar de godin van de jacht had duidelijk ruzie met haar collega's van het weer, want het was druilerig en dat hield de massa weg uit de tuin van de baron. De jachthoornblazers daarentegen kwamen van ver voor de Beneluxkampioenschappen. De Ardennen waren uiteraard talrijk vertegenwoordigd, een gezelschap uit de buurt van het Franse Rennes had zelfs een verplaatsng van 700 km veil voor dit evenement. Er waren (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-mei-2008

Vandaag gezien

Een eenzaam eendje koesterde zich vanmorgen in een kletsnatte weide in Ubbersel, zich niets aantrekkend van de regen ... maar daarvoor is het tenslotte een watervogel. Niet?

sfc-leerlingen-stellen-zelf-leeslijst-samen

SFC-leerlingen stellen zelf leeslijst samen

Leerlingen, ouders en leerkrachten van het Sint-Franciscuscollege verzamelden vrijdagavond voor een feestje in de bibliotheek. Het was de afsluiter van het leesproject 'SFC leest mee'. De leerlingen mochten daarbij zelf een selectie maken uit het nieuwe aanbod van jongerenboeken dat op de markt verscheen en de literatuurlijsten van de school samenstellen. Op die manier leren de jongeren kritisch met boeken omgaan en het is een extra stimulans voor de taalzwakken. 50 leerlingen van het tweede jaar lazen tussen 1 oktober en 15 april 106 titels, goed voor 390 beoordelingen. Het resultaat verschijnt ook in de jaarlijkse brochure die het Provinciaal Steunpunt Limburgse Bibliotheken voor het secundair onderwijs uitgeeft.

sfeervol-eindfeest-in-muze

Sfeervol eindfeest in Muze

Op een sfeervolle manier is vrijdagavond een punt gezet achter het cultuurseizoen in Muze. Eerst bracht Dimitri Leue zijn Don Kyoto voor een net niet uitverkochte schouwburg. Een huzarenstuk, want op zich is een solovoorstelling al zwaar en dan fietst hij ook nog heel de tijd op zijn bakfiets, om zijn eigen belichting van stroom te voorzien. En tussendoor had hij al bijna 2000 km in de benen tussen de verschillende centra. Laraaji Nadananda bracht in de kleine feestzaal met zijn Butterfly (…) Lees het hele bericht

startcentrale-zorgde-voor-300-vacatures

Startcentrale zorgde voor 300 vacatures

De Startcentrale heeft vorig jaar 298 nieuwe vacatures gecreëerd voor kortgeschoolde werklozen in 10 nieuw erkende Limburgse invoegbedrijven. Die moeten de volgende 4 jaar ingevuld worden. Daarnaast zijn ook 166 bijkomende invoegwerknemers aan de slag gegaan. De Startcentrale is gevestigd op het Marktplein in Heusden-Zolder. Ze geeft begeleiding en advies aan bedrijven die kansengroepen een job willen geven. Daarvoor werkt de centrale samen met VDAB, Limburgs Consortium (…) Lees het hele bericht

wie-durft-zich-vervelen

Wie durft zich vervelen?

Op het evenementenvlak wordt dit ongetwijfeld één van de drukste weekends van het jaar. Tot 21 uur vrijdagavond kan je in het Centrum voor Volwassenen Onderwijs terecht voor een opendeurdag. Om 19 uur begint in de bib de leeshappening 'Het Sint-Franciscuscollege leest mee'. Op hetzelfde ogenblik gaat in Muze het duurzaam eindfeest van start dat ongetwijfeld tot in de late uurtjes uitloopt. Zaterdag en zondag is er de Funcup op Circuit Zolder, nog zaterdagnamiddag bezoeken de (…) Lees het hele bericht

zaterdag-jachthoorns-op-vogelsanck

Zaterdag jachthoorns op Vogelsanck

Wat later op het jaar dan gewoonlijk, wordt zaterdag het toeristisch seizoen op gang geblazen. Letterlijk deze keer want op het domein van het kasteel Vogelsanck vinden de Benelux-kampioenschappen jachthoornblazen plaats. Een prachtig kader voor zo'n evenement en da's ook niet helemaal toevallig want een kleinzoon van de baron is zelf jachthoornblazer. Overigens is jachthoornblazen meer dan muziek maken, klanken of tonen, kort of lang hebben hun eigen betekenis in de communicatie tussen de (…) Lees het hele bericht

dolle-kevers-veroveren-circuit-zolder

Dolle Kevers veroveren Circuit Zolder

Zondag heeft het Circuit Zolder ongewone dingen in petto. 300 kevers komen er hun eigen races rijden. Het zijn wagentjes die speciaal voor het racewerk gebouwd zijn, als éénzitter of duoseater. Zij bieden een schattig spektakel dat bij momenten doet denken aan de fratsen van Herbie, uit de filmsequels rond de Dolle Kever. Zaterdag zijn er de kwalificatieraces en even voor half zes een race van het Bravo Historic Championship. Zondagvoormiddag en in de vooravond zijn er de races van (…) Lees het hele bericht

dimitri-leue-fietsend-ingehaald

Dimitri Leue fietsend ingehaald

Acteur Dimitri Leue rijdt voor zijn voorstelling 'Don Kyoto' door Vlaanderen met een speciale bakfiets waarmee hij zijn eigen energie produceert. Vanavond staat hij op de planken van Muze tijdens het duurzaam eindfeest. Personeelsleden en sympatisanten van het cultuurcentrum reden de acteur tegemoet om hem 'fietsend in te halen'. Zaterdagmorgen mag iedereen komen meefietsen als Dimitri weer vertrekt. Interesse? Even bellen 011-80 80 98.

groenmetropool-nu-ook-te-boek

Groenmetropool nu ook te boek

Vlak voor de opening van de autoroute 'Groenmetropool' langs de voormalige mijnzetels in beide Limburgen en Duitsland is in het Duitse Aken ook een gelijknamig boek voorgesteld. Daarin worden alle gemeenten en steden op de route beschreven, met vooral aandacht voor de herbestemming van de mijnterreinen. Het hoofdstuk over Heusden-Zolder vertelt in woord en beeld over het Centrum Duurzaam Bouwen, het ECR en de multiculturele markt. Marcel Dumon van de dienst toerisme vertelt over (…) Lees het hele bericht

zondag-opendeurdag-in-gemeentehuis

Zondag opendeurdag in gemeentehuis

Een tweetal maanden na de verhuizing van de gemeentediensten mag dit weekend het publiek een kijkje komen nemen in het nieuwe gemeentehuis. Zaterdag is het aan de 75-plussers. Zij krijgen een geleid bezoek, maar die rondleidingen zijn vol geboekt. Er worden een kleine 400 mensen verwacht. Zondag tussen 10 en 18 uur kan het grote publiek er terecht.  De bezoekers kunnen via een vaste route het volledige gebouw doorlopen. Na afloop krijgen ze op het dorpsplein een drankje aangeboden. Wie met de auto komt, kan best de parking van Muze gebruiken en daar op de gratis bus stappen. Voor de fietsers is tussen de kerk en de feesttentjes een bewaakte fietsenstalling ingericht.

eerste-gevallen-van-botulisme

Eerste gevallen van botulisme

De warmte heeft de afgelopen dagen voor de eerste gevallen van botulisme gezorgd. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is moeten uitrukken voor eendensterfte op een stadsvijver in Zoutleeuw en op de Platwijers in Zonhoven. Alleen in Zoutleeuw kon nog een exemplaar gered worden. Volgens Rudi Oyen van het VZOC is er nog nooit zo vroeg op het jaar botulisme voorgekomen. De weersvoorspellingen voor de komende dagen stellen wel beterschap in het vooruitzicht.

jan-kuyckx-31ste-in-friesland

Jan Kuyckx 31ste in Friesland

Jan Kuyckx is woensdag 31ste geworden in de profronde van het Friesland. Hij maakte deel uit van een uitgedund peleton, waarvan Diepenbekenaar Gert Steegmans de spurt won. De 208 km werden in 4u30 afgelegd.

muze-zet-een-duurzaam-punt-achter-het-seizoen

Muze zet een duurzaam punt achter het seizoen

Vrijdagavond zet Muze met een groot feest een eind achter dit cultuurseizoen. Heel de avond staat in het teken van de duurzaamheid met artiesten die op hun manier een steentje bijdragen tot een schonere samenleving. In de schouwburg speelt Dimitri Leue Don Kyoto, een grappige bewerking van het Don Quichote verhaal van Cervantes waarin Leue het als groene ridder opneemt voor de windmolens terwijl hij met een speciaal ontworpen bakfiets zijn eigen energie maakt. Butterfly Project feat. Laraaji (…) Lees het hele bericht

nood-aan-meer-kinderopvang

Nood aan meer kinderopvang

Een kleine 100 verantwoordelijken uit de sector van de kinderopvang staken in Duurzaam Bouwen de koppen bij elkaar om de toestand in de streek te evalueren. Het is een gekend fenomeen dat de meeste ouders lang moeten zoeken naar een onthaalmoeder of andere opvangplaats voor hun kinderen. "Meestal raakt dat wel opgelost, anders is het bij de kansengroepen, zij raken vaak in de problemen doordat ze te lang wachten, of plots met een job of cursus geconfronteerd worden. Toch is het (…) Lees het hele bericht

rampenoefening-tot-een-goed-einde-gebracht

Rampenoefening tot een goed einde gebracht

De hulpdiensten hadden dinsdagavond handen tekort om alle slachtoffers te verzorgen die gewond waren geraakt bij een aanslag in het Sint-Franciskusziekenhuis. Gelukkig ging het maar om een rampenoefening. Het scenario bestond erin dat tijdens een vergadering een bezoeker een molotovcocktail met glasscherven gooit en verder in het gebouw stichtte diezelfde dader brand in het archief. Er waren een heleboel slachtoffers met snij- en brandwonden en met rookvergiftiging, vooral acteurs van (…) Lees het hele bericht

spoorweg-zolder-houthalen-gesloten

Spoorweg Zolder-Houthalen gesloten

Van 14 tot en met 21 mei is er geen verkeer mogelijk tussen de Michel Scheperslaan in Zolder en de Stationsstraat in Houthalen. Door werken aan de spoorweg wordt de overweg in Houthalen een week lang volledig afgesloten. Er zijn de nodige signalisatie- en omleidingsborden aangebracht. Het verkeer wordt omgeleid via Lillo.

partnersteden-stuurden-uitgebreide-delegaties

Partnersteden stuurden uitgebreide delegaties

150 mensen hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan het voorjaarstreffen met de partnersteden. Die stond voor een groot deel in het teken van 35 jaar verbroedering met Bad Arolsen in Duitsland. Zowel de Duitse steden Arolsen en Brilon, het Franse Hesdin als het Waalse Saint-Hubert hadden uitgebreide delegaties gestuurd, onder hen alle burgemeesters. Ze brachten een geleid bezoek aan de gemeente, woonden een academische zitting bij en uiteraard kon een rondleiding in (…) Lees het hele bericht

openbare-verkoop

Openbare verkoop

Op dinsdag 13 mei om 16 uur begint in De Klimroos de openbare verkoop van een woning, Lusthofstraat 13 met een oppervlakte van 10a04ca.
- Op woensdag 14 mei wordt in De Klimroos een woning Middenweg 28 openbaar verkocht. Het gaat om een perceeloppervlakte van 559 m².
- Op dinsdag 27 mei om 14 uur wordt in hostellerie De Kluis een appartement, Sint-Jobstraat 60, eerste verdieping verkocht. Op het kadaster staat het ingeschreven als 2 winkel- en handelsruimtes en het is verbouwd zonder vergunning, de oppervlakte bedraagt 5a1ca.
- Op woensdag 28 mei om 15u30 heeft in De Klimroos de openbare verkoop plaats van een woning, Singelstraat 14 met een grondoppervlakte van 882 m². Het gaat om de tweede zitdag, na opbod is de prijs gebracht op 162.000 euro.
-Op donderdag 29 mei om 14 uur wordt in  het Muze-café een woning, Inakker 52 verkocht. De perceeloppervlakte bedraagt 9a54ca
- In de Witte Barier staan 2 percelen bouwgrond te koop van respectievelijk 6a16ca en 6a01ca. De openbare verkoop heeft plaats op dinsdag 27 mei om 16 uur in het Muze-café.

op-pad-langs-de-mijnen-in-de-euregio

Op pad langs de mijnen in de Euregio

Zondag zullen heel wat oldtimers door Heusden-Zolder rijden. Ze nemen deel aan de oldtimerrally door beide Limburgen en de regio Aken, het openingsevenement van de Groenmetropool. Dat is een nieuwe autoroute die leidt langs de vroegere mijnzetels in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. De afgelopen weken zijn daarvoor de blauwe zeshoekige bordjes gezet. De blauwe zeshoeken wijzen de weg door het voormalige grootste steenkoolwinningsgebied van Europa. De mijnen zijn al lang dicht, een (…) Lees het hele bericht

willy-peeters-te-gast-in-de-mijlpaal

Willy Peeters te gast in De Mijlpaal

Nog tot 22 juni kan je in Galerij De Mijlpaal kennismaken met het werk van Willy Peeters, een tentoonstelling die deel uitmaakt van het project Libri Amicorum. Onder die noemer worden 2 exposities, 2 boeken en 2 lezingen samengebracht. Het werk van Willy Peeters is niet onder één noemer te vatten. Hij is vooral bekend om zijn bronzen beelden, soms vallen die erg groot uit, maar even vaak werkt hij met groepen. Zijn beelden komen uitstekend tot hun recht in de tuin van De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-mei-2008

Vandaag gezien

Maandagavond kort voor zonsondergang kleurde een tiental luchtballonnen de lucht boven Heusden.

lindeman-en-voortbewoners-op-wandel-in-lillo

Lindeman- en Voortbewoners op wandel in Lillo

In Houthalen hebben maandagmiddag enkele honderden mensen een wandeling gemaakt op initiatief van Om U. Het actie-comité uit Lillo wilde op die manier de buurt laten kennismaken met de invloed van het omleidingstraject van de Noord-Zuid-verbinding om mens en milieu. Onderweg gaven gidsen en natuurkenners de nodige uitleg. Aan de wandeling namen ook bewoners van de Lindeman en de Zolderse Voort deel. Ook zij vrezen voor de leefbaarheid van hun wijken, als voor het (…) Lees het hele bericht

8-kunstenaars-over-de-voedselproblematiek

8 kunstenaars over de voedselproblematiek

De 8 kunstenaars van de tentoonstelling 'Our Daily Bread/Ons Dagelijks Brood' waren present voor de vernissage in Muze. Ze hebben zich voor de werken voor deze expo laten inspireren door de internationale voedselproblematiek, zoals die in de documentaire 'Our Daily Bread' van Nikolaus Geyrhalter wordt gebracht. Ook de film zelf is trouwens te bekijken tijdens de expo. Tom Bogaert, Frans Daels, Ellen Gieles Julie Lara Kahn, Tatjana Labatzki, Herwig Nulens, Paul Tieman en Art Zapedzki hebben er hun eigen en vaak eigenzinnige kijk op verwoord, elk in zijn eigen beeldtaal. De tentoonstelling kwam er op initiatief van het cultuurcentrum en is gecoördineerd door Art 27 vzw. Nog te bezoeken in Muze, dagelijks tot en met 15 juni.

kennismaken-met-het-volwassenen-onderwijs

Kennismaken met het volwassenen onderwijs

Zit je er soms ook over te twijfelen om overdag of 's avonds nog één of andere studie te gaan volgen? Ga dan vrijdag eens langs in het Centrum voor Volwassenen Onderwijs. Tijdens een opendeurdag tonen alle afdelingen de resultaten van het afgelopen jaar aan het publiek. Warme hapjes van de richting koken en bakken, demonstraties van bloemschiktechnieken of een tentoonstelling digitale fototgrafie in de gangen en cafetaria. De informaticamensen organiseren demo's en een (…) Lees het hele bericht

kwb-eversel-heeft-de-strafste-spierballen

KWB Eversel heeft de strafste spierballen

Onder het oog van de talrijke toeschouwers toonde de KWB van Eversel zich de sterkste van 8 teams tijdens de plaatselijke versie van de Highland Games. Vooral het paalwerpen was een spektakulaire discipline, die veel kracht vereist. Ondertussen konden de bezoekers - onder wie heel wat leden van het gemeentebestuur - de kwaliteit van de (h)eerlijke Foodhunt-rijstpap beoordelen.

first-motorsport-op-hoogste-schavotje-in-dijon

First Motorsport op hoogste schavotje in Dijon

Het Zolderse team First Motorsport was dit weekend weer aan het feest. Op het circuit in het Franse Dijon heeft het duo Niels Lagrange-Pascal Nelissen de overwinning behaald in de derde manche van het Belgian GT Champioenship Belcar, derde afdeling. De Porsche GT3 van First Motorsport was duidelijk sneller dan de concurrentie.

brand-vernielt-tuinhuis-in-lusthofstraat

Brand vernielt tuinhuis in Lusthofstraat

De brandweer is zondag kort voor 13 uur uitgerukt naar de Lusthofstraat in Eversel. Een gebouw, dat onder meer gebruikt werd als garage en tuinhuis, had daar vuur gevat. De brand was overgeslagen op de klimop en had ook de garage van een buur licht beschadigd. De eigenaar en buren probeerden het vuur met tuinslangen te blussen, tot de brandweer ter plaatse kwam. Die moest het dak openbreken omdat daar het vuur moeilijk te bereiken was. Er is heel wat schade.

gratis-naar-de-euregio-atletieknacht

Gratis naar de Euregio Atletieknacht

Op zaterdag 31 mei heeft op en rond de piste van Dommelhof in Neerpelt de derde  Nacht van de Euregio plaats. Dat is een internationale atletiekmeeting, de tweede grootste in Limburg na de Nacht van Heusden. In het hoofdprogramma zullen de meeste nummers op het niveau van de kwalificatielimiet voor deelname aan de Olympische Spelen zijn. Er is een olympische kwalificatie voor landenteams in de 4x400 meter heren met aan de start een Belgisch team dat aast op plaatsing voor (…) Lees het hele bericht

bitter-seizoenseinde-voor-peter-balette

Bitter seizoenseinde voor Peter Balette

Club Brugge heeft zaterdagavond Westerlo verslagen met 4-0. Maar voor heel de club, en dus ook voor de Heusdense assistent-coach Peter Balette, moet dit zowat de bitterste overwinning uit de geschiedenis geweest zijn. Heel de avond stond in het teken van het afscheid van de verongelukte François Sterchele. Meteen is die andere bittere pil overschaduwd, dat Club Brugge in laatste instantie zijn ticket voor de voorronde van de Champions League aan Anderlecht had verspeeld. Daarmee zijn in twee weken tijd al de goede herinneringen aan een meer dan behoorlijk seizoen weggewist. Het Limburgse trainersduo Jacky Mathijsen-Peter Balette leidde de Club door heel wat sportieve stormen, waarbij de rustige Balette - die als een gevoelsmens bekend staat - het perfecte tegengewicht vormde voor de temperamentvolle Mathijsen. De voorbereidingen voor het volgende seizoen kunnen nu beginnen, maar het zal nog even duren voor Peter en co daar met hun gedachten bij zijn.

titel-galatasaray-zet-cite-op-stelten

Titel Galatasaray zet Cité op stelten

Galatarasaray is zaterdagavond voor de 17de keer Turks voetbalkampioen geworden, het won op de laatste speeldag met 2-0 van Gençlerbirligi, terwijl concurrent Fenerbahçe met dezelfde cijfers verloor van Trabzonspor. In de Turkse cafés en  huiskamers in Heusden-Zolder werd de wedstrijd massaal gevolgd en meteen na affluiten kwamen de supporters met vele honderden op straat, getooid in shirts en met vlaggen. Er werden toeterende autokaravanen gevormd, op een bepaald ogenblik zat de Koolmijnlaan volledig dicht. Zelfs de bussen van De Lijn moesten een alternatieve route zoeken. Nadien werd nog lang gezongen en feest gevierd.

keramiekkunstenaars-trotseren-de-warmte

Keramiekkunstenaars trotseren de warmte

Op de binnenkoer van domein Bovy kan je kennismaken met het werk van een 17-tal keramiekkunstenaars. Onder hen ook twee dorpsgenoten, Joseph Steenberghs en Christiane Hamblok die ter plekke aan de slag zijn. Joseph is volop potten aan het draaien - zijn persoonlijk record is 49 cm hoog - maar hij puft, want de warmte en de wind zorgen ervoor dat de klei snel droogt. Even verder heeft Christiane het nog warmer want zij stookt de oven volgens de Japanse raku-techniek tot 920 graden Celsius om figuren te bakken. Ondertussen toont ze haar kleurrijke creaties. Ook nog te bezoeken zondag en maandag van 10 tot 18 uur

de-scouts-vatten-de-koe-bij-de-uier

De scouts vatten de koe bij de uier

Eerder deze week hadden we het al over de opdracht die de scouts van Eversel kregen bij hun deelneming aan de Food Hunt: ze moeten (h)eerlijke rijstpap maken met rijst van de Wereldwinkel en verse koemelk. Ondertussen zijn ze de wei van boer Henk ingetrokken om zelf de uiers te beroeren ... wat een scout anno 2008 allemaal niet moet kunnen? Zondag kan iedereen het resultaat gaan proeven tijdens de viering van de 20ste verjaardag van de scouts aan de jeugdlokalen. Die begint om 14 uur met een academische zitting, een uur later gaat het echte spektakel van start als verschillende ploegen het tegen elkaar opnemen in disciplines als boomstamwerpen, boogschieten, ... kortom, inspanningen waarbij een stevig bord rijstpap van pas kan komen.

dinsdag-grote-rampoefening-in-ziekenhuis

Dinsdag grote rampoefening in ziekenhuis

Vooral niet schrikken als dinsdagavond de hulpdiensten massaal richting Sint-Franciscusziekenhuis uitrukken. Daar heeft dan een grootschalige rampoefening plaats. Het scenario gaat uit van een ontploffing in de kelder. Het is de bedoeling om het intern evacuatieplan van het ziekenhuis te testen, de aanpak, de interventie, samenwerking en communicatie tussen de verschillende hulpdiensten te evalueren. De gemeentelijke alarmfase zal afgekondigd worden en de politie zal een aantal wegen vrijhouden voor het doorgaand verkeer. Naast de lokale politie nemen het hulpcentrum 100, de brandweer, de provincie, het Rode Kruis met hulpverleners en het snelle interventieteam (SIT) en de MUG deel. Het is de eerste rampoefening in Limburg in zulke omstandigheden. Ze begint rond 19 uur en zal tot 21 uur duren. Uiteraard mag het publiek niet op het rampterrein komen.

morgen-opent-voedselexpo-in-muze

Morgen opent 'voedselexpo' in Muze

Zondag om 16 uur opent in de foyer van CC Muze de tentoonstelling 'Our Daily Bread/Ons Dagelijks Brood'. Die maakt deel uit van het groter project rond Fair Trade. Op vraag van Muze heeft Art 27 vzw een tentoonstelling samengesteld met hedendaagse internationale beeldende kunst over het thema ‘voedsel’. 8 hedendaagse kunstenaars geven in deze expo hun vaak bevreemdende visie op de wereldvoedselproblematiek in een unieke beeldtaal. Ze vertrekken daarbij van de documentaire ‘Our Daily Bread’ van de Oostenrijker Nikolaus Geyrhalter. De deelnemende kunstenaars, die morgen allen naar de vernissage komen, zijn Tom Bogaert (B/USA), Frans Daels (B), Ellen Gieles (NL/B), Julie Kahn (USA), Tatjana Labatzki (D/NL - foto), Herwig Nulens (B), Paul Tieman (NL), & Art Zapedzki (PL/Second Life).

inbraakverdachte-gepakt-bij-grote-politieactie

Inbraakverdachte gepakt bij grote politieactie

Politiediensten uit Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen hebben afgelopen nacht een grootschalige controleactie gehouden in de grensstreek van de drie provincies. In het totaal namen 55 politiemensen aan de actie deel, de politie van Heusden-Zolder zette 8 manschappen in op ons grondgebied. Er zijn zowat 400 personen gecontroleerd, onder hen zijn 3 gezochte personen aangetroffen. 1 wapen en 3 auto's zijn in beslag genomen. 1 bestuurder had drugs gebruikt en 6 hadden teveel gedronken. Nog eens 18 auto's zijn geflitst. De politie pakte een verdachte van een inbraak op. Zulke acties zijn trouwens op de eerste plaats tegen woninginbraken gericht, maar willen ook onveiligheidsgevoelens in het algemeen bestrijden.

meylandtridders-ontvangen-jonge-paarden

Meylandtridders ontvangen jonge paarden

Zaterdag en zondag hebben op de terreinen van De Meylandtridders in Eversel de jaarlijkse wedstrijden voor jonge paarden plaats. Het worden twee gevarieerde dagen met springwedstrijden en dressuur. Zaterdag om 12 uur begint de open springwedstrijd. Daarvoor hebben zich totnutoe zowat 40 ruiters ingeschreven. De dressuurproeven hebben op zondag plaats, met voorlopig 180 combinaties op de deelnemerslijst, verdeeld in 6 categorieën: dressuur 4-, 5- en 6-jarigen, telkens open en LRV. Elke combinatie verschijnt twee keer in de ring, de eerste proeven beginnen om 9 uur, de laatste rond 16u30, een goed uur later gevolgd door de prijsuitreiking. Met beloftevolle paarden en getalenteerde ruiters belooft het allemaal heel spannend te worden, voor paardenliefhebbers liggen in Eversel dan ook twee hoogdagen in het verschiet.

6de-leerjaar-adopteert-de-jeugdbib

6de leerjaar adopteert de jeugdbib

De klas van meester Mark van lagere school De Brug, het zesde leerjaar, heeft de jeugdbibliotheek geadopteerd. Bezoeken van groepen en klassen laten vaak sporen na als van een orkaan. De leerlingen van meester Mark hebben zich geëngageerd om wekelijks even langs te komen om orde op zaken te stellen. Een klein uurtje de handen uit de mouwen steken en alles staat weer mooi op een rijtje, van prentenboeken tot dvd's, van voetbalboeken tot strips van Jommeke en Suske en Wiske.

synthesizerdief-moet-de-cel-in

Synthesizerdief moet de cel in

Een man uit Hasselt is donderdag veroordeeld tot 16 maanden cel en een boete omdat hij diefstallen had gepleegd in een electrowinkel in Hasselt en een fitnessclub in Heusden-Zolder. Op 14 augustus vorig jaar stal hij een synthesizer in de cafetaria van de fitnessclub. Hij werd op heterdaad betrapt maar verwondde twee personen die hem wilden tegenhouden. Hij was eerder al voor diefstallen veroordeeld. Volgens de rechter heeft de man geen enkel normbesef.

dierenverwaarlozer-moet-opvangcentrum-vergoeden

Dierenverwaarlozer moet opvangcentrum vergoeden

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft donderdag een boer uit Gelinden bij Sint-Truiden veroordeeld wegens dierenverwaarlozing. De man, die niet aan zijn proefstuk toe was, mag levenslang geen dieren meer houden. Hij moet 1100 euro boete betalen. De dieren die bij de boer in beslag waren genomen, waren ondergebracht in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden. Het gaat om 17 schapen, die ondertussen 5 lammeren hebben, een pony en een geit. De man moet het centrum 31.000 euro betalen voor de opvang, de huisvesting en verzorging van de dieren.

3-dagen-keramiek-op-bovy

3 dagen keramiek op Bovy

Tijdens het pinksterweekend wordt het domein Bovy traditioneel ingenomen door kunstenaars tijdens de keramiek-driedaagse. Een evenement dat de jongste jaren flink is gegroeid. In het totaal nemen 17 kunstenaars deel, uit Heusden-Zolder en de wijde regio. Zij tonen hun werk en laten ter plaatse zien hoe dat tot stand komt. Je krijgt demonstraties draaien en handopbouw te zien, maar ook raku. Dat is een Japanse techniek met een oven, waarin de temperatuur zelfs tot 1000 graden kan oplopen. De kunstenaars zijn aan de slag zaterdag van 12 tot 18 uur, zondag en maandag van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis.

gemeente-sponsort-originele-jeugdinitiatieven

Gemeente sponsort originele jeugdinitiatieven

De gemeente heeft wat centen aan de kant gezet voor projectsubsidies voor jongerenorganisaties. Het is de bedoeling om intiatieven te stimuleren die experimenteel, origineel en/of vernieuwend zijn. Ze mogen maximaal één jaar duren en zich hoofdzakelijk in Heusden-Zolder afspelen, liefst in de vrijetijdssfeer. De doelgroep moet tussen 3 en 25 jaar zijn van wie minstens 75 % in de gemeente woont en zich niet beperken tot één jeugdvereniging. De organisatie mag geen winstdoel hebben en toch een financieel risico inhouden. Zowel de erkende jeugdverenigingen komen in aanmerking, als andere organisaties die bij een adviesraad zijn aangesloten, een samenwerkingsverband van meer verenigingen of een toevallige groep jongeren uit de gemeente. Een goedgekeurd project wordt voor de helft betoelaagd, met een maximum van 400 euro. Meer info bij welzijn.lokale.economie [!] heusden-zolder.be of op 011-80 80 80. Hopenlijk wordt het een drukke bedoening

jongeren-ruimen-de-galgenberg-op

Jongeren ruimen de Galgenberg op

Mensen van Limburgs Landschap trokken woensdag met een groep jongeren tussen 5 en 12 jaar uit de wijk Lindeman op pad voor een opruimactie in het natuurgebied De Galgenberg. Dat is een gebied van zowat 13 ha ten noorden van het mijnterrein. De naam verwijst naar het vroegere gebruik om misdadigers op een heuvel op te knopen. De kern van het gebied bestaat uit heide met berken en zomerheide, aan de randen vormen inheemse bossen een buffer. De jongeren vulden een heleboel zakken met zwerfvuil. Zo saneren ze niet alleen de natuur, maar dragen ze ook een steentje bij tot de leefbaarheid van hun wijk. Tegelijk werden ook bloemen verkocht aan de bewoners om De Lindeman letterlijk in de bloemetjes te zetten.

muze-is-fairtrade-bedrijf

Muze is Fairtrade-bedrijf

Cultuurcentrum Muze is één van de 10 laureaten van Fairtrade [!] work 2008. De organisatie Max Havelaar bekroont 10 werkgevers omdat ze hun personeel op 8 mei - dag van de Fairtrade - op een creatieve manier laten kennismaken met de waarden en producten van Fairtrade. Muze werd door de jury bestempeld als één van de meest dynamische kandidaten van 2008. Andere laureaten zijn onder meer Belgocontrol, KBC, Mobistar en Test-Aankoop. De 20 personeelsleden van Muze worden donderdagochtend onthaald op thee en koffie, heel de voormiddag krijgen ze animatie rond de ecologische voetafdruk, gevolgd door een Fairtradelunch en op de middag wordt ook de trofee overhandigd. Nadien sluiten ze aan bij de filmvoorstellingen en de tentoonstelling rond ons voedsel en de multinationale invloeden daarop. Het secretariaat blijft donderdag gesloten 

dieter-feustel-is-beloftevolle-ondernemer

Dieter Feustel is beloftevolle ondernemer

Onze dorpsgenoot Dieter Feustel (18) is de eindwinnaar van de wedstrijd Beloftevolle Ondernemer 2008. Met die jaarlijkse wedstrijd willen het LVZ en het departement onderwijs het ondernemerschap bij jongeren stimuleren. Ze moeten daarvoor een fictieve onderneming opzetten en een ondernemingsplan uitwerken. 191 schoolteams uit heel Vlaanderen namen deel, Dieter is leerling van KTA2 in Hasselt. Hij is in de ban van muziek en techniek en zette een verhuurbedrijfje op voor  dj-installaties. Zijn inzending werd geselecteerd, hij nam de halve finale op een drafje en in het slotevenement moesten de 5 finalisten met een zaal-act op de proppen komen. Dieter Feustel kwam als beste uit het pak. Volgend jaar trekt hij naar de hogeschool, maar zijn definitieve studiekeuze heeft hij nog niet gemaakt.

boekt-gaat-feesten-in-het-pinksterweekend

Boekt gaat feesten in het Pinksterweekend

Volle bak ambiance tijdens het Pinksterweekend in Boekt want daar staat het traditionele Boekt-Feest op de affiche, een programma voor jong en oud op en rond de Ubbelvelden. Op vrijdagavond barst het feest los met een fuif. Zaterdag is gewijd aan de Romeinse beginselen: sport, spijs en spel: na de middag een voetbaltornooi, tegen de avond is het smikkelen aan een grote dorpsbarbecue. In de latere uren verschijnen stand-up comedians op het podium, gevolgd door een party met muziek uit de jaren 60 tot 90. Zondag is er de familiedag met kinderactiviteiten terwijl de mama's en papa's op een zomerterras genieten. Thema van de familiedag is dit jaar “Eiland TimBOEKToe”. Boekt Feest is een initiatief van vrijwillgers (op de foto een aantal van hen) die hun wijk levend willen houden.

zaterdag-atletiekconfrontatie-tussen-basisscholen

Zaterdag atletiekconfrontatie tussen basisscholen

Op zaterdag 10 mei organiseren de gemeentelijke sportdienst en AVT de 26ste interscolaire atletiekontmoeting voor de basisscholen van Heusden-Zolder. De verschillende lagere scholen sturen hun snelste lopertjes naar Isako 2008. Zij kunnen zich in Atletiekstadion De Veen met elkaar meten. Ouders en familieleden worden uiteraard verwacht om te komen supporteren. De wedstrijden hebben plaats van 14 tot 18 uur.

grootste-zonnepanelenpark-van-de-benelux

Grootste zonnepanelenpark van de Benelux

Heusden-Zolder kijgt het grootste zonnepanelenpark van de Benelux. Het initiatief is dinsdagavond toegelicht bovenop het slibbekken van de mijn, de plaats waar het park wordt gebouwd.  Het project gaat uit van de Limburgse Reconversiemaatschappij, eigenaar van het terrein, en de Groep Machiels. Die investeren samen 19 miljoen euro. LRM-voorzitter Eric Monard wijst erop dat daarmee het slibbekken een nuttige bestemming krijgt, andere aktiviteiten zijn er niet mogelijk. Op een terrein van 17 ha - 34 voetbalvelden - kunnen 22.500 zonnepanelen gebouwd worden. Goed voor een stroomcapaciteit van 4,5 Mw die aan het net geleverd wordt, dat is het verbruik van 1.200 huisgezinnen. Voor het project richten LRM en Machiels een nieuw bedrijf op, ze hopen in het najaar met de werkzaamheden van start te gaan. Volgens milieudirecteur Patrick Laevers van Machiels zou nog dit jaar zou een eerste, beperkt productie worden geleverd, en in de loop van 2009 moet het park op volle capaciteit draaien. Daarmee kan jaarlijks 1.800 ton CO2 uitstoot voorkomen worden, het opname-equivalent van een bos van 350 ha, volgens burgemeester Sonja Claes een eerste stap in een CO2-neutrale provincie. Het project moet 20 jaar meegaan.

hek-vliegt-in-brand

Hek vliegt in brand

Dinsdagochtend omstreeks half vier is het hek voor een woning in brand gevlogen langs de Jordaenslaan in Heusden-Zolder. Het vuur sloeg over naar een aanpalende woning. Dankzij de rookmelder werd de brand echter snel ontdekt. Het vuur was al onder controle toen de brandweer ter plaatse kwam. In de woning is er wel rookschade.

gratis-films-over-de-voedselproblematiek

Gratis films over de voedselproblematiek

Als aanloop naar de internationale dag van de Fairtrade programmeert Muze op donderdag 8 mei drie gratis films en de avant-première van de tentoonstelling ‘Our daily bread/ons dagelijks brood’. In de trappenhal wordt vanaf 13 uur doorlopend de documentaire ‘Our Daily Bread’van Nikolaus Geyrhalter vertoond, beelden zonder commentaar bieden een blik achter de schermen van de industriële voedselproductie. Om 13u30 begint in de schouwburg ‘We Feed the World’, een documentaire van Erwin Wagenhofer over de macht van de voedselmultinationals en de desastreuze gevolgen daarvan, met in- en uitleiding door journalist Dirk Barrez. Om 20u15 wordt dan in de schouwburg ‘Koe 80 heeft een probleem’ van Dirk Barrez zelf vertoond. Die gaat over de mondiale industriële landbouw. De maker geeft commentaar en beantwoordt vragen. Alles is gratis toegankelijk voor individuen, scholen of groepen, maar om zeker te zijn van je plaats, wel even reserveren bij Veronique Sneyaert, tel. 011-80 80 86.

de-straat-is-speelterrein-voor-een-week

De straat is speelterrein voor een week

Spelen op straat, het lijkt iets van lang vervlogen tijden. Maar de 185 leerlingen van lagere school De Springplank in de Kapelstraat kunnen er deze week iedere ochtend met volle teugen van genieten. In het kader van de heen-en-weer week is de Kapelanijstraat verkeersvrij en kan er voor schooltijd geravot, getekend en gespeeld worden. De ouders laten de auto thuis deze week. Leerlingen die te voet of met de fiets komen, een fluovestje en helm dragen, krijgen daarvoor stempels van de oudervereniging. En een volle kaart levert volgende week woensdag op de autoluwe schooldag dan weer een presentje op. En de weergoden spelen ondertussen lustig mee.

vanavond-duidelijkheid-over-toekomst-slibbekken

Vanavond duidelijkheid over toekomst slibbekken

Vanavond maken de Limburgse Reconversiemaatschappij en het gemeentebestuur meer details bekend over de bestemming van het vroegere slibbekken van de mijn. Door zijn samenstelling en structuur is dat ongeschikt om bedrijfsgebouwen te vestigen zoals op de rest van De Schacht. Daarom wilde de LRM er een zonnepanelenpark uitbouwen en een proefzone voor groene energie. Straks wordt bekend met welke privé-partner daarvoor in zee wordt gegaan. In de loop van de avond brengt Internetgazet u heel het verhaal.

scouts-vieren-verjaardag-met-eerlijk-voedsel

Scouts vieren verjaardag met eerlijk voedsel

De scouts van Eversel nemen dit jaar opnieuw deel aan Foodhunt, een wedstrijd die Vredeseilanden organiseert tussen jeugdverenigingen in heel Vlaanderen. Als opdracht moeten ze dit jaar (h)eerlijke rijstpap maken, samengesteld uit FairTrade-producten en melk vers van de koe. De scouts kunnen daarvoor rekenen op hun kookouders (cookies in het jargon) en boer Henk. Iedereen kan het resultaat nu zondag proeven want dan vieren de scouts hun 20ste verjaardag. Om 15 uur gaan de deuren van het scoutslokaal open, er is kinderanimatie en een highland-wedstrijd, 's avonds is er een fuif in de Bascule met dj en optreden van ambianceband 'The Majestic Fools'. Maar er is meer, de scouts rekenen op de steun van iedereen want tegen 26 mei moeten ze 500 stemmen verzameld hebben op hun foodspace. Gewoon surfen naar www.foodhunt.be, daar op zoek gaan naar de space van de scouts van Eversel en klikken.

35-jaar-verbroedering-met-bad-arolsen

35 jaar verbroedering met Bad Arolsen

Het verbroederingscomité en de dienst toerisme en evenementen organiseren op 11 en 12 mei een voorjaarstreffen met de partnersteden. Aanleiding is de 35ste verjaardag van de verbroedering met Bad Arolsen uit Duitsland. Maar ook uit de andere partnersteden komen delegaties naar de viering: het Duitse Brilon, het Franse Hesdin en Saint-Hubert uit de Ardennen. De gasten arriveren al eerder in het weekend, maar de officiële ontvangst begint zondag om 18 uur in Muze met een academische zitting, gevolgd door een receptie en avondbuffet. Maandag om 11 uur heeft aan de eikenboom in het kasteelpark Meylandt een herdenkingsplechtigheid plaats en wordt een herdenkingsplaat onthuld. Na de borrel wordt in de blokhut een barbecue gehouden. Inwoners die aan de academische zitting, het avondbuffet (€20) of de barbecue (€15) willen deelnemen, kunnen vooraf inschrijven bij Jef Minten, 011-42 89 16 of jef.minten [!] telenet.be

aangereden-vos-was-neergeschoten-en-vergiftigd

'Aangereden' vos was neergeschoten en vergiftigd

Een vos die volgens de eerste melding van de politie Kempenlaan 'aangereden' was in Leopoldsburg, bleek na onderzoek in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder een heel aantal hagelbolletjes in het hoofd te hebben. Bovendien had de vos een gifei in zijn poten, de gaatjes waren achteraf met verf afgedicht. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een pv opgesteld tegen de nog onbekende schutter, het ei wordt verder onderzocht.

oud-gemeentehuis-is-gesplit

Oud gemeentehuis is gesplit

Het lijkt wel alsof een bom het oud gemeentehuis in twee heeft gesplit: een stukje voor Heusden en een deeltje voor Zolder. In werkelijkheid is de sloopfirma er met de grove borstel door aan 't gaan en verdwijnt het gebouw langzaam uit het dorpsgezicht. Verborgen dossiers of verloren gewaande ambtenaren zijn totnutoe nog niet aan de oppervlakte gekomen.

huldigingen-op-hoog-niveau-voor-ignace-schops

Huldigingen op hoog niveau voor Ignace Schops

Nadat hij vorige maand in San Francisco de prestigieuze Goldman Price in ontvangst mocht nemen, wordt directeur Ignace Schops van het Nationaal Park Hoge Kempen van het ene interview naar de andere huldiging gesleurd. En het is nog lang niet gedaan. Woensdag 7 mei wordt hij in het Europees parlement in Brussel verwacht.Het Limburgse Europarlementslid Frieda Brepoels heeft een huldiging georganiseerd met toespraken van Hans-Gert Poettering, de voorzitter van het Europees parlement, Stavros Dimas, Europees Commissaris voor Milieu, premier Yves Leterme, minister-president Kris Peeters en Tamás Marghescu regionaal directeur van de International Union for Conservation of Nature. En als hij daar goed en wel van bekomen is, mag Ignace later deze maand naar het Provinciehuis in Hasselt voor een huldiging door gedeputeerde van leefmilieu Frank Smeets, gouverneur Stevaert, Vlaams minister van leefmilieu Hilde Crevits en voorzitter Walter Roggeman van Natuurpunt Vlaanderen. Alleen de koning ontbreekt nog in 't rijtje, maar wie weet?
(foto Tom Dusenbery)

openbare-verkoping

Openbare verkoping

Op dinsdag 27 mei om 16 uur worden in café Muze 2 percelen bouwgrond verkocht. Beide liggen in de Witte Barier in Zolder, en zijn respectievelijk 6a 16ca en 6a 01ca. Voor het gebied bestaat een verkavelingsvergunning.

10de-en-4de-plaats-voor-first-motorsport

10de en 4de plaats voor First Motorsport

Francois Verbist van het Zolderse team First Motorsport is in Francorchamps 10de en 4de geworden in de races van de Renault Clio Cup. Die werden betwist voor 75.000 toeschouwers tijdens de 'World Series by Renault'. In de eerste race moest Verbist - na een slechte kwalificatie - van ver terugkomen maar toen hij vierde reed, botste hij bovenop twee andere wagens. Verbist werd gediskwalificeerd en strandde - zonder bumper - op de 10de plaats. In de tweede wedstrijd reed hij minder spektakulair maar veel efficiënter en kon zo een 4de stek uit de brand slepen.

andre-rogiers-is-de-beste-boogschutter

André Rogiers is de beste boogschutter

Bij de Onze-Lieve-Vrouwegilde aan de Schaapsweg vond het jaarlijkse koningschieten op staande wip plaats. Het was gildevoorzitter André Rogiers die na 22 pijlen de oppergaai kon afschieten. Voor de OLV-gilde is dat een bijzondere gebeurtenis want het is de eerste maal dat ze een koning-voorzitter in haar rangen telt. Volgens de traditie wordt de nieuwe koning op Pinkerstermaandag op feestelijke wijze 'uitgehaald'.

maurice-mues-opnieuw-voorzitter-van-nier-limburg

Maurice Mues opnieuw voorzitter van Nier Limburg

Maurice Mues, ook gekend uit de plaatselijke cultuur- en sportwereld, is herverkozen als voorzitter van Nier Limburg vzw, dat is de vereniging van Limburgse nierpatiënten. Maurice (midden staand op de foto met das) was al 10 jaar voorzitter en mag nu dus aan een nieuwe termijn van 6 jaar beginnen. Ondervoorzitter is Johnny Bleus uit Wellen en schatbewaarder Edgard Meukens uit Beverlo. Nier Limburg is niet alleen een ontmoetingsvereniging voor nierpatiënten, ze verzorgt ook preventieve informatie en sensibilisering voor anderen, precies om nierproblemen te voorkomen. En ze speelt een rol in de uitbouw van dialysecentra, zoals de afdeling van het Virga Jesse ziekenhuis die recent in het Sint-Franciscusziekenhuis is geopend.

akuta-luma-stelt-cd-voor-in-de-bib

Akuta Luma stelt CD voor in de bib

Op dinsdag 6 mei om 20 uur brengt Akuta Luma in het auditorium van de bibliotheek “De man die geen wenkbrauwen had”. Akuta Luma - journalist Marcel Kumpen en muzikante Susanna Vanderlinden - schuimt sinds vorig jaar de podia af met een programma dat poëzie en muziek samenbrengt. "De man die geen wenkbrauwen had" vertelt het verhaal van een man met rare gedachtenkronkels. Kinderen vindt hij maar niks en een vrouw heeft hij niet nodig, tenzij voor de vaat. Zo komt hij tot het besef dat het leven niet echt boeiend is, hij beperkt zich tot opstaan, naar het werk gaan, eten en slapen. En op zondag bezoekt hij zijn moeder. Eigenlijk weerspiegelt dit verhaal het bestaan van duizenden mensen. De meeste nummers staan op de nieuwe CD van Akuta Luma "Alles wordt anders (als je het zelf wilt)". Het programma duurt ongeveer een uur en na een korte pauze volgen nog enkele losse nummers. Napraten kan bij een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur. De toegang is gratis, maar liefst vooraf reserveren op 011-80 80 90 of reservaties.bibliotheek [!] heusden-zolder.be

prestigieuze-award-voor-damhert

Prestigieuze award voor Damhert

Damhert heeft de Golden Gondola award 2008 in de categorie droge voeding gewonnen. Het gaat om een prestigieuze prijs binnen de retailsector, die wordt toegekend aan de meest innovatieve productlanceringen van het voorbije jaar. Uit de massa's nieuwe producten had het marktstudiebureau ACNielsen er 100 gepreselecteerd. Een gerenommeerde jury moest daaruit de laureaten aanduiden. Het natuurlijke zoetmiddel Tagatesse van Damhert won in de droge voeding. Daarmee stond het Heusdense bedrijf tussen multinationals als Procter&Gamble, Unilever en Coca Cola. Het vele promotiewerk van Grete Remen, Clio Hendrickx en Karolien Servaes werpt dus zijn vruchten af. Ondertussen zit Damhert ook in de jaarfinale van het programma 'De beste commercial' van de Nederlandse televisiezender RNN7. Met zijn reclamespot haalde Damhert het alvast in de categorie 'gezonde voeding'. Het publiek mag nu de grote winnaar aanduiden.

bloemen-en-dankprentje-voor-versierde-kapellen

Bloemen en dankprentje voor versierde kapellen

Op 1 en 2 mei zijn de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden op pad langs de vele grote en kleine kapellen. Dat is een oude traditie. Buurtbewoners versieren de grote kapellen met een meiboom, eigenaars geven hun grot-, staak- of huiskapellen een krans van papieren rozen of echte bloemen. Voorzitter Fons Claes geeft alvast het voorbeeld aan zijn eigen kapelletje. De leden van de heemkundekring leggen alles op foto vast en de 'versierders' krijgen een dankprentje en een zakje bloemenzaad als attentie. Op dit ogenblik zijn er nog een kleine 100 kapellen, maar dat aantal vermindert ieder jaar door bouwplannen en vandalisme.