Archief januari 2015

skiers-van-t-molenholleke-naar-oostenrijk

Skiërs van 't Molenholleke naar Oostenrijk

Terwijl aan de ene zijde van het Heldenplein The Night of The Locals vanavond een dreunende start nam, was er aan de andere kant een heel andere bedrijvigheid. 44 leerlingen van het 6de leerjaar van ’t Molenholleke vertrokken met 4 leerkrachten en enkele begeleiders op sneeuwklassen naar Werfenweng in het Oostenrijkse Salzburgerland. Vol spanning hadden ze er dagen naar uitgekeken, en nadat alle bagage in de bus was gestopt, volgden de skiërs in spe, deur dicht en weg waren ze . De ouders bleven achter en ook al is het maar voor een weekje … er werd menig traantje weggepinkt. (foto’s Kurt Vanvelk)

vandaag-gezien-31-januari-2015

Vandaag gezien

Wat kun je zoal doen op een winterse zaterdag? Je zorgt dat er op je terras en in je tuin wat voedsel ligt voor onze hongerige inlandse vogels en als tegenprestatie vraag je dat ze even voor je lens poseren. (foto's Gust Ischen)

het-weer-winterse-buien-2

Het weer: Winterse buien!

Een omvangrijke depressie over het noorden van Europa, bepaalt nog enige tijd het weerbeeld in onze streken met grote wisselvalligheid en koude luchtstromingen. Na het weekend stabiliseert de atmosfeer en wordt het droger, maar ook kouder.
Vanavond komen nog enkele winterse buien opzetten terwijl de temperatuur daalt.
Morgen wordt het uitkijken in de ochtend voor gladheid door lichte vorst, maar ook door hier en daar enkele sneeuwbuien. De dag verloopt wisselvallig met droge perioden, (…) Lees het hele bericht

twee-woninginbraken-1

Twee woninginbraken

Opnieuw hebben inbrekers toegeslagen op twee plaatsen. In De Hoeven drongen ze binnen langs een raam aan de achterzijde van een woning. Binnen haalden ze alles overhoop. En in de Ghoosstraat kreeg een appartement ongewenst bezoek. Ook daar drongen de inbrekers binnen via een raam aan de achterkant.

succesvolle-start-voor-s-sjit

Succesvolle start voor 'S ...Sjit'

Gelukkig kan er in deze gure tijden af en toe ook nog eens goed gelachen worden. Dat is onder meer het geval bij ’t Heusdens Volksteater dat gisteravond met ‘S … Sjit’ in première ging en daarmee heel wat bijval oogstte. Het is ondertussen de 47ste revue en het blijft storm lopen. (foto Lowie Gielis)

de-kijk-van-richie-128

De kijk van Richie

Alle hens aan dek tegen de griep.

150-studenten-schilderkunst-tonen-hun-werk

150 studenten schilderkunst tonen hun werk

Een trotse directeur Walter Missotten van de Academie voor Beeldende Kunsten mocht vrijdagavond in kasteel Meylandt het startschot geven voor een tentoonstelling van de studenten schilderkunst. Liefst 150 studenten hebben heel het kasteel volgestouwd met kleurrijke stillevens, expressieve portretten, sfeervolle landschappen en fantasievolle composities. Het is een expo waar zowel beginnende als gevorderde kunststudenten hun creatieve talenten in de kijker zetten. Ook deze expo past in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-januari-2015

Vandaag gezien

Een vrijdagmorgen aan de kinderopvang in Zolder, een sneeuwtapijt tovert de omgeving tot een heel ander landschap om. (foto's Ana Moran)

symposium-voor-25-jaar-paaz-in-sfz

Symposium voor 25 jaar PAAZ in SFZ

De PAAZ (Psychiatrische afdeling van een Algemeen Ziekenhuis) van het Sint-Franciskusziekenhuis bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat jubileum in de kijker te zetten, wordt morgen een symposium georganiseerd voor de artsen uit de regio, de ambulante diensten die mensen met psychische problemen begeleiden en de Limburgse psychiatrische ziekenhuizen. Enkele lezingen zullen duidelijk maken dat kleine regionale ziekenhuizen enorm (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-max-vanmelbeekstraat

Inbraak in Max Vanmelbeekstraat

Gisteravond is een inbraak vastgesteld in de Max Vanmelbeekstraat. Daarvoor was aan de achterzijde van de woning het keukenvenster vernield.

van-stijf-en-stram-tot-fit-en-jong

Van 'stijf en stram' tot 'fit en jong'

Wekelijks werken heel wat dames uit Heusden-Zolder aan hun conditie in de turnclub 'Fit en jong', hoewel ook wel eens de naam 'stijf en stram' valt. Maar begeleidster Lien zorgt dat de spieren los komen en nadien volgt een massage waarna iedereen zich weer op en top voelt. (foto Lien Corthouts)

fietspaden-vanmorgen-sneeuwvrij-gemaakt

Fietspaden vanmorgen sneeuwvrij gemaakt

Vanmorgen in alle vroegte lag er een sneeuwlaag van een 5-tal centimeters in Heusden-Zolder. Ook wegen en fietspaden waren dicht gesneeuwd. Maar Geert Mullens, lid van de fietsersbond die vorig weekend nog de slechte staat van de fietspaden in onze gemeente aan de kaak stelde, heeft nu vastgesteld dat vanmorgen de gemeentediensten al volop bezig waren met het sneeuwvrij maken van de fietspaden. "Als het goed is, mag het ook gezegd," vindt Geert. En die mening delen wij.

wist-je-dat-514-000-euro-autobelasting

Wist je dat ... 514.000 euro autobelasting

In deze periode rond het autosalon worden nogal wat auto's gekocht. Daarbij spelen een aantal financiële overwegingen mee buiten de auto en zijn kostprijs zelf: het verbruik, de verzekering, de inschrijvingstaks en de jaarlijkse belasting. Wie zo'n formulier van de belasting op motorvoertuigen (ook motoren betalen belasting) bekijkt, zal merken dat er een gemeentelijke opcentiemen van 10 % op staat. Dat is overal hetzelfde tarief en van hogerhand vastgelegd. In Heusden-Zolder zal die belasting volgend jaar ongeveer 514.000 euro in het laatje brengen.

doorprikt-over-stoelendansers-en-messenvechters

DOORPRIKT: Over stoelendansers en messenvechters

De gemeenteraad van donderdagavond duurde amper een half uur, maar heeft ons toch weer een aantal dingen geleerd of bevestigd. Zo is al voor de zoveelste keer deze legislatuur met de stoelen geschoven. Voor de raadsleden is het telkens weer zoeken waar ze moeten gaan zitten en voor het publiek is het altijd weer uitvissen wie bij wie hoort. Afscheuren, overlopen, hergroeperen, ... vroeger was de gemiddelde politicus trouwer aan zijn partij dan aan zijn partner, tegenwoordig ... weet ik het eigenlijk (…) Lees het hele bericht

stevige-affiche-op-night-of-the-locals

Stevige affiche op Night of the Locals

Op het Heldenplein in Zolder-Centrum wordt alles in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse Night of the Locals, het lokale rockgebeuren bij uitstek. Morgen om 18 uur gaan de deur open en om 20 uur staat Billy als eerste op de affiche. Vervolgens gaat het in ijltempo met Soaring Flight (20u35), Skyline After Friday (21u10), Out of Reaction (21u45), Ifidivide (22u20), Heinz Slagerforum (22u55) en vervolgens back in time met Click Clack & Localsband en Mr. Linoleum Licker. Katelijne Crommen praat alles aan elkaar en om 1 uur trekt dj Bertus van leer tijdens de afterparty. Tickets kosten slechts 5 euro aan de kassa. (foto Frans Morawski)

iedereen-enthousiast-over-arnoud-raskin

Iedereen enthousiast over Arnoud Raskin

Met groot enthousiasme vertelde Arnoud Raskin gisteravond aan vele aanwezigen in de bib over de lessen die hij kreeg van straatkinderen. Zijn vuur en passie over vernieuwende leiderschapstrainingen sloegen duidelijk over naar het publiek. Daardoor stonden de aanwezigen ook aan te schuiven voor een gesigneerd boek.

politie-zoekt-een-startbaner-verkeersveiligheid

Politie zoekt een startbaner verkeersveiligheid

De politie werft een startbaner verkeersveiligheid aan voor de verkeersdienst, het gaat om een contract van bepaalde duur van half februari tot eind dit jaar. Een startbaner mag niet meer leerplichtig zijn, is jonger dan 26 jaar, laaggeschoold, moet alle alle politieke en burgerlijke rechten hebben en medisch geschikt zijn. Laaggeschoold betekent dat ze niet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs. Meer info over deze vacature kan bekomen worden bij de korpschef Geert Luypaert of Cindy Gregoir, medewerker van de verkeersdienst op 011 45 01 11. Geïnteresseerden moeten hun sollicitatiebrief samen met hun curriculum vitae mailen naar politie[!]heusden-zolder.be en dat voor 6 februari 2015 om 12 uur.

t-hvt-zit-in-de-s-sjit

't HVT zit in de 'S...Sjit'

Voor ’t Heusdens Volksteater begint vanavond een marathon van elf voorstellingen van de nieuwste revue ‘S…Sjit’’. Dit verhaal van Robby Steenberghs speelt zich af in een klassiek dorpje waar ook een wielertoeristenclub actief is, met allerlei individuen. Wanneer ze er samen voor een weekendje op uit trekken, gebeuren er rare dingen. De gps kan hen niet aan de juiste weg helpen, ze worden geconfronteerd met allerlei kwalen, de pastoor en de kebab-uitbater – ook allebei present – blijken in financiële problemen te zitten, enz. Kortom, absurde situaties die opgevoerd worden in prachtige decors, met live-muziek, zang en dans, en vooral … veel humor. Elf voorstellingen tussen vandaag en 22 februari maar alles is uitverkocht. (foto’s Lowie Gielis)

gevaarlijke-wegen-door-sneeuw

Gevaarlijke wegen door sneeuw

Er zijn afgelopen nacht verschillende centimeters sneeuw gevallen. De secundaire wegen liggen er daardoor gevaarlijk bij. Op de hoofdwegen is gestrooid, maar blijft het opletten. Wie een bus van De Lijn wil nemen, moet vanochtend wellicht rekening houden met vertragingen.

gedichten-zijn-ook-een-protestuiting

Gedichten zijn ook een protestuiting

We voeren op deze Gedichtendag ook nog graag een gedicht van Marcel Veltjen op, die tegelijk zijn geliefde cité bezingt en protesteert tegen onbezonnen verandering.
Stil protest.
Ooit was de cité één glimmende diamant. Eén wit gebit met doorlopende rode lip.
Met strak geknipte ligusteren haag en kinderen in de Japanse kerselaren straat.
Vanaf zestig liep het hier grondig fout, weg met de haag en het vervelende loverende hout.
Mijn cité (…) Lees het hele bericht

over-liefde-en-gedichten

Over liefde en gedichten

De Gedichtendag met als thema ‘Met zingen is de liefde begonnen’ kreeg vanavond een mooie vertaling in de bibliotheek. Leerlingen van de academie voor muziek, woord en dans, Beringen onder leiding van Karen brachten het verhaal van Orpheus en Euridike

cd-v-presenteert-dirk-schops-de-rekening

CD&V presenteert Dirk Schops de rekening

De woorden waarmee de gemeenteraadsvoorzitter de ontslagbrief van Dirk Schops uit de CD&V had voorgelezen, galmden nog na door de geluidsinstallatie toen hij al meteen de rekening gepresenteerd kreeg van zijn ex-partijgenoten. Toen het punt over de overname van het concessie-overeenkomst van het Muzecafé door de gemeente behandeld werd, kreeg Dirk Schops ‘plots telefoon’ en verdween uit de zaal. Volgens zijn gewezen fractieleidster Sonja Claes was dat een flauwe truc om te (…) Lees het hele bericht

een-gedicht-over-de-perikelen

Een gedicht over de perikelen

En het kon niet uitblijven, de gemeenteraad werd getrakteerd op een gedicht, geserveerd door gelegenheidspoëte Rita Vanhove van oppositiepartij CD&V. We geven het hier mee, het kreeg de titel Perikelen mee.
Het voorbije jaar waaiden er toch een paar wervelwinden . Dit was iets wat veel mensen niet zinden.
Een samenwerking waarin mensen elkaar bestrijden en dat in deze moeilijke crisistijden
Van verandering hebben we nog niet veel gezien of is die nog op komst misschien (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-start-met-stoelendans

Gemeenteraad start met stoelendans

De gemeenteraad startte vanavond letterlijk en figuurlijk met een stoelendans. N-VA-fractieleidster Ann Leyssens was ontevreden over het feit dat overlopers alsmaar meer naar voor schuiven - en ze verwees impliciet naar de nieuwe plaatsen van Selahattin Özer en Dirk Schops - terwijl zijzelf alsmaar meer naar achteren moeten. Daarop begonnen haar partijgenoten Simonne Janssens-Vanoppen en Bruno Buyse zowaar een rondedans rond de tafel op zoek naar een plaats, waarna ze toch maar terug achter hun (…) Lees het hele bericht

reuzengilde-was-te-gast-in-barcelona

Reuzengilde was te gast in Barcelona

De reuzengilde van Bolderberg heeft de afgelopen dagen deelgenomen aan het 24ste reuzenfeest van de Colla Gegantera van Castellbisbal-Barcelona. De Orde van de Kluizenaar was in groot ornaat naar Spanje getrokken met reus, gildeleden, vendeliers en volksmuzikanten. Het was daar een prachtig feest met parade, dansen, muziek en verbroedering. Er is alvast een uitnodiging voor een tegenbezoek overgemaakt.

lichte-bevolkingsgroei-tegen-2030

Lichte bevolkingsgroei tegen 2030

De komende jaren zal de bevolking in Heusden-Zolder nog lichtjes groeien: van 32.381 op dit moment naar 33.248 in 2030. Dat blijkt althans uit een projectie die gemaakt is door de SVR, de Studiedienst van de Vlaamse Regering. Ter vergelijking: in 1993 telde Heusden-Zolder nog maar 28.965 inwoners. De leeftijdsstructuur zal in de komende 15 jaar ook een lichte wijziging ondergaan, er zullen minder baby's en kinderen zijn, en meer oudere en bejaarde inwoners. Het aantal huishoudens zal verder groeien. In 1993 waren het er 9.873, nu 12.352 en in 2030 13.285. De verklaring ligt in het toenemende aantal alleenstaanden. Op dit moment wonen in Heusden-Zolder 1.345 mannen en 1.521 vrouwen alleen, tegen 2030 zou dat oplopen tot 1506 en 1931. (tabel SVR)

t-zijn-drukke-tijden-in-de-bib

't Zijn drukke tijden in de bib

Het is vandaag erg druk in de bibliotheek. Het begon vanmorgen al met de lezing Arm Vlaanderen/Arm Wallonië waarvoor KWB en Davidsfonds auteur Pascal Verbeken hadden uitgenodigd. Daar kwam veel volk naar luisteren. Straks om 18 uur volgt de voorstelling naar aanleiding van Gedichtendag en vanavond kwam Arnoud Raskin zijn lezing geven, ook daar is al geen plaats meer voor.

faillissement-schoenenreus-nu-effectief

Faillissement Schoenenreus nu effectief

Slecht nieuws voor het personeel en de klanten van de Schoenenreus in de Koolmijnlaan. De Nederlandse groep zit in slechte papieren en de Nederlandse bewindvoerder heeft laten verstaan dat een faillissement zo goed als onvermijdelijk is. Mogelijk wordt het vandaag nog aangevraagd. UPDATE Het gaat snel want ondertussen is de schoenenketen inderdaad effectief failliet verklaard, niet alleen in Nederland, maar de rechtbank van koophandel in Hasselt heeft ook voor alle Vlaamse vestigingen het faillissement uitgesproken.

waar-zitten-de-poetische-talenten

Waar zitten de poëtische talenten?

Het is vandaag Gedichtendag. Ieder jaar weer valt dat samen met een gemeenteraad en dan staan onze bestuurders paraat, om met enkele pseudo-gedichten hun tussenkomsten te verlichten. Maar om hen de vrijheid te schenken, over een zinvol beleid en propere politiek na te denken, en tegelijk afrekeningen te vermijden, roepen we onze lezers op om iedereen met hun poëzie te verblijden. Laat maar komen naar redactie [!] heusden-zolder.eu, en doe het nu. Overigens, hadden we het zelf als professioneel dichter wellicht niet ver kunnen schoppen, en al onze hele loopbaan lang moeten doppen.

geschenkbonnenautomaat-is-in-werking

Geschenkbonnenautomaat is in werking

De lang aangekondigde geschenkbonnenautomaat is geïnstalleerd aan de bibliotheek en sinds gisteren na de middag is hij ook effectief in werking. Aan die automaat kan iedereen voortaan 24 uur per dag digitale geschenkbonnen van 10, 25 en 50 euro kopen, al dan niet met de geschenkverpakking erbij. Ook de betaling gebeurt uiteraard elektronisch zodat er geen geld in het apparaat zit. Moeilijk is het niet, de gebruikers krijgen duidelijke aanwijzingen. De bonnen worden tegenwoordig aanvaard in de meeste handels- en horecazaken van Heusden-Zolder. Eén nadeel: nu iedereen dag en nacht geschenkbonnen kan kopen, geldt nooit meer als excuus ‘Alles was dicht’ als je een cadeau vergeten bent …

ondernemers-klinken-op-de-toekomst

Ondernemers klinken op de toekomst

Zowat 440 ondernemers woonden woensdagavond in Muze de ondernemersreceptie 2015 bij, georganiseerd door UNIZO Heusden-Zolder, de middenstandsraad en de ondernemingsclub Lummen-Zolder samen met het gemeentebestuur. De gelegenheidstoespraak was van voorzitter Danny Tielens van de middenstandsraad. Vanuit UNIZO pleitte hij voor een lastenverlaging voor zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen. Ook moeten lokale problemen gezamenlijk aangepakt worden en daarbij verwees hij naar de (…) Lees het hele bericht

alle-prijzen-gaan-de-gemeentegrens-over

Alle prijzen gaan de gemeentegrens over

Woensdagavond voor het begin van de ondernemersreceptie hebben leden van de middenstandsraad samen met schepen Jeanne Prikken en burgemeester Mario Borremans de winnaars geloot van de eindejaarsactie. Zoals bekend werd voor het eerst in de geschiedenis in heel de gemeente één overkoepelende actie gehouden waardoor een groot prijzenpakket beschikbaar was. En vanavond werd ook duidelijk dat heel wat mensen van buiten de gemeente hier hun aankopen komen doen, want alle prijzen gaan de (…) Lees het hele bericht

markt-420-overtredingen-13-gauwdieven

Markt : 420 overtredingen, 13 gauwdieven

Vorig jaar waren er op het Marktplein en in de Koolmijlnaan 24 markten. Daarbij begingen de bezoekers 420 verkeersinbreuken wegens parkeren op een fietspad (160), negeren van een parkeerverbodsbord (138), parkeren op een mindervalidenparking zonder speciale kaart (22), negeren van een toegangsverbod (37), niet dragen van de gordel (11) en parkeren voor een inrit (6). 13 marktbezoekers werden het slachtoffer van gauwdieven. Ook werd namaakparfum aangetroffen en in beslag genomen.

vandaag-maar-een-parkeerovertreder-op-markt

Vandaag maar één parkeerovertreder op markt

Tijdens een kalme multiculturele markt stelde de politie maar één overtreding vast wegens parkeren zonder speciale kaart op een mindervalidenparking. Voorts werden 7 waarschuwingen gegeven voor een defecte verlichting. Eén vrachtwagenbestuurder die niet op een vrachtwagenparkeerplaats stond moet een retributie van € 100 betalen.

orpheus-als-opener-van-poezieweek

Orpheus als opener van Poëzieweek

Met zingen is de liefde begonnen is het motto van de Poëzieweek 2015. De Poëzieweek Vlaanderen en Nederland opent morgen met Gedichtendag. De Academie voor Muziek, Woord en Dans, Beringen brengt dan vanaf 17u30 het verhaal van Orpheus in een verkorte versie. Uitgangspunt is immers dat niemand beter dan een dichter de complexiteit van de liefde kan bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Van middeleeuwse troubadours over rederijkers tot hedendaagse dichters. Allemaal beschrijven zij  de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen. De academie hield vandaag al een try-out, en het belooft voor morgen.

135-trouwers-101-samenwoners

135 trouwers,101 samenwoners

Vorig jaar zijn in Heusden-Zolder 135 koppels in het huwelijksbootje gestapt, hoeveel bootjes in dezelfde periode gezonken zijn, is nog niet duidelijk. Twee holebikoppels zijn getrouwd, in 12 jaar zijn hier 19 koppels van hetzelfde geslacht getrouwd. 101 koppels kozen vorig jaar voor het statuut van wettelijk samenwonenden. Dat is het grootste aantal sinds 2005, in tien jaar hebben er 731 eens samenlevingscontract ondertekend.

het-weer-kouder-en-winters

Het weer: kouder en winters

Na de doortocht van een actieve storing met veel regen en wind, wordt koudere en onstabiele lucht vanuit het noordwesten aangevoerd. De temperaturen komen lager uit en de neerslag krijgt een winters karakter met soms zelfs sneeuw.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken, maar de ochtend verloopt overwegend droog. Vanuit het westen komt er echter regen opzetten, die na de middag intens wordt. Het kwik bereikt 6 graden. In de avond gaat de regen even over in smeltende sneeuw of sneeuw, maar nadien (…) Lees het hele bericht

100-vrouwen-in-de-rij-voor-trouw-met-mij

100 vrouwen in de rij voor 'Trouw met mij'

100 vrouwen waren gisterenavond present op de Ladies Night van The Roxy Theatre voor de film 'Trouw met mij'. Na de film konden de vrouwen napraten met acteur Dries De Schutter en scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem. Hier beiden op de foto met Ludo Vangenechten en Roxy-inleider Pieter Vermeersch. (foto Hans Put)

taaie-studiekluif-voor-de-pxl

Taaie studiekluif voor de PXL

Het schepencollege heeft aan de hogeschool PXL de opdracht gegeven voor een studie die de grondwaterproblematiek in en rond Beekbeemden in kaart moet brengen en oplossingen moet aanreiken. De school kampt al jaren met vochtproblemen, het grondwater dringt de kelder binnen en dreigt daardoor voor problemen in het hele gebouw te zorgen. Gelukkig kan dat nu al gecompenseerd worden door de nieuwe verwarming. Maar het is duidelijk dat de problemen zich situeren in een groot deel van de omgeving. Zo (…) Lees het hele bericht

confrontatie-tussen-peire-en-vansteenkiste

Confrontatie tussen Peire en Vansteenkiste

Onder de titel ‘Immersie!’ stelt galerij De Mijlpaal van 7 februari tot 19 april werk van Luc Peire en Jonas Vansteenkiste tentoon. Het zijn twee kunstenaars van verschillende generaties. Ondanks het leeftijdsverschil zitten er een duidelijke overeenkomsten in hun werk, maar ze gebruiken ook andere materialen en technieken. De titel van de tentoonstelling wijst naar de onderdompeling van de (…) Lees het hele bericht

rana-ozkaya-in-valentijn-shoot

Rana Özkaya in Valentijn Shoot

Nu zaterdag organiseert de website Missitems.be voor de 5de keer haar Valentijn Shoot. Verschillende bekende gezichten uit de Belgische miss-wereld zijn aangetrokken om te poseren in glamoureuze lingerie en bruidskleding en dat in het decor van hotel Die Swaene in Brugge. Bij hen ook een model uit Heusden-Zolder: Rana Özkaya, de Crown Card winnares Miss Limburg voor Miss België 2015. Ook zij mag poseren in exclusieve bruidskleding en lingerie, met mooie juwelen en schoenen. Daarbij worden de modellen natuurlijk klaargestoomd door kapsters en stylisten. Voor Rana wordt het al de zoveelste ervaring in korte tijd.

oorlogsvoorstellingen-zijn-geannuleerd

Oorlogsvoorstellingen zijn geannuleerd

De voorstellingen rond Wereldoorlog I die op vrijdag en zaterdag in het Sint-Franciscuscollege zouden plaatsvinden, zijn geschrapt. Er waren te weinig inschrijvingen zodat vandaag de knoop is doorgehakt en het podiumgebeuren werd afgeblazen.

woning-wordt-gesloopt-voor-tankstation

Woning wordt gesloopt voor tankstation

Langs de Meylandtlaan in Boekt is de sloping gestart van de voormalige woning Truyers, die maakt plaats voor een DATS24-benzinestation. Dat wordt meteen het vijfde tankstation op enkele honderden meters, maar het eerste aan die kant van de weg. Trouwens, l’ histoire se répète want vroeger lag enkele meters verder ook al een SHELL-tankstation. Het valt hoe dan ook niet te ontkennen dat Boekt tegenwoordig enorm snel evolueert.

inbraken-in-vrachtwagen-en-appartement

Inbraken in vrachtwagen en appartement

Op de parking langs de E314 is vannacht weer ingebroken in een vrachtwagen. De chauffeur ontdekte dat kort na 6 uur vanochtend. Er was materiaal verdwenen uit de vrachtwagen. In De Hoeven zijn dieven een appartement binnengedrongen. Daarvoor braken ze een deur open.

het-is-weer-warm-in-beekbeemden

Het is weer warm in Beekbeemden

Jarenlang heeft de gemeenteschool Beekbeemden met verwarmingsproblemen gekampt, maar nu is het leed zo goed als geleden. Dat konden we vanmiddag zelf vaststellen samen met schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx en waarnemend directeur Gert Hermans. In het verleden was het vaak te koud voor de kinderen, de leerkrachten of voor buitenschoolse activiteiten. Maar vorig jaar werd dan een studie uitgevoerd naar de problemen en de verwarmingsbehoeften van de school. Daarna werd een kleine 180.000 (…) Lees het hele bericht

ouders-parkeren-fout-bij-de-schoolpoort

Ouders parkeren fout bij de schoolpoort

Na klachten hield de verkeersdienst van de politie controles op het respecteren van het parkeerverbod aan de schoolpoort van Beekbeemden. 5 ouders die het niet zo nauw namen met het verbod kregen een parkeerboete. In de schoolbuurt keek de politie ook naar het dragen van de gordel en gebruik van kinderzitjes. 2 bestuurders moeten elk € 165 ophoesten voor het niet gebruiken van het kinderzitje. Voorts waren er snelheidscontroles uitgevoerd. 1004 auto's passeerden het flitstoestel, 66 bestuurders negeerden de snelheidsbeperking in M. Scheperslaan (23), Koolmijnlaan (17), Veldstraat (13) en Schansstraat (13).

infokantoor-toerisme-wordt-verbouwd

Infokantoor toerisme wordt verbouwd

Tussen 23 februari en 20 maart zullen de deuren van het infokantoor van de dienst toerisme in Bolderberg gesloten zijn voor verbouwingswerken. In die periode zitten de mensen van toerisme op de afdeling vrije tijd in het gemeentehuis. Ook daar blijven de openingsuren van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Wanneer de overige diensten gesloten zijn, aanbellen op ‘vrije tijd’. Telefonisch blijft de dienst bereikbaar op 011 80 80 88. Op 23 maart gaat het vertrouwde kantoor weer open in Bolderberg.

wie-weet-meer-over-deze-foto

Wie weet meer over deze foto?

Eerder deze maand bracht Arbi Briggs uit Engeland een bezoek aan Heusden. Zijn vader Harold John 'Pat' Briggs was tijdens de tweede wereldoorlog in 1944 hier aan de koolmijn even gestationeerd met het the 7th Field Regiment, Royal Artillery. Zij waren op weg naar Duitsland tijdens de bevrijding. Hij logeerde op nr. 9, Cité op de Einde. Achteraf stuurde Arbi Briggs een foto naar de Geschied- en Heemkundige Kring. Daarop staat Harold John ‘Pat’ Briggs rechts, van de (…) Lees het hele bericht

schoenenreus-in-financiele-problemen

Schoenenreus in financiële problemen

De Nederlandse keten Schoenenreus, met een vestiging in de Koolmijnlaan zit opnieuw in financiële problemen. De Nederlandse winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd, en in veel gevallen wijst dat erop dat een faillissement in de lucht hangen. Twee jaar geleden liep het al eens fout voor Schoenenreus. Maar meteen na het faillissement maakte de groep een doorstart met minder personeel en minder winkels. Nu zijn er nog 19 in Vlaanderen waaronder Heusden-Zolder, Lommel, Maasmechelen en Sint-Truiden. De winkel in de Koolmijnlaan was vandaag dicht.

koen-de-graeve-brengt-post-en-facteurs-mee

Koen De Graeve brengt post en facteurs mee

Nu zaterdag om 22 uur spelen Koen De Graeve & De Post in de balzaal van Muze. Iedereen kent De Graeve als acteur maar hij schrijft ook pittige songteksten en kan zingen. Samen met een 10-koppige band strijkt hij neer in Muze tijdens zijn tournee met De Post. Om 23u30 is er een gratis afterparty met de toepasselijke deejays De Facteurs. Tickets € 18, € 15, € 12.  (foto Kathleen Michiels)

heusdense-generatoren-voor-hechtel-eksel

Heusdense generatoren voor Hechtel-Eksel

Het bedrijf Maris uit Eversel heeft een overeenkomst met het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel voor de levering van drie noodgeneratoren bij een mogelijk stroomtekort. De gemeente daar wil met de huurgeneratoren de drie informatie- en opvanglocaties van elektriciteit voorzien bij een afschakeling. Als het zover komt, levert Maris onmiddellijk de generatoren. Op de foto rechts Dirk Koopmans van Maris met links burgemeester Daelemans van Hechtel-Eksel.

even-niet-op-facebook

Even niet op Facebook

Als je voor een reactie naar Facebook wil doorklikken dan zal dat niet lukken, maar het ligt niet aan ons. In de loop van de ochtend is Facebook uitgevallen en dus onbereikbaar, naar verluidt ligt ook Instagram uit. UPDATE Ondertussen is alles weer normaal.

zolderse-tennisclub-klaar-voor-een-nieuw-jaar

Zolderse tennisclub klaar voor een nieuw jaar

De leden van Tennis Club Zolder hebben nogal wat ambitie voor dit jaar. Ze hebben alvast de groepsgeest bevorderd met een gezamenlijke winterwandeling om daarna in de sporthal het glas te heffen op het nieuwe tennisjaar. (foto Tony Sempels)

vrachtwagen-verliest-aanhangwagen

Vrachtwagen verliest aanhangwagen

Kort voor half tien maandagavond heeft een trekker zijn oplegger verloren op de oprit Lummen-Zolder van de E 313. Een vrachtwagen die vanuit de Dellestraat de snelweg richting Hasselt opreed verloor in een bocht zijn aanhangwagen, die kwam tegen de vangrail terecht. Het was niet meteen duidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. Er was amper verkeershinder.

congoreis-met-een-week-uitgesteld

Congoreis met een week uitgesteld

Normaal gezien waren Jeroen Ruysen en Linda Saenen van het Sint-Franciskusziekenhuis morgen naar Congo afgereisd voor een inleefreis, onder meer naar het ziekenhuis van Panzi. Maar het woelige politieke klimaat in Kinshasa heeft roet in het eten gestrooid. Zoals bekend wil huidig president Kabila via een wetswijziging afdwingen dat hij voor een bijkomende ambtstermijn kan opkomen. Bij de protestacties daartegen zijn al tientallen doden gevallen. Ondanks het feit dat de toestand momenteel weer (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-januari-2015

Vandaag gezien

Na de sneeuw in het weekend, volgde vandaag de nattigheid. (foto Jan Leijskens)

vorig-jaar-9-auto-s-van-wanbetalers-in-beslag

Vorig jaar 9 auto's van wanbetalers in beslag

De politie en de dienst Douane & Accijnzen hielden vorig jaar 5 gezamenlijke controles uit in het kader van niet-betaalde penale boetes. 69 wanbetalers werden onderschept. De inspecteurs namen 9 wagens in beslag en lieten 8 auto's takelen. D&A kon op die wijze € 34 055 aan verschuldigde boetes recupereren. Voorts stelde de politie 69 verkeersinbreuken vast wegens onverzekerd rijden (4), geen keuring kunnen voorleggen (12), rijden onder invloed (6), niet dragen van de (…) Lees het hele bericht

leerlingen-brengen-wo-i-in-herinnering

Leerlingen brengen WO I in herinnering

In het Sint-Franciscuscollege krijgt de Eerste Wereldoorlog ook heel wat aandacht, onder meer in de vorm van een literair en muzikaal project. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 januari zullen leerlingen van de bovenbouw gedichten en getuigenissen voorlezen van mensen die WO I van nabij hebben meegemaakt. De teksten worden voorgedragen in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Botswing brengt liederen die aansluiten bij die teksten. Het gaat om een project van school, leerkrachten en leerlingenraad. Alles heeft plaats in de filmzaal op campus Berkenbos, telkens om 19u30. Kaarten kosten € 2 en kunnen besteld worden op 011 52 07 33.

doorprikt-de-lege-doos-van-het-magazijn

DOORPRIKT: De lege doos van het magazijn

‘The talk of the town’ was de afgelopen dagen het faillissement van Immofamco en daarmee het op de klippen lopen van het project Centraal Magazijn. We hoorden verschillende discussies over schuld en onschuld, vragen naar de ware toedracht maar ook amper verholen leedvermaak. We gaan hier geen rechter spelen, maar laat ons wel wezen: een faillissement is niet iets om mee te lachen, en ook in dit geval kent het alleen maar verliezers: het bedrijf en zijn eigenaar, de kopers, de (…) Lees het hele bericht

djangofollies-doet-muzecafe-kolken

Djangofollies doet Muzecafé kolken

Zondagavond stond Hot Club d'Europe op het kleine podium van het Muzecafé en volgens toehoorders zijn daar nooit eerder 2 sologitaristen op zo'n unieke manier samen bezig geweest. Het was telkens zoeken wie het ritme en wie de solo aan het spelen was. De Finse Olli helemaal in samenspel met Paulus en Arnoud , de bassist die het cement vormde tussen deze 2 Djangofolies-gitaristen. Samen zorgden ze voor een unieke belevenis. (foto's Ria De Clerck)

auto-s-werden-met-sneeuwballen-bekogeld

Auto's werden met sneeuwballen bekogeld

Voor veel kinderen zorgde de sneeuw vandaag voor heel wat pret, maar er waren er ook die van de situatie misbruik hebben gemaakt. In de Koolmijnlaan, ter hoogte van Onder de Poort, zijn in de loop van de dag tal van voorbijrijdende auto’s met sneeuwballen bekogeld. In sommige van die sneeuwballen zaten ook steentjes, al dan niet bewust. Ook een bus van De Lijn liep schade op. De politie werd erbij geroepen. Enkele daders zijn wellicht al in beeld.

ook-petanque-leed-onder-winterweer

Ook petanque leed onder winterweer

Weinig petanque dit weekend, want gisteren besloot de nationale bond omwille van het winterweer alle wedstrijden af te blazen. Vandaag gingen de wedstrijden wel door. Kelchteren B maakte de verplaatsing naar Olympia C maar het werd het met en 8-1 pandoering terug de koude in gestuurd.

burgemeester-gemeentediensten-doen-wat-ze-kunnen

Burgemeester: gemeentediensten doen wat ze kunnen

In een reactie op de klacht rond de onberijdbare fietspaden, zegt burgemeester Mario Borremans dat binnen de gemeente de afspraak bestaat dat eerst en vooral de strooiroutes ijsvrij gemaakt worden. “Het gaat om wegen die in afspraak met de veiligheidsdiensten en het ziekenhuis zijn vastgelegd en die prioritair worden aangepakt. Van zodra alles open is, wordt verder gekeken naar de overige wegen en fietspaden, waarbij bijvoorbeeld vandaag veel aandacht ging naar de fietspaden naar (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-januari-2015

Vandaag gezien

Temperaturen boven nul deden veel sneeuw vandaag smelten, maar geen nood, tegen een minder witte achtergrond zal dit bloemetje beter tot zijn recht komen. (foto Jan Leijskens)

pot-met-olie-raakt-oververhit

Pot met olie raakt oververhit

De brandweer is vanavond uitgerukt naar een woning in de Sporkstraat in Viversel. In de keuken was een pot met olie oververhit geraakt, het goedje had geen vuur gevat maar was enorm aan het roken en gloeiend heet. De brandweer kon de pan veilig naar buiten brengen en vervolgens de woning verluchten. (foto Michiel Reynders)

inbrekers-forceren-ramen

Inbrekers forceren ramen

In het Voetpad is gisteravond laat een poging tot inbraak ontdekt. Het raam van een woning was geforceerd, maar de inbrekers zijn niet binnengeraakt. Mogelijk waren ze afgeschrikt door het alarm. Vandaag na de middag kwam een bewoner van de Padbroekweg thuis en ook hij zag dat er ongewenst bezoek was geweest. De inbrekers hadden zich toegang verschaft door een raam te forceren.

ravage-in-voortuin-na-botsing

Ravage in voortuin na botsing

Rond kwart over twee vanmiddag raakten drie auto’s betrokken in een botsing op het kruispunt van de Stationsstraat en de Langstraat. Eén van de auto’s beukte door de afscheidingsmuur van een voortuin en daarbij werd een hele ravage aangericht. Een van de auto's raakte ook zwaar beschadigd. Een derde auto ging er meteen na het ongeval vandoor.

misnoegde-fietser-maakt-beklag

Misnoegde fietser maakt beklag

Veel fietsers zie je met dit weer net op de baan. Niet alleen omdat het te koud is, maar ook omdat de fietspaden op veel plaatsen onberijdbaar zijn. Geert Mullens - die zelf zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets doet en lid is van de Fietsersbond - ging zondagmiddag op pad in Zolder en fotografeerde daar verschillende fietspaden die onberijdbaar zij. Hij maakte de foto's samen met zijn beklag over aan de bevoegde schepen en burgemeester en aan de Fietsersbond.

paul-coolen-laatste-etappe-en-weer-thuis

Paul Coolen: laatste etappe en weer thuis

Na 4 weken fietsen is Paul Coolen weer thuis, veilig en gezond alleen zijn fiets moet nu dringend naar de fietsenmaker. Op zijn voorlaatste dag bezocht hij nog een ontwikkelingsproject in Nalang, op 100 km van Kathmandu, waar hij als eregast werd ontvangen. Hij mocht er eten en slapen bij een Nepalese familie waar de grootvader dagelijks Sanskriet teksten zong en reciteerde uit de oude Veda’s. Tenslotte volgde een turbulente tocht naar Nepal: een steile afdaling langs moeilijke wegen, een helse (…) Lees het hele bericht

de-rollenpatronen-doorbroken

De rollenpatronen doorbroken ...

De klassieke rollenpatronen worden alsmaar vaker doorbroken. Zo maakten Luna en Myo Coels geen sneeuwman maar een sneeuwvrouw. Hoewel de expliciete vormen dan toch weer de inbreng van een man verraden ….

provinciaal-voetbal-afgelast

Provinciaal voetbal afgelast

FLASH Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft zojuist beslist om alle wedstrijden in de provinciale competities van vandaag af te gelasten. Ook de eerste ploegen komen dus niet in actie. Een nieuwe datum wordt later bekendgemaakt. Gisteren waren ook al de matchen voor de jeugd en reserven afgeblazen.

vck-verliest-in-de-belle

VCK verliest in de belle

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-2 verloren bij Lovoc Lommel. Het was een evenwichtige partij die over en weer ging en waar uiteindelijk zelfs meer had ingezeten voor Bolderberg, maar de vijfde set was er duidelijk teveel aan. Setstanden : 20-25, 25-22, 25-22, 23-25, 15-8.

t-molenholleke-wil-gezien-worden

't Molenholleke wil gezien worden

Voor de ouderraad en de school ’t Molenholleke zijn ‘gezien worden in het verkeer’ en ‘veilig onderweg’ prioriteiten. En omdat fluo de zichtbaarheid op donkere winterdagen verhoogt, wil de ouderraad leerlingen en kleuters een handje toesteken. Zo kreeg iedereen die met een hesje of fietshelm arriveert op school een kaartje. En uit die stapel werden dan twee winnaars geloot.

een-muzikale-avond-om-van-te-smullen

Een muzikale avond om van te smullen

Esmé Bos wist zaterdagavond het Muzepubliek te verrassen en te ontroeren met liedjes, de één gevoelig, de andere keer vrolijk, het ene in het Nederlands, het andere in het Engels. Maar altijd was er die prachtige stem prominent aanwezig. Nadien ging het er heerlijk swingend aan toe tijdens de after-party in het Muzecafé met La Sieste du Dromadaire. (foto’s Lenscollectief)

umicore-wil-zinkfabrieken-verzelfstandigen

Umicore wil zinkfabrieken verzelfstandigen

De top van de multinational Umicore heeft zijn plannen weer bovengehaald om de fabrieken in Heusden-Zolder en Overpelt samen in een nieuw dochterbedrijf onder te brengen. En op termijn zou dat dan verkocht worden. Umicore heeft wereldwijd non-ferrobedrijven, bij ons houden die zich bezig met de zinkproductie. De plannen zijn trouwens niet nieuw, in 2006 was er al sprake van aparte dochterbedrijven voor zink- en legeringsactiviteiten, kort voordien was ook de koperafdeling al afgesplitst. Het (…) Lees het hele bericht

een-gewillig-sneeuwfotomodel

Een gewillig sneeuwfotomodel

Leen Beunens haalde wat attributen uit haar studio en kon zo een mooie photoshoot doen met een sneeuwman. Die poseerde gewillig en met veel geduld.

vandaag-gezien-24-januari-2015

Vandaag gezien

Het ene schaap mag zich achter het andere verschuilen tegen de koude, het is toch geen nadeel om altijd het zwarte schaap te zijn. (foto Yves Maex)

heusden-centrum-vanuit-vogelperspectief

Heusden-Centrum vanuit vogelperspectief

Dit is Heusden zoals je het nog nooit hebt gezien, luchtbeelden van een ondergesneeuwd dorpscentrum.

ook-winterpret-in-de-bark

Ook winterpret in De Bark

In het Rode Kruisopvangcentrum De Bark is het een bijzondere dag. Voor vele gasten is het immers de eerste keer in hun leven dat ze met sneeuw geconfronteerd worden. De kinderen vonden het alleszins een erg prettige ervaring, de volwassenen ook trouwens.

als-een-gouden-jubileum-wit-wordt

Als een gouden jubileum wit wordt

De witte letters en banners om de 50ste verjaardag van de academie in de verf te zetten worden mooi opgeslorpt in het sneeuwwitte landschap rond kasteel Meylandt. (foto Gust Put)

de-verdieping-eerste-test-is-geslaagd

De Verdieping: eerste test is geslaagd

Met het nieuwjaarsevent van UNIZO-Limburg had vrijdagavond het allereerste evenement plaats in de gerestaureerde Verdieping. Onder meer de toegang moet nog verder afgewerkt worden, maar dat was handig gecamoufleerd en aangekleed. De bezoekers werden binnen via een omweg gestuurd zodat ze een goede kijk kregen op het geconserveerde machinepark van het ophaalgebouw. De grote ruimte op de verdieping was sfeervol aangekleed, en het bleek al meteen dat het met een goede sfeerverlichting en (…) Lees het hele bericht

kmo-s-zijn-belangrijk-voor-de-economie

KMO's zijn belangrijk voor de economie

In De Verdieping hield UNIZO KMO-Contact gisteravond zijn New Years Network voor de kleine en middelgrote ondernemingen uit Limburg. Naast honderden zaakvoerders en bedrijfsleiders waren ook heel wat toppolitici en ook lokale mandatarissen present. Gelegenheidsspreker was UNIZO-topman Karel van Eetvelt. Hij had het over de uitdagingen voor KMO’s in crisistijd en in een periode van een gespannen sociaal klimaat. Hij refereerde ook aan de cijfers die UNIZO-Limburg donderdag bekendmaakte en (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-127

De kijk van Richie

Het is nog altijd oppassen omwille van de terreurdreiging ...

weg-naar-de-grauwe-steen-is-wit

Weg naar de Grauwe Steen is wit

Het einde van de Weg naar de Grauwe Steen lijkt wel het begin van een lang wit paradijs. (foto Erwin Van de Beek).

geen-jeugdvoetbal

Geen jeugdvoetbal

Door het felle winteroffensief heeft het provinciaal comité van de voetbalbond besloten om voor vandaag alle wedstrijden van de jeugd, reserven en dames af te gelasten. Voor de seniores is er nog geen beslissing. UPDATE Ook voor zondag zijn ondertussen de jeugdwedstrijden afgelast. Vandaag treden in het provinciale voetbal ook de eerste elftallen niet aan.

opgelet-voor-gladde-wegen

Opgelet voor gladde wegen

De voorspellingen zijn uitgekomen en dus is het op deze zaterdagmorgen spiegelglad op de weg. De strooidiensten zijn vannacht uitgerukt maar de vrieskoude gecombineerd met de sneeuw maakt het vanochtend echt gevaarlijk. Opletten dus, maar misschien kunnen we van de nood een deugd maken en wat leuke winterbeelden verzamelen. redactie[!]heusden-zolder.eu

si-te-sterk-voor-wellen

SI te sterk voor Wellen

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder Wellen verslagen met 5-3. Eerder op de avond hadden ook al de beloften van datzelfde Wellen gewonnen met een monsterscore: 12-0.

het-weer-het-wordt-zachter-2

Het weer: Het wordt zachter

Een storing, gepaard met zachtere lucht, verdrijft het winterse weer in onze streken. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Tijdelijk wordt het bijzonder gevaarlijk met kans op ijzel en sneeuw. Na het weekend wordt het zachter, maar erg wisselvallig.
Vannacht is het eerst droog, maar de bewolking neemt gestaag toe. Tegen het einde van de nacht komt een storing opzetten met eerst aanvriezende regen. Nadien gaat de aanvriezende regen over in sneeuw. Het kan bijzonder gevaarlijk glad worden op de (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-de-finish-is-in-zicht

Paul Coolen: De finish is in zicht

Voor wereldfietser Paul Coolen zit de reis er bijna op. De voorbije dagen maakte hij mooie tochten langs diepe valleien. Hij passeerde via handbediende kabelbanen, adembenemend bij momenten, was te gast op een Hindoefeest waar 12-jarige jongetjes ritueel geschoren werden en zag langs de weg ook heel wat armoede. Hij onderging zowaar een Aha-erlebnis toen hij een 'drive in apotheek' tegenkwam. "Nepalezen hebben - in tegenstelling met ons - heel weinig en toch lijken ze gelukkiger. Ze klagen ook niet over dagelijkse stroomonderbrekingen of een bus die een kwartier te laat is. Of een gebrek aan hygiëne en comfort, ... Voor Paul resten nu de laatste kilometers en dan de terugvlucht naar huis.
(meer)

politie-waarschuwt-sluit-ramen-en-deuren-af

Politie waarschuwt: Sluit ramen en deuren af

De afgelopen 24 uur zijn opnieuw enkele inbraken of pogingen daartoe gebeurd in Heusden-Zolder. In de Langstraat hebben inbrekers gisteravond de deur van een woning opengebroken en een ruit stuk gegooid. In de Schootstraat drongen dieven binnen in een hangar langs een veldweg. En ook in de Havenstraat sloegen dieven toe. Ondertussen laat de politie van Heusden-Zolder weten dat inbrekers heel vaak langs de achterzijde toeslaan. Ze proberen daar via een deur of raam binnen (…) Lees het hele bericht

gemeentekaart-de-lijn-4-euro-duurder

Gemeentekaart De Lijn 4 euro duurder

Op 1 februari wijzigen de tarieven van De Lijn.  Ook de prijs van de Gemeentekaart wordt aangepast. Vanaf  volgende maand betaal je 10 euro voor een 10-rittenkaart, tot nu toe was dat 6 euro. Dat geldt dus ook voor Heusden-Zolder en 16 andere Limburgse gemeenten die met De Lijn een zogenaamde derdebetalerovereenkomst 'tussenkomst lijnkaarten' afsloten en  de Gemeentekaart aanbieden. Een gewone lijnkaart kost 14 euro.

bruno-buyse-hun-beoogde-doel-bereiken-ze-niet

Bruno Buyse: 'Hun beoogde doel bereiken ze niet'

Bruno Buyse blijft erbij dat heel het verhaal rond het Centraal Magazijn in een politieke sfeer baadt. "Strikt juridisch hadden we vandaag een vergunning, maar je weet natuurlijk niet wat de Raad voor Vergunningsbetwistingen gaat beslissen en dus kon het nog lang duren. Ondertussen kon de bank niet meer wachten en dus zat er niets anders op dan de boeken neer te leggen. En dan te bedenken dat er verkoopsovereenkomsten waren getekend voor de helft van de oppervlakte. Het is nu aan de (…) Lees het hele bericht

heel-wat-autolichten-zijn-defect

Heel wat autolichten zijn defect

De politie stelde vast dat veel auto's defecte verlichting vertonen, wat vooral in deze tijd van het jaar aan de oppervlakte komt. 12 bestuurders ontvingen een waarschuwing, ze moeten de defecte verlichting (laten) herstellen en laten controleren bij een politiedienst. Voorts waren er snelheidscontroles. 1488 wagens passeerden het flitstoestel. 224 bestuurders negeerden de snelheidsbeperking in Westlaan (59), Veldstraat (59), Inakker (55), M. Scheperslaan (25), Zandstraat (13) en Terlaemenlaan (12).

immofamco-van-bruno-buyse-is-failliet-verklaard

Immofamco van Bruno Buyse is failliet verklaard

FLASH De rechtbank van koophandel in Leuven heeft de vennootschap Immofamco failliet verklaard. Dat is het bedrijf van Bruno Buyse dat eigenaar is van het Centraal Magazijn op De Schacht. Buyse heeft het faillissement zelf bekendgemaakt. Het was de bedoeling van de eigenaar om het gebouw in te richten met lofts en winkelruimtes. Maar daarrond wordt al enkele jaren een procedureslag uitgevochten tussen het bedrijf en de overheid, vooral de gemeente. Lees het hele bericht

welkom-internetgazet-beringen

Welkom Internetgazet Beringen

We zijn heel blij de geboorte van een zusje te kunnen melden: Internetgazet Beringen. Na heel wat voorbereidingen is de gloednieuwe nieuwssite vandaag online gegaan en daarmee wordt de Internetgazet-familie weer een stukje groter. Bovendien gaat het ook nog eens om een buurgemeente wat onze aanwezigheid in West-Limburg nog versterkt. Succes collega!!!!

chrysostomosviering-feestelijk-ingezet

Chrysostomosviering feestelijk ingezet

De dag is vanochtend al vroeg begonnen in het Sint-Franciscuscollege want daar wordt Chrysostomos gevierd, dat is het feest waarmee de zesdejaars hun symbolische laatste honderd dagen inzetten. De leerlingen kregen in de school een ontbijt aangeboden. Daarna was het tijd om de schmink boven te halen en de eerste danspassen te zetten. Overigens, schrik niet als je vandaag jongeren tegenkomt helemaal in het zwart, met een dito bolhoed en een wit masker voor het gezicht ... Er wacht hen trouwens nog een druk programma dat vannacht ergens zal eindigen. (meer foto's van Patrick Daniëls)

schouwbrand-snel-onder-controle

Schouwbrand snel onder controle

Na de middag was er een schouwbrand in de Hofeinde. De brandweer had de toestand snel onder controle en kon zich dan beperken tot het schoonmaken van de schouw.

dorpsgenoot-gewond-in-houthalen

Dorpsgenoot gewond in Houthalen

In de Meerstraat in Houthalen-Helchteren zijn gisteravond twee auto's gebotst. Daarbij is een 63-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder gewond geraakt.

beat-da-bompaz-op-bmx-circuit

Beat Da Bompaz op BMX-circuit

Op VTM loopt sinds deze week weer het programma 'Beat Da Bompaz', de ultieme generatieclash. Daarin nemen bekende 'jeugdigen' het op tegen straffe 65-plussers die nog liever dood vallen dan het hoofd te leggen. De uitzending van volgende maandag, speelt zich af op Circuit Zolder, waar onder meer de BMX Club gastheer mocht zijn. VTM, maandag, 20u35.

4300-bestuurders-zijn-vorig-jaar-geflitst

4300 bestuurders zijn vorig jaar geflitst

De politie hield vorig jaar 183 snelheidscontroles, 63 meer dan in 2013. In 60 straten passeerden 39.000 voertuigen de flitsauto. Er kwamen trouwens 60 meldingen van buurtbewoners die zich stoorden aan overdreven snelheid. Vooral in Koolmijnlaan-cité (6 meldingen), G. Gezellelaan (3), Kanaalweg (3), M. Scheperslaan (3), Schansstraat (3) en Zandstraat (3) voelden bewoners zich verkeersonveilig. 3384 bestuurders (9%) zijn vorig jaar betrapt, 1 procent meer dan een jaar eerder en 2 (…) Lees het hele bericht

muze-als-centrum-van-jazz-en-andere-muziek

Muze als centrum van jazz en andere muziek

Cultuurcentrum Muze lijkt ieder jaar wel een tandje bij te steken in zijn muziekprogrammatie, die nu breed uitgesmeerd wordt over de schouwburg, het Muzecafé en soms ook de balzaal. Dit voorjaar worden de podia ingenomen door een heleboel nieuwe en verrassende talenten uit de lage landen. Muze koestert ook de vele variaties binnen de jazzmuziek en haalt zowel jonge muzikanten als oude rotten binnen zijn muren. Trouwens, de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-januari-2015

Vandaag gezien

Vriestemperaturen en dus mag de ijsvogel zijn naam helemaal waarmaken in het Wijersgebied. Hij heeft in ieder geval nog een visje gevangen. (foto's Marcel Gybels)

drie-races-voor-de-belcar-trophy

Drie races voor de Belcar Trophy

De Belcar maakt midden mei zijn comeback op Circuit Zolder. De Belcar Trophy telt in 2015 drie wedstrijden: twee van 125 minuten en de 24 uren van Zolder. De première is weggelegd voor het New Race Festival op 9 en 10 mei, de tweede proef is voorzien op 20 en 21 juni tijdens de Syntix Superprix. De Menzo 24 Hours of Zolder staat traditiegetrouw op de racekalender einde augustus: van donderdag 27 tot zondag 30 augustus. De Belcar Trophy staat open voor prototypes, GT’s (…) Lees het hele bericht

inwoners-ook-welkom-op-recyclagepark-lummen

Inwoners ook welkom op recyclagepark Lummen

Sinds deze maand kunnen de inwoners van Heusden-Zolder ook terecht in het recyclagepark van Lummen. Dat is immers ook overgenomen door Limburg.net en dus gelden daar dezelfde reglementen, eerder was dat ook al het geval voor Zonhoven. Nu is het alleen nog maar wachten op Beringen en dan zijn er een heleboel keuzemogelijkheden om je spullen te gaan brengen. Hoewel dat alleen maar nuttig kan zijn omwille van de kleinere afstand of de openingsuren, want voor de drukte in het containerpark van Heusden-Zolder hoef je het niet te doen.

femma-dames-niet-bang-voor-de-koude

Femma-dames niet bang voor de koude

Ze waren duidelijk goed zichtbaar ... de dames van Femma die woensdagavond de koude trotseerden voor een deugddoende winterwandeling door de Everselse bossen. Achteraf stonden dan ook de borrels en soep te wachten. Ze wierpen ook alvast een blik op het Femma-jaarprogramma, dat er weer heel boeiend uitziet. (foto Rita Vanhove)

wie-heeft-foto-s-van-jeugdhuis-jefa

Wie heeft foto's van jeugdhuis Jefa?

In het volgende jaarboek zal de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden 30 bladzijde wijden aan het vroegere jeugdhuis Jefa (tegenwoordig Distel). Daar gebeurden heel wat creatieve dingen waaruit later veel is gegroeid: een fotoclub, een minivoetbalclub (waaruit zelfs later de nationale competitie is opgericht), er was het beroemde folkfestival, grote artiesten en groepen uit binnen- en buitenland stonden heel het jaar door in de Jefa op het podium, er werden films gedraaid, vrij podia (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-in-de-bergen

Paul Coolen in de bergen

Fietser Paul Coolen zit ondertussen alweer 2 dagen verder in Nepal en bevindt zich op ongeveer 150 km van Kathmandu, het eindpunt. Hij bezocht het tempelgebied van Lumbini vlakbij de geboorteplaats van Boeddha. "Verschillende landen in de wereld willen hier hun tempel hebben en er wordt dus constant bijgebouwd. Tibetaanse monniken worden zelfs hier in Nepal door China onderdrukt. Verder een tocht zonder auto’s of vrachtwagens op de weg, alleen maar wandelaars en fietsers. Het (…) Lees het hele bericht

handelaars-niet-happy-met-groepsaankoop-provincie

Handelaars niet happy met groepsaankoop provincie

Ook in Heusden-Zolder reageren enkele elektrohandelaars argwanend op het initiatief van de provincie Limburg om groepsaankopen van energiezuinige huishoudtoestellen en verlichting te organiseren. De elektrohandelaars vinden dat niet de taak van een provincie, ook al omdat ze vrezen dat de consumenten naar goedkope producten en leveranciers worden gestuurd. De handelaars zeggen het al moeilijk te hebben door de concurrentie van de webwinkels en de grote ketens, die weegt op de prijzen. Daartegenover staat dat zij hun service als troef kunnen uitspelen maar daar zit ook een kost aan verbonden.

weyerkesgordel-op-24-mei

Weyerkesgordel op 24 mei

De Weyerkesgordel zal dit jaar plaatsvinden op zondag 24 mei. Er worden opnieuw ritten uitgestippeld 35, 75 en 105 km. Goed om te weten voor de clubs die de komende weken hun programma opmaken. De vernieuwde feesten op 't Weyerke krijgen trouwens ook een nieuwe naam: 'BijZolder'.

een-perfecte-landing

Een perfecte landing

Marcel Gybels was vandaag pas aangekomen in het vijvergebied van De Wijers toen deze blauwe reiger er een perfecte landing maakte.

boekenprijs-voor-ouderraad-bolderberg

Boekenprijs voor ouderraad Bolderberg

De ouderraad van de vrije basisschool in Bolderberg heeft een prijs gekregen van VCOV, de ouderkoepel van het vrij onderwijs. Onder de noemer 'Kid's choice' richtte de ouderraad tijdens de oudercontactnamiddag een gezellige leeshoek in. Terwijl mama en/of papa met de leerkrachten praatten, konden de kinderen daar vertoeven en naar verhalen luisteren. Er werden impressies doorgestuurd naar het VCOV, waar ze belandden op een stapel van 170 inzendingen uit heel Vlaanderen. VCOV bekroonde er daarvan 10, waarvan twee in Limburg. Kinderen, ouderraad en meester Jaak namen vandaag de prijs in ontvangst: een boekenpakket met gadgets als leeslampjes, bladwijzers en fluohesjes.

vandaag-gezien-21-januari-2015

Vandaag gezien

Toegegeven, de krokusvakantie valt vroeg dit jaar. Maar dat de krokussen nu al in bloei staan ... da's erover. (foto Jan Leijskens)

kbbc-zolder-wil-ideeen-voor-feestweekend

KBBC Zolder wil ideeën voor feestweekend

Dit jaar bestaat basketbalclub KBBC Zolder 60 jaar en ook wordt de 10de verjaardag gevierd van het G-basket in Limburg en Zolder. Het wordt een feestweekend op 8, 9 en 10 mei. Maar wat er in dat weekend gebeurt, laat het clubbestuur aan zijn sympathisanten over. Daarom organiseert het een poll waarbij iedereen kan laten weten wat hij of zij graag zou willen zien of beleven in dat weekend. Dat mag je mailen naar penningmeester[!]kbbczolder.be. Wacht niet te lang want binnenkort gaat een werkgroep aan de slag.

aftellen-naar-night-of-the-locals

Aftellen naar Night of the Locals

In Zolder-Centrum worden weer alle los dakpannen vastgezet, rammelende deuren en ramen vastgeschroefd, want op zaterdag 31 januari dreunen daar de decibels door de lucht tijdens de traditionele Night of the Locals. Het is rockfestival met 10 lokale groepen of bands die in Zolder hun roots hebben en dat samen komen vieren met een muzikale orgie van gitaariffs, drumsolo's en basdreunen. Het begint om 18 uur in de rocktent op het Heldenplein en zal in de vroege uurtjes eindigen met een afterparty. Volgende week komen hier zeker nog op terug. (foto Frans Morawski)

francis-en-gerard-gaven-100-keer-bloed

Francis en Gerard gaven 100 keer bloed

Dinsdagavond boden zich in Sint-Baaf in Eversel 105 donoren aan voor de bloedcollecte van het Rode Kruis. Twee van hen deden dat voor de honderdste keer en werden daarvoor beloond met een fles bloedrode wijn: Francis Cruts uit Koersel en Gerard Leten uit Eversel. (foto's Jos Coels)

oorlogspoezie-en-hedendaagse-fotografie

Oorlogspoëzie en hedendaagse fotografie

Scholen kunnen een workshop ‘Poëzie uit de eerste wereldoorlog versus digitale fotografie’, volgen, een initiatief van cultuurcentrum Beringen en begeleid door Hans Put. Door het medium fotografie, zoals iPhones, iPads, smartphones of digitale fototoestellen van de leerlingen te gebruiken willen de initiatiefnemers poëzie uit de WO I toegankelijker maken. Vertrekkende van de foto’s die jongeren maken, geeft kunstfotograaf Hans Put enkele kneepjes om betere (…) Lees het hele bericht

het-weer-na-het-weekend-zachter-1

Het weer: Na het weekend zachter

Onder invloed van een krachtig hogeluchtdrukgebied over Rusland wordt koude lucht over onze streken aangevoerd met maxima enkele graden boven het vriespunt en minima die vaak negatief worden. Soms is de bewolking voldoende dik om wat winterse neerslag te lossen, maar meestal is het droog.

Morgen wordt het een rustige winterdag bij maxima rond gemiddeld 2 of 3 graden en weinig wind. Wolken domineren in de ochtend met kans op nevel en plaatselijk aanvriezende mist. Nadien volgen er (…) Lees het hele bericht

meer-dan-30-klassen-bezoeken-het-berenhuis

Meer dan 30 klassen bezoeken Het Berenhuis

Dankzij het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Heusden-Zolder kunnen enkele klassen van elke basisschool een bezoek brengen aan Het Berenhuis. Vandaag beet klas 2A met meester Danny van de Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden de spits af. Tussen januari en juni zullen nog 32 klassen op avontuur gaan bij de beren.

inbraak-en-banden-stuk-gestoken

Inbraak en banden stuk gestoken

In de Sint-Jobstraat is gisteren in de vooravond een diefstal vastgesteld. De daders hadden ingebroken. In de Waterleidingstraat bleek vanmiddag dat twee banden van een bestelwagen waren stukgesneden. De zaakvoerder belde de politie maar ondertussen konden zijn werknemers niet vertrekken.

vogels-en-sporen-zoeken-rond-mangelbeek

Vogels en sporen zoeken rond Mangelbeek

Op zondag 8 februari organiseert Limburgs Landschap een wandeling 'Op zoek naar vogels en sporen in de Vallei van de Mangelbeek'. Je verwacht het misschien niet meteen maar ook in de winter valt er heel wat te beleven in de natuur. Vogels en sporen laten zich extra goed spotten. Afspraak om 14 uur op de parking van Kasteel Meylandt. Deelnemers betalen € 2, gratis voor leden Limburgs Landschap. Gidsen zijn Wim Goris en Jan Sijbers, info[!]limburgs-landschap.be, 011 53 02 50.

in-de-sporen-van-boeddha

In de sporen van Boeddha

Ondertussen heeft fietser Paul Coolen het land van Boeddha kunnen bezoeken: zijn geboorteplaats (2600 jaar geleden), de rijke vestiging waar hij als Siddharta zijn jeugd doorbracht en waar hij uit onvrede met de rijkdom van zijn familie in het geheim vluchtte. Na zijn terugkeer stichtte hij een klooster voor 300 monniken: de geboorteplaats van het Boeddhisme. Het is erg rustig in de buurt, er zijn prima gidsen ter beschikking en er zijn recent opgravingen gedaan. Paul heeft ook een Hindoeverloving meegemaakt, hij mocht aan het buffet aanschuiven en de kleed- en schminkkamer van de toekomstige bruid bezoeken. Alleen de vrouw zelf bleef uit beeld. www.paulfietst.blogspot.be

nog-dit-jaar-blauwe-zone-in-g-gezellelaan

Nog dit jaar blauwe zone in G. Gezellelaan?

De handelaars van Heusden-Centrum hielden vanavond hun nieuwjaarsreceptie in het unieke decor van The Mustang Garage, waar ze te gast waren midden in het levenswerk van Adelbert Engler. Hij verkoopt er niet alleen de legendarische wagens maar etaleert er ook de grootste collectie Mustang-schaalmodellen ter wereld. Voorzitter Fernand Claes overliep nog even het afgelopen jaar met de gezamenlijke eindejaarsactie voor heel Heusden-Zolder, de introductie van de digitale geschenkcheque en het achterwege (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsdrink-in-halhei

Nieuwjaarsdrink in Halhei

Ook de inwoners van Halhei blijven niet achter, ook zijn pakten uit met een toffe nieuwjaarsborrel in hun wijk. Met drankjes en hapjes weer gezellig gebabbeld en veel gelachen.

drie-prijswinnaars-van-de-bibwedstrijd

Drie prijswinnaars van de bibwedstrijd

In de bibliotheek heeft schepen van cultuur Marleen Hoydonckx vanavond de prijzen uitgereikt van de zoektocht van het openingsfeest van de nieuwe bib. Toen moesten de bezoekers een aantal opdrachten uitvoeren en als schiftingsvraag het aantal ontleningen vorig jaar opgeven. Het bleken er 391.958 te zijn. De hoofdprijs - een tablet - werd weggekaapt door Benny Ceyssens. De tweede prijs was voor Veerle Neven en de derde voor Winke Warson, zij kregen elk een boekenpakket.

wie-wint-de-fairtradetoffee

Wie wint de Fairtradetoffee?

De 'Fairtrade Limburg toffee' is een reuzetoffee, gevuld met fairtradechocolade voor Limburgse idividuen die bewust kiezen voor fairtrade en dat ook graag mee uitdragen. In 2012 won cultuurcentrum Muze, in 2013 ging de toffee naar het Berenhuis en in 2014 waren er liefst 8 genomineerden uit Heusden-Zolder. Of Heusden-Zolder dit jaar in de prijzen valt, moeten we nog even afwachten want de winnaar wordt wordt bekend gemaakt op 14 februari tijdens de uitreiking van de Fairtrade Limburg toffee. Iedereen kan trouwens iemand nomineren. Daarvoor moet je hier klikken.

leerlingen-maakten-t-verschil-voor-t-weyerke

Leerlingen maakten 't verschil voor 't Weyerke

‘Music for Life' editie 2014 was alweer een stevig avontuur voor ’t Weyerke. Heel wat personeelsleden, zorggebruikers, families, sympathisanten en vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Bovendien namen 2 basisscholen deel en zij maakten het verschil: Het oudercomité van De Springplank in Eversel overhandigde een cheque van 3375 euro en De Beerring tikte af op 3800 euro. Bijkomend voordeel was dat heel wat kinderen daardoor kennismaakten met de werking van 't (…) Lees het hele bericht

auto-botst-tegen-paal

Auto botst tegen paal

Op de E 314 richting Nederland ter hoogte van afrit 27, is gisteravond een auto tegen een paal gebotst. Daarbij viel één gewonde.

54-bestuurders-geflitst

54 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. In de O.L.Vrouwstraat reden 23 bestuurders van de 603 gecontroleerden te snel. In M. Scheperslaan negeerden 31 op 641 bestuurders de snelheidsbeperking.

nieuwjaarsreceptie-in-schreverland

Nieuwjaarsreceptie in Schreverland

Ook de buurt van Schreverland - stuk tussen Geenrijt en Kooidries - klonken op het nieuwe jaar en spoelden de frieten en hotdogs door met het nodige vocht.

50-inkomensgebonden-kinderopvangplaatsen

50 inkomensgebonden kinderopvangplaatsen

In het SALK zijn middelen vrijgemaakt om in Limburg nog eens 90 bijkomende kinderopvangplaatsen aan te bieden. Het gaat om plaatsen waar ouders een prijs betalen op basis van hun inkomen. Nu zijn er in het totaal 210 van die plaatsen beschikbaar in Limburg. 50 daarvan zijn in Heusden-Zolder: bij de Taalcrèche (14), bij Duimelijntje (18) en bij 't Snobby (18). De organisatoren van de kinderopvang krijgen ook vier lang bijkomende begeleiding van de provincie om de kwaliteit op te drijven.

oppassen-op-de-weg

Oppassen op de weg

Oppassen voor gladde wegen vanochtend. In delen van West-en Noord-Limburg sneeuwt het, volgens de buienradar zou Heusden-Zolder er voorlopig aan ontsnappen, maar dat betekent niet dat het niet gevaarlijk op de weg kan zijn.

over-groene-natuur-en-rochelende-mannen

Over groene natuur en rochelende mannen

Fietser Paul Coolen is ondertussen weer enkele dagen verder en heel wat Nepalese ervaringen rijker. Een kleurrijke tocht door mooie natuur en tussen tevreden Nepalezen die veel lachen, spelen en babbelen en wiens leven zich meestal binnen de familie of clan rond een simpel vuurtje afspeelt. De stadjes blijven vuil maar zijn minder gekmakend druk dan die van Indië. Vanaf een bepaald uur 's avonds is er geen elektriciteit meer, laat staan internet. Minder fraai is dat rochelen, snuiten en spuwen 's ochtends voor de mannen een nationale sport is. Het is voor hygiëne (zoals wij tanden poetsen) maar ook een aanwezigheidsteken van: ”Ik ben wakker, hoor mij en ik ga nu stilaan beginnen”. Vandaag bezoekt Paul de geboortestreek van Boeddha. www.paulfietst.blogspot.be

nieuwjaarsreceptie-in-buurt-heilige-rita

Nieuwjaarsreceptie in buurt Heilige Rita

Bijna 80 buurtbewoners daagden op voor de nieuwjaarsreceptie van de Heilige Ritabuurt. Ze werden vergast op hot dog, pintjes en jenevers in alle smaken.

huismus-meest-geteld-in-de-tuinen

Huismus meest geteld in de tuinen

De huismus is net als vorig jaar de meest getelde vogel in de Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het vogeltelweekend dat Natuurpunt organiseerde, de waarnemingen zijn wel nog volop aan het binnenlopen. Zeker 16.000 mensen hebben in ruim 8500 tuinen geteld. Volgens de voorlopige cijvers zaten er gemiddeld 36 vogels in elke tuin. De koolmees staat momenteel op twee, de vink op drie. Er zijn minder vinken rond de huizen door het zachtere weer, daardoor vinden ze in de natuur nog genoeg voedsel. Ook in Heusden-Zolder werd door een aantal mensen geteld. In de tuin van Rosita Vandebroek probeerde deze merel weg te blijven uit de statistieken door zich in het groen te verstoppen, maar dat is dus niet gelukt.

slamridders-hebben-nu-een-mini-prins

Slamridders hebben nu een mini-prins

De Slamridders hebben tijdens hun kinderzitting voor een primeur gezorgd: ze hebben geen jeugdprins aangesteld maar een mini-prins. Het gaat om Jonas Busselen uit Geetbets die al een tijdje deel uitmaakt van het gezelschap. Jonas is altijd heel erg klein gebleven, vandaar dat er nu een mini-prins is. Alleen was de kersverse hoogheid niet op de zitting aanwezig, hij is ziek en verblijft in het ziekenhuis. Dat werd opgelost met een rechtstreekse telefoonverbinding en door een enthousiaste menigte in Ons Huis werd hij luid toegejuicht. Jonas I zal zijn prinselijke symbolen overhandigd krijgen tijdens het bal van De Slamridders op vrijdag 20 februari.

berchem-en-de-berk-boemannen-voor-olympia

Berchem en De Berk boemannen voor Olympia

In het petanque werd Olympia dit weekend terug met de beide voeten op de grond gezet. Het begon zaterdag al toen de ligamannen thuis verrassend verloren van Berchem met 2-7. Dezelfde uitslag voor de A-ploeg uit 2de provinciale uit bij dorpsgenoot De Berk: 7-2. Zondag trachtte De Berk hier nog meer zelfvertrouwen uit te putten en dat resulteerde in twee spannende wedstrijden in derde provinciale: De Berk B-Olympia B 4-5 en De Berk C-Olympia C 6-3.

overtuigende-zege-voor-rc9

Overtuigende zege voor RC9

In het rugby hebben de senioren van RC9 met 39-12 gewonnen van BBRFC Celtic. De U19 van RC Limburg verloren met 3-36 van BUC Saint-José.

veel-fans-voor-de-voice-van-cliff-rilly

Veel fans voor de voice van Cliff Rilly

Zowat 200 mensen waren vanmiddag naar het Muzecafé afgezakt, waardoor ze tot in de foyer stonden voor de CD-voorstelling van Cliff Rilly. Veel aanwezigen die vroeger nog gedanst hadden op de tonen van The Drifters. Het is dan ook een certitude dat de nieuwe CD 'Omdat ik van je hou' van deze sympathieke crooner met de warme stem - vaak over de toonbank zal gaan. Rocco en Alessio Di Turi leverden uitstekend productiewerk voor deze CD. (foto's van Ria De Clerck)
(meer op Muzeclip)

bolderberg-bijt-spits-van-kermisseizoen-af-1

Bolderberg bijt spits van kermisseizoen af

In Bolderberg is het dit weekend Sint-Antoniuskermis, dat is traditiegetrouw de allereerste kermis van dit seizoen. Niet bepaald een grote of drukke kermis - een frietkraam blijft altijd een succesnummer - maar voor de foorkramers de start van een lang seizoen. De ene heeft 25 kermissen voor de boeg, de andere zelfs nog meer, met een seizoen dat loopt tot eind november of begin december met nog kerstmarkten er bovenop.

zeker-400-wandelaars-op-de-kluis

Zeker 400 wandelaars op de kluis

De vzw Toerisme Heusden-Zolder mocht zich vanmiddag verheugen over het weer, dat was helemaal opgeklaard zodat er een pak volk naar de winterborrelwandeling naar de kluis kwam afgezakt. Het werd op ongeveer 400 wandelaars geschat, waarvan de helft deelnam aan de geleide wandeling. Iedereen kwam uiteindelijk terecht aan de stand boven waar onder meer de borrels en erwtensoep stonden te wachten. En ook een verrassing in de kapel van de kluis, daar gaf het kwartet Gosponi - met kluizenaar Pieter Stevens - een erg gesmaakt vocaal optreden. (meer foto's)

sk-06-haalt-punt-in-peer

SK 06 haalt punt in Peer

In de vierde provinciale A verloor speelde SK Heusden 06 1-1 gelijk bij Peer. KVV Heusden-Zolder verloor met 4-1 bij SK Meldert.

gelijkspel-voor-bolderberg-6

Gelijkspel voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg 2-2 gelijk gespeeld op het veld van AC Tervant. Statie Zolder verloor met 1-2 van Zelem.

slamridders-hebben-prins-met-accentje

Slamridders hebben prins met accentje

Vanmiddag hebben De Slamridders hun nieuwe prins voor 2015 voorgesteld. Dat bleek André Herregodts te zijn, die als André II de scepter zal zwaaien over het bal, de stoet en de vele uitstappen van De Slamridders. André is afkomstig van Gerardsbergen en woonde in Bredene aan zee waar hij vorig jaar als Spekke prins werd. In ieder geval zullen de toespraken niet meer met een Limburgse tongval gebeuren, maar ach niet getreurd, in Alaaf zitten geen g of h. Hij kreeg uit handen van voorzitter Willy Huybrechts en zijn medewerkers de nodige attributen. Daarna werd zijn moeder mee op het podium geroepen voor een bloemetje en mocht hij zijn elf geboden declameren. Vanmiddag mag André II zich van zijn eerste officiële taak kwijten, tijdens de kinderzitting in Ons Huis. Tijdens de stoet zullen de vierders in ieder geval onder spekken bedolven worden.  (meer foto's)

carnavalisten-uit-het-hele-land-op-fruhshoppen

Carnavalisten uit het hele land op Frühshoppen

Het frühshoppen van De Slamridders was vanmorgen nog maar aan zijn tweede editie toe, maar toch was de zaal van Ons Huis weer volgelopen. De feestvierders konden met spek en eieren een stevige 'fond' leggen om de rest van de voormiddag en dag de alcohol wat tegengif te bieden. Opvallend trouwens de afstanden die de gezelschappen afleggen om in Heusden-Zolder te komen feesten, ze kwamen van Oostende, Bredene, Luik, ... Ook een pak hoogwaardigheidsbekleders uit het carnaval zoals de (…) Lees het hele bericht

aandachtig-luisteren-naar-mieke-vanpol

Aandachtig luisteren naar Mieke Vanpol

De Toast Literair met auteur Mieke Vanpol die het Davidsfonds zondagmorgen in de bib organiseerde, was een schot in de roos. Tientallen geïnteresseerden luisterden aandachtig naar gesprek dat Isabelle Thielemans met de schrijfster voerde over haar verschillende boeken, haar aanpak en inspiratiebronnen. Een jonge lezer las enkele fragmenten en 2 muzikanten zorgden voor een sfeervolle inkleding. Voor verschillende aanwezigen was het ook een eerste kennismaking met de stofwisselingsziekte PKU die aan bod komt iin haar recente boek 'Onder een paraplu met gaatjes'.

klinken-en-pietjesbak-in-de-padbroekweg

Klinken en pietjesbak in de Padbroekweg

In de Padbroekweg waren ze zaterdagavond al aan hun 5de nieuwjaarsreceptie toe. De stemming gaat er ieder jaar crescendo, ook nu weer heel wat vloeibaars en eetbaars. Het duurde daar tot in de vroege uurtjes en blijkbaar wonen de specialisten 'pietjesbak' in de Padbroekweg. (foto's Gust Ischen)

vck-houdt-elen-af

VCK houdt Elen af

In het volleybal heeft VCK Bolderberg Elvoc Elen verslagen met 3-1. In de eerste twee sets waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en ze trokken er elk één naar zich toe, zo begon ook de derde maar daar sloeg de thuisploeg uiteindelijk een flinke kloof. De vierde was weer spannend maar VCK hield de verdiende drie punten thuis. Setstanden: 25-21, 24-26, 25-15, 25-23.

schilderswijk-hield-nieuwjaarsdrink

Schilderswijk hield nieuwjaarsdrink

De Schilderswijk hield zaterdagavond haar nieuwjaarsdrink. Daarvoor daagden meer dan 50 mensen op, zij kregen een drankje en hapje aangeboden door het wijkbestuur.

hulde-aan-wannes-van-de-velde

Hulde aan Wannes Van de Velde

Met 'Door het venster van den tram', brachten Lucas Van den Eynde en Tine Bertels, samen met de muzikanten Stefaan Wellens en Ivan Smeulders, zaterdagavond een mooie hulde aan Wannes Van de Velde. (foto Lenscollectief)

winterborrelwandeling-en-de-winnaar-is

Winterborrelwandeling: En de winnaar is ...

Het is inderdaad Limburgs Landschap dat een groot deel van het natuurgebied rond de kluis van Bolderberg beheert. Rosette Claes was één van de juiste inzenders en zij mag morgen tijdens de Winterborrelwandeling een luxe-wandelpakket gaan afhalen, met gegarandeerd dagen wandelplezier in het gebied van De Wijers.

de-jeugd-van-gankaku-deed-het-prima

De jeugd van Gankaku deed het prima

De jeugd van karateclub Gakaku Heusden is erg beloftevol. Dat leert op een blik op de uitslagentabel van de provinciale kampioenschappen die eerder vandaag voor eigen volk werden betwist. Taro Heyligen behaalde de 1ste plaats kata, Christophe Mullens behaalde een 4de plaats kata, Zyara Heyligen won twee titels: 1ste plaats kata en 1ste plaats kumite.

vrijheid-wint-in-achel

Vrijheid wint in Achel

In de derde provinciale A van het voetbal won Vrijheid Zolder zaterdagavond bij Achel met 0-1.

circuit-promoot-op-velofollies-en-autosalon

Circuit promoot op Velofollies en Autosalon

Het zijn drukke promotionele tijden voor Circuit Zolder. Het hele weekend staat een promoteam op de fietsbeurs Velofollies in Kortrijk (foto boven). Daar worden de komende wereldkampioenschappen gepromoot: de BMX van dit jaar en het veldrijden in 2016. Maar uiteraard worden tegelijk ook de andere fietsactiviteiten in de kijker gezet. En ook op het Autosalon in Brussel staat het circuit, daar wordt binnen in het onderdeel 'Dreamcars' een gezamenlijke stand met Radical uitgebaat. Centraal staat een dwarsdoorsnede van de prototype (foto onder) die vorig jaar voor het eerst deelnam aan de 24 uren en dit jaar opnieuw van de partij zal zijn. Meer nog, de Radical rijdt ook mee in de Belcar Trophy. Ook promoot het circuit zijn andere autosportactiviteiten van het komende seizoen.

ook-sluikstokers-laten-zich-ruiken

Ook sluikstokers laten zich ruiken

Niet alleen sluikstorten is een pest geworden, geregeld zijn er ook nog inwoners die - ondanks alle berichten over de luchtvervuiling - toch nog aan sluikstoken doen. Zo werd de politie gisteravond opgeroepen door buurtbewoners van de Olmenstraat omdat daar heel de buurt vol rook hing en stonk door een afvalverbrander.

jonge-karateka-s-strijden-om-de-titels

Jonge karateka's strijden om de titels

Voor de talrijke toeschouwers was het genieten vanmiddag tijdens de Limburgse jeugdkampioenschappen karate in sporthal Olympia. De Heusdense karateclub Gankaku mocht heel wat deelnemers en liefhebbers verwelkomen. Het publiek zag gedreven jonge karateka's aan de slag die tot het uiterste gingen om de Limburgse titels en bekers. En wie voor het eerst kennismaakte met karate, verbaasde zich niet alleen over het fysieke maar ook over het sierlijke en stijlvolle karakter van de sport. (meer foto's van Davy Neuteleers)

het-weer-winterse-week

Het weer: Winterse week

Na de doortocht van een storing, stroomt koudere lucht over onze streken, waarbij het kwik nog maar tot enkele graden boven het vriespunt klimt. Tijdens de nacht vriest het algemeen. Dit winters intermezzo houdt alvast aan tot volgend weekend.  
Vanavond neemt de bewolking toe, tijdens de nacht gevolgd door regen en smeltende sneeuw.
Morgen zorgt een storing voor betrokken weer. Drogere perioden wisselen af met perioden van lichte regen of regen en sneeuw (…) Lees het hele bericht

en-of-ze-kwamen

En of ze kwamen ...

Schitterend theater, goeie muziek, toffe bende, De Roovers en Maur Pawlowski gisteravond in Muze met ‘Alsemkomt’. (foto Lenscollectief)

de-kijk-van-richie-126

De kijk van Richie

De nieuwjaarsrecepties blijven elkaar opvolgen.

zwaar-agressiegeval-op-spoedafdeling-sfz

Zwaar agressiegeval op spoedafdeling SFZ

Op de spoedafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis heeft zich vanmiddag een extreem geval van agressie voorgedaan. Een man, die blijkbaar buiten zichzelf was, begon zonder aanleiding enorm te keer te gaan en was zeer gewelddadig. De politie was snel ter plaatse, en dat was blijkbaar olie op het vuur voor de man. Hij haalde een soort stroomstootwapen boven en richtte dat op één van de inspecteurs. Die kreeg een flinke schok te incasseren, maar houdt er geen letsels aan over. (…) Lees het hele bericht

morgen-limburgs-karatekampioenschap-in-olympia

Morgen Limburgs karatekampioenschap in Olympia

Morgen komen de beste Limburgse karateka's bij de jeugd naar sporthal Olympia afgezakt, want Gankaku Heusden is gastclub voor de Limburgse jeugdkampioenschappen. Trouwens de thuisclub heeft zelf ook enkele straffe deelnemers in het kampioenschap met pupil Delano, de pre-miniemen Aaron, Milan, Nisa, Zyara, Myrthe, Osman, Essad en Rafal, miniem Chaimae en de kadetten Christophe, Berra, Taro, Ertan en Brady. Het begint om 14 uur in de grote hal, toeschouwers vanaf 14 jaar betalen 5 euro. Voor de jongeren is dit een ideaal moment om kennis te maken met de karatesport en nadien misschien aan te sluiten op één van de trainingen.

door-het-groene-en-rustige-nepal

Door het groene en rustige Nepal

Paul Coolen is ondertussen al bijna 300 km aan het fietsen door de laagvlaktes van Nepal. Alles is er groener, met prachtige landschappen en vriendelijke mensen. In tegenstelling met Indië is het dunbevolkt, de hoofdweg is een gewone baan met massa's wandelaars, fietsers, ook wel brommers en bussen. "Ik ben door een groot oerbos gereden met heel wat ritselende herten en apen. Langs de weg heb ik mijn favoriete eetkraampjes ontdekt met in olie gebakken zoetigheden en gevulde (…) Lees het hele bericht

politie-neemt-beperkte-maatregelen

Politie neemt beperkte maatregelen

Heel wat politiekorpsen nemen veiligheidsmaatregelen nadat het dreigingsniveau van niveau 2 naar 3 is gebracht en vanuit Brussel de raad kwam om extra alert te zijn en risico's te mijden. In Heusden-Zolder worden niet zoveel bijkomende initiatieven genomen. Het is sowieso al de gewoonte dat inspecteurs tijdens patrouilles een kogelvrij vest dragen. De inkomdeur aan het onthaal zal niet worden afgesloten, omdat het onthaal zelf voorzien is van kogelwerende ramen en deur. Wel zullen de inspecteurs ook aan het onthaal extra alert zijn, ze zullen hun wapen altijd bij zich dragen en op zaterdag komt er een tweede personeelslid bij het onthaal.

inbraken-in-veenderweg-en-obbeekstraat

Inbraken in Veenderweg en Obbeekstraat

Een bewoonster van de Veenderweg kwam gisteravond thuis en ontdekte dat er ingebroken was in haar huis. Heel de woning was overhoop gehaald. En ook uit de Obbeekstraat kwam er na de middag een oproep voor een inbraak. Daar had de voormalige champignonkwekerij ongewenst bezoek gekregen.

winterborrelwandeling-win-een-luxepakket

Winterborrelwandeling: Win een luxepakket

De weersvoorspellingen voor zondag zijn winters, da's dus ideaal voor de jaarlijkse Winterborrelwandeling naar de kluis. Die valt zoals steeds samen met Sint-Antoniuskermis in Bolderberg, de eerste van Limburg. Iedereen kan heel de middag vrij wandelen naar de kluis en boven kun je je tussen 13 en 16 uur te goed doen aan de glühwein, Koolputterke, Gagelborrel, warme soep, choco en hotdog die de vzw Toerisme (…) Lees het hele bericht

sfc-goes-veggie

SFC goes veggie

Vorig jaar kreeg het Sint-Franciscuscollege het label FairTradeSchool omdat de school duurzame keuzes maakt bij de aankoop van koffie en dranken voor recepties en andere gelegenheden. In het seminarie globalisering werd rond 'voedselverspilling' gewerkt (met vanavond de afsluiter Taste the Waste in jeugdhuis Distel) en de leerwinkel ‘Alsjeblieft’ met fairtradeproducten. Het leerlingenparlement blijft een drijvende (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-januari-2015

Vandaag gezien

Jaja, en toch is het winter. (foto Ria De Clerck)

inbreker-en-vuurwerkvandalen-opgepakt

Inbreker en vuurwerkvandalen opgepakt

Dankzij zij onze oproep van afgelopen maandag is de eigenaar van de hond, die zijn baasje kwijt was, teruggevonden. Tegelijk is ook een inbraak in de Kanaalweg opgelost, want die inbreker had de hond bij en nadien achtergelaten. De politie kon afgelopen nacht de inbreker pakken die eerder deze week toesloeg. Hij wordt in de loop van de dag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De politie heeft ook de daders van de vernielingen rond de jaarwisseling opgespoord en opgepakt. Zij hadden met vuurwerk onder meer een bushokje en een postbus vernield. Ze hebben de feiten bekend, en zullen dus de rekening gepresenteerd krijgen.

een-op-vier-betaalde-autobelasting-niet

Eén op vier betaalde autobelasting niet

De politie hield samen met Agentschap Vlaamse Belastingdienst (AVB) controles op verschillende plaatsen in de gemeente. Het AVB scande 85 voertuigen om na te gaan of ze hun verkeersbelasting hadden betaald. 22 bestuurders, meer dan 1 op 4, hadden dat niet gedaan en zij hadden samen nog een schuld van 9246 euro openstaan. De politie controleerde ondertussen auto's en bestuurders op de technische verplichtingen. Eén auto werd naar de autokeuring begeleid waar hij een verbod kreeg om nog op de weg te komen. Eén wagen werd getakeld.

autosalon-en-de-winnaars-zijn

Autosalon: En de winnaars zijn ...

Een massa mensen wist terug te vinden dat het autosalon 10 dagen toegankelijk is voor het publiek, blijkbaar zijn nogal wat lezers aan een nieuwe bolide toe. Dit zijn in ieder geval de winnaars die met zijn tweetjes naar het Autosalon mogen met onze groeten en die van garage Kwanten in Heusden: Ineke Vlaminck, Rudy Maes en Jeroen Myny.

stroomproblemen-op-lindeman

Stroomproblemen op Lindeman

Delen van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren hebben vanmorgen een tijdje zonder stroom gezeten. Vooral inwoners van de wijk Lindeman hadden last van dat euvel. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar ondertussen zouden de problemen van de baan zijn.

geen-jeugdvoetbal-dit-weekend-2

Geen jeugdvoetbal dit weekend

De combinatie van wind en vooral fikse regen heeft heel wat voetbalterreinen opnieuw onbespeelbaar gemaakt. Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft daarom voor dit weekend alle wedstrijden van jeugd en reserven afgelast.

tvl-filmt-kinderteater-in-t-trapke

TVL filmt kinderteater in 't Trapke

Vandaag was een spannende dag voor het multifunctioneel centrum ’t Trapke van 't Weyerke want TVL kwam langs om de theatervoorstelling ‘de thriller van Bladoe’ te filmen. Daaruit moet een korte reportage voortvloeien voor het programma 'Fan van Limburg'. De meisjes van Bladoe schrijven zo geschiedenis want niemand had zoveel succes verwacht voor hun kindervoorstelling. En het verhaal eindigt hier niet. De komende maanden spelen zij de voorstelling nog verschillende keren voor kleuterklassen van scholen in Heusden-Zolder en Beringen. De grote apotheose is de avondvoorstelling in CC Muze op 23 juni.

bedrijf-uit-heusden-zolder-helpt-horeca

Bedrijf uit Heusden-Zolder helpt horeca

Het bedrijf iSoftli uit Heusden-Zolder heeft een programma geschreven waarmee de horeca-uitbaters flexibel hun activiteiten kunnen registreren. Het product is erkend door financiën zodat horecazaken die het gebruiken, in orde zijn voor de fiscus. Intelligent Software Limburg koos voor een cloud-systeem dat gebruikt kan worden op een pc, een Mac, tablet, smartphone en zelfs allerlei toestellen gecombineerd. Het grote voordeel (…) Lees het hele bericht

kinderen-brengen-een-circusvoorstelling

Kinderen brengen een circusvoorstelling

Op woensdag 21 januari om 16 uur organiseren de afdeling welzijn en Muze al voor de vierde keer een Muzedag. Daarvoor mogen ze jaarlijks 250 bezoekers verwelkomen, kinderen en ouders maken op een laagdrempelige manier kennis met cultuur en Muze. De kinderen van de wijkwerkingen Cité, Lindeman en Halhei oefenen 2 weken rond het thema circus met dus als afsluiter een heuse circusvoorstelling in de schouwburg.

vandaag-gezien-15-januari-2015

Vandaag gezien

Als de vogels van huis zijn ... eet de muis alles op. (foto Marcel Gybels)

twee-inbraken-in-heusden

Twee inbraken in Heusden

In een huis in de Kapelstraat is vanmorgen een diefstal vastgesteld. Ook in de Schootstraat kreeg een woning ongewenst bezoek, dat werd vanmiddag ontdekt.

brandweer-naar-zware-brand-in-houthalen

Brandweer naar zware brand in Houthalen

Voor wie een zware rookpluim zou zien in de richting van Houthalen, er woedt momenteel een zeer zware bedrijfsbrand bij Chemo Plast op het Europark in Houthalen-Helchteren. Zowat alle Limburgse brandweerkorpsen, ook Heusden-Zolder, zijn opgeroepen. Er hebben zich al enkele explosies voorgedaan, enkele buurtbewoners zijn geëvacueerd en mensen in die buurt moeten ramen en deuren gesloten houden.

streekeigen-planten-voor-de-tuin

Streekeigen planten voor de tuin

Zoals ieder jaar organiseren natuurvereniging Orchis en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum een plantenverkoop. Het is de bedoeling inheemse en streekeigen plantensoorten te promoten om het natuurlijke evenwicht in de tuinen te vergroten. De planten zijn trouwens beter aangepast aan ons klimaat en minder vatbaar voor ziekten. Wie planten aankoopt steunt Orchis en het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum met de bescherming van de natuur in Limburg maar versterkt ook de natuur in zijn plaatselijke omgeving. Er kunnen planten besteld worden tot 15 februari, via www.orchisvzw.be. Afhalen kan op zaterdag 21 maart tussen 9 en 11 uur in het opvangcentrum.

vrachtwagen-gekanteld-door-wind

Vrachtwagen gekanteld door wind

De E314 is ter hoogte van Heusden-Zolder is versperd door een gekantelde vrachtwagen. Boven op de brug over het Albertkanaal begon de vrachtwagen plots te slingeren. Mogelijk verloor de bestuurder de controle kwijt door een windvlaag, momenteel staat er een zeer strakke wind. De vrachtwagen kantelde en kwam deels dwars te liggen. De truckchauffeur raakte niet gewond. Er is veel verkeershinder. UPDATE Er staat een file vanaf Halen in de richting van Heusden-Zolder en ook op de E 313 tussen Tessenderlo en het verkeerswisselaar in Lummen staat het verkeer stil. UPDATE De E 314 is ondertussen vrijgemaakt, de vrachtwagen is weggesleept naar een dienstparking.

de-roovers-feesten-als-de-beesten

De Roovers feesten als de beesten

Morgen om 20u15 spelen De Roovers Alsemkomt’ in de Muzeschouwburg. Oorspronkelijk heette het The Iceman Cometh, een stuk van Eugene O’Neill. Het vormt het sluitstuk van de zogenaamde Dollarcyclus die de Roovers hebben opgezet over de financiële en morele crisis. Harry Hope ontfermt zich over alle nuttelozen van de nacht en in zijn café ontvangt hij klaplopers, drinkers, hoeren, gokkers en pooiers. De (…) Lees het hele bericht

sonja-claes-verrast-en-ontgoocheld

Sonja Claes: Verrast en ontgoocheld

CD&V-fractieleidster Sonja Claes zegt verrast en ontgoocheld te zijn door het ontslag van haar partijgenoot Dirk Schops. Volgens haar heeft hij op geen enkel moment aangegeven dat hij problemen had met beslissingen of mensen in de partij. Over Marie-José Maris-Vanluydt zegt ze dat die gezien haar leeftijd inderdaad overwoog te stoppen. "Maar vermits ze nog erg geëngageerd is, blijft ze raadslid. Met mij is nooit afgesproken dat ik uit de raad ga. We betreuren de keuze van Dirk, maar blijven ons als groep inzetten voor Heusden-Zolder," aldus Sonja Claes.

ammoniaklek-bij-puratos

Ammoniaklek bij Puratos

Woensdagavond is een ammoniaklek ontstaan bij het bedrijf Puratos op het industrieterrein Zolder-Lummen, in de Dellestraat. Dat bedrijf is gespecialiseerd in grondstoffen voor bakkerijen, patisserie en chocolade. De brandweer snelde meteen massaal ter plaat. Er kwamen onder meer gaspakdragers van Heusden-Zolder, Beringen en Tessenderlo in actie. Die konden het lek, dat binnen in het bedrijf zat, dichten. Eén van de personeelsleden van het bedrijf raakte licht bevangen door het ammoniak. Rond half twee hadden de laatste brandweermensen het bedrijfsterrein verlaten.

dirk-schops-stapt-uit-de-cd-v

Dirk Schops stapt uit de CD&V

FLASH Oud-schepen en huidig gemeenteraadslid Dirk Schops stapt uit de CD&V, dat heeft hij zojuist aan fractieleidster Sonja Claes en het partijbestuur laten weten. Zelf geeft hij aan dat het niet naleven van afspraken na het verlies van de vorige verkiezing en het werken met twee maten en gewichten binnen de partij hem tot die beslissing hebben gedwongen. Als voorbeeld geeft hij onder meer dat Sonja Claes had afgesproken dat ze na een herverkiezing in het Vlaams (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-is-nepal-binnen-gefietst

Paul Coolen is Nepal binnen gefietst

Fietser Paul Coolen heeft zijn tocht door Indië afgesloten met enkele mooie lange trips. Langs de wegen - de belangrijkste economische aders - kon hij een heel aantal ambachten bekijken. Bij een plaatselijk tempeltje werd hij op het voorhoofd gezegend door een Hindoe. Verder een bosrijk gebied, een kleine grensovergang naar Nepal en heel wat gedoe om die over te geraken. "Nepal is een verademing: bijna geen auto’s maar wel talloze fietsers, voetgangers en brommers en daarnaast vele (…) Lees het hele bericht

een-gemeenteraad-met-een-tiental-punten

Een gemeenteraad met een tiental punten

Tegenwoordig weet je maar nooit, maar met een 10-tal punten op de openbare agenda ziet de gemeenteraad van donderdag 29 januari er momenteel eerder kort uit. De politie wil een startbaner (laaggeschoolde jongere) aanwerven die zich een jaar lang met verkeersveiligheid zou bezighouden, de functie wordt volledig door de Vlaamse overheid betaald. De gemeente wil 100 opcentiemen heffen op de gewestbelasting op verwaarloosde bedrijfsgebouwen en woningen. De gemeente zal ook de concessieovereenkomst overnemen die eerder door de vzw Muze met het Muzecafé werd gesloten. Dat is nog het gevolg van de volledige integratie van Muze in de gemeentelijke werking en de ontbinding van de vzw Muze.

klein-theater-bolderberg-gaat-op-cafe

Klein Theater Bolderberg gaat op café

Het Klein Teater Bolderberg is zo goed als klaar met zijn nieuwste productie. Met 'Het zesde gebod' is opnieuw gekozen voor een productie van eigen bodem, een nieuw blijspel van Willy Gilis. Centraal staat het oude café 'Het zesde gebod' op het dorpsplein. Het wordt uitgebaat door de bejaarde Lieske, wiens grootouders ermee gestart zijn. Lieske is nooit getrouwd geweest maar heeft wel een dochter en kleindochter. De vaste klanten komen er één en ander uitspoken ... Opvoeringen op zaterdag 24 en 31 januari om 20 uur en zondag 1 februari om 15 uur in de Witte  Zaal in Bolderberg en op vrijdag 6 en zaterdag 7 februari om 20 uur in cultuurcentrum Muze. Kaarten in voorverkoop aan € 7,50 voor de Witte Zaal en € 8,50 voor Muze. Reservaties: philtjensr[!]skynet.be of 011 25 09 19.

win-duotickets-voor-het-autosalon

Win duotickets voor het Autosalon

Nu vrijdag opent in Brussels Expo het jaarlijkse autosalon voor het grote publiek, uit het hele land stromen telkens weer tienduizenden autoliefhebbers richting hoofdstad. Sommigen om te kopen, anderen om ideeën op te doen voor een latere aankoop, nog anderen omdat ze gewoon graag auto's en de nieuwste snufjes zien. Garage Kwanten in Heusden stelt 3 duotickets ter beschikking van onze lezers die een bezoekje aan het autosalon willen brengen. Mail ons voor vrijdag 16 januari 8 uur het antwoord op volgende vraag: Hoeveel dagen is het autosalon toegankelijk voor het publiek. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

sfz-medewerkers-op-inleefreis-naar-congo

SFZ-medewerkers op inleefreis naar Congo

Er wordt weer een nieuwe stap gezet in de samenwerking tussen het Sint-Franciskusziekenhuis en het Hôpital Général de Référence (HGR) van Panzi in Congo. Van 27 januari tot 10 februari ondernemen zorgmanager Linda Saenen en verpleegkundig paramedisch directeur Jeroen Ruysen een inleefreis naar het partnerziekenhuis. Beide ziekenhuizen werken al sinds 2005 samen in het kader van het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-project van Memisa, ook de rest van het (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-kouder-7

Het weer: Het wordt kouder!

Een strakke west-circulatie met geregeld storingen en depressies blijft aanhouden tot het weekend. Dan wordt de stroming noordwest met aanvoer van gevoelig koudere lucht. Eerst is het nog erg wisselvallig, maar vooral na het weekend stijgt de luchtdruk en blijft het droog.  
Morgen domineren wolken vaak en er vallen een aantal buien. Er staat bovendien een strakke wind met rukwinden tot 60 km/u. Het kwik bereikt gemiddeld 6 graden.
Donderdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met (…) Lees het hele bericht

davidsfonds-zet-mieke-vanpol-centraal

Davidsfonds zet Mieke Vanpol centraal

Op zondag 18 januari om 11 uur organiseert het Davidsfonds 'Toast Literair' in de bibliotheek. Centraal staat het oeuvre van schrijfster Mieke Vanpol en haar recentste boek 'Onder een paraplu met gaatjes'. Ze wordt daarover geïnterviewd door Isabelle Thielemans, Siemen Pouck leest voor uit haar werk en Kristof Aerts en Joke Deckers zorgen voor de muzikale noot. In het recente boek van Mieke Vanpol komt de stofwisselingsziekte PKU aan bod, Nele Kenis zal die ziekte wat (…) Lees het hele bericht

winterborrelwandeling-en-de-winnaars-zijn-1

Winterborrelwandeling: En de winnaars zijn ...

Blijkbaar staan veel mensen te trappelen om zondag deel te nemen aan de Winterborrelwandeling naar De Kluis of om nadien De Wijers te gaan verkennen, want er kwamen massa's mails binnen voor de wandelpakketjes. Paul Wouters en Els Coenen hebben elk zo'n fel begeerd pakketje uit de brand gesleept. Voor de anderen hebben we later deze week nog iets in petto ...

vorig-jaar-33-000-niet-betaalde-boetes

Vorig jaar € 33 000 niet-betaalde boetes

Niet alleen vandaag was er een gezamenlijke controle-actie van de politie en de Douane en Accijnzen in Heusden-Zolder. In 2014 zijn er 5 gecoördineerde acties geweest. Bij die controles werd voor een totaalbedrag van € 33 055 aan niet-betaalde boetes gerecupereerd. 9 personen raakten hun wagen kwijt omdat ze de achterstallen niet dadelijk konden vereffenen. Op hetzelfde ogenblik kon de politie 71 verkeersovertreders betrappen. Meestal ging het om rijden zonder verzekering of keuring, niet dragen van de gordel, geen kinderzitje of gsm'en aan het stuur.  

niet-betaalde-boetes-en-rode-diesel

Niet-betaalde boetes en rode diesel

In samenwerking met Douane & Accijnzen hield de politie controles op het niet-betalen van boetes en andere fiscale inbreuken. Douane & Accijnzen kon 7 bestuurders traceren die hun boete niet hadden betaald. In het totaal ging het om € 5.776. Eén bestuurder reed met rode diesel, hij mag zich aan een zware boete verwachten. Voorts werden er vaststellingen gedaan wegens niet gebruiken van gordel (3) en kinderzitje (2), rijden met een niet-ingeschreven wagen en als leerling-bestuurder rijden zonder begeleider. Een bestuurder blies positief. Eén wagen is in beslag genomen en getakeld.

twee-voordeuren-stuk-bij-mislukte-inbraken

Twee voordeuren stuk bij mislukte inbraken

In de Meylandtlaan hebben onbekenden rond twee uur een voordeur stuk geslagen met een hamer. Het was wellicht de bedoeling om in te breken want getuigen zagen drie mannen met mutsen over het hoofd vluchten met een Volkswagen Golf in de richting van de snelweg. De nummerplaat van de wagen was afgedekt. De bewoonster van een huis in de Reeënlaan werd rond half 8 vanmorgen gewekt door het lawaai van een inbraak. Doordat de vrouw begon te roepen is de inbreker op de vlucht geslagen, en het bos ingerend, enkele vrienden hebben nog vruchteloos gezocht naar de dader. Die heeft niets kunnen meenemen maar aan de deur van de woning is heel wat schade.

geen-plaats-meer-voor-arnoud-raskin

Geen plaats meer voor Arnoud Raskin

Er is blijkbaar veel belangstelling voor de lezing 'Be Streetwize' van Arnoud Raskin op 29 januari in de bib. Alle plaatsen zijn bezet, het heeft dus geen zin meer om nog te reserveren of af te komen.

auto-ramt-paal

Auto ramt paal

In de Westlaan is vanmorgen een auto tegen een paal terechtgekomen. De wagen werd daarbij zo zwaar beschadigd dat hij moest getakeld worden. De politie zorgde voor de signalisatie want het was op dat ogenblik druk aan het industrieterrein. In het Herderspad - vlak langs het circuit - zijn vanmorgen twee auto's gebotst. Eén licht gewonde is naar het ziekenhuis afgevoerd.

vandaag-gezien-13-januari-2015

Vandaag gezien

Wie momenteel naar het containerpark rijdt, neemt best wat cash geld mee om te voorkomen dat de rekening wordt nagestuurd. Zou de betaalautomaat klaar zijn voor de container?  (foto Julien Maebe)

slamridders-stellen-hun-nieuwe-prinsen-aan

Slamridders stellen hun nieuwe prinsen aan

Voor carnavalsgroep De Slamridders wordt zondag 18 januari een eerste hoogtepunt van het seizoen met een dubbelluik in Ons Huis. 's Morgens om 10u11 begint daar het Frühshoppen en kan iedereen samen met prins Timmy I, jeugdkeizer Elias I en adjudant Jurgen aanschuiven voor spek met eieren (5 euro kaarten vooraf kopen). Er zijn drie optredens gepland: Roger Schepers met een buut, de Limburgse André van Duin en Madame Gisela. Hoogtepunt van de voormiddag wordt de aanstelling van de nieuwe prins. Op dezelfde plaats begint om 14u11 de kindernamiddag geanimeerd door clown Renaldo en de aanstelling van het jeugdprinsenpaar. De toegang is telkens gratis. (foto Bart Claes)

afval-gedumpt-langs-kanaal

Afval gedumpt langs kanaal

Deze keer heeft een sluikstorter zijn spullen achtergelaten langs het kanaal. Onder de kanaalbrug in Viversel troffen we vanmorgen enkele overvolle afvalzakken aan, samen met een afgedankte microgolfoven.

smash-op-wandel-voor-nieuwjaarsreceptie

Smash op wandel voor nieuwjaarsreceptie

Bij badmintonclub Smash maken ze er altijd graag iets speciaals van. Zo beperken ze hun nieuwjaarsreceptie niet tot een statisch binnengebeuren, maar trekken ze er ook met de hele bende op uit voor een nieuwjaarswandeling, weer of geen weer, plassen en modder of niet. Trouwens, op de tussenstop stonden de nodige drankjes klaar voor de opwarming.

welke-scholen-tellen-de-vogels

Welke scholen tellen de vogels?

Deze week tellen de leerlingen van meer dan 500 Vlaamse scholen de vogels op hun speelplaats. De actie maakt deel uit van het Grote Vogelweekend, de jaarlijkse tuinvogeltelling van Natuurpunt van 17 en 18 januari. Met de telactie wil de natuurvereniging gegevens verzamelen over de verspreiding van vogels in Vlaanderen. Tegelijk wil ze zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om iets te doen voor de vogels in hun tuin of op de speelplaats. Natuurpunt roept de leerlingen op om tijdens de week minstens een half uur post te vatten achter het raam of op de speelplaats om er de vogels te tellen. Het is de bedoeling dat de tellers bijhouden hoeveel vogels ze tegelijkertijd te zien krijgen. De aantallen en soorten voeren ze dan in op www.vogelweekend.be.
We zijn benieuwd naar de telresultaten van de scholen in Heusden-Zolder. Laat het weten op redactie[!]heusden-zolder.eu

dief-gebruikt-geweld-tegen-bewoner

Dief gebruikt geweld tegen bewoner

Vanmorgen kort voor half zes is een bewoner van de Kanaalweg gewekt door lawaai in zijn huis. Hij betrapte er een dief en het kwam tot een vechtpartij, de bewoner kreeg daarbij stevige klappen. De dader kon ontsnappen met een buit, in een kartonnen doos nam hij een laptop, een playstation en een spaarpot met wat geld mee. De politie was snel ter plaatse en heeft de dader achtervolgd, die kon vluchten. En ook in de Melkerijstraat - een zijstraat van de Kanaalweg - is vanmorgen ook een inbraakpoging in een huis vastgesteld.

lokale-helden-inschrijven-tot-23-januari

Lokale Helden: inschrijven tot 23 januari

Zoals we al eerder meldden, zijn de gemeente en het Sint-Franciscuscollege op zoek naar 'Lokale Helden' voor de (P)Arty XL Night van 30 april. Het mag gaan om jongeren die in groep of solo muziek maken. De inschrijvingstermijn is verlengd tot en met 23 januari en het kan hier.

van-wie-is-deze-hond

Van wie is deze hond?

Vanmorgen vroeg is in Heusden-Zolder een hond aangetroffen, het gaat om een Mechelse scheperreu. De hond is niet gechipt of getatoeëerd waardoor de eigenaar niet kan gecontacteerd worden. Het dier kan - na afspraak - afgehaald worden bij de hondenvanger Jos Bervoets, 0495 84 01 55.  

7-dronken-bestuurders-bij-bob-controle

7 dronken bestuurders bij BOB-controle

Bij de BOB-controles van dit weekend in Heusden-Zolder legden 96 bestuurders een ademtest af. 7 hadden teveel alcohol op. Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. De politie kon een bestuurder tegenhouden die al 3 jaar reed zonder rijbewijs. Ook een leerling-bestuurder die reed zonder begeleider mocht aan de kant. Een overtreder die met een auto vertrok nadat hij positief had geblazen,wacht een bijkomende boete. Andere vaststellingen waren : rijbewijs niet kunnen tonen (3),  niet dragen van de veiligheidsgordel (2) en defecte lichten (1).

college-kort-geevacueerd-door-rook

College kort geëvacueerd door rook

Kort voor tien uur vanmorgen is alarm geslagen voor een rookontwikkeling in de keuken van in het Sint-Franciscuscollege, campus Berkenbos. Meteen werden het keukenpersoneel en een deel van de leerlingen geëvacueerd. De brandweer was snel ter plaatse, trouwens net op dat ogenblik was iemand van de brandweer voor overleg op school aanwezig. Bij de werkzaamheden die er momenteel aan de gang zijn had een slijpschijf isolatiematerialen doen smeulen, die rook kwam via een buis in de keuken terecht. De toestand was meteen onder controle, en nadat het gebouw wat verlucht was, kon iedereen weer binnen verliep de ochtend verder normaal, ook in de keuken.

paul-coolen-over-tijgers-en-treinen

Paul Coolen: over tijgers en treinen

Voor onze wereldfietser Paul Coolen is er de afgelopen dagen weer heel wat gebeurd in India. Door de regionale onveiligheid op secundaire wegen nam hij een dag pauze, en kon hij zowaar op jeepsafari gaan in een immens natuurreservaat. "Heel wat moois te zien maar het hoofddoel was om een tijger te kunnen spotten. En het langdurige turen werd beloond, iemand zag een glimp en met meer dan 10 wagens stoven we erop af: de beloning was het beeld van een tijger weliswaar op meer dan 100 meter." De dag nadien nam Paul de trein op zijn Indisch: tweede klas (nu ja) met fietstransport en in een enorme drukte. Het werd zowaar een nog spannender odyssee dan de safari. Ondertussen heeft hij de Taj Mahal bezocht en is onderweg naar Nepal/Kathmandu. Meer.

evelyn-neuteleers-is-limburgs-kampioen

Evelyn Neuteleers is Limburgs kampioen

Evelyn Neuteleers trad dit weekend aan in het Limburgs kampioenschap dubbel mini trampoline. Vorig seizoen werd ze in die discipline Vlaams en Belgisch kampioen maar moest ze de Limburgse titel aan zich laten voorbijgaan. Na een goede eerste reeks, verloor ze wat punten in de tweede. Maar een sublieme derde sprong leverde haar de Limburgse titel op. Met die eerste plaats en hoog puntentotaal is Evelyn geplaatst voor het Vlaams kampioenschap en bijna zeker van een plaats in de nationale titelstrijd.

winterborrelwandeling-win-een-wandelpakket-1

Winterborrelwandeling: Win een wandelpakket

Volgende zondag is er de Winterborrelwandeling naar de kluis in Bolderberg. De vzw Toerisme Heusden-Zolder neemt je daar mee voor een wandeling door de natuur en een door stuk van de geschiedenis. Maar omdat het gebied in Bolderberg en de rest van De Wijers nog zoveel meer te bieden heeft, zijn er wandelpakketjes samengesteld. Zo geven we er nog twee weg. Laat ons voor dinsdag 17 uur weten dat je geïnteresseerd bent, redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet je naam en adres niet.

stanske-onze-oudste-is-102-geworden

Stanske, onze oudste, is 102 geworden

Stanske Vanhoudt is vandaag 102 jaar geworden en daarmee is ze nog altijd de oudste inwoner van Heusden-Zolder. Voor de familie was deze heuglijke dag de aanleiding om een feestje op te zetten in Woonzorgcentrum Berkenbosch waar Stanske tegenwoordig verblijft. Ook burgemeester Mario Borremans kwam zijn oudste inwoonster feliciteren, hij had bloemen en een presentje van de gemeente bij, en samen met de felicitaties van het koningshuis mocht hij Stanske ook een medaille met een (…) Lees het hele bericht

olympia-zet-terugronde-goed-in

Olympia zet terugronde goed in

Er werd vandaag opnieuw petanque gespeeld en in de federale competitie heeft Olympia de terugronde goed ingezet. Het werd thuis 7-2 tegen Zig-Zag. In 2de provinciale verloor Olympia A in Genenbos met  5-4. De Olympia B-ploeg verloor thuis met 4-5 van Lanaken, terwijl de C-ploeg thuis na een spannende wedstrijd won met 6-3.

18de-plaats-voor-brenda-kaczmarczyk

18de plaats voor Brenda Kaczmarczyk

Op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Erpe-Mere is onze dorpsgenote Brenda Kaczmarczyk 18de geworden op 15 seconden van winnares Sanne Cant. Opvallend is wel dat Brenda binnenkort 52 wordt en daarmee de alleroudste deelneemster uit alle categorieën was, bovendien reed ze in Erpe-Mere allerminste op een parcours dat haar lag. (foto Marc Faes)

inbraak-in-exelgaarden

Inbraak in Exelgaarden

Gisteren is een inbraak gepleegd in een huis in de Exelgaarden. De bewoonster stelde de inbraak vast toen ze in de vooravond thuiskwam.

koningen-trokken-door-viversel

Koningen trokken door Viversel

In Viversel is het een traditie dat de Driekoningen op pad gaan om geld in te zamelen voor de missieprojecten. Na de mis, verzorgd door de vormelingen, werden de koningen uitgezonden naar de vier windstreken. En onderweg is het altijd een gezellige bedoeling omdat de koningen op sommige plaatsen vorstelijk ontvangen worden.Zo kregen ze bij Greta en Jos in de Gele Wijk - ook al volgens traditie - tomatensoep met balletjes aangeboden. Eindbestemming van de hoogheden was de Vierseleer waar vandaag iedereen kan gaan eten ten voordele van de missies. (foto's Lode Beylemans)

buurtwerking-vrunstraat-bestaat-35-jaar

Buurtwerking Vrunstraat bestaat 35 jaar

De buurtwerking Vrunstraat hield gisteravond haar nieuwjaarsreceptie. Meteen de eerste activiteit van een speciaal jaar, want de buurtwerking bestaat dit jaar liefst 35 jaar. Op 22 februari is er een ochtendwandeling gevolgd met een ontbijt.  

kbbc-zolder-verslaat-ook-hasselt

KBBC Zolder verslaat ook Hasselt

In het basketbal heeft KBBC Zolder Hasselt BT B verslagen met 74-66. De thuisploeg greep de bezoekers meteen naar de keel en bij de rust stond het 44 - 26. Zolder speelden snel en bouwde een maximale voorsprong van 25 punten uit. Een agressief Hasselt zette in de laatste periode alles op alles en kwam nog dreigen, maar de punten bleven in Zolder.

oerbos-een-veelzijdig-concept

Oerbos: een veelzijdig concept

Breng woord, muziek en kunst samen en je krijgt het prachtige multidisciplinaire Oerbos. De voorstelling werd zaterdagavond op de planken van de Muzeschouwburg gebracht, net voordien opende ook de bijhorende tentoonstelling in de foyer met beelden,keramiek, prints en schilderijen. Die expo loopt nog tot 8 februari, elke dag open van 14 tot 18 uur. (foto's Lenscollectief)

vck-gaat-strijdend-ten-onder

VCK gaat strijdend ten onder

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een krappe 3-2 nederlaag geleden bij Helios Zonhoven. Bolderberg bood enorme weerstand in het tweede deel van de wedstrijd. Maar zo zag het er niet uit bij de start, in de eerste set walste de thuisploeg erover heen en ook in de tweede kenden de bezoekers een dipje. In set 3 en 4 toonde VCK zich weer de vechtersploeg en zo stonden de bordjes gelijk. In de belle ging het gelijk op, maar trok Zonhoven in de slotfase het laken naar zich toen, VCK nam een verdiend punt mee. Setstanden : 25-13, 25-19, 24-26, 23-25, 15-12

eigen-volk-zwaait-greet-vancluysen-uit

Eigen Volk zwaait Greet Vancluysen uit

Het thema van het winterconcert van de Koninklijke Harmonie Eigen Volk in de Vierseleer zaterdagavond was ‘Thank You for the Music‘. En dat was geen toeval want het was het erebetoon aan dirigente Greet Vancluysen die na 22 jaar de stok doorgeeft aan Jan Rypens, eenn dirigent uit eigen gemeente trouwens. Presentator Bart Knockaert bracht een ludieke presentatie waarin hij de 22 jaar van Greet bij de harmonie schetste. Na de pauze gaf het jeugdorkest onder leiding van Paul (…) Lees het hele bericht

kerstbomen-in-de-fik

Kerstbomen in de fik

Bij de scouts langs de Oude Baan had in de vooravond de traditionele kerstboomverbranding plaats. Door het weer moest er wat extra uitgekeken worden zodat de wind niet voor ongelukken zorgde. Maar alles verliep naar wens, met drankjes erbij werd het gezellig en vooral de jongste scoutsleden vonden het een belevenis. En met de laatste kerstbomen die in rook opgingen, ligt ook de kerstperiode helemaal achter de rug. (meer foto's van Julien Maebe)

schoorsteenbrand-in-mommestraat

Schoorsteenbrand in Mommestraat

In de Mommestraat was er gisteravond een schoorsteenbrand. De schade bleef beperkt. Vandaag zijn op een aantal plaatsen bomen omgewaaid en takken afgebroken door de rukwinden.

kerstboomverbranding-gaat-door-ondanks-wind

Kerstboomverbranding gaat door ondanks wind

Ondanks het stormachtige weer, zal de kerstboomverbranding bij de scouts De Perenboom aan de Oude Baan vanavond om 18u30 toch doorgaan. De scouts hebben van de brandweer een OK gekregen, alleen is afgesproken dat ze geen te grote hopen maken van de bomen zodat de vlammen niet te hoog oplaaien en niet kunnen overslaan.

bolderberg-be-gaat-door

Bolderberg.be gaat door

De dorpswebsite Bolderberg.be gaat dan toch door. Webmaster Francis Holsteyns die er de stekker had uitgetrokken had de afgelopen dagen gesprekken met twee jonge inwoners van Bolderberg, Steven Vincken en Jurgen Schots. Daar is een akkoord uit voortgevloeid en beiden hebben meteen de draad weer opgenomen.

het-weer-wisselvallig-en-veel-wind

Het weer: Wisselvallig en veel wind!

In een strakke zonale hoogtestroming worden depressies en storingen in vlug tempo van west naar oost over onze streken gestuurd. Wolken domineren, de neerslagkansen zijn hoog en er staat vaak veel wind. Er wordt relatieve zachte lucht getransporteerd, waarbij winterweer voorlopig nog niet op het programma staat.
Vandaag staat er flink wat wind uit het zuidwesten met rukwinden mogelijk tot 80 km/u. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe een drup regen. In de namiddag komt er vanuit het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-125

De kijk van Richie

De winterkoopjes woeden in volle hevigheid.

treffende-humor-met-william-boeva

Treffende humor met William Boeva

In Muze was het gisteravond lachen, gieren, brullen met William Boeva. (foto Lenscollectief)

mooie-tentoonstelling-van-ex-studenten

Mooie tentoonstelling van ex-studenten

Vanavond was er erg veel volk aanwezig op de vernissage van de tentoonstelling in kasteel Meylandt. Daar wordt werk getoond van ex-studenten van de afdeling schilderkunst van de academie, een expo die ook kadert in de 50ste verjaardag van de academie. Directeur Walter Missotten benadrukte trouwens dat er nog heel wat op stapel staat dit jaar. Deze tentoonstelling is in ieder geval de moeite waard voor een bezoek, nog tot en met 24 januari. (meer foto's van Julien Maebe)

vandaag-gezien-9-januari-2015

Vandaag gezien

Het leek wel een futuristische robot die vandaag in de Guido Gezellelaan aan het werk was. Maar het bleek te gaan om een gespecialiseerde firma die een raam dat letterlijk uit zijn voegen dreigde te treden, op zijn plaats zette. (foto Julien Maebe)

1-3-miljoen-schadevergoeding-voor-brandbom

1,3 miljoen schadevergoeding voor brandbom

Een zestiger uit Hasselt moet bijna 1,3 miljoen euro betalen aan een man van 47 uit Heusden-Zolder. In september 2008 had de Hasselaar een molotov cocktail in de auto van zijn slachtoffer gegooid, toen die bij zijn woning aan het Schuttershof stond. De man raakte niet tijdig uit zijn wagen en raakte over 43 % van zijn lichaam verbrand. Het ging om een wraakactie, omdat de man uit Zolder de familie van de Hasselaar zou zwart gemaakt hebben en ook één van zijn dochters het hof (…) Lees het hele bericht

een-smeltkroes-van-woord-muziek-en-kunst

Een smeltkroes van woord, muziek en kunst

In Muze werd vandaag volop gebouwd aan de expo 'Hart's tocht' van Oerbos. Oerbos is een smeltkroes van woord, muziek en kunst, het werd in januari 2012 opgebouwd rond auteur en theatermaker Wim Geysen. Die is dan weer bekend van zijn boeken en de theatermonoloog ‘Flits!’, goed voor meer dan 200.000 toeschouwers de voorbije seizoenen. Met Oerbos dompelt hij de toeschouwer onder in een (…) Lees het hele bericht

werken-aan-waterleiding-in-zolder-centrum

Werken aan waterleiding in Zolder-Centrum

De inwoners van Zolder-Centrum zetten volgende week best wat emmers en kookpotten met een watervoorraad klaar. Op dinsdag 13 en woensdag 14 januari gaan technici van de Watergroep werken aan het leidingnet in de Dorpsstraat en de Pironlaan Tussen 8 en 16 uur zal daardoor de watertoevoer geregeld onderbroken worden. Wasmachines en vaatwassers worden best niet gebruikt. En niet schrikken als het leidingwater tijdens of na de werken een roestkleur heeft.

dieven-in-hondenschool

Dieven in hondenschool

Aan de Lummenweg heeft gisteravond kort over 8 uur een auto vuur gevat, de brandweer rukte uit. Het was al de tweede autobrand in een week tijd. In de Stadionlaan is vanmiddag een inbraak ontdekt in het clubhuis van de hondenschool. Dieven en vandalen slaan alsmaar vaker toe in clublokalen die wat afgelegen zijn, de clubs aan Helzold zijn daarbij voortdurend het mikpunt.

12-ha-extra-natuurreservaat-in-galgenberg

12 ha extra natuurreservaat in Galgenberg

Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege heeft de uitbreiding van het natuurreservaat Galgenberg goedgekeurd. De Galgenberg is een groene oase, tussen het voormalige mijnterrein en de wijk Lindeman. Daar is nu bijkomend 12 ha als natuurreservaat erkend, wat het totaal op 25 ha brengt. Limburgs Landschap krijgt hierdoor de middelen om in het gebied de heide verder uit te bouwen en te beschermen, en de daarbij (…) Lees het hele bericht

oude-buurthuis-boekt-wordt-gesloopt

Oude buurthuis Boekt wordt gesloopt

Enkele weken geleden is het nieuwe buurthuis in Boekt geopend en op dit moment verdwijnt het oude buurthuis onder de sloopmachines. Voor heel wat mensen van Boekt schuilde hier veel nostalgie. Uren keuvel- en discussieplezier, hier is de basis van heel wat initiatieven gelegd en veel jongeren kwamen hier op zondag vertoeven in plaats van naar de mis te gaan. Over enkele dagen zal er geen spoor meer te vinden zijn van het oude buurthuis en zal het beeld van het centrum gevoelig gewijzigd zijn. Bij het nieuwe buurthuis is fase 3 ondertussen gestart. Het gaat om de aanleg van tennisvelden, een petanquebaan, groen en verhardingen. Tegen einde maart zou alles klaar moeten zijn, als het weer meewil. Fase 3 kost 250.000 euro, de gemeente betaalt 202.000 euro, de tennisclub de rest. (foto Paul Byloos)

nu-alle-provinciale-matchen-afgelast

Nu alle provinciale matchen afgelast

De voetbalbond heeft beslist om alle wedstrijden in de provinciale afdelingen af te gelasten, dat is gebeurd na een inspectie van een 50-tal voetbalterreinen. Eerder waren al de wedstrijden voor de jeugd en reserven uitgesteld door de drassige velden. De wedstrijden van dit weekend zullen gespeeld worden op 14 en 15 februari.

geen-jeugdvoetbal-dit-weekend-1

Geen jeugdvoetbal dit weekend

De felle regenval van gisteren en de toestand op de voetbalterreinen blijven niet zonder gevolgen. Het provinciaal comité van de Voetbalbond heeft beslist om dit weekend alle wedstrijden voor jeugd en reserven af te gelasten.

winterborrelwandeling-en-de-winnaars-zijn

Winterborrelwandeling: En de winnaars zijn ...

Dit zijn de winnaars van de wandelpakketjes over het gebied van De Wijers die we weggaven in de aanloop naar de Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder: Willy Boonen, Dirk Van Ouytsel en Greta Van Ende. Afspraak op zondag 18 januari. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet, daarom is het niet slecht om ook de komende dagen de Internetgazet in de gaten te houden. Wie weet valt er nog wat te rapen.

het-werd-even-benauwd-voor-fietser-paul

Het werd even benauwd voor fietser Paul

Vanuit India laat wereldfietser Paul Coolen weten dat de dagen voorbij vliegen. Het blijft een indrukwekkend, onbegrijpbaar land met vele talen en vele bevolkingsgroepen. Tijdens het fietsen veranderde de sfeer en kwam hij onwetend in een behoorlijk gevaarlijk gebied terecht waar kinderen vervelend deden door de weg te versperren, geld te vragen, met een stok te gooien, ... Een volwassen man probeerde hem te intimideren met zijn brommer: voor hem in rijden, lastig vallen, geld vragen, (…) Lees het hele bericht

exsultate-zorgt-voor-kerst-en-nieuwjaarssfeer

Exsultate zorgt voor kerst- en nieuwjaarssfeer

Er gebeurt tegenwoordig om de haverklap wat in het Rode Kruisopvangcentrum De Bark. Zo gaf het zangkoor Exsultate een sfeervol optreden. Het koor bracht kerstliederen in verschillende talen. In sommige landen waar bewoners afkomstig uit zijn, wordt geen kerst gevierd of is een koor onbestaand. De bewoners reageerden eerst wat aarzelend maar al gauw zat de sfeer er goed in. Dirigent Bruno Sprengers stimuleerde de interactie door er instrumenten bij te halen waarop de gasten zelf konden meespelen. Er werd niet alleen gezongen maar ook geklapt en gedanst, een multicultureel feest als inzet van het nieuwe jaar.

problemen-met-de-treinen

Problemen met de treinen

Het treinverkeer is vandaag niet al te vlot verlopen. Door de ontsporing van een trein in Schulen was het verkeer tussen Hasselt en Diest zowat heel de dag onmogelijk en dat had ook zijn gevolgen voor andere treinen. Die kwamen onder meer vanavond met zowat een kwartier vertraging aan in Heusden en Zolder. De overvloedige regenval zorgde voor bijkomende technische problemen, zo bleven hier de slagbomen zonder aanleiding een tijd naar beneden. Dat veroorzaakte dan weer files, onder meer op de Koerselsebaan.

cliff-rilly-stelt-nieuwe-cd-voor

Cliff Rilly stelt nieuwe CD voor

Cliff Rilly - alias Albert Hermans, afkomstig uit Boekt - is één van de beste crooners. De minder prille generatie zal zich hem nog herinneren als gangmaker van het balorkest The Drifters in de jaren '60. Hij heeft nu zijn nieuwe album klaar. 'Omdat ik van je hou' bevat 14 Nederlandstalige liedjes, de helft zijn covers van onder meer Louis Neefs en Will Tura, de andere helft zijn nieuwe eigen nummers waarvoor hij ook op het productiewerk van Rocco Di Turi kon rekenen. Cliff komt die CD op zondag 18 januari om 15 uur voorstellen met een optreden in het Muzecafé. De toegang is gratis, maar omdat de plaatsen beperkt zijn, is reserveren wel noodzakelijk en dat kan hier.


regen-zorgt-voor-problemen

Regen zorgt voor problemen

De enorme regenval zorgt hier en daar weer voor problemen. Op de wegen is het opletten voor grote waterplassen. Beken en grachten dreigen op sommige plaatsen over te lopen, weiden staan erg nat. En enkele voetbalclubs hebben alvast voor vandaag de trainingen afgelast omdat de terreinen onder water staan. Niet alleen zijn ze onbespeelbaar, ze zouden bij gebruik ook flink beschadigd worden.

oud-studenten-schilderkunst-exposeren

Oud-studenten schilderkunst exposeren

Zoals we al eerder meldden, viert de academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder dit jaar haar 50ste verjaardag. Dat gebeurt met een hele reeks activiteiten en het begint al meteen deze week. Morgenavond om 20 uur opent in kasteel Meylandt een prachtige tentoonstelling met werk van oud-studenten schilderkunst. Die is te bekijken tot en met 24 januari, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 22 uur (behalve van 17 tot 18 uur) en op zaterdag van 8u30 tot 12u30.

12-dronken-bestuurders-in-eindejaarsperiode

12 dronken bestuurders in eindejaarsperiode

De politie van Heusden-Zolder neemt deel aan de wintereditie van de BOB-campagne die startte op 28 november en loopt tot 26 januari. Uit een eerste tussentijdse balans bleek dat 3 % van de gecontroleerde bestuurders teveel gedronken had. Het gaat om 12 van de 334 die moesten blazen. Bij alcoholacties in het weekend bleken 10 van de 148 ademtesten positief. Bij 11 ongevallen met stoffelijke schade blies één betrokkene positief. Geen enkele van de 11 bestuurders die betrokken waren in een ongeval met gewonden had t veel gedronken. Van de 152 bestuurders die tijdens de gewone diensturen aan een ademtest werd onderworpen had ook slechts 1 eentje te diep in het glas gekeken.

leerlingen-geboeid-door-vredeseilanden

Leerlingen geboeid door Vredeseilanden

In het kader van het komende campagneweekend van Vredeseilanden bezocht An Kindermans vandaag de lagere school van de VBS De Springplank Eversel. In alle klassen gaf ze met woord en beeld uitleg over haar 10-daagse mountainbiketocht door het binnenland van Benin. Ze fietste door kleine dorpen en kon met eigen ogen zien hoe Vredeseilanden ervoor zorgt dat de boerenfamilies niet alleen te eten hebben maar ook een inkomen verwerven zodat stilaan uit de armoede geraken. De leerlingen konden Vredeseilanden steunen voor pennen, een sleutelhanger, dobbelstenen of magneten te kopen.

wat-wordt-nieuwe-bestemming-van-de-kluis

Wat wordt nieuwe bestemming van De Kluis?

Het ziet ernaar uit dat hostellerie De Kluis toch nog een nieuwe bestemming gaat krijgen. Drie jaar geleden werd de hostellerie failliet verklaard. Sindsdien was het dossier in handen van de curator en waren er al verschillende overnamepogingen gebeurd, maar die draaiden op niets uit. Nu komt de zaak dan toch in nieuwe handen, van de eigenaars van onder meer 1B Meubelen aan de Meylandtlaan. Welke invulling die concreet aan de Bolderbergse horecazaak zullen geven, is nog niet duidelijk. Halfweg vorige eeuw was De Kluis in gekend uitgaansoord in de streek, uitgebouwd door oprichter José Cupers, die de zaak tientallen jaren uitbaatte.

lezen-en-schrijven-met-anne-frank

Lezen en schrijven met Anne Frank

Deze week komen alle 6de leerjaren van Heusden-Zolder in de bibliotheek naar de tentoonstelling rond Anne Frank. Het gaat om een expo met actieve workshops aan de hand van het verhaal van Anne Frank. De bezoekers krijgen een beknopt overzicht van het dagelijkse leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met een tijdlijn. In een aparte kamer maken de kinderen kennis met teksten die Anne Frank schreef in de twee jaar die ze ondergedoken zat. Ze las immers niet alleen veel boeken, maar ze schreef naast haar bekende dagboek ook een verhaaltjesboek en 'een mooie zinnen boek'. In een workshop vergelijken de leerlingen de boeken die Anne las met de boeken die ze nu lezen. Samen werken ze ook aan een 'een mooie zinnen boek'.

3700-oproepen-voor-de-ziekenwagens

3700 oproepen voor de ziekenwagens

De ambulances van de brandweer, in Heusden-Zolder en Tessenderlo, zijn vorig jaar 3712 keer moeten uitrukken in opdracht van de dienst 100 (112). In 3302 keer is daarbij minstens één zieke of gewonde vervoerd. In 412 gevallen bleek uiteindelijk geen vervoer naar het ziekenhuis nodig. De eerste ziekenwagen van Heusden-Zolder staat op weekdagen overdag in het Sint-Franciskusziekenhuis, bemand door een brandweerman en een verpleegkundige, buiten die uren wordt altijd vertrokken (…) Lees het hele bericht

collegeleerlingen-op-pad-voor-vredeseilanden

Collegeleerlingen op pad voor Vredeseilanden

De campagne van Vredeseilanden is weer op gang gekomen. De komende dagen worden overal gadgets verkocht om geld in te zamelen voor projecten in de derde wereld. Daarbij ligt de nadruk op landbouwprojecten om de boeren een leefbaar inkomen te laten verdienen. Traditiegetrouw trekken ook de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege op pad om gadgets voor Vredeseilanden te verkopen. Hen vind je dit weekend aan verschillende supermarkten in Heusden-Zolder.

winterborrelwandeling-win-een-wandelpakket

Winterborrelwandeling: Win een wandelpakket

Op zondag 18 januari organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder de jaarlijkse Winterborrelwandeling naar de kluis van Bolderberg. Iedereen kan die namiddag vrij wandelen, maar wie graag wat uitleg hoort over het rijke natuurgebied, de vijvers, het kasteel en de kluis, moet om 14 uur aan het infokantoor toerisme zijn. Opwarmen kan aan de kluis tussen 13 en 16 uur aan glühwein, Koolputterke, Gagelborrel, warme soep, choco en hotdog, aan democratische prijzen. Wij laten dat uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. Vandaag geven we 3 wandelpakketjes over het Wijergebied weg met daarin een informatieboekje over de Lange afstandswandeling en dagtochten, een wandelkaart Lange afstandswandeling en een wandelkaart 'Bolderberg-Viversel'. Wil je eentje winnen? Laat ons dat dan voor morgenavond 23 uur weten. redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

het-weer-wind-en-regen-maar-zacht

Het weer: Wind en regen, maar zacht

De volgende dagen komen we in een strakke westcirculatie terecht met veel wind, actieve depressies en bij momenten veel regen. Er wordt dan ook erg zachte lucht aangevoerd. Eerst brengt een mobiele wig echter rustig en droog weer.
Vandaag wisselen wolken af met zonnige perioden en het is droog. Het kwik bereikt 6 graden en de zwakke zuidwestenwind wakkert aan tot matig.
Morgen is het betrokken en er zijn perioden met regen. Vooral na de middag gaat het enige tijd hard regenen. Er (…) Lees het hele bericht

india-vol-verrassingen-en-contrasten

India: Vol verrassingen en contrasten

Paul Coolen is ondertussen al 3 dagen onderweg in India en hij blijft zich verbazen over het land. Ondanks zijn eerste aanpassing blijft het een confrontatie met de extremen. Het platteland is groen, kleurrijk, verwonderlijk, ... De mensen zijn vriendelijk, willen geen geld maar je alleen maar helpen. De steden zijn druk, vuil, lawaaierig maar toch nog veilig en vriendelijk, als je maar uitkijkt in het verkeer. Hij zag er oude ambachten als kledingherstellers, smeden, met de hand bakstenen maken, met 2 koeien een ondergrondse bron aantrekken, ... Paul bezocht ook een lokale school. Meer info op www.paulfietst.blogspot.be

brandweer-kreeg-1879-oproepen

Brandweer kreeg 1879 oproepen

De brandweer heeft in 2014 de handen vol gehad. De hoofdpost in Heusden-Zolder en de voorpost Tessenderlo kregen - los van de ambulancediensten - 1.879 meldingen. Zo waren er 165 oproepen voor brand. Het ging om een 75-tal woningen, tuinhuizen en caravans. De brandweer moest 16 keer naar een schouwbrand en 8 keer naar een brandend voertuig. Vanuit de industrie kwamen er 8 brandmeldingen en 32 keer was er een incident met gevaarlijke stoffen of een milieuprobleem. Met 15 gras- en heidebranden was het op dat vlak een vrij rustig jaar. 20 keer moest een verkeersslachtoffer bevrijd worden. De ploegen moesten ook 208 keer gaan pompen bij wateroverlast, 84 bomen of takken opruimen, 64 keer uitrukken voor stormschade en 52 keer het wegdek reinigen. Er werden 880 wespennesten opgeruimd. Tenslotte is de brandweer 80 keer vertrokken voor los alarm, onder meer door automatische brandalarmen.

vandaag-gezien-6-januari-2015

Vandaag gezien

De wandelaars krijgen in het bos achter de gemeenschapsschool De Schans in Heusden een heuse erepoort aangereikt, en blijkbaar maken er daar velen gebruik van want het pad loopt er gewoon onderdoor. (foto Greta Mullens)

wiettelers-voor-leuvense-rechtbank

Wiettelers voor Leuvense rechtbank

Voor de rechtbank van Leuven zijn vandaag twee 50-ers uit Heusden-Zolder verschenen samen met twee man uit Tilburg en Halen. Ze hadden tussen eind 2009 en de zomer van 2011 4 cannabisplantages opgezet, twee net over de provinciegrens, één in Heppen en één in Koersel. De mannen uit Heusden-Zolder waren vooral actief op de plantage in Koersel, telkens werd de stroom illegaal afgetapt. Samen zouden de 4 meer dan 200 kg drugs verkocht hebben. In maart wordt de zaak verder behandeld.

druk-in-ziekenhuis-maar-alles-onder-controle

Druk in ziekenhuis, maar alles onder controle

Zoals in de meeste andere ziekenhuizen, is het ook in het Sint-Franciskusziekenhuis momenteel erg druk. Dat is trouwens een beetje typisch aan de tijd van het jaar, ieder jaar in januari en februari is er een piek. Zo zijn er nogal wat zieke mensen, onder wie heel wat met ademhalingsproblemen. De sneeuw en gladheid zorgen ook voor meer breuken dan normaal. Maar de woordvoerster benadrukt dat door een goede planning alles kan opgevangen worden.

5-8-minder-werklozen-in-een-jaar

5,8 % minder werklozen in een jaar

In Heusden-Zolder zaten op 31 december 1106 mensen zonder werk. Dat is een daling met 5,8 % ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat nu om 568 werkloze mannen en 538 vrouwen. Het is trouwens vooral de werkloosheid bij de vrouwen die afgenomen is, namelijk met 9,3 %, bij de mannen bedraagt de daling 2,2 %. Trouwens, Heusden-Zolder doet het in de VDAB-cijfers beter dan het Limburgse gemiddelde (-3,6 %) en dat is dan nog een stuk beter dan het Vlaamse cijfer (+0,1%). In de loop van 2015 kan dat cijfer wel weer negatief beïnvloed worden want halfweg dit jaar komen de werkloze ex-personeelsleden van Ford en de toeleveranciers in de statistieken terecht.

sluikstort-het-lijkt-een-nieuwe-sport

Sluikstort: het lijkt een nieuwe sport

Het sluikstorten blijft maar steeds de kop opsteken. Als inwoners een container zien staan - of het nu gaat om glas, kleding dan wel afval - dan menen ze daar een stortplaats van te kunnen maken. Zo is nu ook aan de kledingcontainer in de Kortstraat weer afval gedumpt.

de-kijk-van-richie-124

De kijk van Richie

Je kunt maar beter geven dan nemen ... hoewel ...

website-bolderberg-be-is-gestopt

Website Bolderberg.be is gestopt

De website Bolderberg.be is niet meer. Initiatiefnemer Francis Holsteyns had eerder al aangekondigd dat hij zou stoppen om persoonlijke redenen, en nu heeft hij dus de stekker eruit getrokken. 19 jaar geleden startte hij als één van de eerste dorpswebsites van Limburg en nam al gauw een eigen plaats in, op zijn eigen manier ook. De site werd ook een stuk de catalysator van de dynamiek die in Bolderberg de afgelopen jaren is gegroeid. Maar een oproep om wat hulp bleef onbeantwoord, ook werd tot op vandaag geen overnemer gevonden. Daarom stopt de website nu, en ook de bijhorende Facebookpagina is offline gezet door Francis Holsteyns.

vooral-te-snel-in-weg-naar-de-grauwe-steen

Vooral te snel in Weg naar de Grauwe Steen

Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. 231 wagens passeerden het flitstoestel. 39 bestuurders, al of niet bewoners van de straat reden te snel in Weg naar de Grauwe Steen (29), 8-meilaan (4), Halhei (3) en Dennenweg (3). In de Merelstraat reed niemand van de 29 gecontroleerden te snel. Wel kreeg één bestuurder met een gsm in de hand een boete van € 110.

veel-vernielingen-in-witte-zaal

Veel vernielingen in Witte Zaal

De inbraak van afgelopen nacht in de Kluisstraat, blijkt gepleegd in de Witte Zaal. Meteen werd de politie erbij geroepen en die heeft de nodige vaststellingen gedaan. De inbrekers hebben in ieder geval heel wat schade aangebracht aan deuren en kasten. De verantwoordelijken van de vzw Witte Zaal zijn nog aan het uitzoeken of er ook iets gestolen is. Voor hen is het in ieder geval een klap, zo kort nadat ze met hun nieuwe keukeninfrastructuur konden uitpakken.

vandalen-slaan-toe-in-school

Vandalen slaan toe in school

In de apotheek langs de Guido Gezellelaan is gisteren in de vooravond een inbraak ontdekt. De daders kwamen binnen langs de achterzijde. In de Kluisstraat kwamen inbrekers dan weer binnen door een voordeur te forceren. In de school aan de Pastoor Pacquaylaan hebben vandalen op verschillende plaatsen vernielingen aangericht. Kort voor één uur vannacht moest de brandweer naar de Singelstraat, daar had een wagen vuur gevat. Achter bleek dat het vuur wellicht door kortsluiting is ontstaan.

arnoud-raskin-leren-van-de-straatkinderen

Arnoud Raskin: Leren van de straatkinderen

Op donderdag 29 januari om 20 uur geeft Arnoud Raskin onder de noemer 'Be Streetwize' een lezing in de bib over de lessen die hij kreeg van straatkinderen. Met Mobile School werkt hij al meer dan 15 jaar met straatkinderen in sloppenwijken over heel de wereld. Daaruit leerde hij het enorme potentieel van deze kinderen en het liet hem inzien dat de skills die zij iedere dag gebruiken om te overleven, een inspiratiebron kunnen zijn voor managers die hun bedrijf in een concurrentiële omgeving staande willen houden. En zo richtte Arnaud Raskin de onderneming Streetwize op. Maar hij vertaalt zijn verhaal ook naar de man of vrouw in de straat. Zijn verhalen zijn steeds indrukwekkend en beklijvend. De toegang tot de lezing is gratis maar graag vooraf reserveren via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be

vuurwerkschade-politie-zoekt-getuigen

Vuurwerkschade: politie zoekt getuigen

De politie doet een oproep naar getuigen in verband met enkele incidenten met vuurwerk. In vier gevallen werd in Heusden-Zolder schade veroorzaakt door het gebruik van vuurwerk: een glascontainer aan De Lobbert, een brievenbus van B-Post in de Koeltorenlaan, een houder van de uurregeling van de Lijn in de Koolmijnlaan en aan een bushokje van de Lijn in de Pastoor Paquaylaan. De eerste drie feiten gebeurden in de oudejaarsnacht, het bushokje in de Paquaylaan werd beschadigd op 2 januari. Iedereen die nuttige informatie kan verschaffen, mag dat laten weten aan politie [!] heusden-zolder.be of 011 45 01 11.  

keuken-witte-zaal-is-vernieuwd

Keuken Witte Zaal is vernieuwd

Goed nieuws voor verenigingen of inwoners die de Witte Zaal in Bolderberg al eens een feestje houden. De keuken is daar volledig gerenoveerd en ingericht met de modernste apparatuur.

opletten-voor-gladde-wegen-2

Opletten voor gladde wegen

Het heeft vannacht flink gevroren. Daardoor is het op de kleinere wegen in Heusden-Zolder lokaal spiegelglad. Vooral in bochten en op klinkers is het oppassen geblazen.

de-fiets-van-paul-als-curiosum

De fiets van Paul als curiosum

Wereldfietser Paul Coolen stuurt ons vandaag zijn verslag uit de staat Gujarat in India. Daar is hij geland na een bewogen vlucht. Hij werd eerst geweigerd op het vliegtuig wegens niet in het bezit van een retourticket en moest dan een rebooking doen. Maar dan startte hij toch zijn tocht op Indische bodem, een land dat hem meteen bij de keel greep en letterlijk de adem beneemt: letterlijk door de uitlaatgassen en het stof, figuurlijk door de extreme armoede langs de weg."Maar de (…) Lees het hele bericht

sabien-tiels-verrassende-guest-bij-mjo

Sabien Tiels verrassende guest bij MJO

Vanavond luidde de Muze Jazz Orchestra het nieuwe jaar in. Na vijf jaar blijven Lieven Cambré, Marco Cirone en co verrassen. Ze gaven er weer een enorme lap op. Ondertussen heeft Igor Maseroli het ronkende baritonsaxwerk overgelaten aan Stien Carlier. Na de pauze kwam een goeie vriendin van Marco Cirone mee op het podium: Sabien Tiels. Voor outsiders misschien verrassend maar Sabien trekt bijzonder goed haar plan als jazzzangeres. (foto's Ria De Clerck)
Meer op AfterMuzeClip

speciaal-voor-studenten-win-een-racegame

Speciaal voor studenten: win een racegame

Morgen maandag is de kerstvakantie helemaal afgelopen. Alle leerlingen en studenten moeten weer naar school. Dat is wellicht met gemengde gevoelens, en we voelen met hen mee. Daarom hebben we een troost voor onze studenten. We kunnen namelijk drie gamers blij maken met een racegame: Race Injection, Little Racers STREET en Mini Motor Racing EVO. Op Circuit Zolder mag dan winterrust heersen, we kunnen toch wat racen, veilig op het scherm. Laat ons gewoon weten waarom je er de pest aan hebt om na de vakantie weer naar school te gaan, of waarom je precies graag weer naar school gaat. Voor maandag middernacht mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

vandaag-gezien-4-januari-2015

Vandaag gezien

Vanochtend in de mist waren de hogeschoolstudenten op het kanaal al volop aan het oefenen voor de regatta. (foto Jan Leijskens)

auto-crasht-tegen-vangrails

Auto crasht tegen vangrails

De hulpdiensten zijn vanmiddag uitgerukt naar de E 314. Ter hoogte van afrit 27, Terlaemen, richting Leuven was daar een auto tegen de vangrails terechtgekomen. De bestuurder raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht.

dieven-dringen-binnen-via-eerste-verdieping

Dieven dringen binnen via eerste verdieping

In de Irislaan zijn dieven afgelopen nacht binnengedrongen in een woning. Ze verschaften zich daarvoor toegang via een raam op de eerste verdieping.

kersttornoooi-tc-heusden-afgesloten

Kersttornoooi TC Heusden afgesloten

De voorbije 14 dagen organiseerde Tennisclub Heusden het jaarlijkse Kerstdubbeltornooi, daaraan nemen zowel de eigen (volwassen) leden deel als leden van andere Limburgse tennisclubs. 180 dubbelploegen streden er om een finaleplaats. En vandaag steeg de spanning ten top want heel wat toeschouwers zagen in de tennishal een felle strijd om de prijzen. (foto Miet Vanbilsen)

alleen-sk-06-wint

Alleen SK 06 wint

In de vierde provinciale A versloeg SK Heusden 06 Ellikom met 4-0. Anadol verloor met 1-0 bij Halveweg Zonhoven. KVV Heusden-Zolder verloor met 2-1 bij Excelsior Hamont.

wedstrijd-turkse-vrijheid-stopgezet-na-rellen

Wedstrijd Turkse-Vrijheid stopgezet na rellen

In de derde provinciale A van het voetbal is de wedstrijd Turkse FC - Vrijheid Zolder in de 78ste minuut gestaakt, het stond op dat ogenblik 1-2. Een speler van Turkse kreeg rood na een zware overtreding op een Vrijheid-speler, de bestrafte speler sloeg daarop het slachtoffer helemaal knock-out. Meteen kwam er een pak volk o het veld en ontaardde alles in een massale vechtpartij. Daarbij werd nog een speler van Vrijheid neergeschopt. Er kwamen 6 politiecombi's ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Ondertussen had de scheidsrechter de match stopgezet en is het aan de voetbalbond om een beslissing te nemen. Gisteren was er ook al heibel tijdens de wedstrijd van de reserven. Bolderberg won met 1-2 bij Lommel Kolonie. En Statie Zolder kreeg een 1-5 aangesmeerd van Ham United.

met-je-ogen-toe-was-tom-waits-aanwezig

Met je ogen toe was Tom Waits aanwezig

Het MuzeCafé overstroomde zaterdagavond voor Big Joe & Phantom 309 zodat ook de foyer nog eens een lading Tom Waitsfans moest huisvesten. Saunatemperaturen en een gesel voor de obers, maar muziek en ambiance van de bovenste plank met zanger Johan Schroyen op kruissnelheid, de band in topvorm en gelegenheidssaxofonist Igor Maseroli als meerwaarde. (foto's Ria De Clerck)
(meer op aftermuzeclip)

dansen-drinken-en-kussen-op-nieuwjaarsdrink

Dansen, drinken en kussen op nieuwjaarsdrink

Zaterdagavond kwamen enkele honderden inwoners naar de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur op het Heldenplein. Het was net op tijd gestopt met regenen, maar het weer drukte toch enigszins op de opkomst. Dorpsraden, moslimorganisaties en kwb baatten de drankkraampjes uit: borrels, bier, warme dranken en alcoholvrije dranken en tussen de nieuwjaarswensen en -kussen door zorgde Rocco di Turi met zijn populairste repertoire voor een warme sfeer. Meer nog, hij kreeg de feestvierders aan het dansen. (meer foto's van Michiel Reynders)

hebad-heusden-doet-prima-zaak

Hebad Heusden doet prima zaak

In een ijskoude sporthal van Waterloo werd de tweede speeldag van de play-offs en play-downs gespeeld in 2de nationale badminton. In de Play-offs won DZ99 in de voormiddag van Dijlevallei met 7-1 maar kwam na de middag niet verder dan 4-4 tegen Grace 1. Waterloo kon in eigen huis niet overtuigen: twee keer een 2-6 verlies tegen Grace 1 en De Dijlevallei. Grace 1 won dus tegen Waterloo en speelde gelijk tegen DZ99 en is daardoor nog niet uitgeteld voor de promotie. In de play-downs won Hebad (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-januari-2015

Vandaag gezien

We weten het, de meesten onder ons hebben de pest aan regendruppels. Maar je kunt ook, zoals Jan Leijskens, proberen er iets creatiefs mee te doen.

paul-coolen-schuift-overal-aan

Paul Coolen schuift overal aan

Wereldfietser Paul Coolen raakt niet uitgepraat over de gastvrijheid van de bevolking in Oman. "Je moet maar even stoppen en vragen naar een hotel waar er geen is en ze brengen je onmiddellijk met de auto naar hun woning: eten, slapen, ontbijt. En durf zeker geen geld te presenteren want dat is beledigend." Zo was hij ook te gast op een typische Omaanse inzegening van een bruiloft. Hij werd er gewoon geaccepteerd en mocht kijken, eten, fotograferen, ... De woestijn, vooral in de (…) Lees het hele bericht

gezocht-hooi-en-bieten-voor-verwaarloosde-paarden

Gezocht: hooi en bieten voor verwaarloosde paarden

Het blijkt al uit ons artikel over het jaarverslag van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum: de toestroom van paarden is gigantisch. Het is tegenwoordig erg goedkoop om een paard aan te schaffen. Veel mensen laten zich daartoe verleiden, maar ze beseffen niet de blijvende kosten nadien: voeding, huur van een weide, dierenarts, hoefsmid, ... De crisis draagt er nog toe bij dat de paardeneigenaars vaak eerst op hun dieren besparen. Gevolg is alsmaar meer verwaarlozingen en inbeslagnames, of (…) Lees het hele bericht

inbrekers-en-vandalen-in-boekt

Inbrekers en vandalen in Boekt

Het schooltje in het Reitveld in Boekt heeft nog maar eens ongewenst bezoek gekregen. Deze keer geen vandalen maar inbrekers. Ze drongen het gebouw binnen via een koepel. Nog in Boekt is de broodautomaat van de bakkerij langs de Meylandtlaan vernield, ook dat is niet de eerste keer.

166-paarden-opgevangen-in-vzoc

166 paarden opgevangen in VZOC

Het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder heeft in 2014 net geen 5.000 hulpbehoevende dieren opgevangen. Dat is de helft van topjaar 2012. Toen was het ook een uitzonderlijk jaar. Het opvangcentrum van Heusden-Zolder blijft hoe dan ook tot de twee grootste van het land behoren. Het aantal oproepen per jaar schommelt rond de 3.000. "Maar het aantal opgevangen dieren per oproep kan natuurlijk wel (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-januari-2015

Vandaag gezien

Druppels in een macro-opname bijna op micro-niveau. (foto Jan Leijskens)

savarin-onderging-een-metamorfose

Savarin onderging een metamorfose

In december heeft het interieur van Brasserie Savarin in Bolderberg een hele metamorfose ondergaan. Ze is volledig heringericht en er is nieuw meubilair geplaatst. Daarbij heeft eigenaar Benny Smeets gekozen voor een moderne look zonder evenwel te strak te gaan om de gekende sfeer niet te laten verloren gaan. Morgen zaterdag om 9 uur gaat de brasserie weer open voor het publiek. Overigens zal de keuken de vertrouwde gerechten blijven serveren.

bloed-geven-in-januari

Bloed geven in januari

Ook in januari houdt het Rode Kruis weer bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Op donderdag 8 januari kun je terecht in de Witte Zaal in Bolderberg, op maandag 19 januari is het te doen in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 20 januari worden de bedjes gespreid in Sint-Baaf Eversel. Telkens van 18 uur tot 20u30.

spandoeken-in-het-straatbeeld

Spandoeken in het straatbeeld

Wie de afgelopen dagen deze spandoeken zag aan het Koning Boudewijnplein en zich afvroeg wat ze betekenen ... het zou te maken hebben met de herdenking van de overwinning van de profeet Mohammed op Mekka. (foto Julien Maebe)

beschadigingen-door-bommetjes

Beschadigingen door bommetjes

Vuurwerk en bommetjes zijn niet alleen gebruikt om feest te vieren maar ook voor vandalenstreken. In de vooravond sneuvelde aan de bushalte 'Onder de Poort' een houder waarin de dienstregelingen van De Lijn staan door bommetjes. Vannacht hebben vandalen bommetjes gegooid in de postbus van de post in de Koeltorenlaan. Door de knal vloog de brievenbus aan flarden, ze lag 50 meter verder. Er is vanmorgen ook één inbraak gemeld. In de Ubbelstraat hadden de daders een voordeur geforceerd en waren zo binnengedrongen.

brandweer-zit-nu-in-zone-zuid-west-limburg

Brandweer zit nu in zone Zuid-West Limburg

Vanaf vandaag 1 januari is het brandweerkorps van Heusden-Zolder ondergebracht in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Naar analogie met de politiehervorming - van eind de jaren '90 - wordt er dus meer samengewerkt. Niet dat er tot nu toe geen samenwerking was, maar het ging dan eerder over bijstand verlenen. Nu wordt binnen de zone bijvoorbeeld gekeken naar de verdeling van specialisaties, het vermijden van overtollige materiaalaankopen, het centraliseren van administratieve taken (…) Lees het hele bericht

feestmaand-en-de-winnaars-zijn

Feestmaand: En de winnaars zijn ...

Vuurwerk ook in onze mailbox de afgelopen 24 uur, want die werd overspoeld met antwoorden op onze laatste december-vraag. Geef toe, het was ook niet zo moeilijk om te achterhalen dat dit jaar het WK BMX plaatsvindt op Circuit Zolder en volgend jaar het WK veldrijden. Het lot heeft vier winnaars aangeduid die in Den Lavaar mogen aanschuiven voor een steengrillmenu. Het zijn: Pol Morias, Rita Snoeks, Joni Luts en Gert Hermans.

ook-hemel-boven-eversel-verlicht

Ook hemel boven Eversel verlicht

Ook de nachtelijke rust van Eversel werd op een prettige manier verstoord door een heleboel vuurwerk om 2015 in te luiden. (foto's Gust Ischen)

de-kijk-van-richie-123

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist levert op zijn eigen manier zijn nieuwjaarswensen af.

met-vuurwerk-het-nieuwe-jaar-in

Met vuurwerk het nieuwe jaar in

De salvo's klonken al heel de avond, maar om middernacht barstte het vuurwerkspektakel helemaal los, kleurde en verlichtte de hemel boven Heusden-Zolder met geregeld ook een wensballon er tussendoor. Ook in de Koolmijnlaan een massa vuurwerk afgeschoten. (foto's Marcel Gybels)

een-gelukkig-nieuwjaar

Een gelukkig Nieuwjaar

De redactie van de Internetgazet Heusden-Zolder wenst alle lezers een gezond en gelukkig 2015. Graag zouden we dit jaar alleen maar goed nieuws brengen, maar helaas hebben we dat zelf niet in de hand.