Archief oktober 2014

het-weer-uitzonderlijk-zacht-1

Het weer: Uitzonderlijk zacht!

Een hogedrukgebied over het oosten van Europa domineert het weerbeeld in het weekend en blokkeert storingen ten westen van onze streken. Daarbij wordt in een zuidelijke luchtstroming erg warme lucht naar onze streken gestuurd. Het is hierbij uitzonderlijk zacht. Na het weekend nemen depressies het heft in handen en wordt het wisselvallig en een gevoelig stuk kouder.
Morgen domineert de zon het weerbeeld, nauwelijks gehinderd door wolken. Het kwik klimt tot een uitzonderlijk zachte 21 graden. Er staat (…) Lees het hele bericht

heusdense-karatekids-naar-de-ardennen

Heusdense karatekids naar de Ardennen

De Gankaku Karate Kids van Heusden zijn in de vooravond vertrokken naar Relaxhoris. Tot en met zondag gaan ze daar trainen, zwemmen en nog andere leuke dingen doen. Die uitstap naar de Ardennen is ondertussen al een flinke traditie bij de karateclub en de kids kijken er dan ook naar uit. Naar verluidt beleven ze ook veel pret aan het gebabbel en gegiechel op de slaapkamers tot middernacht.

inbraak-in-koeltorenlaan

Inbraak in Koeltorenlaan

In de Koeltorenlaan zijn inbrekers binnengedrongen in een appartement op de gelijkvloerse verdieping. Ze gingen aan de haal met een laptop, Ipad en enkele fototoestellen.

aftellen-naar-artikel-27-5

Aftellen naar Artikel 27 (5)

Morgen is het zover, dan opent de editie 2014 van Artikel 27, 'Schatkamers van migratie', dit jaar dus in het teken van de 50ste verjaardag van de ondertekening van de migratie-akkoorden tussen België, Turkije en Marokko. Morgen om 14u30 is er de vernissage in het vroegere schooltje van de Zolderse Voort in aanwezigheid van de kunstenaars, met animatie en een fairtradereceptie. Vanaf 15 uur rijdt een (gratis) nostalgische bus heen en weer tussen het schooltje en de Selimiyemoskee waar het tweede luik van de tentoonstelling plaatsvindt. Op zondag 2 november om 19 uur opent dan het derde luik in cultuurcentrum Muze, ook daar zijn de kunstenaars aanwezig en die vernissage wordt opgeluisterd door The Muze Jazz Orchestra. In de schouwburg kan iedereen ook gratis gaan kijken naar de film 'Afrit 27' van Pieter Bas. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar projecten van de vzw's Mali Muleba in Tanzania en van Dakbhanga in Bangladesh.

1-of-2-speeldagen-rust-voor-scheidsrechters

1 of 2 speeldagen rust voor scheidsrechters

Het scheidsrechterskwartet dat vorige dinsdag de match Genk-Lierse leidde, neemt één of twee speeldagen rust. Dat hebben ze vandaag in overleg met scheidsrechtersbaas Frank De Bleeckere beslist. Eén van de lijnrechters, Yves Kenens uit Heusden-Zolder keurde toen een doelpunt van Genk goed, terwijl achteraf bleek dat de bal ver voor de lijn terechtkwam. Het zogenaamde spookdoelpunt werd nadien fel besproken op de sociale media. Normaal zou het scheidsrechterskwartet zondag (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-31-oktober-2014

Vandaag gezien

Het onwaarschijnlijke zachte najaarsweer levert zowel op de grond als in de lucht bijzonder natuurfenomenen op. Zo is er aan de hemel een mooie circumzenitale boog te zien. (foto Gust Put)

boetes-voor-overlast-onder-de-brug

Boetes voor overlast onder de brug

De politie voerde controles uit op overlastplaatsen. Tussen Brugstraat en Koolmijnlaan werden personen met dure luxewagens aangetroffen onder de spoorwegbrug. Het gaat om een donkere plaats, daar versperden jongeren de doorgang, er werden vernielingen en graffiti aangebracht en vuil achter gelaten. 2 bestuurders kregen een parkeerboete van € 165. Er waren ook nog snelheidscontroles in de Koolmijnlaan en de Guido Gezellelaan. 584 auto's werden gecontroleerd, 7 bestuurders reden te snel.

publieksprijs-boekenbeurs-voor-jo-claes

Publieksprijs Boekenbeurs voor Jo Claes

Schrijver Jo Claes, afkomstig uit Heusden, heeft op de Boekenbeurs de Publieksprijs gekregen voor zijn boek 'De Mythe van Methusalem'. Voor dat boek was hij trouwens ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs voor de beste misdaadroman, maar die prijs ging uiteindelijk naar Toni Coppers, ook al een auteur met Limburgse roots. Jo Claes woont en werkt tegenwoordig in Leuven, daar spelen ook zijn verhalen zich af. Hij schreef samen met zijn oom, wijlen Fons Claes, verschillende boeken over heiligen en mythen. Later stortte hij zich op de misdaadliteratuur, met behoorlijk wat succes. Zo was hij vorig jaar genomineerd voor de Gouden Strop. In zijn nieuwste boek, de Mythe van Methusalem, staat een belangrijke ontdekking in een Leuvens laboratorium voor stamcelonderzoek centraal: een middel dat veroudering afremt. Maar er blijkt van alles aan de hand te zijn, onder meer een verdacht overlijden en zelfmoord. Net als in zijn vorige verhalen speelt de Leuvense speurder Thomas Berger de hoofdrol. Het boek is uitgegeven bij Houtekiet.

de-kijk-van-richie-111

De kijk van Richie

Wie weet wat er vandaag allemaal aan uw deur komt kloppen of bellen ...

elektricien-sterft-aan-hoogspanning

Elektricien sterft aan hoogspanning

Een elektricien uit Heusden-Zolder is gisteren overleden na een arbeidsongeval in Beerse, in de Antwerpse Kempen. De man van 37 werkt voor het netbedrijf Elia. Hij was samen met een collega en enkele andere arbeiders aan het werk aan de hoogspanningsleiding, daarbij werd hij geëlektrocuteerd. Maar wat er precies gebeurd is, was gisteravond nog niet duidelijk. De arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

aftellen-naar-artikel-27-4

Aftellen naar Artikel 27 (4)

Naast het oude schooltje op de Voort en de foyer van Muze strijkt Artikel 27 nog op een derde bijzondere locatie neer: de kelder van de feestzaal van de Turkse Selimye moskee in de Valentinusstraat (Lindeman). Het gaat om een erg symbolische locatie in want het was de allereerste moskee in West-Europa. De mensen van Artikel 27 moesten dan ook geen twee keer nadenken toen ze van voorzitter Erkan Konak van de moskeevereniging de uitnodiging (…) Lees het hele bericht

143-bestuurders-geflitst

143 bestuurders geflitst

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. 1221 voertuigen passeerden de snelheidscamera en 143 bestuurders werden geflitst, 12 % van het totaal. Het grootst aantal overtreders was er in de Sluisbamd (87), gevolgd door Oude Baan (42), Veldstraat (27) en Meylandtlaan (27). Eén snelheidsovertreder mét gsm in de hand krijgt een extra boete van € 110.

vandaag-gezien-30-oktober-2014

Vandaag gezien

De vrucht van een kardinaalmutsstruik. (foto Jan Leijskens)

koppel-rooft-geld-uit-winkelkassa

Koppel rooft geld uit winkelkassa

Een winkel in de Meylandtlaan is vanmiddag rond half drie beroofd. Een Franssprekend koppel - volgens de uitbaters van het zigeunertype - was in de zaak binnengekomen en had geld uit de kassa genomen. Naar schatting zouden ze tussen de 200 en 250 euro hebben buitgemaakt.

actief-en-creatief-door-het-taalhoekje

Actief en creatief door het 'Taalhoekje'

In de spelotheek kunnen ouders en kinderen voortaan op een leuke en creatieve manier bezig zijn met taal in ‘taalhoekje’. Taal is overal aanwezig en daarom worden de ouders aangezet om voor te lezen, samen met de kinderen te kokkerellen, spelletjes te spelen, ... Elke maand wordt in het taalhoekje een ander thema naar voor geschoven. Op maandagavond wordt een verhaaltje voorgelezen uit een boek en op zaterdagochtend wordt een luister-CD gedraaid. Er zijn ook spelletjes rond de Nederlandse taal beschikbaar die kunnen uitgeleend worden en waarmee de kinderen thuis oefeningen en opdrachten kunnen doen. Tenslotte biedt ook kinderkrant De Crocodils telkens taalspelletjes, recepten, knutselactiviteiten, kleurplaten, enz.

speelbos-klaar-voor-de-inhuldiging

Speelbos klaar voor de inhuldiging

De afgelopen periode hebben vrijwilligers van Limburgs Landschap en jonge scouts van Bolderberg geregeld gewerkt in het natuurgebied Bolderberg. Daardoor is de infrastructuur van het gebied vernieuwd. Maar tegelijk is er ook een speelbos 'aangelegd' waar onder meer de scouts kunnen ravotten. Dat wordt op zaterdag 15 november officieel geopend. 's Morgens om half 9 gaan de scoutsjongeren en vrijwilligers van Limburgs Landschap de Amerikaanse vogelkers in het gebied te lijf. Om 10 uur zijn alle geïnteresseerden welkom op een geleide wandeling en om 12 uur volgt de openingsplechtigheid met de nodige toespraken. (foto Limburgs Landschap)

vlaams-geld-voor-modernisering-dienst-toerisme

Vlaams geld voor modernisering dienst toerisme

Vlaams minister van toerisme Ben Weyts heeft een subsidie van 56.500 euro uitgetrokken voor de herinrichting van het kantoor van de Dienst Toerisme in Bolderberg. Daarvan zal niets aan de buitenkant te zien zijn. Het gaat om het bezoekersonthaal dat gemoderniseerd zal worden en wordt uitgerust met tablets en dergelijke zodat toeristen op een interactieve manier zelf informatie kunnen opzoeken en ontdekken. Ook dat deel zal zich toespitsen op de drie grote pijlers: De Wijers, Circuit Zolder en het mijnverleden. Ondertussen blijft het volgens schepen van toerisme Jeanne Gijsen-Prikken nog altijd mogelijk dat het kantoor op termijn zal verhuizen, maar in dat geval kan de nieuwe apparatuur zonder problemen worden meegenomen.

feest-in-het-weyerkesbos

Feest in het Weyerkesbos

Zoals eerder gemeld ondergaat het Weyerkesbos (tussen Koolmijnlaan en Rode Kruisstraat) een hele gedaantewisseling. Dat wordt op zondag 9 november gevierd met de 'Dag van het Weyekesbos'. Om 14 uur vertrekt er een culinaire-culturele wandeling maar ook een wandeling met Natuurpunt. Tussen 14 en 15 uur kunnen kinderen met hun ouders op zoek naar de Broccolireus. Om 16 uur kan je op verkenning door het opgefriste bos, om 16u30 is er een digititale schattenzoektocht, om 17 uur zijn er (…) Lees het hele bericht

de-tips-voor-succes-van-carl-van-de-velde

De tips voor succes van Carl Van De Velde

Unizo Heusden-Zolder probeert de zelfstandige ondernemers ook inhoudelijk te ondersteunen met informatie-avonden en dergelijke. Voor 13 november om 18 uur heeft de organisatie een topspreker gestrikt: Carl Van De Velde van het gelijknamige Training Instituut. Hij geeft in Watt 17 (Marktplein 17) een seminarie over de 5 wetten van succes in business Hij zal zich daarbij toespitsen op concrete tips die meteen in de praktijk kunnen omgezet worden. Het begint om 17u15 met de ontvangst, om 18 uur volgt de uiteenzetting en om 20u30 een netwerkborrel. De commerciële waarde van het seminarie bedraagt € 195 maar UNIZO biedt het gratis aan aan ondernemers. De plaatsen zijn beperkt dus tijdig inschrijven.  

een-gevuld-11-11-11-programma

Een gevuld 11.11.11-programma

We hebben al eerder een tip van de sluier gelicht over de 11.11.11-actie die ook dit jaar weer door honderden vrijwilligers wordt gedragen. Nog even een overzicht.
Eversel
Femma, KWB en scouts Eversel zetten op 2 november opnieuw de ontbijtservice op het getouw touw en leveren honderden ontbijtkorven aan huis.  KVLV Eversel nodigt iedereen uit voor het ‘Restaurant voor 1 dag’ op zondag 16 november om 12u30 u in de St. Jacobus Gildezaal, Pater (…) Lees het hele bericht

aftellen-naar-artikel-27-3

Aftellen naar Artikel 27 (3)

In Muze toont Artikel 27 voor zijn Schatkamers van migratie onder anderen werk van twee fotografen die we hier goed kennen. Jan Leijskens koos ervoor om migranten in het straatbeeld te fotograferen. Voor mensen uit het zuiden is het straatleven belangrijk, de straat is als het ware een verlenging van hun thuis. Bart Claes gebruikte als basis voor zijn fotoreeks een bedankbrief die de gemeente 10 jaar geleden ontving van Ahmet (…) Lees het hele bericht

inbreker-betrapt

Inbreker betrapt

Rond half vier vannacht hebben inwoners van het Halveld een inbreker op heterdaad betrapt. Ze zagen een man met een bivakmuts in de tuin. Die was er blijkbaar in geslaagd om de beveiliging uit te schakelen.

marco-cirone-goes-multikulti

Marco Cirone goes multikulti

Ook The Muze Jazz Orchestra blijft niet afzijdig in het verhaal rond 50 jaar migratie dat Heusden-Zolder en Artikel 27 de komende weken vertellen. Onder de noemer Marco Cirone goes multikulti stelde the leader of the band een kleurrijke groep samen met Limburgse muzikanten die allen een ‘product’ zijn van de migratie, met onder meer Costa Arvantidis (gitaar), Roman Korolik (bas), David La Mela (drums) en Ayten Kiliç (bağlama). Afspraak zondag 2 november om 20 uur in het Muzecafé. Toegang gratis (vrije gift)

ontwikkelingsplan-voor-trage-wegen

Ontwikkelingsplan voor trage wegen

Het grote Trage Wegen-evenement ligt nog maar pas achter de rug of de doprsraden zijn al toe aan een volgende stap, namelijk het opstellen van een ontwikkelingsplan. In 2012-213 zijn de wegen en paadjes voor niet-gemotoriseerd verkeer in kaart gebracht, daardoor zijn alle potentiële tragen wegen gekend, en ook hun toestand. En omdat het veilig, gezond én cultuurhistorisch belangrijk is om deze wegen te blijven gebruiken, wordt nu een ontwikkelingsplan opgesteld. Daarin is ook ruimte (…) Lees het hele bericht

johan-ceyssens-10de-marathon-onder-3-uur

Johan Ceyssens: 10de marathon onder 3 uur

Johan Ceyssens liep vorige zondag in de Herfstmarathon Brabant in  Etten-Leur zijn 10de marathon onder de 3 uur.  Kenners weten dat zoiets een straffe prestatie is. Hij finishte in 2u59'09" als 15de op 300 deelnemers en als eerste in de categorie M +55. Hij is er ondertussen al 58. Tussendoor speelt hij ook nog volleybal en traint de dames. Als Johan wat vroeger aan zijn marathons begonnen was, had hij wellicht nog meer potten gebroken.

enkele-werken-uit-het-schooltje

Enkele werken uit het schooltje ...

In het oude schooltje van De Voort zijn vanaf zaterdag heel wat boeiende kunstwerken te bekijken in het kader van Artikel 27. We laten u vandaag al met enkele kennismaken. Boven de foto Zorlu van Karel Van Gerven uit Genk. Links onder twee schilderijen op canvas van Tom Feyen uit Sint-Pieters-Leeuw 'Il est cinq heures'. Rechts onder de zaden en zaaddozen van juweelkunstenares Yolande Duchateau uit Herk-De-Stad. Maar het gaat nog om een greep uit een veel breder geheel.

aftellen-naar-artikel-27-2

Aftellen naar Artikel 27 (2)

De startlocatie van Artikel 27 'Schatkamers van migratie' is het oude schooltje op de Zolderse Voort. En zoals de traditie dat wil, zorgen de vrijwilligers van Artikel 27 telkens voor een huzarenstukje door hun tijdelijke exporuimte een nieuw cachet te geven. Zo zie je op bijgaande foto's hoe de voormalige leefruimte van dagcentrum De Sluis door kunstenaar Cécile Coudré uit Hasselt werd omgebouwd tot een Fairtradecafé in de stijl van een oud stationsbuffet. Dat wordt ongetwijfeld een gezellig trefpunt. (meer foto's)

nog-2-weken-diafragma-11-in-hesdin

Nog 2 weken Diafragma 11 in Hesdin

Mocht je toevallig in de buurt van het Noord-Franse Hesdin passeren, het werk van fotoclub Diafragma 11 - waarvan we het afgelopen weekend al melding maakten - is nog twee weken te zien in de lokale expositieruimte  samen met het werk van heel wat Franse kunstenaars.

het-weer-zacht-tot-en-met-het-weekend

Het weer: zacht tot en met het weekend

Een storing schuift vanuit het westen over onze streken met enige tijd neerslag. Nadien stijgt de luchtdruk en nemen de neerslagkansen af. Er wordt de volgende dagen zachtere lucht aangevoerd en er is ruimte voor de zon. Na het weekend maken we echter kennis met de herfst.
Vandaag verloopt de namiddag aangenaam bij veel zon en maxima rond 16 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.
Morgen neemt de bewolking vlug toe vanuit het westen, later gevolgd door perioden met (…) Lees het hele bericht

sint-vincent-dit-jaar-nog-gesloopt

Sint-Vincent dit jaar nog gesloopt

Nog dit jaar wordt zaal Sint-Vincent op de Zolderse Voort gesloopt. In de zomer van 2010 besliste het gemeentebestuur al om niet langer te investeren in het verouderde gebouw. Sinds eind vorig jaar is de overeenkomst met de gelijknamige vzw beëindigd en zijn de verenigingen die er actief waren, vertrokken. Ook het OCMW bezit daar nog lokalen in het vroegere schooltje, maar doordat die nog in gebruik waren, is een totale afbraak niet mogelijk. Daarom heeft het schepencollege nu een aannemer aangesteld en die breekt het zaaltje nog voor eind dit jaar af. Later zal ook nog het schooltje onder de slopershamer verdwijnen.

vandaag-gezien-27-oktober-2014

Vandaag gezien

Een jonge den met druppels, nu nog maar 5 cm groot, hij heeft nog iets minder dan twee maanden om uit te groeien tot een kerstboom. (foto Jan Leijskens)

boekt-viert-sint-maarten

Boekt viert Sint-Maarten

Op 10 november organiseert Chiro Boekt weer het Sint-Maartensvuur aan de Ubbelvelden in Boekt. Het begint om 14 uur met een kindernamiddag. Elk kind vanaf 6 jaar oud is welkom om samen met de leiding en aspiranten spelletjes te spelen. Elk kind krijgt bijvoorbeeld de kans om een pompoen uit te hollen en te versieren naar eigen inspiratie. Om 17 uur verzamelt iedereen voor de fakkeltocht. De groep trekt het bos in waar het verhaal van Sint-Maarten wordt verteld. Vervolgens worden de fakkels ontstoken en gaat het terug richting chirolokalen. Daar worden de wandelaars tegen 18 uur verwacht en dan is het tijd om het vuur aan te steken. De rest van de avond kan iedereen gezellig rond het vuur toeven met een pint, frisdrank of een jenever. Soep en hotdog zullen de honger stillen.

beninfietsers-zijn-onderweg

Beninfietsers zijn onderweg

Onze dorpsgenoten An Kindermans en Maarten Verlinden hebben er ondertussen al flink wat fietskilometers opzitten in Benin. Daar zijn ze in het kader van de Vredeseilanden Classics begonnen aan een fietstocht langs een aantal ontwikkelingsprojecten die ondersteuning krijgen vanuit Vlaanderen en de zelfredzaamheid van de bevolking moeten stimuleren. Communicatie vanuit een land als Benin is niet evident, maar hierbij alvast een eerste fotootje.

aftellen-naar-artikel-27-1

Aftellen naar Artikel 27 (1)

De aftelling naar de editie 2014 van Artikel 27 is gestart. Het wordt een heel bijzondere editie van de kunsttentoonstelling want ze staat in het teken van de 50ste verjaardag van de akkoorden die België sloot met Turkije en Marokko over de migratie van gastarbeiders. Maar ook voor 1964 was er al heel wat migratie naar Heusden-Zolder en ook nu nog ontvangen we heel wat mensen uit andere landen en culturen. De expo heet daarom (…) Lees het hele bericht

jeugdverenigingen-in-de-kijker

Jeugdverenigingen in de kijker

Afgelopen zomer organiseerde de gemeentelijke jeugdraad een fotowedstrijd. Alle jeugdverenigingen van Heusden-Zolder werden uitgedaagd om hun eigen werking in beeld te brengen. Elke week, vanaf nu, wordt één van de inzendingen letterlijk in de kijker gezet op de Facebookpagina: "jongeren in Heusden zolder". De jeugdverenigingen hebben bij hun foto een tekstje gemaakt met een korte uitleg over de foto. Deze week mag Speelpleinwerking Pat (foto) de spits afbijten, daarna volgen Bitbusters vzw, Chiro jongens Boekt, Chiro jongens Heusden, Chiro meisjes Heusden, JH Distel, Chiro jongens Zolder en Chiro meisjes Zolder. Tijdens de laatste algemene vergadering van de jeugdjaar, eind december, volgt de prijsuitreiking.

inbrekers-en-dieven-op-pad

Inbrekers en dieven op pad

In de Pater Beckersstraat zijn inbrekers binnengedrongen in een woning. Op de ambachtelijke zone De Lange Beemden zijn dieven aan de haal gegaan met een lading inox. De vrees bestaat dat nu het weer vroeger donker is, meer inbrekersbendes op pad zullen zijn.

judoka-s-hebben-weer-warmte

Judoka's hebben weer warmte

De judoka's van Zolder hoeven zich niet ongerust te maken, ze zullen in de winter verwarming hebben. Afgelopen week was het blijkbaar frisjes in het judolokaal omdat de verwarming niet werkte. Het blijkt nu dat de warmte van het judolokaal van de ketel van het zwembad moest komen, en die is uiteraard stilgelegd na de sluiting van het zwembad einde juni. De ketel is nu terug opgestart en dat in afwachting van een eigen elektrische verwarming voor het judolokaal.

johan-timmers-clubkampioen-bij-meylandtvissers

Johan Timmers clubkampioen bij Meylandtvissers

De Meylandtvissers vierden Johan Timmers, hij kon zich kronen tot clubkampioen 2014.(foto René Bosmans)

pantalone-speelt-voor-jong-publiek

Pantalone speelt voor jong publiek

Heel wat bijzonder jonge theaterbezoekers vanmiddag in de Muzeschouwburg waar Pantalone een dubbele voorstelling gaf van 'Karussell'.

alle-teams-van-olympia-winnen

Alle teams van Olympia winnen

Er heerste dit weekend een feeststemming bij petanqueclub Olympia want alle ploegen wonnen hun wedstrijd. De federale ploeg ging winnen in Sint-Truiden met 4-5, hetzelfde cijfer voor de 1ste provinciale ploeg in Tongeren. In derde provinciale wist de B-ploeg thuis te winnen met 7-2 tegen Maaseik, terwijl de andere ploeg in derde Olympia C uit ging winnen in Kelchteren met 3-6.

titels-voor-arne-tureluren-en-sander-elen

Titels voor Arne Tureluren en Sander Elen

Het was bijzonder druk in de bossen en velden tussen Ubbersel en Eversel. De wedstrijden cyclocross waaronder de provinciale kampioenschappen lokten liefst 174 deelnemers en ook heel wat toeschouwers. Die hielden er bovendien de sfeer in, terwijl de renners het tempo hoog hielden en er een spannende strijd van maakten. Bij de beloften en eliten z/c won Yorben Van Tichelt, voor Stijn Huys en Ingmar Uytdewilligen.
Arne Tureluren
werd 5de en provinciaal kampioen bij de beloften, (…) Lees het hele bericht

verrassende-hobby-s-te-kijk

Verrassende hobby's te kijk

Vanmiddag werd de viering van 60 jaar OKRA voortgezet met een verrassende hobbytentoonstelling in 't Kuipershof. Mensen van Heusden toonden er de producten van hun bijzondere hobby's zoals prachtig houtsnijwerk of een unieke collectie kevers, om er maar enkele te noemen. En de Koninklijk Harmonie De Verenigde Vrienden gaf een eerste optreden met een nieuwe dirigent. Het klikte meteen. (meer foto's van Julien Maebe)

schilderswijk-overrompeld-door-halloweenwandelaars

Schilderswijk overrompeld door Halloweenwandelaars

De Halloweentocht van de Schilderswijk was een gigantisch succes. Liefst 873 mensen passeerden aan de inschrijvingstafel en ze beleefden allemaal een boeiende griezeltocht. De reacties waren positief, dus volgend jaar ... op naar de 1.000 griezelaars.

eindelijk-nog-eens-zege-voor-kvv

Eindelijk nog eens zege voor KVV

In vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 met 2-0 van Halveweg Zonhoven. In het staartduel won KVV Heusden-Zolder eindelijk ook nog eens, het versloeg Engsbergen met 2-3.

vrijheid-vindt-het-doel

Vrijheid vindt het doel

In de derde provinciale A van het voetbal wist Vrijheid Zolder het doel staan, het won met 4-0 van Ham. Ook Bolderberg won, met 4-2 van Grote Brogel. Statie Zolder verloor met 3-1 bij Hechtel FC.

feestelijke-viering-van-60-jaar-okra

Feestelijke viering van 60 jaar OKRA

OKRA Heusden viert heel het weekend zijn 60ste verjaardag. Gisteren in de vooravond had een geanimeerde eucharistieviering plaats in de Sint-Willibrorduskerk met optreden van het koor en de dansers. Vervolgens was er een academische zitting met receptie in 't Kuipershof. Daar werden verschillende toespraken gehouden en trad het Jeugdmuziekensemble van Beringen op. Vandaag gaat het verder met een opendeur vanaf 13 uur met een leuke hobbytentoonstelling, optredens van de (…) Lees het hele bericht

bolderberg-buigt-voor-zoersel

Bolderberg buigt voor Zoersel

In het volleybal leed VCK Bolderberg een 1-3 nederlaag tegen het ongeslagen Amigos Zoersel C. Nochtans waren beide ploegen drie sets lang aan elkaar gewaagd en kon VCK de eerste set in de slotfase zelfs overtuigend naar zich toehalen. Maar een nipt verlies in set drie bleef blijkbaar doorspoken in de vierde waardoor Zoersel er zowat overheen walste. Volgende zondag wacht Elen. Setstanden: 25-20, 22-25, 23-25, 14-25.

heusden-a-verslaat-zolder-b

Heusden A verslaat Zolder B

Een derby in het basketbal waar de senioren A van BBC Heusden Zolder B op bezoek kregen. Na een intense eerste helft stond Zolder 41-51 voor. In het derde kwart wist de thuisploeg de stand weer gelijk te brengen om dan in het laatste kwart een beslissende kloof te slaan: 85-78. Na de 7 op 7 komt over 14 dagen medeleider Berkenbos op bezoek. Dat belooft vuurwerk. De senioren B van Heusden en Nieuwerkerken bleven de ganse wedstrijd aan elkaar gewaagd met gelijkopgaande scores. Maar Heusden liet (…) Lees het hele bericht

lou-reed-tot-leven-gewekt

Lou Reed tot leven gewekt

Lou Reed fans konden zich gisteravond in Muze zeker vinden in de tribute die hem 1 jaar na zijn overlijden gebracht werd door een groep zangers, muzikanten en acteurs. (foto Lenscollectief)

meer-dan-100-jonge-veldrijders-in-eversel

Meer dan 100 jonge veldrijders in Eversel

Morgen komen de beloften, eliten z/c en masters aan de start voor de provinciale kampioenschappen veldrijden in Ubbersel, vandaag was het aan de miniemen en aspiranten. Bij de miniemen waren er 43 starters. Bij de 8-jarigen won Emils Allers, bij de 9-jarigen was Emma Székely de snelste, bij de 10-jarigen kreeg Yordi Corsus de bloemen en bij de 11-jarigen Niels Ceulemans. Er kwamen liefst 60 aspiranten aan de start. Bij de 12-jarigen won Noa Diels, bij de 13-jarigen Arne Baers en de snelste bij de 14-jarigen was Ryan Cortjens. (foto's Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-25-oktober-2014

Vandaag gezien

Dit is wel een heel forse aardster. (foto Jan Leijskens)

wagen-slalomt-tussen-spoorslagbomen

Wagen slalomt tussen spoorslagbomen

Gisteravond rond kwart voor zeven heeft een treinbestuurder op het nippertje een ongeval kunnen vermijden aan de Koerselsebaan. De bestuurder van een zwarte Volkswagen Touareg was er tussen de gesloten slagbomen door geslalomd en de treinbestuur moest uit alle macht remmen om een drama te vermijden. De meldkamer van de NMBS verwittigde meteen de 101-centrale en met gegevens van de wagens en nummerplaat wordt de wagen opgespoord.

de-kijk-van-richie-110

De kijk van Richie

Vannacht schakelen we over op de wintertijd, om drie uur wordt het weer twee uur. Naargelang je situatie of keuze kan je een uur langer slapen, een uur langer of stap gaan ofwel moet je een uur langer werken. Morgenvroeg zal het wat vroeger licht zijn, maar morgenavond moeten helaas de lichten een uur vroeger ingeschakeld worden.

giuseppe-di-salvatore-nieuwe-pastoor-in-zolder

Giuseppe Di Salvatore nieuwe pastoor in Zolder

Op 29 november - niet toevallig het begin van de Advent en het nieuwe kerkelijk jaar - gaat Giuseppe Di Salvatore aan de als nieuwe pastoor van Zolder waar hij Olav Vandebril opvolgt. Hij wordt als pastoor-moderator naast Zolder-Centrum ook verantwoordelijk voor Boekt, Bolderberg en Viversel. Hij kan daarbij uiteraard nog altijd op de hulp rekenen van pastoor Augustin Champagne die tegelijk vicaris bij het bisdom blijft. Ook parochie-assistente Brigitte Vanderspikken-Vandenbosch blijft uiteraard in de werking meedraaien.

het-weer-warmer-2

Het weer: warmer

Na de doortocht van een storing, wordt in een zuidwestelijke en later zuidelijke luchtstroming erg zachte lucht naar onze streken gestuurd. Het kwik kan daarbij flink stuk boven de normale waarde (12 °C) uitkomen. Bovendien domineren anticyclonale condities, waarbij de zon ook aanwezig zal zijn in het weerbeeld.
Vandaag schuift een storing over onze streken met veel wolken en soms een drupje regen; De kans op neerslag verdwijnt stilaan en in de loop van de namiddag zijn er enkele opklaringen (…) Lees het hele bericht

mfc-verliest-van-meeuwen

MFC verliest van Meeuwen

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-7 verloren van Meeuwen. Het had nochtans helemaal anders kunnen uitdraaien want na een goede start stond de thuisploeg bij de rust met 3-1 voor. Eerder op de avond verloren de beloften met 1-6.

delegatie-op-bezoek-in-hesdin

Delegatie op bezoek in Hesdin

Een 20-tal personen uit Heusden-Zolder is op bezoek in Hesdin. Het Verbroederingscomité was uitgenodigd door 'Les amis de Hesdin'. Daarbij werd gepraat over de toekomst van de jeugd in Europa maar vooral ook over de continuieteit van de verbroederingen tussen de partnersteden. En het gezelschap bezocht een tentoonstelling waaraan ook fotografen van Diagfragma11 deelnemen, een club ontstaan uit leerlingen van het CVO.

een-hommage-aan-lou-reed

Een hommage aan Lou Reed

Een jaar na het overlijden van Lou Reed brengt een stel muzikanten en acteurs morgenavond in Muze een muzikaal eerbetoon aan de grootmeester van de rock. Performer Tom Hannes, die in vorige producties David Byrne en David Bowie belichaamde, kruipt weer akelig nauw in de huid van de jonge Lou Reed. Geruggensteund door een briesende band met muzikanten en acteurs van (…) Lees het hele bericht

morgen-veldrijden-in-ubbersel

Morgen veldrijden in Ubbersel

Wielerclub Berg Op Eversel organiseert morgen en zondag haar jaarlijkse koersen in het veld, en daar zijn de provinciale cyclocrosstitels voor eliterenners zonder contract, beloften en masters te verdienen. De masters B en C starten zondag om 11u15, de amateurs en masters A om 12u15. De nieuwelingen vertrekken om 13u15 en de juniores om 14u15. Morgen rijden ook de allerjongsten, de miniemen en aspiranten. Maar de blikvanger zondag wordt dus de titelstrijd bij de eliten z/c en beloften om 15u15 waar streekrenner Arne Tureluren alle blikken op zich gericht heeft met Genkenaar Maxim Panis als belangrijkste challenger. De lokale supporters zullen dan weer Sieën Veestraeten vooruit schreeuwen. Start en aankomst liggen aan de Sint-Hubertusgilde in Ubbersel en het parcours is uitgetekend in de bossen en velden tussen Ubbersel en Eversel. Gratis toegang voor inwoners van Heusden-Zolder.

iedereen-blies-safe

Iedereen blies safe

De interventiedienst van de politie heeft 81 ademtests opgelegd aan willekeurige bestuurders. Iedereen blies safe. Wel zijn 10 andere verkeersinbreuken vastgesteld: parkeren op voet- of fietspad (3), niet dragen van de gordel (4), gsm'en aan het stuur (2) en negeren van een parkeerverbod (1). Eén bestuurder kreeg een proces-verbaal omdat hij geen rijbewijs bij zich had.

viering-60-jaar-okra-is-ingezet

Viering 60 jaar OKRA is ingezet

In ’t Kuipershof werd met een feestzitting de viering van 60 jaar OKRA ingezet. De aanwezigen kregen een feestmaal voorgeschoteld, er was animatie en ze konden luisteren naar de woorden van voorzitter Maurice Mues, Leon Truyers en pastoor Guido Dewaegeneere. Jef Slam en Trees Turf, de Heusdense reuzen in opbouw, keken goedkeurend toe. ’t Kuipershof staat nog het hele weekend in het teken van 60 jaar OKRA. (foto’s Julien Maebe)

tc-boekt-schenkt-500-euro-aan-huize-lindeman

TC Boekt schenkt 500 euro aan Huize Lindeman

Huize Lindeman in 't Weyerke ontving een delegatie van tennisclub Boekt. Het werd een gezellig onderonsje met leden van TC Boekt, gasten en personeelsleden. Maar het hoofddoel van het bezoek was een steuntje bieden aan Huize Lindeman, de groep had een cheque van 500 euro bij. En dat bedrag is zeker welkom voor het volgende project: de aankoop van een aangepaste tandem.

disneyfiguren-veroveren-het-college

Disneyfiguren veroveren het college

Het is ondertussen al een lange traditie dat vlak voor de herfstvakantie een TD wordt georganiseerd in het Sint-Franciscuscollege. Met de opbrengst kan de prijs van de Italiëreis voor de laatstejaars wat gedrukt worden. De zesdejaars hadden vanmorgen op straat al heel wat bekijks, want het is evenzeer een traditie dat ze dan verkleed naar school komen. Het thema is dit jaar 'Disney' en dat leverde schitterende beelden op en er werd vanmorgen al gedanst.(meer foto's van Patrick Daniëls)

jef-smets-steunde-t-trapke-met-verjaardagsgeld

Jef Smets steunde 't Trapke met verjaardagsgeld

Jef Smets steunt al jaren de werking van ’t Trapke in 't Weyerke. Daar worden kinderen met een ernstig meervoudige beperking opgevangen. Zoals we al eerder berichtten, vierde Jef onlangs zijn 85ste verjaardag maar hij vroeg de genodigden een bijdrage voor 't Trapke in plaats van geschenken. En dat leverde liefst 2700 euro op. Jef kwam samen met zijn twee dochters die som naar 't Trapke brengen en daar zal het geld een nuttige bestemming krijgen.

betaal-je-teveel-voor-stroom-of-gas

Betaal je teveel voor stroom of gas?

De gemeente Heusden-Zolder neemt deel aan de nieuwe federale informatiecampagne om inwoners de prijzen van verschillende elektriciteit- en aardgasleveranciers te laten vergelijken. Veel mensen laten zich afschrikken om zelf stappen daartoe te ondernemen omdat ze niet weten hoe te vergelijken, omdat ze niet op internet zitten, ze weten niet hoe ze moeten overstappen of ze zijn bang voor veranderingen of problemen. Op maandag 17 november van 14 tot 19 uur houdt de FOD economie een zitdag in het (…) Lees het hele bericht

geschenkkaart-wordt-digitaal

Geschenkkaart wordt digitaal

Zoals we al meldden, pakken de handelaars in Heusden-Zolder uit met een digitale geschenkkaart, en ze kregen daar gisteravond de nodige uitleg over. Tot nu toe werd er gewerkt met de papieren geschenkbon in een decoratief mapje. Dat was al een succes want de afgelopen jaren is het alsmaar blijven stijgen zodat dit jaar een recordomzet van 100.000 euro in zicht komt. Nadeel was wel dat die kaart alleen kon gekocht worden bij enkele gemeentediensten en bij de banken, maar daar vormen de openingsuren een (…) Lees het hele bericht

kerstverlichting-zoals-elk-jaar

Kerstverlichting zoals elk jaar

De - al dan niet vermeende - stroomschaarste zal in Heusden-Zolder niet leiden tot minder kerstverlichting. De kerstbomen en armaturen, die meestal door de lokale handelsverenigingen worden aangebracht en waarvan de stroomfactuur door de gemeente wordt gedragen, zullen geplaatst worden zoals andere jaren. Enkele weken geleden besliste het gemeentebestuur van Ham dit jaar geen kerstverlichting te hangen, maar dat initiatief lijkt zeer weinig navolging te krijgen. Het verbruik van moderne kerstverlichting ligt trouwens niet zo hoog.

neos-te-gast-bij-cristal-alken

Neos te gast bij Cristal Alken

Neos bracht een bedrijfsbezoek aan de brouwerij van Alken. Daar zagen de bezoekers wat er allemaal voorafgaat voor je een blondschuimend pintje aan de lippen kan zetten. Veel uitleg en praktijk dus, maar ze mochten gelukkig zelf ook proeven. En of die fluohesjes dienden om tijdens of na niet verloren te lopen, is ons niet duidelijk.

grote-eindejaarsactie-met-enorme-prijzenpot

Grote eindejaarsactie met enorme prijzenpot

Een grote groep handelaars woonde vanavond in Muze een voorstellingsavond van de gemeentelijke middenstandsraad bij. Daarbij werd enerzijds de eindejaarsactie 2014 gepresenteerd en anderzijds de gloednieuwe geschenkbon. Over die digitale geschenkbon, brengen we morgen meer details. Voor het eerst wordt in heel Heusden-Zolder van 1 tot en met 31 december een gemeenschappelijke eindejaarsactie gehouden. Tot nu toe deed elke handelskern dat apart. Maar door de handen in elkaar te slaan (…) Lees het hele bericht

bewoners-van-amideus-vierden-halloween

Bewoners van Amideus vierden Halloween

In seniorenresidentie Amideus hebben ze al halloween gevierd. Enkele bewoners begonnen vooraf met het omtoveren van pompoenen tot een ideale seizoenssoep. Toen de anderen kwamen proeven was de gemeenschappelijke zaal omgetoverd tot een griezelige huiskamer in halloweensfeer met onder meer een spinnentafellaken en kaarsjes. De woonassistentes hadden zich bovendien als echte heksen uitgedost.

uiteraard-wat-politiek-gekrakeel

Uiteraard wat politiek gekrakeel

Na de eedaflegging van de twee nieuwe gemeenteraadsleden stelde Annette Palmers (CD&V) hoe het nu eigenlijk zat en wie tot welke partij behoorde en wie nu meerderheid en oppositie is, ook al verwijzend naar de gebeurtenissen in de OCMW-raad. Maar ze kreeg meteen de wind van voren van de anderen ook over de manier waarop CD&V om gegaan is met het cordon sanitaire. Tenslotte weigerde Hendrik Huyghelier te antwoorden op de vraag van Bruno Buyse (N-VA) of hij ook nog in de OCMW-raad zou (…) Lees het hele bericht

opnieuw-een-onafhankelijke-in-de-raad

Opnieuw een onafhankelijke in de raad

Om de stoelendans deze avond compleet te maken mocht Hendrik Huyghelier de eed afleggen als nieuwe gemeenteraadslid. Hij komt in de plaats van Corinna Nys (GOED). Beiden waren verkozen op de lijst N-VA en stapten er nadien uit. Corinna Nys verhuist naar Houthalen-Helchteren en kon dus niet meer blijven zetelen. Hendrik Huyghelier zetelt als onafhankelijke, hij blijft ook in de OCMW-raad en heeft te kennen gegeven de huidige meerderheid te ondersteunen. Zijn stem is wel nodig om die meerderheid overeind te houden.

tony-lespoix-nieuw-raadslid-voor-vlaams-belang

Tony Lespoix nieuw raadslid voor Vlaams Belang

Eerste punt op de gemeenteraad vanavond was de eedaflegging van Tony Lespoix van het Vlaams Belang. Hij komt in de plaats van Veronique Bartels die haar ontslag heeft gegeven omwille van de moeilijke combinatie met gezin en werk. Voor Tony Lespoix gaat het om een heroptreden want ook in de vorige legislatuur zetelde hij al voor het Belang in de raad.

dief-betrapt

Dief betrapt

In de Vlamingenlaan is gisteren na de middag een man op heterdaad betrapt, terwijl hij iets uit een auto probeerde te stelen.

enkele-kerngetallen-uit-de-volkstelling

Enkele kerngetallen uit de volkstelling

Uit de volkstelling van 2011 - waarvan de resultaten nu pas zijn bekendgemaakt - blijkt dat de gemiddelde inwoner van Heusden-Zolder 39,91 jaar is, in heel België is dat 41 jaar. 6,98 % van onze inwoners heeft een vreemde nationaliteit terwijl dat in België 10,49 % is. Een huishouden telt hier 2,66 mensen, het nationale cijfer is 2,30. Net geen 24 % heeft een hoger diploma, ook dat ligt meer dan 4 % onder het Belgische cijfer. 84,62 % van de actieven zijn loontrekkenden, ruim een procent meer dan in de rest van het land.

vandaag-gezien-23-oktober-2014

Vandaag gezien

Een ivoorkoraaltje. (foto Jan Leijskens)

zaterdag-halloweentocht-in-schilderswijk

Zaterdag halloweentocht in Schilderswijk

We komen weer in de periode van Halloween terecht en naar traditioneel organiseert de Schilderswijk dan een halloweentocht. Op zaterdag 25 oktober kan iedereen vrij vertrekken tussen 18 en 21 uur aan het kruispunt Stukkenstraat-Ketelstraat. Kaarten kosten in voorverkoop € 2,50 en € 4 aan de kassa, kinderen tot 3 jaar gratis. Onderweg krijgen de deelnemers verschillende traktaties gratis aangeboden. Een zaklamp, laarzen of stevige schoenen zijn aanbevolen en wees vooral op je hoede want tijdens een halloweentocht weet je maar nooit ...

meer-dan-200-kijkers-voor-premiere-afrit-27

Meer dan 200 kijkers voor première 'Afrit 27'

Meer dan 200 mensen hebben vanavond in de Muzeschouwburg de première bijgewoond van de film 'Afrit 27' van kunstenaar Pieter Bas. Dat was meteen ook de start van de viering van 50 jaar migratie en de prelude voor Art 27 dat volgende week begint. Kunstenaar Pieter Bas doolde vooral op de Cité rond en liet een aantal 'migranten' van verschillende generaties aan het woord over hun leven hier, en ook 'autochtonen' die met hen in aanraking komen, en dat doorspekt (…) Lees het hele bericht

10-auto-s-te-snel-in-koerselsebaan

10 auto's te snel in Koerselsebaan

Naar aanleiding van klachten van bewoners van Koerselsebaan na enkele ongevallen, hield de politie een snelheidscontrole. 378 voertuigen passeerden het flitstoestel. 10 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 70 km/u. In De Slogen reden 2 van 11 wagens te snel. Tijdens een kalme multiculturele markt werden 2 verkeersinbreuken vastgesteld wegens foutparkeren. Eén marktbezoeker werd het slachtoffer van een gauwdief : haar brieventas werd gestolen.

doorprikt-politieke-spelletjes-worden-veldslagen

DOORPRIKT: Politieke spelletjes worden veldslagen

In het spoor van het gemeentebestuur is nu ook binnen het OCMW de koude oorlog ontaardt in een politieke veldslag. En daarmee is de chaos compleet. NV-A en CD&V zetten in de OCMW-raad de andere partijen zelfs een hak met hulp van het Vlaams Belang, wat in feite een doorbreking is van het cordon sanitaire. Maar hadden de andere partijen eerder ook al geen schutkring gevormd rond de schepenen van N-VA? Anderzijds hebben de andere partijen in de OCMW-raad gisteravond duidelijk gemaakt (…) Lees het hele bericht

huyghelier-agenda-te-laat-argumenten-onjuist

Huyghelier: agenda te laat, argumenten onjuist

OCMW-raadslid Hendrik Huyghelier (onafh) speelde ons onderstaande foto door als 'bewijs' dat de nieuwste versie van de agenda van de OCMW-raad niet tijdig voor het publiek gepubliceerd werd. Hij verwijst daarbij naar het decreet dat onder meer zegt dat de OCMW's de inwoners zoveel mogelijk bij het beleid moeten betrekken en zorgen voor openheid van bestuur. Hij zegt zelf getroffen te zijn doordat gisteren in de raad gesteld werd dat de burger dan maar een omslachtige (…) Lees het hele bericht

veel-volk-op-startersavond-zelfstandigen

Veel volk op startersavond zelfstandigen

Verschillende organisaties zoals het gemeentebestuur, Stebo, Syntra en Unizo organiseren een startersavond voor wie wil starten als zelfstandige. Mogelijk een uitweg of oplossing voor een aantal mensen in deze crisistijd. De belangstelling was alleszins groot.

papierophaling-in-heusden-weekje-later

Papierophaling in Heusden weekje later

De papierophaling in Heusden-Centrum gebeurt volgende maand op zaterdag 8 november. Normaal gaan de vrijwilligers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum iedere eerste zaterdag van de maand op pad om papier en karton op te halen, maar omdat 1 november Allerheiligen is en dus een feestdag, gebeurt dat een weekje later.

het-weer-koud

Het weer: koud!

In een strakke noordwestelijke hoogtestroming wordt koele en onstabiele lucht aangevoerd waarin gemakkelijk buien tot stand komen. De dagen nadien wordt de stroming zuidwest en wordt iets zachtere, maar wel gestoorde lucht naar onze streken gestuurd.
Morgen staat er een matige noordwestenwind en het is koud met slechts 13 graden. Opklaringen en zwaar bewolkte perioden wisselen elkaar af. Er vallen een aantal buien, maar in de loop van de namiddag nemen de buien in aantal af.

Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-oktober-2014

Vandaag gezien

Een spitse knotszwam, met een grappige krul erin. (foto Jan Leijskens)

chaos-in-ocmw-raad-vast-bureau-afgevoerd

Chaos in OCMW-raad: vast bureau afgevoerd

De OCMW-raad is vanavond in een complete chaos verlopen en in een sfeer van verwijten en procedurediscussies. Het begon al meteen toen Hendrik Huyghelier (onafh) en Jo Melotte (NHZ) de gewijzigde agenda afwezen omdat die volgens hen niet binnen de wettelijke termijn aan het publiek was bekendgemaakt. OCMW-voorzitter Elke Gijbels wilde heel de raad verdagen maar ze ving bot. Daarop werd eerst de oorspronkelijke agenda afgewerkt waarbij ook op de moeilijke financiële situatie van het (…) Lees het hele bericht

luchtslangen-vrachtwagen-gestolen

Luchtslangen vrachtwagen gestolen

In de Westlaan hebben afgelopen nacht dieven toegeslagen. Rond vijf uur vanochtend ontdekte een vrachtwagenchauffeur dat de luchtslangen van zijn voertuig gestolen waren.

135-eters-voor-faitrademaaltijd

135 eters voor Faitrademaaltijd

135 eters schoven aan voor 't puzzeluur ten voordele van 11.11.11, dat is een fairtrade etentje voor gemeente- en OCMW-personeel en welzijnswerkers uit de buurt. Kokkin Rie Vermeren kookte samen met leerlingen organisatiehulp van het college een eerlijke 'Plat Cotonou' en zo kregen de jongeren al kokend iets mee over voedselverspilling, het thema van 11.11.11. Rie kookte met seizoensgroenten van hier met waar mogelijk fairtrade gerechten in verwerkt. Voor de bergen afwas en de opruiming stonden de vrijwilligers van De Zandloper klaar.

veel-bestuurders-dronken-aan-het-stuur

Veel bestuurders dronken aan het stuur

Tijdens de gewone diensturen stelde de interventiedienst van de politie in een week 14 verkeersinbreuken vast wegens foutparkeren (6), gsm'en aan het stuur (3), niet gebruiken van gordel of kinderzitje (5), negeren van een rood (1) of oranje verkeerslicht (2) en niet kunnen voorleggen van een keuringsbewijs (1). Een fikse boete wacht een bestuurder die positief blies, geen verzekering, keuring, inschrijving noch rijbewijs kon tonen. Op weekdagen werden 42 ademtesten afgenomen. Liefst 7 bestuurders hadden teveel gedronken. Met de alcoholcontrole in het weekend erbij gerekend konden 19 bestuurders gevat worden met een strafbaar alcoholgehalte.

treinen-afgeschaft-door-bomalarm

Treinen afgeschaft door bomalarm

FLASH Alle treinen tussen Hasselt en Mol - en verderop richting Antwerpen - zijn momenteel afgeschaft doordat een verdacht pakket is gevonden in het station van Mol. Geen enkele treinreiziger kan in de vooravond Heusden en Zolder bereiken vanuit Hasselt of Antwerpen.

voetbalgeld-voor-inktvisjes-bij-prematuurtjes

Voetbalgeld voor inktvisjes bij prematuurtjes

Vanmorgen hebben Steven Mertens en Gertjan Cupers 750 euro geschonken aan het Sint-Franciskusziekenhuis. Het gaat om het tweede deel van de opbrengst van de vertoning op groot scherm van België-Rusland. Het geld wordt gebruikt voor kindvriendelijke projecten. Enerzijds voor het sociale project 'kinderen krijgen kansen, voor kinderen van kwetsbare ouders en zieke (groot)ouders. Maar in dit geval gaat de aandacht vooral naar het inktvisproject voor de prematuurtjes. Dat (…) Lees het hele bericht

verbroederingscomite-heeft-nieuwe-voorzitter

Verbroederingscomité heeft nieuwe voorzitter

Het Verbroederingscomité heeft gisteren een nieuwe voorzitter verkozen, het gaat om  Roger Borgions (foto). Hij volgt Jos De Keyser op die de afgelopen 12 jaar voorzitter was en in het bestuur actief blijft als één van de ondervoorzitters. Het Verbroederingscomité is de motor in de uitwisselingen en activiteiten met de partnersteden Bad Arolsen en Brilon in Duitsland, Hesdin in Frankrijk en Saint-Hubert in de Ardennen.

weer-een-historic-grand-prix-naar-zolder

Weer een historic Grand Prix naar Zolder

De laatste evenementen van 2014 moeten nog afgewerkt worden op Circuit Zolder: op 2 november de Skylimit Super Sunday, op 8 november de Race Promotion Night, op 15 november de VW & Audi Club Day en op 26 december de wereldbekermanche veldrijden. Maar ondertussen wordt uiteraard ook gesleuteld aan het seizoen 2015 en ook daar liggen al verschillende evementen vast: er zijn de traditionele autosporttoppers als de FIA Truck GP, de 24 Hours of Zolder en de Zolder Superprix en er komt een nieuwe Zolder Historic GP. Maar ook de IDM Superbike bij de motoren, de UCI BMX Championships (wereldkampioenschappen BMX), de 24 Hours Cycling (wielrennen) en de UCI World Cup Cyclo Cross (wereldbeker veldrijden) staan op de kalender.

een-urne-ontworpen-en-geprint-in-3d

Een urne ontworpen en geprint in 3D

Op zondag 2 november zet 3D Sculptures in Viversel de deuren open en laat het publiek voor het eerst kennismaken met de zelf ontworpen 3D urne The Cube. 3D Sculptures is een jong bedrijf van de broers Marc en Johan Melotte. Zij scannen voorwerpen en mensen in hoge resolutie in 3D, vervolgens worden de scans digitaal verwerkt tot kunstige creaties, om ze vervolgens 3D te printen of frezen in materialen zoals kunststof, (…) Lees het hele bericht

rita-hulsmans-wint-fotozoektocht-kwb

Rita Hulsmans wint fotozoektocht KWB

De KWB van Berkenbos reikte de prijzen uit van de fietszoektocht. De fotozoektocht werd dit jaar al voor de 13de keer georganiseerd. Er namen 91 personen deel en Rita Hulsmans uit Koersel mocht zich de winnaar noemen en ging met de prijzen naar huis.

politieke-verdeeldheid-meer-en-meer-in-ocmw

Politieke verdeeldheid meer en meer in OCMW

De politieke verdeeldheid in Heusden-Zolder dringt meer en meer in het OCMW door. Dat blijkt ook uit de vergadering van de OCMW-raad morgen. Voorzitster Elke Gijbels heeft de afschaffing van het vast bureau op de agenda gezet. Dat vast bureau bestaat buiten de voorzitster zelf (N-VA) uit Hendrik Huyghelier (onafh), Gilbert Vrancken (SP.A) en Lutgarde Hermans (NHZ). Het bureau komt twee keer per maand samen en is in feite het dagelijks bestuur dat een aantal bevoegdheden heeft (…) Lees het hele bericht

voorlopig-laatste-singel-van-milk-inc

Voorlopig laatste singel van Milk Inc.

Vandaag komt de nieuwe single 'Don’t Say Goodbye' van Milk Inc. uit. Zowel de titel als de releasedatum zijn symbolisch. Gisteren zou normaal gezien het 28ste Sportpaleisconcert hebben plaatsgevonden, maar dat is er niet gekomen door de zwangerschap van zangeres Linda Mertens. Regi Penxten onderlijnt vandaag nog eens dat ze als Milk Inc. voor onbepaalde tijd een break nemen, dit is dan ook voorlopig de laatste singel. Linda zegt dat ze eerst en vooral van het moederschap wil genieten en Filip Vandueren benadrukt dat dit een uitgelezen moment is om te herbronnen. Het is ook het meest ingetogen nummer dat Milk Inc. al uitbracht. Linda Mertens gaat in de nabije toekomst wat gastoptredens doen. Regi gaat gewoon voort met zijn eigen verhaal: een festivaltour in 2015, een nieuwe Regi In The Mix-Ultimate dit najaar en een solo-album begin 2015.

veel-overtredingen-in-de-schoolomgevingen

Veel overtredingen in de schoolomgevingen

De provinciale verkeersthema-actie 'veilig schoolverkeer' zit erop en de politie heeft de balans opgemaakt. Het was vooral de bedoeling om allerlei inbreuken in de schoolomgevingen aan te pakken om de verkeersveiligheid te verhogen. De politie ging daarvoor een kijkje nemen in de buurt van alle scholen. Vooral ouders begingen inbreuken zoals het niet dragen van de gordel (14) of gebruik van een kinderzitje (3), gsm'en aan het stuur (11) en fout parkeren aan de schoolpoort (6). (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-oktober-2014

Vandaag gezien

Een takruitertje. (foto Jan Leijskens)

dronken-bestuurders-proberen-te-vluchten

Dronken bestuurders proberen te vluchten

De politie van Heusden-Zolder hield zaterdagnacht alcoholcontroles uit in het kader van SLim. Aan 122 bestuurders werd een ademtest opgelegd. Liefst 12 bestuurders hadden (veel) teveel gedronken. De meesten probeerden bovenden de controleplaats te ontvluchten. Eén dronken bestuurder reed rechtdoor op een rotonde, anderen werden na een korte achtervolging staande gehouden. 11 rijbewijzen werden ingetrokken. Een dronken buitenlander moest ter plaatse € 450 ophoesten. Bijkomend werden inbreuken vastgesteld wegens gsm'en aan het stuur (2) en overschrijden van een volle lijn (1). Een niet verzekerde ijskar met kale band werd tijdens de Belgian Masters in de omgeving van Circuit Zolder in beslag genomen en getakeld.

de-vijftigers-van-zolder-vierden-feest

De vijftigers van Zolder vierden feest

De vijftigers van Zolder vierden samen dat ze Sara of Abraham hadden gezien. Ze waren met 38. De avond begon hartverwarmend met vuurkorven, jenevers en een vurige speech. Tijdens en na het eten werd de kennis van het Zolders en de groep feestvierders nog grondig getest. En tegen de ochtend was die behoorlijk opgekrikt.

olympia-neemt-de-leiding

Olympia neemt de leiding

In de federale competitie van het petanque ging Olympia uit winnen bij Bernadus (Antwerpen) met 4-5 cijfers en staat nu alleen aan de leiding na drie wedstrijden. In de provinciale competitie was er weer een dorpsderby: Olympia tegen De Berk. In 2de won De Berk B van Olympia A met 3-6, in 3de versloeg Olympia B De Berk B met 8-1 en Olympia C - De Berk C werd 6-3.

a-dancing-girl-with-a-trumpet

A dancing girl with a trumpet

Zondagavond stond Angela Avetisyan op het podium van het Muzecafé. Van in het begin pakte ze samen met haar jonge muzikanten het publiek in met een 'melting pot' van jazz, lounge en funk.  Angela Avetisyan is eerlijk en echt in haar muziek en ze raakte de toehoorder van binnen. Verfrissend zelfs als ze een klassieker van Miles Davis durft verwerken in een eigen nieuwe compositie. Kortom, it's a dancing girl with a trumpet' en volgende keer kom je haar wellicht op een groter podium tegen. (straks hier meer foto's van Ria De Clerck en clips)

onderzoek-naar-mislukte-ramkraak-in-bolderberg

Onderzoek naar mislukte ramkraak in Bolderberg

Het onderzoek loopt nog volop naar de mislukte ramkraak die zondagavond gebeurde op de Proxy Delhaize in Bolderberg. Twee of mogelijk drie mannen probeerden met een auto de zijdeur van het warenhuis in te beuken. Maar ze sloegen op de vlucht toen ze werden betrapt door een buurman. Er wordt gezocht naar sporen en een verband met de auto die korte tijd nadien in het Albertkanaal in Hasselt is gedumpt.

heusdense-65-jarigen-verzamelden

Heusdense 65-jarigen verzamelden

De 65-jarigen van Heusden bliezen verzamelen voor een gezellige avond, 15 vrouwen en 7 mannen waren met hun partners afgezakt naar het dagcentrum van 't Weyerke. Nadat de inwendige mens gevuld was, werd er een quiz gespeeld. De resultaten daarvan werden nadien doorgespoeld met heel wat commentaar over vroeger en nu, en uiteraard sijpelden de plannen voor een volgende bijeenkomst al door.

meer-dan-31-000-trekvogels-boven-terril

Meer dan 31.000 trekvogels boven terril

Vandaag was het een topdag voor de trekvogels, en hun spotters. 't Was een mooie dag maar de herfst kondigt zich aan en de vogels spoeden zich naar betere oorden. In de vroege ochtend nestelden de vogeltellers, met Geert Beckers op het voorfront, zich op flanken van de mijnterril en ze kregen een prachtig schouwspel. Meer dan 31.600 vogels van 40 soorten passeerden er in 4 uur en 40 minuten. Topper was de houtduif met bijna 19.000 exemplaren, ook talrijk waren de vink (7377) (…) Lees het hele bericht

twee-limburgse-titels-voor-phaedra-joris

Twee Limburgse titels voor Phaedra Joris

Op de provinciale zwemkampioenschappen in Genk stond Phaedra Joris tweemaal op het hoogste schavotje. Ze werd Limburgs kampioen op de 50m vrije slag en op de 200m vlinderslag. Phaedra zit bij de succesvolle Hasseltse Zwemclub Spartacus. (foto Davy Neuteleers)

bolderberg-verliest-in-ham

Bolderberg verliest in Ham

In derde provinciale A heeft FC Bolderberg zijn zondagavondmatch bij KFC Ham United verloren met 1-0.

vandaag-gezien-19-oktober-2014

Vandaag gezien

De wereld en de seizoenen samen op hun kop ... de mahoniestruik staat opnieuw in bloei en de hommel kan niet wachten tot de bloemetjes open zijn. (foto Marcel Gybels)

verbergt-redant-winnaars-en-kampioen

Verbergt-Redant: winnaars en kampioen

Tim Verbergt, Bert Redant en Enzo Ide hebben vandaag op Circuit Zolder de slotkoers van het Belgian Racing Car Champioenship (BRCC) gewonnen. Er namen slechts 16 wagens de start in een race die door de 4 GT3's werd gedomineerd. Verbergt-Redant-Ide stuurden hun Aston Martin naar een overwinning met 107 rondes en hielden daar ruimschoots Derdaele-Heyer-Maasen en Kumpen-Longin-Beliën uit hun spoor. Verbergt-Redant zijn meteen ook de nieuwe Belgische kampioenen.
De uitslag
Lees het hele bericht

eversel-heeft-nu-een-gedichtenstraat

Eversel heeft nu een Gedichtenstraat

In Eversel hebben ze vandaag de Gedichtenstraat geopend, nog een initiatief in het kader van 175 jaar Eversel. Kinderen van de lagere school bezongen dit jaar op een poëtische manier de lof van hun dorp, daaruit werd een selectie gemaakt die nu vereeuwigd is op bordjes langs het parcours van de groene wandeling. Burgemeester Mario Borremans kwam samen met de jonge dichters de onthulling doen, en dan ging iedereen op wandel waarbij de kinderen zelf ook hun gedicht voorlazen. (meer foto's van Gust Ischen)

vanthoor-strandt-op-derde-podiumplaats

Vanthoor strandt op derde podiumplaats

In de Blancpain Sprint Series heeft Laurens Vanthoor vandaag vrede moeten nemen met een derde plaats. De zege ging naar de Motorsport Mercedes bestuurd door Maximilian Bunk en Maximilian Götz. Tweede werden Bleekemolen-Proczyk in een Lamborghini. Vanochtend leek het nog allemaal veelbelovend met Vanthoor die de snelste warm up tijd klokte. De race vanmiddag startte chaotisch met in de tweede ronde al de safety car op de baan en enkele minuten later crashte de Russische Mercedes. Vanthoor-Ramos schoten tekort voor de overwinning, ze behaalden wel het podium maar Laurens toonde zich toch ontgoocheld. (meer foto's van Davy Neuteleers)

de-brug-op-openluchtklas-in-filot-hamoir

De Brug op openluchtklas in Filot-Hamoir

Met 52 en 7 begeleiders zijn de zesdeklassers  van de vrije lagere school De Brug vertrokken voor hun 6-daagse OpenLuchtKlas (OLK) naar Filot-Hamoir.Daar verblijven ze in Château d'Insegotte, een kasteeltje met een domein van 1 ha Alle activiteiten staan dit jaar in het teken van de Marsupilami. Al weken keken de leerlingen er naar uit, ze moesten trouwens ook vooraf opdrachten vervullen. Hun belevenissen kunnen gevolgd worden op www.bloggen.be/olkdebrug, daarr vind je verslagen en foto's. Vrijdagavond worden ze weer in Heusden verwacht.

anadol-genadeloos-voor-kvv

Anadol genadeloos voor KVV

In vierde provinciale A blijft Anadol verder opstomen naar de top. Vandaag versloeg het KVV Heusden-Zolder met 1-6 waardoor het nu tweede staat. KVV staat eenzaam laatste. Ook SK Heusden 06 deed een goede zaak door met 4-2 te winnen van Lille, dat voor de seizoensstart als titelkandidaat naar voor werd geschoven

vrijheid-haalt-uit-naar-hechtel

Vrijheid haalt uit naar Hechtel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder fel uitgehaald naar Hechtel FC. Het werd 5-2.  Statie Zolder verloor de subtopper bij Kattenbos met 1-0. Bolderberg speelt vanavond bij Ham United

trage-wegen-zorgen-voor-samenhorigheid

Trage wegen zorgen voor samenhorigheid

Vandaag had de dag van de trage of stille wegen plaats en dat zal geweten zijn in Heusden-Zolder. Vanaf 14 uur troonden de leden van de dorpsraden vanuit de verschillende dorpen de fietsers mee over kleine weggetjes en paden, stil en traag richting Meylandt. Daar arriveerden ze aan het kasteel, Bolderberg op kop, even later gevolgd door Eversel en nadien kwamen ook Zolder, Heusden, Boekt, Berkenbos en Viversel aan. In Berkenbos is trouwens ondertussen de aanzet gegeven om een eigen dorpsraad (…) Lees het hele bericht

brons-voor-tuur-lemmens-in-aken

Brons voor Tuur Lemmens in Aken

Tuur Lemmens won de bronzen medaille op de 45ste internationale zwemmeeting op de korte baan in het Duitse Aken. Hij werd derde op de 200 meter rugslag in een tijd van 2:03.15.

kbbc-zolder-rolt-zonhoven-op

KBBC Zolder rolt Zonhoven op

In het basketbal ondervond KBBC Zolder niet veel weerwerk van Zonhoven, de 103-63 uitslag spreekt boekdelen. De thuisploeg nam een verschroeiende start en in de eerste minuten stond het al 14-0. prikte Zolder moest de rest van de wedstrijd slechts controleren en de voorsprong uitbouwen. Bij de onmachtige bezoekers bood alleen Tiri weerwerk (30 punten), Jeroen Balette had de traktatie voor de century aan zijn broek.

lachen-met-begijn-le-bleu

Lachen met Begijn Le Bleu

Standup comedian Begijn Le Bleu bracht een goed gevulde Muzeschouwburg flink aan het lachen gisteravond. (foto Lenscollectief)

eerste-overwinning-voor-vck

Eerste overwinning voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zaterdagavond met 0-3 gewonnen bij VC Zoersel B. Zoersel bood wel weerwerk maar dat belette VCK niet om elke set met 21-25 te winnen. Daarmee zijn meteen de eerste drie punten binnen.

ouders-en-leraars-swingen-op-moeraskikkerparty

Ouders en leraars swingen op moeraskikkerparty

Het oudercomité van Beekbeemden organiseert samen met de leerkrachten heel wat activiteiten voor de kleuters en leerlingen. Maar omdat ook ouders en leerkrachten zelf een toffe activiteit verdienen is de moeraskikkerparty ontstaan. Een avond/nacht vol ambiance met dj's Dj Tom, Dj Gulay en Dj Marcel. Er werd niet alleen gebabbeld maar ook flink geswingd.

vanthoor-zege-met-een-geurtje

Vanthoor: zege met een geurtje

Laurens Vanthoor heeft samen met zijn ploegmaat Cesar Ramos de kwalificatierace van de Blancpain Sprint Series op Circuit Zolder gewonnen. In hun Audi legden ze 38 rondes af en hadden aan de aankomst bijna 16 seconden voorsprong op het duo Catsburg -Kox in een Lamborghini en Proczyk-Bleekeplen, ook al in een Lamborghini. De andere Audi, met onze landgenoot Enzo Ide en de Duitser René Rast, eindigde vierde. In het begin leek het op een duel tussen beide Audi's uit te draaien tot Vanthoor Rast (…) Lees het hele bericht

een-broodatelier-met-een-zuiders-tintje

Een broodatelier met een zuiders tintje

In de Kapelstraat hebben Johan Snyders en Marie Soors vandaag hun artisanaal broodatelier El Parachutero geopend. Johan experimenteerde al jaren met het bakken van allerlei broodsoorten en recent voltooide hij zijn bakkersopleiding. In El Parachutero wordt het deeg nog met de hand gekneed en er worden broodjes gebakken met allerlei smaken, vaak met een zuiders tintje. Johan streeft ook naar het (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-cijnshofstraat

Inbraak in Cijnshofstraat

In de Cijnshofstraat is afgelopen nacht ingebroken in een woning. De feiten zijn ontdekt kort voor half drie. In de Koerselsebaan was er vanmiddag hinder door een waterlek op de straat; de waterleidingsmaatschappij kwam ter plaatse om het euvel te verhelpen.

de-kijk-van-richie-109

De kijk van Richie

De geweren knallen weer.

de-ochtendstond-heeft-goud-in-de-mond-1

De ochtendstond heeft goud in de mond

Het gekende gezegde werd weer eens bevestigd: vanochtend om 7u57 kon Gust Ischen dit luchtspektakel vastleggen vanuit Eversel. De prelude van een mooi weekend dat onze weerman heeft beloofd.

celtic-te-sterk-voor-si

Celtic te sterk voor SI

In het zaalvoetbal heeft een bijwijlen oppermachtig Celtic Houthalen MFC SI Heusden-Zolder met 8-3 wandelen gestuurd. Bij de rust stond het 4-1. Een sportieve wedstrijd werd in de slotfase nog ontsierd door de 2de gele kaart voor Bob Putzeys, waardoor hij de match tegen ZVK Meeuwen mist. De beloftenploeg won met 1-6, maar debuterend doelman Benjamin Remans liep een vingerbreuk op.

vandaag-gezien-17-oktober-2014

Vandaag gezien

Een bruine wants. (foto Jan Leijskens)

studenten-maken-kennis-met-elektrische-auto-s

Studenten maken kennis met elektrische auto's

In de aanloop naar de Belgian Masters op Circuit Zolder kreeg een 40-tal PXL-studenten elektromechanica vanmorgen een blik achter de schermen. Elektrisch aangedreven voertuigen sluiten aan bij de leerlijn rond duurzaamheid en clean technology binnen de opleiding. De PXL werkt de jongste jaren veel rond energie-efficiënte technologieën en dus werd de uitnodiging van Circuit Zolder als een interactieve bijscholing bekeken. Samen met de studenten waren ook techniekleerkrachten uit het (…) Lees het hele bericht

gordel-dragen-blijft-een-probleem

Gordel dragen blijft een probleem

De interventiedienst van de politie heeft 54 bestuurders overdag een ademtest opgelegd. Het goede nieuws is dat allen safe bliezen. Maar de inspecteurs stelden wel 17 andere verkeersinbreuken vast: niet dragen van de gordel (10), gsm'en aan het stuur (2) en foutparkeren (2). Waarschuwingen werden opgesteld voor onleesbare kentekenplaten (2) en het niet kunnen voorleggen van inschrijvings-, keurings- en rijbewijs.

warenhuisklant-gewond-op-parking

Warenhuisklant gewond op parking

Vanmorgen is op de parking van een warenhuis in de Koolmijnlaan een ongeval gebeurd. Een klant met een winkelkar werd er aangereden door een auto. De voetganger raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

dansen-op-de-speelplaats

Dansen op de speelplaats

Ook in de loop van de dag stond in het Sint-Franciscuscollege nog heel wat in het teken van de Dag van de Jeugdbeweging. Er werden dansjes geplaceerd, levende pyramides gebouwd en er ontstond een samenhorigheidsgevoel, over de grenzen van uniformen en verenigingen heen. (foto's Patrick Daniëls)

het-weer-uitzonderlijk-warm-1

Het weer: uitzonderlijk warm!

Tussen een hogeluchtdrukgebied over Oost-Europa en depressies ten westen van de Britse Eilanden, wordt in een zuidelijke luchtstroming erg zachte lucht naar onze streken gestuurd. Het kwik bereikt hierbij uitzonderlijk hoge waarden. Storingen zijn echter ook dicht in de buurt en kunnen na het weekend over ons schuiven, met nadien aanvoer van gevoelig koudere lucht.
Vandaag wisselen in de namiddag wolken en opklaringen elkaar af. Op een plaatselijke bui na, is het meestal droog. De maxima liggen rond (…) Lees het hele bericht

een-sappige-traktatie

Een sappige traktatie

Het oudercomité van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden organiseert in de loop van het jaar heel wat activiteiten. Met de opbrengst daarvan kon deze week aan de leerlingen en leerkrachten een extraatje worden aangeboden zoals een sappige appel of lekkere peer. (foto's An Vanoppen)

een-op-vier-in-uniform-naar-school

Eén op vier in uniform naar school

Ook in De Springplank in Eversel kwamen vandaag heel wat scholieren in hun outfit van de jeugdbeweging naar school. Eén op vier kinderen blijkt er aangesloten bij een jeugdbeweging.

lang-zal-hij-roesten

Lang zal hij roesten ...

Ongeveer één jaar geleden liet de eigenaar zijn auto achter aan de Naaltert. Het wrak staat er al die tijd te verloederen, het roest en valt letterlijk uit elkaar. In principe wordt dit beschouwd als gevaarlijk afval en zou het dus naar een sloopbedrijf moeten gebracht zijn. Volgens de (ingewikkelde) milieuwetgeving en het milieuhandhavingsbesluit kan een toezichthouder van gemeente of politie optreden, maar heeft Heusden-Zolder zo'n toezichthouder? Of is het de eigenaar van de grond die hier een voertuig stalt of te koop stelt zonder vergunning? 't Is in ieder geval voor de buurt een storend element.

jeugdbewegingen-vroeg-uit-de-veren

Jeugdbewegingen vroeg uit de veren

Vandaag is het de Dag van de Jeugdbeweging. In zowat alle scholen verschijnen leden van alle mogelijke jeugdbewegingen in uniform. In het Sint-Franciscuscollege begonnen ze er al vroeg aan en toonden ook heel wat leerkrachten de ware 'spirit' want zij bereidden in alle vroegte een stevig ontbijt voor de geüniformeerde leerlingen. En vroeg of niet, er werd ook al stevig gezongen. (meer foto's van Patrick Daniëls)

zondag-dag-van-de-trage-wegen

Zondag dag van de trage wegen

Zoals we al eerder aankondigden, neemt ook Heusden-Zolder nu zondag deel aan de 'Nationale Dag van de Trage Wegen'. Iedereen die wil deelnemen kan om 14 uur verzamelen in het centrum van zijn dorp (in de buurt van de kerk). Van daaruit wordt over trage of stille wegen gefietst richting Meylandt, daar kun je de fiets veilig achterlaten en na een gratis drankje vertrekken voor een wandeling door het park en de Mangelbeekvallei. Rond 16u30 volgt de afsluiting met animatie. Alles wordt in het werk gesteld om de fietstocht en de oversteek van de wegen veilig te laten verlopen, de dorpsraden en de politie zorgen voor de begeleiding.

ontsnapte-merrie-zet-zolderse-voort-op-stelten

Ontsnapte merrie zet Zolderse Voort op stelten

Kort voor de middag moest het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uitrukken voor een op hol geslagen paard. Het dier kwam van de Lillosteenweg in Houthalen en had hier op de Koolmijnlaan voor behoorlijk wat opschudding gezorgd. Verschillende automobilisten moesten uitwijken voor de merrie. Zowel de 101-centrale als het VZOC kregen heel wat oproepen. Toen een ploeg van het centrum arriveerde, was het dier even tot rust gekomen in 't Wiek, een zijstraat van de Stationsstraat. Het kon meteen aan de lijn gelegd worden en na enkele pogingen zat de merrie in de trailer, waarna ze afgevoerd werd naar Ubbersel. Daar kon de gelukkige eigenares het dier vanavond weer begroeten.

12-000-euro-aan-niet-betaalde-verkeersbelasting

12.000 euro aan niet-betaalde verkeersbelasting

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst hield de politie op verschillende plaatsen controles op de verkeersbelasting en autoverzekering. De belastinginspecteurs konden 27 bestuurders opsporen die € 12034 verkeersbelasting verschuldigd waren. Eén auto werd getakeld omdat de bestuurder nog € 2370 niet-betaalde verkeersbelasting had openstaan. Voorts onderschepte de politie 3 wagens die niet verzekerd waren. De auto's werden in beslag genomen en getakeld. 3 wagens bleken niet ingeschreven. Andere inbreuken waren rijden zonder gordel (5), geen eurovignet, geen rijbewijs en parkeren op een fietspad.

canabisfamilie-stond-weer-voor-de-rechter

Canabisfamilie stond weer voor de rechter

Vandaag stonden nogmaals 8 leden van een Kosovaarse familie uit Beringen terecht voor de rechtbank, ze zouden betrokken zijn bij vijf wietplantages in Beringen, Heusden-Zolder en Hasselt. De procureur vorderde voor de 57-jarige vader 37 maanden gevangenisstraf. Een schoonzoon en een neef wil hij 30 maanden in de cel. Tegen een broer, drie zonen en een dochter zijn straffen tussen 9 en 12 maanden geëist. De vader gaf toe dat hij betrokken was bij drie plantages, waaronder één in de (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-internationale-seizoensfinale

Dit weekend internationale seizoensfinale

Circuit Zolder telt af naar de internationale finale van het autosportseizoen 2014. De komende drie dagen zijn op de omloop de Blancpain Sprint Series, het Belgian Racing Car Championship en de Duitse Tourenwagen Revival te gast. De Blancpain Sprint Series zijn aan hun voorlaatste manche toe en twee Belgen strijden mee voor de zege: thuisrijder Laurens Vanthoor en Enzo Ide, beiden in een Audi R8 LMS Ultra van de Belgian Audi Club Team (…) Lees het hele bericht

directeur-en-opvoeders-waren-hun-job-kwijt

Directeur en opvoeders waren hun job kwijt

Tijdens de ZuidDag mochten een directeur en twee opvoeders van het Sint-Franciscuscollege het wat rustiger aan doen, want hun taken werden vandaag door leerlingen overgenomen. (foto's Patrick Daniëls)

waterlek-veroorzaakt-hinder

Waterlek veroorzaakt hinder

Bewoners van de Heikant hebben gisteren in de vooravond last gehad van een waterlek. Het lek was kort over vier uur al opgemerkt, opborrelend water stuwde zelfs het wegdek omhoog. Daarop werd de watermaatschappij verwittigd. De technicus sloot rond 6 uur de watertoevoer af, maar vroeg om veiligheidsredenen de politie ook om het verkeer om te leiden. Later werd het lek gedicht. Vanmorgen leek het onheil dan weer uit de lucht te komen, want toen mocht de politie in de Kapelstraat gaan rondsnuffelen naar een felle reukhinder, maar het was niet meteen duidelijk waar die vandaan kwam. En in de Stationsstraat had kort voor de middag een paard voor schade gezorgd.

award-voor-heusdense-ducati-dealer

Award voor Heusdense Ducati-dealer

Op de Ducati World Dealer Convention, deze week in Sorrento, kreeg Johan Heremans van 'Ducati Zolder' het motorencentrum aan het Sint-Willibrordusplein de award 'Best Service BeLux'. Zelf zegt Johan dit te danken te hebben aan een correcte service, degelijke informatie en dat tegen een correcte prijs. Ook in de toekomst zal daarin verder geïnvesteerd worden.

vandaag-gezien-16-oktober-2014

Vandaag gezien

Altijd gedacht dat in de Kleuterweg éénrichtingsverkeer van kracht was, maar dat geldt blijkbaar niet voor tractoren.

een-helpende-hand-bij-de-kleuters

Een helpende hand bij de kleuters

Collegeleerlingen die aan het werk gaan in de basisschool, het gebeurt niet elke dag. Maar vandaag zijn 5 leerlingen van het college actief in De Springplank in Eversel in het kader van de ZuidDag. Zij gaan de leerkrachten in de kleuterschool een handje toesteken, het zal ongetwijfeld een aparte ervaring worden.

aan-de-slag-voor-de-zuiddag

Aan de slag voor de Zuiddag

Vandaag is het ZuidDag en gaan jongeren uit de derde graad van het Sint-Franciscuscollege helpen in een bedrijf of organisatie. Hun ‘loon’, minstens 50 euro, schenken de leerlingen en hun werkgevers aan een jongerenproject in het Zuiden. Voor dit jaar is dat het theaterproject ‘Drama en dromen’ in Palestina en Israël, een project van Broederlijk Delen. Het gemeentebestuur stelt 12 jobs ter beschikking in verschillende diensten (foto). Voor de rest kunnen de (…) Lees het hele bericht

steunt-music-for-life-t-weyerke

Steunt Music for Life 't Weyerke?

't Weyerke heeft een oproep gedaan aan zijn sympathisanten om ook dit jaar 't Weyerke of Sint-Oda - beide onderdelen van vzw Stijn - te kiezen als goede doel voor de 'Warmste Week van het Jaar' van Studio Brussel. Vorig jaar zijn heel wat acties op het getouw gezet in het kader van Music for Life - van kaarsenverkoop tot wafelbak - en die hebben behoorlijk wat geld in het laatje gebracht. Meer info op www.stijn.be/musicforlife.

kat-vast-in-veerklem-in-de-halstraat

Kat vast in veerklem in de Halstraat

In een bosje in de Halstraat is een kat opgemerkt die zich moeizaam voortsleepte terwijl er veerklem aan haar poot bengelde. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum werd opgeroepen. Daar bestaat het vermoeden dat de klem niet voor de kat bedoeld was maar voor een vos om illegaal gekweekte tamme fazanten te beschermen tegen hun vijanden. Vandaag is immers het jachtseizoen van start gegaan. Normaal laat het VZOC de opvang van honden en katten aan specifieke asielen over, maar in bijzondere gevallen zoals moedwillige vergiftigingen of verwondingen door illegale vangtuigen wordt het slachtoffer wel opgehaald en behandeld.

vandaag-gezien-15-oktober-2014

Vandaag gezien

De wortelende inktzwam. (foto Jan Leijskens)

feestje-voor-derde-mos-logo

Feestje voor derde MOS-logo

Toen vorige week de MOS-logo's in Brussel werden uitgereikt, was het niet mogelijk voor het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel om de verplaatsing te maken. Daarom werd nu een kleine plechtigheid op school georganiseerd. De provinciale MOS-begeleider Philippe Plessers kwam het MOS-logo 3 onthullen en hij had ook een geschenk bij. Dat werd gevierd met een receptie waarop juffrouw Esmeralda naast de kinderen ook ouders, grootouders, directie, collega's en de wijkagent mocht verwelkomen.

stakingen-op-24-november-en-15-december

Stakingen op 24 november en 15 december

Er komen twee stakingen aan tegen het federaal regeringsakkoord dat volgens de vakbonden "asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig" is. Bij de beurtelingse provinciale stakingen komt Limburg op maandag 24 november aan bod en op maandag 15 december willen de bonden het hele land lamleggen. De werkgeversorganisaties hebben al woedend gereageerd, zij vinden de acties onverantwoord.

bert-longin-steunt-supergilles

Bert Longin steunt 'SuperGilles'

Dit weekend gaat racer Bert Longin tijdens de Belgian Masters steunbandjes verkopen ten voordele van 'SuperGilles'. Een vriend van Longin, Marc Vriends (CEO Vriends), kwam bij hem aankloppen om steun voor Gilles, een jongen van 5 jaar uit Landen. Kort na zijn geboorte al werd bij hem een hersentumor vastgesteld. Sindsdien vecht de kleine Gilles tegen de tumor, hij blijft strijden en daarom noemen de dokters hem 'SuperGilles'. Bert Longin roept alle racefans om zondag rond 12 uur steunbandjes 'All together' te kopen aan zijn motorhome, zondag zal trouwens Gilles zelf de race bezoeken.

vluchtmisdrijf-na-aanrijding-1

Vluchtmisdrijf na aanrijding

Kort voor 8 uur vanmorgen is een fietser aangereden door een auto in de Koolmijnlaan. De bestuurder van de auto pleegde vluchtmisdrijf.

inbraak-in-bolderberg-1

Inbraak in Bolderberg

In de Sint-Jobstraat in Bolderberg is afgelopen nacht ingebroken in een woning. De feiten zijn kort over drie uur vanochtend vastgesteld.

actiedag-tegen-armoede

Actiedag tegen armoede

Overmorgen, 17 oktober, is het de 'Werelddag van verzet tegen armoede'. Wie solidair is, hangt die dag een geknoopt laken uit het raam, dat staat symbool voor het ontsnappen uit de armoede. OCMW en gemeentebestuur van Heusden-Zolder sluiten zich aan bij de actie en hangen de lakens uit. Naast het OCMW zijn hier twee verenigingen actief in de strijd tegen armoede. Enerzijds 'Anker', een vereniging waar armen het woord nemen en die de eerste en derde maandag van de maand tussen 10 en 15 uur een praatcafé houdt in zaal De Kring (info 0475 42 69 33). Anderzijds is er Sint-Vincentius dat zowat 150 gezinnen voedselpakketten, kleding en materialen bezorgt (info 0468 16 29 20). www.17oktoberlimburg.be

het-weer-uitzonderlijk-zacht-weekend

Het weer: uitzonderlijk zacht weekend!

Depressies en storingen bepalen het weer op korte termijn met bij momenten veel neerslag. Tijdens het weekend wordt aan de voorzijde van een storing erg warme lucht naar onze streken gestuwd. Na de doortocht van deze storing in het begin van volgende week, normaliseert de temperatuur zich en wordt het opnieuw wisselvallig.
Vandaag is er flink wat zon. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten en tegen de avond volgt er lichte regen. Maxima rond 18 graden.
Lees het hele bericht

viversel-heeft-al-30-jaar-wandelpad

Viversel heeft al 30 jaar wandelpad

Volgend weekend gaat veel aandacht naar de stille of trage wegen. Die zijn de voorbije decennia niet allemaal in de vergetelheid geraakt. In Viversel bijvoorbeeld hebben ze dit jaar precies 30 jaar geleden de wandelweg Kerkendries geopend. Daarvoor moest eerst wat gekapt worden en er moest een brug over de Laambeek gelegd worden. De wandeling leidt langs de sluis, die in het verleden een belangrijke functie had. De wandeling vertrekt aan de kerk van Viversel aan de kant van de Laambeek, je kunt afslaan aan De Val of aan het zwembad en van daar verder naar parking 69 en de kluis en langs Bovy en het kanaal terug naar het vertrekpunt. (foto Lode Beylemans)

65-jarigen-van-zolder-centrum-aan-het-feest

65-jarigen van Zolder-Centrum aan het feest

De 65-jarigen van Zolder-Centrum kwamen samen om hun briljanten verjaardag te vieren. Zij brachten in de voormiddag een bezoek aan het  heemkundig museum in het Woutershof, waar ze nog eens op de schoolbanken plaatsnamen. Daarna werden ze in het dagcentrum van 't Weyerke ontvangen met een aperitief en hapjes en een heerlijke lunch. Uiteraard werden heel wat herinneringen opgehaald.

prinses-en-burgemeesters-op-feest-jef-smets

Prinses en burgemeesters op feest Jef Smets

Jef Smets vierde in Sint-Truiden zijn 85ste verjaardag en op dat feest waren liefst één prinses en 8 vroegere en huidige burgemeesters aanwezig. Jef werd geboren op 5 oktober 1929 in de Schepen Dejonghstraat in Sint-Truiden. Na zijn opleiding aan de tuinbouwschool werd hij bedrijfsleider in een fruitbedrijf in Visé om later 32 jaar lang bij Aveve Boerenbond aan de slag te gaan. In die periode verhuisde hij met zijn gezin naar Bolderberg. Daar was hij samen met (…) Lees het hele bericht

sfeervol-kleinkunstfestival-in-muzeschouwburg

Sfeervol kleinkunstfestival in Muzeschouwburg

Een uitverkochte schouwburg vanmiddag voor het kleinkunstfestival in Muze. De Vaganten, Bart Herman en Dimitri Van Toren wisten de senioren in de juiste stemming te brengen en er werd geregeld meegezongen. (foto's Lenscollectief)

saskia-de-coster-komt-naar-de-bib

Saskia De Coster komt naar de bib

De week van de bibliotheek zal - in tegenstelling met andere jaren - in Heusden-Zolder op een laag pitje draaien en dat heeft natuurlijk alles te maken met het tijdelijke onderkomen en de uitbreiding van de bib. Toch wordt morgen hoog bezoek verwacht in de Kapelstraat want auteur Saskia De Coster komt om 19u30. Wil je erbij zijn, geef dan snel een seintje via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90

eerste-overleg-tussen-basisscholen

Eerste overleg tussen basisscholen

Vandaag komen de directies van alle basisscholen van Heusden-Zolder voor het eerst samen voor een overleg. Het gaat om een initiatief van schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx. Die wil de scholen een tweetal keren per jaar samenbrengen om ervaringen uit te wisselen en onderwerpen te bespreken zoals zebrapaden aan school, kinderopvang, zwembadbezoek, enz. Ook de betrokken gemeentediensten worden uitgenodigd om zo snel mogelijk op elkaar af te stemmen.

gedichtenstraat-wordt-zondag-geopend

Gedichtenstraat wordt zondag geopend

Nu zondag wordt in Eversel de gedichtenstraat ingewandeld. Ook dit is weer een initiatief in het kader van 175 jaar parochie Eversel. Leerlingen van De Springplank schreven al eerder gedichtjes waarin ze de lof van hun dorp bezingen. Een aantal van die gedichten wordt geplaatst op een wandeling van 5 km. Zondag om 14 uur wordt die aan de parking van Sint-Baaf geopend met het voorlezen van versjes en uiteraard gaan de aanwezigen nadien op wandel door de poëtische straat.

volgende-week-donderdag-gemeenteraad-2

Volgende week donderdag gemeenteraad

Op donderdag 23 oktober om 19 uur vergadert de gemeenteraad, dus niet zoals gebruikelijk de laatste donderdag van de maand maar dat heeft met de herfstvakantie te maken. De raad begint met de eedaflegging van Tony Lespoix (Vlaams Belang) en Hendrik Huyghelier (onafh) als opvolgers van respectievelijk Veronique Bartels en Corinna Nys. Daarna volgen nog 14 andere punten onder meer over grondgebiedszaken en onderwijs. De raad krijgt ook de samenwerking met de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo en de rekening 2013 van cultuurcentrum Muze voorgelegd.

aanpassingen-aan-wegen-en-kruispunten

Aanpassingen aan wegen en kruispunten

Het gemeentebestuur laat een aantal wegen aanpassen. Het rijbaankussen op de brug van de Westlaan wordt om de haverklap stuk gereden, daarom wordt het vervangen door een betonnen exemplaar. Aan het Heike in Eversel wordt de wegversmalling verplaatst richting rotonde omdat ze te dicht bij het kruispunt voor verwarring zorgt. Het voetpad op de Everselkiezel wordt doorgetrokken. De proefopstelling van wegversmallingen in de Mommestraat hebben volgens tellingen het aantal voertuigen en de snelheid (…) Lees het hele bericht

autobanden-stuk-gestoken

Autobanden stuk gestoken

Aan het Halveld zijn de banden van een auto stuk gestoken. De feit zijn vandaag kort na de middag ontdekt.

angela-avetisyan-zondag-in-muze

Angela Avetisyan zondag in Muze

Volgend weekend komt de Armeens/Duitse trompettiste Angela Avetisyan voor het eerst naar België voor enkele concerten, onder meer zondagavond om 20u15 in Muze. Zelf omschrijft ze haar muziek als Nu-Jazz, Lounge, Electro en jazzpop. Ze zou een dochter van Miles Davis kunnen zijn. Angela Avetisyan volgde haar opleiding in Rusland bij trompetgrootmeester Sergey Pron en in Freiburg bij Gary Barone. In 2013 verhuisde ze voor haar studies naar München waar ze haar internationaal kwartet kon voortzetten met Misha Antonov (keys), Damien Stath (drums) en Pedro Hernandez (bas). Tickets : € 10 (kassa), € 8 (vvk), € 6 euro (abo, Motives for Jazz).

ouders-misdragen-zich-in-schoolomgeving

Ouders misdragen zich in schoolomgeving

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer' - nog tot 15 oktober - hield de politie toezicht in de buurt van de collegecampus Heusden. 13 ouders begingen verkeersovertredingen: parkeren op minder dan 5 meter van een kruispunt (2), niet dragen van de gordel (5) en gsm'en aan het stuur (1). 5 leerlingen namen het niet zo nauw met het fietsgedrag en kregen een jongeren proces-verbaal. Ze worden uitgenodigd om een educatieve verkeersles te volgen in het politiecommissariaat. Geen flitsmarathon maar toch snelheidscontroles. Zo negeerden op de schoolroute in de Nieuwe Dijk liefst 70 van de 166 bestuurders de beperking van 50 km/u. Naar aanleiding van klachten werden in Schansstraat 59 op 237 bestuurders geflitst en in Kruiswegstraat waren 8 van de 63 in overtreding.

arbeiders-zwaargewond-bij-plaatsing-geluidsscherm

Arbeiders zwaargewond bij plaatsing geluidsscherm

FLASH Twee arbeiders zijn vanmiddag zwaar gewond geraakt op de E 314 ter hoogte van Viversel bij de plaatsing van geluidsschermen. UPDATE De arbeiders waren bezig met het lossen van een nieuw geluidsscherm. Het gevaarte hing nog niet aan de ketting van de hijskraan toen het plots kantelde en omviel. De arbeiders kwamen onder de betonplaat terecht. De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse. De gewonde arbeiders kregen de eerste zorgen van de MUG. Daarna zijn ze naar het ziekenhuis afgevoerd. De werkzaamheden op de werf liggen voorlopig stil. Er wordt daar over een lengte van zowat 1 km een geluidsscherm aangebracht. De werken zaten voor op schema en zaten meer dan halfweg. UPDATE De getroffen arbeiders zijn personeelsleden van Betonac, een bedrijf dat veel ervaring heeft met het plaatsen van geluidsschermen en veel opdrachten uitvoert voor Wegen en Verkeer. De arbeidsinspectie is ter plaatse gekomen voor een onderzoek.

ondernemers-in-de-kinderopvang-gezocht

Ondernemers in de kinderopvang gezocht

De Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV wil investeren in infrastructuur voor kinderopvang en dat om het tekort aan kinderopvangplaatsen in Vlaanderen en dus ook in Heusden-Zolder te verminderen. Het Modukid-project wil  de komende vijf jaar 50 modulaire kinderdagverblijven met een capaciteit van telkens 28 of 36 opvangplaatsen realiseren. In de eerste fase onderzoekt PMV mogelijke locaties waaronder  de terreinen van de  vzw parochiale scholen Berkenbos. Daarvoor zoekt PMW een uitbater. Geïnteresseerde kandidaten vinden hier meer info over  het project en de voorwaarden of bij ben.jehaes [!] pmv.eu, 0495 547 840

leven-als-god-in-lipsi

Leven als god in Lipsi

Twee jaar geleden, bij het begin van de zomer 2012, lieten Jos en Marie-Claire Maris-Vanstraelen Eversel achter zich om te verhuizen naar het Griekse eiland Lipsi. Dat was geen bevlieging want jaren achter elkaar waren er al met vakantie geweest en ook een winterverblijf kon hen overtuigen. Sindsdien leven ze op het rustige, paradijselijke eiland als god in Frankrijk. Ze genieten er van het weer, de rust en de mooie dingen des levens, maar altijd stilzitten is er dan ook weer niet bij. Af en toe komt er bezoek vanuit deze contreien afgezakt, zoals de afgelopen week toen neef Erik en Martine de Griekse passie kwamen delen. Jos en Marie-Claire verliezen hun thuisfront trouwens niet uit het oog, daarvoor is de Internetgazet natuurlijk handig.

fukushima-expo-nog-tot-eind-deze-maand

Fukushima-expo nog tot eind deze maand

De tentoonstelling naar aanleiding van de ramp in het Japanse Fukushima in Fado, Portugal, geniet veel belangstelling en ze blijft nog geopend tot eind deze maand. Daar hangen ook enkele werken van onze dorpsgenoot Georges Veltjen. Op de foto boven poseert hij met de Japanse dichter Taro Aizu, wiens boek de inspiratie vormde voor de expo en waarvoor hij trouwens bekroond is in Japan.

alleen-nationaal-team-van-olympia-wint

Alleen nationaal team van Olympia wint

In het petanque won Olympia in de federale competitie met 3-6 in Ham. Maar in de provinciale competitie ging het helemaal fout: Olympia A -Genenbos: 4-5, Lanaken - Olympia B: 5-4 en Genk -Olympia C: 6-3.

zonzo-compagnie-speelt-voor-iedereen

Zonzo Compagnie speelt voor iedereen

Jong en oud konden vanmiddag tijdens twee voorstellingen genieten van 'Station' door Zonzo Compagnie in Muze. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-12-oktober-2014

Vandaag gezien

Deze paddenstoel is zo groot als de kop van een lucifer. (foto Jan Leijskens)

felix-maris-is-kermiskoning-van-sint-jacobus

Felix Maris is kermiskoning van Sint-Jacobus

Vandaag schoten de klepschutters van de Sint-Jacobusgilde in Eversel om de titel van 'kermiskoning'. 18 schutters probeerden de houten vogel neer te halen. Er waren uiteindelijk 196 schoten nodig om de vogel van zijn positie te krijgen. Henri Schuyten knalde het eerste stuk naar beneden, Eveline Schops en Lydia Schraepen ontdeden het 'dier' van zijn vleugels, Eric Neys schoot de kop eraf, maar het was Feel Maris die de bijna complete romp naar beneden wist te schieten en zo werd uitgeroepen tot kermiskoning 2014. (foto Eric Lefèbvre)

fietser-maakt-nachtelijke-val

Fietser maakt nachtelijke val

Rond half 5 vanmorgen is op het Heldenplein een fietser ten val gekomen. De ambulance werd opgeroepen maar het volstond om het slachtoffer ter plaatse te verzorgen. Nadien kon hij samen met een vriend verder naar huis.

zeker-vier-inbraken

Zeker vier inbraken

Er zijn de afgelopen 24 uur weer heel wat inbraken of pogingen daartoe gebeurd in Heusden-Zolder. In de Kayenberg ontdekte een bewoner gisteravond laat dat er gepoogd was een veluxraam open te breken, maar vermoedelijk zijn de daders niet binnen geraakt. In de Poelenstraat zijn de inbrekers wel binnen gekomen, de bewoners ontdekten daar kort na middernacht dat de lades openstonden. De dieven gingen aan de haal met juwelen en geld. Op de Steenberg waren er braaksporen op twee schuiframen aan de achterzijde van een woning, er was ook één raam ingegooid, het is nog niet duidelijk of daarbij buit is gemaakt. In de Diepeweg werd na de middag een inbraakpoging vastgesteld, op verschillende plaatsen waren er braaksporen maar de daders zijn niet binn$nen geraakt.

anadol-rukt-op

Anadol rukt op

In vierde provinciale A heeft Anadol Verbroedering Lommel met 4-1 ingeblikt. SK Heusden 06 speelde 3-3 gelijk op het veld van Meldert. KVV Heusden-Zolder ging met 4-0 de boot in bij VV Lummen.

vrijheid-wint-derby-in-bolderberg

Vrijheid wint derby in Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 0-2 de derby bij Bolderberg gewonnen. (foto's Yves Maex) Statie Zolder versloeg Wijchmaal met 3-2.

lommel-de-betere-van-bolderberg

Lommel de betere van Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 1-3 verloren van Lovoc Lommel. Als excuus kan VCK aanvoeren dat nog steeds enkele basisspelers in de lappenmand vertoeven. In de meeste sets kon Bolderberg duidelijk een vuist maken, behalve in de derde, maar Lommel was de verdiende winnaar. Setstanden : 22-25, 25-18, 16-25, 18-25.

bbc-heusden-blijft-winnen

BBC Heusden blijft winnen

In het basketbal hebben de senioren A van BBC Heusden gisteravond ook hun 5e wedstrijd gewonnen. Stevoort C stond na het eerste kwart 10-12 voor, halfweg was het 28-27 en in de tweede helft bouwde Heusden zijn voorsprong verder uit. De wedstrijd eindigde op 61-54. De senioren B hadden vroeger op de avond het goeie voorbeeld al gegeven door de Black Sheep, de ongeslagen leider, hun eertste nederlaag aan te smeren: 45-44. De senioren C speelden een goeie wedstrijd, maar verloren toch met 59-77 van St-Truiden B. De kadetten speelden 55-55 gelijk in Hasselt en de miniemen gingen winnen in As met 69-61.

artikel-27-transformeert-oud-schooltje

Artikel 27 transformeert oud schooltje

20 dagen voor de vernissage van de jaarlijkse tentoonstelling 'Artikel 27' wordt koortsachtig gewerkt en en rond het vroegere schooltje van de Zolderse Voort. Het gebouw krijgt van een groep vrijwilligers een volledige opfrisbeurt. Naast dit gebouw, zal de expositie ook neerstrijken in de kelder van de feestzaal van de Selimiye moskee en in de foyer van cultuurcentrum Muze. Het thema luidt 'Schatkamers van migratie'. (meer foto's)

van-een-smalle-doorgang-gesproken

Van een smalle doorgang gesproken

De verkeersremmer in de Mommestraat maakt zijn naam helemaal waar, zelfs een driewielertje raakt nog niet meer over het fietspad voorbij.

racen-zonder-lawaai-en-zonder-tankbeurten

Racen zonder lawaai en zonder tankbeurten

Er werden vandaag races gereden op Circuit Zolder en toch zal geen buurtbewoner daar iets van gemerkt hebben. De bolides met dienst waren immers zonnewagens van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen uit tal van landen die het tegen elkaar opnamen. De modellen lopen sterk uiteen, sommige hebben meer weg van een ruimteschip, maar ze maken net als racewagens pitsstops om bijgesteld te worden. Alleen tanken hoefde niet. (meer foto's van Davy Neuteleers)

de-kijk-van-richie-108

De kijk van Richie

Onze peren worden stilaan overal populair, buiten Rusland tenminste.

de-passie-sloeg-over-naar-de-zaal

De passie sloeg over naar de zaal

'Abrázame' was een zeer passionele tangovoorstelling gedanst door Willem Meul en Ximena Zalazar muzikaal begeleid door het duo Mercade-Garcia. Tango is elkaar ontmoeten, onderzoeken, een gevecht soms van 2 lichamen, om uiteindelijk te eindigen in een omhelzing 'Abrazos'. De momenten van intieme stilte, een volle schouwburg die haar adem inhield,een sensuele intensiteit die alles overheerste,  de harmonie van 2 verstrengelde lichaam die bewegen als één ... (foto Lenscollectief, meer passie vind je hier)

het-weer-zacht-herfstweer

Het weer: zacht herfstweer!

In een zuidwestelijke hoogtestroming wordt een storing naar onze regio getransporteerd en bereikt neerslag onze streken tegen de avond. Tot dan is het meestal droog. De volgende dagen staat er zacht en wisselvallig herfstweer op het programma, al gaan de temperaturen er in de loop van de week wat op achteruit.
Morgen is het nevelig in de ochtend en lokaal komt er mist en lage bewolking voor. Het kan geruime tijd duren alvorens dit ochtendgrijs is opgeruimd. Nadien zijn er enkele opklaringen en het (…) Lees het hele bericht

nacht-van-de-duisternis-1

Nacht van de duisternis

Bel niet in paniek naar Infrax als maar een deel van de verlichting in uw straat brandt vanavond. Heusden-Zolder neemt immers deel aan de jaarlijkse 'Nacht van de Duisternis' en daardoor wordt een deel van de verlichting vroegtijdig op nachtregime geschakeld. In datzelfde kader is vanavond in Bolderberg een groep gaan wandelen door het natuurgebied van de kluis.

vandaag-gezien-11-oktober-2014

Vandaag gezien

Herfstkleuren, dobberend in het water. (foto Jan Leijskens)

steun-voor-startende-ondernemers

Steun voor startende ondernemers

Het ondernemen wordt nog altijd bekeken als een recept tegen de crisis, zeker als het op een onderbouwde manier gebeurt. Daarom steunt de gemeente Heusden-Zolder starters, onder meer door de informerende rol van de afdeling welzijn en lokale economie. Zij geeft informatie over voorwaarden, legt de nodige contacten en verwijst door naar de erkende ondernemersloketten. En ook bij de handelsconsulent van Stebo kun je terecht op 011 57 19 29 of via de de Lees het hele bericht

stormloop-op-tickets-kleinkunstfestival

Stormloop op tickets kleinkunstfestival

Op dinsdag 14 oktober 2014 om 14 uur organiseert de seniorenraad samen met cultuurcentrum Muze de traditionele culturele namiddag voor de senioren van Heusden-Zolder. Dit jaar is gekozen voor een kleinkunstfestival met Bart Herman, Dimitri Van Toren (foto) en De Vaganten. De artiesten brengen hun eigen nummers, akoestisch en met een vleugje nostalgie. Dat dit programma in smaak valt, blijkt uit de stormloop op de tickets. De schouwburg is ondertussen helemaal uitverkocht. En 't zal niet alleen zijn voor de gratis koffie en gebak achteraf.

gewonden-bij-drie-ongevallen

Gewonden bij drie ongevallen

Ter hoogte van de Rode Kruisstraat is rond kwart voor 12 vanmiddag een bromfiets tegen een auto gereden. De bromfietser raakte gewond. Om kwart voor vijf vanmorgen was in de Koolmijnlaan, ter hoogte van het mijnterrein, ook al een auto tegen een verlichtingspaal geknald. Daarbij viel ook een gewonde. En kort voor middernacht botsten in de Meylandtlaan een auto en een motor. De motorrijder is gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. In de Meylandtlaan is om 5 uur vanochtend een poging tot inbraak in de shop van een benzinestation ontdekt. Er was braakschade aan de deur, maar de daders zijn niet binnen geraakt.

vandaag-gezien-10-oktober-2014

Vandaag gezien

Een spiegeling in de vijvers van Terlaemen. (foto Jan Leijskens)

de-kip-of-het-ei-duurzaam-eten-in-de-bark

De kip of het ei: duurzaam eten in De Bark

Al eens ooit gehoord van chicken chow chow, ayam kurma, palava chicken, hyderabadi chicken, corn fritters, foe yong hai, chackchouka...? Rare namen, maar ’t zijn allemaal gerechten gebaseerd op kip of eieren. De Week van de Smaak heeft dit jaar als centrale thema ‘duurzaamheid’. De kip en het ei zijn in heel de wereld duurzame producten bij uitstek. Ze zijn betaalbaar en worden vaak zelf gekweekt of gehouden, ze verwerken bovendien het groen- en keukenafval. De Bark, het opvangcentrum (…) Lees het hele bericht

zonnewagens-hebben-eerste-testritten-gedaan

Zonnewagens hebben eerste testritten gedaan

De zonnewagens zijn op Circuit Zolder toegekomen en ze hebben er vandaag al de eerste testritten gedaan. Gelukkig werkte ook de zon vandaag mee , hopelijk zal dat morgen ook nog het geval zijn tijdens de echte race. Dan moeten de wagens binnen een tijdspanne zoveel mogelijk rondjes rijden. Op de foto's zie je de bolides van Punch Powertrain Solarteam met de Indupol 1 (Leuven), Solarworld GT en Powercore SunCruiser van de Fach Hochschule uit Bochum Duitsland, Eco Solar Breizh uit Bretagne Frankrijk, Solar Energy Racers met de SER-2 uit Uzwil Zwitserland en het Solaris Team  met de S7 uit Izmir Turkije (foto's Kurt Vanvelk)

snelheidsovertreders-geflitst

Snelheidsovertreders geflitst

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'veilig schoolverkeer' werd geflitst in de schoolomgeving van het SFC, campus Heusden in Brugstraat. Van 280 gecontroleerde voertuigen reden er 26 te snel tijdens het schoolbegin. Eén bestuurder kreeg een extra boete wegens gsm'en aan het stuur. Naar aanleiding van meldingen van bewoners voerde de verkeersdienst snelheidscontroles uit. Van de 379 bestuurders reden er 25 te snel in de Molenstraat (5), Bergstraat (7) en Boekterheide (13). Aan de onbemande camera in de Koolmijnlaan passeerden 44734 auto's van 26 september tot 3 oktober, 31 overtreders krijgen een boete.

weer-twee-auto-s-in-beslag-genomen

Weer twee auto's in beslag genomen

Een inwoner van Heusden-Zolder speelde zijn auto kwijt: hij reed niet-verzekerd, niet-gekeurd, niet-ingeschreven en zonder rijbewijs. De wagen is in beslag genomen en getakeld. Op het Koning Boudewijnplein werden jongeren betrapt die aan het racen waren met een onwettig omgebouwde BMW. De wagen werd bestuurlijk in beslag genomen.

11-11-11-tegen-de-voedselverspilling

11.11.11 tegen de voedselverspilling

De voorbereidingen voor 11.11.11 komen op kruissnelheid. Morgen bellen de scouts van Eversel aan om ontbijtpaketten te verkopen. Samen met Femma en KWB zetten zij op 2 november weer hun ontbijtservice op het getouw en ze leveren dan honderden ontbijtkorven aan huis. Een ontbijtpakket (voor één persoon) bevat een croissant, twee broodjes, boter, confituur, kaas, gekookt ei, 20cl fruitsap, een appel en een dessertje. Bestellen voor 19 oktober. Lees het hele bericht

schutter-wordt-vandaag-voorgeleid

Schutter wordt vandaag voorgeleid

De Turkse man, die sinds een tijdje in Heusden-Zolder woonde en maandagnacht zijn ex-vrouw neerschoot in Herk-de-Stad, wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij heeft gisteren zichzelf aangegeven nadat hij een 3-tal dagen op de vlucht was, eerder had hij ook al zijn twee kinderen vrijgelaten. De onderzoeksrechter zal hem zo goed als zeker aanhouden en over vijf dagen moet hij dan voor de raadkamer verschijnen.

toverfluit-ubbersel-is-definitief-mos-school

Toverfluit Ubbersel is definitief MOS-school

21 Limburgse scholen hebben vandaag hun milieu-erkenning gekregen van de Vlaamse overheid omdat ze de Milieuzorg op School (MOS) integreerden in hun dagelijkse werking. Daarbij vijf basisscholen en drie secundaire scholen die hun derde MOS-logo krijgen en zich daardoor definitief MOS-school mogen noemen. Daarbij één school uit Heusden-Zolder, namelijk de vrije kleuterschool de Toverfluit in Ubbersel. Het gaat dan nog uitgerekend om één van de kleinste schooltjes, namelijk het éénklas-schooltje van juffrouw Esmeralda Karremans.

3-dronken-bestuurders-betrapt

3 dronken bestuurders betrapt

De interventiedienst van de politie nam tijdens haar de gewone diensturen 115 ademtesten af. 3 bestuurders hadden teveel gedronken. Voorts werden 32 verkeersinbreuken vastgesteld voor onder meer niet dragen van de gordel (12), gsm'en aan het stuur (3), parkeren (4) en geen inschrijving en keuring (4). In het kader van de provinciale verkeersthema-actie Veilig schoolverkeer werden snelheidscontroles uitgevoerd aan schoolomgevingen. 404 auto's werden gecontroleerd. 54 bestuurders reden te snel in de Ringlaan (43) en M. Scheperslaan (11). 2 snelheidsovertreders krijgen een extra boete wegens gsm'en aan het stuur en voeren van mistlichten.

meisje-geraakt-door-spiegel

Meisje geraakt door spiegel

Vanmorgen rond 8 uur heeft een ziekenwagen tijdens een interventie een meisje licht geraakt met de spiegel van de auto. Dat gebeurde vlakbij het Rond Punt. De betrokkenen namen het meisje zelf mee naar het ziekenhuis voor verzorging.

het-dubbele-jubileum-van-de-bib

Het dubbele jubileum van de bib

Over een aantal maanden moet de vernieuwde bibliotheek de deuren weer openen, ze zal dan een heel stuk vergroot en gemoderniseerd zijn. Maar ook in vroegere tijden onderging de bib een vernieuwingsoperatie zoals blijkt uit de brief hieronder van toenmalig bibliothecaris Henri Put in 1959, dat is dus 55 jaar geleden. De bib zelf is gesticht in 1909, dat is 105 jaar geleden. Mooie ronde getallen, 't zou dus leuk zijn mocht de nieuwe bib dit jaar heropenen. (foto Lode Beylemans)

vandaag-gezien-9-oktober-2014

Vandaag gezien

De visarend en de boomklever waren op pad in De Wijers. (foto Marcel Gybels)

geen-marathon-toch-flitsen

Geen marathon, toch flitsen

De politie van Heusden-Zolder neemt als dusdanig niet deel aan de 24-uren flitsmarathon die het BIVV voor de tweede keer organiseert. Maar dat betekent niet dat er geen betrappingskans bestaat, want zoals je hier vaak kunt lezen, worden er sinds de introductie van het digitale flitstoestel zowat dagelijks controles gedaan. Wellicht dus ook morgen.

infostand-in-sfz-over-reuma

Infostand in SFZ over reuma

Naar aanleiding van Wereld Reumadag zal zaterdag tussen 11 en 16 uur een groepje vrijwilligers met een infostand aanwezig zijn in de inkomhal van het St.-Franciskusziekenhuis. Iedereen is welkom om te grasduinen in toolkits met alle brochures, affiches en gadgets. Nieuw dit jaar is de grote affiche met het logo van Wereld Reuma Dag en de eerste editie van de Wereld Reuma Dag-krant, boordevol met allerlei leuke weetjes, blogs en recent nieuws uit de reumawereld

leerlingen-overrompelen-domherenhof

Leerlingen overrompelen Domherenhof

Aan het Domherenhuis van natuurvereniging Limburgs Landschap gonst het van de activiteiten. Bijna 200 eerstejaars van het lager onderwijs komen ‘Het Regenboogpad’ verkennen. Verder komen er 124 leerlingen van het 3de leerjaar om het bos aan de hand van De Bomenkist te onderzoeken. De gemeente betaalt voor het tweede jaar op rij mee aan het project. Er komen trouwens heel wat aanvragen voor wandelingen in het kader van de 'Week van het Bos', maar Limburgs Landschap kan op heel wat gidsen een beroep doen. Dit jaar staat die Week van het Bos trouwens in het teken van de Groote Oorlog.

heusden-zolder-krijgt-vlaams-geld-voor-welzijn

Heusden-Zolder krijgt Vlaams geld voor welzijn

Heusden-Zolder krijgt voor dit jaar in het totaal 582.532 euro van de Vlaamse overheid voor zijn welzijnsbeleid. Een gemeente kan bij de Vlaamse regering doelstellingen en actieplannen indienen die passen in de prioriteiten van Vlaanderen. Vanuit Heusden-Zolder zijn projecten voorgelegd op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, sociale economie, integratiebeleid, jeugdbeleid, flankerend onderwijsbeleid en kinderarmoedebestrijding, materies waarrond al jaren wordt gewerkt. Die zijn dus goedgekeurd, het geld wordt voor de personeelskosten gebruikt. Daarnaast worden nog bijkomende middelen verwacht voor de erkenning van het lokaal dienstencentrum en de opmaak van en strategisch veiligheids- en preventieplan.

groeten-uit-tanzania

Groeten uit Tanzania

Nu de zomer hier achter de rug ligt, valt er in onze natuur iets minder te fotograferen. En dus ging onze fotograaf Jan Leijskens op zoek naar mooie beelden in Tanzania. En toegegeven, 't is eens wat anders dan hetgeen onze streek te bieden heeft.

truckers-blijven-geviseerd

Truckers blijven geviseerd

Er ziijn weer dieven op pad. Uit een garage in de Joachimstraat is een kinderquad gestolen, dat werd vanmorgen ontdekt. Een bewoner van de Galgeneinde belde rond twintig over één vannacht de politie toen hij ontdekte dat de voordeur openstond. Aan de deur waren braaksporen te zien. En op de parking langs de E314 zijn opnieuw enkele opleggers van buitenlandse vrachtwagens geopend en beschadigd, zonder dat iets gestolen werd. Gisteravond zijn de hulpdiensten ook naar de Sint-Annastraat gehold voor een brand in de keuken, maar de bewoner heeft het vuur zelf kunnen blussen.

de-passie-van-de-tango-in-muze

De passie van de tango in Muze

Nu Vrijdag om 20u15 staat in de Muzeschouwburg Cie Estro van Los Abrazos op het programma, een passionele tangovoorstelling gedanst door Willem Meul en Ximena Zalazar, met Marisa Mercade op bandoneon en Vanesa Garcia op percussie. Het wordt een gevoelige dialoog tussen een danskoppel en twee vrouwelijke muzikanten. Het koppel danst de Argentijnse tango met veel emotie en virtuositeit, in een weelderig lichtspel en het evolueert vanuit de pure Argentijns tango naar hedendaagse dansexpressies. Sensualiteit en hartstocht dus. Na de voorstelling zal het publiek wellicht genoeg opgeladen zijn om het zelf te proberen in een Milonga onder leiding van Tango Brujo en El Balcón. Tickets: € 18, 15, 12.

zakkenrollers-slaan-6-keer-toe

Zakkenrollers slaan 6 keer toe

Tijdens een vrij rustige multiculturele markt zijn 6 bezoekers het slachtoffer geworden van gauwdieven. Ze stalen 6 portefeuilles uit een trolley of kinderkoets. Meestal slaan ze toe op een onbewaakt moment. De politie stelde 3 inbreuken vast wegens het gebruik van een parkeerplaats voor personen met een beperking zonder speciale kaart.

kinderen-teruggevonden-schutter-spoorloos

Kinderen teruggevonden, schutter spoorloos

De twee kinderen van 6 en 9 jaar van wie de moeder in Herk-de-Stad gisterennacht is neergeschoten zijn teruggevonden. De vermoedelijke schutter, een Turkse man uit Heusden-Zolder is nog spoorloos. Hij was meteen na de schietpartij in Donk gevlucht met de kinderen in zijn auto. Toen bestond de vrees dat hij naar het buitenland zou vluchten. Waar de kinderen zijn teruggevonden, heeft het parket nog niet bekendgemaakt, wel dat ze ongedeerd zijn. De man zelf is ondertussen nog op de vlucht, de federale gerechtelijke politie is op zoek naar hem.

meer-dan-14-000-ontdoken-verkeersbelasting

Meer dan € 14.000 ontdoken verkeersbelasting

Samenwerking met Douane & Accijnzen hield de politie in Heusden-Zolder controles op achterstallige verkeersbelasting en boorddocumenten. 2 wagens waren niet verzekerd en niet gekeurd, ze zijn in beslag genomen en getakeld. 9 verkeersinbreuken werden vastgesteld wegens niet gekeurd (2), gordeldracht (4), geen kinderzitje (1) en gsm'en aan het stuur (2). Douane & Accijnzen trof 13 bestuurders aan die hun boeten niet hadden betaald. Ze hadden ook maar liefst € 14452 verkeersbelasting niet betaald. 3 voertuigen werden getakeld. Opvallend is dat in Heusden-Zolder, na Antwerpen, opmerkelijk veel bestuurders zwartrijden.

40-000-euro-voor-voorschools-taalatelier

40.000 euro voor Voorschools Taalatelier

Het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft een jaar na zijn lancering de eerste 3 projecten geselecteerd die een belangrijke ondersteuning krijgen. Een crèche in Oostende waar ouders in armoede zelf opgeleid en tewerkgesteld worden als kinderverzorgster krijgt 140.000 euro, een opvoedingsondersteuningsproject in Vilvoorde krijgt 120.000 euro en het Voorschools Taalatelier van Scholengroep16 (gemeenschapsonderwijs) in Heusden-Zolder krijgt 40.000 euro gespreid over twee jaar. Het project werkt aan preventieve taalstimulering bij kansarme, anderstalige baby's en peuters tussen 6 maanden en 2,5 jaar. Het project zou later dit jaar van start gaan en boekt met deze steun alvast een flink stap voorwaarts.

zonnewagens-palmen-circuit-in

Zonnewagens palmen circuit in

Circuit Zolder wordt morgen en zaterdag ingenomen door de Ilumen European Solar Challenge, dat is het kleine broertje van de World Solar Challenge. De bedoeling van IESC is om de Europese teams alvast wat race-ervaring te laten opdoen en kennis uit te wisselen in aanloop naar de World Challenge. Tijdens deze tweedaagse gaat de aandacht vooral naar en aan het racen met de wagens. Vrijdag kunnen de deelnemende teams testrijden op het circuit. De hoofdrace, zaterdag, bestaat erin om zoveel mogelijk rondjes te rijden binnen een bepaalde tijd. Uiteraard enkel en alleen op zonne-energie. Zondagnamiddag worden de elektrische voertuigen voorgesteld. Trouwens het Punch Powertrain Solar Team, bestaande uit industrieel ingenieurstudenten van de KU Leuven, neemt deel met de Solarwagen uit de World Challenge van 2013.

politieprotocols-worden-voortgezet

Politieprotocols worden voortgezet

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de politie de protocols met het ziekenhuis (foto links onder) en de de scholen (foto rechts onder) geëvalueerd. De samenwerking wordt door iedereen als positief ervaren en uiteraard wordt ze voortgezet. Vervolgens vond de zonale veiligheidsraad (foto boven) plaats, dat is het beleidsoverleg dat in elke politiezone gebeurt. Daarin worden de werking van de zone, de actieplannen en de nieuwe fenomenen besproken. Ook de nieuwe procureur Guido Vermeiren was aanwezig, samen met een vertegenwoordiging van de federale politie en de provincie.

een-kring-rond-de-maan

Een kring rond de maan

Terwijl ze vanmiddag in andere werelddelen kunnen genieten van een totale maansverduistering, konden bij ons vannacht de slapelozen kijken naar een maanhalo. Dat is een diffuus lichtschijnsel, veroorzaakt door ijskristallen in het hoge wolkendek. Er bestaan nogal wat weerspreuken over zoals kring rond de maan, regen komt aan, kring om de maan, zal in regen vergaan, kring rond de maan, dan zal het nog wel gaan, enz. (foto Gust Put)

de-zoektocht-naar-hendrik-stevens

De zoektocht naar Hendrik Stevens

Volgende maand verschijnt het boek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden over de oorlogshelden van 1914-1918 samen met de tentoonstelling in Hof Ter Bloemen. Aan die publicatie is een gigantisch opzoekingswerk vooraf gegaan. Daarvoor werd aangeklopt bij alle mogelijke familieleden. Zo ging bijvoorbeeld Eddy Thys op zoek naar informatie over Hendrik Stevens, een ver familielid van zijn vrouw Irène Eerdekens. Zijn enige houvast was het doodsprentje dat vermeldt dat hij op 5 oktober 1918 (…) Lees het hele bericht

zandloper-vrijwilligers-op-uitstap-naar-lier

Zandloper-vrijwilligers op uitstap naar Lier

De vrijwilligers van De Zandloper, die het seniorencentrum heel het jaar door draaiende houden, werden getrakteerd op een reis naar Lier. Ze bezochten er onder meer het Begijnhof, de Zimmertoren en de Breugellandtentoonstelling. De dag werd afgesloten in ... De Zandloper of wat had je gedacht?

bouw-van-de-atletiekhal-is-gestart

Bouw van de atletiekhal is gestart

Met een lichte vertraging - door de uitgebreide voorbereidingen - zijn de bouwwerkzaamheden van start gegaan voor de nieuwe atletiekhal op De Veen. Het wordt dus een hal van 100 meter lang en 25 meter breed met een hoogte van 8 meter. Binnen komt een track van 60 meter en ook worden er een secretariaat, kleedkamers en sanitaire voorzieningen uitgebouwd. Door de vochtige ondergrond moesten de verankeringspijlers liefst 3 meter diep in de grond worden aangebracht en ook de betonnen plinten die (…) Lees het hele bericht

neos-op-pad-in-zeeland

Neos op pad in Zeeland

Neos Heusden-Zolder heeft een bezoekje gebracht aan de deltawerken in Zeeland. De zon was van de partij en de gids leidde het gezelschap langs heel wat bezienswaardigheden.

consensus-over-carpoolparking-bij-afrit-27

Consensus over carpoolparking bij afrit 27

Er is binnen de gemeentelijke begeleidingscommissie een nieuwe consensus bereikt over een carpoolparking in Heusden-Zolder. Nu zou er gegaan worden voor een parking vlakbij afrit 27 Terlaemen. De parking zou ook kleiner worden dan in het eerste plan, nadien zou dan het gebruik ervan geëvalueerd worden. De carpool zou op een weide aangelegd worden. Het gaat wel om privé-grond waardoor dus een onteigening noodzakelijk is. Het dossier komt nu opnieuw bij het Agentschap Wegen en Verkeer dat alles helemaal moet uitwerken.

5-vrachtwagens-beschadigd

5 vrachtwagens beschadigd

Op de parking langs de E 314 langs beide zijden hebben vandalen vannacht de aanhangwagens van vrachtwagens beschadigd. Op de parking in de richting van Lummen werd van een Poolse koelvrachtwagen het sluitingsmechanisme doorgezaagd, de daders zijn in de laadbak geraakt maar hebben niets meegenomen. Op dezelfde parking en ook aan de overzijde werd nog eens van 4 aanhangwagens het dekzeil stukgesneden, maar telkens werd niets meegenomen.

verkeersproblemen-op-snelwegen

Verkeersproblemen op snelwegen

Door een crash met een vrachtwagen die ter hoogte van Park Midden-Limburg door de middenberm is gegaan, zit het verkeer op de E 314 in beide richtingen al een tijdje strop. Het opruimen zal vermoedelijk ook nog even in beslag nemen. Trouwens, ook op de E 313 zijn er momenteel zware moeilijkheden, daar is in Diepenbeek richting Hasselt een vrachtwagen met grind gebotst.

bandits-komt-naar-muze

Bandits komt naar Muze

Op zondag 22 maart om 15 uur staat Bandits exclusief voor Limburg op het podium van de Muzeschouwburg met 'Back to basics'. Bandits is een jonge pop-rockband die eerder dit jaar nog de finale van Eurosong behaalde. Jasper Publie, Toon Smet, Tim Tielemans en Thomas Van Achteren - allen tussen 16 en 19 - vormen al acht jaar een hechte vriendengroep én band. Ze zijn erg getalenteerd, bespelen elk een instrument, schrijven muziek en staan hun mannetje op het podium. Na hun zomershows trekken ze naar de zalen met de Back to Basics Theatertour. Het gaat om een akoestisch optreden waarin Nederlandstalige pop en rock centraal staan, ze brengen ook enkele muzikale vrienden mee voor een verrassende samenwerking. Tickets: 12 euro. (foto Motionstudios.be)

767-trekvogels-in-minder-dan-4-uur

767 trekvogels in minder dan 4 uur

De telling van trekvogels van afgelopen zondag vanop de terril in Heusden-Zolder heeft zeer mooie resultaten opgeleverd. Tussen 7 uur en 10u50 werden daar liefst 767 vogels geteld van 24 soorten. Meest talrijk was de aalscholver met 267 exemplaren. Ook veel exemplaren van de vink (167), zanglijster (114), graspieper (46) en veldleeuwerik (44). Bij de bijzondere vogels waren er de grote zilverreigers, de rode wouw, de havik en het smelleken. Ter plaatse zijn ook nog 13 kruisbekken geteld.

acv-wil-beslissing-over-carpoolparking

ACV wil beslissing over carpoolparking

Aan het gemeentehuis hebben plaatselijk ACV-voorzitter Wim Swinnen en regioverantwoordelijke Greta Vanhove vanmorgen pamfletten uitgedeeld aan de leden van de gemeentelijke begeleidingscommissie. Die buigt zich vandaag over het dossier van de carpoolparking. In 1998 was een carpoolparking bij de E314 in Heusden-Zolder al te vinden op de prioriteitenlijst van de Vlaamse regering. In 2011 werd onder impuls van het ACV het dossier onder het stof gehaald en een jaar later kwam vanuit het kabinet (…) Lees het hele bericht

het-weer-nat-en-koel

Het weer: Nat en koel

Een omvangrijke depressie ten westen van de Britse Eilanden kan de volgende dagen ons weer bepalen met koele en gestoorde maritieme lucht. De neerslagkansen zijn erg hoog en de maxima liggen laag. Later op de week wordt het wel zachter.
Vandaag verlaat een storing met regen in de vroege ochtend de regio. Nadien is het enige tijd droog met opklaringen, maar tegen de middag komen er buien opzetten. Er is kans op onweer. Maxima rond 15 graden en winderig met rukwinden tot 60 km/u.

Lees het hele bericht

rare-snuiters-op-de-collegecross

Rare snuiters op de collegecross

Maandag na de middag organiseerde het SFC zijn jaarlijkse collegecross, een traditie die ondertussen al een halve eeuw meegaat. Maar naast het sportieve element is daar de jongste jaren nog een ludiek aspect bijgekomen: leerlingen van het laatste jaar maken er een punt van zich zo origineel mogelijk te verkleden. Het zorgde voor hilarische momenten. Maar toch blijft het sportieve centraal gaan, waarbij sommige deelnemers erg diep gaan. (meer foto's van Patrick Daniëls)

vck-stunt-bij-wara-genk

VCK stunt bij Wara Genk

Bij VCK Bolderberg genieten ze nog na van de stuntzege zondagavond bij Wara Genk in de wedstrijd voor de kwartfinale van de beker van Limburg. Het werd een onverhoopte 2-3. Genk speelt in liga B, de tweede hoogste nationale reeks en dus kreeg Bolderberg per set 4 punten voorgift. In de eerste set leverde dat niet veel op, want Genk ging erop en erover, de twee sleepte Bolderberg uit de brand. Bij de derde dachte iedereen dat het afgelopen was, maar in set vier kreeg de thuispleg zelfs geen kans meer. In de tie-break - met 2 punten voorgift - was VCK ronduit de sterkste. Setstanden: 25-13, 22-25, 25-17, 19-25, 10-15

racers-op-cite-met-niets-in-orde

Racers op Cité met niets in orde

Om het straatracen aan te pakken, hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. In de Koolmijnlaan passeerden 1262 voertuigen het flitstoestel. 99 snelheidsovertreders mogen een boete verwachten. Er werden snelheden van 117 km/u geregistreerd in de 70 km-zone. Voorts werden snelheidsinbreuken vastgesteld in G. Gezellelaan (15) en Koerselsebaan (20). Een bestuurder van een moto zonder kentekenplaat kon ontkomen. Voorts zette de politie in de Koolmijnlaan een wagen aan de (…) Lees het hele bericht

sus-cavo-neemt-oorlogslied-op-in-muzestudio

Sus Cavo neemt oorlogslied op in Muzestudio

Volksmuzikant Sus Cavo was vandaag te gast in de opnamestudio van Muze. Hij blikte er - samen met leden van het koor Exsultate - een oorlogslied uit 1914-1918 in. Daarmee is het lied alvast bewaard voor de toekomst en komt het misschien in de komende periode verder tot leven ... De basis hiervoor werd gelegd vorige week tijdens de Braderie. Sus Cavo stond daar als orgeldraaier en straatzanger en Rocco di Turi trad er ook op. Rocco kwam onder de indruk van de 'naturel' van Sus, afspraken werden gesmeed met meteen een verrassende samenwerking als resultaat. (foto's Kris Vandevenne)

ook-politici-bezoeken-leerkrachten

Ook politici bezoeken leerkrachten

De CD&V-Plus fractie maakt er al enkele jaren een gewoonte van om op de 'Dag van de leerkracht' het onderwijzend personeel een attentie te bezorgen. Vandaag werden dan ook verschillende mandatarissen op pad gestuurd om de leerkrachten op te bezoeken, alle 22 scholen komen aan bod, van kleuter- tot volwassenenonderwijs.

fruit-voor-dag-van-de-leerkracht

Fruit voor Dag van de Leerkracht

In heel wat scholen wordt vandaag de 'Dag van de leerkracht' gevierd. Zo zette de ouderraad van De Toverfluit en De Brug de leerkrachten vandaag in de kijker met fruitkorven, dat sluit bovendien goed aan bij het maandagse thema van 'fruit- en waterdag'. (foto An Lismont)

kunstwerk-op-helzoldplein

Kunstwerk op Helzoldplein?

Het Helzoldplein is een nieuw kunstwerk rijker, een symbolische verwijzing naar de nakende stroomonderbreking. Het is overigens al de tweede verlichtingspaal in korte tijd die omvergereden is - de bandensporen zijn nog duidelijk zichtbaar - er resten er nu nog 17 om de buurt te verlichten. Niet dat daar iemand woont, maar er spelen zich 's avonds en 's nachts wel activiteiten af die het daglicht niet mogen zien.

buurtfeest-van-garenstraat-en-merelstraat

Buurtfeest van Garenstraat en Merelstraat

De Merelstraat en Garenstraat ruilden dit jaar hun winterse burenborrel in voor een gezellig buurtfeest in oktober in de zaal van de Kon. O. L. Vrouwgilde . Tussen de drankjes door werden hotdogs en dessertjes geserveerd en dat alles gekruid met veel verhalen uiteraard. (foto Marice Mues)

film-leidt-viering-50-jaar-migratie-in

Film leidt viering 50 jaar migratie in

Woensdag 22 oktober om 19u30 gaat de film 'Afrit 27' van Pieter Bas in première in Muze. Het is een kunstdocumentaire die Pieter Bas maakte in opdracht van Art 27 vzw. Vier maanden lang dwaalde de kunstenaar door Heusden-Zolder op zoek naar verhalen over migratie. Het is immers dit jaar 50 jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de arbeidsmigratie. Massa's migranten zakten naar onze contreien af om in de mijnen te komen werken. Het was het begin van een periode die Heusden-Zolder voor eeuwig kleurde. November wordt daarom een feestmaand waarin gefocust wordt op de rijkdom die de migratie met zich bracht. De filmpremière is daarvan de start. De toegang is gratis, vooraf inschrijven is noodzakelijk. Overigens is de film tijdens Artikel 27 in november in alle locaties van de kunstroute te zien: het vroegere schooltje op de Zolderse Voort, Muze en de Selimiye moskee.

eerste-clash-tussen-olympia-en-boekt

Eerste clash tussen Olympia en Boekt

Op de eerste speeldag van de wintercompetitie petanque stond meteen een ontmoeting tussen twee lokale ploegen op de kalender. In de nationale competitie won Olympia thuis tegen Boekt met 6-3. In de provinciale afdelingen moesten de andere Olympiaploegen op verplaatsing naar het nieuwe petanquelokaal in Boekt. Tweedeprovincialer Boekt blikte Olympia A in met 8-1 en in derde provinciale versloeg het de Heusdenaars met 6-3. Alleen Olympia C kon de provinciale eer redden met 4-5.

de-nieuwe-oogst-van-het-davidsfonds

De nieuwe oogst van het Davidsfonds

Davidsfonds Heusden-Zolder organiseert morgenavond 'Vers Geperst' in cultuurcentrum Muze. Van 19 tot 21 uur kan je daar een kijkje gaan nemen op een tentoonstelling van alle boeken, CD's en DVD's die in de nieuwe catalogus zitten. Je maakt er ook kennis met alles wat Davidsfonds Heusden-Zolder te bieden heeft: de nieuwe uitgaven uit de cultuurgids, de voordelen van de cultuurkaart, reizen, cursussen, kortingen in grote cultuurhuizen, enz. Het jaarprogramma wordt voorgesteld en uiteraard staan de bestuursleden klaar voor een babbeltje en ze bieden een drankje aan. Wie ter plaatse lid wordt of blijft, krijgt een gratis boek.  

dolle-vreugde

Dolle vreugde ...

Dat ook in de jongerencategorieën de voetballers er voluit voor gaan en door het dolle heen kunnen zijn na een fel bevochten doelpunt of overwinning blijkt, uit de reactie van de de U15-spelers van SK Heusden 06, zij versloegen Weerstand Koersel met 5-4. (foto Luc Vogels)

eerste-gezamenlijke-expo-van-2-kunstkringen

Eerste gezamenlijke expo van 2 kunstkringen

Heel wat belangstelling vanmiddag in de foyer van Muze, daar had de eerste gezamenlijke tentoonstelling van de kunstkringen Hazet en Filokalia plaats. Na het inleidend woordje van cultuurschepen Marleen Hoydonckx en de voorzitters van beide kunstkringen, konden de bezoekers een rist uiteenlopende kunstwerken bekijken. Nog te zien tot en met 26 oktober, dagelijks van 14 tot 20 uur. (meer foto's van Ria De Clerck)

nu-ook-supercup-voor-nathalie-lemmens

Nu ook supercup voor Nathalie Lemmens

Nathalie Lemmens was weer aan het feest met haar team Asterix Kieldrecht. Ze hebben nu ook de supercup in het volleybal gewonnen, nadat ze eerder dit jaar al de landstitel en de beker van België binnenhaalden. Kieldrecht maakte korte metten met Michelbeke: 25-21, 25-9 en 25-19, 3-0 dus, goed voor de 8ste Supercup. (foto Chantal De Troch)

alleen-anadol-haalt-een-punt

Alleen Anadol haalt een punt

In vierde provinciale A speelde Anadol 3-3 gelijk op het veld van Eendracht Houthalen. SK Heusden 06 verloor met 1-2 van Breugel. KVV Heusden-Zolder verloor met 0-3 van Halveweg Zonhoven.

winst-voor-vrijheid-en-statie

Winst voor Vrijheid en Statie

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder Kadijk verslagen met 2-0. Statie Zolder won met 0-1 in Gestel. Bolderberg speelde 2-2 tegen FC Hechtel. (foto Yves Maex)

50-jarigen-van-heusden-verzamelden

50-jarigen van Heusden verzamelden

De 50-jarigen van Heusden-Centrum bouwden gisteravond een feestje in de Harmoniezaal om te vieren dat ze respectievelijk Abraham en Sara gezien hebben. (foto Ronny Vanthienen)

met-black-flower-naar-abyssinia

Met Black Flower naar Abyssinia

Je hebt van die groepen die met hun muziek een eigen wereld creëren. Black Flower slaagt daar helemaal in met zijn eerste album 'Abyssian Afterlife' waarvan het de sfeer ook live laat overslaan. Vanaf de eerste toetsaanslag wordt de toehoorder bevangen door Afrikaanse 'aardegeluiden', sommige nummers bevatten een tranceverwekkend ritme die hartslag en lichaamstemperatuur opstuwen. Nathan Daems en co tronen je zo mee naar een onwerkelijke wereld. (meer foto's van Ria De Clerck)

expo-s-reg-in-hasselt-bob-in-mol

Expo's: Reg in Hasselt, Bob in Mol

Op dit ogenblik kan je het werk van enkele artiesten uit Heusden-Zolder bekijken buiten de gemeente. Reg Carremans is nog tot vanavond te gast met zijn expo 'Transfyrgi' in De Coöpratieve in Hasselt (Witte Nonnenstraat 12). Ter plaatse kan je zelf een werk van Reg Carremans drukken in een speciale 'De Coöperatieve-editie' en dat wordt door de kunstenaar zelf gesigneerd. In Lees het hele bericht

slecht-weer-was-ook-in-de-lucht-voorspeld

Slecht weer was ook in de lucht voorspeld

Vannacht heeft het geregend en dat was voorspeld, maar volgens sommigen is ook het verschijnen van een circumzenitale boog (bovenaan op de foto) een voorbode van slecht weer en die was gisteren in de vooravond te zien. Net zoals een halo rond de zon ontstaat die door de breking van ijskristallen. Het is een stukje omgekeerde regenboog maar de kleuren zijn helderder en de lengte is ongeveer een kwart van een cirkel. (foto Gust Put)

dag-van-de-chronisch-zieken-in-bolderberg

Dag van de chronisch zieken in Bolderberg

12 oktober is de 'Dag van de chronisch zieken', maar in Bolderberg hield Ziekenzorg vandaag al een bijeenkomst voor de ouderen en de chronisch zieken. Dat gebeurde in een stemmig versierde Witte Zaal. Daar werd een maaltijd geserveerd met alles op en aan terwijl dorpsgenoten werden opgeroepen om ouderen of zieke buren eens uit te nodigen of te verrassen met een bezoek. (foto's Roger Convents)

de-rijkdom-van-de-wijers

De rijkdom van De Wijers

Minder dan een week na de dag van de Wijers, hebben de vogels zelf nog eens getoond waarom het gebied zo'n belangrijke natuurzone is. Marcel Gybels spotte vandaag de roerdomp, de visarend, ganzen, het winterkoninkje, de rietvogel en reigers die werden opgejaagd door kraaien. (meer foto's)

everselnaren-op-bedevaart-naar-compostela

Everselnaren op bedevaart naar Compostela

Vandaag vertrokken vanuit Eversel 27 bedevaarders naar Santiago de Compostela, het grootste bedevaartsoord van de apostel Jacobus, ook de patroon van de parochie Eversel. De komende vier dagen zullen ze de kathedraal en de omgeving bezoeken. De reis is het hoogtepunt van de viering van 175 jaar Eversel. (foto Gust Ischen)

belgische-turners-zorgen-voor-huzarenstuk

Belgische turners zorgen voor huzarenstuk

Voor de allereerste keer heeft een Belgisch mannenteam zich bij de beste 24 kunnen plaatsen op het WK voor landenteams. Vandaag hebben de Belgen mét Thomas Neuteleers voor dat resultaat gezorgd, ze eindigden op de 19de plaats. Er namen 48 landen deel en met deze prestatie zijn de Belgen erin geslaagd om zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Glasgow. Tot nu toe werd turnen in ons land vooral als vrouwensport bekeken, maar in de rest van de wereld zijn het vooral de mannen die de top uitmaken. Dat maakt de prestatie van het Belgische zestal alleen maar straffer.

vandaag-gezien-4-oktober-2014

Vandaag gezien

Een veld vol met webben, doortrokken met ochtendnevel. (foto Greta Mullens)

aanschuiven-aan-de-tafel-van-abraham

Aanschuiven aan de tafel van Abraham

Op het Braderieplein konden voorbijgangers vanmiddag letterlijk aanschuiven aan de 'Tafel van Abraham'. De moskeeverenigingen hadden daar een tentje opgezet en iedereen werd er bediend met een gratis portie stoofvlees met rijst. Ze willen op die manier duidelijk maken dat de kerngedachte van het Offerfeest het delen met iedereen is. (foto's Julien Maebe)

laatste-offerfeest-met-tijdelijke-slachtvloer

Laatste Offerfeest met tijdelijke slachtvloer?

Vandaag vieren de moslims het Offerfeest. Vanmorgen was er eerst het traditionele gebed in de moskee en daarna trok iedereen stilaan naar de tijdelijke slachtplaats aan het Brancardiershof. Daar waren zoals steeds tenten opgesteld door de gemeente en onder toezicht van dierenarts en politie worden de schapen er geslacht door kelers. Nadien wordt het vlees meegenomen naar huis, hoewel ook duidelijk omschreven is wat wel en niet mee mag. Het afval belandt in speciale containers. Ver over de 300 schapen worden vandaag geslacht. Wat het volgend jaar zal worden, indien het verbod van minister Weyts effectief ingaat, valt nog af te wachten. Vandaag vieren duizenden inwoners van Heusden-Zolder in ieder geval feest. (straks meer foto's van Julien Maebe)

niet-vergeten-t-is-werelddierendag

Niet vergeten ... 't is Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag. Vergeet dus niet je huisdier - wat het ook is - te trakteren op een extraatje. Wij zullen dat ook doen met Lola, onze redactiekat. Ook al is zij soms verantwoordelijk voor tikfouten in onze artikels nadat ze weer eens over ons klavier is gelopen ... (foto Dimitri Reynders)

het-weer-herfstweer-1

Het weer: herfstweer!

Na de doortocht van een storing wordt gevoelig koelere lucht aangevoerd. Na het weekend wordt het weer bepaald door een omvangrijke depressie, vergezeld van storingen. De wind trekt aan en de neerslagkansen nemen sterk toe. Kortom, de herfst staat voor de deur!
Vandaag wordt zowat de laatste dag van de nazomer met maxima rond 22 graden en veel zon. Later in de namiddag komt er meer bewolking opzetten, maar het blijft droog.
Morgen verlaat een regenzone onze streken in de ochtend. (…) Lees het hele bericht

han-solo-bedankt-erhan-demirci-verrrast

Han Solo bedankt, Erhan Demirci verrrast

Han Solo speelde gisteravond zijn voorstelling 'Han Solo Bedankt' in de Muzeschouwburg. Het voorprogramma werd gebracht door Erhan Demirci, voor wie het een thuiswedstrijd was. (foto Lenscollectief)

georges-veltjen-neemt-deel-aan-expo-in-faro

Georges Veltjen neemt deel aan expo in Faro

Maandag 6 oktober opent in het Portugese Faro een grote internationale kunsttentoonstelling. Minha Fukushima brengt werk van vele tientallen kunstenaars uit heel de wereld samen en het is de bedoeling om naast het kunstgebeuren op zich geld in te zamelen voor de mensen die op de vlucht moesten na de tsunami die Japan in 2011 trof, vooral de streek rond Fukushima. Voor deze tentoonstelling zijn ook twee Belgen geselecteerd: Dommy Gielen en Heusdenaar Georges Veltjen. Deze laatste, ook gekend (…) Lees het hele bericht

gatab-wil-oplossing-voor-tibau

GATAB wil oplossing voor Tibau

In het kader van de week van de mobiliteit heeft GATAB, de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid van Heusden Zolder, een klacht ingediend bij De Lijn Limburg. Aanleiding zijn de problemen van Tibau, een jonge rolstoelgebruiker uit Bolderberg. Hij gaat naar school in Herk-de-Stad en maakt daarbij gebruik van het openbaar vervoer. Maar al twee keer is het gebeurd dat - ondanks de reservatie voor een toegankelijke bus - er een voertuig kwam dat niet toegankelijk was met een rolstoel. Er is ook geen alternatief aangeboden en dus moest Tibau zelf vervoer zoeken. GATAB vindt dat een reservatie bindend is voor beide partijen en vraagt meer uitleg en een definitieve oplossing.

shopfabriek-toont-trendy-spullen

Shopfabriek toont trendy spullen

Morgen heeft in de evenementenhal van de Centrale op de Schacht De Shopfabriek plaats. De hal wordt een hele dag omgevormd tot een gezellige markt met hippe en trendy spulletjes voor jong en oud. Er komen stands van meer dan 60 hippe winkels, webwinkels, labels, ateliers en designers. Die tonen een breed aanbod van baby- en kinderkleren, dameskleding, speelgoed, stoffen, schoenen, juweeltjes, cadeautjes, decoratie, lekkernijen, drankjes, enz. Voor de de kleinsten is er een speelhoek, grotere kinderen kunnen deelnemen aan workshops. De toegangsprijs bedraagt 1 euro.

de-kijk-van-richie-107

De kijk van Richie

Sommige politiemensen knepen deze week een oogje dicht.

monsterscore-voor-si-heusden-zolder

Monsterscore voor SI Heusden-Zolder

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder een vruchtbare verplaatsing naar Schoten achter de rug. De beloften zorgden voor de prelude met een 5-7 overwinning. En dan walste het A-team over de hekkensluiter heen met liefst 0-14. Topscorer was Vanbeuren met 5 doelpunten.

daltonschool-sprokkelt-1200-euro-voor-goede-doel

Daltonschool sprokkelt 1200 euro voor goede doel

De gloednieuwe Daltonschool heeft al van zich doen spreken met 'Sweet Dalton'. Ze waren genomineerd door Raf vandeweerdt, één van de papa's om iets te doen voor het goede doel. Het schootje ging de uitdaging aan en koos ervoor om de vzw Prinses Harte te steunen. Daarop ging iedereen aan de slag. De leerinhouden stonden afgelopen week in het teken van Sweet Dalton, er werd geknutseld en gebakken en de leerlingen van de laatste graag maakten een Lees het hele bericht

een-beeld-op-de-collegetoekomst

Een beeld op de collegetoekomst

We beschreven al eerder de uitbreiding van het Sint-Franciscuscollege. Het gaat om een oppervlakte van 9.771m² waarvan 5.493m² nieuwbouw en 3.278m² renovatie. In de nieuwbouw zitten een 60-tal klas- en vaklokalen, een theaterzaal met plaats voor 300 personen, een grootkeuken met bijhorend restaurant dat ook als foyer dienst kan doen bij de theaterzaal, een groot openleercentrum en een sporthal. Het klooster en de kapel worden gerenoveerd en voor schooldoeleinden gebruikt. (…) Lees het hele bericht

werkzaamheden-college-feestelijk-ingeluid

Werkzaamheden college feestelijk ingeluid

Tijdens een plechtigheid is vandaag de eerste steen onthuld voor de nieuwbouw van het Sint-Franciscuscollege. Zoals bekend is de uitbreiding van campus Berkenbos van start gegaan zodat over een kleine twee jaar alle leerlingen en personeelsleden van campus Heusden ook de overstap kunnen maken. Het gaat om een gigantisch project van meer dan 23 miljoen euro, waarin het college samenwerkt met de publiek-private nv 'Scholen van Morgen'. Voor de bouw en het onderhoud gedurende 30 jaar tekent het (…) Lees het hele bericht

kunstkringen-stellen-samen-tentoon

Kunstkringen stellen samen tentoon

De kunstkringen HaZet en Filokalia komen al jaren naar Muze voor hun tentoonstellingen. Filokalia is ondertussen al aan de 17de en HaZet aan zijn 6de editie toe. Elke kunstkring heeft haar eigenheid maar ze delen hun passie voor beeldende kunst. Tijd dus om de handen in elkaar te slaan voor een gezamenlijke expo. Daarvoor zijn nu de laatste voorbereidingen bezig. Het gaat om werk van Laila Abdelmalek, Odette Baeten, François Bancken, Ida Beerten, Petra Bynens, Josee Claesen, Clorisse Colson, (…) Lees het hele bericht

zone-30-geen-vrijstaat-voor-voetgangers

Zone 30: geen vrijstaat voor voetgangers

Het schepencollege kondigde aan dat in overleg met een aantal basisscholen in Heusden-Zolder bijkomende zebrapaden worden aangelegd. Maar omdat de veiligheid van kinderen een bijzonder delicate materie is, zijn we toch eens bij commissaris Danny Wendelen van de lokale politie gaan aankloppen voor meer duidelijkheid over regels rond zebrapaden en in zone 30. Zo is het niet alleen in een zone 30, maar ook in zones 50 en 70 en op wegen met een snelheidsregime (C43-borden) oversteken zonder (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-oktober-2014

Vandaag gezien

Een laatbloeier, de blassilene. (foto Jan Leijskens)

al-314-slachtbonnen-uitgereikt

Al 314 slachtbonnen uitgereikt

Morgen vieren de moslims het Offerfeest, meteen hun belangrijkste feest van het jaar. Op De Schacht wordt opnieuw een tijdelijk slachtplaats ingericht, en dat zal normaal de laatste keer zijn door het verbod dat Vlaams minister Weyts onlangs heeft uitgevaardigd. Wie een schaap wil laten slachten, heeft daarvoor een slachtbon nodig. Vanmorgen passeerden daarvoor nog heel wat mensen in het gemeentehuis, er waren er al 314 afgehaald. De moslimgemeenschap wil trouwens meer en meer naar buiten komen. Morgen om 15 uur delen de Turkse moskeeverenigingen stoofvlees uit op het Braderieplein.

pwa-poetst-grafstenen-4

PWA poetst grafstenen

Zoals elk jaar is het ook nu weer mogelijk om een beroep te doen op het PWA als je zelf niet meer in staat bent het graf van familieleden te poetsen in de aanloop naar Allerheiligen. Daarvoor worden standaardtarieven gehanteerd: een grafsteen van maximaal 2 m² kost 8 euro, een grafsteen groter dan 2 m²kost 13 euro en voor het reinigen van een extra vuil graf betaal je 5 euro extra. De schoonmaakproducten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zijn inbegrepen. Aanvragen moeten binnen zijn voor vrijdag 10 oktober: PWA vzw, Kerkenblookstraat 9, tel. 011-28 68 90

gemeenteraad-wordt-minder-vrouwelijk

Gemeenteraad wordt minder vrouwelijk

Zoals eergisteren gemeld, staan er volgende gemeenteraad enkele verschuivingen op de agenda. Corinna Nys (GOED) wordt vervangen door Hendrik Huyghelier (onafh) en bij Vlaams Belang ruimt Veronique Bartels plaats voor Tony Lespoix. Daardoor wordt de gemeenteraad wel een stukje minder vrouwelijk. Tot nu toe was de verhouding 16 mannen ten opzichte van 15 vrouwen, maar die verhouding wordt dus scheefgetrokken naar 18-13. Al zullen die 13 zeggen dat niet de kwantiteit primeert ...

de-allerlaatste-nazomerdag

De allerlaatste nazomerdag

De weermannen en -vrouwen voorspellen dat de herfst nu echt in aantocht is. Dieren en planten weten dat blijkbaar ook, want ze genoten vandaag van de laatste zonnestralen. (foto's Gust Ischen)

ook-burgemeestersteun-voor-g-basket-zolder

Ook burgemeestersteun voor G-basket Zolder

De G-basketters van KBBC Zolder, die zich ondertussen in binnen- en buitenland, al een aardige reputatie hebben bijeengespeeld, kregen vanavond een verrassing. Hun enthousiaste training kreeg een feestelijke extra-time toen burgemeester Mario Borremans en zijn gevolg binnenkwamen in de sporthal van het college. Net als Smash Berkenbos gisteren mochten trainer Kris Cuppens en zijn team een cheque van 1.000 euro in ontvangst nemen, de opbrengst van het feest van de burgemeester. Het moet nog even goedgekeurd worden door het bestuur, maar Kris hoopt dat het geld kan gebruikt worden om de kosten van de basketters voor de Special Olympics wat te kunnen drukken. Want in tegenstelling met alle topvedetten, die sloten geld verdienen, moeten deze jongens en meisjes zelf mee instaan voor hun kosten.

met-een-klein-toestel-je-bagage-volgen

Met een klein toestel je bagage volgen

Waypoint aan de Koerselsebaan brengt exclusief voor de Benelux het Amerikaanse product Trakdot op de markt. Het is een toestelletje dat je in je bagage steekt voor een vliegtuigreis en dat toelaat om het traject van je bagage te volgen en bij een verlies ze vlotter terug te vinden. "Wereldwijd raken er op luchthavens jaarlijks zo'n 26 miljoen stuks bagage verloren. Als jouw koffer daar onverhoopt bij zit, is dat vaak het begin van een paar onzekere uren of dagen. Vaak zitten daar (…) Lees het hele bericht

saved-by-the-bell-in-beekbeemden-1

Saved by the bell in Beekbeemden

In de gemeenteschool Beekbeemden hebben ze morgen een pedagogische studiedag en daarom luidde vandaag al de schoolbel voor recht op onderwijs. Kinderen mochten een fluitje, toeter of bel meebrengen. Overdag maakten ze een grote krijttekening op de speelplaats. Een aan het eind van de dag zongen ze samen met de ouders het bellied en werd de week afgesloten met luid getoeter en gebel. Morgen nemen nog andere scholen deel aan 'Saved by the bell'. (foto An Vanoppen)

bloed-geven-op-drie-plaatsen

Bloed geven op drie plaatsen

Je kunt dezer dagen weer gaan bloed geven in Heusden-Zolder. Dat is vanavond het geval in de Witte Zaal in Bolderberg. Maandag 6 oktober in Ons Huis in Berkenbos en dinsdag 7 oktober in Sint-Baaf Eversel. De bedjes staan telkens van 18 uur tot 20u30 gespreid.

black-power-verkent-ethiopische-roots

Black Power verkent Ethiopische roots

Zaterdag 4 oktober om 20 uur staat Black Flower in het Muzecafé met een repertorium van roovy jazz, funky soul, afrobeat met Ethiopische melancholie. In korte tijd heeft deze groep van saxofonist Nathan Daems al heel wat fans achter zich geschaard. Met Black Flower verkent hij de cultuur van Abyssinië of Ethiopië, daarom heet de recente CD ook 'Abyssinia Afterlife'. De toehoorders krijgen feestelijke muziek opgedist, met krachtige ritmes en volle klanken en de muzikanten bedienen zich daarbij van uiteenlopende instrumenten: Nathan Daems speelt alt- en baritonsax, elektrische melodica en fluit, Jon Birdsong cornet en althoorn, Wouter Haest clavinet en orgel, Simon Segers en Alfredo Brava drums en Filip Vandebril tekent voor de bas en effecten. Tickets: € 10, 8, 6.

lange-file-door-ongeval

Lange file door ongeval

Op de E314 ter hoogte van de parking Heusden-Zolder heeft rond kwart voor elf vanmorgen een bestuurder de controle over zijn auto verloren. Hij botste eerst tegen de vangrail en slingerde vervolgens naar de zijkant waar hij op de pechstrook tot stilstand kwam. De man raakte lichtgewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Doordat nogal wat brokstukken over de rechter rijstrook waren verspreid ontstond snel een file tot voor de oprit Houthalen. De brandweer kwam samen met de takeldienst ter plaatse om alles op te ruimen.

driften-met-bmw-rijbewijs-kwijt

Driften met BMW: rijbewijs kwijt

De politie onderschepte een driftende BMW op de rotonde in Heusden-centrum die daar de fietsers in gevaar bracht. De jonge bestuurder, die minder dan 2 jaar zijn rijbewijs bezat was niet aan zijn proefstuk toe. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. In de aanpak van het straatracen werden snelheidscontroles uitgevoerd. 1336 voertuigen passeerden het flitstoestel, 68 zijn geflitst: in de Koolmijnlaan (34), Laambroekstraat (18), Koerselsebaan (14) en Halstraat (2). Verkeerscontroles in Koolmijnlaan en Vogelsancklaan leverde 16 verkeersinbreuken op: gordel (7), papieren (5), onleesbare nummerplaat (1) en gsm'en aan het stuur (2).

openbedrijvendag-bij-laenen-en-marlux

Openbedrijvendag bij Laenen en Marlux

Zondag is het openbedrijvendag en dan zetten in heel Vlaanderen bedrijven de deuren open voor het publiek. In Heusden-Zolder nemen twee ondernemingen deel: Laenen in de Lochtemansweg en Marlux in de Dellestraat. Laenen is zowat een vaste deelnemer, het bedrijf in Eversel maakt al sinds 1996 trappen, leuningen , balustrades en loopvloeren in staal en inox. Je (…) Lees het hele bericht

okra-in-het-spoor-van-de-groote-oorlog

OKRA in het spoor van de Groote Oorlog

OKRA Heusden maakte een tweedaagse uitstap naar Ieper. 52 senioren bezochten onder meer de koekjesfabriek Jules Destrooper en woonden in Ieper de Last Post bij. Ze stonden stil bij de vele namen in de Menenpooort en kransen met 'poppy's'. De tweede dag werd het slagveld van De Groote Oorlog in de Westhoek bezocht, en ook de plaats waar John McCrae zijn gedicht “In Flanders Fields” schreef, het Britse Tyne Cot Cemetery en andere soldatenkerkhoven. Uiteraard werd ook het vernieuwde In Flanders Fields Museum bezocht

stroomonderbreking-in-heusden-centrum

Stroomonderbreking in Heusden-Centrum

Een groot deel van Heusden-Centrum zit vanochtend zonder stroom. Infrax is blijkbaar onaangekondigd met werkzaamheden bezig en die zouden nog tot 9 uur duren. Ondertussen hebben gemeentediensten, scholen en een aantal handelszaken ernstige problemen. UPDATE Volgens Infrax ging het om een geplande stroomonderbreking om een laagspanningskast te vervangen. Daarvoor moest de stroomtoevoer een 2-tal uren onderbroken worden. Nog volgens de nutsmaatschappij waren de betrokkenen wel verwittigd van de onderbreking. Overigens is in de loop van de ochtend alles weer normaal geworden.

vandalen-bij-rode-kruis-zijn-drugsdealers

Vandalen bij Rode Kruis zijn drugsdealers

De omheining rond de GSM-mast op het terrein van het Rode Kruis is opnieuw vernield en dat amper een week nadat die volledig hersteld was. Daarmee blijven de terreinen van het Rode Kruis het mikpunt van vandalisme. Maar ondertussen is gebleken dat er meer aan de hand is. Toen vorige week arbeiders in opdracht van zendmastuitbater Base de omheining aan het herstellen waren, ontdekten ze een zak vol met weed, verstopt tussen de installaties. De drugs zaten verpakt in kleine gebruikershoeveelheden. De arbeiders vonden er niet beter op dan het spul in de vuilnisbak te steken. Maar even later daagden de jonge eigenaars van de drugs op en ze namen hun koopwaar mee. Blijkbaar hebben ze nu opnieuw toegeslagen om zich weer toegang tot hun bergplaats te verschaffen.

ook-veronique-bartels-uit-de-gemeenteraad

Ook Veronique Bartels uit de gemeenteraad

Ook Veronique Bartels van Vlaams Belang heeft haar ontslag gegeven als gemeenteraadslid. Ze doet dat om persoonlijke redenen omdat ze haar mandaat niet langer kan combineren met haar activiteiten als ondernemer en haar gezin. "Ik blijf wel zetelen als provincieraadslid en blijf uiteraard ook bij de partij. Maar als je als gemeenteraadslid dossiers wil raadplegen, moet je overdag nogal wat tijd doorbrengen in het gemeentehuis en die tijd heb ik niet. Voor de provincieraad kun je de meeste dingen elektronisch van thuis uit bestuderen. Als ik mijn mandaat niet meer goed kan vervullen stop ik er beter mee. Bovendien krijgen we met ons bedrijf meer en meer met aanbestedingen uit Heusden-Zolder te maken en dan vind ik dat moeilijk als gemeenteraadslid." Bij de volgende raadszitting zal Veronique Bartels opgevolgd worden door Tony Lespoix die daardoor zijn comeback kan maken.

burgemeester-geeft-1-000-aan-g-smash

Burgemeester geeft € 1.000 aan G-Smash

Feeststemming vanavond bij badmintonclub Smash in Berkenbos want burgemeester Mario Borremans en zijn team kwamen langs met een cheque van liefst 1.000 euro. Het gaat om een deel van de opbrengst van het recente 'feest van de burgemeester'. Vooraf was aangekondigd dat het feest werd gehouden voor de G-sporten in de gemeente en Smash heeft in de loop der jaren een grote en zeer succesvolle werking voor mensen met een handicap uitgebouwd. De resultaten op kampioenschappen en de Special Olympics liegen er niet om. Spelers en bestuur waren dan ook zeer opgetogen met het bedrag, dat geld zal goed besteed worden want ze dromen van een machine die de shuttles afschiet en voor intensieve trainingen kan zorgen.

kiwanis-geeft-bijna-7700-euro-aan-kinderafdeling

Kiwanis geeft bijna 7700 euro aan kinderafdeling

De leden van Kiwanis Zolder-Terlaemen kwamen vandaag naar de kinderafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis met maar liefst 7673,99 euro. Dat is de opbrengst van het wereldrecord centjes leggen, de zogenaamde centjesrace die de serviceclub op 30 juni op Circuit Zolder organiseerde. Voor het ziekenhuis is dit een geweldige meevaller want het geld zal besteed worden aan kindvriendelijke projecten. Zo wordt een innoverend educatief project ingevoerd waardoor jonge patiëntjes (…) Lees het hele bericht

hendrik-huyghelier-blijft-onafhankelijk

Hendrik Huyghelier blijft onafhankelijk

Hendrik Huyghelier, die volgende gemeenteraad de plaats inneemt van Corinna Nys, blijft zetelen als onafhankelijke. Wel zegt hij dat hij de meerderheid zal blijven steunen. Bovendien blijft hij ook lid van de OCMW-raad. Hij ziet het voor zichzelf als grootste opdracht om een brug te slaan tussen gemeente en OCMW, twee instellingen waartussen de jongste tijd de verhoudingen verzuurd zijn terwijl ze over een viertal jaren moeten fuseren. "Het bijeenbrengen van die twee betekent een grote besparingsoperatie en het is dan ook belangrijk dat de voorbereidingen op een goede en efficiënte manier gebeuren," aldus het toekomstige gemeenteraadslid.

gevonden-een-kinderzwerfboek

Gevonden: Een kinderzwerfboek

Bibmedewerkers keken zich de ogen uit toen ze op de speelplaats voor hun tijdelijke bib een kinderzwerfboek vonden. Vooraan staat dat de vinder het boek mag meenemen en nadien ergens achterlaten waar hij wil, zodat weer andere kinderen het kunnen lezen. Er staat een code in zodat de weg van het boek kan gevolgd worden. Dit boek droeg een stempel van de vrije basisschool in Boekt. Meer weten over kinderzwerfboeken? Klik hier.
UPDATE Het blijkt overigens dat de school van Boekt het eerste Belgische kinderzwerfstation is. Sinds 1 september zijn er al zowat 40 boeken vertrokken.

overtredingen-in-de-buurt-van-scholen

Overtredingen in de buurt van scholen

Nieuwe controles van de politie in het kader van de actie 'veilig schoolverkeer' deden opnieuw heel wat weggebruikers tegen de lamp lopen. In de college-omgeving in Berkenbos namen 16 leerlingen het niet zo nauw met de verkeersregels en kregen een jongerenproces-verbaal. De helft reed niet op de juiste plaats op de weg, anderen reden met passagier of zonder handen, ze mogen naar de verkeersvormingsklas. Van 3 was de fiets technisch niet in orde. Een flitscontrole in de schoolomgeving op de Koolmijnlaan resulteerde in 5 overtredingen. Voorts reden 3 bestuurders met een gsm in de hand en parkeerde één auto op een fietspad. Aan de lagere school in Bolderberg negeerden 3 ouders het parkeerverbod.

meer-kinderen-op-woensdag-bibdag

Meer kinderen op Woensdag Bibdag

Het aantal deelnemers aan Woensdag Bibdag begint te groeien. Ze luisteren eerst aandachtig naar een verhaaltje en gaan dan samen aan het knutselen.

het-weer-de-herfst-is-daar-1

Het weer: de herfst is daar!

Een verzwakte storing kan over onze streken schuiven, vooral gekenmerkt door bewolking en in mindere mate door neerslag. Nadien stijgt de luchtdruk opnieuw en is de zon dominant. Tijdens het weekend komt er stilaan een westcirculatie op gang, met een overgang naar wisselvallig en winderig weer. De herfst is in aantocht !
Morgen domineren wolken vaak het weerbeeld, al zijn er ook enkele opklaringen. Bij momenten kunnen de wolken voldoende dik zijn, om een drup regen of een bui te lossen. Vaak is het (…) Lees het hele bericht

corinna-nys-stapt-uit-gemeenteraad

Corinna Nys stapt uit gemeenteraad

Corinna Nys (GOED) neemt ontslag uit de gemeenteraad. Ze heeft vandaag haar ontslagbrief ingediend omdat ze verhuist naar Houthalen-Helchteren. Dat was eigenlijk al een hele tijd eerder gepland, maar kon toen niet doorgaan omwille van de politieke perikelen. Nys was verkozen voor de N-VA maar stapte begin dit jaar met verschillende andere leden mee uit de partij. Eerst zetelde ze als onafhankelijke, maar onlangs trad ze ook toe tot de nieuwe partij GOED van onder meer burgemeester Borremans en schepen Schops. Ze benadrukt dat ze lid blijft van die partij. Normaal wordt ze in de gemeenteraad van volgende maand vervangen door de volgende opvolger die binnen de N-VA verkozen werd. Dat is OCMW-raadslid Hendrik Huyghelier, die is ondertussen ook uit de partij gestapt en zetelt nu als onafhankelijke.

glasbollen-in-berkenbos-verhuizen

Glasbollen in Berkenbos verhuizen

Zoals bekend wordt in de Pater Amideuslaan niet alleen gewerkt door de uitbreiding van het college, maar worden parallel de straat en de parking ook volledig heringericht. De glascontainers, schuin tegenover de kerk, zullen daardoor binnen de twee weken worden verhuisd naar het Sint-Barbaraplein. En als het sluikstorten daar minder zal zijn, dan is dat ook meegenomen

vandaag-gezien-1-oktober-2014

Vandaag gezien

Het is de tijd van de spinnenwebben en de combinatie van mist en zon deed die vanmorgen extra opvallen. Gust Put zag hoe een spin met de draden kwam schudden zodat de druppeltjes op de grond vielen. De dagelijkse poetsbeurt van haar huis zeker?

week-van-de-fair-trade-is-gestart

Week van de Fair Trade is gestart

Vandaag is de 'Week van de Fair Trade' gestart en die loopt nog tot 11 oktober. In Heusden-Zolder blijft het aantal initiatieven daarrond trouwens toenemen. Vorige week is de reisgids ‘Ik zag twee beren eerlijke honing smeren’ aan alle leerkrachten van het 5de en 6de leerjaar bezorgd. Ook het aantal verkooppunten van fairtradeproducten stijgt jaar na jaar. Zo komt er nu ook El Parachutero bij, een nieuw artisanaal broodatelier in de Kapelstraat met een hart voor fair trade waar je allerlei broodcreaties kunt bestellen, maar waar je ook kunt ontbijten en lunchen. Vanaf vandaag tot 11 oktober serveert het Muzecafé trouwens ook een fairtrademenu.

okra-heusden-is-60-jaar-jong

OKRA Heusden is 60 jaar jong

Op 25 en 26 oktober viert OKRA Heusden zijn 60ste verjaardag met op zaterdag een mis, een academische zitting en een receptie en op zondag een opendeur met hobbytentoonstelling en optredens in 't Kuipershof. Na de Tweede Wereldoorlog waren er weinig voorzieningen voor gepensioneerden, maar in 1945 werd in Gent binnen de CM de eerste seniorenwerking uitgebouwd, daarmee was de basis voor de Katholieke Bond van Gepensioneerden gelegd. Dat deinde uit naar de rest van Vlaanderen, in 1954 (…) Lees het hele bericht