Archief februari 2016

weer-titel-en-medailles-voor-smash

Weer titel en medailles voor Smash

Op de Belgische badmintonkampioenschappen voor de jeugd in Spa heeft Smash het uitstekend gedaan. Luca De Angelis, na lange blessure, is samen met Michiel Van Britsom Belgisch kampioen in het jongens dubbel -15. Laura Poelmans haalde samen met Hanne Bomans zilver bij de meisjes dubbel -17. Bronzen medailles waren er ook voor Sofie Van De Kerkhof, Laura Poelmans en Milan De Angelis. Lindert Vandeurzen speelde enkele sterke wedstrijden maar viel naast het podium. 4 van de 5 Smashers haalden dus een medaille.

ook-de-zon-maakte-er-een-speciale-dag-van

Ook de zon maakte er een speciale dag van

Schrikkeldag 2016, vanochtend om 8u44 bij min 1 graad in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

ne-mooslap-om-och-proper-te-howen

Ne mooslap om och proper te howen

De komende dagen gaat het regenen en als je dan gaat fietsen, dan monteer je niet alleen er best spatborden op, maar onderaan kun je best nog een slijkweerder bevestigen. Roger Vanbriel houdt het echter bij een mooslap.

win-je-naam-geprint-in-3d

Win je naam geprint in 3D

Zaterdag vierde Het Berenhuis de Dag van de Moedertaal in Rode Kruisopvangcentrum De Bark. Het was een wervelende avond vol optredens met licht en geluid verzorgd door Jeroen Bosmans uit Eversel. De hele dag, vanaf het eerste optreden tot het sluiten van de deuren, registreerde hij de decibels met een geluidsmeter. Hoeveel decibels gaf het toestel gemiddeld aan, inclusief pauzes en pieken? Stuur je antwoord voor woensdagmorgen 10 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. Voor de winnaar maakt Jeroen een mooie sleutelhanger, met je eigen naam geprint in 3D.

vanthoor-ook-in-duits-kampioenschap

Vanthoor ook in Duits kampioenschap

In Duitsland zijn vandaag twee gloednieuwe Audi R8 LMS voorgesteld die door het Team kfzteile24 APR Motorsport worden ingezet in de ADAC GT Masters. De ene wagen, het nummer 25, wordt bestuurd door Edward Sandström en Daniel Dobitsch en de tweede bolide, nummer 24, krijgt Florian Stoll en Laurens Vanthoor aan het stuur. Het Duitse team heeft Vanthoor aangetrokken omwille van zijn ervaring en zijn uitstekende resultaten in de Audi R8. Van 15 tot 17 april starten de ADAC Masters in (…) Lees het hele bericht

over-vrede-en-verzoening-met-bert-vanbuel

Over vrede en verzoening met Bert Vanbuel

Op 9 maart om 19u45 heeft in Muze een info-avond plaats rond Rwanda en de Centraal Afrikaanse Republiek. Heusden-Zolder steunt immers de organisatie AMI (Association Modeste et Innocent) in Rwanda (via Broederlijk Delen) en het project Kaga Bandoro in de Centraal Afrikaanse Republiek van Bisschop Bert Vanbuel. AMI werkt al een kwarteeuw aan bewustwording en verzoening in Rwanda en is tegenwoordig ook actief in de Centraal Afrikaanse Republiek die door burgeroorlog verlamd (…) Lees het hele bericht

wist-je-dat-10-19-geboorten

Wist je dat ... 10,19 geboorten

In 2014 telde Heusden-Zolder 10,19 geboorten per 1000 inwoners. Daarmee zat deze gemeente boven het Limburgse gemiddelde van 9,93. Koploper was Overpelt met 12,46, en aan de staart bengelde Sint-Truiden met 8,20. De cijfers spreken ook tegen dat gemeenten met veel inwoners met een migratie-achtergrond meer geboorten hebben dan de andere.

vandaag-gezien-29-februari-2016

Vandaag gezien

Marc Vanzonhoven krijgt aan zijn voederplank niet alleen kleine vogels op bezoek, vandaag was ook de sperwer present. Hij heeft zich daar trouwens al enkele keren vertoond.

ucll-studenten-helpen-asielzoekers

UCLL-studenten helpen asielzoekers

De hogeschool UCLL blijft niet aan de zijkant staan in de vluchtelingenproblematiek. Zo zijn 42 derdejaarsstudenten verpleegkunde afgelopen zaterdag gestart met het inenten van de bewoners van het vluchtelingenopvangcentrum in Helchteren. Ook de komende 5 zaterdagen zullen ze dat doen, want in het totaal moeten ongeveer 700 asielzoekers gevaccineerd worden. De studenten doen zo beroepservaring op en maken kennis met de problematiek van de vluchtelingen en diversiteit. Hun collega's van de (…) Lees het hele bericht

pmc-cycling-zolder-telt-al-54-renners

PMC Cycling Zolder telt al 54 renners

Het team PMC Cycling Zolder voor het seizoen 2016 is voorgesteld, dat is een club met zowel BMX-renners als veldrijders. Pas vorig jaar werd de club opgericht met één trainer en vijf rijders. Ondertussen is het bliksemsnel gegroeid en telt PMC 54 renners. Er wordt niet alleen gewerkt in de breedte, maar het is de bedoeling om de renners een kwalitatieve opleiding te geven. Zo volgen verschillende jeugdrijders momenteel een opleiding van 24 uren, pas nadien mogen zij aan (…) Lees het hele bericht

een-week-sportkamp-in-paasvakantie

Een week sportkamp in paasvakantie

Tijdens de paasvakantie wordt de tweede editie van Play on Wheels georganiseerd bij Circuit Zolder. Met brasserie The Wheels als uitvalsbasis kunnen jongeren tussen 8 en 12 jaar van 5 tot en met 8 april een week lang een spectakulair sportkamp volgen. Op het programma staan onder meer BMX, electro cross, radiocontrolled autoracing, karting en paintball. De activiteiten spelen zich af tussen 10 en 16 uur, maar voordien en achteraf is er gratis opvang. Deelnemen kost € 196, daarvoor krijgen de deelnemers elke middag een warme lunch en op de slotdag een barbecue. Voor inschrijvingen: www.playonwheels.be

zolder-z-wint-derby

Zolder Z wint derby

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Zolder B vandaag na een spannende match van As A gewonnen met 77-75. In vierde C won Zolder Z de derby tegen Heusden Z, ook al na een spannende wedstrijd met 84-80

zen-oer-schoen-al-gengig-gemaakt

Zèn oer schoen al gengig gemaakt?

Heb je pas een nieuw paar schoenen gekocht om naar een feest te gaan? Dan kun je die misschien maar best eerst inlopen om geen blaren op de dansvloer op te lopen. Hier zeggen we 'da we oos nief schoen ierst gengig motte make'.

vrunstraat-op-ochtendwandeling

Vrunstraat op ochtendwandeling

Dit is ook een manier om de samenhorigheid in de buurt optimaal te houden. De buren van de Vrunstraat trotseerden vanmorgen de gure wind om samen een mooie wandeling over de Galgenberg te maken gevolgd door een stevig ontbijt in de Savarin. En daar werd nog een tijdje nagekletst. (foto's Louis Hauquier)

ignace-schops-gastspreker-bij-kwb-eversel

Ignace Schops gastspreker bij KWB Eversel

Ieder jaar nodigt KWB Eversel een boeiende spreker uit voor een ontbijtgesprek. Vanmorgen was dat Ignace Schops, dorpsgenoot en directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, lid van Europarc, de EU Chapter van de Club van Rome en tal van organisaties die te maken hebben met natuur en klimaatverandering. Hij gaf een uiteenzetting over de klimaatwijziging, de verwachtingen voor de toekomst en de beslissingen voor een duurzaam beleid die zich opdringen. De opkomst was groot, de (…) Lees het hele bericht

poort-geforceerd-diefstal-uit-vrachtwagen

Poort geforceerd, diefstal uit vrachtwagen

Er zijn weer dieven onderweg geweest. In de Vogelsancklaan ontdekte een eigenaar vanmiddag dat zijn toegangspoort geforceerd was. Of er ook buit is gemaakt, is niet duidelijk. Even later nam op de parking langs de E 314 in Heusden-Zolder een vrachtwagenchauffeur contact op met de politie. Uit zijn oplegger was materiaal gestolen.

weer-winst-voor-heusden-06

Weer winst voor Heusden 06

In vierde provinciale A blijft SK Heusden 06 in de winning mood, deze keer ging SV Breugel met 1-4 voor de bijl. (foto Jochen Heyligen)  KVV Heusden-Zolder speelde 1-1 bij Peer SV en ook Statie Zolder kwam met een 1-1 van de verplaatsing naar Thes Sport terug.

winst-voor-anadol

Winst voor Anadol

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider FC Anadol met 1-3 gewonnen in Tervant. FC Bolderberg keerde met een punt terug uit Kaullille: 2-2.

broers-vanthoor-samen-in-uithoudingsraces

Broers Vanthoor samen in uithoudingsraces

In het Blancpain kampioenschap pakt het Audi team dit seizoen verschillende keer uit met een verrassende bezetting van zijn snelle Audi R8 LMS. Niet alleen Laurens Vanthoor zit in elke race achter het stuur, maar ook jongere broer Dries is verschillende keren van de partij. Dat is het geval in de manches van de Blancpain Endurance (de lange uithoudingsraces) waar beide Vanthoors samen met Vervisch rijden. In de sprint rijdt Laurens met Vervisch en in de 24 uren van Spa met Rast en Mueller. In de etmaalrace op de Nurbürgring nemen Laurens Kaffer, Mueller en Mies achter het stuur plaats.

vogels-worden-geringd-maar-hebben-ook-honger

Vogels worden geringd maar hebben ook honger

Weinig mensen weten het, maar ook nu gaat het ringen van vogels nog altijd door. Het is de bedoeling met die ringen een inzicht te krijgen in het leven en verplaatsingsgedrag van de vogels. Gisteren zijn onder meer een mannetje en vrouwtje sijs, een groenling, een keep (foto boven), een vink, pimpelmees en koolmees geringd. De vogelliefhebbers doen trouwens een oproep om te blijven voederen, want ook al zijn we niet geconfronteerd met een dik sneeuwtapijt, de vogels vinden in deze periode (…) Lees het hele bericht

cavalier-seul-en-toch-niet

Cavalier seul en toch niet ...

Een lach en een traan, het aparte levenslied, dat krijgen de toeschouwers altijd van Guido Belcanto. Ook weer zaterdagavond in Muze tijdens Cavalier Seul, hoewel hij zich in tegenstelling tot de titel doet vermoeden laat begeleiden door 5 muzikanten. (foto Lenscollectief)

verlies-voor-olympia-winst-voor-boekt

Verlies voor Olympia, winst voor Boekt

In de eerste afdeling van het petanque heeft Olympia met 4-5 verloren van Colora. Boekt won met 2-7 bij Zig Zag. In 3de provinciale kan Olympia B de titel wel vergeten na hun tweede verlies tegen Oetervallei B met 6-3.  De overwinning vanOlympa A in tweede provinciale tegen Horizon B (6-3) verzekert hen van het behoud.

feestknallers-swingden-een-avondje

Feestknallers swingden een avondje

De Feestknallers hielden gisteravond hun carnavalsbal in 't Kuipershof. Het kwam allemaal wat traag op gang, maar iets de schwung erin gingen de carnavalisten door het dak. En De Feestknallers presenteerden ook hun nieuwe prinses: Annie I (Verslegers) volgt Kelly I op en daarmee mag meteen ook één van de kernleden van De Feestknallers het komende jaar de scepter zwaaien en het gezelschap langs bals, zittingen en stoeten loodsen. (meer foto's van Julien Maebe)

de-nieuwe-carnavalsprins

De nieuwe carnavalsprins?

De nieuwe man kenden we al langer, maar gisteren tijdens het carnavalsbal van De Feestknallers is ook 'de nieuwe prins' gespot. (foto Julien Maebe)

zedder-wier-gun-bratsen

Zèdder wier gûn bratsen?

Het is zaterdagavond en dan gaan veel mensen bratsen, of ze gaan de brats op, op stap gaan dus. Maar ook iemand die door de week veel weg is, noemen we 'ne bratser'.

dames-van-zolder-a-redden-de-eer

Dames van Zolder A redden de eer

In de tweede provinciale van het basketbal moest Berkenbos '95 forfait geven tegen Peer en dus 20-0. Een nederlaag ook voor Kajoba in derde provinciale A: 67-75 tegen Bree B. In vierde provinciale A won Zolder C met 60-69 in Houthalen.  In de eerste provinciale dames won DBBC Zolder A met 63-50 van Gems Diepenbeek B. DBBC Zolder B verloor met 51-64 van Gems Diepenbeek C.

verlies-voor-zolder-a

Verlies voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A zaterdagavond verloren van Hasselt BT B met 76-68.

moedertaaldagfeest-was-voltreffer

Moedertaaldagfeest was voltreffer

De ronde zaal van De Bark is zaterdagavond helemaal vol gelopen voor het Moedertaaldagfeest. Ook in de namiddag was het trouwens al volop feest met de optredens van de kinderen. De avond was een mix van voordachten, poëzie in alle talen, muziek en zang in alle genres en talen. Bark-directeur Joris Calsius en Gerlinde Gilissen en Herwig Nulens van Het Berenhuis mochten zich samen met hun medewerkers tevreden tonen over een geslaagde avond. Sommige artiesten stonden voor het eerst op een (…) Lees het hele bericht

tweemaal-winst-in-bedrijfsvoetbal

Tweemaal winst in bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A vandaag met 2-5 gewonnen bij FC Berg. RP Products haalde het met 2-3 bij Weerstand Zonhoven.

vrouwen-helpen-aan-oorlogkunstproject

Vrouwen helpen aan oorlogkunstproject

Lieve woont al 33 jaar in Heusden-Zolder maar nam nu een aantal vrouwen mee op sleeptouw naar haar geboortedorp Tildonk om een steentje bij te dragen aan een grootschalig project. Tussen 2014 en 2018 kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om samen 60.000 beeldjes te maken uit klei, een project van kunstenaar Koen Vanmechelen en vzw Kunst. Op ieder beeldje komt één van de namen uit de slachtofferlijst van het Flanders Fields Museum van wie de maker dan meter of peter wordt. Alle (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-27-februari-2016

Vandaag gezien

's Nachts bevriest het mos op de muur, en 's morgens gooit de zon haar stralen erop en zo krijg je een mini-landschap. (foto Jan Leijskens)

het-weer-zonnig-maar-schraal-weekend

Het weer: zonnig maar schraal weekend

Drukstijgingen in combinatie met de aanvoer van droge landlucht vanuit het noordoosten zorgen voor flink wat zon. De lucht is echter koud met nachtvorst en de wind laat het overdag een stuk kouder aanvoelen.
Vandaag wordt het een zonnige dag. De zon domineert van de ochtend tot deze in de avond achter de horizon verdwijnt. Af en toe zijn er enkele wolken, maar die hinderen nauwelijks. De maxima liggen rond 7 graden, maar een schrale noordoostenwind laat het aanvoelen of het vriest.

Morgen staat er nog meer zon op het programma. Het is nagenoeg helder weer en de zon domineert de hele dag. Ook nu zorgt een schrale wind dat het een stuk kouder aanvoelt. Maxima rond 7 graden in de ochtend vriest het algemeen.
Maandag kennen we een verlengstuk van het zonnige weekend. Veel zon en weinig wolken met maxima rond 7 graden. Er staat evenwel een koude noordelijke wind.
Dinsdag neemt de bewolking vlug toe met het naderen van een storing. Nadien kan er tijdelijk regen en sneeuw of natte sneeuw vallen. Na de middag wordt dat echter gewoon regen. Maxima rond 5 graden.
Woensdag staan de typische maartse buien op het appel. Het is overwegend zwaar bewolkt en van tijd tot tijd vallen er buien of zijn er perioden met regen. Hierbij kunnen er buien voorkomen van korrelhagel of korrelsneeuw of regen en sneeuw gemengd. Een donderslag is niet uitgesloten. Maxima rond 8 graden.
De tweede helft van de week en ook het weekend kondigen zich erg wisselvallig aan met geregeld een aantal maartse buien. Tussendoor zijn er echter ook af en toe opklaringen. De maxima liggen meestal rond 8 graden. In het weekend worden wel minder buien verwacht. (Michel Nulens - Meteoservices)

fruit-snoepen-in-beekbeemden

Fruit snoepen in Beekbeemden

Het oudercomité van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden deelt elke maand een gratis stuk fruit uit aan alle kinderen van de school. Daarmee hopen de ouders de kinderen te motiveren om gezond te snoepen. Vrijdag was het mandarijntjesdag.

de-kijk-van-richie-187

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist is ook ornitholoog.

gelijkspel-voor-ikra

Gelijkspel voor Ikra

In de vierde provinciale A van het zaalvoetbal speelde Ikra Heusden 4-4 bij ZVC Borussia Beringen.

vlotte-zege-voor-mfc

Vlotte zege voor MFC

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond ZVC United Wellen met 5-0 naar huis gestuurd.

hadde-ge-ooch-legume-in-den-hoof

Hadde gè ooch legume in den hoof?

Lutgart Aerts heeft het over de legumen in den hoof. Vreuger ha heure pa vool poor en selder in zennen hoof, mèr ooch poeten, erte en staakboene. As ge plantpetatten woodt hemme, dan moosder noa de moller.

krachtenbundeling-in-autosport

Krachtenbundeling in autosport

Over ruim een maand start op Circuit Zolder het Belcar Endurance Championship en de RACB heeft de Belcar nu erkend als volwaardig nationaal uithoudingskampioenschap. Bovendien zijn de handen verder in elkaar geslagen met Kronos Events. “Omdat Kronos Events zich voortaan toelegt op de organisatie van de TCR Benelux en de European VW Fun Cup en wij van onze kant de Belcar organiseren, staan wij samen borg voor drie belangrijke kampioenschappen op de Belgische autosportkalender. Voor de (…) Lees het hele bericht

carnaval-is-nog-niet-voorbij

Carnaval is nog niet voorbij ...

Het carnaval ligt nog niet helemaal achter de rug in Heusden-Zolder. Vanmiddag gaven personeel, vrijwilligers en bewoners van Hof Ter Bloemen er alvast een stevige lap op. En morgenavond om 20u11 verwachten De Feestknallers veel carnavalisten voor hun traditionele bal in 't Kuipershof. (foto's Julien Maebe)

onze-koen-was-in-muze

Onze Koen was in Muze

Lucas Van den Eynde en Tania van der Sanden brachten 'Onze Koen' op de planken van Muze, het is een stuk van Peter De Graef. (foto Lenscollectief)

ocmw-gaat-voorbereidingen-starten

OCMW gaat voorbereidingen starten

OCMW-voorzitster Elke Gijbels maakt zich weinig zorgen over de bijkomende vluchtelingen die Heusden-Zolder zal moeten opvangen. "Enkele jaren geleden vingen we zelfs 77 vluchtelingen op. Maar doordat er nogal wat alleenstaande mannen kwamen, hebben we de woningen moeten omvormen. Toen de asielprocedure vlotter verliep, is dat  onder impuls van Fedasil teruggelopen tot 43 vluchtelingen. Tien extra vluchtelingen zullen dus het grote verschil niet maken." Maandag gaat de (…) Lees het hele bericht

wellicht-10-extra-vluchtelingen

Wellicht 10 extra vluchtelingen

De federale regering heeft een spreidingsplan voor de vluchtelingen gemaakt. Het is de bedoeling om zowat 5000 vluchtelingen over alle steden en gemeenten op een wat meer evenwichtige manier te spreiden. Binnen het half jaar moet dat in orde zijn. De regering heeft nog geen details per gemeente gecommuniceerd maar het ziet ernaar uit dat Heusden-Zolder 10 bijkomende vluchtelingen zal moeten opnemen bovenop de 43 die het OCMW nu opvangt en de zowat 100 die in De Bark verblijven.

khalid-benhaddou-over-radicalisering

Khalid Benhaddou over radicalisering

De Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog organiseert op 7 maart om 19u30 een lezing in Muze met Khalid Benhaddou over 'Extremisme en radicalisering'. Benhaddou is imam van de Al-Fath moskee in Gent, islamleerkracht en voorzitter van het Platform van Vlaamse Imams. Met andere experten geeft hij in scholen uitleg over de islam en radicalisering. Het is de bedoeling dat het publiek met hem en onder elkaar in debat gaat over extremisme en radicalisme. Gratis toegang.

nieuw-gebouw-voor-werkplaatsen

Nieuw gebouw voor werkplaatsen

De werkplaats van de gemeente in de Kapelstraat wordt uitgebreid. De voorbije jaren zijn daar al werkzaamheden uitgevoerd zoals de bouw van onverwarmde binnen- en buitenopslagruimtes, betonverhardingen, enz. Maar de kantoren en andere ruimtes zijn grotendeels ondergebracht in prefablokalen en hobunits, die zijn niet meer van deze tijd en daarom is een nieuwbouw-uitbreiding gepland. Het architectenbureau Q-bus heeft daarvoor een ontwerp gemaakt. Het gaat om kantoren voor het (…) Lees het hele bericht

werken-nieuwe-jeugdlokalen-van-start

Werken nieuwe jeugdlokalen van start

Aan het Heem in de Schomstraat zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de bouw van de nieuwe jeugdlokalen. Het terrein wordt opgeruimd en dan kunnen de echte bouwwerken starten. Zoals bekend investeert de gemeente zowat 800.000 euro in de nieuwe lokalen in houtskeletbouw. De gemeente breekt de oude lokalen af, de jeugdverenigingen staan in voor de buitenaanleg maar kunnen voor de plaatsing van speeltoestellen ook weer rekenen op de gemeentediensten. In het gebouw is ruimte voor Chiro, KAJ, (…) Lees het hele bericht

cbos-noord-schenkt-4000-aan-de-schans-1

CBOS Noord schenkt € 4000 aan De Schans

Majoor Peter Eeman van het Centrum Basisopleiding en Scholing Noord in Leopoldsburg overhandigde vandaag namens zijn medewerkers een cheque van 4000 euro aan De Schans uit Berkenbos. CBOS is al jaren de petereenheid van het dagactiviteitencentrum voor volwassenen met een ernstige psychosociale kwetsbaarheid. Ze kunnen er terecht om te koken, te tuinieren, wat te sporten, ze werken aan semi-industriële opdrachten, doen aan onderhoud, leren nieuwe vaardigheden en bespreken de (…) Lees het hele bericht

openbaar-onderzoek-rond-remo-loopt

Openbaar onderzoek rond Remo loopt

Het openbaar onderzoek over de milieuvergunningsaanvraag van nv Remo Milieubeheer loopt nog tot 22 maart. Het gaat om de aanvraag voor een klasse 1 milieuvergunning voor het ontginnen van zand, het storten van afvalstoffen en het reinigen en lozen van water. Het is een verlenging en uitbreiding van de bestaande activiteiten. De komende maanden volgt een nieuwe vergunningsaanvraag voor de andere activiteiten rond 'Closing the Circle'. In het NAC in Houthalen-Helchteren kan iedereen de (…) Lees het hele bericht

discussie-over-eiken-en-eikels

Discussie over eiken en eikels

In de villawijk tegenover Bovy hebben in het verleden verschillende buurtbewoners hun beklag gemaakt omdat ze last hadden van de eikenbomen, er staan er in het totaal 108. Daarop beslist het schepencollege in oktober om 36 inlandse eiken te kappen. Maar daar was iedereen het dan weer niet mee eens en er werd beroep aangetekend bij de deputatie. Die weigerde de kapvergunning omdat volgens de provincie alleen bomen gekapt kunnen worden waarvan een gecertificeerd boomverzorger bevestigt dat ze ongezond en dus gevaarlijk zijn. De gemeente laat een bijkomend onderzoek uitvoeren, het zou gaan om 3 bomen, die nu wellicht gekapt worden.

jos-vaes-is-nieuwe-voka-ambassadeur

Jos Vaes is nieuwe VOKA-ambassadeur

Het is de afgelopen jaren traditie geworden dat werkgeversorganisatie VOKA-Limburg in elke gemeente een ambassadeur aanduidt. Het gaat dan om een ondernemer die plaatselijk zowat het gezicht van VOKA vormt en naar gemeentebestuur en ook bedrijven een brugfunctie vormt. Donderdagavond zijn de nieuwe ambassadeurs voorgesteld, in Heusden-Zolder wordt dat de komende periode Jos Vaes van Dea Plus.

davidsfonds-bekroont-junior-journalisten-3

Davidsfonds bekroont Junior Journalisten

In de bib had vanavond de prijsuitreiking plaats van de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds. In Heusden-Zolder namen 82 jongeren van de lagere scholen en het college deel aan de grootste opstelwedstrijd van Vlaanderen. Het thema 'Verschillend en toch gelijk' inspireerde hen tot verhalen over actuele problemen uit de wereld en dichter bij huis. Een jury met Jef Elsen, Hugo Vloeberghs, Francis Baerts en Erik Van Hollebeke mocht alles beoordelen. Vanavond tijdens de (…) Lees het hele bericht

een-raad-van-een-half-uur

Een raad van een half uur ...

De meerderheid keurde unaniem de oprichting van een filiaal van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Leopoldsburg goed. En daarmee zat de gemeenteraad er al om half 8 op, het gemor van ontevreden raadsleden en personeelsleden in de inkomhal duurde zowaar nog langer. Voor deze zitting krijgt ieder raadslid dat bij aanvang aanwezig was zijn zitpenning uitbetaald. In de OCMW-raad zou dat niet mogelijk zijn, daar heeft de meerderheid onlangs het huishoudelijk reglement aangepast, zodat ieder raadslid minimaal tijdens de helft van de punten aanwezig moet zijn om recht te hebben op zijn of haar presentiegeld ...

iets-minder-inkomsten-op-waterfactuur

Iets minder inkomsten op waterfactuur

De rest van de punten kreeg uiteraard geen weerwerk doordat er geen oppositie meer aanwezig was. De gemeente moet haar Bijdrage voor Opvang en Transport van afvalwater (BOT) op de waterfactuur verminderen. Die was eerder vastgesteld op 1,3440 per kubieke meter, maar door de Vlaamse regering is het maximum vastgesteld op 1,3033. Dat betekent een lichte vermindering van de inkomsten voor de gemeente uit de waterfactuur. Voor niet-huishoudelijke klanten bedraagt de heffing 1,4766. Volgens schepen van financiën Peter Tielens zullen de minder inkomsten grotendeels gecompenseerd worden door een grotere Vlaamse tussenkomst in de rioleringskosten.

publiek-en-oppositie-stappen-op

Publiek en oppositie stappen op

De meerderheid werd bedolven onder de kritiek van de oppositie, ook al omdat ze enkele dagen vooraf wist dat de punten rond de financieel beheerder zouden afgevoerd worden en daar vooraf niets had van laten weten. Sonja Claes vroeg zich nogmaals af of de raad vandaag dan wel wettig samenkwam omdat de agenda vorige week donderdag in plaats van woensdag was bezorgd en dat ten gevolge van de problemen bij de postbedeling. Ook Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) uitte nog eens haar verontwaardiging. Zowel (…) Lees het hele bericht

omstreden-punten-afgevoerd-door-fouten

Omstreden punten afgevoerd door fouten

De gemeenteraad is gestart onder massale belangstelling. Er is onder meer massaal gemobiliseerd onder het OCMW-personeel. Die zijn met vele tientallen aanwezig, de meesten zijn in het zwart gekleed. Ze komen protesteren tegen de plannen om een nieuwe financieel beheerder door promotie aan te duiden en daarmee de 'ontvanger' van het OCMW te passeren.Maar meteen moest de meerderheid vaststellen dat er een fout gebeurd was: het dossier van de twee betreffende punten verschilde tussen de elektronische (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-meylandtlaan-2

Inbraak in Meylandtlaan

In de Meylandtlaan zijn dieven gisteren een woning binnengedrongen. Het is nog niet duidelijk wat ze daarbij hebben buit gemaakt.

wietplantage-was-in-hal

Wietplantage was in Hal

De wietplantage die gisteren in Heusden-Zolder is opgedoekt, bevond zich in Hal. Het ging om zowat 300 plantjes. Ze maakte deel uit van een grensoverschrijdend netwerk met - voor zover tot nu toe bekend - 7 plantages in Nederlands-Limburg en 3 in België (Heusden, Maasmechelen en Dilsen-Stokkem). Spilfiguren waren twee broers die uit Irak afkomstig zijn, in het totaal zijn 9 verdachten opgepakt. De meeste wietplantages situeren zich de jongste jaren in de Belgisch-Nederlandse grensstreek, af en (…) Lees het hele bericht

cvo-biedt-netwerk-van-de-toekomst

CVO biedt netwerk van de toekomst

30 onderwijsinstellingen uit heel Vlaanderen bezochten vandaag het CVO De Verdieping voor een seminarie over het draadloze netwerk van de toekomst. Het CVO is immers uitgerust met een draadloos netwerk van de nieuwste generatie dat zowel bezoekers als cursisten van een maximale dekking en snelheid laat genieten. Sprekers van Aruba en Barracuda belichtten de hedendaagse technieken en de IT-diensten van de Europese school van Brussel en CVO De Verdieping stelden hun eigen netwerk voor. De deelnemers waren enthousiast, want ze deden veel inspiratie op over de implementatie van draadloze netwerken en het ultramoderne passieve schoolgebouw. Het team van specialisten zorgde voor een antwoord op alle vragen.

kettingbotsing-met-5-auto-s

Kettingbotsing met 5 auto's

Vanmorgen kort over half 9 is een kettingbotsing met 5 auto's gebeurd op de Graaf de Theuxlaan, kort voor de brug in de richting van Boekt. Het is niet uitgesloten dat de laagstaande zon daarbij een rol heeft gespeeld. Bijna alle bestuurders spraken van nekpijn, twee zijn lichtgewond naar het ziekenhuis afgevoerd. De schade was uiteraard groot en er werden verschillende takeldiensten opgeroepen. Ondertussen kwam de brandweer de weg opruimen. Door het ongeval zat de ochtendspits in beide richtingen zowat anderhalf uur in de knoop, ook vanop de Guido Gezellelaan en vanuit de Schootstraat was het moeilijk om weg te geraken.

langen-is-niet-hetzelfde-als-lengen

Langen is niet hetzelfde als lengen

Kris Vanbilsen speelde ons ook nog een woordje door: langen. Dat heeft niets met verlangen of zo te maken, maar als mensen vroeger zaten te kaarten, werd geregeld gevraagd, wie moet langen of wie langt er, dat betekent dan: Wie deelt de kaarten. Maar er zijn ook plaatsen waar 'Langt mich da es' betekent 'geef me dat eens', het zit in dezelfde sfeer. Overigens moet je dat zeker niet verwarren met het feit dat de dagen momenteel aan het 'lengen' zijn, het blijft elke dag enkele minuten langer licht.

kim-poelmans-in-clip-van-maarten-cox

Kim Poelmans in clip van Maarten Cox

Onze dorpsgenote Kim Poelmans - die al heel wat ervaring heeft als fotomodel - acteert in de videoclip die bij het nieuwe nummer van Maarten Cox hoort. 'Als ze me kust' werd onlangs gereleased. Hier kun je de clip bekijken.

markt-kent-ook-vroege-kopers

Markt kent ook vroege kopers

Wie de multiculturele markt vandaag bezocht, heeft gemerkt dat er nog redelijk wat gaten in de opstelling waren en dat het nog geen overrompeling van bezoekers was, ondanks het goede weer. En toch ontwaakt de multiculturele markt stilaan uit haar winterslaap, veel marktkramers komen nu terug uit vakantie of overwintering. Eenmaal het echt lente is zal je weer over de koppen kunnen lopen. Trouwens, binnenkort mogen we nog een speciale bezoeker verwachten. Naar verluidt bereidt de Paashaas een bezoek (…) Lees het hele bericht

gauwdief-en-7-parkeerovertreders-op-markt

Gauwdief en 7 parkeerovertreders op markt

Tijdens een rustige multiculturele markt zijn 7 verkeersovertredingen begaan door marktbezoekers: 5 parkeerden buiten de parkeervakken op het Schachtplein, anderen negeerden het parkeerverbod in Kolderhof en in Koeltorenlaan. Eén sluikstorter is op heterdaad betrapt en krijgt de rekening gepresenteerd. Eén marktbezoekster werd het slachtoffer van een gauwdief.

vandaag-gezien-24-februari-2016

Vandaag gezien

... in De Wijers, de ene aalscholver is net geland terwijl de andere opstijgt. (foto Marcel Gybels)

vrouw-aangereden-en-vrachtwagendiefstal

Vrouw aangereden en vrachtwagendiefstal

In de Michel Scheperslaan is gisteren in de vooravond een vrouw aangereden door een auto. De vrouw raakte lichtgewond en de automobilist pleegde vluchtmisdrijf. Er is opnieuw een diefstal uit een vrachtwagen gepleegd op één van de parkings langs de E 314. Dat gebeurde afgelopen nacht op de parking richting Genk.

plaats-genoeg-en-toch-niet-parkeren

Plaats genoeg en toch niet parkeren

Het is niet dat we het erg vinden om enkele honderden meters te voet te gaan, integendeel. Maar het parkeerbeleid op de multiculturele markt begrijpen we toch niet goed. Vanmiddag om 15 uur mochten we niet met de auto het Schachtplein op, ondanks dat er overduidelijk heel wat vrije parkeerplaatsen waren. 'Die waren bedoeld voor bestuurders met een parkeerkaart voor mensen met een beperking," aldus de parkeerwachters. Dan toch maar even zelf gaan tellen en wat bleek: er waren 21 'gewone' parkeerplaatsen vrij en 40 voor mensen met een beperking ...

het-weer-droog-maar-koud

Het weer: droog maar koud

Drukstijgingen zijn verantwoordelijk voor droger weer, maar een noordoostenwind brengt de volgende dagen koude lucht. Tijdens de nachten gaat het vriezen, overdag is de zon op appel. Na het weekend lijken de neerslagkansen terug toe te nemen.
Vandaag is er flink wat zon, maar er komen ook stapelwolken voor. Op een enkele winterse bui na, blijft het echter droog en de maxima liggen rond 7 graden.
Morgen vriest het algemeen in de ochtend bij -3 graden. Nadien kan de zon het kwik (…) Lees het hele bericht

klankperformance-om-glass-works-af-te-ronden

Klankperformance om Glass-works af te ronden

De tentoonstelling Glass-works in De Mijlpaal heeft de afgelopen maanden heel wat belangstellenden over de vloer gekregen. Ze toont dan ook glas in zijn vele toepassings- en verschijningsvormen, gemaakt door tientallen kunstenaars, in confrontatie met echt Romeins glas. De expo is aan haar laatste dagen toe met nu zondag om 15 uur de finissage met een klankperformance door Timo van Luijk.

heb-jij-nog-gepesjoenkeld

Heb jij nog gepesjoenkeld?

Nog een oud woord uit de volkstaal dat trouwens ook elders werd gebruikt, is pesjoenkelen. Sylvain Huybrechts herinnert zich dat je vroeger in de kerk moest gaan zitten, denken aan een overledene van de familie, 3 Weesgegroetjes en een Onze Vader bidden, en dan weer even buiten en opnieuw naar binnen en alles herdoen. En dat werd dan dikwijls achter elkaar gedaan. UPDATE Ondertussen is Mark Smeyers verder op zoek gegaan naar de oorsprong van pesjoenkelen en het (…) Lees het hele bericht

72-deelnemers-aan-dag-van-de-moedertaal

72 deelnemers aan Dag van de Moedertaal

Zaterdag is het zover, dan wordt in De Bark een taalfeest gevierd naar aanleiding van de Dag van de Moedertaal. Voor talen(t)rijke gemeente Heusden-Zolder een unieke gelegenheid om zijn culturele erfgoed ludiek in de kijker te zetten. De afgelopen maanden werden inwoners van 5 tot 105 jaar warm gemaakt om gedurende enkele minuten hun talige talenten te tonen. En het resultaat zijn zowat 72 vertellers, zangers, muzikanten en dichters op het podium. Ze brengen verhalen, poëzie, (…) Lees het hele bericht

een-ode-aan-gainsbourg

Een ode aan Gainsbourg

Op 2 maart, precies 25 jaar na het overlijden van Serge Gainsbourg, vindt in Muze de eenmalige herneming plaats van 'Saint-Marteau se fait Gainsbourg'. 5 jaar geleden ging de voorstelling met veel succes in première, maar het was geen typisch eerbetoon aan de grootmeester, maar wel een uitbundige, theatrale interpretatie van zijn veelzijdige oeuvre. Naast de grote klassiekers (Couleur café, Poupée de cire poupée de son, Harley Davidson) werden ook (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-februari-2016

Vandaag gezien

We hebben vandaag al van alles gehad: regen, hagel, sneeuwvlokken en zonneschijn. Toch doet het relatief zachte februariweer de lentebloeiers in actie komen. Zelfs de narcissen - paasbloemen in de volksmond - staan in volle bloei hoewel het pas op 27 maart Pasen is. (foto's Gust Ischen)

race-rescue-is-klaar-voor-het-nieuwe-seizoen

Race Rescue is klaar voor het nieuwe seizoen

Volgend weekend staat de Haspengouw Rally in Landen op het programma, voor Race Rescue uit Bolderberg betekent dat ook de start van het nieuwe seizoen. Al het 24ste voor voorzitter-bezieler Etienne Luyckx die samen met zijn vrouw Ute de vzw runt. Destijds deed Etienne een 5-tal jaren aan rallyrijden. Nadat hij gestopt was ging hij nog eens een kijkje nemen, hij was er getuige van een zwaar ongeval maar (…) Lees het hele bericht

middagmaal-in-de-zandloper

Middagmaal in De Zandloper

Sinds deze maand kan iedereen elke weekdag - behalve op brug- en feestdagen - een warme maaltijd bestellen in De Zandloper. Om 12 uur wordt de soep geserveerd met aansluitend het hoofdgerecht. Een inwoner van Heusden-Zolder betaalt € 7, maar € 6 met een omniostatuut, niet-inwoners betalen € 10. Inschrijven moet ten laatste een week voor de dag dat je komt eten, en dat kan - samen met de betaling - alleen ter plaatse in De Zandloper tussen 8u30 en 11u30 en 12u45 en 13 uur

winst-voor-il-tarfufo-1

Winst voor Il Tarfufo

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft ll Tartufo Heusden maandagavond met 3-8 gewonnen bij De Okkernoten.

zoe-wit-as-poppestront

Zoe wit as poppestront ...

Ludo Steemans herinnert zich dat zijn schoonvader Frans Lemmens de uitdrukking 'zoe wit as poppestront' gebruikte. Dat werd dus als in de betekenis van 'sterk overdreven' gehanteerd, maar bijvoorbeeld ook als twee buren ruzie hadden gehad en het nadien bijlegden en dan weer bij elkaar de drempel platliepen.

sfc-viertal-is-klaar-voor-malta

SFC-viertal is klaar voor Malta

In het Sint-Franciscuscollege kregen ouders en begeleiders vanavond het programma voorgesteld voor het ISF Badminton World School Championships in Malta. Zoals bekend werd het viertal van het SFC in november Vlaams scholenkampioen badminton, goed voor een plaats op de tweejaarlijkse wereldkampioenschappen. Een fiere algemeen directeur Eddy Willems benadrukte dat sport op school niet alleen belangrijk is voor een gezonde geest in een gezond lichaam maar ook essentieel voor de groepsgeest. (…) Lees het hele bericht

ondernemers-verkennen-prospectiemogelijkheden

Ondernemers verkennen prospectiemogelijkheden

UNIZO Heusden-Zolder organiseerde vanavond in Muze een vormingssessie rond Proactief Prospecteren met Yves Roelens van Sales Training Instituut, een bevlogen spreker die hier al eerder te gast was. Dat nogal wat handelaars en lokale ondernemers met vragen zitten rond prospectie naar klanten, verkoopsmogelijkheden en projecten, bleek uit de belangstelling. UNIZO moest stoppen bij 80 inschrijvers, en daarna nog een heel aantal geïnteresseerden weigeren. Na de inleiding door lokaal (…) Lees het hele bericht

exelgaardenbewoners-bekommeren-zich-om-buurt

Exelgaardenbewoners bekommeren zich om buurt

De Exelgaarden is een hechte buurt, dat bleek vanavond ook tijdens het buurtoverleg dat de bewoners hielden in de voormalige 'kolenkeet'. Ze bogen zich onder de enthousiaste leiding van Patrick Neuteleers over de zwerfvuilproblematiek. Zo willen ze samen deelnemen aan de actie 'in de vuilbak' waarbij ze hun gebied claimen en onderhouden en de 'prijzen' die ze met de punten verdienen, uitloten. Er is alvast een afvalkalender opgesteld waarbij elke maand een (…) Lees het hele bericht

ocmw-secretaris-in-de-bres-voor-ontvanger

OCMW-secretaris in de bres voor ontvanger

Zoals gemeld staat volgende donderdag op de gemeenteraad de 'openstelling van de functie van financieel beheerder, in te vullen door bevordering.' Het gemeentebestuur kiest er dus voor om de functie niet door de financieel beheerder van het OCMW te laten invullen en samen met de hele commotie daarrond, heeft dit OCMW-secretaris Felix Maes aangezet tot een reactie. "De enige officiële motivatie werd verwoord op de gemeenteraad van 20 oktober door de schepen van personeel: er werd een (…) Lees het hele bericht

100-en-112-liggen-uit

100 en 112 liggen uit

FLASH Door een technische storing liggen momenteel in heel Limburg de telefoonverbindingen via de nummers 100 en 112 uit. Je kunt de noodcentrale alleen bereiken via 101. De communicatie tussen de 112-centrale en de hulpdiensten kan wel tot stand worden gebracht. UPDATE Sinds 15u45 zijn alle noodnummers weer bereikbaar.

moed-en-volharding-blijft-scoren

Moed en Volharding blijft scoren

Op de tweede voorronde toestelturnen meisjes B-niveau in Mechelen heeft Moed en Volharding opnieuw sterk gepresteerd. In B10 nam Lyana Vanoevelen de zilveren medaille mee naar huis, Ziza Schreurs won brons. Emma Bosmans was onbetwistbaar de beste in de categorie B11, terwijl Kyana Engelen na een tegenslag op de balk toch nog op de 6de plaats uitkwam. In B12 werd Rani Truyen 9de en Mislina Bicer 15de. Kaat Geusens omzeilde een kleine tegenslag op de balk en won nog zilver in B13. Laura Vanmullen werd (…) Lees het hele bericht

volgende-week-kampioenenhulde

Volgende week kampioenenhulde

Terwijl de sporters in Heusden-Zolder alweer volop bezig zijn met het veroveren van titels en promoties, zullen de sportdienst en sportraad op vrijdag 4 maart de kampioenen van 2015 huldigen. Het gaat om individuelen en ploegen, jongeren en volwassenen, kampioenen op alle niveaus. Daarnaast wordt er ook naar uitgekeken of dit jaar een sportman, sportvrouw, sportploeg kunnen aangeduid worden en ook een trofee voor sportverdienste uitgereikt. De kampioenenhulde heeft plaats in Muze en start om 19u30.

kebiebasse-as-ze-t-nie-zage

Kebiebasse as ze 't nie zage ...

Edward Nijs herinnert zich dat hij destijds op de Cité van Polleke Aerts een woord leerde dat hij tot toen niet kende: kebiebasse. Daarmee werd de daad bedoeld die doorgaans aan de basis van de voortplanting ligt, het werd door jongeren ook wel eens geïnterpreteerd als 'vuil maniere doen bè de mûtskes'.

mannen-heusden-en-vrouwen-zolder-winnen

Mannen Heusden en vrouwen Zolder winnen

In de derde provinciale van het basketbal won Heusden B vandaag overtuigend bij Bacma Maaseik B met 58-79. In de eerste provinciale bij de dames won DBBC Zolder A bij Houthalen D met 43-46.

lsb-heusden-zolder-verkent-lindeman

LSB Heusden-Zolder verkent Lindeman

Het Lokaal Sociaal Beleid van Heusden-Zolder (het vroegere GMK van het ACV) was vandaag uitgenodigd door de ACV-afdeling Berkenbos voor een fikse wandeling gevolgd door het jaarlijkse bestuursfeest. Het gezelschap vertrok in de Poolse Barak, waarna een mooie verkenning door Lindeman werd gemaakt. Uiteraard ontbrak de terril niet op het traject. Na meer dan 14.000 stappen - die tellers zijn toch handige dingen - kwam iedereen terug in de Poolse Barak waar vloeibare en eetbare calorieën de aangetaste reserves weer aanvulden. (foto's Lode Beylemans)

de-slag-van-verdun-beroert-ook-nog-na-een-eeuw

De Slag van Verdun beroert ook nog na een eeuw

Vandaag precies 100 jaar geleden begon de Slag om Verdun, één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, die precies 10 maanden duurde. Deze namiddag bracht Wim Claeys in Muze het verhaal van zijn familie tijdens die periode, een verhaal van drama's en hilarische toestanden. Aansluitend speelde de lokale band Botswing een speciale set, samengesteld uit pakkende liederen uit die oorlogsperiode uit verschillende landen. Ook in dat optreden zaten ontroerende momenten. (meer foto's van Ria De Clerck)

vandaag-gezien-21-februari-2016

Vandaag gezien

Regendruppels tussen muurmos. (foto Jan Leijskens)

inbrekers-in-heusden-centrum

Inbrekers in Heusden-Centrum

Inbrekers hebben toegeslagen in Heusden-Centrum. Gisteravond laat werd een inbraak ontdekt in een woning in de Nicolaïstraat. En vanmiddag bleek dat ze ook een eindje verder, in de Cijnshofstraat hadden toegeslagen. Daar drongen ze binnen via een slaapkamerraam en namen onder meer twee tablets mee.

heusden-verslaat-hamont

Heusden verslaat Hamont

In vierde provinciale A wist SK Heusden 06 Excelsior Hamont - de tweede in de rangschikking - van zich af te houden met 2-1. KVV Heusden-Zolder kreeg een 2-5 toegediend door leider SK Meldert. Statie Zolder deed de netten van FC Eksel B rammelen, het werd 7-3.

anadol-wint-van-kaulille

Anadol wint van Kaulille

In derde provinciale A van het voetbal versloeg FC Anadol Kaulille met 3-0. Bolderberg speelde 1-1 tegen Sporting Wijchmaal.

veel-volk-om-te-genieten-van-cocktails

Veel volk om te genieten van cocktails

Sportief en minder sportief Bolderberg was gisteren samengetroept in de Witte Zaal voor de traditionele cocktailparty van FC Bolderberg. De zaal liep helemaal vol, de fuifgangers trouwens ook en in de loop van de avond steeg de ambiance dan ook ten top, om voor sommigen te eindigen ... met koppijn bij het ontwaken. (foto's Yves Maex)

vck-maakt-korte-metten-met-zoersel

VCK maakt korte metten met Zoersel

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een makkelijke 0-3 zege behaald bij VC Zoersel. Bolderberg kon weer rekenen op Gert Palmers en die liet blijken dat hij met een stevige scorehonger zat. Alleen bij het begin van de derde set kon de thuisploeg even dreigen, voor de rest was het al VCK wat de klok sloeg. Setstanden 16-25, 19-25, 12-25.

heusden-wint-in-bilzen

Heusden wint in Bilzen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A met 51-55 gewonnen bij Bilzerse B. Berkenbos '95 verloor van Hades A met 61-72. In derde provinciale A walste Zolder B over Hades B: 37-72. Kajoba leed een nipte thuisnederlaag tegen Zonhoven C, 83-85. In vierde provinciale C won Heusden Z met 55-68 in Hasselt, bij Hades D. In de tweede provinciale bij de dames verloor DBBC Zolder B met 58-51 bij Pelt A.

zolder-a-verslaat-lommel

Zolder A verslaat Lommel

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Lommel B verslagen met 62-57. De thuisploeg kon in het 2de kwart een kleine voorsprong uitbouwen. In een gelijkopgaande en spannende wedstrijd volstond dat om de winst thuis te houden.

inbraken-en-vandalisme

Inbraken en vandalisme

In de Pastoor  Paquaylaan hebben inbrekers op twee plaatsen toegeslagen. Zo drongen ze onder meer het clublokaal van de tennisclub binnen. In de Zwaluwstraat zag een buurtbewoonster dan weer hoe een 4-tal jonge vandalen paaltjes uit de weg trokken en op een braakliggend terrein gooiden.

spandoeken-kondigen-moedertaaldag-aan

Spandoeken kondigen Moedertaaldag aan

Vandaag over een week is het Dag van de Moedertaal in De Bark. In de gietende regen hingen enkele bewoners van het centrum en vrijwilligers van Het Berenhuis vandaag banners (spandoeken) op rond het centrum. Op de grootste banner heten de beren van schilder Marcel Witte iedereen welkom in allerlei talen. Hier kan je ook het Heusdens lezen, dat ingezonden werd door de lezers van de Internetgazet. De twee andere banners tonen 'elfjes' (gedichten van elf (…) Lees het hele bericht

hebad-heeft-promotie-naar-eerste-in-zicht

Hebad heeft promotie naar eerste in zicht

Badminton op hoog niveau vandaag in sporthal Olympia waar Hebad clubs uit het hele land mocht ontvangen voor de play-offs en play-downs in tweede nationale. En ziet er goed uit voor Hebad. Nadat het vorige week in de eerste ronde (in Waterloo) de thuisploeg versloeg met 5-3 en nadien met 6-2 van Pluimplukkers verloor, werd vandaag de eerste wedstrijd tegen Dilbeek een onverhoopt 4-4 gelijkspel. Na de middag werd dan van Waterloo de maat genomen met liefst 7-1. De kaarten voor (…) Lees het hele bericht

thuispandoering-voor-rp-products

Thuispandoering voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal versloeg Wieze Boys A Cosmos Spouwen met 4-0. RP Products moest een 1-4 thuisnederlaag van Century Hasselt slikken.

het-weer-regenachtig-weekend

Het weer: regenachtig weekend

In een zonale stroming worden storingen naar onze streken gestuurd, waardoor nagenoeg het hele weekend somber en regenachtig verloopt. Bovendien steekt de wind een tandje bij. De temperaturen zijn wel erg hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag zorgt een storing voor betrokken weer met perioden van regen. Later in de namiddag komt er meer intense regen opzetten. Bovendien spant de wind aan met later rukwinden tot 70 km/u. Maxima rond 11 graden.
Morgen is het somber met veel wolken. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-186

De kijk van Richie

Richie eet alleen nog sla ...

ikra-en-tarfufo-winnen

Ikra en Tarfufo winnen

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal won Il Tartufo Heusden met 4-3 van ZVC Bagatel Boxberg. In de vierde provinciale A versloeg Ikra Heusden ZV Grote-Brogel met 9-2.

si-nog-altijd-op-ramkoers

SI nog altijd op ramkoers

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal laat SI MFC Heusden-Zolder geen steek meer vallen. Vrijdagavond won het met 3-4 bij USM Grace-Hollogne.

play-offs-badminton-bij-hebad

Play-offs badminton bij Hebad

Liefhebbers van topbadminton moeten vandaag zeker naar sporthal Olympia. Hebad Heusden is gastclub voor één van de play-offs in tweede nationale. Daarvoor zakken de beste clubs uit het land uit de reeks naar Heusden af. De nationale competitiedag start om 9u30, tussen 14 en 16 uur kun je de eerste ploeg van Hebad aan het werk zien.

tijdens-een-gevecht-oppassen-voor-t-gemecht

Tijdens een gevecht, oppassen voor 't gemecht

Gilbert Vanutte diepte toch een oud Heusdens woord op: het gemecht - 't is toch al laat op de avond als we dit publiceren - dat staat voor het onderste van het mannelijke geslachtsdeel. Neen, we gaan geen foto publiceren.

schouwbrand-in-hofeinde

Schouwbrand in Hofeinde

In de Hofeinde in Boekt was er vanavond een schouwbrand. De brandweer kreeg rond kwart over 10 een oproep. Die kon de toestand onder controle houden, en met een grondige kuisbeurt van de schouw werd het vuur bestreden worden zodat de woning zelf geen schade opliep.

doorprikt-gecrasht-tegen-de-eigen-muur

DOORPRIKT: gecrasht tegen de eigen muur

Herinner je nog november 1989 toen de sloping van de Berlijnse Muur heel Europa deed feesten? Hét symbool bij uitstek van de onderdrukking van de Europese vrijheden en democratie werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Maar ruim een kwarteeuw na die historische bevrijding verrijzen her en der opnieuw muren die bevolkingsgroepen de weg moeten versperren. Denk maar aan de muur waarmee Israël sinds vorig jaar de Palestijnen op de westelijke Jordaanoever isoleert. Of de constructies die (…) Lees het hele bericht

gwendolyn-rutten-misplaatste-grap

Gwendolyn Rutten: 'Misplaatste grap'

Gwendolyn Rutten, de nationale Open VLD-voorzitter is duidelijk in haar reactie op het standpunt van haar partij in Heusden-Zolder om een muur te bouwen tussen De Bark en de Finse piste. "Dit is een foute boodschap en een misplaatste grap. Het is goed dat ze dit ook zelf ingezien hebben."

vandaag-gezien-19-februari-2016

Vandaag gezien

Dat we een frisse, maar zonnige dag achter de rug hebben, staat buiten kijf. Maar dat nu ook al de eerste vlinders tevoorschijn komen, is wel heel straf. (foto Marcel Gybels)

open-vld-slikt-woorden-in-en-excuseert-zich

Open VLD slikt woorden in en excuseert zich

Nadat de lokale partij-afdeling een storm van reacties over zich heen heeft gekregen, heeft Open VLD Heusden-Zolder haar eerdere uitspraken ingeslikt. Voorzitter Patrick Schroyen laat weten dat hij volmondig toegeeft dat de uitspraak over het bouwen van een muur volledig misplaatst was. "Dit was verkeerd. Wij liberalen zijn net voor integratie en dit geeft het tegenovergestelde weer. Ik wil mij namens mijn afdeling excuseren ten aanzien van iedereen die ik hiermee geschoffeerd heb.” (…) Lees het hele bericht

ook-burgemeester-valt-uit-de-lucht

Ook burgemeester valt uit de lucht

Ook burgemeester Mario Borremans reageert verbaasd op het voorstel van coalitiepartner Open VLD om een muur te bouwen tussen De Bark en de Finse piste. Hij had ondertussen al contact met de leiding van De Bark en de politie en er de aangehaalde feiten zijn nergens bekend en er zou ook geen aangifte gedaan zijn. "Ik leg dit niet zomaar naast mij neer en zal onderzoeken of er problemen zijn, we laten uiteraard niet sollen met de veiligheid van de joggers of AVT-atleten die zich daar (…) Lees het hele bericht

korte-stroomonderbreking-rond-suska

Korte stroomonderbreking rond Suska

Buurtbewoners en handelszaken in de omgeving van Suska Berg zijn vanmorgen geconfronteerd geweest met een korte stroomonderbreking. Volgens Infrax ging het om een beperkte storing die zich snel oploste. Buiten wat ongemakken zouden er dan ook geen gevolgen zijn.

politie-kreeg-geen-aangiften-binnen

Politie kreeg geen aangiften binnen

Bij de politie in Heusden-Zolder wordt erg verbaasd gereageerd over de bewering van Open VLD in verband met het geweldincident tegen een mannelijke jogger en een vrouwelijke jogger die aangerand zou zijn. Alle diensten binnen de politie zijn meteen alle aangiften gaan analyseren en ze hebben tot op heden geen enkele aangifte in die zin kunnen terugvinden. Sowieso is het aantal incidenten in De Bark van bij de opening zeer beperkt gebleven maar van het stilzwijgen van gebeurtenissen is zeker geen sprake, luidt het bij de lokale politie.

open-vld-wil-muur-langs-de-bark

Open VLD wil muur langs De Bark

FLASH - Open VLD Heusden-Zolder wil een afscheidingsmuur bouwen tussen de Finse piste en asielzoekerscentrum De Bark. Volgens Open VLD zijn er recent incidenten geweest waarbij een mannelijke jogger met een mes werd aangevallen en is een vrouwelijke jogger aangerand. UPDATE Open VLD wil zijn voorstel op de gemeenteraad lanceren. "We beseffen dat het misschien geen populaire maatregel is maar we doen niet mee aan (…) Lees het hele bericht

il-primo-quiz-italiano-wie-waagt-het-erop

Il Primo Quiz Italiano: wie waagt het erop?

Op 12 maart is ontmoetingscentrum La Baracca (Populierenstraat 4) thé place to be voor quizliefhebbers want daar vindt dan 'Il primo quiz Italiano' plaats. De quiz bestaat volledig uit vragen over Italië, van cultuur, sport, muziek tot aardrijkskunde en andere onderwerpen. De ploegen bestaan uit 5 personen en ze betalen 20 euro per ploeg. Er liggen leuke prijzen in het verschiet. Inschrijven via antonio.ventura[!]telenet.be 0475 59 64 20 of francois.didden[!]telenet.be 0479 69 02 77. De quiz zelf begint om 19u30, de ambiance wellicht nog vroeger ...

sint-bona-herbergt-een-schone-smeerlap

Sint-Bona herbergt een 'Schone Smeerlap'

De Koninklijke Toneelgroep Sint-Bona is dezer dagen druk aan 't repeteren voor 'De Schone Smeerlap', een blijspel van Pierre Chesnot dat door regisseur Armand Vanhamel in goede banen wordt geleid. In het verhaal slaagt François Vandermeulen, een echte don Juan, erin om te laveren tussen zijn vrouw die hij wil verlaten, zijn depressieve maîtresse, zin bemoederende ex en zijn nieuwste vlam. Lange tijd gaat het goed tot de vrouwen samenzweren op zijn verjaardag (…) Lees het hele bericht

van-ted-es-t-om-van-te-beuke

Van têd es't om van te beuke

Rita Vanhove herinnert zich dat toen haar vriendin 33 jaar geleden uit het Leuvense naar hier verhuisde, ze maar weinig verstond van het dialect. En als ze dan in café Geren-Bij belandde kon ze al helemaal niets verstaan van de toogklap. Zo vroeg ze zich af wat er wel aan de hand was 'as de klènne an 't beuke war', nadien heeft ze begrepen dat de baby gewoon aan 't wenen was. En naar verluidt is haar dialectkennis 33 jaar later niet langer om van te beuke.

vandaag-gezien-18-februari-2016

Vandaag gezien

Rijm gecombineerde met een ochtendlijke winterzon gooit een mooi licht over de natuur. (foto Jan Leijskens)

37-bestuurders-moeten-12757-betalen

37 bestuurders moeten € 12757 betalen

Samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) hield de politie Heusden-Zolder vandaag op verschillende plaatsen controles. 800 voertuigen passeerden de ANPR-camera. Liefst 37 bestuurders bleken nog verkeersbelasting verschuldigd te zijn voor een totaal bedrag van € 12757. Eén overtreder kon zijn achterstal niet betalen. Zijn wagen werd getakeld. Voorts haalde de politie 4 keer het boekje boven: drie keer voor rijden zonder gordel en één keer voor een niet-gekeurde auto. Eén bestuurder werd een speekseltest opgelegd en hij had cannabis gebruikt. Zijn rijbewijs is ingetrokken.

cocktailparty-bolderberg-de-winnaar-is

Cocktailparty Bolderberg ... de winnaar is ...

Verschillende fuifnummers hebben ons hun recept van Bloody Mary ingezonden. En je kunt natuurlijk wel wat variëren, belangrijk is vooral dat er vodka, tomatensap, critroen- en/of limoensap, Worcestershire saus, Tabasco, zout, peper en ijs inzitten. Enfin, 't was hier een zatte bedoening op de redactie de afgelopen dagen, maar we zijn het meest onder de indruk van het recept van Kristof Bielen, dus hij mag nu zaterdag gratis naar de Cocktailparty van FC Bolderberg in de Witte Zaal, en zelfs iemand meenemen, al dan niet als BOB.

nog-contractverlengingen-bij-si

Nog contractverlengingen bij SI

Bij zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder draait het momenteel niet alleen sportief uitstekend, er wordt ook al gewerkt aan het volgende seizoen. Zo hebben na Niels Vanpol en Ruben Wijgaerts, nu ook Carlo Sachini en Martino Castellana hun overeenkomst voor volgend jaar verlengd.

halhei-heeft-gediplomeerde-voorlezers

Halhei heeft gediplomeerde voorlezers

18 kinderen uit de wijk Halhei ontvingen het voorleesdiploma van Het Berenhuis. De leerlingen volgden vier woensdagavonden een cursus rond voorleestechnieken. Schepen Funda Oru benadrukte het belang van lezen en voorlezen en was tevreden dat zoveel jongeren zich daarvoor engageren. De receptie werd verzorgd door oudere kinderen uit de wijk en druk bijgewoond door trotse ouders, grootouders, zussen en broers. Nu begint het pas voor de gediplomeerde voorlezers, want ze worden uitgestuurd om voor te lezen op plekken buiten de wijk.

femma-eversel-over-vrouw-zijn

Femma Eversel over 'vrouw zijn'

Femma Eversel hield een gespreksontbijt over 'Vrouw zijn'. Uitgangspunt was dat vrouwen meestal al de zorgende taken op zich nemen binnen het huishouden en zich vaak schuldig voelen als ze eens niks doen. Hun overactieve brein werkt 's nachts ook, terwijl naar verluidt mannen daar minder last van hebben. Ondanks de troeven die ze in handen hebben, komen vrouwen volgens Femma te weinig op voor zichzelf. Daarom moeten ze meer tijd voor zichzelf nemen en een rustmoment inschakelen, op welk moment van de dag dan ook. (foto Rita Vanhove)

kreabo-speelt-het-het-belang-van-ernst

Kreabo speelt het 'Het Belang van Ernst'

Toneelgroep Kreabo is volop bezig met de voorbereiding van de nieuwste productie 'Het Belang van Ernst', van Oscar Wilde. Het verhaal speelt zich af in de Victoriaanse tijd. Twee vrienden, plattelander Jack en stadsbewoner Algernon, proberen uit hun saaie leven te ontsnappen en wordt verliefd op 2 meisjes. Maar die willen alleen trouwen met en man die Ernst heet. Zo komen de personages in een draaikolk van misverstanden, toevalligheden en absurditeiten die elkaar in een razendsnel (…) Lees het hele bericht

wim-claeys-en-botswing-brengen-wo-i-tot-leven

Wim Claeys en Botswing brengen WO I tot leven

Zondag 21 februari om 15 uur staat Wim Claeys op het Muzepodium met 'IJzer'. Daarin vertelt hij het onwaarschijnlijke oorlogsverhaal van zijn grootvader Fons, die samen met zijn broers Gust en Edmond Van de Steene in de loopgraven aan dde IJzer streed. De één heeft erover verteld, de andere heeft erover geschreven en de derde heeft ooit één brief naar zijn broer gestuurd. Over Marie. Dat had hij beter niet gedaan… Een beklijvend, ontroerend, hilarisch (…) Lees het hele bericht

bestelwagen-door-voortuinen

Bestelwagen door voortuinen

In de Mommestraat in Zolder is vanavond een bestelwagen van de weg geraakt. Hij reed door twee voortuinen en richtte daarbij heel wat schade aan. UPDATE Het ging om een arbeider die daar in de buurt woonde en blijkbaar dronken aan het stuur zat. Bij hem in de wagen lagen een lege en volle fles gin. De politie nam hem mee naar het bureau, hij toonde zich weinig bereid tot medewerking

wie-kan-ter-goed-tappesseren

Wie kan ter goed tappesseren?

Er wonen nogal wat doe-het-zelvers in Heusden-Zolder. Die verven de muren, plafonds en ramen van hun woningen. Maar sommigen zijn ook handig in het behangen, beter bekend als tappesseren. Soms zeggen ze ook wel eens van iemand die door een andere lelijk is toegetakeld dat hij lûllek getappesseerd ès.

4-dagen-voetbalkamp-voor-jonge-spelers

4 dagen voetbalkamp voor jonge spelers

SK Heusden 06 en Soccer Arena Genk organiseren tijdens de tweede week van april een voetbalkamp. Op 4, 5, 7 en 8 april verzamelen jonge spelers op de Noordberm waar hen techniek wordt bij gebracht maar waar ook ruimte is voor plezier. Het kamp mikt op spelers geboren tussen 1 januari 2000 en 31 december 2009. Deelnemen kost 139 euro voor vier dagen, maar daarvoor krijgen de spelertjes een opleiding door gediplomeerde trainers, iedere dag een warme maaltijd, drank en een gezond tussendoortje, een verzekering en een voetbaltenue mét sweater. Inschrijven kan op: www.aa-drink-soccer-arena.be.

drankmisbruik-aan-het-stuur-valt-nog-mee

Drankmisbruik aan het stuur valt nog mee

De politie legde tijdens de gewone diensturen 138 ademtesten op aan bestuurders. 5 personen hadden te diep in het glas gekeken. Tijdens de BOB-eindejaarscampagne - tussen 27 november en 25 januari - moesten 750 bestuurders blazen, 16 bliezen positief maar er zijn geen rijbewijzen ingetrokken. Nog eens 49 bestuurders kregen het blaastoestel voorgehouden omdat ze betrokken waren bij een ongeval. 2 hadden teveel gedronken.  Bij alle controles samen had dus net geen 2,5 % van de bestuurders een glas teveel op.

pizzabakker-en-co-gaan-in-beroep

Pizzabakker en co gaan in beroep

Gennaro Bartolomeo, de pizzabakker van Bolderberg, heeft vandaag beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot 12 jaar cel en 30.000 euro boete wegens internationale cocaïnesmokkel. Vandaag was het de 15de dag na zijn veroordeling, meteen de laatste dag waarop hij in beroep kon gaan. Ook Vezio Di Passio, de boekhouder uit Bolderberg, gaat in beroep, net als zijn echtgenote en de vrouw van Bartolomeo. De Colombiaanse vrouw, die ook een sleutelfiguur was in de zaak, had meteen laten (…) Lees het hele bericht

struinen-tussen-taal-en-emoties

Struinen tussen taal en emoties

'Veel talen, veel vrienden!' Dat was kort samengevat de eerste indruk van enkele dames van VriendENtaal. Zij schreven op een spiegel wat ze vonden van hun bezoek aan het interactief dubbel doe-parcours 'Talen, Ons Gedacht!', dat gisteren opende in de bib. Tot 4 maart zullen 19 klassen uit het 5de leerjaar, drie groepen van de kinderkrant Crocodils en een 10-tal groepen volwassenen, … met routekaarten rondwandelen door een boeiend circuit van opdrachten. Ze worden uitgenodigd om (…) Lees het hele bericht

gemeente-moet-bot-tarief-verlagen

Gemeente moet BOT-tarief verlagen

De gemeenteraad van 25 februari telt 15 punten. Dat lijkt niet zoveel maar ongetwijfeld zal een hartig woordje gesproken worden over de eerder aangekondigde punten rond de rechtspositieregeling van het personeel en de aanduiding van een nieuwe financieel beheerder. Daarnaast blijkt dat de gemeenten binnen de brandweerzone Zuid-West-Limburg geen overeenstemming hebben bereikt over de kostenverdeling voor dit jaar waardoor de gouverneur de dotaties heeft vastgelegd. Voor Heusden-Zolder gaat het (…) Lees het hele bericht

weinig-post-door-bommelding

Weinig post door bommelding

De kans is groot dat er weinig of geen post in uw bus valt vandaag. De oorzaak is een bommelding die vannacht is toegekomen in het postsorteercentrum Antwerpen X. Dat gebeurde net op het drukste moment van de nacht. De 200 personeelsleden moesten allemaal naar buiten. Daardoor viel het werk stil en zijn nauwelijks brieven of pakketten vertrokken, ook niet richting Limburg. Ondertussen zijn ze volop aan de slag om de achterstand weg te werken, maar de bedeling zal dus voor de komende dagen zijn.

binnenkort-ook-kunstacademie-in-leopoldsburg

Binnenkort ook kunstacademie in Leopoldsburg

De gemeentelijke academie voor beeldende kunsten, die nu al de tweede grootste van Vlaanderen is, krijgt op 1 september wellicht ook een filiaal in Leopoldsburg. De gemeente Leopoldsburg had die vraag gesteld en na overleg met de directie en de vakbonden wil Heusden-Zolder daar op ingaan. Het gaat om school voor de lagere graad, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar dus. De gemeenteraad moet het dossier nu goedkeuren waarna de aanvraag kan ingediend worden bij het ministerie van onderwijs en een gunstig advies krijgen van de Vlaamse Onderwijsraad. Buiten Heusden-Zolder heeft de academie nu al filialen voor kinderen én jongeren in Beringen, Tessenderlo en Houthalen-Helchteren met in het totaal een 20-tal leslocaties.

dubbele-samenwerking-tussen-ocmw-en-weyerke

Dubbele samenwerking tussen OCMW en Weyerke

  1. Het OCMW gaat samenwerken met 't Weyerke, de OCMW-raad heeft daarvoor het licht op groen gezet. 't Weyerke zal voortaan het middagmaal leveren voor de bejaarden van het dagverzorgingscentrum De Brug. ‘t Weyerke is uit een aantal kandidaten geselecteerd omwille van de kwaliteitsvolle maaltijden die volgens de regeneratiemethode worden bereid. Daarbij worden voorgekoelde halfbereide maaltijden geleverd die in De Brug in een oven serveerklaar worden gemaakt. Het gaat om een 18-tal maaltijden per dag. Daarnaast gaat 't Weyerke een aantal cliënten van het OCMW opleiden tot horecamedewerker. Die opleiding zal gebeuren in de splinternieuwe keuken van ’t Weyerke. Zo'n opleiding geeft OCMW-cliënten goede tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt, want de horeca zoekt voortdurend personeel.

43-deelnemers-aan-startersavond

43 deelnemers aan startersavond

In Muze had dinsdag de startersavond plaats, waar startende of toekomstige ondernemers alle informatie konden opdoen. Hans Vanwonterghem vanuit Stebo en Weny van Essen van Unizo zorgden voor de begeleiding. 43 deelnemers gingen met een pak informatie naar huis. Overigens is de jongste tijd het aantal startende ondernemers in Limburg weer sterk gestegen.

as-t-mer-akkedeert

As 't mer akkedeert

Als twee mensen goed overeenkomen dan zeggen we dat ze goed akkederen of dat het akkedeert tussen die twee. Tussen oos toch ooch nog, mag ich hope?.

aanhouding-man-uit-houthalen-is-bevestigd

Aanhouding man uit Houthalen is bevestigd

Zoals verwacht heeft de raadkamer in Hasselt de aanhouding van L.M. uit Houthalen-Helchteren bevestigd. De man is aangehouden omdat hij donderdag tijdens zijn vlucht uit het Sint-Franciskusziekenhuis in het totaal 7 mensen verwondde en een pak materiële schade aanrichtte. Eén vrouw is ondertussen overleden, een andere wordt nog in een kunstmatige coma gehouden. Zijn advocate tekent geen beroep aan tegen de verlenging van zijn aanhouding.

19-vandalen-opgepakt-tijdens-carnavalstoet

19 vandalen opgepakt tijdens carnavalstoet

De politie heeft een evaluatie gemaakt van de verkeersmaatregelen bij de carnavalstoet. 10 bestuurders negeerden het parkeerverbod in de straten van het parcours en op het plein van vorming en ontbinding. Negen personen konden worden verwittigd om hun auto te verplaatsen. Eén wagen moest worden getakeld. Het nieuwe gedeelte van het parcours van de stoet werd gunstig beoordeeld. Voorts werden 19 jongeren bestuurlijk aangehouden. Ze pleegden baldadigheden in de omgeving van (…) Lees het hele bericht

aanschuiven-voor-vuilniszakken

Aanschuiven voor vuilniszakken

Vandaag was er de eerste verdeling van huisvuilzakken. Ondanks dat iedereen voortaan - en dat tot het einde van het jaar - zijn zakken ook in verschillende winkels kan afhalen, was het in De Zandloper meteen een overrompeling. Er stonden wachtrijen tot buien. (foto Marina Poelmans)

schouw-oververhit-door-pelletkachel

Schouw oververhit door pelletkachel

De brandweer is vanmiddag even uitgerukt naar de Terlaemenlaan. De buis van de schouw, die aan de pelletkachel was gekoppeld, was oververhit geraakt. Maar het probleem was bij aankomst opgelost, zodat de brandweer zich kon beperken tot het verluchten van de woning.

fairtrade-toffee-voor-mali-muleba

Fairtrade Toffee voor Mali Muleba

De Fairtrade Limburg Toffee gaat opnieuw naar Heusden-Zolder, deze keer naar de samenwerking tussen Mali Muleba en Konings nv.  Mali Muleba is een boerenorganisatie en een fruisapfabriekje in Tanzania dat gestuwd wordt door Marie-Claire Claes met advies van fruitsappenproducent Konings uit Zonhoven.  Vorig jaar ontwierpen en bouwden de technici van Konings een kleine installatie op maat voor (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-februari-2016

Vandaag gezien

Met een temperatuur van min 5 graden was het erg fris vanochtend en deze fruitboom stond er dan ook bevroren bij. (foto Jan Leijskens)

geweldenaar-twee-keer-op-rechtbank-vandaag

Geweldenaar twee keer op rechtbank vandaag

De man die vorige week donderdag terreur zaaide in de wijken Berkenbos en Lindeman, en daarbij een vrouw doodde, moet vandaag twee keer verschijnen op de rechtbank in Hasselt. Vanmorgen stond hij voor de correctionele rechtbank. Het parket vroeg de herroeping van een veroordeling uit 2013. Toen is hij veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, omdat hij een politiecombi had bekogeld, en nog eens 3 maanden voor het bezit van 3 messen. Het parket wil nu het deel met (…) Lees het hele bericht

tijdelijke-coach-voor-anadol

Tijdelijke coach voor Anadol

Assistent-coach Mesut Demirel wordt tot eind dit seizoen trainer van FC Anadol. Hij neemt het over van Raymond Meykens die eerder opstapte na spanningen met het bestuur. Volgend jaar zal Meykens trouwens bij Bolderberg terug te vinden zijn. Anadol staat ondertussen aan de leiding in derde A met liefst 13 punten meer dan achtervolgers Eksel en Ham.

gratis-naar-de-cocktailparty-bij-fc-bolderberg

Gratis naar de cocktailparty bij FC Bolderberg

Bij FC Bolderberg trappen ze niet alleen graag een balletje - liefst tegen de netten van de tegenstander - als er gefeest wordt staan ze daar ook te trappelen. Nu zaterdag om 21 uur bijvoorbeeld organiseert de club haar jaarlijkse cocktailparty in de Witte Zaal van Bolderberg. Daar kun je allerlei cocktails achterover slaan, van de klassiekers tot meer exotische exemplaren. De toegangsprijs aan de kassa bedraagt € 8, maar één van onze lezers kan met partner gratis voorbij de kassa, de rest is niet meer onze verantwoordelijkheid ... Laat ons voor donderdagmorgen 10 uur weten welk de ingrediënten zijn voor een Bloody Mary. redactie[!]heusden-zolder.eu. Santé!

het-weer-koude-nachten-1

Het weer: koude nachten

Door de invloed van een hogedrukgebied nabij onze streken staat er rustig, droog, maar koud weer op het programma. In het weekend zorgen zuidwestelijke luchtstroming opnieuw voor zachter weer, maar de neerslagkansen nemen toe.
Morgen na enkele lokale mistbanken in de ochtend wordt het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Het is echter koud bij maxima rond slechts een graad of 4.
Woensdag vriest het matig in de ochtend met -7 graden. Nadien is het zonnig, maar later komen er (…) Lees het hele bericht

nog-een-inbraak-in-zolder

Nog een inbraak in Zolder

Ook in de Jan Frans Willemslaan in Zolder is gisteravond een inbraak gebeurd. Toen de bewoner rond 21 uur thuiskwam, merkte hij dat een raam openstond. Hij zag ook voetsporen. Het binnenalarm was afgegaan tijdens de inbraak.

oppasse-veur-de-vlumme-vanne-ves

Oppasse veur de vlûmme vanne vès

Christine Veestraten kreeg vroeger thuis al eens vis te eten maar 'dan mosder wèl oplette dadder de vlûmme nie mee opoat want dan zodder wèl es kûnne spouwe'. Je hebt wellicht wel door dat vlûmme staat voor de graten van de vis en spouwe is een synoniem van braken.

moet-er-nog-kleur-zijn

Moet er nog kleur zijn?

Bij de zonsondergang van vanavond kregen we al een voorproefje op enkele zonnige dagen, want de lucht was doorvlochten van de kleurschakeringen. (foto Marcel Gybels)

opnieuw-stof-voor-politieke-discussie

Opnieuw stof voor politieke discussie

Het ziet ernaar uit dat er opnieuw politieke onrust op komst is in Heusden-Zolder. Vorige maand verliep de gemeenteraad nog in een opvallend ontspannen sfeer, wellicht door het akkoord dat alle partijen in de OCMW-raad hadden bereiktover de samenwerking rond de integratie OCMW-gemeente. Maar op de (nog te publiceren) agenda van volgende gemeenteraad staan de wijziging van de rechtspositieregeling van het personeel en de openstelling van de functie van financieel beheerder door middel van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-februari-2016

Vandaag gezien

Druppels door de nachtelijke sneeuwvlokjes achtergelaten op een krokus. (foto Jan Leijskens)

tagatesse-nu-ook-in-klontjes

Tagatesse nu ook in klontjes

Van Tagatesse, de zoetstof op basis van tagatose, die Damhert einde 2007 op de markt bracht, zijn ondertussen 10 miljoen dozen verkocht. De zoetstof wordt dan ook volop gebruikt zowel in alle mogelijke bereidingen, desserten als koffie of thee. Je hebt er maar de helft van de traditionele suiker van nodig, het bevat de helft van het aantal calorieën, het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt geen tandbederf. Maar omdat koffiedrinkers minder makkelijk van hun traditionele klontje te brengen zijn, wordt Tagatesse nu ook in de vorm van klontjes op de markt gebracht. Dat gaat gepaard met een nieuwe reclamespot, nieuwe verpakkingen en een nieuwe website met recepten.

dimitri-linden-is-laureaat-van-odisseaprijs

Dimitri Linden is laureaat van Odisseaprijs

Dimitri Linden uit Heusden-Zolder is één van de drie laureaten van de Odisseaprijs, die wordt morgen voor de tiende keer uitgereikt. Het gaat om een beurs van 8000 euro die wordt toegekend aan één of meer laatstejaarsstudenten aan een Europese universiteit of hogeschool als beloning voor een werk over ruimtevaart. Met hun beurs kunnen ze dan een stage in een bedrijf of ruimtevaartinstelling doen. De prijs wordt uitgereikt in de senaat door voormalig astronaut Dirk Frimout, de juryvoorzitter, en senaatsvoorzitster Christine Defraigne. De naam verwijst trouwens naar de Odissea missie van november 2002 van de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne aan boord van Internationaal Ruimtestation.

bedeling-van-huisvuilzakken-start

Bedeling van huisvuilzakken start

De bedeling van de huisvuilzakken gaat van start. Zoals eerder gemeld kun je met je identiteitskaart ook terecht in Carrefour (Koolmijnlaan), Brico (Koolmijnlaan 51), Eurospar (Sint-Jobstraat), Proxi Delhaize (Sint-Jobstraat), Truckstop 26 bis - Spar Express (Industrieweg), EGR-center (Elf Novemberstraat, Voeding Gevers (Sint-Jobstraat 213) en ook in de Kringwinkel. Er zijn ook nog de traditionele 'zitdagen' van de gemeentdiensten: 16 februari van 11 tot 18 uur in De Zandloper Heusden, 17 (…) Lees het hele bericht

kopergietery-zocht-de-koningin

Kopergietery zocht de koningin

De 'Kopergietery' speelde deze namiddag 'De koningin is verdwenen', voor de jonge theaterliefhebbers in Muze. (foto Lenscollectief)

een-kus-voor-evelien-bosmans

Een kus voor Evelien Bosmans

'Evelien Bosmans & Co' stonden zaterdagavond en zondagnamiddag twee ker op de planken van Muze met 'You may now kiss the bride'. Alvast een gepaste titel op Valentijn. (foto Lenscollectief)

gemengde-gevoelens-bij-olympia

Gemengde gevoelens bij Olympia

In de federale petanquecompetitie ging Olympia zwaar onderuit tegen Aalst: 7-2. Maar met dezelfde cijfers won de A-ploeg in 2de provinciale van Genebos B. In derde provinciale zijn de play-offs begonnen. Olympia B verloor thuis van Oetervallei met 4-5, over twee weken volgt de terugronde.

sporta-behaalt-32-medailles

Sporta behaalt 32 medailles

Zoals ieder jaar organiseerde de Sporta-federatie een recreawedstrijd mini-trampoline, airtrack en dubbel mini-trampoline en turnkring Sporta mocht dit jaar in de eigen Olympiasporthal gastclub zijn. De thuisgymnasten hebben het bovendien uitstekend gedaan. Op de minitrampoline behaalden ze 8 gouden medailles, 4 zilveren en 1 bronzen. In de airtrack wonnen ze tweemaal goud en eenmaal zilver. Op de mini-trampoline tenslotte gingen 16 medailles naar Sporta: 10 gouden, 2 zilveren en 4 bronzen. Een opsteker voor de trainers Martine, Evelyn, Nadine, Joeri en Lindsay. Een kleine huldiging is gepland op het turnfeest van 28 februari.

inbraak-in-de-stationsstraat

Inbraak in de Stationsstraat

In een huis in de Stationsstraat is vandaag in de vooravond een inbraak gepleegd terwijl de bewoners even wat eten waren. De inbrekers vernielden een lamp met bewegingsmelder, beschadigden een deur en een zijraam alvorens ze langs een achterraam binnen geraakten. In het hele huis zetten ze alle lades en kasten open en haalden alles overhoop. De precieze buit is nog niet gekend.

een-liefdevol-ontbijt-bij-de-kwb

Een liefdevol ontbijt bij de KWB

De Heusdense KWB organiseerde vandaag een Valentijnsontbijt. 154 romantische zielen hadden zich ingeschreven en kwamen meteen in een sfeervolle omgeving terecht die 'amor' ademde. Ze konden zich tegoed doen aan een buffet met allerlei lekkers en keerden voldaan huiswaarts. Al weten we natuurlijk niet wat er nadien gebeurde ... (foto's Rosita Vandebroek)

het-geheim-van-de-verborgen-doos

Het geheim van de verborgen doos ...

Edgard Claes vond in de Mangelbeekvallei een doos tussen de wortels van een boom. In de doos zat verdere uitleg, ze bleek er achtergelaten te zijn in het kader van geocaching. Dat is een wereldwijde schattenjacht, waarbij mensen ergens een waterdichte doos met uitleg en enkele voorwerpen plaatsen. Op het Internet zetten ze dan de coördinaten van die plek. Wie de doos vindt, mag er een (…) Lees het hele bericht

anadol-is-niet-te-stuiten

Anadol is niet te stuiten

In derde provinciale A gaat leider FC Anadol verder op zijn elan. Vandaag won het met 2-5 bij Sporting Wijchmaal. FC Bolderberg won met 0-1 bij Turkse FC.

heusden-poeiert-eksel-af

Heusden poeiert Eksel af

In een vooruitgeschoven wedstrijd in vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 Eksel B een 6-0 pandoering aangesmeerd. 100 toeschouwers waren getuigen van het spektakel.

beker-voor-kieldrecht-en-nathalie-lemmens

Beker voor Kieldrecht en Nathalie Lemmens

Asterix Kieldrecht heeft vanmiddag in het Antwerpse Sportpaleis de finale van de beker van België volleybal bij de dames gewonnen. Kieldrecht gaf Datovoc Tongeren geen schijn van kans, het werd een droge 3-0 met setstanden 25-15, 25-18 en 25-23. Bij Asterix speelt ook Nathalie Lemmens uit Viversel.

een-terugblik-op-de-37ste-carnavalstoet

Een terugblik op de 37ste carnavalstoet

De 37ste carnavalstoet van De Slamridders ligt alweer achter de rug, maar voor wie vandaag graag nog even terugblikt, is er dit filmpje dat een mooi overzicht biedt van de groepen en de wagens en vooral van het enthousiasme van de deelnemers. Klik hier, geniet en alaaf.

zien-we-iemand-gjere-of-gjaan

Zien we iemand gjère of gjaan?

Een aangepaste dialectrubriek omdat het Valentijn is. Op de meeste plaatsen in de gemeente zeggen we 'Ich zien och toch zoe gjêre', maar in Bolderberg zien ze iemand 'gjaan'. Je hoort het verschil, maar het gevoel zal wel 't zelfde blijven zeker?

t-is-vandaag-valentijn

't Is vandaag Valentijn

Jaja, 't is vandaag Valentijn, het feest der gelìefden. Het staat iedereen vrij daar al dan niet aan mee te doen, maar ons kun je niet als excuus gebruiken dat je het niet wist. Bloemen, pralines, drank, etentjes, lingerie, juwelen, ballonnen, leuke dingen, ... keuze genoeg. Er zijn natuurlijk ook handigerds die zeggen dat ze er te laat aan dachten toen de winkels al dicht waren. Maar helaas voor hen staan er nu ook automaten met geschenkbonnen en bloemen ...

heusden-a-verslaat-berkenbos

Heusden A verslaat Berkenbos

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A vanavond Berkenbos '95 verslagen met 80-47. In de derde provinciale A verloor Kajoba van Hasselt D met 69-73. In derde B verloor Heusden B van Zonhoven B met 46-55. In de vierde provinciale versloeg Heusden Z Gems Diepenbeek B met 89-62 terwijl Zolder Z verloor van Lommel Z met 50-67. In eerste provinciale van de dames verloor DBBC Zolder A met 56-45 van Lummen C. DBBC Zolder B verloor met 40-49 van Lummen D.

auto-s-botsen-op-rotonde-suska

Auto's botsen op rotonde Suska

Aan de rotonde op Suska Berg zijn vanavond twee auto's zwaar gebotst. Eén bestuurster had niet of te laat opgemerkt dat er een rotonde lag en reed het kruispunt op. Daar knalde ze tegen een andere wagen die al op de rotonde zat. Haar auto belandde in de struiken waar een verlichtingspaal geramd werd, de straatlamp zelf belandde een tiental meters verder. Er vielen geen gewonden bij de botsing, maar de schade is wel groot. Tijdens het takelen, moest het kruispunt even afgesloten worden. (foto's Michiel Reynders)

nakaarten-in-de-kerk-van-viversel

Nakaarten in de kerk van Viversel

In Viversel hebben ze een traditie om elkaar te ontmoeten op elke 2de zaterdag van de maand, na de mis van 18 uur in de St Quirinuskerk. Bij een kop koffie of een glas fruitsap wordt wat nagepraat, eigenlijk is het een vorm van uchteren, zoals het vroeger meer gebeurde. Tegelijk hangt de inkomhal vol met foto's van de sociale activiteiten die het hele jaar door in Viversel plaatsvinden, en die bieden dan op hun beurt weer heel wat gespreksstof. (foto's Lode Beylemans)

rp-products-scoort-9-keer

RP Products scoort 9 keer

In de bedrijfsvoetbalcompetitie hebben de twee clubs van Heusden-Zolder weer voor heel wat doelpunten gezorgd. VK Wieze Boys won met 0-4 bij FC Tamara. En RP Products maakte er liefst 0-9 van op het terrein van Cosmos Spouwen.

chiro-baat-revuevestiaire-uit

Chiro baat revuevestiaire uit

De Heusdense revue is ondertussen over halfweg. Elke avond is het 'volle bak' in 't Kuipershof. Met het slechte weer van de afgelopen tijd komen de toeschouwers meestal aan met dikke en natte jassen en die laten ze achter in de vestiaire. De meisjes en jongens van de Heusdense Chiro zorgen samen met Yvonne van 't HVT voor de uitbating en bewaking van de vestiaire. De bezoekers betalen telkens een halve euro, en dat geld zal de Chiro nog erg van pas komen bij de inrichting van de toekomstige nieuwe lokalen. (foto Lowie Gielis)

christoff-en-amber-beleven-hun-hoogdag

Christoff en Amber beleven hun hoogdag

Vanmiddag trok de 37ste carnavalstoet van De Slamridders door de Heusdense straten. Met 37 ingeschreven groepen mocht van een succes gesproken worden, maar helaas wilden de weergoden niet echt mee want al bij de start aan het Koning Boudewijnplein regende het. Toch was de opkomst langs de straten meer dan behoorlijk. De stoet trok dit jaar door de Pastoor Van Mierlolaan zodat ook de bewoners van Hof Ter Bloemen konden mee genieten en die konden dat best appreciëren. Prins (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-schansstraat

Inbraakpoging in Schansstraat

In de Schansstraat is deze namiddag een inbraakpoging vastgesteld, de daders raakten evenwel de woning niet binnen.

het-weer-kouder

Het weer: kouder

Met een op gang komende noordelijke luchtstroming wordt koudere lucht aangevoerd. Aanvankelijk is deze lucht gestoord en is er zelfs kans op winterse neerslag. Na het weekend zijn er echter drukstijgingen en wordt het droger. Tijdens de nachten gaat het evenwel vriezen.
Deze namiddag verloopt regenachtig bij maxima rond 5 graden.
Morgen sleept een storing over onze streken met veel wolken en van tijd tot tijd regen. Later op de dag wordt het kouder en kunnen er ook enkele sneeuwvlokken (…) Lees het hele bericht

daan-gaf-m-van-jetje

Daan gaf 'm van jetje

Daan zette vrijdagavond de Muze op stelten, samen met onder meer Isolde Lasoen en Jean François Assy. (foto's Lenscollectief)

vandaag-gezien-13-februari-2016

Vandaag gezien

De winter is nog niet voorbij, afgelopen nacht heeft het gevroren en ook volgende week ligt nog nachtelijke koude in het verschiet. (foto's Jan Leijskens)

kinderen-schrijven-elfjes

Kinderen schrijven 'elfjes'

Naar aanleiding van de Dag van de Moedertaal op 27 februari in De Bark, vroeg Het Berenhuis aan de begeleiders en kinderen van Buitenschoolse Opvang 't Klim-Op-Ke om elfjes te schrijven, dat zijn sfeergedichtjes van elf regels. Een aantal handelaars in Heusden-centrum vond dat een mooi idee en dus schreven de kinderen persoonlijke elfjes over hun favoriete winkel. Vanaf nu zijn de postkaarten met de elfjes erop gratis te verkrijgen bij Apotheek Nerum, bloemenatelier Bopha, (…) Lees het hele bericht

3-gewonden-en-ravage-bij-ongeval-op-koolmijnlaan

3 gewonden en ravage bij ongeval op Koolmijnlaan

Rond kwart voor 8 vanmorgen is in de Koolmijnlaan een auto uit de bocht gevlogen. Daarbij werd een ware ravage aangericht. In de auto vielen drie gewonden, hun toestand valt al bij al nog mee, ze zijn met de ziekenwagen afgevoerd. De auto had omheiningen geramd, voortuinen vernield en de voorkant van vijf woningen beschadigd. Daarbij sneuvelden onder meer vensters en brievenbussen. Een geparkeerde auto werd zwaar beschadigd en een elektriciteitskast vernield. De brokstukken vlogen zelfs tot op de daken, waar dakpannen werden geraakt. De brandweer had de handen vol om alles op te ruimen en vensters dicht te timmeren. Infrax kwam ter plaatse om de elektriciteit te herstellen. (foto's Eric Lefèbvre)

de-kijk-van-richie-185

De kijk van Richie

Romantiek in het donker ...

doorprikt-geen-paniek-wel-bezorgdheid

DOORPRIKT: geen paniek, wel bezorgdheid

Na de dramatische gebeurtenissen van donderdag is een onveiligheidsgevoel ontstaan bij een aantal buurtbewoners van het Sint-Franciskusziekenhuis. Begrijpelijk en menselijk. Maar hoe erg de feiten ook zijn, ze mogen niet de aanzet zijn tot paniek. Integendeel, we mogen ons gelukkig prijzen met het feit dat het Sint-Franciskusziekenhuis een eigen PAAZ-afdeling gestart is. Zo kunnen mensen uit de streek dicht bij huis een gepaste opvang krijgen. En het risico is groot dat in deze tijd van (…) Lees het hele bericht

geweldenaar-was-niet-aan-proefstuk-toe

Geweldenaar was niet aan proefstuk toe

Volgens advocate Eylem Turan, die de 45-jarige man uit Houthalen-Helchteren verdedigt die donderdag een bloedbad en ravavage aanrichtte in Heusden-Zolder, heeft haar cliënt geen verklaring voor zijn daden. Volgens de advocate is hij bereid zijn straf te ondergaan. De man heeft ondertussen een dode en meerdere gewonden en een gigantische materiële schade op zijn geweten. Zijn advocate heeft met hem kunnen spreken en zegt dat hij - veel te laat - spijt heeft van zijn daden. "Hij ziet nog (…) Lees het hele bericht

venie-gun-we-tappeseren

Venie gûn we tappeseren?

Als je in Heusden-Zolder nieuw behang tegen de muur wil hangen, dan kan je gaan behangen, maar hier zul je eerder moeten tappeseren, vindt Eric Lefèbvre.

vandaag-gezien-12-februari-2016

Vandaag gezien

Hazelaars, krulhazelaars of wat ze katjes noemen in de volksmond, alles staat in bloei, het paste ook een beetje met de zonneschijn en de blauwe lucht van vandaag. (foto's Marcel Gybels)

ikra-wint-zijn-match

Ikra wint zijn match

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo 1-1 gelijk gespeeld bij Futsal KK Lummen. HZ Real Heusden verloor met 5-1 bij Bagatel Boxberg. In vierde provinciale A won Ikra Heusden met 6-7 bij Terrazza Lommel.

si-heusden-zolder-blijft-winnen-1

Si Heusden-Zolder blijft winnen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal blijft MFC SI Heusden-Zolder zijn uitstekende reeks na Nieuwjaar doortrekken. Nu won het met 4-5 bij ZVK Eisden-Dorp. UPDATE Het was een propagandawedstrijd voor het Limburgse zaalvoetbal: spanning, veel volk, sportief verloop en een verdiende overwinnaar. De eerste helft ging op en neer met een logische 1-1 bij de rust. Na de rust liep SI tot 1-3 uit, de Maaslanders keerden helamaal terug, ook al omdat de bezoekers twee tienmeters (…) Lees het hele bericht

valentijnsbrunch-de-winnaars-zijn

Valentijnsbrunch: de winnaars zijn ...

Dit zijn onze gelukkige winnaars die elkaar diep in de ogen kunnen kijken terwijl ze zondagmorgen van een romantische valentijnsbrunch genieten in Den Lavaar: Eddy Vlaminck en Marie-Josee Vermijl, Jan Gielissen en Katja Fransen, Annie Martens en Jean Lowie Beenders, Annemie Lijnen en Leon Ramakers en Maurits Luyck en Simone Hendrikx. Smakelijk en keep on loving ...

inbrekers-breken-2-kluizen-open

Inbrekers breken 2 kluizen open

Op de ambachtelijke industriezone Lange Beemden is afgelopen nacht ingebroken bij het bedrijf Lynen. De inbraak is vanmorgen opgemerkt. De dieven hadden twee grote kluizen opengebroken, maar het is niet duidelijk wat ze hebben buitgemaakt.

slachtoffer-geweldenaar-is-overleden

Slachtoffer geweldenaar is overleden

FLASH Eén van de slachtoffers die de dolle man gisterochtend in de Dennenweg maakte is overleden. UPDATE Het slachtoffer is een 54 jarige vrouw, zij was toevallig in het huis in de Dennenweg aanwezig waar ze als thuisverpleegster zorgde voor de mindervalide dochter. De man drong de woning binnen en sloeg zowel de thuisverpleegster als de dochter in elkaar, ook de 49-jarige dochter wordt nog altijd in coma gehouden. De moeder raakte minder (…) Lees het hele bericht

valentijnsbrunch-de-laatste-uren

Valentijnsbrunch: de laatste uren

Je hebt nog enkele uren tijd om deel te nemen aan onze Valentijnswedstrijd en kans te maken om je geliefde zondagmorgen mee te nemen naar een brunch in Den Lavaar. Om 17 uur gaat onze mailbox onherroepelijk dicht en later vandaag worden de winnaars bekendgemaakt.

dolgedraaide-man-zit-in-gevangenis

Dolgedraaide man zit in gevangenis

De man die gisteren in Berkenbos en op Lindeman bloed en vernieling zaaide, zit in de gevangenis van Hasselt. Hij is aangehouden met een hele waslijst aan beschuldigingen. De man, die eerder al in de cel zat wegens drugsfeiten, zal begin volgende week voor de raadkamer moeten verschijnen, die over zijn verdere aanhouding zal beslissen. Hij zal ongetwijfeld ook onderzocht worden door een gerechtspsychiater.

programma-moedertaaldag-raakt-gevuld

Programma Moedertaaldag raakt gevuld

De 'Dag van de Moedertaal' begint nu helemaal gestalte te krijgen. Zoals bekend heeft die plaats op zaterdag 27 februari in de ronde zaal van Rode Kruisopvangcentrum De Bark. Het wordt een mix van aanstormend en gevestigd talent in allerlei talen. Om 15 uur start de voorstelling van de kinderen met bijvoorbeeld jongedame en haar dwarsfluit, een swingende rap, twee zusjes met zangkriebels... Vanaf 19.00 uur is het de beurt aan de volwassenen. Daar kan het publiek onder meer genieten van (…) Lees het hele bericht

toestand-twee-vrouwen-nog-zorgwekkend

Toestand twee vrouwen nog zorgwekkend

De toestand van twee vrouwen die vanmorgen door een psychiatrische patiënt zwaar zijn toegetakeld in de Dennenweg, is nog altijd zorgwekkend. De vrouwen werden lelijk toegetakeld, maar gelukkig kon de lichtgewonde moeder alarm slaan. De politie kwam ter plaatse en slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht.

gut-mer-es-euver-da-poaike

Gût mèr es euver da poaike

Bart Claes blijft in de sfeer van de trage wegen en vraagt zich af of de mensen het woord 'poaike' nog kennen. Het is het dialect voor paadje.

boom-is-geveld

Boom is geveld

Het was duidelijk geen overbodige maatregel om de Stationsstraat vandaag een aantal uren af te sluiten om een boom te vellen. (foto Tony Lespoix)

inbrekers-stelen-kassa-en-wijn

Inbrekers stelen kassa en wijn

In de Guido Gezellelaan zijn inbrekers binnengedrongen in een horecazaak. Ze verschaften zich een toegang via het schuifraam aan de achterzijde. Ze gingen aan de haal met de kassa en een aantal flessen wijn. Achter de toog hadden ze alles overhoop gehaald.

3-auto-s-botsen-in-boekt

3 auto's botsen in Boekt

Gisteravond zijn in de Onze Lieve Vrouwstraat drie auto's gebotst. Eén licht gewonde moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

dolle-man-5-vrouwen-gewond-5-auto-s-beschadigd

Dolle man: 5 vrouwen gewond, 5 auto's beschadigd

Het parket heeft meer informatie verspreid over de gebeurtenissen van vanmorgen. Het gaat om een man van 45 die uit de PAAZ-afdeling (Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis) van het Sint-Franciskusziekenhuis wegvluchtte, kort na zijn opname. De man was eerst een woning in de Dennenweg binnengedrongen, van daaruit kwam de eerste noodoproep van een vrouw van 77 die lichtgewond raakte door de geweldenaar. Haar mindervalide dochter van 49 en een andere vrouw (54) (…) Lees het hele bericht

win-een-valentijnsbrunch-in-den-lavaar-1

Win een Valentijnsbrunch in Den Lavaar

Te oordelen aan het aantal inzendingen voor onze Valentijnswedstrijd, zijn er ook n Heusden-Zolder heel wat mensen die het boek 'Vijftig tinten grijs hebben gelezen'. Zondagmorgen zal het in ieder geval niet grijs, maar kleurrijk zijn tijdens de Valentijnsbrunch in Den Lavaar. Wil je erbij zijn, dan kun je nog altijd het antwoord op de wedstrijdvraag mailen: redactie[!]heusden-zolder.eu. Met je adres en de naam van beiden.

morgen-prinsenbal-bij-de-slamridders

Morgen prinsenbal bij De Slamridders

Zaterdag trekt dus de 37ste stoet der Slamridders door de Heusdense straten. Maar vrijdagavond is het ook al carnavalsfeest in Ons Huis. Dan organiseren De Slamridders hun prinsenbal. Het begint om 20u11 en de ambiance wordt verzorgd door discobar Flashback met dj's Jo en Shana. De toegang is gratis. Er worden carnavalsgroepen uit verschillende streken verwacht, maar ook alle deelnemers aan de stoet want die komen hun volgnummer afhalen. Prins Christoff I en jeugdprinses Amber I (foto) zullen alvast een stevige proloog voor hun hoogtepunt van zaterdag beleven.

dader-is-gearresteerd

Dader is gearresteerd

FLASH De dader van de gewelddadige feiten vanmorgen in Heusden-Zolder is gearresteerd, dat heeft het parket zojuist laten weten. Het parket zegt wel dat momenteel nog een grondig onderzoek gevoerd wordt en dat voorlopig niet meer details kunnen vrijgegeven worden. UPDATE Feit is dat de man zeker op drie plaatsen zwaar toesloeg: In een huis in de Dennenweg sloeg hij de bewoners met een knuppel in elkaar, ze raakten zeer zwaar gewond. Later drong hij een bedrijf in de Mijnwerkerslaan binnen, daar bedreigde hij een aanwezige met een mes. Hij eistte de autosleutels en ging er met een wagen vandoor. Met die auto botste hij in de Kolderstraat, op de grens met Houthalen, met een andere auto, waarin een vrouw zwaar gewond werd. De politie kon hem nadien oppakken.

dolle-man-veroorzaakt-3-zwaargewonden

Dolle man veroorzaakt 3 zwaargewonden

Een razende man heeft vanmorgen Berkenbos en de Lindeman in de ban gehouden. Hij was vanmorgen vroeg binnengedrongen in een woning in de Dennenweg (foto) en had daar met een knuppel drie bewoners neergeslagen. Daarna sloeg hij op de vlucht. De bewoners zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, de twee zouden er erg aan toe zijn. De man is een eind verderop een bedrijf binnengedrongen, daar dreigde hij met een mes en ging er met auto vandoor. Hij reed daarbij als een razende (…) Lees het hele bericht

wie-raant-en-bratst-is-alted-weg

Wie raant en bratst is altêd weg

Ne raner is een oud Heusdens woord, het werd gebruikt voor een bratser, iemand die veel weg is, 't hoeft niet altijd op café te zijn, ne raner kan ook veel langs de straat lopen bijvoorbeeld.

goede-start-voor-moed-en-volharding

Goede start voor Moed en Volharding

In de eerste voorronde van het toestelturnen meisjes op het B-niveau deden de turnsters van Moed en Volharding het goed. Kaat Geusens haalde in categorie B13 een tweede plaats, in B16+ werden Laura Achten en Jolien Achten derde en achtste. In de categorie B14-15 strandde Laura Vanmullem op de 13e plaats en Yana Krammerhoffer werd 26ste. Bij de jongsten (B10) was er brons voor Ziza Schreurs en Lyana Vanoevelen.

opnieuw-tickets-beschikbaar-voor-daan

Opnieuw tickets beschikbaar voor Daan

Vrijdag 12 februari treedt Daan op in Muze met zijn nieuwste programma 'The mess [#1]'. Van in het begin liep het storm voor dat concert, maar nu zijn opnieuw enkele tickets beschikbaar gekomen. Die kosten € 27, snel wezen is de boodschap. Reserveer hier.

vandaag-gezien-10-februari-2016

Vandaag gezien

Help, de aanhoudende regen maakt onze fotografen depressief. Ze worden wakker met regen, gaan slapen met buien en dromen 's nachts van een heuse zondvloed. Moet het dan nog verbazen dat ze overdag ook alleen nog maar regen in zijn verschillende verschijningsvormen kunnen fotograferen? (foto's Gust Ischen)

de-markt-bleef-grotendeels-droog

De markt bleef grotendeels droog

Met het rotweer van de afgelopen dagen en vanmorgen, zag het er niet goed uit voor de multiculturele markt. Maar de weergoden wilden blijkbaar wat inkopen gaan doen, want vanmiddag werd het droog en de marktkramers en bezoekers die wel opdaagden, werden zelfs enkele keren getrakteerd op wat zonnestralen. Zo werd het voor deze tijd van het jaar een vrij normale editie.

volgende-week-openbaar-onderzoek-carpool

Volgende week openbaar onderzoek carpool

Volgende week start het openbaar onderzoek voor de aanleg van een carpoolparking in een weide langs de Terlaemenlaan, tegenover afrit 27 van de E314. Dat onderzoek zal lopen van 18 februari tot 19 maart. Schepen van openbare werken Lode Schops heeft vandaag de nodige documenten ondertekend zodat de gele affiches kunnen worden uitgehangen. De parking zal later dit jaar aangelegd worden en krijgt een 50-tal plaatsen. Ze moet pendelaars uit de regio aanzetten om samen te rijden en het wildparkeren in de buurt van afrit 28 een halt toeroepen.

win-een-valentijnsbrunch-in-den-lavaar

Win een Valentijnsbrunch in Den Lavaar

Zondag is het Valentijn en wat is er heerlijker dan op die dag samen met je geliefde van een heerlijke brunch te genieten. Kwestie van genoeg energie op te doen voor de rest van de dag. In Den Lavaar kun je op zondag geregeld aanschuiven voor een uitgebreide brunch, en dus ook op Valentijn. 5 van onze lezers mogen er zondag met hun partner naartoe. Ze moeten ons dan wel voor vrijdag 17 uur het antwoord mailen op de vraag wie het erotisch boek 'Fifty shades of grey' heeft geschreven, waarop ook de gelijknamige film was gebaseerd. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je beide namen én adres.

schouwbrand-breidt-uit

Schouwbrand breidt uit

Het kille vochtige weer vergroot blijkbaar het risico op schouwbranden. De brandweer is de afgelopen uren al twee keer moeten uitrukken daarvoor. Afgelopen nacht heeft bij een woning in de Halstraat de schouwbrand zich zelfs uitgebreid. Het vuur woedde er ook onder het dak en zorgde voor behoorlijk wat schade. En vanmorgen was er ook brand in de schouw van woning met appartementen in de Voortstraat in Lummen. Daar bleef de toestand onder controle. Vanmorgen vroeg was ook nog een ploeg naar de E314 in Zonhoven uitgerukt voor een voertuigbrand.

werken-everselkiezel-starten-morgen

Werken Everselkiezel starten morgen

Er is voor de komende dagen enigszins een weersverbetering voorspeld. En dus gaat de aannemer morgen aan de slag om in de Everselkiezel de middengeleider aan te leggen. Dat betekent dat de straat vanaf donderdagmorgen zal afgesloten zijn en dat de omleidingen moeten gevolgd worden.

het-weer-wisselvallig-9

Het weer: wisselvallig

Tijdelijke drukstijgingen zorgen voor een droger intermezzo, maar nadien nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Er wordt koele lucht aangevoerd en tijdens de nacht is er kans op nachtvorst. Na het weekend wordt het nog wat kouder.
Vandaag vallen er enkele buien bij een wisselende bewolking. Een enkele bui kan een winters karakter hebben. Maxima rond 6 of 7 graden en een koude wind.
Vannacht wordt het droog en koelt het flink af bij minima rond 2 graden. Aan de grond vriest het algemeen. (…) Lees het hele bericht

wie-spult-t-er-gjere-be-de-scheute

Wie spûlt t'er gjêre bè de scheute?

Tegenwoordig zie je het niet meer zoveel, maar Roger Vanbriel herinnert zich hoe de jongeren destijds veel aan 'scheut schieten' deden. Dat waren dan niet de scheuten van de één of andere plant die uitschoten, maar gewoon kinderen die aan het knikkeren waren.

middenstand-reikt-prijzen-eindejaarsactie-uit

Middenstand reikt prijzen eindejaarsactie uit

Niets dan lachende gezichten vanavond in restaurant Laurus want de Middenstandsraad reikte daar de prijzen uit van de eindejaarsactie . De trekking was vorige maand al gebeurd. Voorzitter Fernand Claes toonde zich tevreden over het verloop van de decemberactie, die voor de tweede keer in heel Heusden-Zolder was georganiseerd. Schepen van middenstand Nico Geraerts overhandigde de prijzen. Roger Braeken mocht de hoofdprijs mee naar Lummen nemen, 2500 euro in aankoopbonnen, (…) Lees het hele bericht

weer-teistert-voetbalclubs

Weer teistert voetbalclubs

Het rotweer is al weken een gesel voor de voetbalclubs. Ook deze week moeten clubs de trainingen - al zeker voor de jeugd - af gelasten omdat de terreinen onder water staan of helemaal vernield zouden worden. Bij Bolderberg is de jeugd vandaag dan maar de sporthal ingetrokken om daar toch wat te kunnen trainen. (foto Yves Maex)

dieven-viseren-huis-en-vrachtwagen

Dieven viseren huis en vrachtwagen

Een bewoonster van de Stationsstraat die de voorbije dagen in het ziekenhuis lag, ontdekte vanmorgen bij haar thuiskomst dat er was ingebroken in haar woning. De feiten dateren wellicht uit de voorbije dagen toen er in de buurt verschillende inbraken waren. In de Vlinderstraat was er een poging tot diefstal. Van een vrachtwagen die voor een woning stond, werden twee sloten geforceerd maar de daders konden niets buitmaken.

tunnel-onder-circuit-is-ondergelopen

Tunnel onder circuit is ondergelopen

De zware regenval blijft niet zonder gevolgen. Overal staan grote plassen en beken dreigen over te lopen. De tunnel onder Circuit Zolder is zelfs helemaal overstroomd, het water staat gelijk met het niveau van de weg. De toegang is afgesloten en wie persé binnen het circuit moet zijn, kan de toegang via Viversel gebruiken.

taalspetters-bezochten-het-berenhuis

'Taalspetters' bezochten Het Berenhuis

In de krokusvakantie organiseert de dienst Welzijn van de gemeente 'Taalspetters'. Drie dagen lang genieten kinderen van taal- en spelplezier. En ook hun ouders kunnen intussen alle geheimen van het spelen mee ontdekken. Vanochtend brachten ze een bezoek aan Het Berenhuis.

dj-marino-brengt-zijn-kennis-over

DJ Marino brengt zijn kennis over

DJ Marino (Vanrijckegem) geeft vanmiddag een workshop 'MIX-it' in de bib. Marino is nog maar 12, zit op het eerste jaar economie in het Sint-Franciscuscollege, maar is een erg beloftevolle dj. Hij was al actief in Muze, op trouwfeesten, party's, ... Vandaag brengt hij zijn vaardigheden over aan een grote sterk geïnteresseerde jongeren. Hij doet dat als een ervaren leerkracht, geeft tips en tricks, motiveert en corrigeert, ...samples, mixen, interactie met het Internet, ... het (…) Lees het hele bericht

kinderen-maken-koninklijke-attributen

Kinderen maken koninklijke attributen

Heel wat kinderen hebben vandaag kroontjes ontworpen en toverstafjes gemaakt tijdens 'Koninklijk Atelier,' een beeldend atelier in Muze. Die koninklijke attributen zullen nog goed van pas komen want deze week krijgt het cultuurcentrum heel wat prinselijk bezoek. Morgen 10 februari om 15 uur, speelt de familiefilm ‘De kleine prins’, gebaseerd op het bekende boek van Antoine de Saint-Exupéry. En op Valentijnsdag volgt de familievoorstelling ‘De koningin is verdwenen’ van Kopergietery voor iedereen vanaf 5 jaar. Tickets en meer info op www.muze.be
(foto's Kris Vandevenne)

donderdag-even-omrijden-in-stationsstraat

Donderdag even omrijden in Stationsstraat

Wie donderdagmorgen door de Stationsstraat rijdt, moet rekening houden met tijdelijke verkeershinder. Aan het huisnummer 28 moet een boom gekapt worden, het gaat om een redelijk hoge boom en daarom wordt de straat om 8u30 afgesloten. Het verkeer moet dan omrijden via Mommestraat, Molenstraat en Ringlaan. Als alles vlot verloopt, zijn boom, stronken en wortels in de vroege namiddag opgeruimd.

de-slamridders-klaar-voor-37ste-stoet

De Slamridders klaar voor 37ste stoet

De Slamridders leggen de laatste hand aan hun carnavalstoet die zaterdag door de straten van Heusden trekt. Het lijkt wel symbolisch want voor de 37ste editie van de stoet zijn ook 37 groepen ingeschreven. Het parcours is dit jaar vernieuwd, onder meer om de bewoners van Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen ook de kans te geven om mee te genieten. De stoet en reclamekaravaan worden vanaf 12 uur gevormd op het Koning (…) Lees het hele bericht

moe-gudde-ge-hinne-be-de-hinnen

Moe gûdde gè hinne bè de hinnen?

'Moe gûdde gè hinne?' vraagt Eric Lefèbvre ons, en hij bedoelt uiteraard 'Waar ga je naartoe?' Trouwens als je er een 'n' achterzet, dan heb je hinnen, kippen dus, al dan niet zonder kop, maar 's nachts slapen ze in hun hinnenkoot.

elke-medaille-heeft-twee-kanten

Elke medaille heeft twee kanten ...

Regen en wind, kortom rotweer. Veel mensen zeuren en klagen, anderen zien er een mogelijkheid tot creativiteit in. Zo ging Marcel Gybels aan de slag met de regendruppels, verschillende soorten glas en een macrolens. Het resultaat is heel apart.

werken-everselkiezel-nog-niet-gestart

Werken Everselkiezel nog niet gestart

De werkzaamheden aan de Everselkiezel zijn vandaag nog niet van start gegaan. Het was nochtans gepland dat vanaf vandaag de straat ongeveer een maand zou afgesloten zou zijn, zodat de middengeleider met oversteekplaats tussen het bos en de school kon aangelegd worden. Maar wellicht is met het voorspelde stormweer geen risico genomen. De nadar met de omleidingsaanduidingen zijn dan ook langs de weg blijven staan.

sint-baaf-krijgt-zijn-opknapbeurt

Sint-Baaf krijgt zijn opknapbeurt

In Sint-Baaf in Eversel is de jaarlijkse werkweek van start gegaan. Alle verenigingen steken een handje toe om herstellingen uit te voeren en te verven. Maria en Gustaaf Vandebroeck, zus en broer van 80 en 84 jaar oud, zijn daarbij al jarenlang vaste medewerkers. Maar ook het hele jaar door zetten ze zich voor de parochie in. De leeftijd lijkt daarbij geen vat op hen te hebben. (foto Rita Vanhove)

vandaag-gezien-8-februari-2016

Vandaag gezien

't Is krokusvakantie en dus is het ook maar logisch dat de krokussen gaan bloeien. Ook al is 't nog vroeg op het jaar. (foto Jan Leijskens)

david-la-mela-neemt-in-fubula-op-sleeptouw

David La Mela neemt In Fubula op sleeptouw

In het Muzecafé mocht de huisdrummer David La Mela van het Muze Jazz Orchestra er zelf eens een lap op geven met zijn eigen kwartet In Fubula. Het werd dus een opzwepende fusionjazz set met het betere blaaswerk van Jorre Reynders, opvallende gitaarsolos van Timothy Pedone, afgewisseld met melodieuse riffs van pianist Enzo Ricciulli. Bassist Justin van Uum rolde als het ware een perfect bastapijt uit voor de solisten. Toen de jamsession eraan kwam, haalde onder meer Carlo Nardozza zijn trompet boven en was het hek helemaal van de dam. (meer foto's van Ria De Clerck)

kwb-zoekt-gevolgen-klimaatopwarming

KWB zoekt gevolgen klimaatopwarming

Ook in Eversel maken ze zich zorgen over de klimaatverandering. Dus organiseerde de KWB een zogenaamde klimaatwandeling waaraan een 20 KWB-ers met partner deelnamen. Onderweg toonde de gids enkele concrete voorbeelden die het resultaat zijn van de langzame opwarming van het klimaat. Bij een tussendoor kon iedereen een kom soep nuttigen, kwestie van ook de inwendige mens op te warmen. (foto's Rudi Rykers)

bouwaanvraag-voor-48-woningen-loopt

Bouwaanvraag voor 48 woningen loopt

Er komt schot in het bouwproject dat op de plaats van de vroeger lagere school in de Kapelstraat moet komen. De firma Cordeel heeft momenteel haar bouwvergunningsaanvraag lopen. Die gaat in de eerste plaats over de afbraak van de schoolgebouwen. In de plaats komen 36 appartementen en 12 studio's voor mensen met een beperking. Daarnaast is ook winkelruimte voorzien en een ondergrondse parkeergarage. Eind van de maand is het openbaar onderzoek afgelopen en dan kan het schepencollege de bouwvergunning afleveren.

uec-vraagt-strenge-straffen-in-zaak-vdd

UEC vraagt strenge straffen in zaak VDD

De zaak met de 'mechanische doping' in de fiets van Femke Van den Driessche, die vorig weekend tijdens het WK veldrijden in Heusden-Zolder aan het licht kwam, blijft nasidderen. Vanavond heeft de Europese Wielerbond (UEC) gevraagd dat er strenge sancties genomen worden tegen de schuldigen in de zaak. "Gezien de grote schade die de zaak de wielersport in het algemeen en de Europese wielersport in het bijzonder heeft berokkend, moet er snel maar krachtig worden opgetreden door (…) Lees het hele bericht

lut-mich-nie-in-perdel

Lût mich nie in perdèl

Theo Hayen stuurde ook nog een leuke over een man die zijn vrouw vraagt om hem niet in de steek te laten: Vromes, lût mich toch nie in perdèl ...

verlies-voor-bolderberg-2

Verlies voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg op verplaatsing bij Stal Sport verloren met 1-0.

statie-verliest-in-peer

Statie verliest in Peer

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft Statie Zolder met 1-0 verloren bij Peer SV.

dubbel-viergeslacht-in-eversel

Dubbel viergeslacht in Eversel

In Eversel gaan ze prat op een dubbel viergeslacht. Overgrootmoeder is Margriet Lucas, 88 jaar. Haar dochter is de 51-jarige Conny Schepers, kleindochters zijn Tamara (29) en Tatjana (27) Leurs en de achterkleindochters Nona (6 maanden en dochtertje van Tamara) en Lilly-Louise (3 maanden en dochtertje van Tatjana).

dieven-stelen-computer

Dieven stelen computer

In de Struikenstraat hebben bewoners gisteravond de inbraak in hun huis ontdekt. De dieven kwamen vermoedelijk binnen via de keukendeur of het keukenraam. Ze gingen aan de haal met een computer en nog enkele andere spullen

familie-vanhoudt-domineert-heusdense-cross

Familie Vanhoudt domineert Heusdense cross

Vanmiddag werd rond het Speelhuisje in Ubbersel de eerste Grote Prijs van Heusden cyclocross gereden, een ludieke organisatie van de Handelaars Heusden Dorp. Het was opgevat als een herkansing voor het wereldkampioenschap maar Van Aert, Nys en Van der Poel moesten verstek geven wegens Superprestigeverplichtingen. Verschillende handelaars trokken dan maar zelf de wielerplunje aan en ook burgemeester Mario Borremans wilde zijn podiumervaring van vorige week nog wel eens opnieuw (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-7-februari-2016

Vandaag gezien

Lente in de lucht, letterlijk en figuurlijk tortelduifjes de het voelen kriebelen en een bijdrage willen leveren aan de instandhouding van de wereldduivenbevolking. (foto Marcel Gybels) -update De Turkse tortel kan zich trouwens het hele jaar door voortplanten, alleen bij extreem winterweer, is de zin even weg. En na een paar maanden zijn de jongen alweer klaar voor een volgend nageslacht. Volgens Pierre Rutten staat de Turkse tortel dan ook aan de top qua voortplanting.

gestrand-op-de-vierde-plaats

Gestrand op de vierde plaats

Op de12 uren van Bathurst in Australië zijn Laurens Vanthoor en zijn ploegmaats Marcus Winkelhock en Alex Davison net niet op het podium geraakt, ze werden in hun Audi vierde in dezelfde ronde (297) als de winnaars Vangisbergen-Parente-Webb in een Mc Laren. Frustrerend misschien dat ze op 7 seconden van de derde (Kane-Smith-Bell in een Bentley) bleven steken, maar ze hebben daarvoor wel een spetterende inhaalrace gedaan.

vanthoor-en-co-rukken-op

Vanthoor en co rukken op

Vanthoor en co hebben een stevige inhaalrace ingezet, de ene voorligger na de andere moest eraan geloven en met nog 6,5 uren voor de boeg hadden ze zich op een 6de plaats genesteld, met een ronde minder dan de leiders.

een-gelukkig-apenjaar

Een gelukkig apenjaar ...

Morgen 8 februari vieren de Chinezen hun Nieuwjaar. Ze zitten dan eigenlijk al in het jaar 4713 en dat is het jaar van de aap. En de apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Misschien kunnen we het nieuwe jaar vieren met een 49 of 73 bij één van de lokale Chinese restaurants ...

nipte-nederlaag-voor-heusden-a

Nipte nederlaag voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A een nipte nederlaag geleden tegen Union Leopoldsburg A: 69-70.

braken-es-nie-wa-ze-oppen-aner-dinke

Braken es nie wa ze oppen aner dinke

Bij het woord braken denken de meeste mensen meteen aan overgeven. Maar niet zo in het dialect zoals Fernand Gielen ons bezorgde. Als er morgenvroeg bij de bakker teveel volk staat, zijn er altijd wel bij die willen 'veur braken', dat zijn er dan die hun beurt niet kunnen afwachten. Zo ken je misschien ook wel een braker, dat is geen kotser, maar zo werden we als kind al eens genoemd als we bij het spelen nogal fel tekeer gingen.

vanthoor-aan-de-slag-in-australie

Vanthoor aan de slag in Australië

Laurens Vanthoor rijdt dit weekend aan de andere kant van de aardbol, de 12 uren van het Australische Bathurst. Zoals steeds rijdt hij in een Audi R8 LMS van het Phoenix Team samen met Markus Winkelhock en Alex Davison. In de kwalificaties liep het niet naar wens voor het team, en na een uur rijden ze op de 13de plaats.

rp-products-wint

RP Products wint

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products vandaag Kotem VV verslagen met 1-0.

overlast-door-afval-en-papier

Overlast door afval en papier

Vandaag was er opnieuw een zwerfvuilplaag in Heusden-Zolder. Op de brug in De Drij Dreven, niet ver waar eergisteren de zakken met wietafval gevonden zijn, lagen opnieuw verschillende zakken met afval verspreid, enkele zijn zelfs plat gereden. Maar op het eerste gezicht had het deze keer niets met drugs te maken. In Heusden zorgde de papierslag dan weer voor overlast. In de buurt van het Koning Boudewijnplein, waar de containers staan, werden tuinen, opritten en percelen overspoeld door (…) Lees het hele bericht

alaaf-in-de-schansstraat

Alaaf in de Schansstraat

De leerlingen van De Schans maakten er een prachtig carnavalsfeest van, met zang en dans, ... kortom een complete show. Ze hadden zich daarbij gepast uitgedost en de leerkrachten ... moesten duidelijk niet onderdoen. (foto's Robrecht Clabots)

het-weer-veel-wind-1

Het weer: veel wind!

Een omvangrijke depressie nabij Schotland is weerbepalend voor onze streken. Het wordt de volgende dagen erg wisselvallig met geregeld regen of buien en er komt vooral veel wind te staan.
Vandaag is het droog bij maxima rond 12 graden. De wolkenvelden maken vooral na de middag plaats voor de zon. Er staat een strakke wind met rukwinden tot 60 km/u.
Morgen verlaat regen in de ochtend onze regio. Nadien zijn er enkele opklaringen, maar die worden later afgewisseld door lokale buien. (…) Lees het hele bericht

alaaf-in-heusden

Alaaf in Heusden

In lagere school De Brug in Heusden-Centrum hebben ze een hele week opgebouwd rond carnaval. Het begon op dinsdag met een gekke harendag, op woensdag was er gekke schoenendag, op donderdag volgde gekke hoedendag om op vrijdag de apotheose te beleven met gekke klerendag. (foto's Inge Vreys)

muur-tegen-pesten-in-t-molenholleke

Muur tegen pesten in 't Molenholleke

Tijdens de ‘Week tegen het Pesten’ deden de leerlingen van 't Molenholleke niet alleen 'the move tegen pesten', op pluimendag deelden ze complimentjes uit en ze bouwden samen een muur tegen pesten.

eerste-fotoboek-van-wk-veldrijden-is-klaar

Eerste fotoboek van WK veldrijden is klaar

Minder dan een week na het afsluiten van de wereldkampioenschappen veldrijden in Heusden-Zolder is het eerste fotoboek al van de persen gerold. 'Terugblik WK Cyclocross 2016' is vanaf morgen te koop. Een team van 4 fotografen Peter Deconinck, Noemi Monu, Kristof Van Accom en Tim Van Wichelen hebben hun foto's van de Belgische deelnemers, de winnaars en topfavorieten samengebracht en journalist Nico Dick zorgde voor de teksten. Het boek bevat 240 pagina's met 299 foto's en kost € 27,95. Het is onder meer te koop via deze webshop.

de-kijk-van-richie-184

De kijk van Richie

Gelukkig is het dezer dagen geen weer om een hond door te jagen ...

si-verslaat-borgerhout

SI verslaat Borgerhout

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder Sporting Borgerhout verslagen met 8-3. UPDATE Een hardwerkende thuisploeg hield de 3 punten verdiend thuis, maar anderzijds was voor de goed spelende en sportieve bezoekers de nederlaag dan weer overdreven. Zeker in de laatste vijf minuten maakte SI het helemaal af. Met een 9 op 9 na de winterstop staat het mooi bovenaan in het klassement.

gedumpte-zakken-met-resten-van-wietplantage

Gedumpte zakken met resten van wietplantage

De afvalzakken die eergisteren gevonden zijn aan de kruising Vrunstraat-De Drij Dreven, bleken niet zo maar 'onschuldig' gedumpt huishoudelijk afval te bevatten. Er zaten resten van een wietplantage in. Van waar die afkomstig zijn, is niet duidelijk. De politie is met een onderzoek gestart. Ook elders in Limburg zijn gelijkaardige vondsten gedaan.

il-tartufo-wint

Il Tartufo wint

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden vrijdagavond ZVK Zonhoven verslagen met 4-1. In de vierde provinciale A won Ikra Heusden van BC Kartal Ham met 6-3.

es-ne-buil-ne-zak-of-nen-nol

Es ne buil ne zak of nen nöl?

Als je iets wilt verpakken of ergens instoppen, dan is een plastic of papieren zak erg handig, maar het is nog makkelijker om over 'ne buil' te spreken, vindt Jan Remen. Trouwens, dat is dan geen buil op je hoofd, want dat is dan weer 'nen nôl op oere kop'.

alaaf-in-berkenbos-1

Alaaf in Berkenbos

In de lagere school van Berkenbos maakten ze van het carnavalsfeest een gezellige dag op school zelf. Geen stoet maar allerlei spelletjes en creativiteit, er werd gezongen, gedanst, de kinderen speelden toneel of maakten een masker. En natuurlijk, ze kwamen verkleed: als Spongebob, tante nonneke, een prinses, agent of ... En er moest niet geleerd worden, alleen maar gefeest. (foto's Rita Ramakers)

in-fabula-focust-op-riciulli-en-pedone

In Fabula focust op Riciulli en Pedone

Drummer David La Mela van het MJO is de inspirator voor het kwintet In Fabula dat in 2014 werd opgericht rondom de composities van Enzo Ricciulli en Timothy Pedone. Daarbij vermengen zich traditie en de sfeer van avant-garde. De andere muzikanten zijn pianist Enzo Ricciulli, gitarist Timothy Pedone, saxofonist en dwarsfluitspeler Jorre Reynders en bassist Justin van Uum. Samen geven ze nu zondag om 20 uur een gratis concert in het Muzecafé met achteraf een jamsessie. (foto Ria De Clerck)

meisjes-van-mfc-spelen-tegen-genk

Meisjes van MFC spelen tegen Genk

In het zaalvoetbal gaat de aandacht altijd naar de mannenploegen, maar bij MFC SI Heusden-Zolder hebben ze ook een meisjesploeg. Dit seizoen hebben die een voltallig team dat telkens weer keihard traint. Nu zondag om 18 uur spelen de meisjes in sporthal Olympia een vriendschappelijke wedstrijd tegen de meiden van Genk. Geef toe, je ziet Genk niet elke week in Heusden-Zolder aantreden ... Een gelegenheid om de plaatselijke meisjes een hart onder de riem te steken.

inbraak-in-boekterheide

Inbraak in Boekterheide

Vanmorgen is in de Boekterheide een inbraak vastgesteld. De indringers hadden om binnen te geraken een venster aan de achtergevel geforceerd.

alaaf-in-lindeman

Alaaf in Lindeman

Op de speelplaats van De Linde werd gedanst en gezongen, de leerlingen, die massaal verkleed naar school waren gekomen, zetten zelfs een heuse polonaise in om carnaval te vieren. (foto's Peter Vanhamel)

alaaf-in-viversel

Alaaf in Viversel

De leerlingen van de Sint Jan Berchmansschool hielden zoals ieder jaar hun carnavalsstoet door de straten van Viversel. Deze foto's zijn wellicht voor de voorlaatste keer genomen vanop de oude Westlaanbrug, langs het kanaal ging het verder door de straten van het dorp. (foto's Lode Beylemans)

alaaf-in-eversel

Alaaf in Eversel

De kinderen van De Springplank trokken vandaag door de straten van Eversel. Blikvanger daarbij was een echte carnavalswagen waarop de 5-jarige kleuters mochten plaatsnemen. De kinderen van de lagere school hadden zich allemaal prachtig uitgedost en maakten er een leuke stoet van. (foto's Jan Aerts)

alaaf-in-ubbersel

Alaaf in Ubbersel

Feest in het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel waar de kleuters van juffrouw Esmeralda verkleed naar de klas kwamen, en veel lol beleefden.

2-genomineerden-voor-fair-trade-toffee

2 genomineerden voor Fair Trade Toffee

Heusden-Zolder telt dit jaar twee genomineerden voor de Fair Trade Toffee, waarmee de provincie Limburg initiatieven bekroont die een bijzondere bijdrage leveren aan het dagelijks gebruik van fair trade producten. Heusden-Zolder scoort daarbij traditiegetrouw goed. El Parachutero in de Kapelstraat is genomineerd. Dat is de ambachtelijke bakkerij van Johan Snyders en Marie Soors, gespecialiseerd in hartige en zoete broodjes (…) Lees het hele bericht

papier-in-heusden-vanavond-buitenzetten

Papier in Heusden vanavond buitenzetten

Het is morgen de eerste zaterdag van de maand en dus wordt in Heusden-Centrum het papier opgehaald. Maar omdat het daar vorige maand flink in de soep draaide en een groot deel van het papier is blijven staan, even deze tip: volgens het gemeentelijk reglement moet je bij de ophaling van afvalstoffen (papier, plastiek, huishoudelijk afval, enz) dat buitenzetten tussen zonsondergang de avond voordien en 6 uur 's ochtends op de dag van de ophaling. Zet het papier in dit geval dus best vanavond buiten, zodat de Bolderbergse Kajoba-mensen alles kunnen meenemen als ze er morgenvroeg weer op tijd aan beginnen.

jeugdvoetbal-is-opnieuw-afgelast

Jeugdvoetbal is opnieuw afgelast

Er is opnieuw geen jeugdvoetbal dit weekend in Limburg. Dat heeft het provinciaal comité van de voetbalbond beslist, ook de reserven en de G-voetballers moeten de kleedkamers niet uitkomen. De reden is uiteraard opnieuw de zware regenval. Heel wat terreinen stonden afgelopen dagen onder water en daarop spelen is onmogelijk of zou zware schade aan de grasmat toebrengen.

noa-moodder-nie-beginne-zieveren-eh

Noa môodder nie beginne zieveren eh

Volgens Eddy Put weet een echte Heusdenaar dat er veel 'savée' verteld wordt. Anderen noemen dat 'ziever'. En as 't huul erg wjêrd, dan es't dikke ziever.

nu-ook-phishingmails-van-belgische-politie

Nu ook phishingmails van Belgische 'politie'

We hebben het hier al eerder gehad over Phishing-berichten. Daarmee probeerden oplichters via mail mensen in de val te lokken omdat ze zogenaamd in Nederland nog een verkeersboete hadden openstaan en via een incassobureau in Leeuwarden konden ze die boete alsnog betalen. Of het te maken heeft met de uitslag van het WK veldrijden, weten we niet, maar een dorpsgenoot kreeg nu een vergelijkbaar phishing-bericht in zijn box, maar deze keer van de Belgische federale politie in verband met een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-februari-2016

Vandaag gezien

Op de hoek van de Vrunstraat en De Drij Dreven, het landschap ligt er nog droeviger bij dan het weer. (foto Tony Lespoix) UPDATE Jean Jacobs, in wiens opruimgebied dit ligt, laat nog weten dat kort na de melding aan de dienst milieu van de gemeente, alles werd opgeruimd.

ook-beekbeemden-tegen-pesten

Ook Beekbeemden tegen pesten

Ook in Beekbeemden vinden ze pesten niet OK, daarom dansten en brulden kleuters, leerlingen en leerkrachten allemaal samen tijdens de 'Move'. Maar het blijft niet bij een symbolische actie, er wordt ook preventief gewerkt tegen pesten. In de 'balanskes' helpen de 5-jarigen de 4-jarigen, de oudste leerlingen helpen de kleuters en jongere leerlingen van de lagere school bij het eetmoment, er komen kinderen voorlezen in de kleuterklassen, de leden van het leerlingenparlement zijn (…) Lees het hele bericht

de-linde-danst-de-move-tegen-pesten

De Linde danst de 'Move tegen Pesten'

In De Linde stonden de activiteiten deze week helemaal in het teken van de 'Vlaamse week tegen pesten'. Vandaag zongen en dansten de leerlingen de 'Move tegen pesten' die ingezet werd door Ketnet. Het is de hoop om zo tot een fijne en warme school te komen. (foto's Peter Vanhamel)

politie-maakt-positieve-wk-balans-op

Politie maakt positieve WK-balans op

Nu het WK achter de rug is, heeft de politie ook de balans opgemaakt. Zoals vooraf aangekondigd, waren heel wat mensen en middelen ingezet om alles vlot te laten verlopen. Op de eerste plaats stonden veel manschappen op de strategische punten zodat de verkeersstroom naar en van het parcours vlot kon verlopen. Bij de toegangen en op het terrein opereerde de politie in secties van 6 tot 7 mensen onder wie een hondengeleider. De korpschef had gekozen voor die aanpak om te vermijden dat met de (…) Lees het hele bericht

1-op-4-zou-nog-slagen-voor-theoretisch-rijexamen

1 op 4 zou nog slagen voor theoretisch rijexamen

Het ziet er niet zo goed uit met de kennis van het verkeersreglement bij de autobestuurders in ons land, dat leidt DVV af uit zijn online wedstrijd voor 'Beste Chauffeur van België' waarvan de resultaten vanmiddag bij Promove zijn voorgesteld. Bij de 23.000 deelnemers - uit alle leeftijdscategorieën en alle landsdelen - behaalde 14 % niet de helft. Slechts 16 % van het totaal behaalde 8 op 10 en 2,3 % scoorde het maximum. Binnen de leeftijdscategorie 31-40 jaar werden de meeste deelnemers en ook de beste scores genoteerd. Oudere deelnemers scoren iets lager. Dominique Gossé van DVV stelt zich de vraag of er toch niet op tijd en stond een opfrissingscursus van de verkeersregels moet ingepland worden, te meer omdat die in de loop der jaren geregeld wijzigen

sam-claus-is-beste-chauffeur-van-belgie

Sam Claus is 'Beste Chauffeur van België

Sam Claus uit De Panne mag zich een jaar lang de 'beste chauffeur van België' noemen. Hij werd vanmiddag laureaat van de gelijknamige wedstrijd die verzekeringsmaatschappij DVV organiseerde samen met Promove bij Circuit Zolder. DVV zet al jaren in op verkeersveilig rijden en wou dat nu concreter maken met een wedstrijd. Een eerste selectie gebeurde via een online wedstrijd met 10 vragen rond het verkeersreglement. Daaraan namen 23.000 mensen deel, uit de 2 % deelnemers die (…) Lees het hele bericht

nog-weekje-wachten-op-heusdens-carnaval

Nog weekje wachten op Heusdens carnaval

De komende dagen barst het carnaval in alle hevigheid los maar in Heusden-Zolder komt het hoogtepunt er een weekend later aan. Op vrijdag 12 februari om 20u11 organiseren De Slamridders hun Prinsenbal in Ons Huis in Berkenbos. De groepen worden er dan ook verwacht om hun nummer af te halen voor de stoet. Die stoet volgt 's anderendaags, zaterdag 13 februari, met vertrek om 14u11 op het Koning Boudewijnplein, waar hij nadien ook weer wordt ontbonden. De stoet trekt over een nieuw parcours maar daarover volgende week meer. Om 17 uur volgt trouwens ook een snoepworp op het Sint-Willibrordusplein. Voor prins Christoff I (foto) en jeugdprinses Amber I vormt dat weekend zeker het hoogtepunt van hun ambtsperiode.

rolstoelgebruikers-kunnen-hulp-vragen

Rolstoelgebruikers kunnen hulp vragen

Exact drie jaar beschikt de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten aan de achterzijde van kasteel Meylandt over een rolstoellift. Dat maakt de academie voor iedereen toegankelijk, wat niet evident is voor een historisch gebouw. Maar af en toe waren er rolstoelgebruikers die problemen hadden om zelf de lift te bedienen. Daarom heeft de academie, in overleg met de GATAB, een sticker gemaakt en aangemaakt zodat het secretariaat kan gebeld worden om hulp.

zoe-ne-westereir-kan-ambetant-zen

Zoe ne wèstereir kan ambetant zèn

Simonne Maes kent links of rechts wel een wèstereir, dat is het Zolders voor iemand die niet kan stilzitten, en eigenlijk is dat niet in de zin van een bezige bij, maar wel iemand die je door zijn druk gedoe op de zenuwen kan werken.

volksvergadering-in-heusden

Volksvergadering in Heusden

Op dinsdag 16 februari om 20 uur organiseert de Dorpsraad Heusden een volksvergadering in de Harmoniezaal in de Kerkenblook. Op de agenda staan enkele belangrijke dossiers zoals de nakende bouw van de nieuwe jeugdlokalen aan Het Heem, de verhuizing van het Sint-Franciscuscollege campus Heusden, een stand van zaken van de stille wegen, ... Daarnaast is er ruimte voor vragen en voorstellen.

rechters-zagen-geen-procedurefouten

Rechters zagen geen procedurefouten

Vandaag kon het vonnis van de rechtbank over het drugsproces rond pizzabakker Gennaro Bartolomeo en 20 andere beklaagden worden ingekeken. Het vonnis beslaat 182 bladzijden. Het is daarin duidelijk dat de drie rechters de procedure-argumenten van de advocaten naast zich neer hebben gelegd. Zoals bekend hebben de advocaten van zowat alle beklaagden tijdens het proces geprobeerd om de strafvordering nietig te laten verklaren. Volgens hen waren bij het onderzoek fouten gemaakt zoals (…) Lees het hele bericht

het-weer-zacht-en-nat

Het weer: zacht en nat

Vochtige lucht van over het warme zeewater, wordt de volgende dagen over onze streken gestuurd. De temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar en regen en buien staan geregeld op het programma. Vanaf het weekend steekt de wind ook een tandje bij.
Vandaag na de middag komen er meer stapelwolken opzetten en volgen er vanuit het westen enkele buien, mogelijk met een winters karakter. Maxima rond 8 graden.
Donderdag is het betrokken en het gaat geruime tijd regenen. Er wordt wel (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-februari-2016

Vandaag gezien

Deze twee vogels zijn op wandel langs de Zandstraat. Zijn het ganzen? (foto Marcel Gybels) UPDATE Zowel Kristien Hustinx als Pierre Rutten laten ons weten dat het nijlganzen zijn. Kristien vindt de naam verwarrend want het gaat eigenlijk om een eendensoort. Pierre weet ook nog dat ze vroeger zijn ingevoerd als siervogel. In de jaren '60 van vorige eeuw zijn enkele vogels ontsnapt, ze hebben zich voortgeplant zodat ze nu vrij algemeen verspreid zijn in onze streken.

lezing-bij-glasexpo-in-de-mijlpaal

Lezing bij glasexpo in De Mijlpaal

De prachtige tentoonstelling Glass-Works heeft al heel wat kunstliefhebbers naar Galerij De Mijlpaal gelokt. De verschillende benaderingen en verschijningsvormen, en de confrontatie tussen moderne kunst en Romeins glas spreken velen aan. Nu zondag om 11 uur geeft Jeroen Maes (foto) - artistiek directeur van het GlazenHuis Lommel - een lezing onder de titel 'Borderline'. Op zondag 28 februari om 15 uur volgt de finissage met een klankperformance van Timo van Luijk.

handelaars-heusden-houden-eigen-wk-cyclocross

Handelaars Heusden houden eigen WK cyclocross

De handelaars van Heusden-Dorp geven gevolg aan onze oproep om de naamsbekendheid van Heusden-Zolder hoog te houden na het WK veldrijden. Ze zijn bovendien ook jaloers op de massa die in Bolderberg en Viversel op de been kwam afgelopen weekend, en dus organiseren ze nu zondag hun eigen WK cyclocross in Heusden-Dorp. Weliswaar zonder de UCI, maar met een volledig eigen organisatieteam: bescheiden, klein maar sportief. De prijzenpot bestaat een zak vol lekkers voor de jongerenreeks en de cava (…) Lees het hele bericht

iederien-kan-ter-be-zen-zulle

Iederien kan ter bè zên zûlle

Enkele lezers hebben getracht om Het Berenhuis en De Bark een handje te helpen voor de banner op Moedertaaldag en ze stuurden hun vertaling van 'Fijn dat je er bent'.
Monique Mechelmans: 'Sjiek da gé er zét!!'
Guy Lemmens: 'Vjié zen blij da ge der zet'
Rita Vanhove: 'Ich zen zoe blij datte gè ter kunt bè zen'.
De dialectjury trekt zich nu in conclaaf terug, om een oordeel te vellen. We houden u op de hoogte.

verlies-voor-la-baracca-en-real

Verlies voor La Baracca en Real

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman met 4-5 verloren van SPW Lanklaar. In de derde provinciale moest HZ Real Heusden-Zolder zich met 2-5 gewonnen geven tegen Futsal Lummen.

vandaag-gezien-2-februari-2016

Vandaag gezien

Regen, regen en nog eens regen en die vormt dan ook druppels aan de maretak en de bes van de maretak. (foto's Jan Leijskens)

79-jaar-cel-2-17-miljoen-boetes

79 jaar cel, 2,17 miljoen boetes

De echtgenote van Bartolomeo is veroordeeld tot drie jaar cel en 15.000 euro voor haar rol. Alles samen heeft de rechter 79 jaar en 8 maanden celstraf en 2,176 miljoen euro aan boetes opgelegd aan de verschillende beklaagden. Voor een aantal deelbeschuldigingen was er een vrijspraak, maar het is nog niet duidelijk welke en waarom. De advocaten hebben nog niet de kans gehad om het vonnis in te kijken. Doordat ze geen details of motivaties kennen, is het ook nog even afwachten op een beslissing om al dan niet in beroep te gaan.

pizzeria-mag-openblijven-maar-fortuin-kwijt

Pizzeria mag openblijven, maar fortuin kwijt

De pizzeria Da Gennaro in Bolderberg mag openblijven. Het federaal parket had tijdens het proces de verbeurdverklaring van het restaurant gevraagd omdat volgens haar de cocaïnetrafiek van daaruit geleid werd. Maar de rechtbank is daar niet op ingegaan. De rechtbank volgde ook het openbaar ministerie niet dat de onmiddellijke aanhouding van Gennaro Bartolomeo en Vezio De Passio had gevraagd. Beiden konden dus voorlopig naar huis gaan. Maar er zijn wel gigantische (…) Lees het hele bericht

12-jaar-cel-voor-pizzabakker-uit-bolderberg

12 jaar cel voor pizzabakker uit Bolderberg

FLASH Pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg moet 12 jaar de cel in en 30.000 euro boete betalen. Die straf heeft de correctionele rechtbank in Hasselt dinsdagnamiddag uitgesproken. Het parket had 15 jaar geëist. UPDATE  De rechters oordeelden dat Bartolomeo verantwoordelijk is voor de organisatie van cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. De Colombiaanse vrouw, die mee de handel organiseerde, moet 12 jaar de cel in. Een man medeplichtige uit Honduras, die nog op de vlucht is, kreeg 9 jaar cel. Boekhouder Vezio Di Passio, ook uit Bolderberg, is veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij misdaadgeld zou witgewassen hebben. Hij moet 60.000 euro boete betalen.

opnieuw-fikse-daling-van-de-werkloosheid

Opnieuw fikse daling van de werkloosheid

Eind januari telde Heusden-Zolder 1131 werklozen, dat zijn er 191 of 13,8 % minder dan een jaar geleden. Daarmee doet deze gemeente het zelfs nog een stuk beter dan Limburg (-8,7 %) dat op zijn beurt Vlaanderen (-2,8%) ver oversteeg. De verklaring heeft onder meer te maken met het feit dat heel wat ex-werknemers van Ford en de toeleveranciers weer aan de slag zijn geraakt, maar ook dat veel SWT-ers (bruggepensioneerden) uit de statistieken zijn verdwenen. In die zin is het ook duidelijk dat vooral de (…) Lees het hele bericht

leren-dammen-in-de-bib

Leren dammen in de bib

De bibliotheek organiseert een cursus dammen voor 6- tot 15-jarigen. Van 17 februari tot 8 juni geeft jeugdtrainer Janes De Vries 5 bijeenkomsten telkens van 15u30 tot 17 uur. In de lessen worden theorie en praktijk afgewisseld, tijdens de praktijkmomenten worden kleine competities gespeeld. De deelnemers krijgen achteraf een 'Van der Wal-diploma', erkend door de Koninklijke Nederlandse Dambond. Deelnemen is gratis, maar er moet vooraf ingeschreven worden, via bibliotheek[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90. Er zijn maximaal 15 plaatsen.

het-is-vandaag-lichtmis

Het is vandaag Lichtmis

Vandaag, 40 dagen na Kerstmis, is het Lichtmis. Volgens een oude traditie worden dan pannenkoeken gebakken. Naast een aantal religieuze symbolieken uit het Jodendom wordt dan ook de terugkeer van het licht gevierd, de dagen worden immers langer en de donker dagen zouden definitief achter de rug liggen. De ronde vorm van de pannenkoek zou dan ook symbool staan voor de zon. Smakelijk!

doorprikt-de-koppositie-vasthouden

DOORPRIKT: de koppositie vasthouden

De wereldkampioenschappen veldrijden zitten erop en the day after is het een beetje terugblikken met gemengde gevoelens. Enerzijds natuurlijk tevredenheid. De organisatie is goed verlopen, en ondanks het rotslechte weer was de opkomst zeer goed en zijn al bij al de verkeers- en parkeerproblemen binnen de perken gebleven. Bovendien zijn het razendspannende kampioenschapsraces geweest, met sportieve en onsportieve sensatie, en hebben de Belgen bovendien voor gloriemomenten gezorgd met 2 regenboogtruien en 5 (…) Lees het hele bericht

we-haan-krjee-ted-genoeg

We haân krjêe têd genoeg

In 't weekend wart zoe druk bè da wjêreldkampioenschap, da we krjêe den têd haân veur de rest van oos werk te doen. Krjêe is dus een synoniem voor nauwelijks.

weinig-dronken-bestuurders-tijdens-bob-acties

Weinig dronken bestuurders tijdens BOB-acties

De politie van Heusden-Zolder heeft tijdens de BOB-eindejaarscampagne 785 ademtesten afgenomen. 355 daarvan gebeurden tijdens de gewone diensturen overdag. 6 bestuurders (1,6%) hadden teveel gedronken. 35 betrokkenen in een ongeval met gewonden legden een ademtest af. Eén bestuurder blies positief. Van de 16 betrokkenen in een ongeval met stoffelijke schade blies ook één persoon positief. Voorts organiseerde de politie 4 controle-acties tijdens een weekendnacht. 379 bestuurders legden een blaastest af. 8 van hen (2%) hadden teveel op.

nog-tien-revuevoorstellingen-te-gaan

Nog tien revuevoorstellingen te gaan ...

't Heusdens Volksteater heeft dit weekend een succesvolle start van zijn revue 'Ooch da nog' achter de rug. Tussen nu en 21 februari staan nog 10 voorstellingen op de affiche. (foto Lowie Gielis)

lichte-stijging-faillissementen

Lichte stijging faillissementen

Vorige maand zijn in Limburg 62 bedrijven failliet gegaan, 5 of 8,7 % meer dan in januari 2015. Dat heeft Graydon Belgium berekend. In bijna heel Vlaanderen was er een stijging van de faillissementen, terwijl Brussel en Wallonië een forse daling kenden. Binnen Limburg zijn er ook grote verschillen, de rechtbank van koophandel in Hasselt sprak 56 % meer faillissementen uit, die in Tongeren deed er 23 % minder. Ook bedrijven uit Heusden-Zolder zagen zich in januari failliet verklaard. De horecazaak Chez Susan bvba uit de Beringersteenweg, autohandel Carscan bvba uit de Meylandtlaan en autohandel C-Belgium bvba uit de Laambroekstraat.

uci-vergaderde-vanmorgen-nog-in-heusden-zolder

UCI vergaderde vanmorgen nog in Heusden-Zolder

Enkele inwoners van Heusden-Zolder brengen traditiegetrouw een bezoek aan de wereldkampioenschappen wielrennen. Zij mogen in 2018 naar het Oostenrijkse Innsbruck voor het wereldkampioenschap op de weg. Dat hebben de kopstukken van de internationale wielerunie vanmorgen in Heusden-Zolder beslist, de UCI hield daar nog een bestuursvergadering. Voordien organiseerde Oostenrijk het WK in 1987 in Villach met Stephen Roche als winnaar en in Salzburg met Paolo Bettini als snelste. Dit jaar rijden de (…) Lees het hele bericht

organisatiehonger-van-koen-monu-is-niet-gestild

Organisatiehonger van Koen Monu is niet gestild

Koen Monu gaat uiteraard door met de organisatie van Wereldbekerwedstrijden cyclocross, maar wie zou denken dat hij na een slopend wereldkampioenschap verzadigd is, heeft het mis. Hij droomt nog altijd van de organisatie van een nieuw wereldkampioenschap veldrijden in Vlaanderen in de toekomst. Ondertussen is hij ook in het buitenland bezig met de organisatie van grote wedstrijden. Zo hoopt hij in Kroatië een WK veldrijden te kunnen organiseren. 'Het heeft een verslavend effect, maar een gezonde verslaving.'

64-000-wk-bezoekers-op-zondag

64.000 WK-bezoekers op zondag

The Day After ... de wereldkampioenschappen veldrijden maakt organisator Koen Monu een positieve balans op. Zaterdag waren er ondanks het rotweer 18 tot 20.000 bezoekers, wat volgens Monu de vergelijking met een goede Wereldbeker doorstaat. En zondag zijn er liefst 64.000 toeschouwers geteld. Ondanks die massale toeloop zijn er weinig verkeers- of parkeerproblemen geweest. Zondagvoormiddag is er wel bijgestuurd en moesten de bezoekers van de Westlaan worden weggehouden en (…) Lees het hele bericht

10-bestuurders-dronken-na-wk

10 bestuurders dronken na WK

Tijdens het WK veldrijden is stevig gedronken, en zaten heel wat bezoekers flink in de wind, dat was voor iedereen duidelijk. Maar in het verkeer was dat niet meteen te merken. De federale wegpolitie hield na afloop alcoholcontroles bij de automobilisten die via Viversel vertrokken. Van de 342 bestuurders die het ademtoestel kregen voorgehouden, hadden 10 te diep in het glas gekeken. Eén rijbewijs is meteen ingetrokken.