Archief oktober 2016

71-jarigen-verzamelden-in-berkenbos

71-jarigen verzamelden in Berkenbos

Meestal nemen jubilarissen één of andere 'ronde' leeftijd die op een 0 of een 5 eindigt om te verzamelen, maar in Berkenbos deden ze het anders, daar kwamen de 71-jarigen samen voor een reünie. En rond cijfer heeft duidelijk geen invloed op de gezelligheid. (foto Charly Verlinden)

cliff-rilly-met-breed-repertoire-op-nieuwe-cd

Cliff Rilly met breed repertoire op nieuwe CD

Ondanks het prachtige wandelweer was deze namiddag het Muzecafé stampvol gelopen voor de CD-voorstelling met optreden van Cliff Rilly. De vroegere zanger van The Drifters heeft op zijn 71ste zijn enthousiasme nog niet verloren. Samen met producer Rocco Di Turi maakte hij zijn nieuwe CD 'Cliff Rilly 2016' met daarop eigen werk maar ook eigen versies van nummers van Don Williams en Neil Diamond. Daarbij is ook jong talent uit de regio te horen zoals Alessio Di Turi en Belinda Daniëls. Een tip voor onder de kerstboom? Volgens de fans alleszins wel. (foto's Ria De Clerck)

vandaag-gezien-31-oktober-2016

Vandaag gezien

Op deze zachte herfstdag zette de zon de Bolderbergse natuur duidelijk 'in the picture'. Zelfs een ooievaar kwam mee genieten in de vijvers van Terlaemen. (foto's Roger Convents)

heusdense-sjotters-3-hal-sport

Heusdense Sjotters (3): Hal Sport

Hal Sport werd in 1956 opgericht onder impuls van André Ceyssens op een stuk grond dat zijn ouders gratis afstonden in Hal. Dat terrein doet trouwens nu nog altijd dienst. In de loop der jaren werd stilaan een hele infrastructuur uitgebouwd. In 1963-1964 bracht speler-trainer Lambert Nijs hen naar tweede provinciale. Maar een jaar later overleed de trainer plots, het ontredderde team degradeerde opnieuw. In de loop der jaren werd wat jo-jo gespeeld maar in 1992 volgde de promotie naar eerste (…) Lees het hele bericht

bovy-dieren-verhuizen-woensdag-naar-vzoc

Bovy-dieren verhuizen woensdag naar VZOC

De dieren op Domein Bovy - vooral geiten en pluimvee - verhuizen woensdag tijdelijk naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Dat is nodig om de medewerkers van het opvangcentrum de kans te geven om de weiden en dierenverblijven op Bovy weer in orde te brengen. De dieren zijn allemaal in goede conditie, hoewel zich voor sommige een dieet opdringt ... Na de winter keren de dieren terug naar hun vernieuwde verblijven op Bovy.

bart-schraepen-is-nederlands-kampioen

Bart Schraepen is Nederlands kampioen

Brasa Limburg uit Heusden-Zolder zakte dit weekend met een delegatie vechters en supporters naar Nijmegen af waar 460 deelnemers verzamelden voor het Nederlands Kampioenschap Braziliaans Jiu Jitsu. Ter herinnering: bij Braziliaans Jiu Jitsu mag er niet gestoten en getrapt worden. Het doel is de tegenstander naar de grond werken met een worp of takedown, op de grond onder controle te houden en hem tot opgave te dwingen door een klem of verwurging. Met 30 tot 40 deelnemers per klasse wachtte de (…) Lees het hele bericht

een-kandidaat-syrie-strijder-in-heusden-zolder

Eén kandidaat Syrië-strijder in Heusden-Zolder

Minister van binnenlandse zaken Jambon heeft sinds begin dit jaar van 15 mogelijke Syriëstrijders het paspoort ingetrokken. Het gaat om mannen en vrouwen die op het punt stonden naar de oorlog in Syrië te vertrekken, allemaal jongere mensen tussen 17 en 28. De veiligheidsdiensten houden ook nog meer dan 600 mensen verspreid over het hele land in de gaten, daarbij zitten er 167 waarvan het vermoeden bestaat dat ze kandidaat Syrië-strijder zijn. Bij hen een 15-tal Limburgers en op de lijst staat ook één inwoner van Heusden-Zolder, die extra aandacht krijgt van de veiligheidsdiensten.

stevige-jazz-van-wyatt-pierreux

Stevige jazz van Wyatt-Pierreux

In het podium van het Muzecafé speelden trompettist Marcus Wyatt en Ewout Pierreux (piano) samen met drie andere stevige muzikanten. Ze serveerden melodieuze partijen afgewisseld met pure freejazz, virtuoze vingervlugge pianostrokes op smaak gebracht met prachtige trompetklanken. Indrukwekkend was ook de ritmesectie. (foto's Frans Morawski)

moe-es-den-ted-van-t-peekeshoas

Moe es den têd van 't peekeshoas?

Vreuger joare woordt nen aë mins in 't peekeshoas gestoke. Loater verhuisde ze noa e rûsthoas. Mèr tegewoordig stûn ze opbe woachtlês veur e woonzorgcentrum.

bootjes-voor-mensenrechten-64

Bootjes voor Mensenrechten (64)

De familie Cauberghs trok naar de haven om een eigen vloot uit te sturen voor de mensenrechten. Zo verspreiden velen de boodschap van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens over de wereldzeeën. Vanaf morgen tot en met 20 november kan iedereen in de Brugstraat 14 genieten van de ‘Wall of Human Rights’ tijdens de tentoonstelling ‘Artikel 27’.

tijdelijke-brug-wordt-in-december-geplaatst

Tijdelijke brug wordt in december geplaatst

Als alles verloopt volgens de huidige planning dan zal de tijdelijke brug in Viversel in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 december over het Albertkanaal worden geschoven. De pijlers worden op dit moment afgewerkt en als het weer of technische tegenslagen geen roet in het eten strooien moet alles over een dikke maand afgerond zijn. Dan moet nog het wegdek op de brug komen en moeten de aansluitingen van de snelweg gemaakt worden, pas daarna kan de brug echt als omleiding gebruikt worden om de bestaande brug in twee fasen op te krikken. (foto Lode Beylemans)

win-een-luxe-cava-lunch-voor-twee

Win een luxe cava-lunch voor twee

Een smakelijke prijs deze week, Johan en Marie van El Parachutero ontvangen graag twee Internetgazet-lezers voor een luxe cava-lunch. Je moet dan wel voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp laten weten welk brood ze in september lanceerden op vraag van een brouwer. En ook hoeveel juiste inzendingen er zullen zijn.

in-de-kijker-broodatelier-el-parachutero

In de kijker: Broodatelier El Parachutero

Het artisanaal broodatelier El Parachutero in de Kapelstraat 24 is ondertussen 2 jaar open en heeft al een hele weg afgelegd. Alles wat Johan Snyders bakt, is gemaakt van biologisch geteeld graan, traag op de stenen van een watermolen gemalen. Sinds dit jaar gebruikt hij tarwe en rogge van de Herkenrodeboer, in Stevoort gemalen. "De boer en de molenaar kennen we persoonlijk. We weten dus dat aan het meel en de bloem niets wordt (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-oktober-2016

Vandaag gezien

Tussen de paddenstoelen kun je in onze contreien toch wel heel opmerkelijke soorten treffen. Zo vond Stefan Was de zwavelzwam aan de parking van het Helzoldstadion. 

hebad-speelt-voor-de-landstitel

Hebad speelt voor de landstitel

Hebad 1G heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eerste nationale. De laatste dag van de voorrondes had vandaag plaats in Kessel-Lo, thuis bij Dijlevallei. In de voormiddag won Hebad moeiteloos met 8-0 tegen Zwijndrecht. Op dat moment verloor rechtstreekse concurrent Dijlevalei met 5-3 tegen Pluimplukkers, en waren de playoffs binnen. Na de middag stonden Hebad en W&L tegenover elkaar om uit te maken wie op plaats 3 zou eindigen. Hebad moest winnen, maar ondanks een 4-2 voorsprong werd het (…) Lees het hele bericht

statie-zolder-de-sterkste-in-derby

Statie Zolder de sterkste in derby

Opnieuw een derby een vierde provinciale C waar Statie Zolder SK Heusden 06 op bezoek kreeg. Het werd 4-2 voor de thuisploeg. KVV Heusden-Zolder tenslotte won met 0-1 bij Lille.

bolderberg-wint-op-verplaatsing

Bolderberg wint op verplaatsing

In de derde provinciale A mocht Bolderberg FC vandaag juichen na een 0-1 winst bij Verbroedering Lommel.

anadol-verliest-ondanks-goals

Anadol verliest ondanks goals

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 3-4 verloren van Flandria Paal.

wtc-kwb-sint-baaf-huldigt-clubkampioenen

WTC KWB Sint-Baaf huldigt clubkampioenen

Bij wielertoeristenclub KWB Sint-Baaf Eversel werd het wielerseizoen afgesloten met een feestelijk onthaal bij Danny en Gilberte. Er was een attentie voor de clubkampioenen van dit seizoen: Maurice Kennes, André Frederix en Joske Dezwart. (foto Rita Vanhove)

heusdense-sjotters-2-sk-heusden

Heusdense Sjotters (2): SK Heusden

Een groot hoofdstuk in het boek Sjotters wordt ingenomen door SK Heusden, die club werd opgericht in 1936 en kende een rijke clubwerking met veel jeugdploegen en een veteranenploeg. Naast SK waren er in die periode ook nog Voort Sport en Patro SK, twee clubs die zich uiteindelijk ook bij 'den SK' aansloten. De foto boven is alleszins de oudst gekende en moet dateren van rond de oprichting. En als je hieronder de foto van de eerste ploeg uit 1980 bekijkt, zien we waar Fellaini en Witsel de (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-slaan-weer-toe

Everzwijnen slaan weer toe

Voor de tweede keer in korte tijd kregen de keurig onderhouden gazons van kasteeldomein Vogelsanck everzwijnen op bezoek. Ook nu weer woelden de dieren doorheen de grasmat en lieten een ware ravage achter.

makkelijke-zege-voor-vck-bolderberg

Makkelijke zege voor VCK Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-0 gewonnen van VC Camba Geel. De thuisploeg was deze keer, op Dries Berckmans na, compleet en zag Jasper Wouters debuteren. Geel kon alleen bij het begin van set 2 en 3 even weerwerk bieden maar moest voor de rest de wet van de sterkste ondergaan. Setstanden: 25-19, 25-20 en 25-20.

tweedeprovincialers-verliezen

Tweedeprovincialers verliezen

In de tweede provinciale van het basketbal verloor Heusden A met 85-57 bij Alken A. Zolder B verloor thuis met 54-67 tegen Sint-Truiden B. In derde A versloeg Heusden B Peer A met 60-51. Zolder C verloor met 86-58 bij Bacma Maaseik A. In vierde A verloor Zolder D nipt van Bree C: 49-48. In vierde B versloeg Heusden C Orly Hasselt B afgetekend met 88-69. De dames van Zolder versloegen Pelt B met 57-41.

zolder-a-kopje-onder-in-bilzen

Zolder A kopje onder in Bilzen

In de eerste provinciale van het basketbal staan ze bij KBBC Zolder A weer met beide voeten op de grond. De verplaatsing naar Bilzerse A leverde een 73-50 nederlaag op.

vaginamonologen-blijven-populair

Vaginamonologen blijven populair

Een nieuwe generatie toeschouwers en een nieuwe generatie vaginamonologen, ook voor deel op muziek deze keer met Nele Goossens, Sandrine en Slongsievanongs. En gisteravond flink gesmaakt in Muze. (foto Lenscollectief)

bootjes-voor-mensenrechten-63

Bootjes voor mensenrechten (63)

De Schildpaddenklas van De Linde duikt mee in zee voor de mensenrechten. Omdat ze geloven in gelijke rechten voor iedereen. De hele vloot foto’s is te zien tijdens Artikel 27 van 1 tot 20 november in Brugstraat 14 in Heusden-Zolder (BE). Je kunt alsnog een bootjesfoto sturen naar gerlinde.gilissen[!]pandora.be

t-was-griezelen-geblazen-in-bolderberg

't Was griezelen geblazen in Bolderberg

Heksen, tovenaars, gruwel en sadisten, verrassende effecten in het bos, vreselijke toestanden in een verlaten huis ... er zijn er in Bolderberg en omgeving een aantal die  minder rustig zullen geslapen hebben nadat ze aan de Halloweentocht van FC Bolderberg deelnamen. 't Was misschien niet echt, maar 't leek toch wel zo ... (meer foto's van Yves Maex)

vannacht-de-klok-terugdraaien

Vannacht de klok terugdraaien

Vannacht schakelen we weer over op de wintertijd. Dat wil zeggen dat we om 3 uur de klok terugdraaien naar 2 uur. Daardoor is het morgenvroeg was eerder licht, maar morgenavond sneller donker. Vannacht heb je verschillende mogelijkheden, of je feest een uurtje langer, of je slaapt een uurtje langer, de nachtwerkers zijn er helaas aan voor een uur langer werk ... (foto Marcel Gybels)

barbecue-veroorzaakt-co-vergiftiging

Barbecue veroorzaakt CO-vergiftiging

Afgelopen nacht hebben 3 mensen een CO-vergiftiging opgelopen in de Laamheidestraat. De hulpdiensten werden omstreeks 1 uur gealarmeerd omdat de bewoners van het huis zich niet goed voelden. Toen brandweer en ambulances ter plaatse kwamen, bleek het om drie slachtoffers te gaan. De bewoners hadden de gloeiende barbecue naar binnen gehaald en dat had een koolstofmonoxidevergiftiging veroorzaakt. De drie zijn naar het ziekenhuis in Genk afgevoerd, de brandweer heeft vervolgens de woning volledig (…) Lees het hele bericht

rp-products-en-wieze-boys-winnen

RP Products en Wieze Boys winnen

In het liefhebbersvoetbal heeft RP Products vandaag FC Tamara verslagen met 4-1. VK Wieze Boys A won op het veld van SV De Condé met 0-2. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 3-3 tegen Sporting Caetsbeek.

heusdense-sjotters-1-helzold

Heusdense Sjotters (1): Helzold

Vandaag en de komende dagen laten we u kennismaken met 'Sjotters', het jaarboek 2016 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden en de bijhorende tentoonstelling die nog tot en met 14 november loopt in de cafetaria van Hof Ter Bloemen. Wist je dat FC Helzold de eerste competitievoetbalclub van Heusden was. Opgericht in 1929, hierboven een ploegfoto uit 1938. De naam was een samentrekking van Helchteren en Zolder zoals de mijnconcessie heette. Eerst werd gespeeld op de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-oktober-2016

Vandaag gezien

Zullen we nog eens wat Bolderbergse herfstsfeer opsnuiven? (foto's Jan Leijskens)

het-weer-eerst-nog-rustig-en-zacht

Het weer: eerst nog rustig en zacht

Met de kern van een hogeluchtdrukgebied boven onze streken is de atmosfeer volledig in rust. Er is nauwelijks wind en de zon krijgt ruimte om door te breken. Het hogeluchtdrukgebied evacueert naar het oosten, waarbij in de tweede helft van de week koele, onstabiele en gestoorde lucht over onze streken kan doordringen met toenemende neerslagkansen en lagere temperaturen.
Vandaag is grijs en nevelig begonnen maar stilaan breekt de bewolking geleidelijk en krijgt de zon wat meer ruimte. De maxima (…) Lees het hele bericht

pieter-jan-vliegen-rijdt-morgen-ek

Pieter-Jan Vliegen rijdt morgen EK

In het Franse Pontchateau worden dit weekend de Europese kampioenschappen veldrijden gereden. En net als vorige week op de Wereldbeker in Valkenburg, maakt  Pieter-Jan Vliegen deel uit van de Belgische juniorenselectie. Vorig weekend kwam Pieter-Jan niet in het wedstrijdverhaal voor door pech, maar nu krijgt hij dus een mooie herkansing, al blijft het natuurlijk moeilijk op dat internationale niveau. De juniores rijden hun race morgen om 11 uur.

winst-voor-tartufo-en-berkenbos-1

Winst voor Tartufo en Berkenbos

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal verloor La Baracca Lindeman met 6-2 van Ait Dilsen. In de derde provinciale A heeft Ikra Heusden met 3-5 het onderspit moeten delven tegen ZVC Borussia Beringen. In derde D kraakte Il Tartufo Heusden De Okkernoten met 12-1. In vierde A won Berkenbos United met 3-7 bij Sealgroup Lommel S3.

de-kijk-van-richie-227

De kijk van Richie

De wintertijd komt eraan ...

cercle-ontslaat-vincent-euvrard

Cercle ontslaat Vincent Euvrard

Het gaat niet goed met al 'onze sjotters' want Cercle Brugge heeft trainer Vincent Euvrard ontslagen. Vrijdagavond verloor Cercle opnieuw in eerste klasse B, met 0-3 van Roeselare. En dat was voor het Brugse bestuur de druppel die de emmer deed overlopen. Voetbaltrainer is tegenwoordig een bijzonder onzekere job. Deze week kregen ook al de Limburgers Georges Leekens en Stijn Vreven de bons.

op-halloweentocht-met-de-grootouders

Op Halloweentocht met de grootouders

Veel sfeer vandaag in kleuterschool De Toverfluit. Grootouders mochten met hun kleinkind een boeiende wandeling in de schoolomgeving maken op een prachtig versierd parcours met opdrachten. Ook de buren hadden hun tuin mooi versierd en uiteraard waren veel kinderen én volwassenen verkleed. De halloweencakejes smaakten naar verluidt. (foto's Marleen Indestege)

veel-interesse-voor-boek-en-expo-over-sjotters

Veel interesse voor boek en expo over 'Sjotters'

Erg grote belangstelling vrijdagavond in Hof Ter Bloemen voor de vernissage van de tentoonstelling 'Sjotters' en het gelijknamige boek waarmee de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden dit najaar uitpakt. In de zaal ook heel wat ex-voetballers onder wie Paul Theunis, Jef Vandebroek en SK-trainer Jef Balette. De academische zitting werd opgeluisterd door accordeonspelers en er waren toespraken van onder meer Raymond Lambie, voorzitter van Heemkunde Limburg, en schepen van cultuur (…) Lees het hele bericht

vuurwerk-en-feest-voor-avt-kampioenen

Vuurwerk en feest voor AVT-kampioenen

Een stevig feestje vanavond bij atletiekvereniging AVT op De Veen. Daar werden de kampioenen van het afgelopen seizoen gevierd, het waren er meer dan 30 die in verschillende kampioenschappen op het podium mochten. Het begon vanavond met een sponsorloop op de piste. Daarna verzamelde iedereen op het terras voor een open-air-party. De eindejaarssfeer zat er stevig in met vuurkorven en een echt vuurwerk. Een muzikaal duo zorgde voor de sfeermuziek en de atleten konden samen met hun collega's (…) Lees het hele bericht

dewattman-op-de-sporen

Dewattman op de sporen

Stevige voorstelling in Muze, Dewattman van Kolonie MT en een schitterende Vic De Wachter. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-28-oktober-2016

Vandaag gezien

Horstad in Boekt is op dit moment één van de mooiste straten van Heusden-Zolder. De herfst heeft de bomen in een vurig rood kleed gehuld, alle voorbijgangers en buurtbewoners staan er bewonderend naar te kijken. Vrouwen die herfststukjes willen maken, komen er zich bevoorraden met rode bladeren. (foto's Marcel Gybels)

marginaal-zootje-aan-het-college-vandaag

Marginaal zootje aan het college vandaag

Ma Flodder had vandaag haar kinderen naar het Sint-Franciscuscollege gestuurd en daar kregen ze dan ook nog eens het gezelschap van de vrienden van Jimmy B. Daar leek het alleszins op. Het is een traditie dat de zesdejaars op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie verkleed naar school komen, omdat ze 's avonds hun TD ten voordele van de Italiëreis hebben. Het thema was dit jaar 'Bal Marginal' ... missie geslaagd zo te zien. (meer foto's van Patrick Daniëls)

grasmaaierproducten-en-de-winnaar-is

Grasmaaierproducten: en de winnaar is ...

Claudia Aquilani is de winnaar van deze week van onze actie in samenwerking met de Handelaars Heusden dorp. Zij wist dat SABO het Duits topmerk onder de grasmaaiers is en krijgt van Hendrik Claes onderhoudsproducten voor de grasmaaier en heggenschaar.

voorbereidingen-wk-bmx-kunnen-al-starten

Voorbereidingen WK BMX kunnen al starten

De wereldkampioenschappen BMX 2019 die BMX Club Circuit Zolder en Circuit Zolder twee weken geleden kregen toegewezen, zullen plaats hebben tussen 23 en 28 juli 2019. De timing is vergelijkbaar met vorig jaar. Toen ook zakten in de loop van juli de teams naar Heusden-Zolder af, één jaar voor de Olympische Spelen. En dus kunnen ze hier opnieuw op zoek naar kwalificatiemogelijkheden voor de Spelen. De organisatie kan de ervaringen van de vorige keer gebruiken om het concept nog te (…) Lees het hele bericht

leerlingen-laten-zich-zien-in-t-donker

Leerlingen laten zich zien in 't donker

Nu de herfst volop bezig is en de klok dit weekend wordt teruggedraaid, wordt het vroeg donker. De leerlingen en leerkrachten van De Brug hebben zich alvast laten zien in het donker. Ze speelden een spel rond ‘Laat je zien in het donker!’ en dansten op het liedje 'Fluo'. (foto's Inge Vreys)

26-november-met-zijn-allen-de-terril-op

26 november: Met zijn allen de terril op

Op zaterdag 26 november organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder naar jaarlijkse traditie de tocht 'Met pitslampen op verkenning op en rond de terril'. Met de avondwandeling - voor jong en oud - wil de vereniging de mijnterril, de mijnerfenissen en het aansluitende natuurgebied Galgenberg in de kijker zetten. De wandeling vertrekt aan Den Lavaar (Centrum Duurzaam Bouwen), waar ook de (…) Lees het hele bericht

lennart-en-rebecca-zijn-klaar-voor-d7vn

Lennart en Rebecca zijn klaar voor D7VN

Morgenvroeg om 10 uur dan is het zover: onze dorpsgenoten Lennart en Rebecca zijn dan samen met Nathan Naenen voor het eerst te zien in D7VN:  'De 7 van Nathan: hoe los je iets op 7 manieren op? VTMKZOOM'. De afgelopen weken is er hard gewerkt maar de jonge televisiemakers hebben ook duidelijk veel lol beleefd. Het feit dat ze zelf het camerawerk en de regie van hun eigen programma doen, maakt het extra speciaal. Overigens zijn ze morgenvroeg tussen 8 uur en 8u30 ook nog live te horen op Q-Music. Hier vind je al enkele voorsmaakjes van het tv-programma.

vlaams-belang-wil-vrije-voetpaden

Vlaams Belang wil vrije voetpaden

Aan het eind van de gemeenteraad donderdagavond diende het Vlaams Belang een schriftelijke vraag in over de toegankelijkheid van de voetpaden in de handelskernen, vooral op Cité. Volgens de partij worden op het openbaar domein en de voetpaden tafels, stoelen en zelfs fruitrekken geplaatst, en versperren al dan niet vergunde horecaterrassen de doorgang. Daardoor kunnen mensen met een beperking vanop hun specifieke parkings niet meer het voetpad op. Vlaams Belang vraagt het gemeentebestuur (…) Lees het hele bericht

de-fairtrade-ambassadeurs-3

De fairtrade-ambassadeurs (3)

Brenda Corsi van Domani biedt eerlijke kleding aan klanten die niet onmiddellijk naar Fair Trade op zoek zijn. Onder meer van het Nederlandse merk Exspresso. De kleren zijn gemaakt in fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, ze bewijst hiermee dat hip, trendy en duurzaam wel degelijk samen gaan. Onze kleren zijn vaak gemaakt aan de andere kant van de wereld waar lage lonen, lange werkuren, onderdrukking van vakbonden, slechte (…) Lees het hele bericht

tot-4000-euro-voor-nieuwe-zaak-op-cite

Tot 4000 euro voor nieuwe zaak op Cité

De gemeenteraad heeft vanavond de starterspremie voor het winkelcentrum Cité goedgekeurd. Die moet helpen om de leegstand aan te pakken, want lege winkels geven een verlaten indruk en doen omliggende zaken geen goed. Daarom kunnen nieuwe uitbaters een starterspremie tot 4000 euro krijgen als ze hun zaak onderbrengen in een leegstaand pand. Dat geld kan gebruikt worden voor opfrissingen en aanpassingen zoals schilderwerken, pleisteren, vloeren, schrijnwerk, buitengevelwerken, (…) Lees het hele bericht

oppositie-wil-op-de-hoogte-blijven-van-bovy

Oppositie wil op de hoogte blijven van Bovy

Bij het punt over de beëindiging van de erfpacht met domein Bovy, vroeg Bruno Buyse (onafh) naar een globale visie van de gemeente over de toekomst van het domein. En hij wilde ook weten wat de verhouding is met de huidige uitbater van de Pannenkoekenbakker. "We zijn volop bezig met de visie," antwoordde schepen Nico Geraerts , die ook de rest van de plannen rond groen, speeltuin en dieren toelichtte. Met de uitbater van De Schuur lopen er nog onderhandelingen en het Ruimtelijk (…) Lees het hele bericht

groen-licht-voor-sluikstortcamera

Groen licht voor sluikstortcamera

De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van de verplaatsbare camera om sluikstorters te betrappen. Daar moeten wel spelregels bij gevolgd worden, zoals het respecteren van de camerawet en de privacywetgeving. N-VA-fractieleider Robin Stroobants stelde voor de boete van 250 euro te verdubbelen en op strategische punten de afbeelding van de camera te zetten met de boete erbij, om het afschrikeffect te vergroten. Schepen Lode Schops reageerde dat de (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-stapt-in-kolenspoor

Heusden-Zolder stapt in Kolenspoor

De gemeente treedt toe tot Het Kolenspoor. Dat is genoemd naar de spoorweg die vroeger de mijnsites verbond. Maar er is zowel tijdens de mijnperiode als na de sluiting nooit een echte afstemming of samenwerkingsstructuur tussen de gemeenten aan dat spoor geweest. Nu is het de bedoeling dat de gemeenten die 'band' opnieuw gaan valoriseren, zowel op toeristisch, ruimtelijk als economisch vlak. Er wordt daarvoor gezocht naar een projectcoördinator. Vlaanderen heeft er alvast (…) Lees het hele bericht

kinderen-maken-kennis-met-kunst

Kinderen maken kennis met kunst

De leerlingen van het eerste leerjaar van De Brug werken dezer dagen aan een kunstproject. Daarvoor zijn ze op bezoek geweest in kunstgalerij De Mijlpaal. Op de tentoonstelling die daar loopt, maakten ze kennis met verschillende kunstvormen. De kinderen hebben nu de smaak te pakken om zelf ook kunstwerkjes te gaan maken.

gemeente-wil-snel-aan-de-slag-op-bovy

Gemeente wil snel aan de slag op Bovy

Hoewel nog een globale visie moet uitgewerkt worden, wil de gemeente snel aan de slag gaan op domein Bovy. Zo is het de bedoeling om in eerste instantie te gaan samenwerken met Regionaal Landschap Lage Kempen. Dan zouden al vanaf 14 november maai- en snoeiwerken in het bos, aan de vijvers en langs de paden kunnen uitgevoerd worden. De speeltuigen op de binnenkoer - die niet meer veilig zijn - worden verwijderd en eventueel hersteld. De dieren zijn in goede conditie maar worden in de winter (…) Lees het hele bericht

gordel-en-gsm-in-de-auto-het-blijven-problemen

Gordel en gsm in de auto ... het blijven problemen

De verkeersdienst van de politie nam deel aan de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm'. Tussen 12 en 26 oktober gaven de inspecteurs niet alleen extra aandacht aan het gebruik van de veiligheidsgordel en het kinderzitje maar ook aan gsm'en of sms'en aan het stuur. 16 bestuurders werden in die periode betrapt zonder gordel. 10 gebruikten toch de gsm tijdens het rijden en kregen een boete van € 110.

vandaag-gezien-27-oktober-2016

Vandaag gezien

Enkele impressies op een rustige herfstdag, tussen parking 69 en de vijvers van Terlaemen. (foto's Roger Convents)

inbraak-in-beekbeemden

Inbraak in Beekbeemden

Vannacht is ingebroken in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden. De inbrekers hadden de draad van de omheining stuk geknipt. Vervolgens probeerden ze via een deur binnen te komen, dat mislukte maar de deurklink is stuk. Ze gooiden dan een plavei door een raam van een klas en raakten zo binnen. De dieven maakten een beamer buit. De inbraak werd vanmorgen vroeg opgemerkt door een personeelslid. De kinderen van de getroffen klas konden in een ander lokaal terecht, zodat de leerlingen niets van (…) Lees het hele bericht

kleuters-op-boswandeling-met-grootouders

Kleuters op boswandeling met grootouders

Kort voor de herfstvakantie en in een rustig herfstweer gingen de kleuters van 't Molenholleke op boswandeling samen met hun grootouders. Verspreid in het bos kwamen ze Plop en andere kabouters tegen en die gaven allerlei opdrachten: van klimmen als een spin, wiebelen op de balk, hamertje tik tot op zoek gaan naar dierenvriendjes. Er mocht als afsluiter gedanst worden met de kabouterjuffen en toen was het koffie- en gebaktijd. (foto's Rita Grosemans)

tekenacademie-is-grootste-van-vlaanderen

Tekenacademie is grootste van Vlaanderen

De tekenacademie van Heusden-Zolder is de grootste academie voor beeldende kunsten van Vlaanderen geworden. Ze telt dit schooljaar immers meer dan 2800 leerlingen en laat daarmee ook de grote steden achter zich. De groei komt vooral door de jongeren: afgelopen 2 schooljaren kwamen er meer dan 250 kinderen bij, ongeveer evenveel als een gemiddelde basisschool. En ook de toekomst oogt mooi met nog meer groeipotentieel. In Leopoldsburg is immers een nieuwe afdeling in uitbouw. Daarnaast biedt de academie tekenlessen aan in Houthalen-Helchteren, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg. Overal zijn de jonge studenten wekelijks enthousiast aan de slag in de speeltuin van de kunst.

eerste-werken-artikel-27-hangen-er

Eerste werken Artikel 27 hangen er

Na een geslaagde vernissage in Grand Café Remise 56 in Koersel, is het nu wachten op de opening van 'Artikel 27' in de Brugstraat op 1 november. Er wordt al weken hard gewerkt. Het vroegere keukenblok en de kelderverdieping van de vroegere campus SFC Heusden kregen een opfrisbeurt. Vandaag brachten de eerste kunstenaars hun werken, werd gewerkt aan een rolstoelramp en ging het poetsen verder. Het thema van dit jaar is 'Dwarse Stilte', een uitnodiging om even stil te staan bij wat er zoal gebeurt in de wereld.

kwb-leert-pompoenen-bewerken

KWB leert pompoenen bewerken

KWB Heusden-Centrum organiseerde een kindernamiddag rond Halloween. 12 kinderen waren op de afspraak en hen werd onder leiding van Romain Beerten aangeleerd om pompoenen om te toveren tot sfeervolle lampionnen. Ouders en grootouders staken een handje toe om het vruchtvlees uit de pompoen te schrapen en de figuurtjes uit te snijden. Zowaar een taaie klus, maar het resultaat mocht er zijn. Nog een theelichtje erin en ze kunnen met Halloween buitengezet worden (foto Joseph Bamps)

leren-gedichten-schrijven

Leren gedichten schrijven

In de bibliotheek is vanavond de cursus 'Gedichten schrijven' gestart, een cursus in twee delen. Samen met begeleider Koen Snyers verkennen de cursisten puntdichten, haiku's, gedichten in vrije versvorm en prozagedichten. Ze krijgen schrijf- en dichtopdrachten en leren zo hun eigen stijl ontdekken. Voor deze cursus hebben Muze, Vormingplus en #zeghetmettekst de handen in elkaar geslagen.

markt-in-halloweenstemming

Markt in halloweenstemming

De opbouw van de markt gebeurde vandaag in grijs en mistig weer, maar zodra de markt openging brak de zon erdoor. De marktplaatsen waren tot in elk hoekje gevuld en ook vandaag weer geen gebrek aan variatie. De laatste frisse snijbloemen gingen vlot van de hand. En ook de verse soep smaakte blijkbaar goed, de marktkramer etaleerde trouwens zijn recepten. De marktgangers werden even opgeschrikt door een spook, maar gelukkig bleek het een goedaardige kleine Halloweenvariant te zijn.

duurzaamheid-centraal-tijdens-ibo-week

Duurzaamheid centraal tijdens IBO-week

De week van de buitenschoolse kinderopvang gaat in 't Klim-Op-Ke niet ongemerkt voorbij. Het thema 'Opnieuw' zet kinderen en begeleidsters aan om materialen opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het knutselen. Ook de buren zijn welkom en de ouders hebben alvast een staaltje van recyclage en duurzaamheid mee naar huis gehad. (foto's Katrien Lemmmens)

inbrekers-stelen-goud

Inbrekers stelen goud

Inbrekers zijn gisteravond binnengedrongen in een woning aan de August Cuppenslaan. Ze maakten al het goud van de eigenaars buit.

halloween-in-de-mist

Halloween in de mist

Deze klas van Beekbeemden had vanmorgen in de mist het ideale decor voor een Halloween-wandeling. (foto Tony Lespoix)

geen-le-mans-meer-voor-audi

Geen Le Mans meer voor Audi

Pech voor Laurens Vanthoor, constructeur Audi heeft vandaag bekendgemaakt dat hij na zowat 18 jaar eind dit seizoen stopt met de LMP1, dat wil zeggen dat het niet langer actief is in uithoudingsraces als de 24 uren van Le Mans en het FIA World Endurance Championship. Audi wil zich verder toeleggen op de Formule E (elektrische wagens) maar blijft ook wel actief in DTM en GT3.

bedrijven-opgelet-voor-hacking

Bedrijven opgelet voor hacking

Verschillende bedrijven in Heusden-Zolder zijn de afgelopen dagen het slachtoffer geworden van hacking. De politie heeft al 3 meldingen gekregen in 2 dagen, maar vermoedelijk gaat het om meer gevallen. Telkens kregen de bedrijven een e-mail van de transportfirma 'Ekingens' of 'Egidius', met de melding dat een pakket niet kon geleverd worden en dat er een nieuwe afspraak moest gemaakt worden. Het gaat hier om een onbestaand bedrijf, en telkens de mail wordt geopend, verspreidt die een soort virus waarbij alle bestanden op de computer worden gewist. En dan zijn de gevolgen natuurlijk rampzalig. Dus wie een mail van die afzender krijgt, meteen verwijderen zonder te openen, en vergeet je prullenmand niet op te kuisen.

tep-regi-start-eigen-muziekuitgeverij

TEP: Regi start eigen muziekuitgeverij

Regi Penxten start samen met CNR Records België en Cloud 9 Music een nieuwe muziekuitgeverij: Tous Ensemble Publishing (TEP). Het bedrijf zal onder meer de auteursrechten van Regi Penxten wereldwijd behartigen. Maar ook de volledige catalogus van CNR Records België (onder wie Jo Vally en Luc Steeno) en alle auteursrechten van Cloud 9 Music (onder wie dj's Hardwell en Armin van Buuren) worden in TEP ondergebracht. Wim Coryn, vroeger aan de slag bij BMG Publishing, zal het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-oktober-2016

Vandaag gezien

Een erg mistige ochtend vandaag, in de loop van de voormiddag probeert de zon zich erdoor te vechten. (foto's Marcel Gybels)

het-verhaal-van-de-wattman-in-mortsel

Het verhaal van de wattman in Mortsel

Morgen om 20u15 staan de Kolonie MT & Vic De Wachter in Muze met Dewattman. Het verhaal speelt zich af op 10 mei 1940 toen trambestuurder Leon Vermast de opdracht kreeg om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken en terug te sporen naar Mortsel en daar de psychiatrische patiënten op te halen die een bombardement op hun gesticht overleefden. Het was een gebeurtenis die een krater heeft geslagen in het bestaan van de wattman. De tramreis van Leon is een metafoor voor de kleine mens in een (…) Lees het hele bericht

awards-voor-kruidvat-cite-en-carrefour

Awards voor Kruidvat, Cité en Carrefour

Ook dit jaar heeft het gemeentebestuur de Braderie aangegrepen om bij de bezoekers een enquête te houden naar de algemene indruk van de winkels op de Cité. Hostessen en een gemeentewerker bevroegen de bezoekers onder meer naar de klantvriendelijkheid, de sfeerbeleving, de winkelinrichting en het gebruik van het Nederlands. Het is voor de gemeente Heusden-Zolder één van de instrumenten om het imago van het belangrijkste handelscentrum op te krikken, en dat op een positieve manier: een (…) Lees het hele bericht

handelaars-cite-delen-2180-uit

Handelaars Cité delen € 2180 uit

In het Zebrahuis heeft de handelaarsvereniging Cité vanavond de prijzen van de Braderie 2016 uitgereikt. De hoofdprijs was voor Chantale Kaczmarzyk uit Paal, zij kreeg van voorzitter Ronny Oyen voor maar liefst 1000 euro aan aankoopbons en zal dus nog verschillende keren te zien zijn in het handelscentrum De tweede prijs, 500 euro, was voor Peter Bos uit Zonhoven, terwijl Chantal Wendelen met de derde prijs (200 euro) naar Helchteren mocht. Er waren ook nog troostprijzen van (…) Lees het hele bericht

34-reed-te-snel

34 % reed te snel

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 5 straten. Van de 560 gecontroleerde bestuurders, reden 190 of 34 % te snel. In de heringerichte Michel Scheperslaan reden 78 op 176 wagens te snel (43% !). In Westlaan lapten 65 van de 182 bestuurders de 50 km/u-beperking aan hun laars. In Het Heike reden 40 op 153 te snel. In Belikstraat gingen 6 op 26 en in Everselkiezel 1 op 22 bestuurders in de fout.

vrijdag-opent-tentoonstelling-sjotters

Vrijdag opent tentoonstelling 'Sjotters'

Nu vrijdag om 20 uur opent de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in Hof Ter Bloemen de jaarlijkse heemkundige tentoonstelling met daarbij de voorstelling van het fotoboek. Dat gebeurt met een academische zitting met verschillende toespraken. Thema is dit jaar 'Sjotters' waarbij de kring op zoek is gegaan naar de geschiedenis van de voetbalclubs in Heusden. Het gaat daarbij zowel om de competitieclubs als de caféploegen, enkele bekende spelers, anekdotes, ... Er (…) Lees het hele bericht

de-55-jarigen-van-viversel-verzamelden

De 55-jarigen van Viversel verzamelden

Ze waren met z'n elven, de 55-jarigen van Viversel die nog eens samenkwamen om herinneringen op te halen. Ze maakten eerst een stevige wandeling van een 10-tal km en staken daarna samen de voeten onder de tafel. (foto Bart Bijloos)

aftellen-naar-expo-artikel-27

Aftellen naar expo Artikel 27

De editie 2016 van kunsttentoonstelling Artikel 27 komt nu wel erg dichtbij. Van 1 tot 20 november kun je in de Brugstraat terecht in de vroegere collegegebouwen en van 26 oktober tot 20 november in Remise 56 in. In het totaal nemen 46 hedendaagse kunstenaars deel met 210 kunstwerken. Zij lieten zich inspireren door het thema 'Dwarse Stilte'. Tegelijk worden ook meer dan 300 bootjesfoto's voor mensenrechten getoond die je op de Internetgazet ook al kon zien. De opbrengst van de verkoop van kunstwerken gaat naar 2 projecten in het zuiden. Tegelijk wordt 10 jaar FaitradeGemeente Heusden-Zolder gevierd, onder meer in het fairtradecafé in het collegegebouw. Volg hier de laatste voorbereidingen.

het-weer-rustig-herfstweer-1

Het weer: rustig herfstweer!

Drukstijgingen zorgen voor droog weer in onze streken, maar de onderste luchtlagen zijn vochtig, waardoor nevel en mist gemakkelijk kunnen vormen. Indien de nevel en mist kan opgeruimd worden is er ruimte voor de zon. De volgende dagen domineert een hogeluchtdrukgebied aanhoudend het weerbeeld. In de tweede helft van de week is er echter wat meer wind, waardoor de kans op mist afneemt.
Vandaag kan het enige tijd duren voor nevel en mist zijn opgeruimd. Nadien is het zwaar bewolkt. Later kan de zon af (…) Lees het hele bericht

cliff-rilly-stelt-nieuwe-cd-voor-in-muzecafe

Cliff Rilly stelt nieuwe CD voor in Muzecafé

Op maandag 31 oktober om 15 uur stelt Cliff Rilly zijn nieuwe album voor in het Muzecafé. 'Cliff Rilly 2016' is geproduced door Rocco Di Turi en bevat zowel eigen nummers als covers van Don Williams, Neil Diamond, Don Gibson, Lennon & McCartney. Op de CD zijn ook Andy Hermans, Alessio Di Turi, Belinda Daniëls en Petra Wilhemina Vanhoren te horen. Cliff - geboren en getogen in Zolder - is een oude rot in het vak en heeft de zwoele stem van een ronkende diesel. Hij is een echte Vlaamse muziekpionier en was in de jaren ’60 de grote gangmaker van het balorkest The Drifters. Tickets : € 5 (eenheidsprijs) (foto Ria De Clerck)

winst-voor-real

Winst voor Real

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft HZ Real Heusden maandagavond ZVC De Waerd Bokrijk verslagen met 6-5.

heusdenaar-gewond-in-koersel

Heusdenaar gewond in Koersel

Een 53-jarige man uit Heusden-Zolder is vanmorgen gewond geraakt in Koersel. Aan de rotonde in het centrum werd hij op zijn fiets aangereden door een auto.

zedder-strak-thoerest

Zèdder strak thoerest?

Dit is er eentje die ons door vele lezers bezorgd is. De vervoeging van 'naar thuis gaan': Ich gûn noa thoas, gè gût noa thoerest, zè giet noa thehûrest, hjê giet noa thezènnest en zè gûn noa thehunnest.

moeilijk-doen-bij-controle-de-cel-in

Moeilijk doen bij controle? De cel in!

De politie hield alcoholcontroles op verschillende plaatsen. 128 bestuurders legden een ademtest af, 6 hadden teveel gedronken. 833 wagens passeerden het flitstoestel. 178 keer ging de flits af: Bieststraat (119), Brugstraat (36), Terlaemenlaan (27) en Koolmijnlaan (25). Twee rijbewijzen worden ingetrokken. Het ging om racers die 110 reden waar 50 mag en 126 waar maximaal 70 is toegelaten. Andere inbreuken waren niet-verzekerd rijden, geen geldige keuring, geen gordel (4), onverantwoord (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-toekomststraat

Inbraak in Toekomststraat

Inwoners van de Toekomststraat merkten gisteravond op dat er in hun huis was ingebroken. De buit is nog niet bekend.

vandaag-gezien-24-oktober-2016

Vandaag gezien

Een herfstig tafereeltje. Is het een melksteelmycena of een andere soort? redactie[!]heusden-zolder.e. (foto Jan Leijskens)

win-producten-voor-grasmaaier-en-heggenschaar

Win producten voor grasmaaier en heggenschaar

Deze week kun je bij Hendrik Claes een pakket onderhoudsproducten winnen voor een benzine grasmaaier en heggenschaar. Daarvoor moet je wel weten welk het Duits topmerk onder de grasmaaiers is. Het juiste antwoord geef je in op de website van de Handelaars Heusden Dorp samen met jouw raming van het aantal juiste antwoorden. Voor donderdag 20 uur.

in-de-kijker-grasmaaiers-hendrik-claes

In de kijker: Grasmaaiers Hendrik Claes

Hendrik Claes is de zoon van Frans Claes en José Truyers, die vroeger in Tuincentrum Claes in de Schootstraat vaste planten, sproei- en meststoffen, tuinbenodigdheden en grasmaaiers aanboden. Hendrik begon met de herstelling van grasmaaiers en kleine tuinmachines na zijn opleiding in automechanica bij VTIB in Beringen. Toen Frans met pensioen ging, bracht Hendrik in 1994 alleen de kleine tuinmachines over naar de Jan Michiel Huybrechtsstraat 6 in Heusden, de huidige vestiging.

Lees het hele bericht

kreabo-zit-tussen-de-netels

Kreabo zit tussen de netels

Bij toneelgroep Kreabo zijn ze druk bezig met de voorbereidingen van 'Ginds, tussen de netels', de productie van dit najaar. Het is een hartverscheurende tragedie van Dimitri Verhulst gebaseerd op 'Bloedbruiloft' van Federico Garcia Lorca. Het verhaal vol poëzie en rituelen gedrenkt in zuiderse vurigheid is verplaatst naar het denkbeeldig Belgisch dorpje Urtica - de wereldhoofdstad van de brandnetels - waar twee families al generaties lang een bloedige vete uitvechten. De (…) Lees het hele bericht

rebecca-en-lennart-maken-nieuw-vtmkzoom-programma

Rebecca en Lennart maken nieuw VTMKZOOM-programma

Vanaf zaterdag 29 oktober kun je elke week om 10 uur 'De 7 van Nathan: hoe los je iets op 7 manieren op?' bekijken op VTMKZOOM. En wat dan nog, zul je denken. Wel, presentator Nathan Naenen heeft twee sidekicks om heel het programma te maken: Rebecca en Lennart, alletwee uit Heusden-Zolder. Wat zijn 7 manieren om een taart op te eten, een superheld te worden of je sleepover legendarisch te maken? Dat zoekt Kaztaar Nathan Naenen iedere week weer uit. Het trio Nathan-Lennart-Rebbeca maakt het programma volledig zelf, Rebecca doet het camerawerk, Lennart de regie. Ondertussen zijn de promofilmpjes aan het lopen en is het aftellen naar zaterdag.

geslaagd-samenspel-van-70-muzikanten

Geslaagd samenspel van 70 muzikanten

De vier harmonieën van Heusden-Zolder brachten vanavond met hun Play-In een erg geslaagd optreden in de Vierseleer. Er was geopteerd voor muzikale thema's rond het redden van een prinses, Tarzan in de jungle, enz. Een apotheose na een dag gezamenlijke repetities, maar het leek alsof ze al veel langer samenspeelden.  De vier dirigenten hoorden dat het goed was. (foto's Lode Beylemans)

bootjes-voor-mensenrechten-62

Bootjes voor mensenrechten (62)

Loubna Somers, leerling aan het Sint-Franciscuscollege, heeft een mooie ambitie. Ze wil alle klassen van het college op de foto krijgen met een boot. Zo wil ze tonen dat haar hele school de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onderschrijft. Wie ook gelooft dat de mensenrechten de wind in de zeilen verdienen, kan een foto met een boot sturen naar gerlinde.gilissen[!]pandora.be. Alle foto’s zijn te zien tijdens Artikel 27 in Heusden-Zolder.

driemaal-winst-voor-olympia-2

Driemaal winst voor Olympia

In het petanque was het een vrolijk weekend voor Olympia Heusden want de drie ploegen wonnen hun wedstrijd. In de federale competitie versloeg Olympia Roeselare met 5-4. Dat was trouwens dezelfde uitslag van de A-ploeg tegen Ittervallei Bree. Het lijkt eentonig want ook de B-ploeg won met dezelfde cijfers tegen Hasselt.

veel-renners-aan-de-start-in-eversel

Veel renners aan de start in Eversel

De organisatoren van Berg-Op Eversel kregen vandaag veel renners aan de start voor de verschillende wedstrijden van de Bèr Sjap Classic. In dat succes spelen verschillende factoren een rol, enerzijds heeft de cyclocross in Eversel een traditie opgebouwd, anderzijds zijn er niet zoveel wedstrijden in eigen regio meer voor de Limburgers en tenslotte werden er ook verschillende Limburgse kampioenentruien uitgedeeld. Daardoor konden de renners ook rekenen op hun trouwe supporters. Die kregen op hun (…) Lees het hele bericht

bolderberg-staat-aan-het-kanon

Bolderberg staat aan het kanon

In derde provinciale A heeft FC Bolderberg thuis tegen Kaullille FC gewonnen met liefst 6-0. (foto Yves Maex)

kvv-wint-derby-van-sk-06

KVV wint derby van SK 06

In vierde provinciale C heeft KVV Heusden-Zolder de derby tegen SK Heusden 06 gewonnen met 1-0. Statie Zolder verloor met 3-2 in Wijshagen.

uitzege-voor-anadol

Uitzege voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 0-1 gewonnen bij Lindelhoeven VV. Voor Anadol een welgekomen overwinning om de onderste regionen van het klassement wat achter zich te laten.

van-staeyen-daelmans-en-mertens-beste-masters

Van Staeyen Daelmans en Mertens beste masters

Het was een echte herfstige editie van de Bèr Sjap Classic vandaag in Eversel. Toch mocht wielerclub Berg-Op heel wat renners verwelkomen, onder meer ook voor enkele provinciale kampioenschappen. Bij de masters A won Jordy Van Staeyen voor Glenn Van Ginneken en Jef Paeshuyse. De masters B-cross werd gewonnen door Arne Daelmans voor Danny Sleeckx en Benny Van Staeyen. De C-cross voor de masters tenslotte ging naar Dirk Mertens voor Johan Vanderaerden en Johnny Vertessen. (foto Marcel Gybels)

zesdeklassers-van-de-brug-op-bosklassen-vertrokken

Zesdeklassers van De Brug op bosklassen vertrokken

De zesdeklassers van VLS De Brug zijn deze namiddag in Filot-Hamoir aangekomen waar ze liefst 6 dagen op bosklassen zullen verblijven. Vanmorgen vroeg vertrokken ze aan het station van Kiewit om via Leuven en Luik naar Hamoir te reizen. Daar wachtte nog een tocht van 6 km waarna ze hun intrek namen in een kasteel, Château d'Insegotte. Het gaat om 31 leerlingen en 5 begeleiders (3 leerkrachten en 2 vrijwilligers). Ze blijven weg tot vrijdagavond. Alles staat dit jaar in het teken van (…) Lees het hele bericht

4-harmonieen-geven-samen-concert

4 harmonieën geven samen concert

Vanavond heeft een bijzonder concert plaats in De Vierseleer. Meer dan 70 muzikanten van de 4 harmonieën van Heusden-Zolder geven er dan samen een concert onder leiding van hun vier dirigenten. Het zal ongetwijfeld een muzikaal rijk en erg sfeervol gebeuren worden. Dat is al sinds vanmorgen vroeg te merken, want in alle vroegte zijn ze al gestart met hun gezamenlijke repetities. De Play-In begint om 19 uur en duurt tot ongeveer 20u30. De toegang is gratis. (meer foto's van Lode Beylemans)

heusden-a-en-kajoba-winnen

Heusden A en Kajoba winnen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A Miners Beringen C verslagen met 66-48. In derde A verloor Heusden B bij Lummen B met 63-48. In derde B versloeg Kajoba Bolderberg Alken B met 65-39. De dames van Zolder verloren in tweede proviniale van Stevoort B met 34-25.

loyd-cole-begeestert-muze

Loyd Cole begeestert Muze

De grumpy-blik van Loyd Cole op de foto was gelukkig maar een pose, op het podium kwamen onder meer de oude Commotions-songs bovendrijven en dan krijgen je een heel andere sfeer. (foto Lenscollectief)

verdiende-zege-voor-zolder-a

Verdiende zege voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A Hades A verslagen met 87-65. De thuisploeg kon in de eerste helft, ondanks heel wat driepunters van de bezoekers, een 15-punten kloof uitbouwen. In het derde en vierde kwart trachtte Hades via een stevige pressing Zolder onder druk te zetten, maar de thuisploeg gaf geen krimp en won verdiend.

40-jarigen-van-eversel-vierden-uitgebreid

40-jarigen van Eversel vierden uitgebreid

In Sint-Baaf verzamelden de 40-jarigen van Eversel. Jaargang 1976 vormt al sinds de lagere school een zeer hechte groep, en ze ontmoeten elkaar nog geregeld. Zaterdagavond vierden ze uitgebreid de kaap van 40 en ze hadden ook oud-leerkrachten en ouders uitgenodigd voor een drankje en hapje. Daarna startte de fuif waarop bijna 400 feestvierders werden verwacht. (foto Gust Ischen)

aspiranten-plaveien-het-pad

Aspiranten plaveien het pad

Vandaag waren er ook al cyclocrossen bij Berg-Op Eversel in het kader van de Bèr Sjap Classic. Bij de 12-jarige aspiranten waren er 22 deelnemers. Stan Van Grieken was in de spurt de snelste voor Yordi Corsus en Ibe Dhondt. Bij de 13-jarigen had Jarne Ceulemans bijna een halve minuut voorsprong op Dries Grosemans en Rune Jacobs. De zege bij de 14-jarigen was voor Senne Willems die aan de meet sneller was dan Jelle Jaenen, wat verderop volgde Jarne Van Der Eycken. In het totaal kwamen 70 aspiranten aan de start.

65-jarigen-van-zolder-centrum-vierden-feest

65-jarigen van Zolder-Centrum vierden feest

In de Klimroos hielden de 65-jarigen van Zolder-Centrum vanavond hun jaarfeest. Het werd een gezellig treffen en leuk weerzien met vrienden van weleer, waarbij tussen het eten en drinken door heel wat herinneringen werden opgehaald. Ze waren met 21, die van geboortejaar 1951: Leon Cuppers, Jos Eerdekens, Romain Bogaerts, Clement Gijbels, Ludo Gerits, Etienne Vanierschot, Gilbert Vrancken, Josse Kelchtermans, Josefien Stockmans, Ria Thys, Sonja Vanderhoydonckx, Lucienne Reynders, Jeanine Vanluyd, (…) Lees het hele bericht

veel-reuzenverhalen-maar-weinig-vertellers

Veel reuzenverhalen, maar weinig vertellers ...

De Limburgse Reuzengilden hielden vandaag hun jaarlijkse bijeenkomst in de harmoniezaal in Heusden. Daarbij staan altijd enkele inhoudelijke thema's centraal. Vandaag ging het vooral hoe ze hun reuzenverhaal best kunnen vertellen. Jef Janssen, Paul Catteeuw en Gerlinde Gillisen waren daarbij de vaardige en ervaren gidsen. Ze leerden het publiek op een interactieve manier de kneepjes van het vak. Jammer dat de opkomst niet bepaald reusachtig was ... (foto's Julien Maebe)

loyd-cole-vanavond-in-muze

Loyd Cole vanavond in Muze

Een grote naam vanavond op het podium in Muze: de Engelse singer-songwriter Lloyd Cole. Ongetwijfeld nog bij velen bekend uit de jaren '80 toen hij hits scoorde met zijn band Lloyd Cole and the Commotions. Denk maar aan ‘Perfect Skin’ en ‘Rattlesnakes’, nummers die wat doet denken aan The Smiths. Eind jaren tachtig ging Cole solo verder, hij maakte verschillende albums maar als hij straks alleen met zijn gitaar in de Muzeschouwburg staat, zal hij ook de hits van The Commotions niet vergeten. Tickets: € 20, € 17, € 14.

drie-winnaars-van-de-roald-dahl-quiz

Drie winnaars van de Roald Dahl Quiz

In de bibliotheek zijn zaterdagmorgen de prijzen uitgereikt van de Roald Dahl Quiz, de wedstrijd naar aanleiding van de 100ste geboorteverjaardag van de jeugdauteur. Er waren veel inzendingen - van 7 tot 65 jaar waren de deelnemers - veel juiste ook waaruit dan de winnaars zijn geloot. Bij hen ook twee juffen die een boekenpakketje meenamen voor de klas. De prijsuitreiking en overhandiging gebeurde door de kinderen van boekenclub Cool4Kids die zich tot heuse presentatoren ontpopten. De derde prijs was voor Liana Stulens, de tweede ging naar Heidi Maex en de 'grote winnaar' was Els Van Den Wijngaert. (meer foto's)

de-kijk-van-richie-226

De kijk van Richie

De nieuwe kanaalbrug is bijna klaar.

ze-deden-het-op-zijn-frans

Ze deden het op zijn Frans ...

De liefhebbers van Franse chansons en poëzie werden vrijdagavond verwend in de Muzeschouwburg door pianist-accordeonist Bert Van Den Brink en zanger-contrabassist Gildas Delaporte (foto Lenscollectief)

monsterscore-voor-berkenbos

Monsterscore voor Berkenbos

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden met 1-3 gewonnen bij FC Sporting Genk. HZ Real Heusden won met 2-6 bij Primo Zelk. In vierde provinciale A deed Berkenbos United de netten rammelen van Malazgirt 1071 Diepenbeek: 27-0.

extra-verkeersdrukte-van-28-10-tot-7-11

Extra verkeersdrukte van 28/10 tot 7/11

Vandaag over een week start het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van een geluidsscherm langs de E 313 in Beringen. Daardoor zal in Paal de oprit richting Hasselt volledig afgesloten worden, en dat tot en met maandag 7 november. Het verkeer richting Hasselt wordt omgeleid via Heusden-Zolder en de ervaring leert dat de drukte op de Beringersteenweg, Graaf de Theuxlaan en Meylandtlaan dan aanzienlijk zal toenemen.

vandaag-gezien-21-oktober-2016

Vandaag gezien

Een wisselvallige dag in de herfst met wat zon, met lichte en donkere wolken, geeft in 3,5 uur tijd een totaal ander beeld van de zon, zoals deze namiddag. (foto's Marcel Gybels)

fietser-aangereden-door-bus

Fietser aangereden door bus

In de Halstraat is kort voor half drie deze namiddag een fietser aangereden door een bus van De Lijn. De fietser raakte gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht worden.

inbraken-in-ketelstraat

Inbraken in Ketelstraat

Er zijn twee inbraken gemeld in Heusden-Zolder. Deze keer ging het telkens om een woning in de Ketelstraat. De buit is nog niet duidelijk.

een-eigen-berenkast-voor-boekt

Een eigen Berenkast voor Boekt

Met een stevig feestje is vanmiddag in Boekt een nieuwe Berenkast ingehuldigd bij de vrije basisschool. Weer een nieuwe wijk en een nieuwe school waar permanent een beroep kan gedaan worden op de boekenkast, om te brengen en te halen. Het feest startte met een boekendans op de speelplaats. Er waren toespraken van directrice juffrouw Miet, schepen Marleen Hoydonckx , Gerlinde van Het Berenhuis en ook het oudercomité dat de kast financieel mogelijk maakte. De eerste boeken werden met een (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-jeugdbeweging-in-boekt

Dag van de jeugdbeweging in Boekt

Ook in de Vrije Basisschool in Boekt zijn er gigantisch veel leerlingen lid van een jeugdbeweging, zoveel is vandaag wel duidelijk geworden.

dj-kenn-colt-straks-uitgenodigd-door-david-guetta

DJ Kenn Colt straks uitgenodigd door David Guetta

DJ Kenn Colt - alias onze dorpsgenoot Kenneth Claes - timmert ongestoord verder aan zijn internationale doorbraak . Een optreden in de Versuz is voor hem even gewoon als voor ons naar de bakker gaan, optredens op Tomorrowland en Tomorrowworld staan ook al op zijn cv en hij doorkruiste al verschillende keren Europa, Azië en Noord-Amerika. Als dj en producer heeft hij zich ondertussen verder gespecialiseerd in 'commercial deep house'. Vanavond mag hij samen met Hasselaar Sem Thomasson de grote David Guetta flankeren op de affiche van de 11de Legendz Feat. David Guetta in de Ethias Arena. Andere keren had dit event in Luik plaats, maar nu organiseert dancelegende David Guetta voor het eerst zelf een optreden in Vlaanderen.

pieterjan-vliegen-rijdt-zondag-wereldbeker

PieterJan Vliegen rijdt zondag Wereldbeker

De fans van PieterJan Vliegen die gehoopt hadden hun idool zondag in Eversel aan het werk te zien, zullen een wat grotere verplaatsing moeten maken. Hij is immers door de bondscoach geselecteerd voor de nationale juniorenploeg die zondag aan de start komt in de Wereldbeker veldrijden in Valkenburg. Logische keuze ook na zijn prestaties van de afgelopen weken, met onder meer drie zeges en een vierde plaats in Zonhoven.

okra-heusden-hield-herfstfeest

Okra Heusden hield herfstfeest

Okra hield vanmiddag in 't Kuipershof in Heusden zijn herfstfeest. Daarvoor was de nieuwe directeur van OKRA Limburg, Jessy Keyen, ook afgezakt. In haar speech trok ze de parallel tussen Okra en vuurwerk. Okra staat immers voor vurige warmte, sprankelende ogen en een vangnet, maar tegelijk is er ook het werk van de vele vrijwilligers, zoals ook bijvoorbeeld voorzitter Maurice Mues. Ere-ondervoorzitter Marie-Louise Louet en ere-kassier Leon Truyers kregen een onderscheiding. Voor de sfeer zorgde muzikant Harry Geunes, ex-lid van Dino and the Juke Box Boys.  (meer foto's van Julien Maebe)

dag-van-de-jeugdbeweging-in-berkenbos

Dag van de jeugdbeweging in Berkenbos

Ook op de speelplaats en in de klassen van de Vrije Lagere School in Berkenbos liep het vandaag vol met kinderen in het uniform van Chiro en scouts.

dag-van-de-jeugdbeweging-in-de-springplank

Dag van de jeugdbeweging in De Springplank

Ook in De Springplank Eversel laten veel kinderen vandaag zien dat ze fier zijn op hun jeugdbeweging door in uniform op school te verschijnen.

dag-van-de-jeugdbeweging-in-beekbeemden-1

Dag van de jeugdbeweging in Beekbeemden

Heel wat leerlingen kwamen op deze Dag van de Jeugdbeweging in uniform naar Beekbeemden, de sfeer zat er meteen in aan de gemeentelijke basisschool. (foto An Vanoppen)

zondag-heusdens-dorpsderby-in-hal

Zondag Heusdens dorpsderby in Hal

Volgende week vrijdag stelt de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen het boek Sjotters voor en opent de bijhorende tentoonstelling. Dat gaat volledig over de geschiedenis van de voetbalclubs in deelgemeente Heusden. Het lijkt wel alsof het gepland was want in de aanloop vindt nu zondag om 15 uur hét dorpsderby plaats tussen KVV Heusden-Zolder en SK Heusden 06 op de terreinen aan de Nieuwe Dijk. KVV geldt als één van de titelfavorieten in vierde (…) Lees het hele bericht

gratis-frieten-en-snacks-en-de-winnaar-is

Gratis frieten en snacks ... en de winnaar is ...

28 jaar baten Karin en Fernand ondertussen frituur 't Brugske uit. Lotte Smets was één van de vele goede inzenders. Zij mag de komende periode geregeld in 't Brugske passeren voor gratis frieten en snacks. Smakelijk!

123-eerste-communicanten-in-zolder

123 eerste communicanten in Zolder

In de Vierseleer had donderdag de startvergadering plaats voor de ouders van de eerste communicanten van de federatie Zolder. Na een inleiding door pastoor Giuseppe Di Salvatore en Ria Thaens van het Bisdom werden de ouders opgedeeld in de verschillende parochies, voor de verdere afspraken en dat onder leiding van hun plaatselijke catechisten. Er zijn in 2017 liefst 123 eerste communicanten in Zolder. Bolderberg (45) spant de kroon, voor Zolder (40), Boekt (25) en Viversel (13). (foto's Lode Beylemans) 

poetsen-voor-artikel-27

Poetsen voor Artikel 27

Ook Art 27 vzw had vandaag drie studenten van het Sint Franciscuscollege te gast. Ze hielpen met het poetsen van de ruimtes in de Brugstraat, waar op 1 november de tentoonstelling 'Artikel 27' opent. Hun loon schenken ze aan jongeren die in Rio op een vuilnisbelt leven.

straatracers-konden-tijdelijk-ontsnappen

Straatracers konden tijdelijk ontsnappen

Bij de aanpak van het straatracen hield de politie snelheidscontroles. In de Koolmijnlaan passeerden 244 wagens het flitstoestel, 110 (45%) reden te snel. In de Inakker negeerde liefst één op twee bestuurders de snelheidsbeperking van 50 km/u. Eén rijbewijs werd ingetrokken wegens 90 km/u in de dorpskom. Omstreeks middernacht betrapten de inspecteurs twee zware personenauto's tijdens een straatrace in de Beringersteenweg. De straatracers vlogen (…) Lees het hele bericht

morgen-is-dag-van-de-jeugdbeweging

Morgen is Dag van de Jeugdbeweging

Morgen is het de Dag van de Jeugdbeweging en komen overal in Vlaanderen de leden van de jeugdbewegingen in hun hemden, T-shirts en sjaaltjes naar buiten. Thema is dit jaar 'De jeugdbeweging doet het!'. Dat is ook het geval in Heusden-Zolder: meer dan 150 leiders en leidsters zorgen er elk weekend opnieuw voor dat kinderen en jongeren zich kunnen uitleven. Samen, op een veilige manier en met respect voor elkaar. In de lagere scholen en het Sint-Franciscuscollege zullen morgen honderden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-oktober-2016

Vandaag gezien

Voor wie gisteravond niet meteen ons dialectwoord kestoalinge kon thuis wijzen, heeft Marcel Gybels er vandaag één vastgelegd. Om ze vervolgens te knuppelen en op te eten.

de-fair-trade-ambassadeurs-2

De fair-trade ambassadeurs (2)

Greta Feyen van Bopha Bloemenatelier stapte mee in het project Blije Bloemen. Sindsdien verwerkt ze de fairtraderozen en/of seizoensbloemen in bruidsboeketten, decoratiestukken, grafstukken en bloemenruikers. Fairtraderozen komen vooral uit Afrika, bij bedrijven waar ze geteeld zijn in een milieuvriendelijke en gezonde omgeving. De vrouwen die er werken, krijgen een eerlijk loon en arbeidsrechten. Daarnaast zijn er natuurlijk bloemen van hier (…) Lees het hele bericht

margriet-hermans-doet-het-vluchtelingenverhaal

Margriet Hermans doet het vluchtelingenverhaal

Donderdag 10 november om 20 uur brengt zangeres en ex-politica Margriet Hermans in cultuurcentrum Muze haar conference ‘Een tocht als vluchteling’ en dat op uitnodiging van KWB. In die voorstelling, met verhalen en beeldfragmenten, bundelt ze haar ervaringen na haar deelname aan het tv-programma ‘Terug naar eigen land’. In dat Vier-programma legde ze samen met 5 andere bv's en begeleid door reporter Martin Heylen de route af die vluchtelingen ondernemen wanneer ze (…) Lees het hele bericht

er-komt-schot-in-de-zaak-bij-t-molenholleke

Er komt schot in de zaak bij 't Molenholleke

Aan 't Molenholleke is 't nu echt menens met de werkzaamheden voor de nieuwe schoolgebouwen. Het eerste beton is ondertussen gestort en er staat een kraan van liefst 40 meter hoog.(foto's Rita Grosemans)

award-voor-ducati-zolder

Award voor Ducati Zolder

Tijdens de Ducati West Europe dealermeeting, deze week in het Italiaanse Bologna, werd Ducati Zolder (Sint-Willibrordusplein in Heusden) voor de 2de opeenvolgende keer bekroond met de award 'Best Dealer Service' van de BeLux regio. "Dat is het resultaat van permanent werken op klantentevredenheid door een hoge kwaliteit van service te leveren. Daarvoor wordt ons team permanent getraind, frequent bijgeschoold en moeten we allen een onuitputtelijke empathie met onze klanten Ducatisti opbrengen," legt Johan Heremans uit.

ook-zuiddag-hulp-in-springplank

Ook Zuiddag-hulp in Springplank

De Springplank Eversel is één van de scholen die vandaag leerlingen van het Sint-Franciscuscollege aan het werk hebben in het kader van de Zuiddag. Janne en Gitte steken heel de dag een handje toe in de kleuterschool.

gemeente-heeft-vandaag-extra-personeel

Gemeente heeft vandaag extra-personeel

Bij het gemeentebestuur zijn vandaag 11 'Zuiddagers' aan de slag. Ze werden vanmorgen verwelkomd door burgemeester Mario Borremans en schepen voor jeugd Funda Oru en kregen een kleine introductie over de werking van een gemeente. Daarna gingen ze naar hun werkplek voor één dag: de bib, basisschool Beekbeemden, cc Muze, team ontwikkelingssamenwerking, project taalstimulering, dienst sport, De Zandloper, project Hupsakee en de Spelotheek.

theatermakers-leren-omgaan-met-afval

Theatermakers leren omgaan met afval

Het nuttige aan het aangename koppelen. Dat doen ze in kleuterschool De Toverfluit. Bijvoorbeeld door theater De Neus uit te nodigen dat met de interactieve voorstelling 'Boze vuilbak' de kleuters milieubewust probeert te maken. Ze weten nu alvast dat je geen afval op de grond mag gooien en hoe je het afval moet sorteren. En de jongsten hebben er ook nog veel pret aan beleefd.

berkenbos-leeft-steunt-variant

Berkenbos Leeft! steunt Variant

De medewerkers van 'Berkenbos Leeft!' hebben een cheque van 700 euro overhandigd aan de vrijwilligers van Variant. 'Berkenbos Leeft!' werd begin september georganiseerd en het is een traditie dat de opbrengst naar één of ander project in Berkenbos gaat. Variant geeft het hele jaar door ontmoetingskansen aan mensen met een beperking: dat kan tijdens een fuif, een halloweenparty, een Sinterklaasavond of de wekelijkse schildersles in De Schans, in de Paquaylaan. En met dit steuntje in de rug, kunnen ze bij Variant alweer een eind verder. (foto Charly Verlinden)

gudder-ooch-kestoalinge-knuppele

Gûdder ooch kestoalinge knuppele?

In 't noajoar gingke de minse vrûger kestoalinge knuppele of okkerneute, tegenwoordig koepe ze ze gewoen inne winkel.

tijdschrift-akrostis-wordt-voorgesteld

Tijdschrift Akrostis wordt voorgesteld

Op vrijdag 28 oktober wordt in het Letterenhuis in Antwerpen Akrostiş voorgesteld. Dat is een driemaandelijks, onafhankelijk en geëngageerd Nederlands-Turks tijdschrift. De lancering werd al aangekondigd bij de oprichting van de culturele organisatie Art.e vzw dit voorjaar in de bibliotheek van Heusden-Zolder. Akrostiş besteedt aandacht aan hedendaagse tendensen in de Vlaamse en Turkse literatuur, beeldende kunst, podiumkunsten, fotografie, ... In het tijdschrift komen het (…) Lees het hele bericht

tijdelijke-omleiding-op-mountainbikeroute

Tijdelijke omleiding op mountainbikeroute

De hevige en langdurige regen van mei en juni heeft heel wat erosieschade aangericht aan een afdaling op de blauwe lus van de mountainbikeroute. De afdaling is daardoor gevaarlijk geworden en moeilijk berijdbaar. Daarom heeft de sportdienst een tijdelijke omleiding voorzien waarbij de mountainbikers op het fietsroutenetwerk blijven tot aan het Helzoldstadion. Ondertussen wordt gezocht naar een oplossing.

inbraakpoging-in-acht-meilaan

Inbraakpoging in Acht-Meilaan

Gisteravond is een inbraakpoging ontdekt in de Acht-Meilaan. Er waren braaksporen aan de achterdeur van een woning, maar de dieven raakten niet binnen.

eversel-steunde-petnet-actie-volop

Eversel steunde Petnet-actie volop

Ook de Springplank in Eversel sloot vandaag met de 'Petnetdag' de campagne 'De pet op tegen Kanker 2016' af. In de school had de actie een speciale betekenis omdat leerling Tuur drie weken lang het gezicht was van Ketnet. Vandaag kwamen alle kinderen met een 'zelfgepimpte pet' naar school - 187 exemplaren verkocht - en dansten voor vele ouders en grootouders samen op het 'Petnet-tegen-Kanker- lied'. De aanwezigen konden ondertussen een vrije gift doen: in tien (…) Lees het hele bericht

sultan-ahmet-moskee-schenkt-pallet-offervlees

Sultan Ahmet moskee schenkt pallet offervlees

Een delegatie van de Sultan Ahmet moskee trok vanmiddag naar Sint-Vincentius. Daar schonk de groep een volledig pallet met blikken van 2,6 kg kant en klaar gekookt offervlees voor de behoeftigen. Het voedsel was verworven via de overkoepelende organisatie Hasene. Bij Sint-Vincentius werd het in dank aangenomen. (foto's Julien Maebe)

45-werkgevers-voor-de-zuiddag

45 werkgevers voor de Zuiddag

Morgen is het Zuiddag en de leerlingen van het ASO en TSO van het Sint-Franciscuscollege ruilen van voor één dag de 'schoolbanken' voor een job bij een bedrijf of organisatie. Hun loon gaat naar een jongerenproject in het zuiden, dit jaar naar jongeren uit de favela van Jardim Gramacho in Rio (Brazilië), de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika. In Heusden-Zolder is de Zuiddag telkens weer een succes maar met liefst 45 (…) Lees het hele bericht

over-kleuters-en-schapen

Over kleuters en schapen ...

Als er nieuwe straten bijkomen, moeten die uiteraard ook een nieuwe naam krijgen. Daarvoor bestaan procedures en het schepencollege heeft nu vier voorstellen klaar die de raad nog moet goedkeuren. Een nieuwe verkaveling vanaf de Kleuterweg zou Kleuterhof heten, een verkaveling vanuit de Roosterstraat wordt 't Roosterke, en de straten voor de nieuwe verkaveling vanuit het Herderspad zullen Herdershof en Schapenpad heten. Schattig toch?

raad-moet-bovy-regeling-goedkeuren

Raad moet Bovy-regeling goedkeuren

De gemeenteraad van donderdag 27 oktober telt 17 punten in de openbare zitting. Daarbij staat de aanwerving van twee politie-inspecteurs op de agenda, die zullen worden gezocht ter vervanging van 1 gepensioneerde en een ander die vertrokken is naar Antwerpen. De budgetten en wijzigingen aan de meerjarenplanning van de kerkfabrieken liggen voor en Heusden-Zolder moet 1,257 miljoen euro betalen aan de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg waarin de brandweer is ondergebracht. De gemeenteraad moet het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-18-oktober-2016

Vandaag gezien

Binnenkort heeft België weer een kardinaal. De kardinaalsmuts hebben we nu al, en je vindt ze in Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

zolder-is-bekommerd-om-gemeenschapsinfrastructuur

Zolder is bekommerd om gemeenschapsinfrastructuur

85 mensen hebben dinsdagavond in de harmoniezaal de open dorpsraad van Zolder-Centrum bijgewoond. Daar stond voldoende stof tot nadenken en voor discussie op de agenda: de openbare werken en de communicatie daarover - er zijn er voorlopig geen grote in het vooruitzicht -, het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Zolder-Centrum, de afwatering van het gebied Beekbeemden, de mogelijke komst van de wielerpiste en de gevolgen voor de sportinfrastructuur in Zolder-Centrum, de verhuizing van de school Beekbeemden en de (…) Lees het hele bericht

kinderen-beleven-avontuurlijke-vroemdag

Kinderen beleven avontuurlijke Vroemdag

Meer dan 1000 kinderen uit het buitenwoon onderwijs hebben zich vandaag te pletter geamuseerd tijdens de Vroemdag op Circuit Zolder. Het slechte weer vormde wel een beetje een domper op de vele extra attracties en sporten die ze mochten proberen, maar het racen was des te plezanter. Voor enkele gelukkigen was het een enorme beleving om in een open racewagen mee te rijden, anderen joelden van de pret om een geplande slipper of ze vonden het prachtig om met een groep racewagens over het circuit enkele rondjes (…) Lees het hele bericht

tony-sempels-wordt-promotor-in-venray

Tony Sempels wordt promotor in Venray

Heel wat lezers kennen Tony Sempels als fotograaf voor de Internetgazet, maar wist je dat hij nu ook aan de slag gaat in Nederland? Nee, niet op de eerste plaats om foto's te maken wel als medewerker van Raceway Venray waar hij de Belgische racers moet promoten in het LMV8 gebeuren. Zelf doorzwom hij al heel wat figuurlijke watertjes op twee en vier wielen in de speedway, karting en rallycross. Nu wil Tony met beide voeten op het asfalt jonge Belgische talenten begeleiden naar de (…) Lees het hele bericht

ibo-staat-stil-bij-de-wegwerpmaatschappij

IBO staat stil bij de wegwerpmaatschappij

Van 24 tot en met 28 oktober is het de week van de IBO, Initiatief Buitenschoolse Opvang. Daarbij staat de buitenschoolse opvang stil bij de consumptie- en wegwerpmaatschappij, ook in Heusden-Zolder. Spelletjes en allerlei activiteiten stimuleren de kinderen en de ouders, maar ook de begeleidsters in de opvang, om bewust om te gaan met het milieu, om te recycleren of te hergebruiken, om stil te staan bij hun consumptiegedrag. Maandagmorgen, bij de voorschoolse opvang, zullen de begeleidsters (…) Lees het hele bericht

van-een-late-roeping-gesproken

Van een late roeping gesproken ...

Op hun gouden bruiloftsfeest in de Jogem werden Jules en Gerda Meykens-Eerdekens verrast door een optreden van 't Kliekske. Allemaal 'tante-nonnekes' die een aangepast, swingend nummer brachten: I will follow him! Ze kregen een staande ovatie voor hun nummer en late roeping. Al spreken welingelichte bronnen van menig glaasje porto waarmee vooraf moed werd ingedronken ...

fbi-opleiding-krijgt-weerklank-in-de-states

FBI-opleiding krijgt weerklank in de States

Een maand geleden volgden in Geraardsbergen drie inspecteurs van de politie Heusden-Zolder een opleiding 'Active Shooter'. Die werd gegeven onder leiding van de Amerikaanse FBI-academie. Een initiatief van onder meer korpschef Geert Luypaert die zelf een langere opleiding aan de academie in Quantico volgde. Nu heeft ook de Wall Street Journal en video en een artikel aan de opleiding gewijd. Ook in Amerika vinden ze 't blijkbaar een hele zaak dat hun opleidingen naar Europa geëxporteerd worden.

het-bos-als-speelterrein

Het bos als speelterrein

Kleuters van het wijkschooltje Toverfluit in Ubbersel zijn in de 'Week van het bos' de herfstgeuren van het bos gaan opsnuiven en ze konden er spelen in een mooi gekleurd en proper bos.

voetganger-kritiek-na-aanrijding

Voetganger kritiek na aanrijding

Rond 23 uur maandagavond is op de Koolmijnlaan, ter hoogte van de kruising met de Struikenstraat, een voetganger aangereden door een auto. Hoe dat precies gebeurd is, moet het verdere onderzoek uitmaken. De voetganger werd door de auto opgeschept en is tientallen meters meegesleurd. Hij was zeer zwaar gewond. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is dan in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

la-baracca-wint

La Baracca wint

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond Futsal 67 Paal verslagen met 4-2.

18-maanden-geeist-tegen-ex-curator

18 maanden geëist tegen ex-curator

Voor de rechtbank van Hasselt heeft de aanklager vandaag 18 maanden celstraf en een boete geëist tegen een man uit Heusden-Zolder, gewezen stafhouder van de balie Hasselt en een voormalig curator. Hij wordt beschuldigd van de verduistering van ruim 1,5 miljoen euro uit 24 faillissementsdossiers. Het geld is ondertussen terugbetaald. De man verklaarde voor de rechtbank dat hij daarmee een tijdelijk geldtekort probeerde op te lossen omdat hij drie grote klanten had verloren en dat (…) Lees het hele bericht

wat-als-ze-je-prijs-te-hoog-noemen

Wat als ze je prijs te hoog noemen?

Handelaars en ondernemers krijgen geregeld te horen 'U bent te duur'. Ze waren dan vanavond ook met meer dan 60 om een actuasessie van Unizo Heusden-Zolder bij te wonen rond dat thema. De ondernemersorganisatie had daarvoor expert Philippe Sarens uitgenodigd. Hij wist onder meer te vertellen hoe je reageert op zo'n opmerking, welke woorden en zinnen je daarbij hanteert, ook hoe je je prijs kunt verdedigen, hoe te reageren op bluf, en hoe je onderhandelingspositie te versterken, ... Het bleek tijdens en na de infosessie in ieder geval een item dat leeft bij ondernemers.

kwb-berkenbos-reikte-de-prijzen-uit

KWB Berkenbos reikte de prijzen uit

De KWB van Berkenbos hield de prijsuitreiking van zijn fietszoektocht die deze zomer voor de 15de keer werd georganiseerd. Er waren 80 deelnemers die het parcours hebben gereden en allerlei vragen oplosten. De eerste prijs ging naar Rita Hulsmans. (foto's Charly Verlinden)

de-beek-is-geruimd

De beek is geruimd

Een aannemer heeft vandaag in opdracht van de provincie de beek aan Beekbeemden geruimd zodat het water er beter kan wegstromen. Dat is één van de maatregelen die de wateroverlast in het gebied moet indijken. Toevallig is dat één van de punten morgenavond op de agenda van de open dorpsraad Zolder-Centrum in de Harmoniezaal.

luierbank-in-de-kijker-op-dag-tegen-armoede

Luierbank in de kijker op dag tegen armoede

Gemeente en OCMW hebben vandaag een geknoopt laken uitgehangen met de boodschap “ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen”. Daarmee drukken ze hun deelname aan de Werelddag van verzet tegen armoede uit, een problematiek die in Heusden-Zolder ook gekend is. Bij die gelegenheid zetten ze de luierbank in de belangstelling, een warm initiatief van de vrijwilligers van ‘De Mammies’. Een kind gebruikt gemiddeld 5000 luiers tot het zindelijk is. Dat betekent een fikse (…) Lees het hele bericht

hebad-nog-in-de-running-voor-play-offs

Hebad nog in de running voor play-offs

In het badminton werd de voorlaatste speeldag van de voorronde in eerste nationale afgewerkt. Hebab 1G moest in Veltem minstens één punt halen tegen rechtstreekse concurrent, het West-Vlaamse DZ’99. Met een 4-2 achterstand na de dubbels en de enkels zag het er even niet goed uit maar na winst in de twee gemend dubbels werd het nog 4-4. Nadien volgde autoritaire leider Bad '79 uit Anderlecht, na de dubbels en enkels stond het verrassend 3-3, maar de Brusselaars wonnen toch (…) Lees het hele bericht

opnieuw-twee-inbraken-1

Opnieuw twee inbraken

Er zijn opnieuw twee inbraken gemeld in Heusden-Zolder. In de Witte Bosstraat ontdekte de bewoner van een huis gisteravond dat er was ingebroken. En deze namiddag zag in de Schootstraat en man dat inbrekers in het huis van zijn broer hadden toegeslagen.

morgen-26ste-vroemdag-op-circuit

Morgen 26ste Vroemdag op circuit

Morgen heeft op Circuit Zolder de 26ste Vroemdag plaats. Tussen 9u30 en 16 uur kunnen leerlingen van het Buitengewoon Onderwijs (type 1, 2 en 4; OV 1 en 2) meerijden met racewagens op het circuit en zo de dag van hun leven beleven. Zowat 200 racers komen gratis rijden voor de leerlingen Daarnaast is er een zeer uitgebreid sportprogramma met een 20-tal sportstanden o.a. kabelbaan, klimmuur, stormbaan, hockey, voetbal, speciale fietsen. Ook geven verschillende randactiviteiten deze bijzondere (…) Lees het hele bericht

maken-lokale-renners-t-mooie-weer-in-eversel

Maken lokale renners 't mooie weer in Eversel?

Zaterdag en zondag worden vanuit het hele land jonge veldrijders verwacht in Eversel want wielerclub Berg-Op Eversel organiseert dan de Ber Sjap Classic; Zaterdag tussen 10 en 12 uur rijden de miniemen van 8, 9, 10 en 11 jaar hun wedstrijden. De aspiranten van 12 jaar starten om 13 uur, de 13-jarigen om 14 uur en de 14-jarigen om 15 uur. In de bosrijke omgeving rond de manège van Eversel is een parcours uitgetekend. Zondag crossen de masters B en C, amateurs en masters A. Zij starten om 11u15u, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-oktober-2016

Vandaag gezien

Een zilverreiger vliegt op aan De Wijers. (foto Marcel Gybels)

ziekenhuis-heeft-eigen-bringme-box

Ziekenhuis heeft eigen Bringme box

Het Sint-Franciskus Ziekenhuis heeft een eigen Bringme Box in gebruik genomen. Het personeel kan de service gratis gebruiken om bestellingen te laten toekomen in het SFZ en de levering voor of na het werk op te halen. Het kan gaan om iets dat ze uitwisselen met een collega of een online-aankoop. De bestelling kan door koeriers, handelaars, … altijd geleverd worden op een veilige en discrete manier in de beveiligde boxen. Personeelsleden kunnen hun pakje met een code gaan ophalen (…) Lees het hele bericht

win-wekenlang-gratis-frieten-en-snacks

Win wekenlang gratis frieten en snacks

Deze week kan je liefst 10 waardebonnen van 5 euro winnen, waar je dus verschillende keren mee je honger kunt gaan stillen aan de frieten en snacks van frituur 't Brugske. Je moet dan wel voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp laten weten hoe lang Karin en Fernand 't Brugske uitbaten en hoeveel juiste antwoorden er zullen binnenkomen.

in-de-kijker-frituur-t-brugske

In de kijker: Frituur 't Brugske

‘Een snelle service gekoppeld aan een degelijke kwaliteit,’ dat is sinds jaar en dag hét handelsmerk van frituur ’t Brugske in de Brugstraat 42. Karin Cerstelotte en Fernand Claes staan er ondertussen al 28 jaar aan de friteuses. Voor de allereerste frituur in de schaduw van de brug moeten we teruggaan naar het einde van de jaren ’70 toen Jef Aerts op het nummer 71 ‘Frituur bij Jef’ opende. Een vijftal jaren (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-blikt-naar-de-horizon

De Mijlpaal blikt naar de horizon

De Mijlpaal opende vandaag twee tentoonstellingen tegelijk, één op de Zeedijk in Knokke en één in de vertrouwde stek in de Brugstraat. In De Mijlpaal zelf is het thema van de expo 'Een blik gericht op de horizon' en er wordt uiteenlopend werk getoond van Warner Berckmans, Ulrike Bolenz, Karin Borghouts, Émilie Brout & Maxime Marion (Fr), Eduardo Chillida (Sp), Stijn Cole, Trees De Mits, Frederik De (…) Lees het hele bericht

een-kleurrijk-schilderij-op-de-buhne

Een kleurrijk schilderij op de bühne

Tuning People & De Maan speelden zondagnamiddag 'Bonte Nacht' in Muze, het werd een kinder- en familievoorstelling rond een bewegend, kleurrijk schilderij. (foto Lenscollectief)

olympia-verrast-tegen-gent

Olympia verrast tegen Gent

In het petanque won de federale ploeg van Olympia thuis van het onoverwinnelijk gewaande Verbroedering Gent met 5-4 In tweede provinciale gaf de A-ploeg in de derde ronde de overwinning uit handen met 4-5 tegen De Berk Heusden. In derde provinciale blijft de B-ploeg het goed doen. Nu met een 4-5 overwinning in Genk.

eretekens-voor-partizanen-en-mijnwerkers

Eretekens voor partizanen en mijnwerkers

Nog steeds in het kader van de herdenking van 70 jaar Italiaanse immigratie in onze contreien had vandaag een groot feest plaats in de balzaal van Muze. De Associazone Culturale Marchigiani Limburg serveerde een lunch. Nadien werden officiële militaire decoraties overhandigd aan de nabestaanden van Italiaanse soldaten en Partizanen. En ook heel wat ex-mijnwerkers kregen een aandenken, het waren de overlevenden de 70 jaar geleden hier zijn aangekomen om in de mijnen te werken. In de (…) Lees het hele bericht

kvv-verpulverde-statie

KVV verpulverde Statie

Een derby in vierde provinciale C maar KVV Heusden-Zolder had geen erbarmen met de dorpsgenoten van Statie Zolder, die met 0-6 werden verpulverd. SK Heusden 06 speelde 2-2 tegen Eksel B.

ook-verlies-voor-bolderberg

Ook verlies voor Bolderberg

In derde provinciale A verloor FC Bolderberg met 3-0 bij Excelsior Hamont.

thuisnederlaag-voor-anadol

Thuisnederlaag voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 0-3 verloren van Koersel.

golf-van-inbraken-in-heusden-zolder-1

Golf van inbraken in Heusden-Zolder

Zaterdagavond is er een golf van inbraken gebeurd in Heusden-Zolder. In de Roosterstraat hadden de dieven een badkamervenster ingeslagen om binnen te geraken. Rond dezelfde tijd - vrij vroeg op de avond - werd ook in de Heidestraat een inbraak vastgesteld. Nadien bleken inbrekers ook nog toegeslagen te hebben op de Schobbenberg. Kort voor middernacht kwam er een oproep uit de Ubbelstraat waar de voordeur was geforceerd en enkele minuten later bleken ook in de Poelenstraat (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-is-ridder-van-de-trage-wegen

Paul Coolen is 'Ridder van de Trage Wegen'

Paul Coolen is door de vzw Trage Wegen uitgeroepen tot 'Ridder van de Trage Wegen'. In het totaal zijn in Vlaanderen zowat 10 mensen met die eretitel bekroond. Het gaat om mensen die zich plaatselijk inzetten voor de herwaardering en de inrichting van de trage wegen als volwaardige verbindingen tussen dorpskernen. Paul wuift de eretitel wat weg en zegt dat het de hele groep in Heusden-Zolder toekomt. En je hoeft hem ook niet met 'sir' aan te spreken.

geen-massa-voor-de-trage-wegen

Geen massa voor de Trage Wegen

Op deze dag van de Trage Wegen kwamen vanuit alle kerkdorpen fietsers en deel wandelaars afgezakt naar ZLDR Luchtfabriek. Ondanks het mooie weer - wellicht door de vele andere activiteiten - bleef de opkomst wat beperkt. Maar voor velen was het wel een kennismaking met de Trage Wegen waarvan er ondertussen al enkele aangepast of ingericht zijn. Schepen Lode Schops verwelkomde de fietsers en hij wees op de rol die dorpsraden in het verhaal spelen. Op een power-point kon iedereen de verdere plannen bekijken en ondertussen genieten van een rondleiding door ZLDR Luchtfabriek. (meer foto's)

onthoofd-bolderberg-verliest

Onthoofd Bolderberg verliest

In het volleybal verloor VCK Bolderberg met 3-1 bij VC Heist-Herenthout. Dat kwam niet helemaal onverwacht want door de afwezigheid van de broers PAlmers en Dries Berckmans was een onthoofde ploeg afgereisd. En toch had de slinger evengoed de andere kant kunnen uitgaan, want in set 1 en 2 streed VCK tot het laatste punt, set 3 werd gewonnen maar in de laatste was het bobijntje af. Setstanden: 25-22, 24-26, 29-27 en 25-19.

steven-als-man-van-de-wereld

Steven als man van de wereld ...

Over humor valt niet te twisten, ieder heeft zijn eigen smaak. De fans van Steven Goegebeur amuseerden zich in ieder geval met de 'Man van de Wereld', zaterdagavond in Muze. (foto Lenscollectief)

bootjes-voor-mensenrechten-61

Bootjes voor mensenrechten (61)

Als alle studenten lerarenopleiding opkomen voor de mensenrechten, dan is er heel veel hoop voor deze wereld. Die van de PXL-MAD in Hasselt hebben er zich in ieder geval achter gesmeten.

basketbal-bijna-iedereen-wint

Basketbal: bijna iedereen wint

In de tweede provinciale van het basketbal verloor Zolder B met 36-98 van Zonhoven A. In derde B versloeg Kajoba Hades Hasselt B voor eigen volk met 67-77. UPDATE In de tweede provinciale verloor Zolder B met 36-98 van Zonhoven A. In derde A won Heusden B bij Stevoort D met 53-61. Zolder C versloeg Pelt B in eigen huis met 63-81. In vierde A won Zolder D van Pelt C met 60-61.

zolder-a-rukt-op

Zolder A rukt op

In de eerste basketbalprovinciale won KBBC Zolder A zaterdag in de vooravond op het terrein van Lummen A met 58-68. In de rangschikking schuift Zolder langzaam maar zeker richting top.

vandaag-gezien-15-oktober-2016

Vandaag gezien

Jan Leijskens haalde een oude lens van 50 jaar oud uit de kast: een 600 mm en daarmee legde hij een waterlelieblad en dille vast in tegenlicht met de zeer lage zon van deze namiddag.

70-jarigen-van-eversel-verzamelden

70-jarigen van Eversel verzamelden

De 70-jarigen van Eversel verzamelden voor een etentje en een gezellige babbel. Die van juist na de oorlog zien er overigens nog prima uit. Gerard Vanluyd, Willy Bervoets, Vera Bervoets, Maria Coels, Louis Swerts, Alice Beutels, Maria Bosmans, Anna Smeulders, Gerard Coels, Elza Lemmens, Rosette Vanhove en Julia Leyssens. (foto Rita Vanhove)

doelpuntenkermis-bij-wieze-boys

Doelpuntenkermis bij Wieze Boys

In het liefhebbersvoetbal heeft Wieze Boys met liefst 1-9 gewonnen bij Weerstand Zonhoven. RP Products won met 3-2 van Mees 80. In de tweede afdeling scoorde Wieze Boys B ook al aan de lopende band, 8-5 tegen Sting Waterschei.

het-weer-regen-na-het-weekend

Het weer: regen na het weekend

Mogelijk wordt dit het laatste weekend met zo hoge temperaturen. Warme lucht wordt vanuit het zuiden aangevoerd over onze streken. Na het weekend komen storingen opzetten en krijgen we een aanvoer van koelere maritieme lucht. Het wordt erg wisselvallig en vooral, de temperaturen komen een stuk lager uit. Na druilerige start en een zonnige namiddag, zijn we nu begonnen aan een heldere zaterdagavond en -nacht.
Morgen kan de zon het weerbeeld domineren vanaf deze aan de horizon verschijnt tot die weer (…) Lees het hele bericht

een-bedankje-voor-de-helpende-handen

Een bedankje voor de helpende handen

In kleuterschool De Toverfluit is het een diepgewortelde traditie dat de ouderraad geregeld een fruitdag organiseert voor de kleuters. Heel wat helpende handen van ouders zorgen er dan voor dat een grote hoeveelheid fruit wordt gesneden. En het is ook de gewoonte dat de ouderraad die 'helpers' samen met hun kinderen trakteert op cake, wafels en druiven. Vandaag was het weer zover, het werd tegelijk een gezellige ontmoetingsdag.

inbraak-in-heidestraat-1

Inbraak in Heidestraat

In de Heidestraat is een inbraak gepleegd in een woning. De bewoners hebben de schade deze namiddag vastgesteld.

tweede-seizoenswinst-voor-si

Tweede seizoenswinst voor SI

In de tweede afdeling B van het nationale zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 6-7 gewonnen bij Sporting Borgerhout. De tweede seizoenszege brengt het puntentotaal op 6.

de-kijk-van-richie-225

De kijk van Richie

Hier merken we het niet meteen, maar in de grote steden patrouilleert het leger nog steeds.

fairport-convention-is-nog-niet-versleten

Fairport Convention is nog niet versleten

Fairport Convention heeft van bij zijn oprichting in 1967 de basis gelegd voor de folkrock, en de founding fathers van het genre, die zowat heel de wereld hebben gezien, streken vrijdagavond neer in de Muzeschouwburg. Een concert met veel sfeer en respect van het publiek. (foto's Lenscollectief)

t-was-hier-gemiddeld-10-4-graden

't Was hier gemiddeld 10,4 graden

Tussen 1981 en 2010 bedroeg de gemiddelde jaartemperatuur in Heusden-Zolder 10,4 graden. Gemiddeld telden we per jaar 101 lentedagen, 37 zomerdagen, bijna 8 tropische dagen, 6,5 ijsdagen en ruim 62 vorstdagen. Er waren bijna 140 dagen gemiddeld met neerslag. Het zijn maar enkele van de vele statische gegevens die je terugvindt in de nieuwe klimaatatlas waar de informatie nu is teruggebracht tot op het gemeentelijk niveau. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. www.kmi.be

ikra-wint-derby-tegen-real

Ikra wint derby tegen Real

In de 3de provinciale A van het zaalvoetbal speelde Ikra Heusden 4-4 gelijk tegen Wts Sportcafé. In derde D won Il Tarfufo de derby tegen HZ Real Heusden met 8-4. In vierde A leed Berkenbos United een 4-2 nederlaag bij Megapool Houthalen.

nervositeit-door-aanslag-in-turkije

Nervositeit door aanslag in Turkije

De aanval met enkele raketten die vanmiddag zijn ingeslagen op een weg tussen de Turkse badplaatsen Antalya en Kemer hebben geen slachtoffers gemaakt. Het is ook nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit en of die gericht was tegen de toeristische oorden dan wel tegen een tanker die vlakbij aangemeerd lag. Gemeenteraadslid Hendrik Huygelier verblijft momenteel in Kemer. Van de aanslag zelf heeft hij niks gemerkt, wel is er een opvallende nervositeit te bespeuren bij het veiligheidspersoneel. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-oktober-2016

Vandaag gezien

Marcel Gybels kon vandaag deze jonge roerdomp in volle scheervlucht vastleggen in De Wijers.

druivelaar-kondigt-sacramentsprocessie-aan

Druivelaar kondigt Sacramentsprocessie aan

De Druivelaar 2017 is er, de scheurkalender die sinds jaar en dag menige keukenmuur siert. De inwoners van Viversel zullen zeker met meer dan gewone belangstelling kijken want op de achterzijde van de dagwijzer van 13 augustus staat de aankondiging van de 40ste Sacramentsprocessie. Zo weet heel Vlaanderen het, en ook hier niet vergeten dat er ook weer een Mirakelspel komt.

weinig-rozengeur-en-zonneschijn-in-de-mijn

Weinig rozengeur en zonneschijn in de mijn

De Italiaanse onderzoeksjournalist Walter Basso gaf vanavond in de bib een lezing over zijn boek 'Carne da Miniera'. Dat handelt over de slachtoffers van de Belgische mijnen tussen 1946 en 1973, vooral degenen die niet als dusdanig erkend zijn. Basso is zelf mijnwerkerszoon, zijn jonge jaren bracht hij in Charleroi door alvorens terug te keren naar Noord-Italië. Hij was hier te gast op uitnodiging van de Associazione Culturale Marchigiani in Limburg, met voorzitster Lorina Noe. De (…) Lees het hele bericht

kinderen-bezoeken-bejaarden-in-de-brug

Kinderen bezoeken bejaarden in De Brug

De kleuters van juffrouw Melina van De Toverfluit brachten een bezoekje aan het dagopvangcentrum De Brug. Het is de bedoeling dat kleuters samen met de aanwezige senioren genieten van leuke activiteiten. Daar zijn ze deze keer alvast heel goed in geslaagd.

dood-van-een-handelsreiziger

Dood van een handelsreiziger ...

Heel wat bekende gezichten en namen op de Muzeplanken donderdagavond want 't Arsenaal bracht daar het het bekende 'Dood van een handelsreiziger' van Arthur Miller. (foto Lenscollectief)

interessante-tips-voor-italie-reizigers

Interessante tips voor Italië-reizigers

(Toekomstige) Italiëreizigers moesten gisteravond in de bib zijn, want in het kader van Ide Italiaanse Week Italia Nostra vertelde François Didden over de reizen van vereniging A(M)CLI vanuit Lindeman naar Italië. Het werd een gepassioneerd verhaal en boeiend verslag met veel mooie foto's, voer voor toeristen of dorpsgenoten die op zoek gaan naar hun roots. Vanavond stelt onderzoeksjournalist Walter Basso zijn boek over de vergeten slachtoffers van de mijnen voor, ondertussen loopt ook nog de expo van Luciano Ferro.

bootjes-voor-mensenrechten-60

Bootjes voor mensenrechten (60)

Kunstenaars onderschrijven de mensenrechten. Fotografe Lieve Blancquaert stelt momenteel een deel van haar 'Birthday foto's' tentoon in de foyer van Muze en vorige wweek gaf ze er een lezing over haar ander project 'Wedding Day'. Op haar reizen ontmoet ze telkens weer mensen die moeten roeien met de riemen die ze hebben. Ze was dan ook meteen bereid om mee te varen voor de mensenrechten. De boot in cc Muze zal zich tijdens het cultuurseizoen langzaam vullen met handtekeningen van (…) Lees het hele bericht

autowinterpakket-en-de-winnaar-is

Autowinterpakket: en de winnaar is ...

Nathalie Schepers wist zoals velen dat ze bij Garage Bosmans aan ondertussen aan de derde generatie toe zijn en ze wint dat ook een winterpakket om de wagen voor te bereiden op de koude periode. Maandag komt er weer een nieuwe opgave aan.

de-mwoan-boajt

De mwoan boajt

Hedder 't oavend de mwoan ooch zien boaje? Dat zeggen ze wanneer het maanlicht troebel wordt door bewolking. Overigens waren delen van de hemel ook helder. Genoeg om rond 20u20 ISS te zien passeren, meldt Jean Vandevoort.

buiting-live-denkt-aan-het-goede-doel

Buiting Live denkt aan het goede doel

De organisatoren van Buiting Live - Nikkie Di Maggio van brasserie Il Mondo en Geert Bruyneel van Zwembaden Geert - verdeelden vanavond 800 euro tussen twee goede doelen. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder en Wooncentrum Beukenveld in Paal kregen elk 400 euro. Beukenveld is een warme thuis voor personen met een fysieke handicap of personen met een niet aangeboren hersenletsel. Voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum mocht bezieler Rudi Oyen de cheque in ontvangst komen nemen. (foto Hans Put)

kwb-bolderberg-bezoekt-brouwerijmuseum

KWB Bolderberg bezoekt Brouwerijmuseum

Nieuwsgierige blikken en veel vragen ... de gids van het Brouwerijmuseum in Bocholt kreeg met de KWB van Bolderberg een erg geïnteresseerd publiek over de vloer. Ze staken er veel van op, het pintje was voor achteraf. (foto's Jan Leijskens)

geen-gewonden-bij-zware-klap

Geen gewonden bij zware klap

Vanavond zijn twee auto's op elkaar geknald in de Guido Gezellelaan. De klap was fel en beide auto's werden totaal vernield, maar als bij wonder vielen er geen gewonden. De weg was helemaal versperd door de wrakken en de brokstukken en de politie moest het verkeer beurtelings over de parkeerstrook omleiden. Depannagebedrijf Schops takelde de wagens en ruimde de weg op.

botsing-verstoort-avondspits

Botsing verstoort avondspits

In de vooravond zijn twee auto's gebotst in de Meylandtlaan ter hoogte van het kasteel. De avondspits raakte daardoor verstoord, tot op het kruispunt in Boekt en aan de rotonde bij Suska-Berg zat het strop. Toen de wagens eenmaal getakeld waren, kwam het verkeer weer vlot op gang.

vandaag-gezien-13-oktober-2016

Vandaag gezien

Een mooie herfstdag vandaag en dus maakte Marcel Gybels een wandeling van Bolderberg richting kanaal om daar de natuur in volle najaarspracht te bekijken.

dolomietlaag-voor-trage-weg-in-boekt

Dolomietlaag voor trage weg in Boekt

In de aanloop naar zondag zijn in Boekt de eerste resultaten zichtbaar van het project Trage Wegen. Er wordt een mooie verbinding in dolomiet aangelegd tussen de Abdijstraat en de Meulkens. Waarschijnlijk zal er zondag nog niet over gefietst kunnen worden, want de deklaag zou een week moeten uitharden. Voor de Dorpsraad Boekt was deze verbinding alleszins één van de prioriteiten. Voorzitter Jos Tielens hoopt nog dat de gemeente Lummen zal meewerken om de aansluiting met het fietspad over het kolenspoor te realiseren. UPDATE De gemeentelijke werkplaats laat ondertussen weten dat het nieuwe pad klaar is en meteen mag gebruikt worden.

3-marktbezoekers-bestolen

3 marktbezoekers bestolen

Op de multiculturele markt zijn 3 bezoekers het slachtoffer geworden van gauwdieven. De politie stelde ook 14 verkeersinbreuken vast. 4 parkeerden buiten de vakken op het Schachtplein, 2 gebruikten een parking voor personen met een beperking, 1 negeerde het parkeerverbod in het Kolderhof en in de Koolmijnlaan liet een bestuurder zijn auto achter op het voetpad. Daarnaast gebruikte iemand zijn gordel niet, 3 reden met de gsm in de hand, één verleende geen voorrang en een motorfietser vond dat hij geen handschoenen nodig had.

inbraak-in-stationsstraat-1

Inbraak in Stationsstraat

In de Stationsstraat is afgelopen nacht een inbraak gepleegd in een woning. De feiten werden deze voormiddag vastgesteld waarna de politie ter plaatse kwam.

neos-op-bezoek-in-antwerpen

Neos op bezoek in Antwerpen

Bij Neos Heusden-Zolder zitten ze nooit lang stil. Deze keer maakten de leden een daguitstap naar Antwerpen. Ze bezochten er de Jaintempel (een religie uit India) in Wilrijk, snoven heel wat nostalgie in het Red Star Museum en gaven vooral hun ogen de kost in het Modemuseum dat momenteel werken van Rik Wouters presenteert aangevuld met creaties van bekende Antwerpse modeontwerpers.

de-fairtrade-ambassadeurs-1

De fairtrade-ambassadeurs (1)

Dora Bartels van Dranken Bartels (Koolmijnlaan 6) is fairtradehandelaar van het eerste uur. Ze neemt deel aan de projecten en promo-campagnes. Naast het Oxfam- aanbod vind je ook een assortiment producten zoals verschillende fruitsappen, koffie, chocolade, honing, limonade, wijn, … in de rekken. Fairtradeproducten zijn er ook in een geschenkmand te verkrijgen. Zaterdag 15 oktober kun je een assortiment fairtradeproducten in de winkel proeven.

wk-bmx-2019-definitief-in-heusden-zolder

WK BMX 2019 definitief in Heusden-Zolder

FLASH Het is nu definitief: in 2019 mag Heusden-Zolder opnieuw de wereldkampioenschappen BMX organiseren. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) woensdagavond in Qater beslist in de rand van de wereldkampioenschappen op de weg die daar plaatsvinden. Eerst zouden de BMX-kampioenschappen in de Verenigde Staten plaatsvinden, maar toen ze daar afhaakten, kwam de UCI weer bij de organisatoren op Circuit Zolder aankloppen. Ze waren immers heel tevreden over het verloop van (…) Lees het hele bericht

op-de-vlucht-voor-de-koude-2

Op de vlucht voor de koude

Ze raken nog allemaal tijdig weg of door onze streken voor het te laat is: de bladkoning uit het hoge noorden (boven), de gekraagd roodstaart (links), de rietgors (tweede van links), de roodborsttapuit (tweede van rechts) en de winterkoning (rechts). (foto's Stefan Was)

vandaag-gezien-12-oktober-2016

Vandaag gezien

Allerheiligen is in aantocht, de chrysanten worden binnengehaald. (foto Marcel Gybels)

seizoensverandering-ook-op-de-markt

Seizoensverandering ook op de markt

Herfstig weer vandaag maar toch liep het marktplein vol met marktkramers. Opvallend is dat het assortiment kleding in korte tijd helemaal is veranderd, zo zijn er nu ook dikke sokken en panty's geëtaleerd, niet alleen voor volwassenen, ook voor de kroost. Voor de hongerigen is de keuze verder gegroeid: er zijn nu ook olijven met fetakaas of je kunt op een terras van een vers gebakken vismenu genieten.

fietser-gewond-8

Fietser gewond

Rond kwart voor één vanmiddag is aan de Dwarsweg een fietser tegen een auto belandt. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

koppel-riskeert-3-jaar-cel-voor-verwaarlozing

Koppel riskeert 3 jaar cel voor verwaarlozing

Een koppel uit Heusden-Zolder riskeert 3 jaar gevangenisstraf en een boete voor de mensonterende behandeling en de opsluiting van de broer van de man. De feiten kwamen op 31 januari 2014 aan het licht bij een brand in een caravan achter een woning in de Michel Scheperslaan. Het vuur ontstond vermoedelijk door een sigaret, achteraf vond de brandweer het lijk van de 38-jarige man, hij bleek met een ketting van 4,6 meter vastgemaakt te zijn. De man had een mentale achterstand, hij werd telkens (…) Lees het hele bericht

het-weer-opnieuw-warmer-1

Het weer: opnieuw warmer!

De volgende dagen krijgen we een meer zuidelijke luchtstroming, waarbij zachtere lucht wordt aangevoerd en het kwik een stukje hoger kan uitkomen. Storingen liggen echter dicht in de buur en laten bij momenten de neerslagkansen toenemen. Tussendoor is er echter wel ruimte voor de zon en dan kan het erg aangenaam worden voor oktober.
Vandaag zorgt een dik wolkendek voor een sombere dag. Er is wat lichte motregen mogelijk, maar meestal blijft het droog. Het kwik presteert ver ondermaats met maxima (…) Lees het hele bericht

fairport-convention-legende-in-muze

Fairport Convention: legende in Muze

Vrijdagavond staat Fairport Convention in de Muzeschouwburg. De band is opgericht in 1967 en geldt als dé bakermat van de Britse folkrock. Grootheden als Sandy Denny, Richard Thompson, Ashley Hutchings, Iain Matthews en Dave Swarbrick maakten er ooit deel van uit en ze vormden de basis van veel vertakkingen waaruit prachtige muziek ontstond. De band zelf heeft (…) Lees het hele bericht

lezing-over-italiaanse-keuken-gaat-niet-door

Lezing over Italiaanse keuken gaat niet door

In het kader van Italia Nostra zou normaal Tamara Ventura deze namiddag in de bib een lezing geven over la cucina Italiana en kookkunsten die worden doorgegeven van moeder op (klein)dochter. Maar de spreekster is ziek en daardoor is de lezing afgelast.

er-staat-een-nieuwe-totempaal

Er staat een nieuwe totempaal

De Totempaal langs de Mangelbeek en het Dorpsradenpad aan Meylandt, die eerder ten prooi viel aan vandalen, is vervangen. De gemeentelijke werkplaats zorgde voor een strakke uitvoering. De gemeentelijke academie werkt nu nog aan de totemdieren. Juist op tijd klaar voor de Dag van de Trage Wegen, nu zondag wanneer iedereen via de trage wegen de weg zoekt naar ZLDR Luchtfabriek

kritiek-op-bewonerskaarten-blauwe-zone

Kritiek op bewonerskaarten blauwe zone

In Heusden-Centrum zijn de dorpsraad en ook leden van de handelaarsvereniging niet opgezet met een deel van de regeling rond de nieuwe blauwe zone. Beide verenigingen hadden zelf de uitbreiding van de blauwe zone gevraagd omdat er vaak een tekort aan parking zou zijn. Dus is nu de blauwe zone uitgebreid tot aan het einde van de dorpskern in de Guido Gezellelaan, tot aan de Noordberm in de Koerselsebaan en ook de parking recht voor De Kring zit in de regeling. De gemeente heeft nu strooibiljetten (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-59

Bootjes voor mensenrechten (59)

Op de Internationale Meisjesdag vraagt de Unesco wereldwijd aandacht voor de situatie van meisjes. De 3de klas van Juf Jolien van de Vrije Lagere School van Berkenbos hijst dan ook vandaag de zeilen voor de Mensenrechten. Wil je zelf die fundamentele rechten ook ondersteunen? Mail je bootfoto naar gerlinde.gilissen [!] pandora.be

op-de-vlucht-voor-de-koude-1

Op de vlucht voor de koude

Voor de vogelringers was dit een uitzonderlijke vangst: de struikrietzanger. Nog nooit werd dit vogeltje in onze contreien geringd. Normaal vliegt de struikrietzanger via een hele andere trekweg naar het Zuiden. Het is dan ook niet duidelijk of hij door een verraderlijke wind naar hier werd geblazen. (foto's Stefan Was)

10-000-verkeersbelasting-geind

€ 10.000 verkeersbelasting geïnd

Samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) hield de verkeersdienst van politie controles op verschillende plaatsen. De inspecteurs van VlaBel inden € 10 000 aan achterstallige verkeersbelasting. De politie legde 26 bestuurders een ademtest op, niemand had gedronken. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens niet dragen van de gordel (5), kale banden, gsm'en aan het stuur, negeren van de gewichtsbeperking in M. Scheperslaan (3), onverzekerd rijden (2), geen keuringsattest (3) . Twee (…) Lees het hele bericht

volgende-dinsdag-open-dorpsraad-zolder-centrum

Volgende dinsdag open dorpsraad Zolder-Centrum

Volgende week dinsdag 18 oktober om 19u30 houdt Dorpsraad Zolder-Centrum een open dorpsraad in de Harmoniezaal. Centraal thema is 'ZoLder-Centrum of ZoNder-Centrum'. Er zijn inderdaad thema's genoeg die voor beroering zorgen: het RUP, de afwatering van Beekbeemden, openbare werken, communicatie, de wielerpiste op Terlaemen en de gevolgen voor de sportinfrastructuur, de nieuwe school Beekbeemden en de sportmogelijkheden, het verdwijnen van het cultuurcentrum en het ontbreken van een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-11-oktober-2016

Vandaag gezien

Vanochtend mistig en erg koud, maar overdag laat de herfst ook in de tuinen zich meer en meer zien, voelen, ruiken én proeven. (foto's Julien Maebe)

sfeervol-optreden-van-bart-herman

Sfeervol optreden van Bart Herman

Voor een uitverkochte Muzeschouwburg gaf Bart Herman met zijn band dinsdagnamiddag een concert. Het optreden was georganiseerd samen met de seniorenraad waardoor vooral een ouder publiek was afgezakt. Maar met zijn warme stem, zin voor melodie en sfeervolle songs weet Bart Herman alle generaties te bespelen. Vandaag was het enthousiasme allesins groot. (foto's Kris Vandevenne)

de-mijlpaal-exposeert-in-heusden-en-knokke

De Mijlpaal exposeert in Heusden én Knokke

Kunstgalerij De Mijlpaal laat dit najaar op twee verschillende locaties twee tentoonstellingen parallel lopen. Zondag opent in De Mijlpaal in de Brugstraat 'Een blik gericht op de horizon'. Daarbij is de zonnige hemelkleur van de Noordzee geruild voor de herfstkleuren van de Mijlpaaltuin (foto Mieke Teirlinck). En toch zorgt Lut Maris nog voor een verlengstuk aan de kleurijke zomer op de Zeedijk van Knokke. Daar (…) Lees het hele bericht

enquete-naar-de-gebruiksuren-op-finse-piste

Enquête naar de gebruiksuren op Finse piste

Wie al eens gebruik maakt van de Finse piste weet dat de verlichting daar brandt tussen 6 en 9 uur 's morgens en vanaf de schemering tot 23 uur. De dienst sport overweegt nu om de uren aan te passen, maar wil dat niet doen zonder de lopers te raadplegen. Daarom hangt er een affiche uit, en worden de sporters gevraagd om de QR-code in te scannen. Automatisch krijgt de dienst dan een beeld over wanneer er gesport wordt.

camera-tegen-sluikstorten-binnenkort-in-gebruik

Camera tegen sluikstorten binnenkort in gebruik

Nog dit jaar zal Heusden-Zolder de mobiele camera tegen sluikstorters in gebruik nemen. De camera is een tijdje geleden geleverd. De gemeenteraad keurt binnenkort een politiereglement goed en dan moeten nog de borden geplaatst worden, om de wet op de privacy te respecteren. Het is overigens een camera die niet noodzakelijk zal opvallen, wat menig sluikstorter wel eens zuur kan opbreken. Overigens ziet het ernaar uit dat er ook een ANPR-camera komt in de Dellestraat tussen (…) Lees het hele bericht

politie-controleert-gordels-en-gsm-s

Politie controleert gordels en gsm's

Bij elke verkeersactie lopen er wel bestuurders tegen de lamp omdat ze hun gsm gebruiken aan het stuur - om te bellen, te sms-en of te mailen - of omdat zij of hun inzittenden geen gordel dragen. Daarom gaat de politie in de volgende provinciale verkeersthema-actie vooral op die overtreders letten. De actie loopt vanaf morgen tot 26 oktober, en dus ook in Heusden-Zolder.

la-baracca-verliest-thuis

La Baracca verliest thuis

Terwijl de Rode Duivels jongleerden met Gibraltar, speelde in de tweede provinciale van het zaalvoetbal La Baracca Lindeman thuis tegen 't Trefpunt Maasmechelen. Het werd een 3-4 verlies.

ciao-limburg-ciao-heusden-zolder

Ciao Limburg, ciao Heusden-Zolder

Terwijl Vicenzo Petrelli voor en na voor de gepaste zuiderse klanken zorgde, presenteerden Joke Quintens - afkomstig van Heusden-Zolder - en Dirk Chavaux vanavond in de bib 'Ciao Limburg.' In hun gelijknamige boek stellen ze de wijdverspreide en diepgewortelde Italiaanse aanwezigheid in de Limburgse mijnstreek voor. En ook hadden ze het over de vele ontmoetingen de ze hadden met oudere en jongere generaties. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-en-ook-gehoord

Vandaag gezien (en ook gehoord)

De F-16's deden vandaag ramen en deuren trillen, zeker wanneer ze zoals hierboven bijna recht de hemel inschoten en daarbij een stevige 'vonk' uit hun uitlaat spuwden. Nadat ze de lucht doorkliefden, bleef een strepenmotief achter. (foto's Marcel Gybels)

50ste-kaartseizoen-ingezet-in-eversel

50ste kaartseizoen ingezet in Eversel

Vanavond hebben ACV en Okra in Eversel hun 50ste kaartseizoen ingezet in de cafetaria van Sint-Baaf. Met 15 tafels was het meteen een succesvolle start. De allereerste wedstrijd vond plaats in het parochiezaaltje aan de toenmalige meisjesschool. Vanaf 1993 werd de computer ingezet en later ontwierp  Marcel Neven een kaartprogramma dat nog altijd in gebruik is. Een aantal spelers heeft sinds 1993 nog geen seizoen overgeslagen. De echte viering heeft plaats bij de 13de en laatste wedstrijd, in maart. (foto Rita Vanhove)

leerlingen-duiken-massaal-het-bos-in

Leerlingen duiken massaal het bos in

Aan het Domherenhuis bij natuurvereniging Limburgs Landschap vzw gonst het de komende weken van de bosbezoekers. Bijna 300 eerstejaars leerlingen komen er ‘Het Regenboogpad’ verkennen. Een 150-tal kleuters gaat op zoek naar een schatkist tijdens een kabouterwandeling. Verder komen er zo’n 100 leerlingen van het 3de leerjaar om het bos aan de hand van De Bomenkist te onderzoeken. De gemeente Heusden-Zolder komt voor het vierde jaar op rij financieel tussen en (…) Lees het hele bericht

op-de-vlucht-voor-de-koude

Op de vlucht voor de koude

De laatste trekvogels komen dezer dagen over en worden geringd. Ze voelen dat het kouder wordt en ze dringend naar het zuiden moeten. Zo bijvoorbeeld de zanglijster (boven en links onder), met wat geluk geraakt die door Frankrijk, want daar worden ze massaal geschoten. De Paté de Grives Musicienne' staat er nog altjd op het menu. En ook de koperwiek lijkt erg op de lijster.

zondag-op-pad-over-de-stille-wegen

Zondag op pad over de stille wegen

Nu zondag is het de nationale dag van de Trage Wegen, en uiteraard kan Heusden-Zolder met zijn gigantische aanbod aan trage wegen dan niet afzijdig blijven. Vanuit elke dorpskern vertrekt een fiets- of wandeltocht richting ZLDR Luchtfabriek. Om 13 uur is dat het geval aan de bib in Heusden (8 km fietsen), Zolder Heldenplein, Kerk Viversel (8 km fietsen), om 13u10 aan Buurthuis Boekt, om 13u30 aan kantoor toerisme in Bolderberg. De dorpsraden zorgen voor de begeleiding. Om 14 uur wordt iedereen (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-geenrijt

Inbraak in Geenrijt

In de Geenrijt zijn onbekenden een woning binnengedrongen, de inbraak werd gisteravond ontdekt.

ocmw-opleidingscentrum-bestaat-15-jaar

OCMW-opleidingscentrum bestaat 15 jaar

Het opleidingscentrum van het OCMW viert zijn 15de verjaardag. In oktober 2001 startte het OCMW samen met de VDAB met de allereerste opleiding polyvalent verzorgende. Om die verjaardag te vieren heeft het OCMW een facebookpagina gelanceerd om het opleidingscentrum nog meer naambekendheid te geven en de lesgevers aan het grote publiek voor te stellen Ondertussen zijn al 309 cursisten gestart. Na een (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-58

Bootjes voor mensenrechten (58)

De 19 derdeklassers van juf Anneleen van Vrije Basisschool Boekt varen de haven uit om de mensenrechten te verspreiden. Ook zij geloven dat alle 7,125 miljard mensen dezelfde rechten hebben. Alle klassen, verenigingen, families en individuen die daar ook in geloven mogen hun bootjesfoto's sturen naar gerlinde.gilissen [!] pandora.be

samana-40-jaar-actief-in-eversel

Samana 40 jaar actief in Eversel

Samana Eversel, het vroegere Ziekenzorg, vierde zijn 40ste verjaardag. Eerst werd een eucharistieviering opgedragen gevolgd door een receptie. Tijdens het feestmaal werd teruggeblikt op de voorbije 40 jaar en tijdens enkele optredens konden de aanwezigen eens flink lachen. (foto's Mieke Swerts)

bert-houbrechts-nieuwe-voorzitter-open-vld

Bert Houbrechts nieuwe voorzitter Open VLD

Bert Houbrechts is door de algemene vergadering verkozen tot nieuwe voorzitter van Open VLD Heusden-Zolder. Bert Houbrechts (47) woont in Bolderberg, hij is OCMW-ontvanger van Zonhoven en heeft een eigen bedrijf in vastgoedbeheer. Voorts is hij penningmeester van de kerkfabriek Bolderberg, stichter van vzw 't Kloosterke en zit hij in het schoolbestuur van de basisschool van Bolderberg. Hem wacht de zware taak om Open VLD weer op de kaart te zetten in Heusden-Zolder nadat de partij bij de (…) Lees het hele bericht

olympia-verliest-in-wemmel

Olympia verliest in Wemmel

In het petanque leed Olympia een 5-4 verlies, bij het Brusselse Wemmel. De A-ploeg ging in Sparredal (Lanaken) verliezen met 6-3. De B-ploeg, in 3de provinciale, doet won thuis tegen Bocholt met 7-2.

win-een-winterpakket-voor-de-auto

Win een winterpakket voor de auto

Het begint merkelijk kouder te worden en dus kun je deze week een winterpakket voor de auto winnen van Garage Bosmans. Laat voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp weten de hoeveelste generatie bij Garage Bosmans momenteel de touwtjes in handen heeft. En ook hoeveel geldige juiste antwoorden er binnenkomen.

in-de-kijker-garage-bosmans

In de kijker: Garage Bosmans

In 2017 viert Garage Bosmans in de Brugstraat haar 70ste verjaardag. Een nieuwe mijlpaal voor een echte Heusdense familiezaak, want de Ford-garage is al 3 generaties overgegaan van vader op zoon. Het begon in 1947 toen Romain Bosmans de garage opende samen met zijn echtgenote Jeanne Mertens. 32 jaar later, in 1979, was het aan Yvan Bosmans om de zaak samen met zijn vrouw Irène Loos voort te zetten. We tellen er weer 32 (…) Lees het hele bericht

nascar-blijft-wellicht-in-zolder

Nascar blijft wellicht in Zolder

De kans is zeer groot dat Circuit Zolder ook de volgende jaren nog een Amerikaans festival op poten mag zetten. De contracten moeten nog wel getekend worden maar organisator Jérôme Galpin heeft ook dit weekend nog verder onderhandeld met de circuit-directie om ook de volgende seizoenen terug te keren naar Zolder. Hij is naar verluidt erg tevreden over de organisatie en omkadering. Doordat verschillende thuisracers meedraaien in de top, is het evenement ook erg populair. Wellicht wordt de knoop zeer binnenkort doorgehakt. Ook Nascar-legende Jeff Gordon was trouwens in zijn nopjes over het hele gebeuren op Zolder.  (meer sfeerfoto's van Tony Sempels)

titels-zijn-voor-kumpen-en-longin

Titels zijn voor Kumpen en Longin

Feest voor de 'thuisrijders' vandaag op Circuit Zolder tijdens de Nascar Whelen Euro Series want zowel Anthony Kumpen in de Elite 1 als Stienes Longin in de Elite 2 hebben de kampioenschapstitel binnengehaald. Dubbel feest dus bij het team PK Carsport. In de tweede race van de Elite 1 werd het vandaag nog spannend want Frédéric Gabillon, tweede in de stand, won. Anthony Kumpen kreeg in de eerste ronde enkele lichte aanrijdingen te verwerken, reed daardoor op voorzichtig en (…) Lees het hele bericht

zolder-c-overtuigt-tegen-lommel

Zolder C overtuigt tegen Lommel

In de derde provinciale C van het basketbal heeft KBBC Zolder C zondagnamiddag Lommel A een 94-55 pandoering verkocht.

recordaantal-deelnemers-sfc-in-dwars-door-hasselt

Recordaantal deelnemers SFC in Dwars door Hasselt

Het Sint-Franciscuscollege heeft vandaag een nieuw record gevestigd tijdens de loopwedstrijd Dwars door Hasselt. Er waren in het totaal liefst 293 leerlingen en leerkrachten ingeschreven voor de verschillende afstanden. Door de drukte was het aanschuiven in het verkeer en kwamen heel wat deelnemers maar net op tijd aan de startlijn. (foto's Kurt Vanvelk)

woninginbraak-en-auto-teruggevonden

Woninginbraak en auto teruggevonden

In een woning in de Kanaalweg is vanmorgen een inbraak vastgesteld. De inbrekers waren binnengeraakt door gat in het glas van de verandadeur te maken. Op het eerste gezicht was er niets verdwenen. Een inwoner van de Schomstraat had meer geluk. Hij kreeg een telefoontje dat zijn auto die een 7-tal weken geleden gestolen werd, al die tijd op een plaats stond waar hij door de dieven was achtergelaten.

het-regende-goals-in-4de-provinciale

Het regende goals in 4de provinciale

In vierde provinciale C is nogal wat gescoord vandaag. SK Heusden 06 verpulverde SV Breugel met 0-5. Statie Zolder verloor bij Flandria Termolen met een onwaarschijnlijke 6-5. KVV Heusden-Zolder won met 0-1 bij FC Eksel B.

overtuigende-zege-van-bolderberg

Overtuigende zege van Bolderberg

In derde provinciale A heeft FC Bolderberg met een overtuigende 2-4 gewonnen bij Hechtel FC. (foto Yves Maex)

verlies-voor-anadol

Verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 3-1 verloren bij Herkol.

bolderberg-hield-ziekendag

Bolderberg hield ziekendag

Bolderberg hield zijn jaarlijkse parochiale ziekendag. 's Morgens werd een ontbijtpakket bezorgd aan de zieken die thuis niet weg kunnen. Na de middag was er dan een bijeenkomst in de Witte Zaal. Die begon met een kleine bezinning gevolgd door een feestmaal en een gezellig samenzijn. (foto Roger Convents)

probleemloze-overwinning-voor-vck

Probleemloze overwinning voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zijn reputatie als pittige thuisploeg alle eer aangedaan door Hechtel-Eksel met 3-0 huiswaarts te sturen. In de eerste set boden de bezoekers nog weerwerk en moest VCK tot aan de 25 op zijn hoede blijven, halfweg de tweede set kwam Hechtel-Eksel even dreigen, tevergeefs, en de derde had nog weinig spanning om het lijf. Setstanden: 25-22, 25-19 en 25-15.

dana-winner-zong-in-muze

Dana Winner zong in Muze

Voor cultuurcentrum Muze is het niet een alledaags genre, maar het optreden van Dana Winner werd door de fans erg gesmaakt, in een schouwbrug klinkt het ook allemaal iets beter. (foto Lenscollectief)

heusden-a-wint-derby

Heusden A wint derby

In de tweede provinciale van het basketbal won Heusden A de derby tegen Zolder B met 72-45. In derde A moest Heusden B nipt het onderspit delven tegen Houthalen-Helchteren C: 57-58. In derde B verloor Kajoba van Zonhoven B met 87-73. In vierde A mocht Zolder D juichen na een 77-39 tegen Lommel Z. In vierde B won Heusden C van Bilzerse C met 60-38. In de tweede damesprovinciale kreeg Zolder een rammeling van Maasmechelen A: 74-24.

zolder-a-verslaat-nieuwerkerken

Zolder A verslaat Nieuwerkerken

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Nieuwerkerken verslagen met 75-66. Nieuwerkerken kwam met een jonge ploeg die het van de shots moest hebben, terwijl Zolder baas was onder de ring. De wedstrijd ging gelijk op. De bezoekers probeerde met pressing de thuisploeg onder druk te zetten, maar Zolder gaf geen krimp en hield de zege thuis. Philip Quetin had daar met 28 punten meer dan een hand in ...

een-op-en-top-amerikaans-sfeertje

Een op en top Amerikaans sfeertje

De Nascar races brengen een Amerikaans sfeertje naar Circuit Zolder. Dat blijkt enerzijds uiteraard uit de bolides die hun rondjes scheuren op het asfalt, maar vooral ook uit hetgeen naast de baan en in de paddock te beleven valt. Tony Sempels vat de sfeer samen in een reeks foto's. (meer)

nacht-van-een-klein-beetje-duisternis

Nacht van een klein beetje duisternis

Zoals aangekondigd neemt Heusden-Zolder deel aan de Nacht van de Duisternis, maar wie echt naar de sterren wil kijken, die moet de mijnterril of de kluis op. Want buiten het feit dat in heel wat straten de straatverlichting op nachtregime viel om 19 uur - en dus halveerde - bleef de sfeer- en andere verlichting in het centrum op volle kracht branden. 't Was dus zoeken naar een klein beetje duisternis.

pieter-jan-vliegen-wint-weer

Pieter-Jan Vliegen wint weer

Pieter-Jan Vliegen heeft vandaag opnieuw gewonnen in het veldrijden. In de sterk bezette cross in Meulebeke was hij de sterkste van 37. Van in de start zat hij in een kopgroep van 4, in de 3de ronde reed hij alleen aan de leiding maar zijn bonus ging verloren door een val waarbij zijn ketting eraf ging. Als vierde ging hij in de achtervolging om in de laatste ronde aan te sluiten. Doordat hij als enige over de balkjes springt, kon hij het verschil maken en won zo de Berencross in Meulebeke.
Voor Pieter-Jan al zijn derde overwinning van het prille seizoen.

pandoering-voor-rp-products

Pandoering voor RP Products

In het liefhebbersvoetbal heeft Wieze Boys A VC SLuizen verslagen met 3-0. RP Products kreeg een 1-7 pandoering te slikken van Pook Keramo A. In tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 1-0 van Pool Keramo B.

de-titel-wenkt-voor-anthony-kumpen

De titel wenkt voor Anthony Kumpen

De kans is nu wel bijzonder groot dat Anthony Kumpen morgen de champagnekurken mag laten knallen als kampioen in de Nascar Euro Wheelen Series. Hij won vandaag voor eigen volk de eerste race op Circuit Zolder en heeft in de rangschikking zijn voorsprong daarmee uitgediept tot 31 punten. Voor Kumpen was het al de vijfde seizoenszege bij de Elite 1. Kumpen vertrok vanop de tweede plaats en kon gebruik maken van een licht aanrijding van pole-rijder Alon Day om de kop te nemen en niet meer af te (…) Lees het hele bericht

verschillende-oproepen-voor-politie

Verschillende oproepen voor politie

De politie heeft een druk etmaal achter de rug. In de Schootstraat was er een inbraak, maar de buit is niet bekend. Aan de Koerselsebaan was er een geval van vandalisme. In de Belikstraat was een waterleiding gesproken waardoor het water over de straat stroomde. En in de Geenrijt werd de ruit van een auto ingeslagen en vervolgens een handtas eruit gehaald.

italiaanse-harten-die-kloppen-in-heusden-zolder

Italiaanse harten die kloppen in Heusden-Zolder

Veel belangstelling zaterdagnamiddag voor de opening van de tentoonstelling over 70 jaar Italiaanse immigratie in Heusden-Zolder en de standenmarkt van de verenigingen. Luciano Ferro heeft de tentoonstelling samengesteld met foto's en documenten. Zelf gaf hij bij de vernissage een overzicht van de 10 cruciale jaren waarin de Italiaanse migratie naar de mijnstreek plaatshad. Het was een periode van vallen en opstaan, met mooie én bittere herinneringen. Italiaanse verenigingen stelden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-oktober-2016

Vandaag gezien

Onder een bloempot trof Jan Leijskens een groepje jonge alpensalamanders aan, die zaten te wachten op de winterslaap.

een-aroma-van-koffie-in-de-bib

Een aroma van koffie in de bib

Er hing vanmorgen een aroma van verse koffie in de bibliotheek. Dat had natuurlijk te maken met de workshop die Piero Galluci gaf rond de geschiedenis van de Italiaanse koffie en vooral Caffè Piu. Een groep koffieliefhebbers luisterde geboeid naar zijn verhaal als mijnwerkerszoon, hoe hij als student de smaak van de koffie te pakken kreeg en hoe het verder uitgroeide tot een passie en een deel van zijn job. Een gedreven verhaal over Italiaanse koffie dat zin deed krijgen in .. caffè.

de-kijk-van-richie-224

De kijk van Richie

En dan zullen ze wat beleven ...

poeder-tegen-wespen-was-niet-krachtig-genoeg

Poeder tegen wespen was niet krachtig genoeg

Bij verschillende inwoners die de afgelopen maanden de brandweer belden om een wespennest te verdelgen, is het korps achteraf nog een tweede keer moeten langsgaan omdat de wespen niet weg waren. Het heeft niets te maken met het feit dat de brandweermannen hun werk niet grondig genoeg deden. Maar het probleem heeft zich in het hele land voorgedaan en het lag bij de leverancier van het wespenbestrijdingspoeder. In heel wat loten was het actieve hoofdbestanddeel - dat precies de wespen moet verdelgen - niet of te weinig aanwezig. Als de brandweer een tweede keer moest langskomen, was dat gratis voor de betrokkenen. De firma heeft ondertussen het geleverde poeder ook vervangen. Maar de brandweer moet wel zelf opdraaien voor de extra gepresteerde uren. UPDATE Ondertussen zijn de wespen - ondanks de toegenomen koude - nog altijd actief. (foto's onder Marcel Gybels)

hedde-ge-ooch-gjere-muizekeutelkes

Hèdde gè ooch gjêre muizekeutelkes?

Deze mûrrege hem ich muizekeutelkes op mèn snee gedûn. 't Zal wel duidelijk zijn dat het om hagelslag gaat zeker?

nieuw-verlies-voor-mfc

Nieuw verlies voor MFC

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-10 verloren van Eisden-Dorp.

longin-en-day-voorlopig-de-snelsten

Longin en Day voorlopig de snelsten

De racers legden er vandaag in de oefenritten voor de NASCAR al flink de pees op. In de Elite 2 bevestigde Stienes Longin in zijn Chevrolet voorlopig de hooggespannen verwachtingen met de beste tijd, 1:40:228; In de Elite 1 reed Alon Day, ook in een Chevrolet, de snelste tijd, 1:38:502. Anthony Kumpen plaatste zijn Chevrolet op de tweede stek op ongeveer een halve seconde. (foto's Marcel Gybels)

zijspannen-brengen-superspektakel

Zijspannen brengen superspektakel

Ze zijn niet zo heel vaak op Circuit Zolder te zien, maar als ze er zijn, stelen ze de show: de sidecars of de zijspannen. Dit weekend zijn het teams met klassieke zijspannen die vanuit verschillende landen naar hier zijn afgezakt. Tijdens de oefenritten vandaag was al duidelijk wat voor adembenemend spektakel ze bieden. Vooral het bochtenwerk met daarin de acrobatie van de bijrijder is prachtig om zien. (foto's Marcel Gybels)

motoren-zijn-ook-van-de-partij

Motoren zijn ook van de partij

Tijdens het Nascar-weekend rijden ook de racemotoren op Circuit Zolder. Vandaag hebben ze alvast de nodige oefenrondjes gedraaid. (foto's Marcel Gybels)

vandaag-gezien-7-oktober-2016

Vandaag gezien

De steenrode heidelibel geniet van de laatste nazomerzon. (foto Jan Leijskens)

italia-nostra-wat-wil-je-weten-over-italie

Italia Nostra: Wat wil je weten over Italië?

Vanavond opent Italia Nostra naar aanleiding van 70 jaar Italiaanse migratie met de vertoning van de film Mamma Irma van Remo Perottii in Muze, muzikaal opgeluisterd door Vincenzo Petrelli. Vanaf morgen verplaatst het hele gebeuren zich dan naar de bibliotheek. Om 10 uur ontrafelt Piero Gallucci van La Baronale de geschiedenis van Caffè Piu en de Italiaanse koffie. Om 14 uur opent de tentoonstelling waarin Luciano Ferro via oude foto’s een indringend verhaal vertelt over de eerste (…) Lees het hele bericht

diefstal-en-vandalisme-2

Diefstal en vandalisme

In de school in de Holstraat is vanmorgen een inbraak vastgesteld. De dief of dieven hadden een laptop buit gemaakt. Aan een woning in de Hoensbroekstraat hebben vandalen toegeslagen. Ze hadden een raam en de voordeur ingegooid.

bromfietser-valt

Bromfietser valt

In de OL-Vrouwstraat is vanmorgen rond kwart over elf een bromfietser gevallen. De bromfiets kwam tegen een kastje van de teledistributie terecht dat helemaal vernield werd. De bestuurder raakte gewond bij het ongeval.

felle-voorjaarsregen-erkend-als-ramp

Felle voorjaarsregen erkend als ramp

Er is goed nieuws voor iedereen die tussen 27 mei en 26 juni slachtoffer geweest is van overstromingen door de felle en aanhoudende regen. De Vlaamse regering heeft vandaag die regenval erkend als algemene ramp voor heel Vlaanderen. Dat betekent dat slachtoffers een beroep kunnen doen op het rampenfonds voor het deel van de schade dat niet door de verzekering vergoed wordt. In Heusden-Zolder hebben de grootste problemen zich voorgedaan in 't Wiek en in de Ambachtslaan. Wie nog extra schade heeft, heeft drie maanden de tijd om een dossier in te dienen. (foto Michiel Reynders)

morgen-is-nacht-van-de-duisternis

Morgen is Nacht van de Duisternis

Als zaterdagavond om 19 uur een groot deel van de openbare verlichting uitvalt, moet je niet meteen naar de storingsdienst van Infrax bellen. Heusden-Zolder neemt immers deel aan de 21ste editie van de Nacht van de Duisternis. De Bond Beter Leefmilieu wil met de actie mensen doen nadenken over het gebruik van verlichting en de verspilling die er soms mee gepaard gaat. Bijvoorbeeld door niet-zuinige verlichting te gebruiken, door ze onnodig te laten branden, zinloze opwaartse verlichting van bomen en beeldjes, ... De Vereniging voor Sterrenkunde doet ook mee want door de lichtvervuiling zijn niet alleen de sterren moeilijker te zien, ze brengt ook dieren en planten in de war en verstoort de slaap van de mens. En nu maar hopen dat er morgenavond een heldere hemel staat en hou je vooral niet in om een lichtje te doven.

politie-haalt-bejaarde-fietser-van-snelweg

Politie haalt bejaarde fietser van snelweg

Een motard van de politie heeft een 70-jarige fietser kunnen onderscheppen die de kortste weg tussen Heusden-Zolder en Lummen wilde nemen. De man reed met zijn elektrische fiets de E314 op richting Lummen. Gelukkig kreeg de motoragent het snel in de gaten en hij plukte hem van de snelweg. De man verklaarde dat hij de oprit nam in de veronderstelling dat het een gewone weg was. Hij vond het al raar dat er geen fietspad lag.

brandweer-draagt-nieuwe-interventiekleding

Brandweer draagt nieuwe interventiekleding

De brandweer van Heusden-Zolder draagt, net als de rest van de zone Zuid-West-Limburg, vanaf deze week nieuwe pakken bij interventies. Vooral opvallend is dat de traditionele zwarte kleur vervangen is door woestijnkleur, dat is de natuurlijke kleur van de vezel aan de buitenkant. De nieuwe pakken zijn veel lichter om te dragen, bieden meer bescherming en verluchting. Ze zijn voorzien van nog meer fluostroken om de zichtbaarheid te vergroten en bij de snufjes zitten ook evacuatielinten, waarmee (…) Lees het hele bericht

44-bussen-passeren-niet-vandaag

44 bussen passeren niet vandaag

Zoals aangekondigd rijden door een vakbondsactie niet alle bussen van De Lijn vanochtend. Zoals verwacht is ongeveer 20 % van de bussen niet uitgereden in de Limburgse stelplaatsen. Wat Heusden-Zolder betreft, vallen 12 ritten van lijn 22 weg, 9 van lijn 23, 6 van lijn 51, 15 van lijn 52 en 2 van lijn 92.

een-half-jaar-gratis-bloemen-de-winnaar-is

Een half jaar gratis bloemen ... de winnaar is ...

Yolanda Vanbilsen wist net als heel wat andere lezers dat Bopha staat voor 'mooie' bloem en dus mag ze een half jaar lang maandelijks bij Bopha langsgaan voor een vers boeket. De anderen hebben volgende week een nieuwe kans op een prijs.

de-aanloop-naar-de-italiaanse-week-is-genomen

De aanloop naar de Italiaanse week is genomen

In aanloop naar de Italiaanse week in Heusden-Zolder bekeek en besprak de Kijkclub donderdagavond in de bib 'La grande Bellezza' van Paolo Sorrentino uit 2013. De film won onder meer een Oscar en een BAFTA voor de beste buitenlandse film. Meteen de aanloop voor een flink portie Italiaanse cultuur de komende dagen, met onder meer vrijdag de vertoning van Mama Irma in Muze. In onze kalender vind je alle activiteiten.

lieve-blancquaert-een-geengageerde-vertelster

Lieve Blancquaert: een geëngageerde vertelster

Lieve Blancquaert was vanavond te gast in Muze met haar Wedding Day verhaal. Dat is voortgesproten uit de gelijknamige televisiereeks en een fotoboek. Voor de reeks ging ze op zoek naar huwelijksgebruiken en rituelen over heel de wereld, van Senegal tot Las Vegas, van India tot China, ... haar verhalen geïllustreerd met foto's en filmfragmenten waren een confrontatie en een openbaring, van decadente rijkdom tot bittere armoede. Ze ontpopte zich naast uitstekende fotografe en (…) Lees het hele bericht

nascar-bolides-pronken-op-dusartplein

Nascar bolides pronken op Dusartplein

Het was even schrikken voor veel automobilisten toen ze in volle avondspits op de wegen tussen Circuit Zolder - via Bolderberg, Boekt, Zonhoven en Hasselt - door politiemotards aan de kant werden gezet om de pk-monsters van de Nascar Euro Series door te laten. Die waren immers op weg van het circuit naar het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Daar ondergingen ze de technische keuring en stonden machines en rijders ter beschikking van het publiek. De van origine Amerikaanse races spreken wereldwijd tot (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-oktober-2016

Vandaag gezien

Piep, zegt de groene kikker en de fotograaf staat weerspiegeld in zijn pupil. (foto Jan Leijskens)

in-de-ban-van-de-nascar-bolides

In de ban van de NASCAR bolides

Op Circuit Zolder hebben de deelnemers aan de NASCAR Euro series vandaag al aardig wat rondjes gedraaid. En later in de namiddag hebben ze dan een karavaan gevormd en zijn via de gewone wegen - uiteraard onder begeleiding - naar Hasselt gereden waar ze naar twee uur lang te bewonderen zijn op het Kolonel Dusartplein. (foto's Marcel Gybels, straks meer)

weer-57-te-snel-in-m-scheperslaan

Weer 57 % te snel in M. Scheperslaan

Gelukkig dat de snelheidscamera van de politie niet meer met filmrolletjes werkt, want alleen al voor de Michel Scheperslaan zouden ze wekelijks een hele doos nodig hebben. Bij twee nieuwe controles daar reden 148 van de 261 bestuurders sneller dan 50 km per uur, dat is 57 %. In de Stationsstraat waren er maar 9 inbreuken op 146 maar daar haalde een straatracer wel 120 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Voorts zijn er 8 pv's opgemaakt: gsm'en aan het stuur, niet dragen van de (…) Lees het hele bericht

1-bus-op-5-zal-morgen-niet-rijden

1 bus op 5 zal morgen niet rijden

De vakbonden organiseren morgen weer een actie tegen het regeringsbeleid. Deze keer vindt die plaats in Waver. Ook vanuit Limburg gaat daar een delegatie naartoe. Voor het treinverkeer worden niet meteen gevolgen verwacht, maar heel wat Limburgse chauffeurs van De Lijn gaan wel. Voorlopig verwacht de directie van De Lijn Limburg dat morgenvroeg 80 % van de bussen zal uitrijden. Maar voor je vertrekt, toch maar best even de website raardplegen

nu-de-sokkels-nog-klaarmaken

Nu de sokkels nog klaarmaken

De nieuwe brug staat nu in volle glorie te kijk op het oude voetbalterrein van Viversel. Een deel van het zware materieel wordt al afgevoerd. De aannemer concentreert zich nu op de bouw van de sokkels, daarvoor zijn ook aan de Lummense zijde van het kanaal de voorbereidingen aan de gang. De volledige werkplek is nu omheind, vanaf de aansluiting naar de E314 tot en met de bruggesteun aan de dijk. (foto's Lode Beylemans)

bouwunie-waarschuwt-voor-hoogspanningsleidingen

Bouwunie waarschuwt voor hoogspanningsleidingen

Bouwunie Limburg waarschuwt aannemers voor werken in de buurt van hoogspanningskabels. In 2014 kwam een man uit Heusden-Zolder om het leven na een incident met een hoogspanningskabel in Beerse, een maand geleden zat heel de regio zonder stroom toen een kraan in het Schuttershof in Zolder een kabel doorbrak en deze week gebeurde hetzelfde in Sint-Pieters-Leeuw. De belangrijkste maatregel voor een aannemer die werkt onder een hoogspanningskabel, is dat hij voor de start van de werken, contact opneemt (…) Lees het hele bericht

papierophaler-moest-terugkeren

Papierophaler moest terugkeren

Het toewijzen van de papierophaling aan een professionele firma is blijkbaar ook geen garantie dat er niets fout gaat. Bij de papierophaling in Heusden-Centrum zijn vorige vrijdag in verschillende straten de dozen blijven staan. Na klachten heeft het gemeentebestuur Limburg.net en de ophaalfirma op de hoogte gebracht, zij hebben immers onderling het contract over de ophaling afgesloten. Als de klachten terecht blijken, moet de ophaler binnen de 4 werkdagen na de melding opnieuw langskomen. Daarom is de firma Vangansewinkel gisteren opnieuw door de vergeten straten gereden. Maar voor alle duidelijkheid: zo'n klacht heeft geen zin als het papier is buitengezet na 6 uur 's ochtends op de dag van de ophaling of wanneer het blijft staan doordat er spullen tussen zitten die er niet thuishoren.

hendrickx-zusjes-openen-vaste-winkel-in-hasselt

Hendrickx-zusjes openen vaste winkel in Hasselt

Clio, Kay en Jules Hendrickx zetten een volgende stap met hun juwelenlabel 'Les Soeurs’. Na succesvolle pop-ups in Hasselt en Antwerpen, openen ze hun flagshipstore en daarmee eerste permanente winkel in de Kapelstraat 36 in Hasselt. Hun aanbod bestaat uit juwelen, accessoires, kleding- en interieurstukken. Zelf bestempelen ze het als een 'mooie verzameling betaalbare schatten die ze meebrengen van hun reizen over heel de wereld. "Ondanks de opmars van grote retailketens en (…) Lees het hele bericht

brandje-in-hal

Brandje in Hal

Vanmorgen is de brandweer opgeroepen voor een brandje aan De Nieuwe Dijk. In een weide vlak bij de terreinen van KVV Heusden-Zolder was een houtstapel aan het branden. Het ging onder meer om reclamepanelen. De brandweer had het vuur snel geblust, maar de 'aanstokers' hadden tijdig het hazenpad gekozen.

nieuwe-fusie-in-de-zakenwereld

Nieuwe fusie in de zakenwereld

Het accountancykantoor Abuna uit Hasselt) en het boekhoudkantoor Rosette Vandermaesen uit Heusden smelten samen. Abuna is het kantoor van Ben Vandebergh, ook uit Heusden-Zolder, en Christophe Hermans. Naast het pure boekhoudwerk houden ze zich bezig met financieel en fiscaal advies. Zo kregen ze recent een erkenning als dienstverlener KMO-portefeuille, daardoor kunnen de klanten bij adviesverlening genieten van subsidies. Maar boekhouding enerzijds en de belastingregels anderzijds worden (…) Lees het hele bericht

reuzen-repaircafe-over-verhalen

Reuzen Repaircafé over verhalen

Op zaterdag 22 oktober heeft in de Harmoniezaal in de Kerkenblookzaal opnieuw een Reuzen Repaircafé plaats. De Limburgse afdeling van 'Reuzen in Vlaanderen' zet deze keer 'Het verhaal van de reus' centraal. Op het programma staan lezingen over Wat zijn sprookjes, legenden, mythen en fabels, hoe wordt een verhaal opgebouwd, hoe vertel ik een vertaal en ter illustratie de verhalen van Don Christoph (Lange man van Hasselt), Hendrik van Wassenaer van Gruitrode, Leyn Weckx de Putheks van Berkenbos en Lambert Hoelen de Kluizenaar van Bolderberg. Het speelt zich tussen 9 en 17 uur.

limburgse-reddingshonden-in-school-boekt

Limburgse Reddingshonden in school Boekt

De leerlingen van Basisschool Boekt nemen deel aan de wedstrijd FIRST®LEGO®League. Die bestaat uit drie luiken: robotica, onderzoek en core values. Voor het onderzoek is er een jaarthema, 'Dierlijke bondgenoten' en de projectopdracht is de interactie met dieren te verbeteren. Leden van de Limburgse Reddingshonden wilden daar graag bij helpen en ze kwamen naar de school afgezakt met hun dieren. Het kostte weinig moeite om interactie met de leerlingen tot stand te brengen. (foto's Tony Sempels)

doorprikt-bovy-moet-uit-het-moeras

DOORPRIKT: Bovy moet uit het moeras

De kogel is dus door de schuur, Bovy komt terug in handen van de gemeente. Erg laat, eigenlijk te laat, maar beter laat dan nooit. En we kunnen best geloven dat een erfpacht ongedaan maken niet evident is, als beide partijen niet op dezelfde lijn zitten. Nu is de situatie zo verkommerd dat in feite vanaf nul moet herbegonnen worden. De horeca moet een nieuwe start nemen, heel het park moet opgewaardeerd worden, nieuwe activiteiten bedacht, ...

We verwachten geen mirakels op (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-57

Bootjes voor mensenrechten (57)

Afgelopen zondag wandelden allerlei teams in het Nationaal Park Hoge Kempen 40 kilometer om geld in te zamelen voor mensen op de vlucht. De Walking Neighbours uit Antwerpen vonden onderweg deze bootjes, ideaal voor een foto voor de mensenrechten. Overigens, de hele wandeling bracht 207.719 euro op. Ook een gebaar voor mensenrechten.

bellen-luiden-en-bellen-blazen

Bellen luiden en bellen blazen

Ook Beekbeemden volgde vandaag de oproep van Studio Globo om de bel te luiden voor onderwijs voor alle kinderen en jongeren ter wereld. De leerlingen hebben bellen geblazen en ze lieten de bel liefst 175 keer luiden. Ze sprongen allen bij het binnengaan op de trampoline om de bel te laten luiden. (foto's An Vanoppen)

fairtrade-kan-maar-dankzij-de-ambassadeurs

FairTrade kan maar dankzij de ambassadeurs

Vandaag begint de week van de fairtrade, die weliswaar tot 15 oktober loopt. 10 jaar geleden werd Heusden-Zolder een FairTradeGemeente, sindsdien groeide het aantal partners in verschillende sectoren. En ook bij het gemeentebestuur proberen ze consequent te zijn met fairtrade dranken, fairtrade geschenken en durzame werkkleding en papier. Daarnaast zijn er de vele acties en projecten zoals de fairtradeweddingplanner, de fairtradebabyplanner en de fairtradehorecaplanner, ... Ook andere gemeenten (…) Lees het hele bericht

fietsster-uit-heusden-zolder-gewond

Fietsster uit Heusden-Zolder gewond

Op de Kazernelaan in Helchteren vandaag een 13-jarig meisje uit Heusden-Zolder op de fiets aangereden door een vrachtwagen. Ze raakte daarbij lichtgewond.

het-leger-recruteert-in-het-college

Het leger 'recruteert' in het college

Het leger heeft een heel aantal vacatures. Tegelijk wil de Belgische krijgsmacht de komende jaren vernieuwen. Dat gaat gepaard met een hele campagne. En één van de eerste plaatsen waar de militairen daarvoor neerstreken, was het Sint-Franciscuscollege. De leerlingen maakten er onder meer kennis met een zware pantserwagen en enkele wapens. En ze konden op de militairen hun vragen over werken bij het leger afvuren.

vandaag-gezien-5-oktober-2016

Vandaag gezien

Signalisatie die na een evenement niet tijdig opgeruimd wordt, kan al eens een herbestemming krijgen, zoals hier aan het Brilonplein na de Braderie.

terugname-bovy-kost-gemeente-niets

Terugname Bovy kost gemeente niets

De verbreking van de erfpacht op zich van Domein Bovy kost de gemeente geen cent. Daarover is tot gisteravond laat onderhandeld geworden, ook waren de afgelopen tijd juristen op het dossier gezetOf de Pannenkoekenbakker in de schuur openblijft, zal de komende dagen duidelijk worden. Voor de gemeente mag de uitbater van de zaak blijven, omdat hij de voorbije jaren in moeilijke omstandigheden heeft voortgewerkt. Of de horeca in de toekomst zaak per zaak zal toegewezen, dan wel in (…) Lees het hele bericht

drugkoerier-onderschept-bij-wegcontrole

Drugkoerier onderschept bij wegcontrole

Samenwerking met Douane & Accijnzen hield de politie controles op verschillende plaatsen. De inspecteurs van D&A screenden auto's op zoek naar niet-betaalde penale boetes. Slechts één bestuurder bleek een achterstallige boete te hebben. Voorts legden 25 bestuurders een ademtest af. Allen bliezen safe. Politie stelde inbreuken vast wegens kale banden, niet dragen van de gordel (3), gsm'en aan het stuur, geen keuring, geen rijbewijs en negeren van de gewichtsbeperking (2). (…) Lees het hele bericht

het-weer-rustig-maar-koel-herfstweer

Het weer: rustig maar koel herfstweer

Een krachtig hogeluchtdrukgebied over de Scandinavische landen domneert het weerbeel in onze streken met de aanvoer van droge en koele landlucht. Langs de zuidelijke flank van dit hoog komen er stilaan storingen richting onze streken uit.
Vandaag hebben we heel de dag droge landlucht gevoeld en domineert de zon het weerbeeld. Er komen nauwelijks wolken voor. Het kwik stagneert op 14 graden. Er staat een schrale wind uit het oosten tot het noordoosten.
Morgen is het zonnig in de ochtend, maar (…) Lees het hele bericht

fruit-en-bellen-in-berkenbos

Fruit en bellen in Berkenbos

Ook het oudercomité van de Vrije Lagere school in Berkenbos was de Internationale Dag van de Leerkracht niet vergeten en trakteerde samen met een woordje van dank de leerkrachten op gezond lekkers. En op hun beurt lieten de leerkracht de schoolbel extra luid klinken. Dat had dan weer te maken met de actie voor het recht op goed, kwaliteitsvol onderwijs dat elke jongere op de wereld heeft en waarvan miljoenen nog verstoken blijven. (foto's Rita Ramakers)

cd-v-vertroetelt-leerkrachten

CD&V vertroetelt leerkrachten

't Is vandaag Dag van de Leerkracht dus trokken traditiegetrouw leden van CD&V Heusden-Zolder op pad om de leerkrachten te verwennen met een attentie.

domein-bovy-weer-in-handen-van-de-gemeente

Domein Bovy weer in handen van de gemeente

FLASH Domein Bovy komt terug in handen van de gemeente Heusden-Zolder. Gisteravond is een minnelijke beëindiging ondertekend met groep die het domein voor 99 jaar in erfpacht had. Die overeenkomst moet wel nog bekrachtigd worden door het schepencollege en de gemeenteraad. UPDATE Daarmee komt een einde aan een pijnlijk verhaal. In 2004 gaf de gemeenteraad het Domein voor 99 jaar in Erfpacht van de nv Jodico. De verloedering van de natuur was (…) Lees het hele bericht

lieve-blancquaert-vertelt-en-exposeert

Lieve Blancquaert vertelt en exposeert

Morgenavond om 20u15 is fotografe Lieve Blancquaert te gast in Muze. Ze brengt dan een gedocumenteerde vertelling over het huwelijk in de wereld en dat naar aanleiding van de start van de tentoonstelling met een selectie foto's uit de reeks 'Birth Day'. Lieve Blancquaert volgt de logica van de drie belangrijke momenten in ons leven in haar projecten. Het begon met 'Birth Day' over het omgaan met de geboorte overal in de wereld, dan kwam 'Wedding Day' over hoe wereldwijd het huwelijk beleefd worden, en vervolgens komt 'Last Day' over het einde. De presentatie start morgen om 20u15. Tickets € 16, € 13, € 10. De tentoonstelling in de foyer loopt tot en met 6 november.

bootjes-voor-mensenrechten-56

Bootjes voor mensenrechten (56)

Als zoveel jonge inwoners van Heusden-Zolder de mensenrechten onderschrijven, wacht ons een mooie toekomst. De driejarige kleuters van juf Hilde uit Kleuterschool Pagadder waren eerst druk op de scheepswerf om daarna trots te poseren met het resultaat. Ook in Kinderdagverblijf Windekind wordt gedroomd van bootjes. Anja Timmers van het team gaf alvast het goede voorbeeld. Wie ook mee de bootjes voor Mensenrechten wil verspreiden kan zijn foto mailen naar gerlinde.gilissen[!]pandora.be

auto-over-de-kop-op-snelweg-2

Auto over de kop op snelweg

Op de E314 bij de afrit Zolder-Terlaemen is in de late namiddag een auto over de kop gegaan. Dat gebeurde nadat hij een vrachtwagen had geraakt. Daardoor verloor de bestuurder de controle over het stuur en de wagen sloeg over de kop. Gelukkig kwam de auto op de pechstrook terecht. De bestuurder raakte licht gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval zorgde een tijdlang voor hinder in de richting van Nederland. De auto bleek totaal vernield.

mauro-pawlowski-verlaat-deus

Mauro Pawlowski verlaat dEUS

Consternatie in muziekland want Mauro Pawlowski heeft aangekondigd dat hij dEUS verlaat. 12 jaar lang was hij gitarist bij de succesband, waar hij in 2004 Craig Ward verving. Hij speelde mee op 4 albums en zowat 400 optredens, waarvan veel in het buitenland. Hij benadrukt in een interview dat morgen in Knack verschijnt dat hij geen ruzie heeft met de rest van de band, maar dat hij al langer overwoog om weg te gaan omdat hij zich niet alleen wil focussen op popmuziek. Zoals bekend is Pawlowski (…) Lees het hele bericht

komt-wk-bmx-over-3-jaar-terug

Komt WK BMX over 3 jaar terug?

De kans bestaat dat in 2019 de wereldkampioenschappen BMX opnieuw naar de BMX-track in Heusden-Zolder komen. De leiding van Circuit Zolder heeft alleszins die vraag gekregen van de Internationale Wielerunie. Over drie jaar zou het WK normaal in de Verenigde Staten plaatshebben, maar daar hebben de organisatoren afgehaakt. En omdat de UCI vorig jaar een erg positieve ervaring had op Zolder, zijn ze hier opnieuw komen aankloppen. Of dat ook wordt toegezegd, hangt af van het financiële (…) Lees het hele bericht

307-tegen-de-lamp-tijdens-flitsmarathon

307 tegen de lamp tijdens flitsmarathon

De verkeersdienst van de politie Heuden-Zolder nam deel aan de 6de federale flitsmarathon. Vanaf maandagochtend 6 uur werden in 24 uur snelheidscontroles uitgevoerd in 8 straten. 2675 wagens passeerden de mobiele camera. Ondanks de aankondiging reden nog 307 bestuurders sneller dan toegelaten. Eén rijbewijs werd ingetrokken in de Dorpsstraat. Meeste inbreuken werden vastgesteld in M. Scheperslaan waar 137 bestuurders op 261 te snel reden, opnieuw 1 op 2 dus. Voorts werden overtreders (…) Lees het hele bericht

hulpdiensten-houden-amoktraining-op-sfc-campus

Hulpdiensten houden AMOKtraining op SFC-campus

Wie morgen in de buurt van het Sint-Franciscuscollege komt moet niet vrezen dat er een anti-terrorisme actie aan de gang is als daar veel politie en leger te zien is. De politie houdt er een zogenaamde AMOKtraining. Het is de bedoeling dat de hulpdiensten de nieuwe gebouwen leren kennen, waar de ingangen zijn, hoe de gebouwen met elkaar verbonden zijn en hoe zij zich bij eventuele gebeurtenissen in en rond de gebouwen kunnen voortbewegen. De AMOKtraining zelf houdt in dat ze oefenen op de benadering (…) Lees het hele bericht

saarlotte-voert-acties-voor-rodeneuzendag

Saarlotte voert acties voor rodeneuzendag

Sara Wehenkel en Charlotte Dewaele hebben een actie opgestart voor rodeneuzendag. Op hun Facebookpagina staat de foto hierboven. Ze roepen iedereen op om die zoveel mogelijk te liken. De likes worden door sponsors omgezet in euro's, 1 euro per like en de opbrengst gaat naar de rodeneuzenactie.

maak-kennis-met-het-davidsfonds

Maak kennis met het Davidsfonds

Cultuurliefhebbers worden vanavond in Muze verwacht want tussen 19 en 21 uur organiseert het Davidsfonds 'Vers Geperst'. Daarin toont de afdeling Heusden-Zolder alles wat ze in het werkjaar 2016-2017 te bieden heeft: de nieuwe uitgaven uit de cultuurgids, de voordelen van de Davidsfonds cultuurkaart, reizen, cursussen, kortingen in grote cultuurhuizen, enz. Je kunt er snuffelen in alle boeken, CD's en DVD's uit de nieuwe catalogus die worden uitgestald. Iedereen is welkom, je krijgt een drankje aangeboden. Wie zijn lidmaatschap ter plaatse hernieuwt, krijgt een een gratis boek!

t-is-duidelijk-werelddierendag-vandaag

't Is duidelijk Werelddierendag vandaag

De laatstejaars van het Sint-Franciscuscollege kruipen al eens graag in de huid 'van iets anders'. Vanochtend was het weer prijs want ze maakten er een heuse verkleedpartij van ter gelegenheid van Werelddierendag. Beestig leuk! (foto's Patrick Daniëls)

lichte-stijging-van-faillissementen

Lichte stijging van faillissementen

In Limburg zijn tussen januari en september dit jaar 523 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 93 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is ook het laagste cijfer in 6 jaar. Op maandbasis was er wel een stijging: in september zijn in de provincie 79 bedrijven failliet verklaard, 5 meer dan in september 2015. Daarmee volgt Limburg volgens het bureau Graydon de nationale trend. Ook Heusden-Zolder moest verschillende faillissementen verwerken: Ceka-Bouw bvba uit de Terlaemenlaan, (…) Lees het hele bericht

auto-in-brand-gestoken

Auto in brand gestoken

Vannacht is een auto uitgebrand die langs de Koerselsebaan bij een woning stond geparkeerd. Het vuur werd rond 2 uur opgemerkt. De brandweer was snel ter plaatse maar toen stond de auto al in lichterlaaie. Na het blussen bleek dat de Ford Galaxy helemaal vernield was door de vlammen. Alles wijst erop dat de brand is aangestoken.

opnieuw-minder-werklozen

Opnieuw minder werklozen

Eind september zaten in Heusden-Zolder 1107 mensen zonder werk, dat zijn er 66 of 5,6 % minder dan een jaar geleden. Het zijn er ook 63 minder dan een maand geleden. Met een werkloosheidsgraad van 7,6 % zit Heusden-Zolder pal op het Vlaamse gemiddelde en 0,5 % onder het Limburgse gemiddelde. Het gaat om 559 mannen en 548 vrouwen die zonder werk zitten. Over de hele lijn gaat de werkloosheid in dalende lijn, slechts twee categorieën doen het slecht: de groep die 1 tot 2 jaar zonder werk (…) Lees het hele bericht

ge-mot-nie-sjiepotere

Ge mot nie sjiepotere

Gè mot zoe nie sjiepotere, krègt ne mins wûl es te hure ... dan bedoelen ze dat je niet zo moet treuzelen of twijfelen. Iemand die veel sjiepoteert, is eigenlijk ook nen tèrteljêr, die we al eerder hebben gehad

jeff-gordon-komt-zondag-naar-circuit-zolder

Jeff Gordon komt zondag naar Circuit Zolder

Hoog bezoek zondag op Circuit Zolder tijdens de finale van de Euro NASCAR: niemand minder dan viervoudig NASCAR-kampioen Jeff Gordon komt uit de States over. Hij zal tijdens de Elite 1-race - waarin het Europees kampioenschap wordt beslist - de rol van Grand Marshal op zich nemen. Gordon, wiens echtgenote van Riemst afkomstig is, was al eerder op bezoek in Zolder en sinds een tijdje is hij bevriend met Anthony Kumpen, leider in het kampioenschap. In Amerika heeft Gordon de status van (…) Lees het hele bericht

1-op-2-rijdt-te-snel-in-m-scheperslaan

1 op 2 rijdt te snel in M. Scheperslaan

Na klachten van buurtbewoners heeft de verkeersdienst van de politie opnieuw snelheidscontroles gehouden. Daarbij passeerden 656 wagens de flitsauto, 95 reden te snel. Koploper was de Michel Scheperslaan met 49 overtreders, dat is 1 op 2. Andere straten met snelrijders waren de Dorpsstraat (25), Kanaalweg (11) en Everselkiezel (11). Eén rijbewijs wordt ingetrokken. Ook nam de politie een niet-verzekerde bromfiets in beslag.

aannemer-blokkeert-straat

Aannemer blokkeert straat

In het Schreverland heeft en aannemer een berg zand midden op straat gedropt. Hij had daarvoor geen vergunning en ook geen signalisatie geplaatst. De politie kwam ter plaatse en schreef een pv tegen de aannemer uit.

nieuwe-gynaecologen-zijn-zelf-geboren-in-sfz

Nieuwe gynaecologen zijn zelf geboren in SFZ

Het Sint-Franciscusziekenhuis krijgt er dit najaar twee gynaecologen bij: Nele Maeseele en Anneleen Reynders Het zijn twee jonge dokters en opvallend: beiden zijn geboren in 1986 in ... het Sint-Franciskusziekenhuis. Nele Maeseele (rechts) groeide op in Houthalen-Helchteren waar zij in het Sint-Pauluscollege haar middelbare opleiding volgde, studeerde in Diepenbeek en Gent en volgde een stage verloskunde in Kenia. Tijdens haar verdere specialisatie werkte ze in het UZ Gent, in Endhoven (…) Lees het hele bericht

verjonging-bij-jarige-tennisclub-eversel

Verjonging bij jarige Tennisclub Eversel

Tennisclub Eversel vierde dit weekend haar 30ste verjaardag. In 1986 klopten de leden hun eerste balletjes achter Sint-Baaf. Daar kwamen jong en oud nu ook weer samen voor een gezellige tennishappening. Robert Luyten, één van de grondleggers van de club en al 30 jaar bestuurslid, gaf de fakkel door aan een geheel verjongde bestuursploeg. (foto's Rita Vanhove)

hebad-is-goed-aan-de-competitie-begonnen

Hebad is goed aan de competitie begonnen

Badmintonclub Hebad is goed gestart aan de competitie in eerste nationale. Op de 2de competitiedag behaalde het in het West-Vlaamse Deerlijk twee zeges. Eerst werd Lebad Kortrijk verslagen met 6-2 en nadien moesten de Pluimplukkers uit Gent er met 5-3 aan geloven. Met een 5 op 6 in de drie eerste matchen heeft Hebad zijn start dus niet gemist. Op 16 oktober wachten in Veltem confrontaties met DZ99 en Bad79.

vandaag-gezien-3-oktober-2016

Vandaag gezien

Het grootste deel van de aardappeloogst is ondertussen gerooid, maar 't is geen goed jaar door de aardappelziekte en het slechte weer. Gelukkig is ook de coloradokever zich niet teveel met de zaken komen moeien, want dan zaten we nog niet aan de nieuw patatjes. (foto Marcel Gybels)

voodoo-child-in-muzecafe

Voodoo Child in MuzeCafé

"We volgen de free jazz zondag nu al zo'n 5 jaar. En je denkt dan nu hebben we alles wel al eens gehad. Neen hoor ..." zo begon Frans Morawski zijn mail over het jazzconcert van zondagavond in het Muzecafé. "Gitarist Marco Cirone, David Thomaere (Keys), Claudio Arduini (drums) en Roman Korolik (6 string bass) brachten de beste funky jazz set die we al hebben meegemaakt in de Muze." 4 stevige muzikanten die plezier beleefden aan hun set en die vonk sloeg ook over op het publiek. Marco Cirone verbaasde andermaal met zijn arrangementen en zijn versie van Voodoo Child. (foto's Ria De Clerck)
(meer)

eddy-pools-wordt-lijsttrekker-sp-a

Eddy Pools wordt lijsttrekker SP.A

Twee jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen hebben de partijen hun voorbereidingen volop ingezet. Zo heeft de SP.A Heusden-Zolder Eddy Pools aangeduid als lijsttrekker. Pools (57) is advocaat en leidt samen met zijn zoon het kantoor Socius-Advocaten in Genk. Hij woont in Boekt waar hij sichtend voorzitter was van de vzw Dorpsraad Boekt, verder was hij actief bij Fit & Jong, en is hij nog voorzitter van de basisschool in Boekt en voorzitter van het parochieteam. Zijn partij werkt nog aan haar verkiezingsprogramma maar nu al lost de lijsttrekker dat de nadruk zal liggen op investeringen waar de inwoners rechtstreeks van kunnen genieten en op sociale gelijkheid en kwalitatief wonen en leven.

tweede-dochter-voor-elke-en-regi

Tweede dochter voor Elke en Regi

Renée Penxten is de nieuwe BV-baby van Heusden-Zolder. De jongste dochter van Regi Penxten en Elke Vanelderen is vanmorgen geboren. Ze is de zus van Ellie Martha. De papa reageerde al op zijn eigen manier ..'Welkom lieve Renée, 3 vrouwen op mijn dak, olé!

bijna-2-000-bezoekers-voor-college

Bijna 2.000 bezoekers voor college

Het was erg druk tijdens de Open Campusdag van het Sint-Franciscuscollege. Een kleine 2000 mensen kwamen voor een rondleiding in de nieuwe gebouwen. Daarbij werden heel wat verbaasde reacties genoteerd over het moderne complex en het aanwezige personeel kreeg ook heel wat vragen te beantwoorden. In de sfeervolle Franciscuszaal werden de bezoekers heel de dag getrakteerd op zang en muziek. (meer foto's van Patrick Daniëls)

zware-herstructurering-bij-ing-en-record-bank

Zware herstructurering bij ING en Record Bank

Het is nog niet duidelijk welk in Heusden-Zolder de gevolgen zullen zijn van de zware herstructurering bij bank en verzekeraar ING. De directie heeft vanmorgen aangekondigd dat in ons land 3150 voltijdse banen sneuvelen. Er zullen 600 kantoren van ING en dochter Record Bank dichtgaan, dat is ongeveer de helft van de kantoren. Beide banken tellen elk twee kantoren in Heusden-Zolder. De ING zit in de Guido Gezellelaan en de Dorpsstraat, de Record Bank heeft haar kantoor in de Koolmijnlaan en aan de Everselkiezel. Het gaat in sommige gevallen ook om zelfstandige kantoren, voor wie de situatie anders is dan een echt filiaal.

win-een-half-jaar-lang-bloemen

Win een half jaar lang bloemen

Wie deze week het juiste antwoord geeft, maakt kans om een half jaar lang kleurrijke bloemen in huis te hebben. Surf naar de website van de Handelaars Heuden Dorp en vul daar in wat de betekenis is van Bopha én hoeveel juiste inzenders er zullen zijn nu donderdag om 20 uur. De winnaar krijgt van Bloemenatelier Bopha een half jaar lang elke maand een vers boeket.

in-de-kijker-bloemenatelier-bopha

In de kijker: Bloemenatelier Bopha

Bloemenatelier Bopha bestaat ondertussen 10 jaar, sinds 7 jaar is de winkel ondergebracht aan het Sint-Willibrordusplein 11. Voor zaakvoerster Greta Feyen ging het in eerst instantie eigenlijk om een uit de hand gelopen hobby, die ze nadien verfijnd heeft op specialisatiecursussen. Bopha betekent 'mooie bloem' en die vind je er in alle kleuren. Geen klassieke bloemenwinkel, maar wel een bloemenatelier: "Ik probeer heel afwisselend (…) Lees het hele bericht

vier-generaties-verzameld

Vier generaties verzameld

Bij Griekse families spelen tradities nog een belangrijke rol. Zo liet de Zolderse familie Vanderheyden-Kanlidis - ondertussen naar Stokkem uitgeweken - haar jongste zoon Mattheo Grieks-Orthodox dopen. Bij die gelegenheid kwam heel de familie bijeen en konden aan de meisjeskant vier generaties worden vastgelegd: de jongste, Penelope Thalia Vanderheyden, mama Athena Kanlidis, grootmoeder Maria Cacassoulis en overgrootmoeder Chrissoula Milopoulou. (foto Tony Sempels)

vooral-veel-vinken-geteld-op-mijnterril

Vooral veel vinken geteld op mijnterril

Dit weekend werden overal in Europa de trekvogels geteld. Ook op de mijnterril van Heusden-Zolder hadden vogeltellers postgevat. Zaterdag in een periode van 3,5 uur werden 1437 vogels geteld, verspreid over 20 soorten. De vink was de absolute topper met 1214 exemplaren. Er zijn 92 graspiepers en 43 witte kwikstaarten gepasseerd. Verder waren er 17 boerenzwaluwen, 13 boomleeuweriken, 11 spreeuwen en 11 kneus en 10 zanglijsters. Verder nog een sperwer, houtduiven, een veldleeuwerik, grote (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-55

Bootjes voor mensenrechten (55)

Cultuurcentrum Muze zet vanaf nu permanent koers voor de mensenrechten. Een witte boot is een vast decorstuk. Aan artiesten die er te gast zijn, wordt gevraagd om op de foto te gaan voor de mensenrechten. Het Antwerpse Theater De Spiegel beet vandaag de spits af en poseerde in de boot voor het Lenscollectief.

winst-voor-zolder-c-en-d

Winst voor Zolder C en D

In de derde provinciale A van het basketbal heeft KBBC Zolder C vanmiddag Hades Hasselt C verslagen met 76-62. In vierde A won Zolder D vanmiddag met 52-55 bij Houthalen-Helchteren E. In de tweede provinciale bij de dames hebben die van Zolder dit weekend van Lummen D verloren met 26-71.

ruim-300-belangstellenden-voor-storebox

Ruim 300 belangstellenden voor Storebox

In heel Vlaanderen organiseerde VOKA vandaag het jaarlijkse Open Bedrijvendag, dé kans bij uitstek om eens achter de schermen van een onderneming te gaan kijken. Heel vaak gaat het dan om grote bedrijven, in Heusden-Zolder nam één bedrijf deel en dan nog het allerjongste van allemaal. Bij Storebox in de Melkerijstraat kon je gaan kijken hoe bedrijven en particulieren 'boxen' kunnen huren om al dan niet tijdelijk spullen op te slaan. Dat kan gaan van kleine boxen voor documenten (…) Lees het hele bericht

braderieprogramma-verdiende-grotere-opkomst

Braderieprogramma verdiende grotere opkomst

De publieke opkomst voor de Braderie was na de middag duidelijk minder dan anders, door het natte en killige weer. En nochtans aan het programma lag het niet, er was veel animatie voor de kinderen, er viel veel muziek te horen en vooral de straattheateracts werden erg gesmaakt. Daarnaast waren er tientallen sportwagens en mooie oldtimers te bekijken die in het kader van de Braderienacht Heusden Historic van hun nachtelijke of korte toer terugkeerden. Voor de koopjesjagers: morgen maandag is er nog een braderiedag. (meer foto's)

theater-de-spiegel-voor-de-jongsten

Theater De Spiegel voor de jongsten

De jongsten mogen af en toe ook aan hun trekken in Muze en dus was Theater De Spiegel vandaag te gast. Het speelde twee keer 'Ceci n'est pas un livre' voor toeschouwers van 2 tot 4 jaar, telkens was het uitverkocht. (foto's Lenscollectief)

kvv-maakt-5-rozen

KVV maakt 5 rozen

In vierde provinciale C poeierde KVV Heusden-Zolder SV Breugel in met 5-1. SK Heusden 06 speelde 2-2 tegen Thes Sport Tessenderlo. Statie Zolder tenslotte leed een 1-4 nederlaag tegen FC Eksel B.

bolderberg-leidt-thuisnederlaag

Bolderberg leidt thuisnederlaag

In de derde provinciale verloor FC Bolderberg thuis met 2-3 van AC Tervant.

gelijkspel-voor-anadol-2

Gelijkspel voor Anadol

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol 1-1 gelijkgespeeld tegen Turkse.

inbraak-en-vliegend-tentje

Inbraak en vliegend tentje

De brandweer moest gisteravond naar de Koolmijnlaan. Een tentje dat klaarstond voor de braderie was door een rukwind op twee auto's terechtgekomen. De tent belandde in het midden van de weg, de brandweer moest ze komen verplaatsen. Kort voor middernacht werd een inbraak vastgesteld in een woning in de Galgeneinde. De buit is nog onduidelijk.

t-komt-op-gang

't Komt op gang

Rond de middag kwam de Braderie met vooral ook de kinderattracties stilaan op gang. Marcel Gybels registreerde enkele impressies.

race-rescue-stelt-nieuwe-wagen-voor

Race Rescue stelt nieuwe wagen voor

In de zone waar straks de deelnemers aan de Braderienacht Heusden Historic toekomen en waar de oldtimers verzamelen, staat ook Race Rescue opgesteld met twee voertuigen. Eén van de nieuwste pick-ups en daarnaast stelt Etienne Luyckx de allernieuwste aanwinst voor: een Ford Transit die ingericht is met bevrijdings- en blusmateriaal. De wagen is nog niet gebruikt, maar zal vooral ingezet worden op rally's, onder meer in de zone waar de wagens bijgetankt worden.

rommelmarkt-neemt-voorzichtige-start

Rommelmarkt neemt voorzichtige start

Vandaag is de topdag van de 64ste Braderie en voor de middag waren al verschillende van de zowat 50 attracties aan het opstellen en toekomen. Maar de eerste blikvanger op zondag is traditiegetrouw de rommelmarkt. Door het frisse en af en toe natte weer, lag de opkomst wel lager dan de vorige jaren. De standhouders rekenen wel op de massa voor na de middag. (meer foto's)

plus-mien-wint-quiz-voor-vredeseilanden

Plus Mien wint quiz voor Vredeseilanden

An Kindermans en Maarten Verlinden organiseerden zaterdag in 't Kuipershof een quiz voor Vredeseilanden. 20 teams lieten zich uitdagen voor een reeks pittige vragen. Niet de duivelmelker - in vol ornaat- maar Plus Mien ging met de overwinning naar huis. (foto's Gilbert Verlinden)

veel-bijval-voor-lieven-tavernier

Veel bijval voor Lieven Tavernier

Lieven Tavernier, poëet en zanger, gaf zaterdag samen met de uitstekende band de Zondaars, een gesmaakt optreden in de Muzeschouwburg. (foto's Lenscollectief)

pieter-jan-vliegen-wint-veldrit-in-neerpelt

Pieter-Jan Vliegen wint veldrit in Neerpelt

Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen heeft vandaag in Neerpelt de Soudal Classics veldrijden bij de junioren gewonnen. Pieter-Jan, die dit jaar overstapte naar Kalas Cycling Team 99, legde er van bij de start de pees op. Na de eerste ronde kreeg hij zes andere renners in zijn wiel. Stilaan moesten renners afhaken en drie rondes voor het einde reden samen met Vliegen Niels Vandeputte en Brent Braes vooraan. Eerst moest Braes lossen en tenslotte bezweek ook Vandeputte onder het beukwerk van Pieter-Jan (…) Lees het hele bericht

jonas-delalieux-13-punten-tegen-ex-ploeg

Jonas Delalieux: 13 punten tegen ex-ploeg

Op de eerste speeldag van het basketbal in eerste klasse heeft Limburg United verloren van Leuven Bears met 93-90. Eén van de topschutters bij Leuven was Zolderaar Jonas Delalieux die met 13 punten zijn ex-ploeg mee de das hielp omdoen.

zolder-a-wint-in-beringen

Zolder A wint in Beringen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 59-67 gewonnen bij Miners Beringen B. Zolder B moest in tweede provinciale zijn bijna wekelijkse pandoering slikken: 46-102 tegen Miners Beringen C. In derde B verloor Kajoba Bolderberg met 88-59 bij As A. In vierde verloor Zolder Z in Sint-Truiden C met 78-30

vck-kan-geen-vuist-maken-naar-genk

VCK kan geen vuist maken naar Genk

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-0 verloren bij Wara Genk. VCK begon slecht aan de wedstrijd en keek meteen tegen een 4-0 aan, het kwam nog even terug tot 10-9 en dan weer 21-14. 6 punten op rij brachten niet de verhoopte ommekeer. In set twee kon Bolderberg geen vuist maken en in de derde was het ook al continu op achtervolgen aangewezen. Setstanden: 25-20, 25-15 en 25-20.

inbraak-in-kruiswegstraat

Inbraak in Kruiswegstraat

In de Kruiswegstraat zijn onbekenden een woning binnengedrongen, de inbraak gebeurde mogelijk overdag want hij werd pas ontdekt in de late namiddag. De preciese buit is niet bekend.

katholieke-bassischolen-onder-een-bestuur

Katholieke bassischolen onder één bestuur?

De kans is zeer groot dat de katholieke basisscholen van Heusden-Zolder op termijn onder één gezamenlijk schoolbestuur vallen. De gesprekken daarover zijn aan de gang en ook het Sint-Franciscuscollege is daarin betrokken. Naast heel wat andere schaal- en efficiëntievoordelen zou zo'n samenwerking onder meer de overgang of doorstroming naar het middelbaar onderwijs kunnen vergemakkelijken. Er zijn obstakels te nemen, maar de neuzen wijzen blijkbaar in dezelfde richting. Streefdatum is 1 september 2018.

sfc-heeft-niet-alleen-een-nieuwe-buitenkant

SFC heeft niet alleen een nieuwe buitenkant

Met het symbolisch doorknippen van het lint heeft Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits vanmiddag de vernieuwde campus van het Sint-Franciscuscollege officieel geopend. Het was de apotheose van een sfeervolle viering met toespraken ingekleed met het vocale en muzikale talent van leerlingen en leerkrachten. Algemeen directeur Eddy Willems vertelde trots hoe met de opening van één campus een oude droom in vervulling is gegaan, en hij bracht een eresaluut aan de drie kloosterordes die aan de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-oktober-2016

Vandaag gezien

Het contrast is groot, tussen de zonnebloem in volle zomer (onder), en het einde van haar levensverhaal zoals we het vandaag zien. (boven) (foto's Marcel Gybels)

feeststemming-in-de-kring

Feeststemming in De Kring

Steve Gaethofs en Hilde Claes van Eetcafé De Kring kunnen binnenkort een vat steken voor hun klanten die hen een steuntje gaven. Ze namen deel aan de verkiezing van 'beste café van Vlaanderen' van Het Nieuwsblad en kwamen uit de stemming tevoorschijn als 'beste café van Heusden-Zolder'.

nieuwe-regels-voor-de-mijnwoningen

Nieuwe regels voor de mijnwoningen

In het Staatsblad verscheen deze week een nieuwe stedebouwkundige verordening van de tuinwijkwoningen van Heusden-Zolder. Het is de bedoeling om de typische woningen en architectuur die destijds rond de mijnen zijn tot stand gekomen zoveel mogelijk te behouden en beschermen. In 1998 was ook al eens zo'n verordening opgemaakt, maar die was vaag en onduidelijk, hield te weinig rekening met verschillende types van woningen en moderne renovatietechnieken en comforteisen, enz. Daarom is in het nieuwe (…) Lees het hele bericht

braderie-presenteert-gevuld-zondagprogramma

Braderie presenteert gevuld zondagprogramma

Morgen, zondag, is traditioneel de topdag van de Braderie en dat is voor deze 64ste editie niet anders. Het begint al om 8 uur, dan is er Frûhshoppen met ontbijt in de feesttent en tegelijk begint in de Kleuterweg en de Koolmijnlaan een grote rommelmarkt waar altijd veel standhouders naartoe komen. Om 12 uur opent het hoofdprogramma met een kleine 50 attracties en straatanimatie. Er is de tweede Braderienacht Heusden Historic, een resem kermisattracties, schminkstand, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-223

De kijk van Richie

Richie was erbij toen NEOS brouwerij La Chouffe bezocht, wellicht als BOB ...

het-weer-droog-na-het-weekend

Het weer: droog na het weekend

Storingen zorgen voor een wisselvallig weekend met hoge neerslagkansen en lagere temperaturen. Na het weekend stijgt de luchtdruk en staat er opnieuw droog weer op het programma, met veel zon en aangename temperaturen voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en zijn er slechts af en toe opklaringen. Een enkele bui is mogelijk. Pas later in de namiddag komen er meer buien opzetten. Het kwik bereikt gemiddeld 18 graden.
Morgen is de atmosfeer licht onstabiel. (…) Lees het hele bericht