Archief september 2014

europese-topfunctie-voor-ignace-schops

Europese topfunctie voor Ignace Schops

Ignace Schops is gisteravond in het Ierse Killarney verkozen tot de nieuwe voorzitter van Europarc Federation, dat is de grootste NGO voor beschermde gebieden in Europa. Het voorzitterschap, een mandaat voor 3 jaar, wordt beschouwd als een topfunctie in het Europese natuurbehoud. De Europarc Federation telt meer dan 350 leden in 36 landen en is verantwoordelijk voor het beheer van bergen, bossen, land, rivieren, zeeën en cultureel erfgoed. Overigens wordt het naamkaartje van onze dorpsgenoot stilaan te klein want hij is ook directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, bestuurslid van Natuurpunt, lid van de Europese afdeling van de Club van Rome, en ambassadeur van het the Al Gore Climate Leadership Corps. Daarnaast werd hij al ettelijke keren bekroond voor zijn inzet, met als hoogtepunt de Goldman Prize of de de groene Nobelprijs en hij is ook eredoctor aan Universiteit Hasselt. (foto RLKM)

poging-tot-inbraak-1

Poging tot inbraak

Gisteren in de vooravond is op de Zolderseweg een fietser gewond geraakt na een val. Iets later op de avond werd de politie naar de Weg naar de Grauwe Steen geroepen, daar voelden mensen zich ongerust door de aanwezigheid van een pitbull. In de Geenrijt werd vanochtend een poging tot inbraak in een woning vastgesteld.

vandalen-laten-drol-achter-bij-snelheidsbord

Vandalen laten drol achter bij snelheidsbord

De mobiele snelheidsdisplays van de politie, die worden ingezet om bestuurders te sensibiliseren tegen overdreven snelheid, stonden opgesteld in Ubbelstraat aan schoolomgeving Reitveld. Zondag bleken ze omgeduwd en ze waren zo beschadigd dat herstelling nodig is. En als 'handtekening' lieten de daders een drol achter. De politie voerde een buurtonderzoek uit. Er is een pv ten laste van onbekende(n) opgesteld. Als de dader(s) gepakt worden, zal hij opdraaien voor de herstellingskosten.

motorrijder-kritiek-na-botsing-met-auto

Motorrijder kritiek na botsing met auto

Kort voor het middaguur is op de Koerselsebaan een motorrijder tegen een auto gebotst. De motorfiets reed in de zijflank van de auto op het ogenblik dat die de Heuvelstraat wilde indraaien. De bestuurder van de motorfiets raakte zwaar gewond, hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van een MUG-team en is dan in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. De politie heeft voor het onderzoek de Koerselsebaan een tijdlang afgesloten. UPDATE Het slachtoffer is een man van 45 uit Beringen.

de-zandloper-kijkt-naar-het-verleden

De Zandloper kijkt naar het verleden

In het kader van 50 jaar migratie organiseert De Zandloper de tentoonstelling ‘Mijn Nostalgie’ en daarvoor doet het een oproep aan de bevolking. Ongetwijfeld zitten in heel wat albums en lades nog leuke foto's van het mijnverleden in Heusden-Zolder. Wie die even kan missen en ze met een woordje uitleg of een anekdote kan bezorgen, levert een belangrijke bijdrage aan de expo. Je kunt de foto's in De Zandloper bezorgen, wel opletten dat alle gegevens vermeld staan (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-106

De kijk van Richie

Met dieren kom je altijd voor verrassingen te staan.

europese-nascar-komt-naar-zolder

Europese Nascar komt naar Zolder

Volgend jaar komt de NASCAR Whelen Euro Series naar Circuit Zolder, dat is de Europese versie van de wereldbefaamde Amerikaanse NASCAR. In de buurlanden hebben ze daar al kennis mee gemaakt en ook Bert Longin, Bas Leinders en Anthony Kumpen hebben al deelgenomen aan dat kampioenschap. Meer nog, eind volgende week heeft de finale in Le Mans plaats en Kumpen maakt nog altijd kans op de titel, zeker van het podium is hij sowieso. Het enige verschil met de Amerikaanse races is dat hier op traditionele circuits wordt gereden in plaats van de ovale omlopen.

scholen-willen-zebrapaden

Scholen willen zebrapaden

Bij vijf basisscholen in Heusden-Zolder komen zebrapaden bij, nadat de scholen dat zelf gevraagd hebben. Strikt genomen is zo’n zebrapad overbodig omdat rond elke school een zone 30 ligt en daar fietsers en voetgangers overal mogen oversteken. Maar voor de kinderen is het natuurlijk wel duidelijker als ze op één bepaalde plaats moeten oversteken. Daarom werd de vraag aan alle scholen gesteld. De school in Berkenbos (Paquaylaan) wil zebrapaden aan de hoofdpoort en aan de sporthal (…) Lees het hele bericht

politie-haalt-straatracers-aan-de-kant

Politie haalt straatracers aan de kant

In het kader van de raceproblematiek op en rond de Koolmijnlaan hield de politie snelheidscontroles. In de Mijnwerkerslaan werd een BMW3 aan de kant gehaald die 110 km/u reed waar 70 is toegelaten. 14 andere bestuurders reden eveneens te snel. In Koolmijnlaan-Cité werden 51 overtreders van de 286 gecontroleerden geflitst. In Brugstraat kon een Maserati-bestuurder gevat worden aan 96 km/u waar 50 het maximum is. 56 anderen krijgen ook nog een boete. Voorts passeerden (…) Lees het hele bericht

19-oktober-een-dag-rond-de-stille-wegen

19 oktober: een dag rond de Stille Wegen

Op zondag 19 oktober is het de 'Dag van de Trage Wegen' en ook vanuit Heusden-Zolder gebeurt er dan één en ander. De dorpsraden werken - samen met de gemeente - immers al een tijdje aan de herwaardering van de trage of stille wegen. Dat zijn verbindingen tussen de verschillende dorpskernen die wat in onbruik zijn geraakt, maar die je te voet of met de fiets kan gebruiken. Die dag om 14 uur kun je vanuit de meeste dorpskernen met de fiets vertrekken richting Meylandt: Berkenbos SFC/Amideus - Boekt buurthuis - Bolderberg dienst toerisme - Eversel Sint- Baaf- Heusden – Willibrordusplein - Viversel Vierseleer - Zolder gemeentehuis. Onder leiding van de dorpsraden fiets je naar het kasteel en park, daar kan je de fiets veilig stallen. Je krijgt om 15 uur een gratis drankje aangeboden en maakt om 15u30 een wandeling door het park en de Mangelbeekvallei. Nadien verzamelt iedereen in de tent, is er animatie rond het Stille Wegenproject en sluit de burgemeester de dag af. De politie zorgt waar nodig voor een veilige oversteek.

t-weyerke-krijgt-8-000-van-everts-event

't Weyerke krijgt € 8.000 van Everts-event

't Weyerke is één van de instellingen of organisaties die gesteund worden door de 'Everts & Friends Charity Race', het motorcrossevenement dat op 21 juli werd georganiseerd in Genk. Het gaat zoals bekend om een initiatief van tienvoudig motorcrosskampioen Stefan Everts. 't Weyerke krijgt liefst 8.000 euro. In het totaal wordt 61.000 euro verdeeld tussen 9 initiatieven.

nu-foto-s-cite-en-weyerkesbos-insturen

Nu foto's Cité en Weyerkesbos insturen

We hebben al eerder de actie aangekondigd om de Cité en het Weyerkesbos positief in beeld te brengen. Dat past in een campagne en steunactie om het Weyerkesbos weer in zijn vroegere glorie te herstellen. Wie de meest originele en creatieve foto's instuurt, maakt kans om zijn/haar foto op canvas te winnen. De tentoonstelling met de winnende foto's opent op 9 november, uiteraard in het Weyerkesbos. Wel snel zijn, je hebt nog tot 1 oktober de tijd om in te zenden.
Meer info

op-de-koppen-lopen-op-braderie

Op de koppen lopen op Braderie

Bestel goed weer, zet je hele winkelcentrum vol attracties voor jong en oud, zorg voor de nodige muzikanten en andere animatoren, en laat over heel je straat een doordringende geur van lekkernijen neerdalen ... al 62 jaar lang een succesformule voor de Braderie in winkelcentrum Cité en ook vandaag op de topdag was dat niet anders. Voor iedereen was er wel iets om te proberen of te proeven. Trouwens, van in de vroegte kon je snuffelen en snuisteren in de rommelmarkt, op honderden meters aan standen. In de winkels heb je morgen de kans om de laatste koopjes mee naar huis te nemen. (meer foto's van Bart Claes)

jong-en-oud-met-de-fiets-op-circuit

Jong en oud met de fiets op circuit

Voor veel mensen was deze Dag van de Wijers een gelegenheid om eens een rustig tochtje te maken op Circuit Zolder. Ze trokken dan ook met kinderen en stapfietsen het asfalt op. Vooral de Sacramentshelling bleek voor sommigen een stevige klus, gelukkig volgde nadien een afdaling. (meer foto's van Yves Maex op de Facebookpagina van de vzw Toerisme Heusden-Zolder)

een-gekleurd-luchtruim-4

Een gekleurd luchtruim (4)

De Dag van de Wijers en de Braderie vielen samen en dus was een samenwerking opgezet, niet alleen in Bolderberg maar ook op de Cité vertrokken ballonnen. En de weergoden speelden op alle vlak mee. Niet alleen was het schitterend ballonvaartweer, de ballonnen uit Bolderberg werden nog eens prachtig over de Braderie heen geloodst. Zoals blijkt uit deze foto's genomen uit de grote ballon met 20 passagiers in de mand onder wie de fotograaf van Bolderberg.be
(meer foto's)

meer-dan-300-wandelaars-in-eversel

Meer dan 300 wandelaars in Eversel

Ook Eversel was één van de hotspots op deze Dag van de Wijers. Daar kon je vertrekken voor een wandeling door Vallei van de Mangelbeek. Je kon er een bezoekje brengen aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De durvers konden met de scouts mee de vijvers oversteken via een apenbrug. Op zoek gaan naar waterdiertjes aan de kikkerpoel was ook leuk, of via hindernissen de Mangelbeek oversteken. Meer dan 300 bezoekers gingen op verkenning. (foto's Rita Vanhove)

een-gekleurd-luchtruim-3

Een gekleurd luchtruim (3)

Wat hing er vandaag toch allemaal in de lucht boven Heusden-Zolder? Duidelijk niet alleen de ballonnen van de dag van de Wijers, zo merkte een aandachtige lezer die het allemaal voor zijn lens zag passeren.

motorrijder-uit-heusden-verongelukt

Motorrijder uit Heusden verongelukt

Vanavond is aan de Schrikheidestraat in Koersel een 35-jarige motorrijder uit Heusden-Zolder verongelukt. De man kwam ongelukkig ten val in een scherpe bocht. Hij overleed ter plaatse. Eerder vanmiddag was op de Koerselsebaan in Heusden ook al een motorrijder ten val gekomen. Hij kwam er met lichte verwondingen van af.

een-gekleurd-luchtruim-2

Een gekleurd luchtruim (2)

Jan Leppens, de winnaar van onze ballonvlucht van de Braderie in winkelcentrum Cité, heeft ons een aantal mooie foto's bezorgd van zijn onvergetelijke ballonvlucht. Het was in de vooravond prachtig weer en het valt op hoe groen het gebied van De Wijers wel is.

een-gekleurd-luchtruim-1

Een gekleurd luchtruim (1)

De Dag van de Wijers maakte van Heusden-Zolder vandaag zowaar een luchtballongemeente. In de vooravond stegen er op de Cité, aan Suska-Berg en in Bolderberg. Straks meer sfeerfoto's, hier alvast enkele van bij het opstijgen in de Vrunstraat in Bolderberg. (foto's Roger Convents)

insectenhotelletjes-zijn-populair

Insectenhotelletjes zijn populair

Op domein Bovy was hét grote succesnummer de insectenhotelletjes maken aan de stand van Natuurpunt. Heel de namiddag hoorde en zag je daar kinderen volop de hamer en ander gereedschap hanteren om uiteindelijk een hotel voor bijen en insecten mee naar huis te kunnen nemen. Anderen kwamen zich informeren aan de stand van Limburgs Landschap terwijl de imkers hun lekkere verse honing lieten proeven. En ze lieten heel wat mensen wetenswaardigheden over de bijen ontdekken.

op-ontdekkingstocht-met-gids-jos

Op ontdekkingstocht met gids Jos

Hoe kan je een Dag van de Wijers beter beleven dan met een wandeling tussen de wijers? Wij lieten ons op sleeptouw nemen door gids Jos Bervoets voor een tocht door het rijke natuurgebied rond en langs de vijvers van Terlaemen. Gekruid met anekdotes en wetenswaardigheden wist de gids zijn wandelaars gedurende ettelijke wandelingen te boeien en dat op een warme herfstdag waarop heel wat paddenstoelen, kruiden en planten, kikkers en een aantal typische vogels te spotten vielen. Een echte ontdekking in eigen gemeente. (meer foto's)

fietsen-rijden-en-rollen-op-parking-69

Fietsen, rijden en rollen op Parking 69

In het kader van de Dag van de Wijers had de vzw Toerisme Heusden-Zolder een aantal attracties samengebracht op Parking 69. Iedereen kon daar kennismaken met elektrische fietsen, de rijdende helm proberen, of ervaren dat een ritje op een elektrische bierbak toch niet zo makkelijk is. Behalve als je de crew zelf aan de slag ziet, best indrukwekkend. En rijden met een autoped is echt wel plezant, maar als je er als leek een ritje mee op het circuit mee wilt gaan doen samen met andere fietsers, dan is het andere kost. Gelukkig stond het Wijersbier klaar samen met andere streekproducten om inspanningen en emoties door te spoelen. (meer foto's)

bmx-ers-strijden-om-limburgse-titels

BMX-ers strijden om Limburgse titels

Heel wat BMX-ers vandaag op de BMX-track van Circuit Zolder voor een manche van de Flanders Cup en het kampioenschap van Limburg. En ook naast het circuit was de belangstelling meer dan behoorlijk. De rijders maakten er een felle strijd van, daardoor zorgden ze voor veel spektakel maar er gebeurden ook enkele stevige crashes. (foto's Davy Neuteleers)
(later de uitslagen)

dieven-zijn-weer-actief

Dieven zijn weer actief

Ook dit weekend zijn er weer dieven actief geweest. Bij het bedrijf Marlux gingen dieven aan de haal met diesel uit een kraan. In de Vunderstraat werden gisteravond geld en juwelen gestolen uit een woning.

anadol-haalt-zwaar-uit-2

Anadol haalt zwaar uit

In de vierde provinciale A won SK Heusden 06 met 0-2 in Hamont. Anadol met 6-0 van Engsbergen. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-0 in Lille.

alleen-bolderberg-kan-winnen-2

Alleen Bolderberg kan winnen

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 2-0 verloren bij Tervant. Bolderberg won met 1-3 bij Kadijk. Statie Zolder speelde 1-1 gelijk tegen Kaulille.

femma-dames-bezochten-kamp-van-beverlo

Femma-dames bezochten Kamp van Beverlo

De jaarlijkse uitstap van de Femma-dames ging naar het Kamp van Beverlo. De dames werden er geconfronteerd met de verschrikkingen die de politieke gevangenen tijdens beide wereldoorlogen meemaakten. Striptekenaar Marc Sleen verbleef daar trouwens ook drie maanden. Nog op het programma stonden een ingerichte soldatenkamer, een wandeling langs tanks, artilleriestukken, pantservoertuigen en een gesimuleerd bombardement met licht en geluid in een bunker. Uiteraard ontbraken het biertje 'Soldaat' en de soldatenkoek niet. (foto Rita Vanhove)

kbbc-zolder-verliest-van-sint-truiden

KBBC Zolder verliest van Sint-Truiden

In het basketbal moest KBBC Zolder met 49-65 het onderspit delven tegen Sint-Truiden. De thuisploeg hield in het eerste kwart gelijke tred met de bezoekers. In het tweede kwart werd geen antwoord gevonden op de hoge defence van Sint-Truiden, vervolgens werd even teruggekomen maar in het laatste quarter faalde de thuisafwerking.

het-weer-hoge-maxima-1

Het weer: hoge maxima

Langs de westelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Polen, wordt in een zuidelijke luchtstroming erg zachte lucht naar onze streken getransporteerd. Bij de overgang van het ene hogedrukgebied naar het andere kan een storing tijdelijk voor neerslag zorgen, maar in de tweede helft van de week wordt het opnieuw droog en rustig, al gaat het kwik iets achteruit.  
Morgen wordt het flink zonnig en warm bij maxima rond gemiddeld 23 graden. Er komen wel hoge sluierwolken voor, maar de zon kan (…) Lees het hele bericht

avt-huldigt-jonge-kampioenes

AVT huldigt jonge kampioenes

Tijdens de Veenloop werden vanavond op De Veen ook de meisjes pupillen en miniemen van AVT gehuldigd. Zij wonnen onlangs de finale van de BVV en hebben zich daarmee tot Vlaams Interclub Kampioen gekroond. (foto Davy Neuteleers)

nico-claes-en-hanne-gaens-de-snelsten

Nico Claes en Hanne Gaens de snelsten

Zaterdag in de vooravond werd de Veenrun gelopen, meteen de laatste wedstrijd voor het Heusden-Zolders loopcriterium. Gastclub AVT mocht een 60-tal deelnemers verwelkomen voor deze eerste editie. Meteen een 'specialleke' omdat nu op een toppiste werd gelopen terwijl de andere lopen over straten gaan, al dan niet gecombineerd met een zacht parcours.
De uitslagen
Gentlemen's Run (3 km) (26 deelnemers) 1. Nico Claes (Heusden-Zolder) 11:07, 2. Francis Duvivier (…) Lees het hele bericht

auto-in-de-berm-op-snelweg

Auto in de berm op snelweg

Even voorbij oprit 28 op de E 314 is rond half twee een auto van de weg geraakt en in de berm terechtgekomen. De wagen moest getakeld worden. Het ongeval zorgde slechts voor beperkte verkeershinder. (foto Dimitri Reynders)

vandaag-is-dag-van-de-klant-1

Vandaag is Dag van de Klant

Misschien heb je het al gemerkt, of anders zul je het nog merken ... het is vandaag Dag van de Klant, een jaarlijks initiatief van UNIZO. Ook in Heusden-Zolder nemen veel handelaars deel aan de actie en verrassen hun klanten met een attentie. De obligate roos van weleer heeft ondertussen grotendeels plaats gemaakt voor een geschenkje uit het eigen assortiment.

frietketel-vat-vuur-in-harmoniezaal

Frietketel vat vuur in harmoniezaal

Het heeft vanmiddag even gebrand in de harmoniezaal van De Heidegalm in Berkenbos. De leden waren op pad geweest voor de maandelijkse papierophaling en zouden 's middags nog samen iets eten. Maar door een onachtzaamheid raakte de frietketel oververhit en vatte vuur. Een brandweerman, die lid is van de harmonie, kon het ergste vuur doven (met een doek en poeder) zodat zijn collega's zich konden beperken tot nablussen. De schade bleef binnen de perken maar heel de ruimte zat vol bijtende rook, de brandweer ventileerde het gebouw.

de-kijk-van-richie-105

De kijk van Richie

Ook de bijen moeten in topvorm zijn voor de Dag van de Wijers

wijersbier-is-de-nieuwe-parel-aan-de-kroon

Wijersbier is de nieuwe parel aan de kroon

In Brasserie-Hotel Savarin in Bolderberg is vrijdagavond het Wijersbier voorgesteld. Het is de nieuwste creatie van Louis Hauquier op vraag van Benny Smeets van de Savarin. Het Wijersbier wordt uiteraard niet toevallig gelanceerd vlak voor de Wijersfeesten 2014. Naast zijn vaste plek in de Savarin, waar hij naast onder meer Bolderbergse trippel op de kaart staat, is hij nog op verschillende plaatsen in het gebied van de Wijers te consumeren. Het Wijersbier is donkerblond tot licht (…) Lees het hele bericht

doorprikt-rode-draad-of-prikkeldraad

DOORPRIKT: Rode draad of prikkeldraad?

Wie op regelmatige basis de gemeenteraad volgt, zal het niet ontgaan zijn. CD&V en N-VA, bij het begin van de legislatuur nog aartsvijanden die elkaars bloed konden drinken, zijn alsmaar meer naar elkaar toegegroeid. Sinds hun partijen in Brussel in elkaars armen zijn gevallen, lijkt er zelfs een innige vriendschap te bloeien. Of het moet zijn dat de CD&V - het evangelie indachtig - zich ontfermt over de verschoppelingen. In ieder geval trokken beide gisteravond weer aan één zeel in de (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-wil-erkenning-voor-pit

Ziekenhuis wil erkenning voor PIT

Het Sint-Franciskusziekenhuis heeft een aanvraag ingediend voor een erkenning van een PIT of Paramedisch Interventie Team. Het gaat om een ambulance waarin naast een ambulancier ook een urgentieverpleegkundige zit. Het team zou permanent beschikbaar zijn in de brandweervoorpost in Tessenderlo. Het is de bedoeling dat de kwaliteit van de dringende medische hulpverlening in die regio van West-Limburg verbetert omdat de MUG vanuit een ziekenhuis minstens 15 minuten onderweg is. Bovendien is het (…) Lees het hele bericht

kennismaken-met-verschillende-sporten

Kennismaken met verschillende sporten

Samen met de scholenveldloop konden de scholieren zich uitleven op een sportbeurs aan De Veen. Een leuk initiatief waarbij ze onder leiding van monitoren uit sportclubs kennis maakten met de meest uiteenlopende sportdisciplines, van boerengolf en petanque, tot fietsen, klimmen en gevechtssporten. En voor de clubs een kans om zich te presenteren aan potentiële leden. (meer foto's)

felle-strijd-om-podium-in-scholenveldloop

Felle strijd om podium in scholenveldloop

Al van bij het begin vanochtend, was er heel wat belangstelling voor de 30ste gemeentelijke scholenveldloop. Ook heel wat ouders en grootouders waren naar De Veen afgezakt om hun spruit aan het werk te zien terwijl die het beste van zichzelf gaf. Zowat 2.000 kinderen kwamen aan de start per leerjaar en per geslacht, maar eerst kregen ze een ludieke opwarming. Dan klonk het startschot en was het hollen en drummen voor een plaats vooraan met uiteindelijk een aankomst zoals in de echte meetings op de (…) Lees het hele bericht

nieuwe-mug-van-ziekenhuis-is-klaar

Nieuwe MUG van ziekenhuis is klaar

In het Sint-Franciskusziekenhuis is vandaag het nieuwe MUG-voertuig voorgesteld. De Land Rover Discovery is nu volledig klaar en kan na de homologatie de weg op. De keuze werd gemaakt door een werkgroep van verpleegkundigen en artsen. Die kozen voor de Land Rover omwille van de veiligheid, de wagen is hoger waardoor de bestuurder een beter zicht heeft en ook de wagen meer opvalt in het verkeer. Daarvoor is hij trouwens ook nog eens uitgerust met alle mogelijke licht- en (…) Lees het hele bericht

veel-zangtalent-in-het-sfc

Veel zangtalent in het SFC

Na een goeie vier weken in het nieuwe schooljaar is het al duidelijk: het Sint-Franciscuscollege herbergt ook dit jaar weer heel wat muzikaal talent. Dat bleek gisteravond tijdens een stemmige muziekavond. Het was bij momenten muisstil tijdens de talrijke stemmige en ingetogen nummers, maar na een schitterende Beyonce-uitvoering als afsluiter, gezongen door Chiara, ging het dak er toch zowat af. De 'muziekavond' is de 'unplugged' versie. Later in het schooljaar is er Minirok en daar komen heel wat meer decibels aan te pas. (meer foto's van Patrick Daniëls)

werkgroep-rond-stroomafschakeling

Werkgroep rond stroomafschakeling

Naar aanleiding van de mogelijke afschakeling van de elektriciteit in de winter - hoe kans die klein voor Heusden-Zolder ook is - is een gemeentelijke werkgroep samengesteld. Die moet alle mogelijke scenario's bekijken en zien wat er kan gebeuren om de veiligheid te garanderen en waar mogelijk de ongemakken te beperken. In die werkgroep zit de burgemeester met een aantal gemeentediensten, politie, brandweer, ziekenhuis, woonzorgcentra, asielcentrum, enz. De bewoners zullen ook zoveel mogelijk geïnformeerd en gesensibiliseerd worden.

ballonvlucht-op-de-cite-en-de-winnaar-is

Ballonvlucht op de Cité: en de winnaar is ...

Het was uiteraard niet moeilijk om te achterhalen dat het dit jaar de 62ste braderie is op de Cité. Jan Leppens was één van de vele correcte inzenders en het lot duidde hem als de winnaar aan. Hij mag zondag dus de luchtballon in en van daaruit de braderie,  cité en wie weet wat nog allemaal vanuit de lucht bekijken.

botsing-over-beroep-tegen-magazijn

Botsing over beroep tegen Magazijn

Het venijn van de korte gemeenteraad zat in de staart. Bij de varia bond Sonja Claes (CD&V) de kat de bel aan. Zij vond dat het beroep dat het schepencollege instelt tegen de bouwvergunning voor het Centraal Magazijn afbreuk doet aan het commercieel plan voor Heusden-Zolder dat eerder deze week is voorgesteld. In dat plan zit immers ook een visie op de Koolmijnlaan en de detailhandel op het mijnterrein. Volgens schepen Lode Schops (GOED) zijn ondertussen ook Stedebouw en Ruimte (…) Lees het hele bericht

komt-er-nog-een-parking-op-de-schacht

Komt er nog een parking op De Schacht?

De verkoopprijzen van industriegrond op De Schacht worden aangepast. Eind 2000 waren die vastgelegd op 800 fr (ongeveer 20 euro) per vierkante meter en voor de percelen langs en ten zuiden van de hoofdas op 1.000 fr (ongeveer 25 euro). Er is ondertussen al een verhoging gebeurd en op basis van een nieuwe schatting in 2014 worden die vastgesteld op respectievelijk € 36 en € 41 per m². Sonja Claes (CD&V) vroeg zich af of er nog wel grond te verkopen valt op dit moment, te meer (…) Lees het hele bericht

n-va-tegen-straatnamen

N-VA tegen straatnamen

Met 11 punten op de openbare agenda leek het een korte gemeenteraadsvergadering te worden vanavond, toch was er een behoorlijke publieke belangstelling. Bij de mededelingen vroeg Bruno Buyse (N-VA) zich onder meer af waarom in de school Beekbeemden de nieuwe verwarmingsketel in de kelder was gezet terwijl daar waterproblemen kunnen voorkomen en dus voor problemen zorgen. Hij was er ook niet over te spreken dat hij een maand na de vorige raad nog geen antwoorden had op de vragen die hij (…) Lees het hele bericht

luc-reynders-naar-berghospitaal-in-nepal

Luc Reynders naar berghospitaal in Nepal

Heusdenaar Luc Reynders die de afgelopen jaren als avonturier al heel wat bijzondere expedities heeft ondernomen, vertrekt morgen samen met Stefan Beerten en Roger Kerfs naar Nepal. De aanleiding is deze keer de eerste verjaardag van het berghospitaal dat de stichting Himalayan Care Hands in aanwezigheid van Luc daar één jaar geleden heeft geopend in Mainapokhari in de Nepalese bergen. Tijdens één van zijn vorige fietsexpedities was Luc daar gepasseerd en hij (…) Lees het hele bericht

diefstal-in-knaepenstraat

Diefstal in Knaepenstraat

In de Knaepenstraat werd een diefstal gepleegd. De feiten zijn deze voormiddag vastgesteld.

ouders-zonder-veiligheidsgordel

Ouders zonder veiligheidsgordel

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer' was de lagere school in Bolderberg aan de beurt voor een politiecontrole aan de schoolpoort en omgeving. 5 ouders reden zonder veiligheidsgordel. 1 bestuurder reed met de gsm aan het oor met een boete van € 110 als gevolg.

9-verkeersovertredingen-tijdens-rustige-markt

9 verkeersovertredingen tijdens rustige markt

Door het slechte weer was het minder druk op de multiculturele markt. 9 marktbezoekers zijn betrapt op een verkeersinbreuk: inhalen over gearceerde stroken (2), parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking (2), negeren van een parkeerverbod (1), parkeren op een fietspad (2) en negeren van een toegangsverbod (2).

vck-zorgen-in-de-middenaanval

VCK: zorgen in de middenaanval

In het volleybal is de wedstrijd Elen - VCK Bolderberg uitgesteld tot 2 november om 18 uur. Voor Bolderberg is dat geen ramp want de club kampt nog altijd met drie geblesseerde basisspelers: Niels Vanesch, Frank Dethier en Hans Hoeyberghs. Die laatste kon al een deel van de training afwerken en is dus een heroptreden in zicht. De anderen zijn nog lange tijd out waardoor VCK met een ernstig probleem met de middenaanvallers

live-concerten-voor-jarige-pick-up

Live concerten voor jarige Pick Up

CD & Vinyl Shop Pick Up op Suska-Berg is één van de weinige onafhankelijke platenzaken in Limburg. Eigenaar Fonny Jans baat de zaak ondertussen al 20 jaar uit en al die tijd is hij zijn eigen koers blijven varen. Zo pakt hij jaarlijks ook uit met een aantal live-concerten tijdens de Record Store Day. Nu zaterdag 27 september wordt de 20ste verjaardag gevierd met 2 zogenaamde in-store-concerten. Tussen 14 en 16 uur zullen Mon-O-Phone uit Zonhoven (foto Ria De Clerck) en Phlitman & Kang hun nieuwe album live komen voorstellen. En omdat beide bands goed bevriend zijn, zullen ze wellicht na hun eigen livesets samen ook nog wat opvoeren. Iedereen welkom, toegang gratis.

veel-volk-op-interparochiale-ziekendag

Veel volk op interparochiale ziekendag

In Ons Huis in Berkenbos had vandaag de interparochiale ziekendag van Heusden-Zolder plaats. Het begon met een eucharistieviering opgedragen door priester Augustin Champagne. Nadien volgde een programma met animatie, koffie, sandwiches en taart. (foto's Roger Convents)

braderie-is-feestelijk-geopend

Braderie is feestelijk geopend

In de feesttent op het Braderieplein is vanavond de braderie 2014 feestelijk geopend. Handelaars, politici en genodigden klonken op het succes van de jaarlijkse koopjesactie met animatie in het winkelcentrum Cité. Voorzitster Marleen Bongaerts legde in haar toespraak de klemtoon op samenwerking. Niet alleen is er een intense samenwerking nodig om van de braderie een succes te maken. De handelaars en handelaarsverenigingen van Heusden-Zolder moeten ook de handen in elkaar slaan om er samen (…) Lees het hele bericht

vos-eerst-in-strop-en-dan-doodgeslagen

Vos eerst in strop en dan doodgeslagen

Vanmorgen vroeg werd het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opgebeld door een wandelaar die in Zonhoven een levende vos had aangetroffen die vasthing in een afspanningsdraad. Ter plaatse betrapten de VZOC-medewerkers een man op heterdaad die net voordien de vos met een schop had doodgeslagen. Het bleek dat er een vossenstrop was gespannen bij de afspanning van zijn kippenren. De afspanning van die kippenren was voor een stuk stukgebeten en de vegetatie omgewoeld. De man was het dus wellicht beu dat zijn kippen werden geroofd, later in de namiddag is hij trouwens om een automatisch kippenluikje komen aankloppen bij het VZOC. Een veldwachter van ANB heeft een pv opgemaakt, want een vos is hoe dan ook een beschermde diersoort. (foto VZOC)

ze-zetten-een-hoge-hoed-op

Ze zetten een hoge hoed op

Vandaag kwamen in de bib 12 kindjes naar een verhaal  luisteren en een hoge hoed knutselen. Het boekje dat voorgelezen werd door Annelies was immers “De wonderlijke hoed van beer” van Ayano Imai. Net als vorige week luisterden de kinderen aandachtig en werkten ze enthousiast mee. Ook de volgende woensdagen is er weer een bibdag. (meer foto's)

van-wie-is-de-mosselfiets

Van wie is de mosselfiets?

Uit het kanaal is een fiets opgediept waaraan genoeg schelpen hingen om een gemiddeld gezin een mosselmaaltijd te serveren. De politie zoekt de eigenaar van wie voorlopig nog elk spoor ontbreekt. De mosselleverancier in de buurt behoort voorlopig niet tot de verdachten.

braderie-presenteert-uitgebreid-programma

Braderie presenteert uitgebreid programma

Vandaag beginnen ze op de Cité dus aan de Braderie met de eerste koopjesdag. Tot en met maandag kan je er terecht bij de handelaars, maar er is ook een heel programma uitgewerkt. Morgen om 20 uur start in de feesttent een gezelschapsspellenavond voro volwassenen. Vrijdagavond heeft daar een Salsa Fiesta met live-muziek van Team Latino plaats. Zaterdag om 12 uur vertrekt de rit voor wielertoeristen, om 13 uur is er straatanimatie met een ballonclown, schminkstand en (…) Lees het hele bericht

geen-survival-of-the-sprint

Geen survival of the sprint

De 'survival of the sprint', een hindernisloop die gepland was zaterdag tijdens de VeenRun is geannuleerd wegens te weinig inschrijvingen. De Kids Run, Ladies Run en Gentleman's Run gaan wel gewoon door, daarvoor kan ter plekke nog ingeschreven worden.

sint-jan-berchmans-is-octopusschool

Sint Jan Berchmans is Octopusschool

De Sint Jan Berchmansschool in Viversel is vanaf nu een Octopusschool. Daarvoor gaf de strapdag het startschot. Alle kinderen kwamen stappend en trappend naar school. De campagne stimuleert duurzame verplaatsingen wat beter is voor de mobiliteit, het milieu en de gezondheid. En zo te zien was het een flitsende start.

het-weer-regen-nadien-weer-zon

Het weer: regen, nadien weer zon

Een storing schuift over onze streken met regen en buien en kans op onweer. De dagen nadien stijgt de luchtdruk opnieuw en staat er opnieuw rustig en droog najaarsweer op het programma. Op het einde van de week wordt het ook gevoelig zachter.
Morgen zijn er opklaringen in de ochtend, maar de bewolking neemt gestaag toe vanuit het westen. Na de middag volgen er regen en buien. Er is dan ook kans op onweer. De maxima liggen rond 16 graden en er staat een matige wind.
Donderdag is het (…) Lees het hele bericht

oorlogsexpo-in-november-in-hof-ter-bloemen

Oorlogsexpo in november in Hof Ter Bloemen

Zoals elk jaar in de herfst brengt de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden ook nu weer een boek uit met daaraan gekoppeld een tentoonstelling. En uiteraard staat alles volledig in het teken van de 100ste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na heel wat opzoekingswerk en contacten met vele tientallen families is het boek 'Heusden huldigt zijn Helden 1914-1918' met info en foto's van de oudstrijders samengesteld. De bijhorende tentoonstelling kan door de werkzaamheden niet in de bibliotheek plaatsvinden. Daarom wordt de expo opgebouwd in de cafetaria van Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen waar die van 8 tot en met 23 november iedere namiddag kan bezocht worden. Later meer hierover.

wijersfeesten-een-dag-om-te-beleven

Wijersfeesten: een dag om te beleven

Nu zondag 28 september staat de Dag van de Wijers op het programma. In Heusden-Zolder staan er 4 blikvangers op de affiche. Iedereen vanaf 12 jaar kan tussen 10 en 17 uur leren vliegvissen bij visclub Gammarus Vrunstraat 155, kinderen vanaf 8 jaar kunnen er de mooiste kunstvliegen maken. Aan Sint-Baaf kun je tussen 14 en 16 uur vertrekken voor de wandeling Eversel-Ubbersel (…) Lees het hele bericht

cite-vanuit-de-lucht-win-een-ballonvlucht

Cité vanuit de lucht: win een ballonvlucht

Van morgen tot en met zondag heeft de jaarlijkse Braderie plaats in winkelcentrum Cité. Dit jaar hebben de handelaars een bijzonder uitgebreid programma samengesteld met als hoogtepunt de zondag met meer dan 30 attracties. Daarover morgenvroeg meer. Op de parking achter Carrefour/Brico stijgen zondag in de late namiddag luchtballonnen op. De handelaars hebben daarvoor nog één exclusief plaatsje vrijgehouden. Wil jij de cité en de verre omgeving ook eens vanuit de lucht bekijken? Mail dan voor donderdagmiddag 12 uur het antwoord op de vraag: De hoeveelste Braderie wordt dit jaar georganiseerd, naar redactie [!] heusden-zolder.eu. Vermeld je naam en volledig adres.

handvol-stakers-bij-de-politie

Handvol stakers bij de politie

In heel het land zijn er stakingen bij de politie tegen de nieuwe pensioenregeling die onlangs werd opgelegd. Politie-ambtenaren moeten daardoor veel langer werken dan tot nu toe was voorzien. In Heusden-Zolder is er volgens de korpschef een handvol stakers. Die zorgen niet voor een belemmering van de dienst. In tegenstelling tot sommige andere zones moesten hier dan ook geen opvorderingen gebeuren.

scholenveldloop-en-veenrun-op-de-veen

Scholenveldloop en Veenrun op De Veen

Het einde van de week wordt erg druk in atletiekstadion De Veen. Vrijdag organiseert de dienst sport daar de traditionele scholenveldloop met zowat 2.000 deelnemers uit alle lagere scholen van Heusden-Zolder. Om 9 uur vertrekken de eerste deelnemers, om 14u20 is er de laatste loop. Parallel is er ook een sportbeurs waar de leerlingen kunnen kennismaken met verschillende sporttakken en daaraan nemen PC Olympia, Smash Badmintonclub Berkenbos, Scorpion House, Schuttersgilde St.-Barbara, AC (…) Lees het hele bericht

vrouw-gedwongen-geprostitueerd

Vrouw gedwongen geprostitueerd

Op 27 oktober kent een man (48) uit Heusden-Zolder zijn straf voor de gedwongen prostitutie en verkrachting van zijn zwakbegaafde vrouw. De man zou adverenties op het internet hebben geplaatst waardoor de vrouw zich thuis jarenlang moest prostitueren. Ze werd geslagen en op allerlei manieren mishandeld, ook als ze klanten weigerde. Via een camera hield de man alles in de gaten wat ze deed met de klanten. De vrouw is onderzocht door een gerechtspsychiater en volgens hem heeft ze een IQ van 52. De verdediging van de man probeerde feiten af te zwakken, maar over een maand is het vonnis dus gekend.

kwb-verkende-de-eifel

KWB verkende de Eifel

KWB Heusden trok het afgelopen weekend met 32 deelnemers naar de Eifel. Het begon met een pitslampentocht op vrijdagavond. Zaterdag stonden onder meer een bezoek aan het muizenvallenmuseum, een klokkengieterij en een nog echt werkende geiser op het programma. 's Avonds brachten de Schotse artiesten Mac Alain en Mac Louis - met een verdacht Heusdens accent - een muzikale wereldreis. Zondag werd het weekend afgerond met een partijtje kegelen. (foto's Romain Beerten)

de-laatste-stuiptrekkingen-van-de-zomer

De laatste stuiptrekkingen van de zomer

Morgenvroeg om 1 minuut voor half vijf begint de astronomische herfst. Dag en nacht zijn dan even lang. De natuur heeft alvast nog geprofiteerd van de laatste dagen nazomer, zoals blijkt uit deze foto's van Mia Theunis.

ballonvlucht-de-wijers-en-de-winnaar-is

Ballonvlucht De Wijers: en de winnaar is ...

Er waren een pak gegadigden voor de ballonvlucht vanop De Wijersfeesten volgende zondag. De meesten wisten ook de antwoorden. Het waren inderdaad de gebroeders Montgolfier die de basis legden voor de moderne ballonvaart, Steve Fosset maakte de eerste solovlucht rond de wereld, De Wijers tellen zowat 700 ha water en riet en er zijn 17 partners betrokken in het project De Wijers. Vooral op die laatste vraag gingen nogal wat inzenders in de fout. Uit de juiste antwoorden heeft de onschuldige elektronische hand de winnaar getrokken en dat is Liesbeth Lamers uit Zolder geworden, zijn mag dus zondag met onze groeten van de grond gaan en De Wijers vanuit de lucht bekijken.

creatief-feest-voor-jarige-academie-en-kasteel

Creatief feest voor jarige academie en kasteel

Elke expo van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten is een feest van creativiteit. Maar 2015 wordt heel bijzonder want dan viert de academie haar 50ste verjaardag en bestaat kasteel Meylandt 300 jaar. Onder de noemer 'Hoera, feest!' organiseert de academie een rist artistieke jubileumprojecten en een kunstenfestival. Zo zal de grote eindejaars-tentoonstelling van de 2.000 kinderen en jongeren rond kasteel Meylandt (…) Lees het hele bericht

3-activiteiten-voor-benin-fiet

3 activiteiten voor Benin Fiet

Vorige maand was er al het fietsgebeuren ten voordele van het fietsproject waaraan An Kindermans en Maarten Verlinden deelnemen in Benin. De herfstvakantie, wanneer de Benin-Classic van Vredeseilanden plaatsheeft, komt stilaan dichterbij. Tijd dus om een versnelling hoger te schakelen om geld in te zamelen voor de ontwikkelingsprojecten die ons fietsduo gaat bezoeken. Op donderdag 25 september om 19u30 heeft in het Muzecafé een debatavond plaats met documentairemaker Dirk Barrez en Jelle (…) Lees het hele bericht

kwb-laat-iedereen-spelen

KWB laat iedereen spelen

In Eversel organiseerde de KWB vandaag een speelstraat en de weergoden hadden na de middag duidelijk sympathie voor deze familiedag. De creatieve KWB-ers hadden een groot deel van de spelen zelf gemaakt, en grote en kleine deelnemers amuseerden zich te barsten. IJsjes en pannenkoeken maakten het festijn compleet, samen met de goede sfeer die tussen de deelnemers aanwezig was. (foto's Rita Vanhove)

thomas-neuteleers-naar-wk-in-china

Thomas Neuteleers naar WK in China

Vandaag is het Belgische team artistieke gymnastiek heren, met Thomas Neuteleers, afgereisd naar Nanning in China voor het WK. Het is een landencompetitie met bij de heren 54 teams. Als eerste klip moeten de Belgen zich bij de 24 beste landen proberen te plaatsen. Thomas is na het behalen van zijn Belgische titel in mei gestart met de voorbereidingen voor de selectie. Er waren immers 16 seniores kandidaat voor 7 plaatsen. Ondertussen had hij nog af te rekenen met blessures maar hij kon zich toch bewijzen in de talrijke oefenwedstrijden en interlands. Het WK start op 2 oktober, Thomas neemt deel aan 5 toestellen.

buurtbewoners-wandelen-en-fietsen-voor-gezondheid

Buurtbewoners wandelen en fietsen voor gezondheid

Heel wat buurtbewoners - alles samen zowat 140 - waren vandaag naar de Lindeman afgezakt waar de verenigde actiegroepen tegen de Remoplannen een sensibiliseringsactie organiseerden. In een optocht met achter kleurrijke spandoeken stapten de wandelaars naar de omgeving van Remo waar ze de nodige toelichting kregen bij de plannen van de actiecomités. Ook was er een fietstocht over een iets groter traject. Op het centrale plein op Lindeman was animatie met muzikanten, een springkasteel, enz. Heel wat buurtbewoners blijven zich ongerust maken over de gevolgen voor hun gezondheid van de huidige plannen van Group Machiels met Remo. Een huis-aan-huis brief van het bedrijf eerder deze week kon de meesten nog niet overtuigen. (meer foto's)

laurens-vanthoor-zege-en-kampioen

Laurens Vanthoor: zege en kampioen

Laurens Vanthoor heeft vandaag op de Nürburgring in Duitsland de laatste manche van de Blancpain Endurance Series gewonnen en zich daarmee verzekerd van winst in het kampioenschap. Samen met zijn ploegmaats de Portugees Cesar Ramos en thuisrijder Christopher Mies stuurde hij in de regen de Audi R8 naar een overtuigende zege. De tweede - de Mercedes van de Nederlander Dusseldorp - volgde op bijna een minuut. Met zijn team WRT behaalt Vanthoor ook nog eens de overwinning in het teamklassement. Vanthoor is nog altijd maar 23 en heeft nu al verschillende prestigieuze overwinningen op zijn palmares.

13-000-bezoekers-voor-truckraces

13.000 bezoekers voor truckraces

De truckraces op Circuit Zolder lokten dit weekend 13.000 toeschouwers, 1.000 meer dan vorig jaar. In de eerste reeks van de Truck Grand Prix won Norbert Kiss voor merkgenoot Antonio Albacete en Jochen Hahn, alledrie in een MAN. Jean-Pierre Blaise werd 8ste en dat leverde hem de pole op in de laatste race. Helaas kreeg hij al in de eerste bocht een tik en moest even later opgeven. De winst ging naar Adam Lacko opnieuw voor Antonio Albacete en Jochen Hahn. Er waren ook twee races (…) Lees het hele bericht

heusden-verslaat-peer

Heusden verslaat Peer

In vierde provinciale A won SK Heusden 06 van Peer SV met 3-2. KVV Heusden-Zolder verloor met 2-4 van SK Meldert.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-2

Bolderberg haalt zwaar uit

In de derde provinciale A versloeg Bolderberg AC Tervant met een klinkende 6-1. Vrijheid Zolder speelde 3-3 gelijk tegen Achel VV. Statie Zolder won met 2-4 bij Eendracht Zelem.

nummerplaat-gestolen

Nummerplaat gestolen

In de Witte Barier is gisteren de nummerplaat van een auto gestolen. De diefstal werd in de vooravond ontdekt.

vandaag-gezien-21-september-2014

Vandaag gezien

Dit jonge komkommerspinnetje zat op de steel van een pompoen. (foto Gust Put)

niels-vidal-geeft-aftrap-bij-sk-heusden-06

Niels Vidal geeft aftrap bij SK Heusden 06

Doelman Niels Vidal mocht vanmiddag zijn zilveren medaille van de Special Olympics showen aan de Noordberm want hij was er uitgenodigd om de aftrap te geven van SK Heusden 06 - Peer SV. De trots werd trouwens door het hele lokale team gedeeld dat samen met de medaillewinnaar op de foto ging. (foto's Julien Maebe)

4-ballonvluchtwinnaars-in-bolderberg

4 ballonvluchtwinnaars in Bolderberg

De dag van de Wijers komt dichterbij, nog een week te gaan. In en rond Bolderberg is er dan ook heel wat te doen met als blikvanger het opstijgen van luchtballons op het voetbalterrein KWB achteraan de Vrunstraat. Bij de handelaars in Bolderberg hebben vier klanten een ballonvlucht gewonnen, die door BHV waren ter beschikking gesteld: Liam Liefsoens, Marc Maes, Marie-Paule Aerbeydt en Romain Beerten. De handelaars zullen de waardebon bezorgen aan hun klanten. De eerste ballon die zondag rond 16 uur het Bolderbergse luchtruim kiest, is overigens een exemplaar met 20 personen aan boord.

vck-verliest-eerste-match

VCK verliest eerste match

In een zwoele sporthal heeft VCK Bolderberg zijn eerste seizoensmatch met 1-3 verloren van Helios Zonhoven. De wedstrijd verliep voor een groot deel gelijkopgaand, maar de bezoekers namen meestal een betere start zodat Bolderberg vaak op achtervolgen was aanwezen. Dat brak uiteindelijk zuur op. Setstanden 20-25, 26-24, 18-25, 25-27.

chris-en-karel-zien-het-noorderlicht

Chris en Karel zien het noorderlicht

Onze dorpsgenoten Chris Baerts en Karel Vandebeek trekken momenteel door Zweden, Noorwegen en Finland en ze hebben daar hun eerste vriesnachten al achter de rug. Gisterochtend min 3 bijvoorbeeld, maar het leverde hen nabij het Noorse Honningsvag wel het nodige noorderlichtspektakel (Aurora Borealis) op. En ze poseerden ook nog even aan het monument op de Noordkaap, het meest noodelijke stukje vaste land van Europa.

182-vrouwen-vieren-175-jaar

182 vrouwen vieren 175 jaar

Naar aanleiding van 175 jaar parochie Eversel organiseerden de KVLV vrouwen met vaart   een reuze vrouwenfeest. En dat niet alleen voor de leden maar voor alle vrouwen. Het opzet om 175 vrouwen aan tafel te krijgen, lukte, het werden er 182. Die genoten van eten, bubbels, ontspanning en zelfgemaakte bloemstukken en een goodiebag. (foto Godelieve Vanhamel)

hahn-en-bosiger-snelste-truckers

Hahn en Bösiger snelste truckers

De eerste dag van de FIA Truck Grand Prix in Zolder stond bol van de actie en het spektakel. De eerste truckrace werd vlak na de start onderbroken wegens een crash, gelukkig viel de schade mee. Na de herstart werd het een mooie show van Jochen Hahn, die in zijn Castrol Team Hahn MAN won, voor merkgenoot Norbert Kiss van het GFS OXXO Energy Team en Antonio Albacete (MAN). De Belg Jean-Pierre Blaise verdween vroegtijdig in de pitlane. De tweede race was dan weer weggelegd voor de Zwitser Markus (…) Lees het hele bericht

de-brug-is-feestelijk-geopend

De Brug is feestelijk geopend

Onder grote belangstelling is vanmiddag het Dagverzorgingscentrum De Brug officieel geopend. Dat gebeurde met een opendeurdag en met een feest met de nodige animatie, zang en muziek. Maar er was ook een plechtigheid waarop het woord gevoerd werd door huidig en voormalig OCMW-voorzitter Elke Gijbels en Marc Vanderstraeten. Ook gedeputeerde van welzijn Frank Smeets had woorden van lof voor het dagverzorgingscentrum en de inspanningen die hier voor de senioren geleverd worden. Bij de (…) Lees het hele bericht

gespreksgroep-rond-omgaan-met-dementie

Gespreksgroep rond omgaan met dementie

Heel wat mensen worden in hun familie of omgeving geconfronteerd met dementie. Dat is een verzamelnaam van verschillende ziektes die leiden tot een achteruitgang van het geestelijk functioneren en helaas bestaat er nog geen doeltreffende behandeling. Wie zorgt voor een persoon met dementie staat vaak voor een uitdaging, want de zoektocht naar informatie en ondersteuning is niet evident. Daarom organiseren De Zandloper, de gemeente en de seniorenraad samen met de CM een gespreksgroep 'omgaan met dementie' op maandag 22 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november van 13u30 tot 16 uur in senioren- en dienstencentrum De Zandloper. Daar krijg je praktische tips en informatie maar je kunt er ook ervaringen uitwisselen. Inschrijven kan in de voormiddag in De Zandloper, deelnemen kost 15 euro.

si-heusden-zolder-wint-spannende-match

SI Heusden-Zolder wint spannende match

In het zaalvoetbal moesten SI Heusden-Zolder naar United Beverlo. De beloften zetten de avond goed in met een 2-7 overwinning. Daarna heeft de A-ploeg na een 0-1 ruststand de tanden een tijdlang stuk gebeten op thuisdoelman Conte, het was daarentegen de thuisploeg die op gelijke hoogte kwam. Beverlo gooide alles in de strijd in de slotfase, inclusief een vliegende doelman, maar daardoor kon bezoekerskeeper Carlo Sacchini met een uittrap de overwinning vastleggen.

de-kijk-van-richie-104

De kijk van Richie

Het kermisseizoen bereikt zijn hoogtepunt.

het-weer-wisselvallig-weekend-5

Het weer: wisselvallig weekend

In een zuidelijke hoogtestroming worden onweerscellen in relatief warme lucht naar onze streken getransporteerd. Dit zijn echter zeer lokale fenomenen. Na de doortocht van een storing, wordt vanaf zondag gevoelig koelere lucht aangevoerd, maar het wordt dan ook wel droog.
Morgen is er kans op mist in de ochtend. Het kan even duren voor deze overal is opgeruimd, maar nadien volgen er opklaringen. Reeds voor de middag is er kans op een enkele bui. Na de middag worden er meer buien verwacht en is er (…) Lees het hele bericht

lading-afvalhout-op-binnenkoer-gedumpt

Lading afvalhout op binnenkoer gedumpt

Toen Nelly Vandijck uit de Heuvelstraat gisteren thuiskwam na een kort uitstap, viel ze bijna achterover van verbazing. Een onbekende vrachtwagen was er over haar inrit tot achter haar huis gereden en had daar een hele lading afvalhout - vooral paletten - gekieperd. Ze geraakt zelfs niet meer met haar auto in de garage. Het is niet duidelijk wie haar verrast heeft met dit cadeautje, ze heeft de gulle gever zelfs niet kunnen bedanken. Volgens getuigen gaat het om een oranje-blauwe vrachtwagen met kraan, die tussen 14 uur en 15u30 zijn lading in de Heuvelstraat heeft gedropt. Wie meer weet, mag vandijck.nelly[!]skynet.be een seintje geven. Geïnteresseerden mogen de ongewenste stapel hout trouwens gratis komen halen.

strapdag-in-t-molenholleke

Strapdag in 't Molenholleke

't Molenholleke hield een zogenaamde strapdag. Alle leerlingen kwamen - met fluohesje of fietshelm - al stappend of trappend naar school. Ze werden daarvoor beloond met een sticker. En dat het werkte was duidelijk ... heel de speelplaats kleurde fluogeel en -oranje. 5B kwam als totale winnaar tevoorschijn. De gemeenschapswachten controleerden de fietsen en de 'toffe peren in het verkeer' werden gesmaakt, net als de samenzang van het straplied.

feesten-met-de-burgemeester-voor-g-sporten

Feesten met de burgemeester voor G-sporten

Politiek is niet altijd een feest, maar morgenavond organiseren burgemeester Mario Borremans en zijn entourage een echt feest in cultuurcentrum Muze. Het is de bedoeling een avondje ambiance te maken, daarvoor wordt onder meer het niet te evenaren duo We Two (foto) op het podium gehaald. We Two bestaat uit de momenteel razend populaire Rocco di Turi en Arturo Bellini. Na een gezamenlijk verleden bij Unity gingen ze in 1993 met zijn twee op pad, sindsdien stonden ze ontelbare (…) Lees het hele bericht

volgende-maand-start-politiesamenwerking

Volgende maand start politiesamenwerking

Vanaf volgende maand werken de politiezones Heusden-Zolder en Beringen-Ham-Tessenderlo samen. Die samenwerking is vanmorgen toegelicht. Dat beide zones elkaar hebben gevonden, ligt voor de hand, zeker nadat Houthalen-Helchteren met Genk fuseerde en West-Limburg naar Hazodi stapt. Het gaat hier op dit moment nog niet om een fusie, de zones blijven apart bestaan, maar ze gaan wel samenwerken. Zo worden bij dringende tussenkomsten de ploegen voortaan met elkaar gedeeld. Indien er (…) Lees het hele bericht

zilver-voor-belgische-voetballers

Zilver voor Belgische voetballers

In het voetbal op de Special Olympics heeft België III de finale verloren van Servië met 0-3. Doelman Niels Vidal moest dus drie doelpunten incasseren, maar hij en zijn team zijn toch bijzonder blij met het behaalde zilver. Achteraf werd hij trouwens bestormd door jonge fans en moest handtekeningen uitdelen alsof hij Courtois himself was.

morgen-b-wave-festival-in-muze

Morgen B-Wave festival in Muze

Het B-Wave Festival is een jaarlijks festival voor ambient, space music, chillout en Berliner Schule. Er vinden concerten plaats van verschillende acts: op het podium Cosmic Hoffmann meets Udo Hanten (Duitsland), Rainbow Serpent (Duitsland), Erik Seifert feat. Josef Steinbüchel (Duitsland) en Sensory++ (België) en in de foyer Rob Papen (NL), Sherman (Filterbank) (België), Stockman (foto, Heusden-Zolder), Bysenses (België) en Kevin Lux (USA). Er zijn demo's van Rob Papen en Sherman Filterbank. Ook zijn verschillende nationale en internationale recordlabels en verdelers, gespecialiseerd in de elektronische muziek, vertegenwoordigd. Dit festival is een must voor synth-lovers, electronic nerds, space-freaks en modular knob-twisters. Tickets te koop via: www.b-wave.be

weinig-respect-voor-schoolomgeving

Weinig respect voor schoolomgeving

De actie Veilig Schoolverkeer bracht de politie vandaag naar de buurt van de St.-Jan Berchmansschool. In de buurt van de school van Viversel controleerde de verkeersdienst het negeren van de gewichtsbeperking. Twee vrachtwagenbestuurders stoorden zich daar niet aan en kregen een onmiddellijke inning. Bij een snelheidscontrole in de buurt van gemeenteschool Beekbeemden passeerden 391 voertuigen het flitstoestel. 50 bestuurders reden te snel op de Ringlaan. 2 overtreders krijgen een extra boete voor gsm'en aan het stuur.

de-pk-monsters-gaan-de-strijd-aan

De pk-monsters gaan de strijd aan

Dit weekend scheuren de pk-monsters over Circuit Zolder tijdens de FIA European Truck Grand Prix. De afgelopen jaren was dat telkens het strijdtoneel van de beste truckracers uit heel Europa, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, maar we mogen ook onze Belg Jean-Pierre Blaise niet vergeten. De man uit de regio Verviers zit dagelijks achter het stuur van zijn brandstoffentankwagen, maar in 't weekend gaat het er minder voorzichtig aan toe. Hij rijdt met een MAN en behaalde dit seizoen (…) Lees het hele bericht

vkw-top-500-grote-sprong-voor-heusden-zolder

VKW Top 500: grote sprong voor Heusden-Zolder

Vanmorgen heeft VKW-Limburg zijn jaarlijkse top 500 voorgesteld, een studie van het Limburgse bedrijfsleven met de grootste bedrijven in volgorde van hun omzet. In deze editie staan 24 bedrijven uit Heusden-Zolder. Deze gemeente wint liefst 4 top 500 bedrijven en is daarmee de grootste stijger: het gaat van 9 naar plaats 4 achter Genk, Hasselt en Tessenderlo. Spectaculaire nieuwkomers uit Heusden-Zolder zijn VBG en Gateway. De 24 bedrijven zorgen hier samen voor 2504 (…) Lees het hele bericht

alle-straten-in-schakel-2

Alle straten in schakel 2

Vandaag publiceert nutsbedrijf Infrax op zijn website een overzicht van alle straten in Limburg waarop je kunt zien of je straat al dan niet van de elektriciteitstoevoer wordt afgesloten bij een tekort in de winter. Voor Heusden-Zolder staan alle straten in schakel 2, dat betekent dat ze pas in de derde groep vallen bij een stroomonderbreking. Het overzicht vind je hier

brons-voor-g-basketploeg

Brons voor G-basketploeg

Nog meer successen op de Special Olympics, deze keer in het basketbal. Daar heeft de Belgische ploeg brons behaald. In dat team staan heel wat leden van de G-basketploeg van KBBC Zolder. Robbin Belmans, Bram Vanderwaals, Jorn Vangerven maken als atleten deel uit van de ploeg, Valerie Geluykens en Bart Geerdens als partners en Alice Beliën was assistent-coach. BBC Zolder had dus een bijzonder grote inbreng in de medaille.

niels-speelt-de-finale-met-belgie-iii

Niels speelt de finale met België III

Gisteren zag het er niet zo goed uit maar vandaag is de ommekeer gekomen op de Special Olympics voor België III in het voetbaltornooi. Vanochtend wonnen onze landgenoten met 3-4 van Nederland, doelman Niels Vidal moest zich drie maal omdraaien maar zijn maats versaagden niet en ze scoorden liefst 3 keer in de slotfaxe. Na de middag stonden ze super gemotiveerd tegen Luxemburg, Niels hield zijn netten schoon en aan de overkant vielen in iedere helft twee goals, 4-0. Het was nu al feest want morgen spelen ze de finale tegen de Serviërs die Nederland met 7-0 versloegen.

een-nieuwe-manier-om-op-de-trein-te-wachten

Een nieuwe manier om op de trein te wachten?

Een verontwaardigde treinreizigster stuurde ons het volgende door. Aan het perron van het station in Heusden zaten in de loop van de namiddag verschillende jongeren gewoon met hun voeten bijna letterlijk op de sporen. Ze hadden oortjes in om muziek te luisteren zodat ze wellicht de luidsprekers of de belsignalen niet hoorden. Toen de trein bestuurder uitstapte om hen de levieten te lezen, reageerden ze bovendien verontwaardigd ...

debat-over-rwandese-genocide

Debat over Rwandese genocide

Vanavond om 19u30 heeft in het Muzecafé een debat plaats over 'Rwanda, 20 jaar na de genocide'. 20 jaar geleden kwamen bijna 1 miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's om in een strijd om de macht. Daarover gaat Jac De bruyn in gesprek met Laurien Ntezimana, die vertelt over de geschiedenis van zijn land, en de werking van zijn organisatie AMI - Association Modeste et Innocent - die werkt aan bewustwording en verzoening in het land. Ntezimana studeerde onder meer in Leuven. Toen hij later terugkeerde naar Rwanda, werd hij eerst gehuldigd omdat hij Hutu's in bescherming nam, later werd hij beschuldigd van landverraad en gevangen genomen. Nu leeft hij als vluchteling in ons land.

drie-gewonden-bij-botsing

Drie gewonden bij botsing

Aan de Mispelstraat zijn vanmiddag kort voor 3 uur twee auto's gebotst. Daarbij was eerst sprake van één gewonde, maar toen de ziekenwagen ter plaatse kwam, bleken drie personen verwondingen te hebben opgelopen.

weer-dealer-gepakt-op-plein

Weer dealer gepakt op plein

Iedereen kent ze wel, de pleinen en parkings in Heusden-Zolder waar - vooral 's avonds - de Golfjes en BMW's van deze wereld komen aanrijden, even langs elkaar parkeren en dan weer wegstuiven. De afgelopen dagen heeft de politie op enkele van die overlastplaatsen al verschillende jongeren betrapt met drugs. Nu controleerde de politie een auto op de parking van het kerkhof in Heusden-Centrum. Ook die bestuurder had drugs bij zich. Hij kon bovendien geen verzekeringsbewijs voorleggen. De wagen werd in beslag genomen en getakeld.

propaganda-oorlog-rond-remostort

Propaganda-oorlog rond Remostort

De actiegroepen die werken rond de plannen van het Remo-stort en die volgende zondag een sensibiliseringswandeling en -fietstocht organiseren, zijn woedend over een brief van Group Machiels. Die viel vanmorgen in de brievenbussen van de Lindeman, Group Machiels reageert daarin op een recente persconferentie van de actiegroepen waar die zich zorgen maakten over de gezondheid van de buurtbewoners. Volgens Machiels is er niets aan de hand, zijn alle procedures vooraf uitvoerig getest en gebeurt (…) Lees het hele bericht

59-rijden-te-snel-in-schoolomgeving

59 rijden te snel in schoolomgeving

In het kader van de verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer' voerde de politie een snelheidscontrole uit in de schoolomgeving van het Sint-Franciscuscollege, campus Heusden. 665 wagens passeerden het flitstoestel. 59 bestuurders reden meer dan 50 km/u. 2 overtreders kregen een bijkomende bekeuring wegens gsm'en aan het stuur. De flitsauto stond ook in de Schaapsweg maar niemand van de 36 gecontroleerden reed te snel.

help-muze-en-de-groene-apen

Help Muze en de Groene Apen

In CC Muze wordt al jaren stilgestaan bij duurzaamheid en welke rol een cultuurcentrum daarin kan spelen. In 2012 stapte Heusden-Zolder als één van de 8 proefgemeenten mee in het project Groene Apen. Dat wil bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra ondersteunen in hun zoektocht naar milieuzorg en duurzaamheid. Zo werd Muze geholpen in zijn streven naar interne milieuzorg en aandacht voor duurzaamheid en de keuze van leveranciers. Om de ‘milieu-impact’ en de voetafdruk van het cultuurcentrum te verkleinen, wordt nu de hulp van het publiek ingeroepen. Zo wil Muze het mobiliteitsgedrag van zijn bezoekers in kaart brengen en polsen naar het ‘veranderingspotentieel’. Surf daarom voor 8 oktober naar hier en geef je mening. De resultaten kunnen bijdragen tot de leefbaarheid voor iedereen

vredesvlag-wappert-aan-gemeentehuis

Vredesvlag wappert aan gemeentehuis

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de regenboogkleurige vredesvlag uit te hangen. Dit jaar staat de oproep in het teken van ‘ontwapenen om te ontwikkelen’. Minstens 51 Vlaamse Steden en Gemeenten, waaronder Heusden-Zolder, geven gevolg aan de oproep. De vlag wappert sinds vandaag aan het gemeentehuis.

attentie-van-toerisme-voor-circuitmuseum

Attentie van toerisme voor circuitmuseum

De vzw Toerisme Heusden-Zolder trok met kleine attentie naar de museumwerking van Circuit Zolder om daarmee de goede samenwerking te onderlijnen. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-18-september-2014

Vandaag gezien

Een mooie nazomer levert even mooie beelden op, zo legde Mia Theunis vast.

76-km-wandelen-in-de-wijers

76 km wandelen in De Wijers

Regionaal Landschap Lage Kempen en Toerisme Limburg vzw brengen samen een langeafstandswandeling door De Wijers uit. Die gidst de wandelaar 76 km lang door de mooiste landschappen van De Wijers en verbindt de 7 bestaande wandelgebieden van het vijverlandschap in Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Zonhoven, Diepenbeek en Lummen. De 76 km zijn uniform en duidelijk bewegwijzerd, de wandeling is lusvormig, zodat je steeds terugkomt aan het vertrekpunt. Er zijn 14 startplaatsen, verspreid over het hele gebied, een aantal is makkelijk bereikbaar met bus of trein. Er zijn ook drie 'inkortingen' met lussen waardoor dagtochten van 24 km kunnen gemaakt worden. Bij de langeafstandswandeling hoort een duidelijke overzichtskaart, met praktische wandelinformatie en een duidelijk overzicht van de startpunten. Die duidt ook de Grote Routepaden-route aan en de bestaande wandelgebieden. Een informatieboekje bevat toeristische en praktische informatie. Kaart en boekje zitten in één pakket, te koop voor € 5 bij de toeristische diensten of via het regionaal landschap 

groeien-in-geloof-gaat-weer-van-start

'Groeien in Geloof' gaat weer van start

In 2006 startte in de parochiegemeenschap Bolderberg-Viversel de groep 'Groeien in Geloof' met een 10-tal leden. Het ging toen om pastoraal animatoren, en nu zijn ze nog altijd met een 7-tal actief. Ze bestuderen het Johannes evangelie en toetsen het aan de situatie van vandaag. Op dinsdag 23 september van 19u30 tot 22 uur start het nieuwe werkjaar, in ’t Quirinuszaaltje aan de kerk van Viversel. Iedereen is welkom, maar liefst voor 21 september een seintje geven aan (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-met-korte-agenda-2

Gemeenteraad met korte agenda

De gemeenteraad, die volgende week donderdag vergadert, heeft buiten het eerder gemelde straatnamenverhaal, nog 10 andere punten op zijn openbare agenda staan. Bij de politie moeten twee inspecteurs aangeworven worden om gepensioneerden te vervangen. Aan de vzw Dorpsraad Boekt moet de raad een doorgeeflening kwijtschelden die diende voor de verbouwing van het buurthuis, maar het nieuwe buurthuis maakt dat overbodig. De meeste andere punten slaan op grondgebiedszaken. De raad begint om 19 uur.

goud-voor-stevie-nagy

Goud voor Stevie Nagy

Op de Special Olympics heeft Stevie Nagy vandaag goud behaald in het badminton. Stevie won na een spannende poule. Hij is lid van badmintonclub Smash zodat ze daar binnenkort een feestje te vieren hebben.

ook-veel-sportievelingen-in-beekbeemden

Ook veel sportievelingen in Beekbeemden

Ook in de Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden wordt de Week van de Sportclub levend gehouden. Daar verschenen ook een heleboel kinderen vandaag in sportieve outfit op school. (foto An Vanoppen)

politiesamenwerking-met-beringen-ham-tessenderlo

Politiesamenwerking met Beringen/Ham/Tessenderlo

De politiezone Heusden-Zolder gaat samenwerken met Beringen-Ham-Tessenderlo. Het gaat niet om een fusie, maar op een aantal domeinen slaan beide zones de handen in elkaar of ondersteunen ze elkaar. Dat moet de efficiëntie verhogen en de kosten in de hand houden. Vrijdag wordt meer toelichting gegeven door de chefs en de burgemeesters van de betrokken zones.

het-weer-onweersdreiging

Het weer: onweersdreiging

Een omvangrijke depressie ten westen van Portugal verdrijft de anticyclonale invloeden, waardoor er een einde komt aan het stabiele najaarsweer en de neerslagkansen gestaag toenemen met een dreiging voor onweer. Na het weekend meldt zich een nieuw hogedrukgebied en wordt het rustiger en droger, maar de aangevoerde lucht is ook een stuk kouder.
Vandaag was waarschijnlijk de warmste dag van deze maand en ook vanavond houden we het nog lang zacht. Tijdens de nacht wordt de atmosfeer echter onstabiel en (…) Lees het hele bericht

belgie-iii-verliest-in-slotminuten

België III verliest in slotminuten

Op de Special Olympics leek het lange tijd goed te gaan voor België III, tot 5 minuten voor het einde stonden ze 2-1 voor. Niels Vidal kon zijn doel goed verdedigen, maar in de laatste vijf minuten scoorde België II nog twee keer, 2-3 dus. Het zal moielijk worden om zich tegen Nederland en Luxemburg nog te kunnen plaatsen.

kikker-te-gast-op-woensdag-bibdag

Kikker te gast op Woensdag Bibdag

Vandaag is 'Woensdag Bibdag' weer van start gegaan, de wekelijkse activiteit voor kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. Vandaag vertelde en knutselde Inge rond het verhaal 'Kikker is een held' van Max Velthuijs. Na het verhaal, knutselden de kinderen een leuke kikker.

college-in-beroep-tegen-vergunning-magazijn

College in beroep tegen vergunning Magazijn

Het schepencollege gaat bij de raad voor vergunningsbetwistingen in beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning die de deputatie in augustus afleverde voor het project Centraal Magazijn met appartementen en winkelruimtes op De Schacht. Eerder had het schepencollege die vergunning geweigerd, daarop was de projectontwikkelaar in beroep gegaan bij de deputatie. Ook de bevoegde ambtenaar bij de provincie adviseerde om geen vergunning af te leveren en somde daarvoor een heel aantal argumenten op. Maar de deputatie - op dat ogenblik zonder de SP.a-gedeputeerden - gaf toch een positief advies. En nu gaat de gemeente dus weer in hoger beroep.

2-auto-s-in-beslag-genomen

2 auto's in beslag genomen

Ook vandaag hielde de politie controles in het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer', nu was de omgeving van de collegecampus Heusden aan de beurt. 2 leerlingen die het rode voetgangerslicht negeerden, kregen een jongeren proces-verbaal en mogen in november naar de verkeersvormingsklas. 2 wagens bleken niet verzekerd te zijn, ze werden in beslag genomen en getakeld. Eén overtreder uitte bedreigingen aan de inspecteurs. Voorts begingen 4 bestuurders een verkeersinbreuk wegens gsm'en aan het stuur (1), niet dragen van de gordel (1) en parkeren in een bocht (2).

vandaag-gezien-17-september-2014

Vandaag gezien

Een zwarte kraai, op zich een prachtige vogel, volgens sommige mythen brengt hij ongeluk. (foto Marcel Gybels)

142-tegen-de-flitslamp

142 tegen de flitslamp

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners controleerde de politie de snelheid van 900 wagens. 142 bestuurders reden te snel in OLV-straat (18), Westlaan (77), Zandstraat (20) en Koolmijnlaan (27). In Barrierstraatje reed niemand van de 14 passerende auto's te snel.

naar-school-in-sportoutfit

Naar school in sportoutfit

Het is de week van de sportclub. Daarom werd vandaag een Toon-je-sport[!]school'-dag georganiseerd waarbij de kinderen in sportkleding naar school komen en zo ook hun collega's met hun sporttak konden laten kennismaken. Aan de Vrije Basisschool De Springplank in Eversel daagden vandaag heel wat voetballers, basketters, volleyballers, ruiters, judoka's, boksers, balletdanseressen, turners, BMX-ers en veldrijders op.

kopzorgen-voor-vck-bij-seizoensstart

Kopzorgen voor VCK bij seizoensstart

Zaterdagavond om 20u30 start voor VCK Bolderberg de volleybalcompetitie in tweede divisie. Maar trainer Van de Perre heeft nog heel puzzelwerk door de blessurelast, want Vanesch en Hoeyberghs liggen nog in de lappenmand, en aan Dethier en Palmers wordt nog gewerkt om ze weer speelklaar te krijgen. De rest van de equipe staat gretig klaar om de buren uit Zonhoven een warme avond te bezorgen.

buurt-koolmijnlaan-is-wegpiraten-beu

Buurt Koolmijnlaan is wegpiraten beu

Enkele buurtbewoners van de Koolmijnlaan hebben de koppen bij elkaar gestoken, want ze zijn de overlast beu. De jongste maanden worden Koolmijnlaan en zijstraten geteisterd door lawaaierige auto's die er tegen hoge snelheid doorscheuren. Meestal gaat het om BMW's, die racen, bumperkleven, hun banden laten gieren, rechts inhalen, vlak voor een bocht voorbijsteken om dan even verder weer af te slaan, ... De buurtbewoners vinden dat hun rust en de leefbaarheid van de wijk verstoord wordt. Uit schrik voor represailles durven ze zelf niet met naam of foto in de media, maar ze dringen bij gemeente en politie wel aan op maatregelen. (foto Dimitri Reynders) UPDATE Ondertussen komen gelijkaardige meldingen binnen van aan de rotonde aan de kerk, uit de Guido Gezellelaan en aan de rotonde ter hoogte van Everselkiezel. Telkens is sprake van BMW's.

win-een-ballonvlucht-boven-de-wijers

Win een ballonvlucht boven De Wijers

Zondag 28 september is het de Dag van de Wijers. In een groot deel van Midden- en West-Limburg krioelt het dan van de activiteiten die het land van de 1001 vijvers in de belangstelling brengen. Tot de hoofdattracties behoren de ballonvluchten, ideaal om het prachtige gebied met al zijn troeven vanuit de lucht te bewonderen. Er is nog één ballonvlucht te winnen en die gaat naar een lezer van de Internetgazet. Daarvoor moet je wel het antwoord vinden op onderstaande vragen:
1. Welke Franse broers hebben de basis gelegd voor de moderne ballonvaart?
2. Wie maakte als eerste een solo-ballon-vlucht rond de wereld
3. Hoeveel hectaren water en riet telt het gebied De Wijers ongeveer?
4. De Wijers is een samenwerking van onder meer gemeentebesturen en organisaties. Om hoeveel partners gaat het in het totaal?
Stuur uw antwoorden voor zondag 21 september middernacht naar redactie [!] heusden-zolder.eu met vermelding van uw volledige naam en adres. Maandag kennen we de winnaar.

afslag-suska-is-geopend

Afslag Suska is geopend

Enkele dagen later dan voorzien, is op Suska-Berg de afslag richting Guido Gezellelaan vandaag dan toch opengesteld. Daarmee zijn de werkzaamheden voor de herinrichting van de omgeving Graaf de Theuxlaan-Rinckaersweg helemaal in hun laatste fase terecht gekomen. (foto Dimitri Reynders)

anadol-en-vrijheid-spelen-gelijk

Anadol en Vrijheid spelen gelijk

Vanavond werd er gevoetbald voor de Expolinecup. In de terugwedstrijd van de halve finale speelden FC Anadol en Vrijheid Zolder 1-1 gelijk. Derde provincialer Vrijheid had in de heenwedstrijd vierde provincialer Anadol met 8-1 verslagen.

niels-laat-geen-bal-binnen

Niels laat geen bal binnen

Het Belgisch elftal III, met in het doel onze dorpsgenoot Niels Vidal, nam het vandaag op de Special Olympics op tegen Servië. De Belgen domineerden de eerste helft, maar gingen rusten met 0-0. In de tweede helft waren het de Serviërs die domineerden en voor doelgevaar zorgden, maar Niels hield de netten schoon en het bleef bij een brilscore. Morgen neemt Belgie III het op tegen België II, donderdag staan Nederland en Luxemburg op het programma. Dagelijks zakken trouwens supporters van Niels naar Berchem af om de G-sporters te steunen. (foto's Julien Maebe)

sonja-claes-in-bureau-vlaams-parlement

Sonja Claes in bureau Vlaams parlement

Terwijl op federaal niveau alle aandacht gaat naar de regeringsonderhandelingen, komen in het Vlaams parlement de werkzaamheden stilaan op gang. Vandaag heeft de CD&V-fractie de functies verdeeld die haar zijn toebedeeld. Het gaat onder meer om twee leden in het bureau van het Vlaams parlement. Een deel van de legislatuur zal Sonja Claes in het bureau zetelen, nadien ruimt ze plaats voor Katrien Schryvers.

werken-in-bibliotheek-vorderen

Werken in bibliotheek vorderen

Door de natte maand augustus is het droogproces van de chappe in de bibliotheek nog niet ten einde en kunnen de parketvloer in het leescafé en de gietvloer in de bibruimte nog niet aangebracht worden. Toch is de afgelopen tijd hard doorgewerkt. Zo zijn de elektriciteit, data-bekabeling, ventilatie, verwarming en sanitair verder afgewerkt. Ook het buitenschrijnwerk is aangepakt en de zonnewering aan de nieuwe personeelsruimte is geplaatst. Voor het interieur zijn de materialen en kleuren gekozen zodat alles in de ateliers wordt voorbereid.

proeflessen-kyu-step-voor-kinderen

Proeflessen KYU-Step voor kinderen

Badmintonclub Hebad Heusden organiseert iedere zondagmorgen KYU-Step proeflessen. Om 9u30 wordt van start gegaan voor anderhalf uur badmintonplezier in de sporthal van Eversel. Kinderen tussen 4 en 9 jaar moeten nu zondag zeker eens een kijkje komen nemen. De proeflessen - zonder verplichting - lopen nog twee weken, er is plaats voor 20 kinderen.

ignace-schops-naar-congres-in-syndney

Ignace Schops naar congres in Syndney

In november zal onze dorpsgenoot Ignace Schops ons land in Sydney vertegenwoordigen op het World Parks Congress 2014 van de International Union for Conservation of Nature. Dat is een belangrijk congres over natuurbehoud, klimaatwijziging en duurzaamheid dat om de tien jaar wordt georganiseerd. Natuurspecialisten moeten regerings- en bedrijfsleiders uit de hele wereld uitleggen welke milieuvriendelijke oplossingen er zijn voor problemen als de klimaatwijziging en het afnemen van de (…) Lees het hele bericht

burgers-en-schnitzels-met-wormen-bij-damhert

Burgers en schnitzels met wormen bij Damhert

Het Heusdense voedingsbedrijf Damhert lanceert de eerste vleesvervangers op basis van wormen. Het sluit daarmee aan bij een discussie die de jongste tijd woedt over het tekort aan (traditioneel) voedsel voor iedereen, de grote ecologische voetafdruk van vleesconsumptie en de aanwezigheid van 40 ton insecten per mensen op de aarde. Bij Damhert hebben ze twee jaar in gewerkt om in eigen huis zulke vleesvervangers te ontwikkelen. Daarbij is gekozen voor de larve van de Buffalo-kever. Dat zijn (…) Lees het hele bericht

ook-partnersteden-lieten-la-muze-smaken

Ook partnersteden lieten La Muze smaken

Tot vorig jaar kwamen de afgevaardigden van de partnersteden in december naar Heusden-Zolder voor de kerstboomplanting. Maar dat werd praktisch en logistiek alsmaar moeilijker zodat er vorig jaar met een feestelijke editie een punt achter werd gezet. Dit weekend waren delegaties uit Bad Arolsen, Brilon en Saint-Hubert aanwezig, samen met de petereenheid CBOS Leopoldsburg. Ze bezochten er domein Meylandt en pikten een deel van de festiviteiten van 40 jaar Muze mee. Samen met burgemeester en schepenen proefden ze er ook van de gloednieuwe La Muze. (foto Roger Borgions)

toezicht-rond-scholen-en-op-schoolroutes

Toezicht rond scholen en op schoolroutes

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie Veilig schoolverkeer - van 15 september tot 10 oktober - hield de politie bij het schoolbegin toezicht op het fietsgedrag van leerlingen en het rijgedrag van de ouders. 16 scholieren kregen een jongeren-pv wegens fietsen zonder handen aan het stuur (7), andere weggebruikers in gevaar brengen (4) en technische gebreken aan de fiets (4). Zij worden binnenkort uitgenodigd voor een verkeersvormingsklas in het politiecommissariaat. Bij een snelheidscontrole in de buurt van de collegecampus passeerden 830 wagens de snelheidsmeter. 8 bestuurders reden te snel. De politie plant verschillende acties tijdens de themamaand, zowel in de schoolomgeving als op de schoolroutes.

vrijdag-vrijetijdsbeurs-voor-kinderen

Vrijdag vrijetijdsbeurs voor kinderen

Op vrijdag 19 september organiseert de lagere school van Berkenbos samen met de afdeling welzijn van de gemeente een vrijetijdsbeurs voor alle kinderen van de lagere school. Kinderen kunnen er op een actieve manier kennismaken met het vrijetijdsaanbod in en rond de gemeente. Workshops zoals badminton, turnen, dans, academie, kinderkrant, spelotheek…laten hen tijdens korte momenten proeven en beleven. De beurs duurt van 9 tot 15 uur en aansluitend zijn de ouders uitgenodigd voor een leuke receptie

jongeren-met-drugs-op-overlastplaatsen

Jongeren met drugs op overlastplaatsen

In het kader van overlast door rondhangende jongeren voerde de lokale recherche controles uit op verschillende overlastplaatsen. Op 3 plaatsen werden jongeren aangetroffen die in het bezit waren van verboden middelen zoals cannabis, weed en hasj. De drugs zijn in beslag genomen. De verkeersdienst hield toezicht op het racen op Koolmijnlaan. Eén bestuurder trachtte de controle te ontvluchten. Na een korte achtervolging die opliep tot 140 km/u werd de roekeloze jongere aan de kant gezet. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Hij zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

het-geluk-zit-in-een-s

Het geluk zit in een s

In juni berichtten we al over de nieuwe straatnamen in Heusden-Zolder, waar nogal veel bloemen in zaten. Die zijn toen een eerste keer de revue gepasseerd op de gemeenteraad, nadien volgde een openbaar onderzoek. Daarbij kwam maar één bezwaar binnen: Gelukstraat zou met een dubbele s moeten geschreven worden. Een adviesvraag aan de cultuurraad bleef onbeantwoord waardoor het als gunstig werd beschouwd. In de rest van het land kom je beide schrijfwijzen tegen, maar bij ons zal de Gelukstraat zal dus Geluksstraat gaan heten, een lettertje verschil. We kunnen er alleen maar grotere gelukzakken van worden, zonder s.

tour-of-duty-band-doet-muze-ontploffen

Tour of Duty Band doet Muze ontploffen

Eén van de sluitstukken van het feestweekend in Muze was de Tour of Duty Band. Een band die ervoor zorgt dat iedereen uit de bol kan gaan op muziek uit de jaren '60. Ze konden nog net ingetoomd worden of het dak ging van de Muze en dat is natuurlijk nog te vroeg zolang het cultuurcentrum in De Verdieping niet klaar is. Maar het feest, dat was de afgelopen dagen compleet. (meer foto's van Ria De Clerck)

raadsleden-willen-magazijn-in-commissie-bespreken

Raadsleden willen Magazijn in commissie bespreken

Vandaag zou het schepencollege beslissen om al dan niet in beroep te gaan tegen de bouwvergunning die de deputatie heeft afgeleverd voor het Centraal Magazijn. Maar vanuit verschillende hoeken, ook van leden van de meerderheid, is te horen dat er nog ruimschoots de tijd is om die knoop door te hakken en dat er in plaats een overhaast besluit te nemen beter eerst een gemeenteraadscommissie aan de zaak zou gewijd worden. De raadsleden willen het dossier weghalen uit zijn zweem van politieke (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-september-2014

Vandaag gezien

Eric Lefèbvre kreeg thuis een rare gast op bezoek,hij verblijft er al enkele dagen zonder zich kenbaar te maken.

onze-lieve-vrouwgilde-wint-gemeentetornooi

Onze-Lieve-Vrouwgilde wint gemeentetornooi

Het jaarlijkse gemeentelijk schutterstornooi boogschieten op staande wip is gewonnen door de Koninklijke Onze Lieve Vrouwgilde uit de Schaapsweg. Die behaalde 90 punten en hield daarmee Sint-Willibrordus, Heilig-Hart, Sint-Martinus en Sint-Sebastiaan achter zich. Alles samen namen er 61 schutters deel en de gastgilde, Sint-Martinus, leidde alles in goede banen. Schepen van sport Peter Tielens mocht de wisselbeker uitreiken aan de voorzitter van de OLV-gilde. (foto Lieven Kaerts)

circuit-in-het-teken-van-de-fiets

Circuit in het teken van de fiets

Op Circuit Zolder stond zowat alles in het teken van de fiets vandaag. Op de BMX-track werd strijd geleverd in verschillende manches. Op de omloop zelf werd een koppeltijdrit gereden met telkens een ouder en een kind. Ook Marc Wauters nam eraan deel. En ondertussen bracht een delegatie van Wielerbond Vlaanderen een bezoek aan het circuit, en ook het museum. (straks meer foto's van Yves Maex)

auto-s-botsen-in-brugstraat

Auto's botsen in Brugstraat

Rond twintig over één vanmiddag zijn in de Brugstraat twee auto's gebotst. Daarbij viel een gewonde. Doordat de wagens dwars over de weg stonden, verliep het verkeer richting kerk een tijdje moeilijk.

rocco-di-turi-jongleert-met-conte

Rocco Di Turi jongleert met Conte

Dat Rocco Di Turi veel in zijn mars heeft hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. In het Muzecafé voerde hij vanmiddag zijn nieuwste meesterwerkje op, hij vertolkte er werk van Paolo Conte. In de vroege avond doet hij dat trouwens nog eens over in de schouwburg. (meer foto's van Ria De Clerck en een voorproefje)

werken-zorgen-voor-files

Werken zorgen voor files

Het was aangekondigd en de werkzaamheden op de E 313 tussen Lummen en Industrie Zolder-Lummen hebben het hele weekend voor vertragingen gezorgd, zoals in de verte te zien op deze luchtfoto gemaakt vanuit een Embraer. (foto Davy Neuteleers)

geen-licht-dus-geen-wedstrijd-in-berkenbos

Geen licht dus geen wedstrijd in Berkenbos

In het basketbal heeft BBC Heusden zijn vier thuiswedstrijden gewonnen: De senioren A namen vanaf de start afstand van Leopoldsburg B en wonnen zo met 58-32. De senioren B beslisten een thriller tegen Zonhoven C in de slotfase met enkele driepunters: 51-46. De miniemen klopten de dorpsgenoten uit Zolder met 69-46 en de kadetten stuurden Leopoldsburg met een droge 81-29 naar huis. De pupillen moesten onverrichter zake terugkeren van Berkenbos want in de sporthal daar brandde het licht niet, en een technicus kon het niet herstellen.

nipt-verlies-voor-kvv-anadol-wint

Nipt verlies voor KVV, Anadol wint

In vierde provinciale A heeft KVV Heusden-Zolder met 1-0 verloren bij Breugel. Anadol won met 0-3 bij VV Lummen.

vrijheid-wint-in-lommel-1

Vrijheid wint in Lommel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 2-3 gewonnen in Lommel. Statie Zolder verloor met 1-2 van Grote Brogel.

weyts-had-moslims-en-slachthuizen-verwittigd

Weyts had moslims en slachthuizen verwittigd

Vlaams minister Weyts heeft de Moslimexecutieve en de Federatie van Slachthuizen verwittigd over zijn beslissing over het verbod op rituele slachtingen op tijdelijke slachtvloeren, voor de communicatie de deur uitging. Dat heeft plaatselijk N-VA-voorzitter Robert Lemmens bij de minister vernomen. Via diezelfde Moslimexecutieve wil Weyts ook gesprekken met de moslimgemeenschap organiseren rond het volgende Offerfeest. UPDATE Ondertussen heeft schepen Engin Özdemir zijn licht opgestoken bij de Moslimexecutieve en daar wordt in alle toonaarden ontkend dat minister Weyts hen vooraf heeft geïnformeerd. UPDATE Verdere navraag leert dat één van de kopstukken van de executieve een uur voor de verspreiding van het persbericht een telefoontje heeft gehad van het kabinet Weyts met de mededeling wat er op til was.

nazomer-of-voorherfst

Nazomer of voorherfst?

Een deugddoend zonnetje, maar ook gevallen bladeren, spinnenwebben en paddenstoelen, we zitten op de grens tussen zomer en herfst, de ideale tijd voor een wandeling waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken. (foto's Gust Ischen)

recht-uit-het-oude-italie

Recht uit het oude Italië

Eén van de blikvangers in de viering van 40 jaar Muze gisteravond was Al Paone. Samen met Igor Maseroli, Marco Cirone, Tommy Del Campo en Jeluzzo Del Bosco bracht hij een mix van swing, boogie. Italiaanse evergreens uit oude maffiafilms. Mister Paone, rasentertainer en gepassioneerd womanlover laat niemand in het publiek stilzitten. (meer foto's van Ria De Clerck)

vck-wint-bekermatch

VCK wint bekermatch

In een wedstrijd voor de volleybalbeker van Limburg heeft VCK Bolderberg Wara Genk B verslagen met 3-1. Setstanden waren 25-27, 25-20, 26-24, 25-15. Volgende zaterdag is er de eerste competitiematch, thuis tegen Zonhoven.

opdoffer-voor-bolderberg

Opdoffer voor Bolderberg

In de derde provinciale A heeft FC Bolderberg vanavond een opdoffer geïncasseerd bij Achel. Het werd 6-2.

si-maakt-het-af-in-de-slotfase

SI maakt het af in de slotfase

In een volle Olympia heeft zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder de buren uit Koersel verslagen met 4-3. De eerste helft verliep eerder aftastend en bij de rust stond het 1-0. Na de rust ging het wat op en neer met ook een sterker Koersel, de bezoekers gingen erop en erover en het stond 2-3 op vijf minuten voor tijd. Toen werd een al dan niet terechte strafschop gefloten tegen Tom Mignolet die daarbij rood opliep. Lennert Thoelen zette om en even later trapte hij ook nog de winning goal tegen de netten. Koersel gooide zelfs zijn keeper in de strijd in de jacht op een terecht gelijkspel, maar dat kwam er niet. Volgende week speelt SI weer een derby, in Beverlo.

turks-feest-op-het-braderieplein

Turks feest op het Braderieplein

Het islamitisch Informatie Centrum organiseert vandaag en morgen op het Braderieplein een kermes, dat is te vergelijken met wat ze hier vroeger verstonden onder een 'Vlaamse kermis'. Er is een tentencomplex opgetrokken, je kunt er kiezen uit allerlei soorten eten, drinken en versnaperingen - een uitgelezen kans om kennis te maken met wat Turkse specialiteiten - en ook kinderanimatie. Het centrum zelf verzorgt er een informatiestand waar je ook een ander beeld krijgt op de Islam dan waar we de jongste tijd mee geconfronteerd worden uit het buitenland. Voor alle duidelijkheid: iedereen is welkom op het volksfeest. (foto's Ronny Vanthienen)

gasten-uit-andorra-zijn-vertrokken

Gasten uit Andorra zijn vertrokken

Vandaag zijn de gasten van Andorra uit Heusden-Zolder vertrokken naar Mol waar ze samen met alle andere landen zullen verblijven tot het einde van de Special Olympics. Van daaruit zullen ze dagelijks naar de verschillende competitieplaatsen gaan. Gisteren al werd het afscheid gevierd na vier dagen Heusden-Zolder met een barbecue en de nodige ambiance. Vandaag waren trouwens verschillende mensen uit Heusden-Zolder in Brussel om hun gasten tijdens de openingsceremonie toe te juichen. Wie wil gaan kijken, alle wedstrijden zijn gratis, behalve de slotceremonie in het sportpaleis.

t-kuipershof-was-een-legoparadijs

't Kuipershof was een Legoparadijs

Voor kinderen - en jongeren - was 't Kuipershof vandaag een speelparadijs, voor de ouderen was het puur nostalgie. De KWB organiseerde er een Legodag. Daarbij kon je er het bouwspeelgoed in alle maten en kleuren bewonderen. Van de klassieke bouwblokjes tot en met de bouwdozen met elektronica. Er waren 235 bezoekers. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-13-september-2014

Vandaag gezien

Marcel Gybels trof deze schitterende blauwe vlinder aan in zijn tuin.

duimen-voor-niels-vidal

Duimen voor Niels Vidal

Niels Vidal is vanmorgen gepakt en gezakt naar de Special Olympics vertrokken, fier en gespannen, want hij komt uit voor het Belgische voetbalteam. In Antwerpen worden 12000 supporters verwacht en Niels en co willen knokken voor een podiumplaats. Heusden-Zolder zal natuurlijk ook supporteren voor de delegatie uit Andorra, die bij ons verblijft, maar onze eigen atleten zullen niet uit het oog verloren worden. (foto Julien Maebe)

de-feel-good-van-along-comes-mary

De 'feel good' van Along Comes Mary

Als er in Muze gefeest wordt, is Along Comes Mary vaak van de partij. Dus ook tijdens dit jubileumweekend. Als Marij met haar band optreedt, word je gewoon goedgezind. Een rasechte performer begenadigd met een prachtige stem en ondersteund door steengoeie muzikanten. Zo'n optreden is een ideaal medicijn voor wie even met een dipje zit. En zeker nog goed voor de komende 40 jaar.
 (meer foto's van Ria De Clerck en clips van Frans Morawski)

moskeevertegenwoordigers-willen-overleg

Moskeevertegenwoordigers willen overleg

De Limburgse moskee-vertegenwoordigers - onder wie onze dorpsgenoot Erkan Konak - hebben overleg gepleegd over de beslissing van minister Weyts over de tijdelijke slachtinrichingen. Ze betreuren de eenzijdige beslissing van de minister. "Wij hebben de laatste jaren samen met de lokale overheden enorm geïnvesteerd in een goede samenwerking, en de nodige inspanningen geleverd om het Offerfeest binnen het wettelijk kader te laten plaatsvinden. Met behulp van de tijdelijke slachtinrichtingen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-103

De kijk van Richie

Willen we niet allemaal rijk worden?

open-monumentendag-in-woutershof

Open Monumentendag in Woutershof

De Open Monumentendag 2014 wordt in Heusden-Zolder maar bescheiden meegemaakt. Alleen het Woutershof, het heemkundig museum van Zolder, neemt deel met een opendeur zondag van 10 tot 18 uur. Centraal staat de rol van Wereldoorlog I in de gemeente. De mensen van de heemkundige kring staan klaar voor een woordje uitleg.

het-weer-warmer-na-het-weekend-3

Het weer: warmer na het weekend

Hoewel de barometer hoge luchtdruk aangeeft, kunnen zwakke storingen tijdens het weekend over onze streken doordringen. Deze storingen worden voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden en een grote kans op mist. Na het weekend is er meer zon en het kwik gaat de hoogte in. In de tweede helft van de week wordt het echter onweerachtig.
Morgen is de kans op mist in de ochtend met lage wolken erg groot. De bewolking is zelfs dik genoeg om hier en daar een drupje motregen te lossen. Meestal is het echter (…) Lees het hele bericht

berkenbos-heeft-zijn-berenboekenkast

Berkenbos heeft zijn Berenboekenkast

Met een enthousiaste kindergroep letterlijk in de rug, mocht burgemeester Mario Borremans vanmiddag aan kleuterschool Pagadder en de lagere school Berkenbos in de Sint-Maartenlaan de volgende Berenboekenkast voor Heusden-Zolder openen. Voordien waren er al berenversjes voorgedragen, een rapoptreden ten beste gegeven, woordjes uitleg door Gerlinde Gilissen van het Berenhuis en de schooldirectrice. De burgemeester - die moest rekening houden met een jongere concurrent - benadrukte het belang van lezen en taalkennis. Als het enthousiasme van het openingsfeest wordt doorgetrokken, dan heeft de boekenkast in Berkenbos een mooie toekomst. (meer foto's van Marina Poelmans)

knettergekke-wereldartiesten-die-ronaldo-s

Knettergekke wereldartiesten die Ronaldo's

Circus Ronaldo maakt nog een heel weekend lang Muze onveilig met zijn voorstelling Amortale, 't is te zeggen, ze slopen hun eigen circustent op het grasterrein langs het cultuurcentrum Met wat geluk krijg je nog een plaatsje voor de extra voorstelling van zondag te pakken. (foto's Lenscollectief)

andere-oplossing-voor-offerfeest-doorkruist

Andere oplossing voor Offerfeest doorkruist

In Heusden-Zolder werd al aan een andere regeling gewerkt voor het Offerfeest, maar die wordt nu doorkruist door de beslissing van minister Weyts. Normaal gezien zou volgende maand - 5 oktober - voor het laatste een tijdelijke slachtvloer zijn georganiseerd. De moskeeverenigingen en het gemeentebestuur waren in onderhandeling om een vaste slachtvloer te installeren waar alles hygiënischer en minder chaotisch zou verlopen. Daarbij werd gekeken naar een plek bij de Selimeyemoskee. Maar ook dat mag (…) Lees het hele bericht

diefstal-en-vluchtmisdrijf

Diefstal en vluchtmisdrijf

Op een bouwwerf in de Kerkenbosstraat is een compressor gestolen. De diefstal werd vanmorgen ontdekt. De politie is ook op zoek naar de autobestuurder die kort over half drie op de Koolmijnlaan een fietser aanreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde. De fietser raakte gewond.

tijdelijke-slachtvloer-volgend-jaar-verboden

Tijdelijke slachtvloer volgend jaar verboden

Vanaf volgend jaar wordt ritueel slachten in Vlaanderen op tijdelijke slachtvloeren volledig verboden. Dat heeft Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts vanmiddag bekendgemaakt. Dit jaar mag het nog wel tijdens het Offerfeest, maar vanaf volgend jaar is het dus helemaal verboden. Dat betekent ook dat een tijdelijke slachtvloer zoals die in Heusden-Zolder op De Schacht werd ingericht niet langer toegelaten is. Wie dieren ritueel wil slachten, kan dat alleen nog in een erkend slachthuis. Weyts wil daarmee naar eigen zeggen dat de Europese regelgeving over onverdoofd slachten onverkocht wordt nageleefd.

nieuwe-fairtrade-reisgids-voor-leerkrachten

Nieuwe fairtrade reisgids voor leerkrachten

De reisgids 'Ik zag twee beren eerlijke honing smeren' die de gemeente twee jaar geleden samen met Het Berenhuis ontwikkelde, is herwerkt. Er is nu een gids op maat van leerkrachten van het 5de en het 6de leerjaar geschreven en die wordt de komende dagen aan de leerkrachten bezorgd. Het boekje biedt hen tips, suggesties, leuke weetjes en doe-opdrachten rond fairtrade en duurzaamheid. De reisgids is bruikbaar tijdens De Berenwandeling of in de klas. Het is de bedoeling om van de leerkrachten fairtradeambassadeurs in de school te maken. Trouwens, de week van de Fair Trade, van 1 tot 11 oktober, biedt daarvoor een ideale startperiode met tal van actiemogelijkheden. En als ultiem doel: het FairTradeSchool label.

volgend-jaar-geen-circo-paradiso

Volgend jaar geen Circo Paradiso

Er komt volgend jaar geen Circo Paradiso. Het schepencollege heeft beslist om in 2015 geen editie van het tweejaarlijkse kunstenfestival in en rond Muze te laten plaatsvinden. De eerste reden die daarvoor wordt aangehaald is de onzekerheid over de financiering door de overheveling van cultuurbeleid van Limburg naar Vlaanderen. Daarnaast moet de komende jaren de verhuizing van Muze naar De Verdieping voorbereid worden, en dat is volgens schepen van cultuur Marleen Hoydonckx moeilijk te combineren met de organisatie van het kunstenfestival dat vele duizenden arbeidsuren opslorpt. Toch zullen er wel wat kleinere activiteiten mogelijk blijven en bovendien programmeert de academie volgend jaar een heleboel festiviteiten voor haar 50ste verjaardag en daar zal ook Muze in betrokken worden.

amideus-houdt-petanquebeker-thuis

Amideus houdt petanquebeker thuis

Enkele bewoners van rusthuis Berkenbosch waren afgezakt naar de binnentuin van serviceflats Amideus. Daar waren ze ingegaan op de uitdaging van hun collega's voor een wedstrijd petanque. Enkele ploegen per residentie traden in het strijdperk om uiteindelijk een finale met de besten te betwisten. Fons, Nicole, Georges en Antoinette namen het daarin op tegen Maria, Elza Filomène en Marcel. Eerst nam Berkenbosch een grote voorsprong, maar met de laatste worpen konden die van Amideus de overwinnning uit de brand slepen en de wisselbeker thuis houden. Die van Berkenbosch denken nu al aan een revanche.

verkeersmoeilijkheden-op-snelwegen

Verkeersmoeilijkheden op snelwegen

Het verkeer op de E 314 en E 313 in onze regio verloopt de jongste tijd geregeld moeizaam door werkzaamheden en ongevallen. Op de E 314 starten volgende week de voorbereidingen voor de plaatsing van geluidsschermen ter hoogte van de Westlaan. Op de E 313 wordt van vanavond 21 uur tot maandagochtend 6 uur gewerkt vanaf de verkeerswisselaar Lummen tot net voorbij afrit 26 bis Industriezone Zolder-Lummen. Daar wordt de rechterrijstrook van nieuw asfalt voorzien. In de richting van Hasselt blijft complex 26bis het hele weekend dicht en moet het verkeer via complex 26 Lummen-Centrum of 27 Circuit Zolder. Gisteren draaide het verkeer op de E 314 ook al een hele tijd in de soep door een ongeval in de buurt van Terlaemen. (foto)

vanavond-zaalvoetbalderby-si-koersel

Vanavond zaalvoetbalderby SI-Koersel

Het zaalvoetbalseizoen is nog zo pril en toch heeft in sporthal Olympia vanavond al de derby en kaskraker van het jaar plaats. MFC SI Heusden-Zolder krijgt immers RSC Koersel op bezoek. Met spelers tussen de lijnen die een voorgeschiedenis hebben bij beide clubs kunnen het derbygevoel en de rivaliteit alleen maar aangewakkerd worden. De beloften spelen om 20 uur, om 21u15 trappen de eerste ploegen af.

bestelwagen-tegen-verlichtingspaal

Bestelwagen tegen verlichtingspaal

Vanmorgen knalde in de Kapelstraat een witte bestelwagen tegen een verlichtingspaal. De paal kreeg daarbij een flinke knak. Getuigen zagen vervolgens de bestelwagen in volle vaart wegstuiven. Infrax is verwittigd. (foto Rita Vanhove)

la-muze-een-karaktervol-cultuurbier

La Muze: een karaktervol cultuurbier

Voor de viering van 40 jaar cultuurcentrum ontwikkelde onze bierspecialist bij uitstek, Louis Hauquier, in overleg met Eugen Matei van het Muzecafé, een speciaal bier: La Muze. Het is een bijzonder bier, met onder meer gagelkruiden uit Bolderberg. Net zoals het cultuurcentrum is het niet onder één noemer te vatten: verrassend bij de eerste dronk, krachtig, sterk en in de loop van de degustatie komen er verschillende smaken op je papillen. Het wist donderdagavond in ieder geval heel wat culturele geesten te verruimen. Te drinken in het Muzecafé en te koop in enkele lokale drankenwinkels.

van-pioniers-tot-plannenmakers

Van pioniers tot plannenmakers

Op de viering van 40 jaar cultuurcentrum waren veel pioniers aanwezig. Mensen die destijds de fundamenten hebben gelegd zoals toenmalig burgemeester Jef Lemmens, de achtereenvolgende schepenen, en de verschillende voorzitters en ambtenaren die de voorbije decennia ook hebben bijgedragen tot de groei en bloei van Muze, een bruisend cultuurcentrum waar heel Vlaanderen met afgunst naar kijkt en waarvan iedereen benieuwd is welke toekomstplannen tevoorschijn zullen komen.

vreugde-en-vragen-bij-het-cultuurbeleid

Vreugde en vragen bij het cultuurbeleid

Het cultuurcentrum van Heusden-Zolder bestaat 40 jaar, dat wordt heel het weekend gevierd met allerlei optredens, maar het feest werd donderdagavond al officieel ingezet. Eerst was er de voorstelling 'Amortale' van Circus Ronaldo in de circustent. We gaan er nog niets van verraden want die voorstelling loopt ook nog de komende dagen, maar we zouden wel met heel wat superlatieven kunnen schermen, prachtig dus. Vervolgens mocht Muzedirecteur Tom Michielsen zijn talrijke genodigden in de foyer (…) Lees het hele bericht

niemand-dronken-aan-het-stuur-2

Niemand dronken aan het stuur

De verkeersdienst legde overdag in het kader van 'Rijden is blazen' 24 bestuurders een ademtest op. Niemand had teveel gedronken. Op het Braderieplein negeerden 6 bestuurders het parkeerverbod, ingevoerd voor de opstelling van een tent voor een Turks volksfeest. De 6  overtreders kregen een parkeerboete. 2 auto's moesten worden getakeld. 1 eigenaar kwam alsnog ter plaatse en kwam er van af met een optakeling. Ook werd een bromfiets in beslag genomen wegens niet-verzekerd.

volgende-week-signalisatiewerken-op-e314

Volgende week signalisatiewerken op E314

Zoals gemeld start de plaatsingen van de geluidsschermen op de E314 ter hoogte van de Westlaan op 22 september. Maar vanaf de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 september zal de aannemer al signalisatiewerken uitvoeren. Dat zal drie nachter achter elkaar gebeuren. Het verkeer richting Nederland moet dan over één rijstrook, overdag zijn beide stroken beschikbaar. Vanaf vrijdagochtend 19 september gaat het richting Nederland over 2 versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking van 70 per uur. Dat geldt tot het einde van de werken, eind oktober.

fietsencontrole-op-school

Fietsencontrole op school

In de meeste scholen in Heusden-Zolder komen de gemeenschapswachten in het begin van het schooljaar langs voor een fietscontrole. Vandaag was dat het geval in De Springplank. Daarbij worden de remmen gecheckt, de bel, witte reflector voor en rode achter, en ook de reflectoren in de wielen en pedalen worden nagekeken. De meeste fietsen waren in orde om de herfst tegemoet te gaan.

nederlandse-justitie-zet-vergissing-recht

Nederlandse justitie zet vergissing recht

De man uit Heusden-Zolder die op 27 juni bij een grenscontrole in Stein ter plaatse een uitstaande boete van meer dan 1060 euro moest betalen of anders zijn auto zou kwijtspelen, heeft uiteindelijk gelijk gekregen. De Nederlandse justitie heeft nu toegegeven dat ze hem verwarde met een andere man van Turkse afkomst die evenwel in Duitsland woont, en ook een Duitse nummerplaat heeft. Schepen Engin Özdemir had in de zaak bemiddeld. De man ontving nu een brief uit Nederland met excuses en ook de onterechte boete is teruggestort.

paddenstoelen-eten-kan-gevaarlijk-zijn

Paddenstoelen eten kan gevaarlijk zijn

Het zal voor iedere natuurwandelaar al wel duidelijk zijn dat we in een rijke paddenstoelentijd vertoeven. Maar er zitten bijzonder gevaarlijke en giftige exemplaren tussen. Wie paddenstoelen uit de natuur wil eten, moet echt goed op de hoogte zijn, want de afgelopen tijd zijn al heel wat 'slachtoffers' komen aankloppen bij de dokter of op de spoeddienst. Ook in Heusden-Zolder vind je gevaarlijke exemplaren. Zo trof Stefan Was meer dan 10 groene knolamanieten (foto boven), in (…) Lees het hele bericht

het-weer-aangename-maxima-1

Het weer: aangename maxima

Onder invloed van een hogedrukgebied met kern boven de Noordzee wordt droge landlucht vanuit het oosten naar onze streken gestuurd. Af en toe wordt een zwakke storing in deze stroming meegesleurd, maar neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht. De temperaturen zijn aangenaam.
Morgen zijn er talrijke lage wolken in de ochtend en het is mistig. Een drupje motregen is mogelijk. De bewolking breekt echter geleidelijk aan en maakt plaats voor zonnige perioden. De namiddag verloopt droog met geregeld (…) Lees het hele bericht

uitgemergelde-paarden-in-vzoc-opgenomen

Uitgemergelde paarden in VZOC opgenomen

Het VogeI- en Zoogdierenopvangcentrum is vandaag in Maasmechelen 2 paarden moeten gaan ophalen die erg verwaarloosd waren. Eén paard stond op een schraal perceel tussen allerlei rommel en was erg mager. Maar in een bouwvallige donkere schutting was een hengst opgesloten die letterlijk vel over been was, met een vergroeide oude beenbreuk, onbehandelde hoeven en geteisterd door schurft. De hengst zal gehandicapt blijven en de merrie zal minstens een half jaar nodig hebben om weer op krachten te komen. Beide worden nu goed verzorgd in het opvangcentrum. Tegen de eigenaar is pv opgemaakt.

een-gauwdiefstal-op-markt

Eén gauwdiefstal op markt

Tijdens de multiculturele markt werd vandaag één marktbezoeker slachtoffer van een gauwdief. De politie verbaliseerde bestuurders wegens parkeren op een fietspad (2) en negeren van een parkeerverbod (2). Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst snelheidscontroles. In Witte Barrier reden 5 op 87 bestuurders te snel en in Nieuwstraat 3 op 70.

muze-maakt-zich-op-voor-40ste-verjaardag

Muze maakt zich op voor 40ste verjaardag

40 jaar cultuurcentrum wordt niet alleen gevierd met een heleboel creatieve geesten uit de regio, maar ook met de topvoorstelling 'Amortale' van Circus Ronaldo. De Ronaldo's zijn wereldberoemd geworden met hun circustheater dat een ode is aan de commedia dell'arte. 'Amortale' - een liefdesverhaal voor iedereen vanaf 10 jaar - is een mix van clownerie, acrobatie en zotte muziek. De voorstellingen op 12 en 13 september zijn uitverkocht maar er is nog een extra voorstelling op zondag om 20 uur. Ondertussen is de opbouw volop aan de gang. Ook de documentaire 'Mamma Irma' zondag om 15 uur is bijna uitverkocht. Daarom is er nog een extra vertoning diezelfde dag om 17 uur. Het is een prachtig eerbetoon aan de eerste generatie Italiaanse migranten, gemaakt door Remo Perrotti.

politie-pakt-foutparkeerders-op-cite

Politie pakt foutparkeerders op Cité

Na klachten van bewoners van residentie Wendelenhof voerde de verkeersdienst controles uit op het parkeerverbod op het binnenplein. 6 personen, al of niet bewoners negeerden het parkeerverbod. Op de Cité treedt de politie op tegen het parkeren buiten de parkeervakken. De bestuurders trachten immers zo de controle van de parkeerwachter te omzeilen vermits die alleen op de reglementaire parkeerplaatsen kan optreden. Noch de wegbeheerder noch de gemeente kunnen na de herinrichting (…) Lees het hele bericht

doorprikt-goed-beter-best

DOORPRIKT: Goed, beter, best???

GOED is dus de nieuwe partij in Heusden-Zolder. Niet helemaal verrassend voor wie het politiek schouwspel van nabij volgt, bij anderen ontlokt het de bedenking: weer maar eens een partij d'erbij, moet de versnippering dan nog groter worden? Ten eerste, de versnippering was er al sinds de vier raadsleden zich met hun gevolg hadden afgescheurd van de N-VA. Ten tweede was het al lang duidelijk dat zeker Mario Borremans en Lode Schops, na hun carrousel van de voorbije jaren niet meer in de armen van (…) Lees het hele bericht

niet-te-snel-panikeren-over-vergeetachtigheid

Niet te snel panikeren over vergeetachtigheid

Ziekenzorg Bolderberg organiseerde een vormingsnamiddag rond 'Onthouden en vergeten'. Iemand die ouder wordt, vergeet al eens iets, en dan maakt hij of zij zich soms te snel zorgen doordat het spookbeeld van dementie of andere geheugenproblemen opduikt. Daarom kregen de 31 deelnemers de nodige uitleg over de werking van het geheugen, het belang van concentratie, oorzaken van vergeetachtigheid zoals verdriet, vermoeidheid, medicatie, ... En een gezonde levensstijl heeft ook al een positieve invloed. Zeker onthouden dus. (foto Roger Convents)

vrijdag-opent-vijfde-berenkast

Vrijdag opent vijfde Berenkast

Nu vrijdag opent al de vijfde Berenkast in Heusden-Zolder, aan de schoolpoorten van de vrije kleuterschool Pagadder en de vrije lagere school Berkenbos in de Sint-Maartenlaan. Eerder zijn er al geopend bij initiatiefnemer Het Berenhuis, de school in Eversel, het Zebrahuis en de Schilderswijk. Voor wie het nog niet kent, de Berenkast is een publieke boekenkast, speciaal voor lezers, genieters, nieuwsgierige neuzen en gulle gevers. Er zijn geen lidkaarten, inschrijvingsgeld of andere verplichtingen, (…) Lees het hele bericht

vrijheid-haalt-hard-uit-naar-anadol

Vrijheid haalt hard uit naar Anadol

In de halve finale van de Expolinecup heeft derdeprovincialer Vrijheid Zolder vanavond vierdeprovincialer FC Anadol verslagen met 8-1.

onafhankelijken-richten-nieuwe-partij-op

Onafhankelijken richten nieuwe partij op

4 onafhankelijke raadsleden, die zich eerder van de N-VA afscheurden hebben vanavond een nieuwe partij voorgesteld G O E D Heusden-Zolder. Dat staat voor Gedreven, Open, Eerlijk en Degelijk. Burgemeester Mario Borremans, eerste schepen Lode Schops en de raadsleden Joris Van Ende en Corinna Nys hebben de partij opgericht samen met nog 8-tal anderen. De eerste bijeenkomsten dateren al van in de lente. "We zijn tot de conclusie gekomen dat er in Heusden-Zolder nood is aan (…) Lees het hele bericht

turkse-unie-begeleidt-kandidaat-schoonmakers

Turkse Unie begeleidt kandidaat-schoonmakers

De Turkse Unie van België heeft een project om werkzoekenden te begeleiden in hun zoektocht naar werk of een opleiding. Een eigen activeringsconsulent probeert hen te helpen zoeken in het bestaande netwerk en dat in samenwerking met de VDAB. Samen met Z-Staffing worden twee infosessies georganiseerd voor werklozen die aan de slag willen als schoonmaakmedewerker. De eerste is er morgen in de VDAB Werkwinkel in Maasmechelen en de tweede nu vrijdag in de VDAB Werkwinkel in Heusden-Zolder, telkens van 9u30 tot 11u30. Na afloop kan meteen gesolliciteerd worden voor openstaande vacatures bij Z-Staffing. Voor inschrijvingen: 0485-38 38 38.

capoeira-leren-in-de-bark

Capoeira leren in De Bark

Het Rode Kruis opvangcentrum voor asielzoekers De Bark organiseert in het najaar lessen capoeira (Braziliaanse vechtdans). Die starten op 1 oktober en vinden plaats op 10 woensdagen van 19u30 tot 21 uur in het opvangcentrum. Deelnemers moeten minstens 18 jaar zijn, het kost 25 euro, verzekering inbegrepen. Vooraf inschrijven bij integratie.ocheusden-zolder[!]rodekruis.be of 011-71 00 20.

verlies-van-200-000-euro-provinciesteun-dreigt

Verlies van 200.000 euro provinciesteun dreigt

De Vlaamse regering wil het Provinciefonds opdoeken, Limburg dreigt daardoor 6,5 miljoen euro per jaar te verliezen. Maar ook Heusden-Zolder zal de gevolgen daarvan voelen, zo blijkt uit berekeningen van de SP.A. "Op jaarbasis ontvangen we in Heusden-Zolder ongeveer 200.000 euro aan provinciale subsidies voor heel wat beleidsdomeinen, rechtstreeks maar vaak ook onrechtstreeks,” zegt schepen Funda Oru. "We tekenen vaak in op projectoproepen rond opvoedingsondersteuning, (…) Lees het hele bericht

voetganger-en-fietser-gewond

Voetganger en fietser gewond

In de Meylandtlaan werd vanmorgen kort over 8 uur een voetganger aangereden door een auto, het slachtoffer werd gewond. In de Koolmijnlaan kwam rond half twaalf een fietser tegen een auto terecht. De fietser raakte licht gewond.

dieven-op-pad-3

Dieven op pad

Aan het Schachtplein zijn onbekenden aan de haal gegaan met een nummerplaat. Op de parking langs de E 314 richting Lummen is vannacht weer een diefstal gepleegd uit een vrachtwagen. En aan de Nieuwe Dijk is een tent gestolen, de diefstal werd vanmiddag ontdekt.

bouwen-met-lego

Bouwen met Lego

Zaterdag 13 september organiseert de KWB een Lego-evenement in 't Kuipershof in Heusden. Van 13 tot 18 uur kan je daar een kijkje gaan nemen naar constructies in Lego, van beelden, via treinen en voertuigen, tot huizen en taferelen uit Star Wars. En misschien kan je 't zelf ook eens proberen. De toegangsprijs bedraagt 1 euro, tombola inbegrepen.

vandaag-gezien-9-september-2014

Vandaag gezien

Een borstelkrans. (foto Jan Leijskens)

een-feestprogramma-voor-jarig-muze

Een feestprogramma voor jarig Muze

40 jaar Muze wordt uiteraard gevierd met een feestelijk cultuurprogramma op vrijdag 12,  zaterdag 13 en zondag 14 september. Along Comes Mary treedt op vrijdag om 20u30 (café, gratis), zaterdag om 20u30 staat daar de Al Paone Band (gratis) met een eerbetoon aan Louis Prima. Zondag van 14 tot 18 uur houdt de alternatieve muziekopleiding Impulse een opendeur in de kelder met om 11 uur een docentenconcert in het café. Ook Studio Muze zet de deuren open - begeleid door Rocco en Alessio Di (…) Lees het hele bericht

muze-40-jaar-cultuur-en-het-begint-maar-pas

Muze: 40 jaar cultuur en het begint maar pas

Cultuurcentrum Muze viert deze week zijn 40ste verjaardag. Het werd op 14 september 1974 officieel geopend door minister van cultuur Rika De Backer. Sindsdien onderging het verschillende evoluties tot wat het vandaag is: een open sociaal-cultureel en artistiek huis waar vele kunstenaars de band met hun publiek kunnen verstevigen. Eind jaren ’90 werd de naam veranderd in CC Muze. Via allerlei samenwerkingsverbanden en een geïntegreerd cultuurbeleid ging het centrum met (…) Lees het hele bericht

springplank-solidair-met-perentelers

Springplank solidair met perentelers

Vandaag betoonden de kinderen en de leerkrachten van basisschool De Springplank in Eversel hun solidariteit met de Limburgse perentelers. De school kocht immers 400 peren (65 kg) bij een perenteler uit Herk-de-Stad om zo de telers een hart onder de riem te steken. In de klassen van de lagere school werd het thema uitgelegd in de lessen actualiteit om zo de gevolgen van de Russische boycot te verduidelijken.   Nadien werden de peren met veel smaak verorberd.

restaurant-pret-a-gouter-sluit-de-deuren

Restaurant Prêt-à-Goûter sluit de deuren

Slecht nieuws uit de gastronomische wereld: Heusden-Zolder verliest zijn enige Michelinster. Het restaurant Prêt-à-Goûter in Bolderberg heeft de deuren gesloten, de bijhorende bistro blijft wel open. De familie Vandehove opende in 2006 de zaak in de Sint-Jobstraat; in 2009 al werd een Michelinster binnengehaald en telkens weer kon die ster behouden blijven. Later werd de bistro geopend, dat was een schot in de roos. Chef Bart Vandenhove onderlijnt vandaag dat de crisis - die de restaurantsector ook hard treft - zeker heeft meegespeeld in het stopzetten van het restaurant. Maar zelf beschouwen ze het niet als een sluiting omdat ze in de bistro doorgaan met dezelfde koks en personeel, en een aantal gerechten uit het restaurant zal daar op de kaart worden gezet.

drinkebroers-en-hardrijders-gepakt

Drinkebroers en hardrijders gepakt

In de buurt van de fuif Chirobeats aan de jeugdlokalen van Jogem voerde politie alcoholcontroles uit. 35 bestuurders legden zaterdag tussen middernacht en zondagmorgen een ademtest af. 3 personen bliezen positief. 1 rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. De overtreder gedroeg zich arrogant, hij werd bestuurlijk aangehouden en opgesloten in de cel. In het kader van het racen op de openbare weg voerde de verkeersdienst snelheidscontroles uit. 338 wagens passeerden het flitstoestel. 47 snelheidsduivels werden betrapt in de Koolmijnlaan (6), G. Gezellelaan (15), Terrillaan (16), De Slogen (6) en Kolderstraat (4). Voorts werd een bromfiets in beslag genomen die niet verzekerd was. Bestuurder en passagier droegen geen valhelm en konden geen identiteitskaart tonen.

nieuwe-spoorwegbel-op-komst

Nieuwe spoorwegbel op komst

Goed nieuws voor de buurtbewoners van spoorwegoverwegen - en we hebben er toch wel een aantal in Heusden-Zolder - die last hebben van het belsignaal telkens een trein op komst is. Infrabel start met de installatie van een nieuw soort bel, en tegen eind volgend jaar moet die overal aanwezig zijn. Het gaat om een elektronisch, golvend belsignaal. Voor de autobestuurders is het veel beter te horen dan de klassieke bel, en doordat het geluid gericht wordt, zullen omwonenden er veel minder last van hebben.

werken-suska-berg-in-laatste-week

Werken Suska-Berg in laatste week

De werken in de buurt van de rotonde van Suska-Berg zullen nog duren tot en met vrijdag 12 september. Zoals bekend is het Agentschap Wegen en Verkeer in het voorjaar gestart met werkzaamheden die de kruispunten met de Veenderweg en de Rinckaersweg veiliger moesten maken. Op de Beringersteenweg is het al langer klaar, in de Graaf de Theuxlaan is de firma vrijdag gestart met het plaatsen van de klinkers. Aan een kant moeten ook nog de prefab boordstenen van de middengeleider geplaatst worden. De werken (…) Lees het hele bericht

carlo-nardorzza-jongleert

Carlo Nardorzza jongleert

Dat Carlo Nardozza 1 van de beste trompettisten in dit land is,weet elke rechtgeaarde jazzliefhebber. Samen met een kwartet bracht hij in het Muzecafé een ode aan Dizzy Gillespie. 'On the Sunny Side of the street' kreeg een heel andere dimensie, gespeeld door deze heren van formaat. (meer foto's van Ria De Clerck en clips van Frans Morawski)

kersverse-eeuwelinge-is-overleden

Kersverse eeuwelinge is overleden

In rusthuis Berkenbosch is eeuwelinge Maria Reynders overleden. Ze was op 23 augustus 100 jaar geworden en is twee weken na die bijzondere verjaardag stilletjes heengegaan. Maria was geboren in Meldert, ze was weduwe en verbleef al een tijdje in rusthuis Berkenbosch.

vab-happening-voor-jong-en-oud

VAB-happening voor jong en oud

Veel volk op Circuit Zolder vandaag voor de traditionele VAB-autohappening. Niet alleen autofreaks maar ook gezinnen, die kwamen voor de autotesten, om kennis te maken met nieuwigheden in de autosector of voor de uitgebreide animatie. Terwijl papa’s of mama’s zich konden vergapen of uitleven in gezinswagens of droombakken, konden de kinderen zich te pletter amuseren bij allerlei attracties. (meer foto's van Yves Maex)

autobrand-in-de-meylandtlaan

Autobrand in de Meylandtlaan

De brandweermannen waren in en rond de kazerne nog volop aan het opruimen na de opendeurdag, toen ze vanavond een echte oproep kregen. Nabij de rotonde op de Meylandtlaan had een auto vuur gevat. De brand was snel geblust maar het motorcompartiment en het voorste deel van de auto werd helemaal vernield. (foto’s Michiel Reynders)

ladderwagen-houdt-bezoekers-in-de-lucht

Ladderwagen houdt bezoekers in de lucht

Tijdens een van de tripjes in de hoogte, die de bezoekers van de brandweer tijdens de opendeurdag konden maken ging het even mis. Toen de elevator boven was, weigerde die terug naar beneden te komen met enkele bezoekers die hun luchtdoop kregen. Ondanks verschillende pogingen kregen de brandweermannen de korf niet naar beneden. Er zat dan niets anders op dan de ladderwagen van voorpost Tessenderlo op te roepen om de 'slachtoffers' te evacueren. Ondertussen werden de onfortuinlijken gerustgesteld door de brandweermensen die bij hen zaten, en konden ze genieten van het uitzicht bij dit heldere weer. Iedereen raakte veilig en wel terug op de begane grond, onder applaus van het publiek dat een extra attractie 'redding op grote hoogte' had gekregen. En de beide ladderwagens stonden nog een tijdlang tegen elkaar als in een statisch ballet alsof ze elkaar aan het zoenen waren. (meer foto's)

veel-volk-op-opendeur-brandweer

Veel volk op opendeur brandweer

Een talrijke opkomst vandaag op de opendeurdag van de brandweer. Het weer zat dan ook meer dan mee. Heel de namiddag kregen de bezoekers verschillende demonstraties te zien zoals hoe een huisbrand zich voortplant, hoe je een frietketelbrand wel en vooral niet blust, bevrijding van slachtoffers uit een autowrak. Ook kinderen konden zich amuseren in een oude brandweerwagen, op springkastelen, in een doolhof in de kelder of zelf spuiten met een brandslang, terwijl de ouders een terrasje deden in de kazerne. De ritjes met de brandweerwagen voor de jongsten kenden onvoorstelbaar veel bijval, het was heel de namiddag aanschuiven. Wie geen hoogtevrees had, kon konden in de elevator een tripje naar boven maken, alleen de laatste bezoekers zullen zich dit nog wel een tijdje herinneren. (meer foto's)

winst-voor-sk-heusden-en-anadol

Winst voor SK Heusden en Anadol

In vierde provinciale A won SK Heusden 06 met 0-2 in Ellikom. KVV Heusden-Zolder kreeg een 0-6 aangesmeerd van Excelsior Hamont. Anadol won met 1-0 van Halveweg Zonhoven.

vrijheid-en-bolderberg-spelen-gelijk

Vrijheid en Bolderberg spelen gelijk

In de derde provinciale van het voetbal heeft Vrijheid Zolder 1-1 gelijk gespeeld bij Turkse. FC Bolderberg (foto Yves Maex) behaalde ook al een 1-1 tegen Lommel Kolonie. Statie Zolder verloor met 4-3 bij Ham United.

vck-biedt-weerwerk-tegen-achel

VCK biedt weerwerk tegen Achel

VCK Bolderberg heeft zijn oefenpartij tegen Avoc Achel verloren met 1-3 (20-25, 24-26, 20-25 en 25-22 . De wedstrijd werd gespeeld als afsluiter van de startdag. De nederlaag wil overigens niets zeggen want Avoc speelt in Liga B, dus drie reeksen hogere. Bovendien miste de thuisploeg nog enkele geblesseerde basisspelers. Ze lijken daar in ieder geval positief gestemd met het oog op het nieuwe seizoen.

een-mix-van-gipsy-jazz-en-wereldmuziek

Een mix van gipsy jazz en wereldmuziek

Het Muzecafé werd gisteren ondergedompeld in een mix van gipsy jazz en wereldmuziek. Emile Verstraeten op viool en Ivan Smeulders op accordeon en bandoneon zijn 2 muzikanten die de luisteraars bleven boeien. (meer foto's van Ria De Clerck)

vandaag-gezien-7-september-2014

Vandaag gezien

Acasiabladeren in de zon. (foto Jan Leijskens)

de-kijk-van-richie-102

De kijk van Richie

Vandaag is 't opendeur bij de brandweer

heusden-a-wint-eerste-competitiematch

Heusden A wint eerste competitiematch

In het basketbal hebben de senioren A van BBC ING Heusden hun eerste competitiewedstrijd op Kajoba gewonnen. Na een heel sterke eerste helft (27-41) van Heusden werd het in het laatste kwart toch nog spannend toen Kajoba terugkwam tot op 3 punten, maar de bezoekers konden de zege toch veiligstellen. De senioren B hebben hun prachtprestatie van vorige week niet kunnen herhalen. Ze verloren 55-30 tegen Hades, die voluit voor promotie naar 2e provinciale gaan

raf-cardeynaels-en-jean-gielen-beste-vissers

Raf Cardeynaels en Jean Gielen beste vissers

Meer dan 70 vissers gooiden vandaag hun hengel in het water van 't Geuvelke voor het traditionele gemeentelijk vistornooi. Er werden heel wat vissen opgehaald. De eerste reeks, voormiddag, werd gewonnen door Raf Cardeynaels (Meylandtvissers) met 17,060 kg, na de middag was Jean Gielen (Gemeentewinning) de beste met een vangst van 11,240 kg. De wisselbeker werd voor de vierde keer op rij gewonnen door de Meylandtvissers, gevolgd Gemeentewinning en 't Geuvelke. (foto's Davy Neuteleers en Tom Naomé) (meer foto's)

minder-deelnemers-aan-stratenloop

Minder deelnemers aan stratenloop

De 30ste stratenloop van de Heusdense KWB kende ideale loopomstandigheden vandaag. Toch kreeg de jubileumeditie merkelijk minder deelnemers aan de start dan vorig jaar, en ook ten opzichte van de topjaren is er een sprake van een terugval. Nochtans doen de organisatoren hun best om de deelnemers in de watten te leggen, maar de concurrentie is groot en zeker ook van de mega-organisaties. De deelnemers hebben er in ieder geval hun plezier aan beleefd vandaag, en voor de overwinningen op de 4,6 en 9,2 km werd (…) Lees het hele bericht

watt17-is-nu-officieel-gestart

Watt17 is nu officieel gestart

In de vroegere elektriciteitscentrale van de mijn is Watt17 officieel van start gegaan. Het gaat om een initiatief van het cateringbedrijf Taste Catering dat al langer met zijn keuken en magazijnen op de gelijkvloerse verdieping zat. Het bedrijf heeft er nu op hetzelfde niveau de zaal van 400 m² bij gehuurd. Dat vroegere magazijn heeft de afgelopen tijd een opknapbeurt ondergaan, het is geverfd, voorzien van witte doeken met ledverlichting achter om sfeereffecten te creëren en aan (…) Lees het hele bericht

het-weer-na-het-weekend-weer-zonniger

Het weer: na het weekend weer zonniger

Bij de overgang van het ene drukgebied dat onze streken verlaat, naar een ander hogedrukgebied na het weekend, kunnen verzwakte storingen onze region aandoen met meer wolken en wat hogere neerslagkansen.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en in de ochtend is het mistig. Later kan er af en toe een regenbui vallen, al zijn er tussendoor lange droge perioden en na de middag zijn er ook enkele opklaringen. De maxima liggen rond 22 graden.
Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-101

De kijk van Richie

De vissers hengelen vandaag naar de gemeentetrofeeën

startdag-bij-vck-bolderberg

Startdag bij VCK Bolderberg

Morgen organiseert volleybalclub VCK Bolderberg zijn ledendag. Elke ploeg zal een wedstrijd spelen behalve de kleinsten. Om 10 uur spelen de kadetten jongens en meisjes, om 12 uur is het aan de scholieren jongens en meisjes, om 14 uur treden de dames aan. Om 16u30 staat een wedstrijd met heren uit de tweede divisie op de affiche tussen VCK en Avoc Achel. Iedereen is welkom om te supporteren en van een hapje en drankje te genieten.

alles-klaar-voor-opendeur-bij-brandweer

Alles klaar voor opendeur bij brandweer

In en rond de brandweerkazerne is vandaag nog flink gewerkt om alles klaar te maken voor de opendeurdag van zondag. Van 13 tot 18 uur is iedereen welkom om kennis te maken met de werking van het korps dat 24 uur per dag paraat is. Je kunt het voertuigenpark van nabij bekijken, een rondwandeling maken door de kazerne, er worden allerlei demonstraties gegeven (blussen, bevrijdingen, ...) en je krijgt heel wat tips mee voor de veiligheid thuis. Voor de kinderen is het ook een interessant evenement en een hapje en natje zijn ter plaatse te verkrijgen. (foto Dimitri Reynders)

auto-van-afrit-in-de-struiken

Auto van afrit in de struiken

Het aantal ongevallen op de E 314 blijft zich maar opstapelen. Vanochtend vroeg, even over half vier, is op afrit 28 Heusden-Zolder een auto van de weg gegaan en in de struiken terecht gekomen. Niemand raakte gewond, maar de wagen moest uiteraard worden weggetakeld.

vandaag-gezien-5-september-2014

Vandaag gezien

Een sprinkhaan - een 'ratelaar' - op een duizendblad. (foto Jan Leijskens)

gemeentelijk-vistornooi-aan-t-geuvelke

Gemeentelijk vistornooi aan 't Geuvelke

De hengelaars verzamelen morgen aan de visvijver van 't Geuvelke, achter De Val. Daar heeft het jaarlijks gemeentelijk vistornooi plaats. Van 9 tot 12 uur wordt de eerste reeks betwist en van 14 tot 17 uur de tweede reeks. Daarna is het wegen en tellen geblazen zodat om 18u30 de prijzen kunnen uitgereikt worden.

morgen-30ste-kwb-stratenloop

Morgen 30ste KWB-stratenloop

Zoals eerder gemeld wordt morgen in Heusden-Centrum de 30ste KWB-stratenloop betwist. De eerste start (kids) is om 15 uur, de start voor de stratenloop van 4,6 en 9,2 km wordt gegeven om 15u45. Dat betekent ook dat een tweetal uren voorzichtigheid is geboden in de Pastoor Van Mierlolaan, Schootstraat, Processieweg en Guido Gezellelaan. Voor de toeschouwers: kijken kan overal, maar aan de aankomst (bij 't Kuipershof) staat een dranktent. Om 17 uur worden in 't Kuipershof de prijzen van de jogging verloot en rond half 6 volgt de prijsuitreiking van de stratenloop.

vandaag-gezien-4-september-2014

Vandaag gezien

Oeps, een waarschuwingspotlood vergeten te onthullen, in de Mommestraat ter hoogte van het fietspad richting Beekbeemden. Maar vandaag is het rechtgezet.

gezondheidsactie-rond-remostort-op-21-september

Gezondheidsactie rond Remostort op 21 september

Alle groepen die werken rond het Remostort hebben de handen in elkaar geslagen voor een gezamenlijke positieve 'gezondheidsactie' op zondag 21 september. Iedere groep werkt vanuit een eigen visie rond de plannen voor 'Closing the circle' maar allemaal zijn ze bekommerd om de gezondheid van de buurtbewoners op Lindeman en in Lillo. Op zich zijn ze niet tegen de plannen om het afval uit de ondergrond weg te halen en te recycleren als ze eerst elders (ver van de bewoonde wereld) (…) Lees het hele bericht

232-bestuurders-tegen-de-flitslamp

232 bestuurders tegen de flitslamp

De verkeersdienst van de politie hield opnieuw een aantal snelheidscontroles. Deze keer werden de overtreders onmiddellijk na de inbreuk onderschept en geconfronteerd met hun onaangepaste snelheid. 2331 wagens werden gecontroleerd. 232 bestuurders reden te snel in de Koolmijnlaan (17), Ringlaan (53), Beringersteenweg (72), Terlaemenlaan (80) en Bieststraat (9). In de Terlaemenlaan werden 2 en in de Bieststraat 1 rijbewijs ingetrokken. De snelheidsduivels reden 126 km/u waar een beperking van 70 km/u geldt.

iedereen-kan-gaan-lopen-bij-ac-meylandt

Iedereen kan gaan lopen bij AC Meylandt

September is in Heusden-Zolder de maand van de sportclub. Atletiekclub Meylandt, aan de Jogem in Zolder, stelt daarom de hele maand de trainingen van dinsdag en donderdag gratis open voor niet-leden, zowel kinderen als volwassenen. Voor de kinderen beginnen de oefeningen telkens om 18u30, voor de 16-plussers om 19 uur. Meer info over de trainingen bij Marc Hermans: 0495-69 73 14

weer-de-hannepannes-in-kubb-tornooi

Weer De Hannepannes in Kubb-tornooi

KWB Heusden organiseerde samen met O.L.V. Gilde het tweede Viking Kubb tornooi. 12 ploegen namen het tegen elkaar op voor de wisselbeker. De Hannepannes, die slecht aan het tornooi begonnen, werden uiteindelijk voor de tweede keer winnaar en mochten met de prijzen naar huis. Wanneer hun dit voor de derde keer zou lukken mag de KWB op zoek naar een nieuwe beker. Volgend jaar wordt het tornooi uitgebreid met een speelstraat. 

vck-voorbereiding-met-gemengde-gevoelens

VCK: voorbereiding met gemengde gevoelens

Bij VCK Bolderberg wordt het nieuwe volleybalseizoen met gemengde gevoelens voorbereid. De club is vooreerst in diepe rouw door het overlijden van de jonge Sam Vanhees. Hij is immers de zoon van ex-VCK-speler Filip Vanhees en de neef van spelverdeler en cafetaria-uitbater Gert Vanhees. Ondertussen heeft VCK zijn eerste oefenwedstrijd achter de rug. In Wespelaar werd met 3-2 verloren van een ploeg die twee reeksen hoger speelt, en dat na een prima partij. Deze week liepen de trainingen niet zoals verhoopt want Niels Vanesch, Hans Hoeyberghs, Frank Detier en Daan Hermans zijn allen geblesseerd.

lange-file-door-botsing-op-e-314-1

Lange file door botsing op E 314

Een botsing met twee auto's op de E 314 tussen oprit Heusden-Zolder en de parking - richting Nederland - heeft in de vooravond voor een lange file gezorgd. Er viel minstens een gewonde bij het ongeval. De linkerrijstrook werd versperd en dat gecombineerd met de takelwerken veroorzaakte een file tot in Lummen.

de-brug-stelt-hoog-laag-bad-ter-beschikking

De Brug stelt hoog-laag bad ter beschikking

Het OCMW stelt in haar dagzorgcentrum De Brug een hoog-laag bad ter beschikking aan iedereen die daar nood aan heeft. Het bad maakt het makkelijker om in en uit te stappen. De zorgbehoevende die van het bad wil gebruik maken, moet wel zelf een begeleider meebrengen, bij voorbeeld een mantelzorger of een hulpverlener. Het kost € 5 per keer, te betalen voor het baden. Er moet wel een afspraak gemaakt worden bij DVC De Brug op 011-43 58 23.

opendeurdag-op-seniorencampus

Opendeurdag op seniorencampus

Op zaterdag 20 september organiseert het OCMW een opendeurdag op de seniorencampus in de Hesdinstraat, dat is de omgeving waar ook De Zandloper ligt. Om 14 uur wordt daar het dagverzorgingscentrum De Brug officieel geopend. Ook de 'buitenaanleg' van de campus wordt geopend met de onthulling van een kunstwerk van Walter Misotten. Er is een optreden van het geheugenkoor De Brug en animatie voor jong en oud zoals het aanleren van circustechnieken, spelletjes, enz. De opendeurdag zelf duurt van 14 tot 18 uur.

veiligheidsleerlingen-bezoeken-politie

Veiligheidsleerlingen bezoeken politie

73 leerlingen van de richting integrale veiligheid en veiligheidsberoepen - het specialisatiejaar van het college - bezochten het politiecommissariaat. Ze kregen een toelichting bij de werking van de lokale politie. Voorts demonstreerden de inspecteurs het afnemen van vingerafdrukken, de curvometer, de snelheidscamera, dispatching en wapenkamer. Mogelijks zitten er enkele toekomstige politie-inspecteurs in de groep

het-weer-warmere-periode

Het weer: warmere periode

Een hogedrukgebied met kern over de Oostzee stuurt warme en droge landlucht vanuit het oosten naar onze streken. Op het einde van de week wordt het zomers warm, maar stilaan ook onweerachtig. Nadien blijft het relatief warm en is het vaak droog.
Morgen wordt het aangenaam en zonnig. Er zijn wel enkele stapelwolken, maar de zon is dominant aanwezig. Na een koele ochtend met een graad of 11, kan het kwik oplopen tot gemiddeld 22 graden.
Donderdag is het flink zonnig en de wolken zijn in (…) Lees het hele bericht

politie-en-leerlingen-op-verkeerseducatie

Politie en leerlingen op verkeerseducatie

In samenwerking met het Sint-Franciscuscollege organiseerde de lokale politie een VerkeersEducatieve Route (VERO). Bijna 300 eerstejaars ondernamen een begeleide wandeltocht rond de campus Berkenbos. Op de 4 kruispunten werd halt gehouden. De inspecteurs verduidelijkten aan 15 groepen leerlingen de gevaren en knelpunten: voorrangsregels, plaats van de fietser, verplaatsen in groep, jongeren-pv en defensief fietsen waren enkele onderwerpen. Speciale aandacht werd geschonken aan parkeren en de hinder van de werken in en rond het college.

winkelcentrum-cite-stuurt-klanten-de-lucht-in

Winkelcentrum Cité stuurt klanten de lucht in

In het Zebrahuis zijn vanavond de 8 ballonvaarten uitgereikt die waren verloot tijdens het verwenweekend van het winkelcentrum Cité. De ballonvluchten maken deel uit van de Dag van de Wijers die dit jaar samenvalt met de braderie. De winnaars zijn Maria Claes, Paula Vanneylen, Karel Barzan, Rana Eren, Linda Manfredi, Ingrid Claes, Claudio Veriventi en Elza Booms. Ze zullen op de zondag van de braderie (28 september) met twee ballonnen het luchtruim kiezen vanop de achterparking van Carrefour/Brico.

iedereen-beroemd-verplaatst-naar-donderdag

Iedereen Beroemd verplaatst naar donderdag

De uitzending van het Eén-programma 'Iedereen Beroemd' met een aantal reportages over Heusden-Zolder is verplaatst naar donderdag, de uren blijven hetzelfde. Dat heeft de VRT laten weten.

binnenkort-weer-woensdag-bibdag

Binnenkort weer Woensdag Bibdag

Vanaf 17 september kunnen weer alle kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar deelnemen aan de activiteiten van Woensdag Bibdag. De mooiste verhalen worden voorgelezen en nadien wordt er een kleine (knutsel)activiteit aan gekoppeld. Ook staan enkele leuke kinderfilms op het programma. Elke woensdag van 14 tot 15 uur in de bibliotheek, toegang gratis maar minstens een week vooraf inschrijven, 011-80 80 90.

vandaag-gezien-2-september-2014

Vandaag gezien

De wolfspin met eitjes. (foto Jan Leijskens)

iedereen-beroemd-bij-de-beren-en-anderen

'Iedereen Beroemd' bij de Beren en anderen

Zoals eerder aangekondigd is Iedereen Beroemd vandaag te gast in Heusden-Zolder. Het programma toont onder meer een sfeerreportage uit het Berenhuis (foto), andere onderwerpen die aan bod zullen komen zijn figuurzagen en Chinees spreken ... Iedereen Beroemd, 19u40 op Eén met herhaling vanavond om 23u25 en morgen om 13u30.

trekvogels-van-hier-en-ginder-slot-1

Trekvogels van hier en ginder (slot)

Een prachtige vogel om deze reeks af te sluiten. De goudvink is hier zeldzaam en bovendien ook erg schuw. Daardoor is het moeilijk om ze in de natuur te zien. De vink wordt door zijn opvallend uiterlijk beschouwd als één van de mooiste zangvogels. Op de foto's jonge exemplaren. (foto's Stefan Was)

doorgang-voor-iedereen-toegankelijk

Doorgang voor iedereen toegankelijk

Tussen de Staintonstraat en De Hoeven is de weg langs het treinspoor is afgesloten voor auto’s. Door de wegversperring met verkeersborden konden alleen nog fietsers en bromfietsers de doorgang benutten. Maar driewielers of elektrische rolstoelen konden er niet door. Daarop heeft GATAB voorgesteld om de doorgang te verbreden van 74 cm tot 1,10 meter. Dat is onlangs gebeurd waardoor de weg voor iedereen toegankelijk is.

fluitend-van-start-in-beekbeemden

Fluitend van start in Beekbeemden

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden werden de kinderen vanmorgen onthaald door 2 echte vogels! Het jaarthema luidt dan ook 'Al fluitend het schooljaar door!' Tijdens de speeltijden en de middagpauze konden de kinderen meedoen met het Vliegerlied en als afsluiter van de eerste schooldag kwamen ouders en grootouders kijken naar de dansende kinderen. Tot slot werden duiven losgelaten .... op de goede start. (foto's An Vanoppen)

merle-schops-als-evs-naar-kopenhagen

Merle Schops als EVS naar Kopenhagen

Merle Schops is voor een jaar vertrokken naar Kopenhagen is Denemakren om er EVS te doen in het project 'International Sport and Culture Association'. De gemeente ondersteunt haar als zendorganisatie. ISCA is een NGO met 'Sport en Cultuur voor iedereen' als hoofddoelstelling. Via internationale activiteiten brengt ze mensen en culturen samen en stimuleert ze verdraagzaamheid door sport en cultuur.  Meestal worden er samen met andere organisaties festivals, congressen, seminaries, toernooien en onderwijs-en opleidingsprogramma's georganiseerd. De avonturen van Merle kan je hier volgen.

vandaag-gezien-1-september-2014

Vandaag gezien

De rups van de ligusterpijlstaart, dit wordt dus nadien een nachtvlinder. (foto Jan Leijskens)

opening-met-fietsversiershow

Opening met fietsversiershow

De kleuters en leerlingen van de Vrije Basisschool De Springplank in Eversel startten het nieuwe schooljaar met een heuse 'fietsversiershow' als aanzet voor het jaarthema 'mobiliteit'. Per klas versierden alle kinderen enkele fietsen en bedachten ze een slogan. Daarna werden alle versierde fietsen 'geshowd' en werd alles beoordeeld door een kinderjury. De kinderen van het eerste leerjaar werden met een dikke 10 de winnaars.

de-linde-doet-het-gezond

De Linde doet het gezond

In De Linde kwamen Appel en Appelman op bezoek om iedereen te verwelkomen. 'Wij zijn klaar voor een gezond schooljaar', luidt de slogan. Ook heel wat ouders waren trouwens present bij de opening van het nieuwe schooljaar.

ongeveer-4900-leerlingen-zijn-gestart

Ongeveer 4900 leerlingen zijn gestart

Heusden-Zolder is een gemeente met heel wat basisscholen, maar ook met een belangrijke middelbare school die heel wat leerlingen van buiten de gemeente aantrekt. Voor de exacte en definitieve leerlingencijfers van alle scholen, is het nog iets te vroeg. Maar de dienst welzijn van de gemeente raamt - op basis van de inschrijvingen voor dit jaar en de cijfers van voorgaande jaren - dat ruwweg zowat 1200 kleuters van start gaan, 2100 scholieren in de lagere scholen en ongeveer 1600 leerlingen in de secundaire school. En je mag in de loop van het jaar nog rekening houden met tussen 150 en 200 kleuters die op de verschillende momenten instappen.

het-jaar-ingezet-met-dansjes

Het jaar ingezet met dansjes

De eerste schooldag in ’t Molenholleke verliep een beetje mistig, hier en daar werd een traantje weggepinkt, ook bij sommige ouders. Maar bij de meeste kinderen vielen blije gezichten te bespeuren nu ze hun schoolvriendjes ontmoeten na twee maanden. De kinderen die voor het eerst naar de 'grote school' komen, werden enthousiast verwelkomd. En daarna werd met twee dansjes, letterlijk voortgezet waar het vorige schooljaar gestopt was. De ouders werden verwelkomd met een gesmaakte koffie-start. (foto's Kurt Vanvelk)

nieuwe-schooljaar-is-gestart

Nieuwe schooljaar is gestart

Het is weer zover, de schoolpoorten zijn vanmorgen geopend en voor een grote groep kleuters, scholieren en leerlingen is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Voor velen was dat met gemengde gevoelens, maar met een steuntje van de leerkrachten zal het ergste leed gauw geleden zijn. En de weersvoorspellingen zijn voor deze eerste schoolweek ook alvast goed, zodat er misschien wat leuke dingen kunnen gedaan worden. In basisschool van Bolderberg was de sfeer vanmorgen alvast goed. (foto's Roger Convents)

korte-stroompanne-zet-deel-zolder-in-t-duister

Korte stroompanne zet deel Zolder in 't duister

Delen van Zolder en Boekt hebben afgelopen nacht al korte tijd mogen oefenen voor de eventuele stroomonderbreking. Minutenlang lag alle verlichting uit en was het balkdonker. Nadien was het euvel weer verholpen.

centraal-magazijn-deputatie-zet-gemeente-een-hak

Centraal Magazijn: deputatie zet gemeente een hak

De bestendige deputatie heeft in beroep toch een stedenbouwkundige vergunning toegekend aan de nv Immofamco van Bruno Buyse voor de verbouwing van het Centraal Magazijn met appartementen en winkelruimtes. Eerder had het schepencollege dat geweigerd, de projectontwikkelaar was daarop in beroep gegaan. De beslissing van de deputatie is merkwaardig omdat de provinciaal stedenbouwkundige ambtenaar had geadviseerd om de bouwvergunning te weigeren en daarvoor ook een vernietigend rapport had (…) Lees het hele bericht

trekvogels-van-hier-en-ginder-15-1

Trekvogels van hier en ginder (15)

De boomvalk is een zeer snelle en wendbare luchtjager die van vliegende insecten (libellen …) en kleine vogels leeft. Zelfs zwaluwen en gierzwaluwen staan op zijn menukaart. Typisch is dat de gevangen insecten meestal vliegend opgegeten worden. Het is een trekvogel, die net als zijn prooien - de zwaluwen - naar tropisch Afrika trekt. (foto Stefan Was)

druk-weekend-voor-de-politie

Druk weekend voor de politie

De politie van Heusden-Zolder heeft een druk weekend achter de rug. Tijdens de 24 uren van Zolder werd een auto gestolen. In Zolder moest de politie tussenkomen bij een dispuut nadat een tennisbal een auto had beschadigd. In de Onze-Lieve-Vrouwstraat heeft een vandaal een voordeur van een appartement beschadigd door er tegen te stampen. In de Laaglandstraat moest een brievenbus eraan geloven.

huis-overhoop-gehaald-tijdens-vakantie

Huis overhoop gehaald tijdens vakantie

Een koppel in de Kortstraat dat gisteren terugkeerde van vakantie, deed wel een bijzonder onaangename ontdekking. Tijdens hun vakantie waren inbrekers binnengedrongen en ze hadden heel het huis overhoop gehaald en alle kasten leeggemaakt op zoek naar geld en juwelen.