Archief mei 2018

veel-belangstelling-voor-gemeenteraad

Veel belangstelling voor gemeenteraad

De commotie rond de gemeenteraad had ervoor gezorgd dat er vanavond heel wat belangstelling was. Er moesten zelfs extra stoelen voor het publiek aangevoerd worden. Of die waar kregen voor hun moeite of eerder op hun honger bleven zitten, is maar de vraag. Het gemeentebudget werd vlot afgehaspeld en de verkoop van gemeentegrond aan Group Ceyssens moest van de agenda worden afgevoerd, nadat de gouverneur eerder een gelijkaardige beslissing schorste. En ook de zaak van de goedgekeurde optocht van de Grijze Wolven met deelname van schepen Engin Özdmir liet nog heel wat vraagtekens open.

inbraak-en-vandalisme-2

Inbraak en vandalisme

in de Minderbroedersstraat zijn inbrekers een woning binnengedrongen. Het is niet duidelijk wat ze buit hebben gemaakt. En in de Poststraat werd vanmorgen ontdekt dat twee banden van de auto van een bewoonster waren stuk gestoken.

man-zwaar-gewond-bij-plaatsen-van-douche

Man zwaar gewond bij plaatsen van douche

In de Kluisstraat heeft een man gisteravond rond 22 uur een zware bloeding opgelopen toen hij bij het plaatsen van een douchedeur in een woning onder die deur terechtkwam. Hij moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht.

vandaag-gezien-31-mei-2018

Vandaag gezien

Hoewel amper 2 millimeter groot, lijkt het alsof de mieren hun veroveringstocht van de wereld hebben ingezet. Ze vertrekken vanuit Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

klein-theater-bolderberg-zoekt-nieuw-bloed

Klein Theater Bolderberg zoekt nieuw bloed

Het Klein Theater Bolderberg is één van die Heusden-Zolderse gezelschappen die het amateurtheater blijven boeiend houden. Over twee jaar bestaat het een halve eeuw en mag het de titel 'koninklijk' claimen. Ondertussen is de groep wel op zoek naar acteurs die er zich willen insmijten. Ze hebben alvast een filmpje klaargestoomd dat aangeeft wie of wat gezocht wordt en wat die acteurs zelf mogen verwachten. Ben je liever bezig met grime, decorbouw, licht en geluid, souffleren, rekwisieten- en kledij-beheer, leescomité, ... dan ben je evenzeer welkom. Kandidaten kunnen zich melden bij Roger Philtjens, 0473 70 42 95.

koom-de-ge-bedieme

Koom de gè bedieme?

Ich koom bedieme noa hoas. Ik kom seffens naar huis.

opletten-voor-onverwachte-brandjes

Opletten voor onverwachte brandjes

In deze periode van warmte en droogte is het opletten geblazen voor 'spontane' branden. En dan bedoel we niet alleen het verbranden van het onkruid op het openbare domein, waarvoor de brandweer dit jaar al verschillende keren is uitgerukt. Ook groenafval kan door zelfontbranding beginnen smeulen. Dat was vermoedelijk gisteravond de oorzaak van het smeulend brandje waarvoor de hulpdiensten naar het kerkhof aan de Inakker zijn uitgerukt. Eén van de groenvaten daar smeulde.

weer-heel-wat-bestuurders-tegen-de-lamp

Weer heel wat bestuurders tegen de lamp

Na klachten hield de politie twee snelheidscontroles in de Bieststraat. Op 433 passanten registreerde het flitstoestel 173 overtreders. Het rijbewijs van 4 snelheidsduivels wordt ingetrokken : ze reden meer dan 90 km/u waar maar 50 mag. Onverantwoorde snelheden zijn ook gemeten bij 2 controles in de Meylandtlaan. 71 op 338 reden te snel. Liefst 4 rijbewijzen worden ingetrokken wegens snelheden boven de 120 km/u. De inspecteurs onderschepten een bestuurder van een Mercedes wegens bumperkleven, (…) Lees het hele bericht

okra-trok-op-bedevaart-naar-maastricht

OKRA trok op bedevaart naar Maastricht

OKRA Heusden maakt jaarlijks een uitstap met een Mariaviering, dit jaar was dat naar Maastricht. Er waren 48 personen present voor een mooie uitstap. Centraal in het bezoek stond de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming ook wel Sterre-der-Zee geheten. De Heusdense pastoor Guido De Wageneere ging voor in een viering terwijl organist Gerry zich kon uitleven op het Séverin-orgel uit 1652. Er volgden nog een rondleiding, een stadsrit met het treintje en de nodige stops voor eten en drinken. (foto's Maurice Mues en Karel Smeets)

gezochte-persoon-opgepakt

Gezochte persoon opgepakt

In het kader van de nultolerantie op Koolmijnlaan-Cité plukte de verkeersdienst een auto uit het verkeer die abnormaal veel rook verspreidde. De overtreder vervoerde een kind zonder kinderzitje wat hem een boete oplevert van € 174. Op de auto zat ook een onreglementaire kentekenplaat. Een bromfietser die levenslang rijverbod had, werd opgepakt en naar het commissariaat gebracht. Daar bleek dat hij gezocht werd omdat hij nog een celstraf van een jaar moest uitzitten. Hij is meteen (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-blijft-onstabiel

Het weer: het blijft onstabiel

Depressionaire invloeden zorgen voor een erg onstabiele luchtmassa, waarin gemakkelijk buien ontstaan en de kans op onweer groot is. Een meer gestructureerde onweerszone komt vanuit het zuiden opzetten, met kans op lokaal hevig onweer. Het is wel erg warm. De volgende dagen blijft de onstabiliteit aanwezig en dus ook de kans op buien, soms met onweer. In het weekend is de neerslag beperkter, maar het wordt stilaan wat koeler.
Vandaag is er flink wat zon in de ochtend, al zijn er in het westen (…) Lees het hele bericht

gewonde-na-slippartij-op-snelweg

Gewonde na slippartij op snelweg

Vanavond belandde een auto op de E314 richting Nederland tegen de middenberm. Daarbij werd een inzittende gewond. (Foto TR)

nieuwe-opleiding-zorgkundige-verzorgende

Nieuwe opleiding zorgkundige/verzorgende

Er is nog altijd grote nood aan helpende handen in de zorgsector. Dat is het geval in de vele woonzorgcentra, serviceflats maar ook in de thuiszorg. Het OCMW blijft daarom, samen met de VDAB, inzetten op de opleiding van gemotiveerde mensen. Er komt dit najaar opnieuw een opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige. Die loopt van 6 november dit jaar tot 10 november 2019. Wie graag aan de slag gaat in de verzorgende sector en een hart heeft voor mensen, kan best eerst de nodige informatie opvragen. Dat kan via de thuiszorgdienst van het OCMW 011 45 61 50 of thuiszorgdienst [!] ocmwheusdenzolder.be of Liesbet Nivelle van de VDAB, 089 30 14 21

gouverneur-fluit-de-gemeente-terug

Gouverneur fluit de gemeente terug

De gouverneur heeft twee besluiten van de gemeente Heusden-Zolder geschorst die te maken hebben met de verkoop van twee percelen industriegrond op De Schacht aan de bvba Cirilius voor de uitbreiding van de nv Schaverij Lenzo (houtverwerkend bedrijf). Het gaat om het besluit waarmee het schepencollege op 5 februari die verkoop vastlegde en de goedkeuring van de gemeenteraad op 22 februari om die verkoop met gespreide betaling te laten gebeuren. Het is een vrij ingewikkeld juridisch verhaal, (…) Lees het hele bericht

geen-treinen-na-persoonsongeluk

Geen treinen na persoonsongeluk

Door een persoonsongeluk ter hoogte van Zonhoven, rijden ter momenteel geen treinen tussen Hasselt en Heusden op de lijn Hasselt-Mol. De NMBS heeft vervangbussen ingelegd en heeft personeel naar de halteplaatsen gestuurd om de reizigers te informeren.

opletten-voor-domeinnaamoplichters

Opletten voor domeinnaamoplichters

Er circuleren weer nieuwe vormen van oplichtingsmails bij ondernemers in Heusden-Zolder. Deze keer gaat het om een mail die er erg geloofwaardig uitziet en zogenaamd komt van domeinnaam-register. Zij zoeken ondernemers met een domeinnaam die op .be eindigt. Het verhaal is dat iemand een aanvraag heeft ingediend om dezelfde domeinnaam met .com te nemen en dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Het aanbod is dus om met een eenmalige storting van € 197,50 zonder BTW voor 10 jaar de .com-naam (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-mei-2018

Vandaag gezien

Als libellen willen zonnebaden zijn ze blijkbaar niet zo kieskeurig, dit exemplaar heeft zich op een betonijzer genesteld. (foto Roger Convents)

bord-waarschuwt-voor-whatsapp-groepen

Bord waarschuwt voor WhatsApp-groepen

Er was al langer vraag naar en het kwam ook al enkele keren ter sprake op de gemeenteraad, maar sinds kort staan ze er: de borden die bij het binnenrijden van Heusden-Zolder waarschuwen dat er WhatsApp-groepen actief zijn. Dat zou een afschrikkend effect moeten hebben naar inbrekers op zoek naar een prooi.

tuinhuis-brandt-uit-in-de-merelstraat

Tuinhuis brandt uit in de Merelstraat

Het heeft vanavond gebrand in de Merelstraat. Een tuinhuis dat ook dienst deed als kippenhok had vuur gevat en dat zorgde voor een donkere rookpluim. In het tuinhuis stonden blijkbaar ook één of meerdere gasflessen, want er waren enkele stevige knallen te horen. De brandweer kon het vuur blussen en uitbreiding voorkomen, maar de schade aan het tuinhuis is groot. De beide bewoners van de woning werden door de rook bevangen en zijn met lichte brandwonden door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook waren er enkele dodelijke slachtoffers bij de kippen te betreuren. (foto's Michiel Reynders)

droomdag-voor-mensen-met-een-beperking

Droomdag voor mensen met een beperking

WCB Racing Team en Ritch Europe willen graag kinderen en jongvolwassenen met een beperking of ziekte tonen dat dromen kan. En dat ze in staat zijn om echt wel wat te verwezenlijken. Een leuke dag met een bijzondere ervaring bijvoorbeeld, en dat doen ze op woensdag 6 juni op Circuit Zolder. Ze krijgen er een rondleidng, een fotoshoot, ze mogen meerijden met de wagens op het circuit en ze krijgen achteraf een BBQ. Beide groepen krijgen ook een meet & greet met Tom Boonen die na de middag zal (…) Lees het hele bericht

de-moller-behoort-tot-de-geschiedenis

De 'moller' behoort tot de geschiedenis

Ook de gebouwen van de 'moller' in de Poorthoevestraat behoren nu definitief tot de geschiedenis. Generaties gingen er zaaigoed, dierenvoeding en bakbenodigdheden halen. Na enkele jaren leegstand maken de gebouwen plaats voor 30 appartementen, een commerciële ruimte en drie huizen.

of-de-vlag-de-lading-dekt

Of de vlag de lading dekt?

De koning en de koningin hadden alleen maar oog voor alle wapperende en wuivende driekleuren, nochtans zijn de zomerwimpels van Heusden-Zolder ook niet mis. (foto Julien Maebe)

premier-wilde-met-sfc-leerlingen-op-de-foto

Premier wilde met SFC-leerlingen op de foto

In het Sint-Franciscuscollege hebben ze vandaag één groot gespreksonderwerp: de 20 km van Brussel. Enkele leerlingen en leerkrachten liepen daarin mee en ze zorgen dan altijd dat ze goed opvallen. Gisteren droegen ze allemaal een hoed in de Belgische driekleur. Daarop werden ze tegengehouden door ... premier Michel. Die wilde persé met deze tricolore sportievelingen op de foto. Hoewel zijn veiligheidsmensen dat niet zo konden waarderen.

9-rijbewijzen-ingetrokken-dit-weekend

9 rijbewijzen ingetrokken dit weekend

Tijdens het warme weekend hield de politie een SLim-actie en liet 132 bestuurders blazen. 7 van hen hadden teveel alcohol op, 3 moesten meteen hun rijbewijs inleveren. En ook het rijbewijs van een bestuurder met een positieve speekseltest werd ingetrokken. De snelheidsmeter registreerde 1039 voertuigen waarvan 262 sneller reden dan toegelaten. Koploper was de Bieststraat (121) voor de Koolmijnlaan (86), Meylandtlaan (39) en Kanaalweg (16). Twee straatracers die in Meylandtlaan 130 reden, (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-het-flanders-recorder-quartet

Afscheid van het Flanders Recorder Quartet

De Sint-Vincentiuskerk was goed vol gelopen voor het concert van het Flanders Recorder Quartet. 4 houtblazers die al zowat overal in de wereld hebben geconcerteerd. De akoestiek van de kerk was voor radiozender Klara ideaal om een opname te maken. Een historische want het Quartet stopt ermee. Daarom volgde trouwens een afscheidsdrink. (foto's Ria De Clerck)

belgische-muziek-op-een-papieren-gitaar

Belgische muziek op een papieren gitaar

Op zaterdag 2 juni om 20u15organiseert cc Muze in ZLDR Luchtfabriek een soloconcert van Jan Sanen met de voorstelling van zijn CD 'Musique Belgique Gitarique’. Jan woonde lange tijd in Heusden-Zolder en studeerde in 2009 af aan het Conservatorium Antwerpen, waar hij ondertussen ook docent is. Met een beurs van Stroom mocht hij in de Muze-studio een album opnemen, met uitsluitend Belgische gitaarmuziek. Het idee ontstond in 2015 toen hij op een compositie stootte van Raymond Moulaert, (…) Lees het hele bericht

80ste-verjaardag-van-bolderberg-en-marcel-gijbels

80ste verjaardag van Bolderberg én Marcel Gijbels

Bij FC Bolderberg hadden ze na een bijzonder seizoen nog een huldiging in petto voor clubicoon Marcel Gijbels. De club speelde dit jaar kampioen, maar beleefde ook haar 80ste verjaardag in de KBVB-competitie en in dat seizoen vierde Marcel dan ook nog eens zijn 80ste verjaardag.(foto Yves Maex)

povere-editie-van-historic-grand-prix

Povere editie van Historic Grand Prix

De Historic Grand Prix was niet bepaald een voltreffer wat publieke opkomst betreft. Bovendien klinkt er op de sociale media heel wat kritiek van toeschouwers die vinden dat ze amper nog mogelijkheden hebben om foto's en of filmpjes te maken van hun favoriete wagens en dat in bepaalde reeksen zoals de CanAm, het deelnemersveld meer dan pover was. . Europees parlementslid Guy Verhofstadt, zelf rijder in een oldtimer-racer, leek zich dan weer goed te amuseren.

Enkele (…) Lees het hele bericht

nieuwe-nationale-titel-voor-kyano-schepers

Nieuwe nationale titel voor Kyano Schepers

Op het Belgisch kampioenschap gymnastiek in Izegem heeft Kyano Schepers zich tot nationaal kampioen gekroond in de categorie A12-13. Na de Limburgse en de Vlaamse zet hij dus de Belgische titel als kers op de taart. Winnen wordt trouwens stilaan een gewoonte voor Kyano want hij heeft al 5 Limburgse, 4 Vlaamse en 3 Belgische gouden medailles in zijn kast.

42-mensen-kregen-een-onderscheiding

42 mensen kregen een onderscheiding

De afdeling Limburg van de Koninklijke Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles van België hield in Heusden haar jaarlijkse promotiefeest. 42 leden kregen een onderscheiding en met 65 waren ze aanwezig voor de plechtigheid en de feestmaaltijd. Zoals ieder jaar werd weer een cheque gegeven aan een goed doel, Akindo Lommel kon rekenen op een stevig steuntje. Het is een zorgvereniging die minder bedeelde kinderen een mooie vakantie bezorgt.

els-maes-wint-gran-fonda-in-spanje

Els Maes wint Gran Fonda in Spanje

Els Maes uit Viversel heeft de Gran Fonda wedstrijd aan de Spaanse Costa de Almeria gewonnen. Het gaat om zeer straffe prestatie, want 't is een tocht van meer dan 200 kilometer met een hoogteverschil van 3700 meter, waarbij meerdere cols moeten beklommen worden. En daarbij gaf Els de anderen het nakijken. Wat is dat toch met al die straffe sportmadammen in Viversel!

vandaag-gezien-27-mei-2018

Vandaag gezien

De blaassilene staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

jonge-voetballers-hebben-geen-last-van-warmte

Jonge voetballers hebben geen last van warmte

Bij FC Bolderberg is de jeugdwerking 'booming'. Dat bleek ook weer tijdens de jeugdhappening. Met meer dan 40 ploegen waren de inschrijvingstabellen volgeboekt. En ja, het was warm, maar daar merken die jonge voetballers in hun enthousiasme amper wat van. (meer foto's van Yves Maex)

jomazi-zingt-al-25-jaar

Jomazi zingt al 25 jaar

De zanggroep Jomazi Viversel bestaat al 25 jaar, zaterdag waren de 5 jubilerende zangeressen te gast in de kerk van Bolderberg. Al een kwarteeuw zorgt Jomazi voor de vocale sfeer bij allerlei gelegenheden zoals bij Samana, in de school en in de zaterdagmis in Viversel. Drie leden zijn er bij sinds de start. Ondertussen wijkt Viversel nog tot en met oktober nog voor zijn zaterdagmissen uit naar Bolderberg, omwille van de restauratie van de Sint-Quirinuskerk. Er zijn ook missen aan de Sacramentskapel (…) Lees het hele bericht

ploeg-van-de-brandweer-is-belgisch-kampioen

Ploeg van de brandweer is Belgisch kampioen

Er staat opnieuw een grote beker te blinken in de brandweerkazerne. De wedstrijdploeg is vandaag in Duffel kampioen van België geworden in haar reeks op de nationale brandweerspelen. Zoals bekend bestaat die uit twee onderdelen: een hindernisestafette en een beroepsproef waarbij een opstelling zo snel en zo foutloos mogelijk blusklaar moet gemaakt worden. In beide onderdelen sloeg het team van Heusden-Zolder een grote puntenkloof ten opzichte van de tegenstander, goed voor de titel. De zoveelste.

galaconcert-was-allerminst-kinderspel

Galaconcert was allerminst 'kinderspel'

De temperatuur in de balzaal van cc Muze liep vanavond in het rood, en dat kwam niet alleen door de grote opkomst voor het galaconcert van de koninklijke harmonie De Ware Vrienden. Ook de gedrevenheid waarmee de muziekstukken werden uitgevoerd deed de vonk overslaan. 'Kinderspel' heette het concert, maar dat was het allerminst: stevige, technische moeilijke stukken waarvan een deel samen met een koor. Eerst traden de Juniors op, dan was het aan jeugdkoor Cantamico, de harmonie ging er (…) Lees het hele bericht

succesvolle-sharefair-bij-kvlv-eversel

Succesvolle ShareFair bij KVLV Eversel

De KVLV van Eversel blikt terug op haar ShareFair. Er was in de jeugdlokalen werkelijk een enorm aanbod geëtaleerd. Heel wat boeken, maar ook speelgoed, knuffels, kleren, sieraden, huisraad, ... En ondanks de warmte daagden heel wat geïnteresseerden op, die vervolgens ook weer wat bruikbare spullen mee huiswaarts namen. (foto's Godelieve Swinnen)

mooie-bolides-maar-weinig-volk-op-historic

Mooie bolides maar weinig volk op historic

Op deze eerste dag van de Historic Grand Prix was de opkomst niet bepaald overweldigend te noemen. Nochtans waren er al heel wat pareltjes op en langs het circuit te zien. Blinkende oldtimers en bolides uit vervlogen tijden, een hele collectie Porsches naar aanleiding van het jubileum van dat merk, ...Jammer genoeg moest de eerste demo van het Modena Motorsport F1 team, al na enkele ronden worden stilgelegd door een defect aan 1 één van de wagens. In de pitboxen hunkerden nostalgische (…) Lees het hele bericht

jos-leyssen-genomineerd-voor-leraar-van-2018

Jos Leyssen genomineerd voor leraar van 2018

Volgende week maakt het onderwijstijdschrift Klasse de 'Leraar van het jaar 2018' bekend. Daarvoor waren 11.000 kandidaten ingezonden en daaruit is nu een lijst met 100 topgenomineerden gepubliceerd. Daarbij ook één naam van het Sint-Franciscuscollege: Jos Leyssen, de leerlingenbegeleider van de eerste graad. Klasse opteert er voor om niet alleen effectieve leerkrachten naar voor te schuiven, maar ook ondersteunende krachten. Volgende woensdag in de late namiddag is de winnaar gekend.

bikers-op-de-baan-voor-dierenwelzijn

Bikers op de baan voor dierenwelzijn

Aan 't Bierhuis in Koersel, dicht bij de grens met Heusden, had vandaag de eerste rit van de Iron Fist Bikers for Animals plaats. Dat is een recent opgerichte vzw, een initiatief van Annick Drees, om iets te doen voor dierenwelzijn en dat gecombineerd met gemotoriseerde tweewielers. En dus kwamen vandaag 90 motoren en scooters aan de start van de eerste rit die door de streek leidde. Een succes en dus wordt al gedacht aan een volgende editie, mogelijk de allereerste Ladies Biker Tour. En dat de deelnemers vandaag echte dierenvrienden waren, bewees één van hen: het hondje was erbij en zat op de moto achter het baasje met de gordel om. (foto's Tony Sempels)

inbraak-in-de-schansstraat-1

Inbraak in de Schansstraat

In een woning in de Schansstraat is gisteravond ingebroken. De inbraak werd iets over middernacht ontdekt. De dieven konden buit maken en zijn onder meer met juwelen aan de haal gegaan.

kan-er-nog-iemand-iets-gebruiken

Kan er nog iemand iets gebruiken?

In en rond de bibliotheek kon je vandaag terecht op de ShareFair van KVLV Heusden. Ze hadden er heel wat- soms verrassende - spulletjes bijeengebracht, mee te nemen door iedereen die ze nog kan gebruiken. Ook de bibliotheek deed haar boekje in het laatje. Er waren ook producenten van verse streekproducten present: El Parachutero met enkele smaakvolle broodproducten en kaasmakerij Karditsel, verder ook De Winning, de Stalse Schans en Blueberry Fields. Er is ongetwijfeld een toekomst weggelegd voor dit soort korte keten-initiatieven. (meer foto's van Julien Maebe)

ook-sharefair-vandaag-in-eversel

Ook ShareFair vandaag in Eversel

Ook in Eversel houdt de KVLV vandaag een ShareFair. Tot 12 uur kan iedereen nog kinderboeken, speelgoed, juwelen, accessoires, handtassen, crea-materiaal, sjaaltjes, en andere overbodige spullen binnenbrengen in de jeugdlokalen. Van 12 tot 18 uur is dan de eigenlijke ShareFair geopend en is iedereen welkom om bruikbare spullen uit te zoeken en een tweede leven te geven. En met dit weer zal een drankje er ook wel ingaan ... komt goed uit want er is een ShareFair café ten voordele van de scouts. 't Is allemaal te doen aan de Butastraat, toegang gratis.

de-kijk-van-richie-324

De kijk van Richie

De nieuwste lentecollectie ...

vanochtend-gezien-en-gehoord

Vanochtend gezien en ... gehoord

Mensen in Hal en Berkenbos die zich vanochtend nog eens wilden omdraaien, schrokken zich omstreeks half 8 een hoedje toen vlak boven hun daken een gasbrander klonk ... het bleek het geluid van een luchtballon die even verder op het voetbalveld landde. Goedemorgen. (foto Marcel Kumpen)

het-gezellehuis-krijgt-nieuwe-uitbater

Het Gezellehuis krijgt nieuwe uitbater

We schreven het onlangs nog, er beweegt heel wat in de horeca in Heusden-Centrum. Zo komt nu ook Het Gezellehuis in Heusden-Centrum in andere handen. De familie Vanheel - Rudi, Maike en Cédric - was na enkele decennia in de horeca op zoek naar een overnemer. Uiteindelijk is de zaak verkocht aan de brouwerij Alken-Maes en die verhuurt het op haar beurt aan Nele Everaerts. Voor Nele kwam het aanbod op het juiste moment, ze is nu 35 en werkt al sinds haar 16de in de horeca, waar ze veel (…) Lees het hele bericht

een-muzikale-wandeling-door-de-fifties

Een muzikale wandeling door de fifties

Voormalig Radio 2-producer Marc Brillouet was vandaag op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder te gast in ‘De Zandloper’. Onder de noemer ‘back to the fifties’ gaf hij een overzicht van geschiedenis en evolutie van de muziek tijdens de jaren 50. Een boeiende tocht, doorspekt met humor en heel wat leuke weetjes, en naar het einde toe gingen enkele aanwezigen op de tonen van de twist zelfs aan het dansen. (foto Trudo Groffi)

opnieuw-circuitrondleidingen-in-de-vakantie

Opnieuw circuitrondleidingen in de vakantie

De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert in juli en augustus opnieuw elke donderdagnamiddag een rondleiding op Circuit Zolder. De wandeling begint en eindigt bij de brasserie The Wheels vlak naast de BMX-piste. De vaste ingrediënten staan op het programma: een verkenning van de BMX-track, het verhaal van de Sacramentskapel, een kijk achter de schermen zoals de controlekamer tijdens de trainingen. Na een passage op de esplanade gaat het richting museum om een blik te werpen op het verleden. Het (…) Lees het hele bericht

integrale-veiligheidscel-bestaat-in-heusden-zolder

Integrale veiligheidscel bestaat in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder heeft wel een lokale integrale veiligheidscel, officieel is die vorig jaar geïnstalleerd maar ook het jaar voordien was ze - officieus - actief. In 2017 waren er drie vergaderingen, in juni staat een volgende bijeenkomst op het programma. Ongetwijfeld zal dan ook de kwestie van de optocht van de Grijze Wolven besproken worden. Blijkbaar is de samenstelling van de cel van overheidswege vastgelegd. Het gaat om de burgemeester die voorzitter is, een 'information-officer' - (…) Lees het hele bericht

ook-bruno-buyse-vraagt-meer-uitleg

Ook Bruno Buyse vraagt meer uitleg

Ook onafhankelijk raadslid Bruno Buyse dient een bijkomend punt in naar aanleiding van de Turkse optocht van 29 april. Volgens hem zijn de beelden niet acceptabel voor de meeste Vlamingen maar zijn ze ook niet aanvaardbaar voor heel wat mensen van Turkse origine. "Zo worden de inspanningen om op een goede manier samen te leven in één klap een stuk vertroebeld." Hij vraagt daarom naar het verslag van de korpschef in verband met de activiteit en over welke gegevens het schepencollege beschikte om toestemming te geven. Bruno Buyse stelt voor dat het schepencollege tegen volgende raad duidelijke criteria vastlegt waaraan manifestaties minimaal moeten voldoen.

zware-celstraffen-voor-albanese-inbrekers

Zware celstraffen voor Albanese inbrekers

De rechter in Hasselt heeft vandaag 2 Albanese inbrekers 5 jaar celstraf gegeven, en twee kompanen 40 maanden en dat voor inbraken die ze pleegden in Halen, Lummen en Heusden-Zolder. Ze kwamen daarvoor telkens vanuit Schaarbeek afgezakt. Uiteindelijk zijn ze verraden door beelden van een ANPR-camera. Hun auto, gsm's en inbrekersmateriaal zijn ze kwijt. De vier zitten ondertussen al 10 maanden in voorhechtenis.

formule-1-en-porsche-blikvangers-op-historic-gp

Formule 1 en Porsche blikvangers op Historic GP

Dit weekend wordt Circuit Zolder weer overspoeld door oldtimers tijdens de Historic Grand Prix. Op het programma nationale en internationale oldtimer races, demo’s van F1 wagens, Historic car parking en show, food- en drinksstands, kinderanimatie, ... Zo is de tweede manche van de Belcar Historic Cup en de Belcar Youngtimer Cup één van de smaakmakers met 2 wedstrijden per serie over een half uur. Verder op het programma: de FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars, de Canadian (…) Lees het hele bericht

een-finaleplaats-voor-experiment-rond-liegen

Een finaleplaats voor experiment rond liegen

De leerlingen van het vijfde jaar humane wetenschappen van het Sint-Franciscuscollege namen deel aan de Sociale Wetenschappen Olympiade. Ze mochten zelf een onderzoeksvraag kiezen uit de sociologie of psychologie. Daarover deden ze dan wetenschappelijk onderzoek en de resultaten werden verwerkt tot een paper. Een groepje SFC-leerlingen onderzocht het lieggedrag bij kinderen van 2,5 tot 16 jaar en is daarmee geselecteerd voor de finale morgen in Brussel. De leerlingen vonden hun inspiratie bij het (…) Lees het hele bericht

het-resultaat-van-een-jaar-lang-verbreding

Het resultaat van een jaar lang verbreding

Leerlingen uitdagen hoe doe je dat? In het Sint-Franciscuscollege weten ze het. 23 leerlingen van de 1ste graad stelden gisteren op de ‘avond voor verbreding’ hun project voor. Heel het schooljaar volgden ze een aangepast traject en werkten ze vanuit hun interesses en talenten aan een zelfgekozen onderwerp, begeleid door een coach. Zo probeert de school bij elke leerling het beste uit zichzelf naar boven te halen. Het resultaat is een onwaarschijnlijk brede waaier aan onderwerpen (…) Lees het hele bericht

n-va-over-turkse-optocht-en-veiligheidscel

N-VA over Turkse optocht en veiligheidscel

Ook de N-VA brengt volgende donderdag de omstreden Turkse optocht op de Koolmijnlaan van 29 april op de gemeenteraad, maar de partij koppelt er ook de lokale integrale veiligheidscel aan. Daarover heeft ze ook al een jaren geleden de meerderheid aan de tand gevoeld, maar kreeg toen geen duidelijk antwoord. In april heeft de federale regering alle gemeenten verplicht om zo'n veiligheidscel op te zetten. De N-VA wil nu weten hoe het zit met de integrale veiligheidscel in Heusden-Zolder, want (…) Lees het hele bericht

morgen-sharefair-en-lokale-producten-aan-de-bib

Morgen Sharefair en lokale producten aan de bib

Morgen organiseren de KVLV-dames een ShareFair-markt in de bibliotheek. Je kunt daar terecht van 11 tot 15 uur. Iedereen kan er komen snuisteren op een weggeefmarkt, waar allerlei spulletjes een tweede leven krijgen. Bovendien staan er interessante workshops op het programma: van 11 tot 13 uur: upcycling juwelen: geef leder en rubber een tweede leven (€ 11), van 13 tot 16 uur: knap recycleren (gratis), van 13u30 tot 15 uur: maak je eigen pompondiertje voor kinderen van 7 tot 12 (…) Lees het hele bericht

het-weer-zomers-weekend-2

Het weer: zomers weekend

Hoewel we nog steeds in het voorjaar vertoeven, lijkt de zomer al volop bezig te zijn. De temperaturen zijn de volgende dagen zomers en de zon kan bij momenten uitbundig tevoorschijn komen. Helaas is er echter ook nog steeds de onweersdreiging en het blijft niet altijd droog. Oorzaak is de warme lucht van subtropische oorsprong, die vanuit het zuiden over ons land wordt aangevoerd.
Vandaag is het zonnig en het wordt zomers warm bij maxima rond 26 graden. Later zijn er enkele stapelwolken, maar de (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-wil-bevoegdheden-van-ozdemir-afnemen

Vlaams Belang wil bevoegdheden van Özdemir afnemen

Het Vlaams Belang heeft voor de gemeenteraad van volgende donderdag een bijkomend punt ingediend. Daarin vraagt de oppositiepartij dat de bevoegdheden van SP.A-schepen Engin Özdemir worden afgenomen. En dat naar aanleiding van de deelname van Özdemir van de optocht van de vereniging die gelinkt is aan de Grijze Wolven op de Koolmijnlaan. "Een schepen die lid is van een linkse partij én tezelfdertijd sympathiseert met een ultra extreemrechtse organisatie, dit is (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-85

Vanavond gezien

Net voor het onweer losbarstte, was dit te zien boven Heusden. Gust Put vraagt zich af of dit een rolwolk is. UPDATE Frank Deboosere heeft ondertussen laten weten dat het verschijnsel er inderdaad als een rolwolk uitziet.

235-snelheidspv-s-onderweg

235 snelheidspv's onderweg ..

De politie stuurde de flitsauto weer uit na klachten van buurtbewoners. 1181 wagens reden voorbij waarvan 235 te snel. Daarbij zitten straten die ondertussen als klassiekers mogen bestempeld worden: St.-Jobstraat (73), M. Scheperslaan (72), Everselkiezel (29), Schobbenberg (11), Veldstraat (8) en Belikstraat (6). In de Dekenstraat reden 38 op 152 bestuurders sneller dan 50. Het rijbewijs van 2 'doortrappers' die aan 96 en 106 km/u door de bebouwde kom snelden, wordt ingetrokken.

band-scholen-en-dorp-wordt-verder-aangehaald

Band scholen en dorp wordt verder aangehaald

Kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug in Heusden-Centrum werken samen met de Dorpsraad Heusden verder aan een nieuwe toekomst. Twee moeders van Turkse afkomst hebben zich bij de stuurgroep gevoegd, zodat ook het multiculturele binnen de school verder benadrukt wordt. Kevin Vanhoudt van communicatiebureau Impressie zal meehelpen om de evenementen professioneel naar buiten te brengen. Het is de bedoeling de school meer een echte plaats te geven in Heusden-Dorp.

nieuwe-moto-voor-de-politie

Nieuwe moto voor de politie

De verkeersdienst van de politie heeft een nieuwe moto in gebruik genomen. Eén van de twee moto's was immers versleten en moest vervangen worden. Via de federale politie is een BMW 1200 RT aangekocht. Die wordt omschreven als een betrouwbare en wendbare moto, ideaal dus voor bij alcoholcontroles, wielerwedstrijden, begeleidingen, evenementen op Circuit Zolder en andere verkeersinzetten. Eind dit jaar wordt de overgebleven Yamaha ook vervangen door een BMW.

een-blik-tussen-het-publiek

Een blik tussen het publiek

Met een koninklijk bezoek gaat natuurlijk heel wat gepaard zoals een maandenlange voorbereiding. Vanmorgen moest het gemeentepersoneel nog snel met de bladblazer en borstel in het rond gaan, terwijl de nadar een laatste keer werd gecheckt. In het gemeentehuis werden de verse bloemen aangebracht en de drank koel gezet. Het was voor het personeel geen dag als een ander. Tegen de middag kwamen de scholen aan, de bejaarden van De Bloemelingen, en de gasten van onder meer 't Weyerke. Iedereen beleefde een (…) Lees het hele bericht

de-dynamiek-van-2-ex-mijngemeenten

De dynamiek van 2 ex-mijngemeenten

Tijdens de officiële ontvangst in het gemeentehuis sprak burgemeester Mario Borremans de vorsten toe. Hij toonde zich verheugd dat ze Beringen en Heusden-Zolder samen bezochten, twee gemeenten die hun mijnverleden gemeen hebben, maar ook hun multiculturaliteit en de dynamiek waarmee ze werken aan een nieuwe toekomst. De plechtigheid werd bijgewoond door het schepencollege, ook dat van Beringen, de gouverneur en de deputatie. Daarna kreeg het gezelschap een receptie aangeboden.

een-koning-voor-iedereen

Een koning voor iedereen

Er stond een hele grote delegatie van onder meer 't Weyerke en ook jongeren uit het bijzonder onderwijs langs het parcours van het koninklijk bezoek. De koning nam uitvoerig de tijd voor hen, voor een praatje leunde hij relaxed over de omheining en hij nam hen zelfgemaakte cadeautjes in ontvangst. 

koningin-tussen-het-volk

Koningin tussen het volk

Er was een volksbad aangekondigd van de koning en koningin. Maar Mathilde nam dat iets te letterlijk, ze vond dat de aanwezige bejaarden onder meer in hun rolstoelen, niet dicht genoeg bij konden komen. Ze ging dan maar over de omheining en begaf zich een hele tijd tussen de mensen. Tot wanhoop van de veiligheidsmensen.

sire-er-zijn-toch-nog-belgen

Sire, er zijn toch nog Belgen

Op de verschillende plaatsen in Beringen en Heusden-Zolder werden de koning en koningin begroet met heel veel Belgische vlagjes. Het waren uiteraard vooral schoolkinderen die hadden postgevat en geduldig wachten tot de vorsten voorbijkwamen. Ook vanuit rusthuizen en centra voor mensen met een beperking waren grote groepen aanwezig. Daarnaast waren zeker aan het gemeentehuis ook nog heel wat andere sympathisanten of nieuwsgierigen aanwezig. Politie en veiligheidsdiensten waren massaal present maar er deden zich geen incidenten voor. (meer foto's)

vorsten-genieten-van-cvo-lekkers

Vorsten genieten van CVO-lekkers

De koning en koningin lusten wel een zoetigheidje. Dat was vanmiddag duidelijk tijdens hun bezoek aan de keukenafdeling van CVO De Verdieping. De cursisten en hun begeleider hadden dan ook alles uit de kast gehaald om de lekkerste en mooiste creaties met onder meer aardbeien en chocolade te maken. De vorsten lieten het zich smaken en kregen ook nog een zakje verse koekjes met een tricolor lintje mee. Voordien hadden ze ook al de informatica-afdeling bezocht en zich door lesgevers en directie laten informeren over de manier van werken in één van de grootste scholen voor volwassenenonderwijs van het land. (meer foto's)

kennismaken-met-ex-mijnwerkers

Kennismaken met ex-mijnwerkers

In ZLDR Luchtfabriek werden de vorsten voorgesteld aan een groep ex-mijnwerkers, elk van verschillende origine. Zij kregen de tijd om uitgebreid hun verhaal te doen en moesten ook heel wat koninklijke vragen beantwoorden.

geinteresseerd-in-verleden-en-toekomst

Geïnteresseerd in verleden en toekomst

Aan ZLDR Luchtfabriek werden de fietsende vorsten opgewacht door een aantal sympathisanten. Onder het 'boze' oog van de Putheks werden ze binnengeleid door Tom Michielsen van Muze. Die gaf een kort historische overzicht van de mijnbouw, mede aan de hand van de maquette in Lego die Dirk Denoyelle maakte. Beide vorsten toonden zich daarbij erg geïnteresseerd. Tom lichtte ook verder de huidige en toekomstige bestemming van het gebouw toe en leidde hen kort rond langs de tentoonstelling. (meer foto's)

het-fietsende-koningspaar

Het fietsende koningspaar

Onder een stralende zon zijn koning Filip en koningin Mathilde een stuk over het fietsroutenetwerk gefietst. Daarvoor stonden de tweewielers klaar die ze in 2000 bij hun blijde intrede van het provinciebestuur cadeau hadden gekregen. Aan de Zolderseweg gingen ze op het fietsroutenetwerk om vervolgens via Helzold de Koolmijnlaan over te steken en zo aan ZLDR Luchtfabriek aan te komen. Ze werden niet alleen begeleid door de wijkinspecteurs op de fiets maar ook door de gouverneur en een deel van het gevolg. De koningin had wel even andere schoenen aangetrokken voor het tochtje.

auva-viert-25ste-verjaardag-met-vernieuwde-winkel

Auva viert 25ste verjaardag met vernieuwde winkel

Heel wat volk tekende vanavond present in de Graaf de Theuxlaan voor de viering van de 25ste verjaardag van Auva. 25 jaar geleden startte Raf Coomans met de verkoop van computers in 'het kelderke' van zijn vader. Toen nog onder de naam Arcom, later werd het Arcoom met de naam van vrouw Ann erbij. Ondertussen was de winkel gestart op de huidige locatie bij Suska-Berg. In 2003 werd een nieuwbouw geopend en werd hij ook verdeler voor Telenet. In 2016 bracht Auva nv 8 Eurosys-winkels onder (…) Lees het hele bericht

anadol-en-bolderberg-niet-in-zelfde-reeks

Anadol en Bolderberg niet in zelfde reeks

De voetbalbond heeft een voorstel klaar voor de reeksindelingen in het provinciale voetbal. Opvallend: in tweede provinciale staan Anadol en Bolderberg niet in dezelfde reeks. FC Anadol staat in reeks A samen met Stokkem, Paal-Tervant A, Stal, Eksel, Lutlommel Maasland NO, Gruitrode, Elen, Meeuwen, Peer, Hamont 99, Lindelhoeven, Reppel, Grote Heide en Turkse FC. FC Bolderberg staat in reeks B samen met Halen, Hoeselt, 's Herenelderen, Schoonbeek-Beverst, Landen, (…) Lees het hele bericht

strafvermindering-voor-cafemoord-in-hasselt

Strafvermindering voor cafémoord in Hasselt

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een 56-jarige cafébaas uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 10 jaar celstraf voor een moord in café Las Vegas aan het station in Hasselt. Daarmee krijgt de man 5 jaar minder dan de rechtbank in Hasselt eerder had uitgesproken. Bij de lichtere straf hield de rechter rekening met de positieve levenswandel van de dader en het gewelddadige en criminele karakter van het slachtoffer. Alles speelde zich 4 jaar geleden af in het Turkse milieu. De cafébaas (…) Lees het hele bericht

verkeershinder-bij-koningsbezoek

Verkeershinder bij koningsbezoek

Zoals we al meldden, leidt het bezoek van de koning en de koningin morgen tot extra verkeersmaatregelen. Daarbij het vrijmaken van Heldenplein en de parking aan de achterzijde van het gemeentehuis. De politie doet een oproep aan alle weggebruikers en het schoolgaande verkeer om daarmee rekening te houden en de aanwijzingen van politie en parkeerwachters te volgen. Zo mag ook niemand op de openbare weg blijven staan. Het Heldenplein wordt afgezet met hekken en andere constructies. Schoolkinderen en hun begeleiders worden er doorgelaten, maar moeten opletten dat de pedalen niet achter een paaltje blijven hangen. Normaal gezien zal er bij het einde van de school, na de middag, geen hinder meer zijn, en zijn alle parkings weer open.

een-bestuurder-met-meer-dan-12-500-aan-boetes

Eén bestuurder met meer dan € 12.500 aan boetes

Samen de Douane & Accijnzen hield de politie controles op verschillende plaatsen. Twee bestuurders zijn nog boetes verschuldigd van respectievelijk € 12.552 en € 628. Vermits ze niet onmiddellijk konden betalen, zijn hun wagens in beslag genomen en getakeld. Een derde overtreder kon ter plaatse zijn boete van € 393 vereffenen. De scanner detecteerde een bestuurder die in het verleden betrapt werd op het rijden met rode gasolie. Dit bleek na staalname opnieuw het (…) Lees het hele bericht

het-weer-lokaal-veel-neerslag

Het weer: lokaal veel neerslag

Een storing schuift vanuit het zuiden over onze streken, maar wordt in zijn noordelijke progressie geblokkeerd door het krachtig hoog over Scandinavië. De storing komt daarbij nagenoeg tot stilstand over onze streken en zorgt voor flink wat regen. Uiteindelijk wordt het toch droger en het weekend wordt ingezet met veel zon en zomerse maxima.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld. Verspreid vallen er buien, die plaatselijk vergezeld worden van onweer. Er is daarbij ook kans op hagel. Op sommige (…) Lees het hele bericht

meer-dan-800-inbreuken-tijdens-nultolerantie

Meer dan 800 inbreuken tijdens nultolerantie

In het kader van de nultolerantiemaand heeft de politie in Heusden-Zolder tussen 7 en 20 mei 53 uur extra gecontroleerd, en dat over heel de gemeente. De flitswagen is 3 keer ingezet in de zones 50 en 70 km/u, maar ook in de zone 30, op vraag van het parket. Van de 3826 gecontroleerde bestuurders liepen er 748 tegen de lamp, pakweg 1 op 5. 6 rijbewijzen worden onmiddellijk ingetrokken. In de Zandstraat reden twee bestuurders 129 en 130. Daarnaast zijn 70 pv's opgesteld voor fout parkeren, (…) Lees het hele bericht

auto-belandt-in-open-gracht

Auto belandt in open gracht.

Vandaag is in de Zagerijstraat een auto in een stukje open gracht gereden. De bestuurder had de gracht niet gezien door het hoge onkruid. Precies dat was één van de redenen voor het bezwaarschrift van de buurt tegen het uitbreiden van de open gracht.

kvv-heusden-zolder-sterker-naar-volgend-jaar

KVV Heusden-Zolder sterker naar volgend jaar

Bij derdeprovincialer KVV Heusden-Zolder hebben ze sinds het einde van de reguliere competitie duidelijk niet stilgezeten. Nu al is voor het grootste deel duidelijk wie volgend seizoen de dienst zal uitmaken bij de club in Hal. 25 spelers blijven. Daarnaast zijn heel wat nieuwe spelers aangetrokken: Boz Gökhan (Zutendaal VV), Vansnick Roderique (Sp. Wijchmaal), Cams Dieter (Fl. Paal), Piens Joeri (AC Tervant), Doumkos Thomas (AC Tervant), Deelkens Dylan (AC Tervant ), Claes Stefan ( AC Tervant), (…) Lees het hele bericht

289-bestuurders-zijn-geflitst

289 bestuurders zijn geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 10 straten. 289 van de 1583 bestuurders reden te snel. Eén van de koplopers was de Sluisbamd met 47 pv's voor de Stationsstraat (40), Michel Scheperslaan (30), Jeugdlaan (27), Koolmijnlaan (25), Meylandtlaan (24), Terrillaan (15), Boekterheide (14) en St.-Maartenlaan (10). In de Zandstraat stonden 2 displays die de gereden snelheid aanduiden en toch reden daar nog 54 van de 250 bestuurders sneller dan (…) Lees het hele bericht

wateroverlast-blijft-hier-beperkt

Wateroverlast blijft hier beperkt

Het onweer en de felle regen zorgen hier en daar voor overlast. Zo stond op de E 314 ter hoogte van Circuit Zolder de rechterrijstrook een tijdje onder water. Binnenlandse Zaken heeft ondertussen het oproepnummer 1722 geopend waar iedereen terecht kan met niet-dringende oproepen zoals onder meer voor wateroverlast.

het-berenhuis-nodigt-de-koning-uit

Het Berenhuis nodigt de koning uit

Het Berenhuis heeft met een origineel filmpje de koning uitgenodigd om ook daar donderdag eens langs te komen. Volgens 'De Beren' staat het Berenhuis voor alles waar ook het vorstenpaar achterstaat en zou een bezoekje verrijkend kunnen werken. De troon is alvast extra opgepoetst en ook de lakei staat te trappelen. Bekijk het filmpje op Facebook.

parkeerbeperkingen-door-koningsbezoek

Parkeerbeperkingen door koningsbezoek

De laatste voorbereidingen voor het bezoek van het vorstenpaar nu donderdag zijn in volle gang. Zoals bekend bezoeken koning en koningin na Beringen hier bij ons ZLDR Luchtfabriek en CVO De Verdieping en worden ze ontvangen in het gemeentehuis. Nadien, rond 13u30, nemen ze op het Heldenplein de tijd om een aanwezigen te begroeten. Iedereen is daar welkom, wel rekening houden met het feit dat het Heldenplein woensdag en donderdag niet bereikbaar is voor het verkeer. Vanaf woensdag 18 uur (…) Lees het hele bericht

spoorwegen-afgesloten-door-panne

Spoorwegen afgesloten door panne

Door een panne bij Infrabel zijn dinsdagmiddag de spoorwegovergangen, onder meer in Heusden-Zolder, afgesloten. De slagbomen bleven naar beneden en de lichten staan op rood. De politie heeft aan de spoorwegen postgevat en stuurt het verkeer om. Ondertussen proberen technici van Infrabel de problemen op te lossen, geleidelijk zouden de overwegen weer opengaan.

morgen-fietsencheck-op-de-markt

Morgen fietsencheck op de markt

Er wordt voor de komende periode mooi weer voorspeld, ideaal dus voor een fietstochtje. Maar is je fiets ook in orde? Om op zeker te spelen kun je morgen tussen 13 en 16 uur even langsgaan op de multiculturele markt met je tweewieler. Kringwinkel Reset stelt zich op langs Den Lavaar met een standje en daar checken de medewerkers jouw fiets en repareren die indien nodig voor een prikje: banden, remmen, versnellingen en verlichting, en ondertussen kun je gaan shoppen op de markt.

pasar-ging-verkennen-rond-achelse-kluis

Pasar ging verkennen rond Achelse Kluis

Pasar Heusden-Zolder bezocht de kluis van Achel en de mooie natuur in de omgeving. De wandelaars ontmoetten er in het grensgebied ook een wachter van het Staatsbosbeheer Nederland.

a-for-effort-en-jakobistan-in-aftermuzecafe

A For Effort en Jakobistan in AfterMuzeCafé

Op zondag 27 mei brengt het AfterMuzeCafé Jakobistan en A For Effort naar het Muzecafé. Beide acts zijn al bekend in Gent en Antwerpen en willen nu Limburg veroveren. Kobe Ardui is als Jakobistan een elektrisch getinte kleinkunstenaar die zijn eigen liedjes in het Nederlands schrijft, in combinatie met covers en vertalingen. Songs over liefde en herinneringen met hier en daar een vleugje (…) Lees het hele bericht

stortbui-veroorzaakt-beperkte-wateroverlast

Stortbui veroorzaakt beperkte wateroverlast

Een felle stortbui met het onweer in de vooravond heeft het kruispunt van de Gasthuisstraat en de Koolmijnlaan even onder water gezet. De brandweer kwam ter plaatse, vooral om de slokkers weer open te maken. Na een tijdje was de hinder voorbij.

vandaag-gezien-21-mei-2018

Vandaag gezien

Op de tweede dag van de keramiekdagen op Bovy keek Jan Leijskens letterlijk door een glazen bol en die zette het hele gebeuren letterlijk op zijn kop.

vierde-belgische-titel-voor-evelyn-neuteleers

Vierde Belgische titel voor Evelyn Neuteleers

Evelyn Neuteleers is vandaag in Essen opnieuw Belgisch kampioene op de dubbel mini trampoline geworden. Het was een spannende wedstrijd met gymnasten die aan elkaar gewaagd waren. Evelyn moest de spits afbijten en ze presteerde iets wat haar nooit eerder lukte: 3 sprongen boven de 30 punten en een totaalscore van 91.600. Goed voor een persoonlijk record en de derde Belgisch titel op rij, de vierde in het totaal. Gisteren won ze in Hechtel-Eksel ook al zilver op het Vlaams kampioenschap toestelturnen (…) Lees het hele bericht

dylan-geybels-opnieuw-belgisch-kampioen-tumbling

Dylan Geybels opnieuw Belgisch kampioen tumbling

Dylan Geybels uit Heusden-Zolder is opnieuw Belgisch kampioen tumbling niveau A. Dat is niet evident want in februari is hij twee keer geopereerd beide voeten. Toch stond hij er op het nationaal kampioenschap in Essen, terwijl het zijn eerste wedstrijd van het seizoen was. Dylan maakt deel uit van topsportclub R.T.Merksem.

help-rimo-aan-de-federale-prijs-armoedebestrijding

Help Rimo aan de federale prijs armoedebestrijding

RIMO Limburg, gevestigd in Heusden-Zolder, is genomineerd voor de federale prijs armoedebestrijding met het project De Sink van Meulenberg. De Sink is een groot metalen kunstwerk op het rondpunt aan de Brelaarstraat in de Houthalense wijk Meulenberg. Deze boom is gemaakt door 12 inwoners van Meulenberg en bezoekers van Café Anoniem in Hasselt en werd een jaar geleden ingehuldigd. De makers volgden allen een lasopleiding om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Er zijn voor de federale prijs drie projecten geselecteerd, waarvan 1 in Limburg. Geef Rimo een steuntje door hier je stem uit te brengen. Er is een geldprijs aan verbonden én de eer, de prijs wordt door de koningin uitgereikt.

nummerplaat-van-auto-gestolen

Nummerplaat van auto gestolen

Een inwoonster van de Heemstraat stelde gisteravond vast dat de achterste - dus de officiële - nummerplaat van haar auto gestolen was De nummerplaat staat opgenomen in lijst van verdwenen kentekenplaten.

mannenstemmen-gezocht-voor-oorlogsmusical

Mannenstemmen gezocht voor oorlogsmusical

Begin november wordt ‘The Armed Man’ uitgevoerd in Heusden-Zolder en Leopoldsburg. Een indrukwekkende muzikale herdenking van 100 jaar einde Wereldoorlog I. Kenners bestempelen het werk van Karl Jenkins als één van de meest fenomenale koorwerken van de voorbije 20 jaar. Het is een totaalproject met een kamerorkest in een grote symfonische bezetting en Limburgse koren uit Heusden-Zolder, Beringen, Beverst, Lommel,... alles samen 150 zangers. De cultuurcentra van Heusden-Zolder en (…) Lees het hele bericht

beperkt-parkeren-voor-klanten-enzovoort

Beperkt parkeren voor klanten, enzovoort

De diversiteit van het aantal bordjes waarmee handelaars op de Cité betalende parkeerplaatsen 'privatiseren' blijft toenemen. Ondertussen zit de gemeente nog steeds met de handen in het haar hoe ze het probleem moet oplossen, zeker ook nu het Agentschap Wegen en Verkeer de handen van de zaak afhoudt. Vraag ons overigens niet wat op dit bordje allemaal geschreven staat ...

vierde-plaats-voor-dries-vanthoor-in-silverstone

Vierde plaats voor Dries Vanthoor in Silverstone

In de tweede race van de Blancpain Endurance Series op Silverstone zijn Dries Vanthoor, Christopher Mies en Alex Riberas met de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS vierde geëindigd op amper 20 seconden van de overwinnaars. Maar ze hielden de belangrijkste tegenstanders in het kampioenschap achter zich zodat ze nog altijd leider blijven. Volgens Vanthoor was het al in de kwalificaties duidelijk dat een circuit als Silverstone de Audi's niet ligt en hij wilde dan ook geen risico's nemen in de strijd om het podium. Over twee weken staan ze op Paul Ricard.

motards-de-baan-op-voor-een-mooie-toerrit

Motards de baan op voor een mooie toerrit

Vandaag organiseert MC Mascotte haar traditionele Pinkstertreffen voor motoren en dus was het vanmorgen alle hens aan dek in 't Slekkenhof. Er werden ongeveer 150 deelnemers verwacht. De motards vertrekken er voor een uitgestippelde toerrit van 150 km, langs mooie plaatsen en plekjes. Het treffen is trouwens al aan zijn 37ste editie toe. (foto's Julien Maebe)

jong-en-oud-amuseerden-zich-op-boekt-feest

Jong en oud amuseerden zich op Boekt Feest

Als het Boekt Feest is, komen veel inwoners van Boekt naar de Ubbelvelden afgezakt. De jongste jaren is het aantal inwoners van die wijk flink aangegroeid en voor velen zijn de feesten ook een aanzet om kennis te maken met andere buurtbewoners. Ook kinderen treffen er elkaar, want de zondag staat in het teken van de families. De jongsten genoten er van springkastelen, een zandberg en andere spelen en ze konden knuffelen met de diertjes. De ouders stonden bewonderend naar de oldtimers te kijken, of vleiden zich neer op de terrassen. Het optreden van Big John en Little Gema zette een mooi muzikaal orgelpunt achter een geslaagde driedaagse. (Meer foto's van Ann Jordens)

kindvriendelijke-editie-van-bijzolder

Kindvriendelijke editie van BijZolder

Het weer en uitgebreide animatieprogramma deden heel wat volk naar 't Weyerke afzakken deze namiddag voor de editie 2018 van straatkunstenfestival BijZolder. Het was een erg kindvriendelijke uitgave, waarbij heel wat te beleven viel en vooral de jongsten werden aangespoord om deel te nemen aan allerlei acts en activiteiten. (meer foto's van Jan Leijskens)

klinken-op-een-geslaagd-weekend

Klinken op een geslaagd weekend

Het organisatiecomité van Boekt Feest kan klinken op een geslaagd weekend, met leuke activiteiten, weer dat meeviel en een stevige opkomst.

koning-ludo-en-koningin-pavlina-bij-st-jacobus

Koning Ludo en koningin Pavlina bij St.-Jacobus

De schutters van de Sint-Jacobusgilde in Eversel bliezen vandaag verzamelen voor hun koningsschieting. Er namen 33 schutters deel van wie 8 dames. Pavlina Hulinova schoot zich tot koningin, zij bleef Lisette Claes en Marleen Uytterhoeven voor. Bij de heren kroonde Ludo Schuyten zich voor het tweede opeenvolgende jaar tot koning, hij schoot iets scherper dan Steve Claes en René Vanhove. (foto Eric Lefèbvre)

veel-belangstelling-voor-keramiekkunst

Veel belangstelling voor keramiekkunst

Het is pinksterweekend en dus strijken enkele tientallen keramiekkunstenaars neer op de binnenkoer van Bovy. Daar tonen ze hun nieuwste creaties en sommigen geven ook demonstraties. Altijd de moeite waard om eens te gaan kijken, zeker omdat voorwerpen in de meest uiteenlopende stijlen getoond worden. Vandaag daagde alleszins enorm veel volk op Bovy op. Morgen kun je nog de hele dag naar de keramiekkunstenaars gaan kijken. (foto's Roger Convents)

patrick-snijers-vijfde-in-sezoensrally

Patrick Snijers vijfde in Sezoensrally

Patrick Snijers en Davy Thierie zijn in de Sezoensrally met de Maes Porsche op een knappe vijfde plaats algemeen geëindigd. En meer nog, net zoals in Spa en in Namen wonnen ze ook in Bocholt de GT klasse. "De Sezoensrally is samen met de Haspengouw mijn thuiswedstrijd” zegt Patrick Snijers, die tegenwoordig in Bolderberg woont. Vanaf het begin zaten we goed in het ritme. Tot mijn eigen verbazing stonden we na twee ritten vierde, zonder op de limiet te rijden. Maar in de (…) Lees het hele bericht

13-communicanten-in-heusden-centrum

13 communicanten in Heusden-Centrum

13 kinderen deden vandaag hun eerste communie in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum. Het zijn Agten Enoa, De Haes Jonas, Gargol Julia, Gargol Michal, Klos Zuzanna Julia, Majorczyk Cynthia, Pauwels Kiano, Petrossillo Matteo, Szostak Tomazs, Szostak Zofia, Theunis Kiana, Vanderstichele Thibeaux, Vanlook Tibo. Ze poseren samen met hun leerkrachten, pastoor Guido De Waegeneere en diaken Ward Ceyssens. (foto Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-20-mei-2018

Vandaag gezien

Heerlijk toch, de kleuren van de lente. Zoals dit knoopkruid in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

aperitiefconcert-opent-eversel-kermis

Aperitiefconcert opent Eversel kermis

Eversel kermis werd vanmorgen traditiegetrouw geopend met een aperitiefconcert. Deze keer zorgde de Koninklijke Harmonie de Bergengalm uit Hechtel voor de sfeer, een gezelschap met opvallend veel jonge muzikanten. Een afgeladen zaal genoot van het concert. (foto Rita Vanhove)

elan-kwartet-op-prospectie-in-cannes

ElaN-kwartet op prospectie in Cannes

Zoals elk jaar was filmclub ElaN Filmavonden present op het Filmfestival van Cannes. Een 4-koppige delegatie onder leiding van Ludo Vangenechten ging er op zoek naar de beste films die elke maandag worden vertoond in The Roxy Theatre. Ze zagen er 60 films en blikken terug op een prima editie met ‘Shoplifters’ van de Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda als een verdiende winnaar van de Gouden Palm. En er was natuurlijk de triomftocht van de Belgische film ‘Girl’. De (…) Lees het hele bericht

kleuters-worden-superhelden

Kleuters worden superhelden

De vzw Eigen Wereld uit Heusden-Zolder organiseerde in de sporthal van Koersel een beweeg- en creaworkshop voor kleuters. Die hadden daarvoor hun superheldenkostuum aangetrokken want de wereld had hen nodig ... Eigen Wereld legt zich onder meer toe op creatieve kleuterworkshops en kampen waarin die spelenderwijs hun talenten ontdekken. In een veilige omgeving en onder toezicht van volwassen begeleiders, ontplooit elke kleuter de eigen mogelijkheden. Zo leren ze ontspannen, zichzelf zijn en hun sociale vaardigheden te vergroten. (foto's Jean Beerten)

urbanus-blijft-altijd-zichzelf

Urbanus blijft altijd zichzelf

Urbanus was gisteren en vanavond te gast in de Muze met 'Trecto Pnix'. In die voorstelling is Van Anus weer op zijn sterkst: absurditeit, straffe en leugenachtige verhalen werden afgewisseld met broze en kinderlijke liedjes. De fans smulden ervan. (foto Lenscollectief)

ook-landstitel-voor-femke-remels-en-sint-truiden

Ook landstitel voor Femke Remels en Sint-Truiden

Ook landstitel voor Femke Remels en Sint-Truiden Het handbalseizoen 2017-2018 is een droom voor Femke Remels (op de foto nr. 3). Eerst veroverde ze met Sint-Truiden de beker en nu won ze ook de landstitel. Sint-Truiden versloeg Hasselt in de finale met 34-23, Femke scoorde zelf tweemaal.

supporters-vieren-turkse-titel-van-galatasaray

Supporters vieren Turkse titel van Galatasaray

In de superliga van het Turkse voetbal won Galatasaray vanavond op de laatste speeldag met 0-1 van Goztepe en kroont zich daarmee tot landskampioen Zoals bekend telt Galatasaray in Heusden-Zolder de meeste supporters en zo kwam na het laatste fluitsignaal iedereen uit de cafés en huizen aan de Koolmijnlaan naar buiten. Daar kwam het tot dolle taferelen met zang, dans en Bengaals vuur. De politie had vooraf gewaarschuwd dat de weg moest vrij blijven, en iedereen bleef ook aan de kant. - (…) Lees het hele bericht

marc-brillouet-te-gast-bij-neos

Marc Brillouet te gast bij Neos

Op vrijdag 25 mei om 14 uur is Marc Brillouet te gast bij Neos Heusden-Zolder in de zaal ‘De Wilg’ bij De Zandloper. Marc Brillouet zal er verhalen en anekdotes opdiepen uit zijn uitgebreide kennis van de muziekgeschiedenis. Ook niet-leden zijn welkom. Wil je erbij zijn, stort dan nu als de bliksem € 9 op rekening BE30 4555 1093 4111 van Neos met vermelding ‘Brillouet'. Voor dat geld krijg je een voordracht, een kop koffie en een stuk taart.

vredesstenen-bij-de-start-van-berenverjaardag

Vredesstenen bij de start van berenverjaardag

De viering van de achtste verjaardag van Het Berenhuis is feestelijk ingezet met een receptie. Daarbij nodigde Beer alle aanwezigen uit om plaats te nemen op de troon en een wens uit te spreken. Burgemeester Mario Borremans belichtte de verdiensten van Het Berenhuis. De gasten hebben ook stenen getekend die in november, samen met veel andere stenen, symbool zullen staan voor vrede, 100 jaar na de Bevrijding. Iedereen is trouwens nog welkom in Het Berenhuis vandaag tot 18 uur, en morgen van 13 tot 18 uur, vrolijke activiteiten gegarandeerd. (foto's Bart Claes)

het-weer-warme-vooruitzichten

Het weer: warme vooruitzichten

Het verlengde weekend wordt moeizaam ingezet door de zon. Een dik wolkenpak, verbonden aan een zwakke storing zorgt voor een sombere start. Een krachtig hogedrukgebied nestelt zich echter over het noordoosten van Europa en neemt de volgende dagen het heft in handen. Er staan zonnige en vooral warme condities op het programma. Vandaag is het wat minder gesteld met de temperaturen. Het kwik bereikt slechts 18 graden en wolken domineren een groot deel van de dag. Na de middag kan de zon doorbreken, maar (…) Lees het hele bericht

nog-even-wachten-op-de-acteurs

Nog even wachten op de acteurs

Er is nog veel werk te doen, maar heb jij je zitje al gereserveerd in de nieuwe schouwburg van Muze die in een deel van het ophaalmachinegebouw wordt ingericht? (foto's Frans Morawski)

de-kijk-van-richie-323

De kijk van Richie

Sport voor iedere leeftijd ...

leerlingen-klaar-om-t-verkeer-in-te-gaan

Leerlingen klaar om 't verkeer in te gaan

De leerlingen van het zesde leerjaar van 't Molenholleke zijn ook op verkeersvlak klaar om naar het secundair onderwijs over te stappen. Na hun fietsexamen in Zolder-Centrum bleken ze de verkeerssituaties goed in te schatten en zo verdienden ze dus met glans hun fietsdiploma.

een-week-lang-op-mijnklassen

Een week lang op mijnklassen

De leerlingen van het vierde leerjaar van de vrije lagere school Berkenbos werden een week lang ondergedompeld in het mijnverleden. Een groepsspel onthulde hen de mijngeschiedenis. Daarna bezochten ze de mijn van Beringen waar ze - in gepaste outfit - kennismaakten met het leven in de ondergrond en rond de mijn. Vanop de mijnterril konden ze de streek afspeuren met een verrekijker. Maar het spannendste was dat heel de klas overnachtte in het speeltuintje. Er volgden nog een verkenning van Berkenbos met observatie van de mijngebouwen en een groot samenspel als slot. (foto's Rita Ramakers)

kreabo-speelt-op-straattheaterfestival

Kreabo speelt op straattheaterfestival

Toneelgroep Kreabo is op pinkstermaandag 21 mei present op het Internationaal Straattheaterfestival in Bokrijk, het gezelschap brengt dan het komisch spel ‘Elckerlykje’. De voorbije dagen is er pittig gerepeteerd.

drie-dagen-volksfeest-in-boekt

Drie dagen volksfeest in Boekt

In Boekt kunnen ze met een gerust gemoed het weerbericht van de volgende dagen bekijken, 't ziet er goed uit voor Boekt Feest dat vanavond opent. Het begint met de klassieke Wieze Rockt, deze keer staat Covers on the Rock op de affiche met het steviger werk, dj Fre zorgt voor de after-party. Tickets aan de kassa: € 8. Morgen is er heel wat te doen met een minivoetbaltornooi, barbecue, kwis en bruin café. Zondag volgt (…) Lees het hele bericht

neos-speurde-naar-de-zonhovens-holsteen

Neos speurde naar de Zonhovens holsteen

Wat kun je met dit weer beter doen dan een natuurwandeling maken? En dus trok Neos Heusden-Zolder op verkenning op de Teut in Zonhoven, waar de holsteensite altijd tot verhalen en legendes inspireert. (foto Trudo Groffi)

vld-limburg-beslist-op-30-mei-over-bartels

VLD Limburg beslist op 30 mei over Bartels

Terwijl Open Heusden-Zolder op zoek moet naar een nieuwe voorzitter, is het ondertussen ook nog uitkijken naar Open VLD Limburg. Het provinciaal bestuur moet immers nog een beslissing nemen over het lidmaatschap van Veronique Bartels van de partij. Die is overgekomen van het Vlaams Belang om de lijst in Heusden-Zolder aan te voeren. Het regiobestuur van de partij neemt op 30 mei een beslissing over haar toetredingsverzoek.

bert-houbrechts-voorzitter-af-en-uit-de-partij

Bert Houbrechts: voorzitter af en uit de partij

Bert Houbrechts geeft met onmiddellijke ingang zijn ontslag als voorzitter van Open Heusden-Zolder, de lokale afdeling van Open VLD. Hij stapt ook uit de partij. Pas twee jaar geleden kwam hij bij de plaatselijke liberalen terecht waar hij een half jaar later werd verkozen tot voorzitter. "Maar dat is bij een gedeelte van de groep, onder leiding van de vorige voorzitter nooit goed verteerd. Na 1,5 jaar tegenwerking stop ik er dan ook mee," laat hij weten. Hij voegt er ook nog (…) Lees het hele bericht

nood-aan-buitenschoolse-opvang-blijft-groeien

Nood aan buitenschoolse opvang blijft groeien

Ook vorig jaar is het aantal kinderen in de buitenschoolse opvang van het OCMW weer gestegen. 't Klim-op-ke ving 1529 kinderen uit 963 gezinnen op. Dat is 45 % van het aantal schoolgaande kinderen. Op woensdagnamiddag is er een lichte stijging, vooral doordat dan in Heusden de opvang ook geopend is. Voor de rest is er op schooldagen een stijging, vooral in Boekt, maar een daling in Berkenbos. Ook blijft er een groeiende behoefte bestaan aan vakantie-opvang, behalve in de herfstvakantie. Meer mensen komen op de reservelijst terecht. 115 kinderen kunnen bij de opvang terecht tegen sociaal tarief.

berenhuis-is-klaar-voor-8ste-verjaardag

Berenhuis is klaar voor 8ste verjaardag

In Het Berenhuis zijn ze bijna klaar voor de viering van de achtste verjaardag van de beren. Daarvoor wordt in en rond het huis hard gewerkt. Zaterdag en zondag tussen 13 en 18 uur is iedereen hartelijk welkom om mee te vieren. Je kunt er een glas nuttigen en allerlei leuke, boeiende en leerrijke activiteiten gratis meemaken.

praten-over-erfgoed-in-zldr-luchtfabriek

Praten over erfgoed in ZLDR Luchtfabriek

In ZLDR Luchfabriek hebben vanavond zowat 100 geïnteresseerden deelgenomen aan het netwerkevent van de erfgoedcel Mijn-Erfgoed. Die kwamen uit verschillende verenigingen en sectoren die zich met erfgoed bezighouden, uit heel Limburg ook. Ze konden er contacten leggen met gespecialiseerde organisaties. Burgemeester Mario Borremans verwelkomde de deelnemers en Tom De Wyer bracht het verhaal en de historiek van de directeursvilla, nu Villa Zwart Goud. Joeri Januarius deed de werking van ETWIE en de kennisdatabank uit de doeken. Daarna konden de deelnemers in verschillende workshops nog wat meer opsteken over erfgoed. Op zich ernstige onderwerpen, maar de sfeer werd verlucht door hapjes en drankjes en de muziek van Big Joe & Phantom 309. (meer foto's)

schoolbus-was-niet-gekeurd

Schoolbus was niet gekeurd

De politie hield de chauffeur van een schoolbus tegen die met de gsm in de hand aan het stuur zat. En dat was niet de enige overtreding, want uit verdere controle bleek dat de bus niet gekeurd was. Dan denken de ouders dat hun kinderen in veilige handen zijn ...


diverse-overtreders-betrapt-op-de-cite

Diverse overtreders betrapt op de Cité

In het kader van de acties rond nultolerantie op Koolmijnlaan-Cité zette de politie de snelheidsmeter 2 maal in. 1120 auto's werden gecontroleerd. 173 bestuurders reden sneller dan 50 km/u. 2 overtreders stonden op de foto met de gsm in de hand krijgen een extra boete van € 116. Ook een motorrijder die geen gepaste motorkledij droeg, werd beboet. Twee personen die geparkeerd stonden op een parkeerplaats voor personen met een beperking werden op de bon geslingerd.

alberto-leert-de-kinderen-pizza-s-maken

Alberto leert de kinderen pizza's maken

Het eerste leerjaar van de Stedelijke Basisschool van Koersel werkte deze week rond het thema 'We gaan naar de pizzeria'. En als hoogtepunt gingen de leerlingen samen met de juf naar de pizzeria. En zo belandden ze bij Il Canniccio in de Kleuterweg, waar Alberto en Marianne hen de kneepjes van het vak bijbrachten: van de hygiëne, de bestelling, het deeg klaarmaken en beleggen tot de pizza bakken. En als hoogtepunt: de pizza verorberen tot de buikjes rond waren. (foto's Marina Poelmans)

231-auto-s-reden-te-snel

231 auto's reden te snel

Bij nieuwe snelheidscontroles heeft de politie 231 van de 1112 bestuurders aan te hoge snelheid betrapt. De flitsauto stond in 9 straten waarvan de bewoners hardrijders gemeld hadden. Koploper was nu de Sluisbamd met 72 pv's, gevolgd door de Heuvelstraat (36), Schootstraat (34), Kleuterweg (29), Schansstraat (15), Padbroekweg (13), Pastoor Paquaylaan (3) en Mijnwerkerslaan (2).

vandaag-gezien-17-mei-2018

Vandaag gezien

Dit parend koppeltje had duidelijk niet in de gaten dat fotograaf Jan Leijskens in de buurt was.

opnieuw-reden-heel-wat-bussen-niet

Opnieuw reden heel wat bussen niet

Ook vandaag en de volgende drie dagen zijn verschillende diensten van De Lijn niet verzekerd. Deze keer gaat het niet om een actie tegen de regering, wel tegen de hervormingsplannen van de directie van De Lijn. De staking wordt opgezet door de socialistische en liberale vakbonden, de christelijke doet nu niet mee. De gevolgen zijn in Heusden-Zolder iets minder voelbaar dan gisteren. Twee ritten van het college naar Meeuwen en Grote-Brogel rijden niet. Van de lijnen 22 en 23 (…) Lees het hele bericht

wijkdienst-volledig-met-elektrische-fietsen

Wijkdienst volledig met elektrische fietsen

De wijkdienst van de politie is volledig overgestapt naar een elektrisch fietsenpark. Vandaag zijn de laatste 4 van in het totaal 8 elektrische fietsen geleverd: 7 heren- en 1 damesfiets. Sinds vorige zomer hadden de wijkinspecteurs de 4 eerste fietsen al in gebruik. Het comfort en de efficiëntie waarmee de wijkinspecteur zijn verplaatsingen deed, bleken zo aanstekelijk dat de voltallige wijkdienst met dit type fietsen werd uitgerust. Het is de bedoeling dat de wijkinspecteurs er zoveel mogelijk mee op pad gaan, dat maakt hen makkelijker aanspreekbaar.

heusdenaar-krijgt-3-jaar-cel-voor-schietpartij

Heusdenaar krijgt 3 jaar cel voor schietpartij

De rechter in Hasselt heeft een man van 45 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot een effectieve celstraf van 3 jaar en een boete van 8.000 euro omdat hij twee schoten had gelost op een auto waarin een gezin zat. De boete is voor 6000 euro met uitstel. Bij hem zat een 35-jarige uit Beringen, en die kreeg 2 jaar cel met uitstel en een boete.De twee belaagde de ex-partner van de Beringenaar en haar nieuwe vriend. Het was al eerder begonnen met het lek zetten van autobanden en een bombardement van (…) Lees het hele bericht

partypakket-voor-een-gouden-feestje

Partypakket voor een gouden feestje ...

De Handelaars Heusden Dorp hebben de winnaars van het partypakket van de eindejaarsactie in de bloemetjes gezet. De familie Maris uit Houthalen-Helchteren kan de cadeaubons goed gebruiken want het echtpaar viert eind deze maand zijn gouden bruiloft. Zij waren uiteraard blij met hun prijs en aangenaam verrast met het boeket en de fles champagne die ze er bovenop kregen.

grote-behoefte-aan-gezinszorg-in-heusden-zolder

Grote behoefte aan gezinszorg in Heusden-Zolder

Er bestaat een grote nood aan gezinszorg bij bejaarden en gezinnen in Heusden-Zolder. Vorig jaar presteerden de medewerkers van het OCMW 46.200 uren zorg in 170 gezinnen. Opvallend is dat daarbij in 144 gezinnen een belangrijke zorgbehoefte aanwezig is, gezinsleden die niet zonder hulp kunnen dus. Er waren in 2017 64 nieuwe aanvragen, 48 gezinszorgen zijn opgestart en evenveel stopgezet. Bijzonder in Heusden-Zolder is de gezinszorg in kansarme gezinnen. 7 verzorgenden komen daarvoor in (…) Lees het hele bericht

zondag-staat-t-weyerke-op-stelten-voor-bijzolder

Zondag staat 't Weyerke op stelten voor BijZolder

Nu zondag 20 mei staat in 't Weyerke BijZolder weer geafficheerd, het jaarlijkse straatkunstenfeest. Met op het programma weer heel wat 'speciallekes'. Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop 'Hangmatyoga', wat volledig nieuw is in België en doorlopend te beleven tussen 15 en 17 uur. Eerder ben je waarschijnlijk al gastvrij begroet door de Cox Brothers, terwijl de coverband Silhouette voor (…) Lees het hele bericht

doa-es-niks-roars-op-televisie

Doa es niks roars op televisie

Doa es 't oavend wier nie vool roars op televisie. Om maar te zeggen dat er vanavond niet veel speciaals te zien is op het scherm.

graffiti-op-speeltoestellen-halhei

Graffiti op speeltoestellen Halhei

Op Halhei hebben vandalen toegeslagen op buitenspeeltoestellen. Ze brachten er graffiti op aan. De feiten werden vanmiddag ontdekt, er is een onderzoek ingesteld.

welfsels-gelegd-op-toekomstige-balzaal

Welfsels gelegd op toekomstige balzaal

De bouw van het nieuwe cultuurcentrum heeft weer een belangrijke fase bereikt. Vandaag is al een deel van de enorme welfsels gelegd boven op de toekomstige balzaal. Die krijgt daarmee meer en meer vorm. (foto's Frans Morawski)

een-behoorlijk-gevulde-gemeenteraadsagenda

Een behoorlijk gevulde gemeenteraadsagenda

Op donderdag 31 mei om 19 uur buigt de gemeenteraad zich over 24 punten. De jaarrekening 2017 wordt besproken, die heeft een overschot van 3,10 miljoen. Dat wordt vooral gerealiseerd door het exploitatiebudget, want op het investeringsbudget waren er meer uitgaven dan inkomsten. Ook de rekening van de politie ligt op tafel. Daarnaast moet de raad een aantal grondzaken goedkeuren. Zo heeft Group Ceyssens gevraagd om de aankoop van de bijkomende industriegrond op De Schacht (7,91 ha voor 2,85 miljoen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-mei-2018

Vandaag gezien

Geef toe, de ouders van deze spinnennest kunnen tot de vruchtbare soort gerekend worden. Allemaal kleine kruisspinnetjes. (foto Marina Poelmans)

demo-met-politiehonden-in-het-sfc

Demo met politiehonden in het SFC

Vandaag was de federale politie te gast in het Sint-Franciscuscollege. Leden van de hondenbrigade gaven een demonstratie voor de leerlingen van het 7de jaar veiligheid. Het is de bedoeling om die manier de leerlingen kennis te laten maken met aspecten van het politiewerk en hen zo warm te maken voor een loopbaan bij de politie. Eerder gingen ze ook al op stage bij de brandweer. (foto's Noël Engelen)

het-weer-zonnig-en-warm-1

Het weer: zonnig en warm

Een uitloper van het hoog der Azoren brengt zonnige en warme vooruitzichten. Dankzij de drukstijgingen krijgt de zon de volgende dagen veel ruimte en dat heeft uiteraard zijn invloed op de temperaturen. Aanvankelijk liggen de maxima rond of net onder 20 graden, maar vanaf het weekend kan het kwik de 20 graden overschrijden. De neerslagkansen zijn hierbij ook erg beperkt.

Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af. Een storing kan net onze regio bereiken en zorgt vooral in de namiddag voor (…) Lees het hele bericht

minder-werklozen-betekent-meer-leefloners

Minder werklozen betekent meer leefloners

Bijna iedere maand brengen we cijfers van de dalende werkloosheid. Maar het gaat niet alleen om mensen die aan het werk zijn gegaan, blijkbaar worden er ook heel wat geschrapt van de werkloosheidsuitkeringen, en die komen dan bij het OCMW aankloppen om een leefloon. Een afwenteling van de federale besparingen
dus op het lokale niveau, want de leeflonen worden maar voor een deel gesubsidieerd.

 Uit het jaarverslag van het OCMW blijkt dat vorig jaar 322 cliënten in de (…) Lees het hele bericht

nog-veel-minder-bussen-dan-verwacht

Nog veel minder bussen dan verwacht

Door de betoging in Brussel rijden zoals verwacht een heel aantal bussen van De Lijn niet vanochtend. Vooral de stadslijnen zijn getroffen, maar ook heel wat ritten van de streeklijnen worden niet verzekerd. In Heusden-Zolder vallen van de lijnen 22 en 23 tussen Beringen en Hasselt zowat alle ritten weg. Ook Lijn 51 Hasselt Station-Heusden Station wordt zo goed als niet bediend, datzelfde geldt voor de lijn 52 Hasselt-Beringen-Station. Ook van lijn 92 tussen Diest en het Sint-Franciscusziekenhuis rijden amper bussen. Globaal bekeken is de impact van de actie groter dan gisteren verwacht.

igor-de-camargo-voetbalt-weer-in-belgie

Igor De Camargo voetbalt weer in België

Igor De Camargo is weer in het land, hij gaat volgend seizoen spelen voor degradant KV Mechelen. Daar tekende hij een contract voor twee seizoenen. De Camargo is ondertussen 35. Hij maakte destijds het hoogtepunt van Heusden-Zolder mee. Voordien speelde hij bij Genk, later bij FC Brussel, Standard, Borussia Mönchengladbach en Hoffenheim. De voorbije twee jaar speelde hij 36 matchen bij Apoel Nicosia, hij scoorde er 18 keer en werd afgelopen weekend landskampioen van Cyprus. 

morgenvroeg-begint-de-ramadan-1

Morgenvroeg begint de Ramadan

De Ramadan of islamitische vasten begint woensdagmorgen. Dat betekent dus dat van zonsopgang tot zonsondergang niet mag gedronken of gegeten worden en dat de moslims zich ook van sex moeten onthouden. De vasten duurt dit jaar tot 14 juni. Dat betekent dat hij zich afspeelt binnen de periode waarin de dagen bijna het langst zijn.

ocmw-raad-nieuwe-secretaris-en-andere-voorzitter

OCMW-raad: nieuwe secretaris en andere voorzitter

Het was vanavond een beetje een speciale OCMW-raad. Voor het eerst was Yvo Aerts als algemeen directeur van de gemeente, de secretaris van de vergadering. Toen hij om een woordje gevraagd werd, zei hij uit te kijken naar de samenwerking met de administratie die zich bezighoudt met een boeiend werkveld. Voorzitter Elke Gijbels liet zich verontschuldigen om familiale redenen. Daardoor moest ondervoorzitter Lutgarde Blancqaert de honneurs waarnemen. Dat leidde tot een wat (…) Lees het hele bericht

bij-neos-lusten-ze-wel-een-asperge

Bij Neos lusten ze wel een asperge

We zitten midden in het aspergeseizoen. En dus trok Neos Heusden-Zolder naar 'Het Bommesaarke’, een aspergekwekerij in Kinrooi, de ongekroonde aspergegemeente van Vlaanderen. De bezoekers vernamen er alles over dat heerlijke witte goud. (foto Trudo Groffi)

18-huizen-voor-bangladesh

18 huizen voor Bangladesh

Glunderende gezichten vandaag bij het team 'SFC in Bangladesh.' Britt Custers, Amber Vanhove, Nick Bosmans en leerkracht Rita Joris, die vorig jaar waren gaan fietsen in Bangladesh, hebben sindsdien niet stilgezeten. Een jaar lang zijn ze rondgetrokken met vertellingen, acties en activiteiten. En daarmee hebben ze welgeteld € 20.591,52 ingezameld. Voor de organisatie Banglabari en de inwoners van Bangladesh betekent dit maar liefst 18 huizen die kunnen gebouwd worden en ook een (…) Lees het hele bericht

auto-ramt-boom-en-paal-en-slaat-over-de-kop

Auto ramt boom en paal en slaat over de kop

In de Meylandtlaan is dinsdagavond een spectaculair ongeval gebeurd. Een bestuurster was de controle over het stuur kwijt geraakt. Ze ramde op de middenberm de gele signalisatiepaal, vervolgens knalde ze tegen een boom en sleurde de verlichtingspaal mee. De wagen sloeg vervolgens over de kop. De bestuurster kon op eigen kracht de auto verlaten. Ze werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer kwam ter plaatse om de boom , die over de weg lag, verder stuk te zagen. Infrax ruimde de verlichtingspaal op. (foto's Michiel Reynders)

pensioenbetoging-hinder-bij-de-lijn-verwacht

Pensioenbetoging: hinder bij De Lijn verwacht

Morgen organiseren de vakbonden in Brussel opnieuw een grote betoging tegen de pensioenhervorming. Daar wordt veel volk verwacht, en hoewel er niet opgeroepen is tot een staking kan dat hier en daar tot hinder leiden. In de bedrijven wordt wellicht normaal gewerkt, in het gemeentehuis zal de dienstverlening aan de bevolking niet veel te lijden hebben. In het onderwijs zullen de lessen doorgaan of is minstens opvang voorzien. De treinen rijden, want zij moeten de betogers naar Brussel brengen. De grootste (…) Lees het hele bericht

het-programma-van-het-koninklijk-bezoek

Het programma van het koninklijk bezoek

Het uurschema over het koninklijk bezoek op donderdag 24 mei is bekendgemaakt. 's morgens om 9u45 zullen de koning en koningin in Beringen aankomen. Daar hebben ze zoals bekend een programma rond de fietsindustrie af te werken. Om 11u15 stappen ze op de fiets om een kwartier later aan te komen bij ZLDR Luchtfabriek. Die wordt eerst bezocht en om 12 uur volgt het bezoek aan CVO De Verdieping. Daarna vertrekken de vorsten naar het gemeentehuis waar ze om 13 uur ontvangen worden. Om 13u20 is een zogenaamd 'volksbad' aan het gemeentehuis voorzien waar koning en koningin de bevolking zullen ontmoeten. Omstreeks 13u30 vertrekken ze weer naar Brussel.

twee-elektrische-fietsen-gestolen

Twee elektrische fietsen gestolen

In de Graaf de Theuxlaan zijn afgelopen nacht twee elektrische fietsen uit een garage gestolen. De diefstal is vanmorgen vastgesteld.

twee-straatracers-zijn-rijbewijs-kwijt-1

Twee straatracers zijn rijbewijs kwijt

Opnieuw stuurde de verkeersdienst de flitsauto naar 7 straten waarvan de bewoners over hardrijders hadden geklaagd. 262 van de 1181 bestuurders zijn betrapt. Deze keer was de Sint-Jobstraat koploper met 73 overtreders, gevolgd door de Michel Scheperslaan (72), Dekenstraat (38), Everselkiezel (29), Schobbenberg (11), Veldstraat (8) en Belikstraat (6). Twee straatracers spelen hun rijbewijs kwijt : ze reden in de Dekenstraat 90 en 105 waar 50 mag. Een gsm'er moet € 116 extra betalen.

ief-postino-krijgt-europese-bekroning

Ief Postino krijgt Europese bekroning

Het project Ief Postino wint de EU-prijs voor cultureel ergoed/Europa Nostra-prijs 2018. Dat is vanmorgen bekendgemaakt door de Europese Commissie. 29 winnaars uit 17 landen krijgen zo'n prijs, voorzitter van Europa Nostra is operazanger Placido Domingo. Het project Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven is een coproductie van de provincie Limburg, de Wenkbrauwerij en de VRT. Centraal figuur is Ief Postino, het alter ego van theatermaker Ief Gilis uit Bolderberg. (…) Lees het hele bericht

project-muitenberg-verder-in-de-steigers

Project Muitenberg verder in de steigers

De voorbereidende werkzaamheden voor het winkelproject Muitenberg tussen Brugstraat/Koolmijnlaan/Schansstraat en spoorweg vorderen gestaag. (foto Julien Maebe)

zandstraat-en-sint-jobstraat-zonder-stroom

Zandstraat en Sint-Jobstraat zonder stroom

Bij werkzaamheden in de buurt van Zandstraat en Sint-Jobstraat is vanmorgen de nutsleiding beschadigd.  Een aantal bewoners van die straten zullen daardoor waarschijnlijk heel de voormiddag zonder elektriciteit zitten. Het gebeurde toen een vrachtwagen aan de toekomstige villa van Kevin De Bruyne materialen ging lossen en toen met opgekiepte laadbak de bovenleiding raakte. Infrax schakelde kort voor negen uur de stroom uit en stuurde ploegen ter plaatse. De politie zette de weg af. Omstreeks half 12 was alles hersteld en kon de stroomtoevoer hersteld worden.

beemdenstraat-is-het-nieuwe-containerpark

Beemdenstraat is het nieuwe containerpark

We krijgen hier op de redactie dagelijks een hele reeks foto's binnen van sluikstorten bij glasbollen en kledingcontainers. Veel te veel om allemaal te publiceren. Maar wel opvallend is dat de buurtbewoners van de hoek Beemdenstraat-Halstraat het nu grondig beu zijn dat daar elke dag opnieuw een compleet afvalstort wordt aangelegd. Er zitten zelfs brieven tussen van inwoners van Koersel.

kwb-bolderberg-op-verkenning-in-saarburg

KWB Bolderberg op verkenning in Saarburg

De KWB van Bolderberg trok met een stevige groep naar Duitse Saarburg en omgeving. Daar gingen ze op verkenning in de historische stad, tussen de wijnranken, met het kabelspoor de berg op en genieten van mooie panorama's. (foto's Jan Leijskens)

het-conflict-israel-palestina-in-het-ulburghshuis

Het conflict Israël-Palestina in het Ulburghshuis

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is gisteren in alle hevigheid losgebarsten met al meer dan 50 doden en enkele duizenden gewonden tot gevolg. Het vredesproces is er wellicht voor lange tijd van de baan. Daarom komt Marcel De Prins vanavond naar het Ulburghshuis St. Annastraat 7 Zolder, waar hij om 19u30 een voordracht geeft over de evolutie van het conflict 'Israël- Palestina'. Als vrijwilliger van Pax Christi, bezocht hij de jongste 10 jaar in dat conflictgebied (…) Lees het hele bericht

wijkschooltje-met-de-bus-naar-de-opvang

Wijkschooltje met de bus naar de opvang

De kleuters van het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel kunnen voortaan gebruik maken van de bus die hen naar de voor- en naschoolse opvang van 't Klim-op-ke brengt. Vandaag was er de eerste busrit en alles is vlot verlopen.

handelaars-heusden-dorp-stellen-witboek-voor

Handelaars Heusden Dorp stellen Witboek voor

De Handelaars Heusden Dorp hebben vanavond hun 'witboek' voor de verkiezingen voorgesteld en overhandigd aan de politieke partijen. Het gaat daarbij niet zozeer om een eisenpakket, eerder om een toekomstvisie aangevuld met verwachtingen die leven bij de handelaars. Belangrijk zijn bijvoorbeeld een mobiliteitsplan met voldoende parkeerplaatsen en een fietsnetwerk dat aansluit op de handelskern. Toeristen zouden meer naar de (…) Lees het hele bericht

koningspaar-bezoekt-heusden-zolder-op-24-mei

Koningspaar bezoekt Heusden-Zolder op 24 mei

FLASH Donderdag 24 mei brengen de koning en de koningin een bezoek aan Heusden-Zolder en ook Beringen. Dat is zojuist door het paleis bevestigd. UPDATE Het bezoek begint in Beringen waar ze Flanders' Bike Valley  gaan bekijken, het  innovatiecentrum voor de wielerindustrie  en ook Flanders' Make. Na een bezoek aan de incubator (Bikeville) en de windtunnel volgt een rondleiding bij fietsenfabrikant Ridley. De vorsten komen vervolgens naar (…) Lees het hele bericht

de-meesten-reden-te-snel-in-de-brugstraat

De meesten reden te snel in de Brugstraat

Na klachten van buurtbewoners stelde de politie de flitsauto in 7 straten op. En met resultaat: 340 van de 2004 bestuurders reden te snel. De weinig benijdenswaardige eerste plaats gaat naar de Brugstraat met 116 overtreders, de Elf Novemberstraat staat op twee met 93 en de Beringersteenweg maakt het schandeschavotje compleet met 41. Verder waren er nog overtreders in Het Heike (34), Acht Meilaan (22), OLV-straat (20) en Oude Baan (14). 6 overtreders krijgen een bijkomende boete wegens onnodig remmen, gsm'en aan het stuur (4) en onreglementaire kentekenplaat.

zondag-en-maandag-keramiekmarkt-op-bovy

Zondag en maandag keramiekmarkt op Bovy

Het is ondertussen al een lange traditie dat in het pinkersterweekend keramiekkunstenaars naar domein Bovy afzakken. Zondag 20 en maandag 21 mei zijn ze heel de dag - telkens vanaf 10 uur - present met hun mooiste creaties, enkelen geven ook demonstraties draaien en raku stoken. De organisatoren verwachten er een 30-tal die uiteenlopen kunstwerken, tuindecoraties en gebruiksvoorwerpen tonen. Speciale gast is cartoonist Bob Vincke die een 'levensechte' tekening van de bezoekers zal maken. De toegang is gratis.

overtreders-op-cite-tegen-de-lamp

Overtreders op Cité tegen de lamp

In het kader van de nultolerantiecampagne op Koolmijnlaan-Cité stelde de politie verschillende inbreuken vast: rijden zonder verzekering, sturen onder invloed, stilstaan op een fietspad (2), niet dragen van de gordel (2) en sturen met de gsm in de hand (3). De auto die niet verzekerd was, is in beslag genomen. De politie onderschepte ook een verdachte bestuurster. Ze bleek inderdaad onder invloed te sturen en mocht meteen haar rijbewijs voor 15 dagen inleveren. 10 automobilisten legden (…) Lees het hele bericht

er-zijn-nog-talrijke-gezinnen

Er zijn nog talrijke gezinnen ...

Wie veel kinderen had,  kreeg vroeger op heel wat plaatsen korting als ouder van een 'talrijk gezin'. Of dat ook het geval is voor de koolmezen in de tuin van Julien Maebe, kregen we niet bevestigd, maar de ouders hebben daar in ieder geval 9 mondjes te voeden. En ze doen dat met klassieke voeding, niet met buxusrupsen.

meer-dan-6000-aan-achterstallige-taksen-geind

Meer dan € 6000 aan achterstallige taksen geïnd

De politie is er weer op uitgetrokken samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel). Op twee plaatsen hielden ze controles op verschuldigde verkeersbelasting en boorddocumenten. 1007 wagens werden gescand, 17 pv's zijn opgesteld wegens achterstallige taksen voor een bedrag van € 6107,81. De politie liet één auto takelen omdat die niet verzekerd was. Eén wagen bleek niet ingeschreven. Voorts stelden de inspecteurs 4 inbreuken vast wegens geen gepaste motokleding (3) en niet (…) Lees het hele bericht

kankala-40-jaar-in-de-bres-voor-straatkinderen

Kankala: 40 jaar in de bres voor straatkinderen

De vzw Vrienden van Kankala bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 26 mei. De vereniging is ontstaan in Heusden, binnen de muren van de Bouworde. 40 jaar geleden veroorzaakten oorlogen grote armoede in Kananga, een stad in het midden van Congo RDC. Veel kinderen kwamen op straat terecht. Door een dom voorval op de markt in Kananga wordt een groep straatkinderen door de lokale bevolking (…) Lees het hele bericht

springers-fietsten-1000-km-voor-kotk

Springers fietsten 1000 km voor KOTK

Vijf leerkrachten en de directeur van de Springplank in Eversel fietsten de afgelopen dagen 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. De juffen Inja, Kim, Annie, Dorien, Klara en directeur Patrick vormden een stevig team. De fietstocht was trouwens het orgelpunt van een heel schooljaar in het teken van 'Springers tegen kanker'. Meer info vind je hier

team-zolder-wint-quiz-in-koersel

Team Zolder wint quiz in Koersel

Dit weekend organiseerde de Chiro Fonteintje in ’t Klavertje in Koersel zijn quiz met 24 tafels van vijf deelnemers, vooral jongeren. Er waren allerlei prijzen te winnen. Zo ging een grote bak met verschillende bieren naar de Valsspelers, de ploeg die weliswaar 9de eindigde maar de meeste drankbonnen hadden gekocht. De overwinning in het algemeen klassement was voor de ploeg Zolder met vier punten meer dan Bilo en zijn elfjes en de Tofffe G’s die ex-aequo op twee eindigden. (foto Jean Beerten)

muzikaal-eerbetoon-aan-chet-baker

Muzikaal eerbetoon aan Chet Baker

In Muze heeft een collectief van sterke muzikanten zondagavond de 30ste droeve verjaardag van de plotse dood van Chet Baker herdacht. Het werd een mooi muzikaal eerbetoon. (foto's Lenscollectief)

de-juniors-speelden-2-voorstellingen

De juniors speelden 2 voorstellingen

Vandaag was het de beurt aan Kunstverkenner Junior om het theaterpodium in Muze in te nemen. Zij hadden liefst twee voorstellingen uitgewerkt: Het paard van Troje en Puberleed. Daarbij hadden de jonge acteurs ook niet voor de gemakkelijkste voorstellingen gekozen. (foto's Patrick Daniëls)

vanthoor-broers-crash-op-nurburgring

Vanthoor-broers: crash op Nürburgring

De 46ste editie van de 24 Uur van de Nürburgring is voor Dries Vanthoor eentje om snel te vergeten. Hoewel hij aan de start kwam als één van de favorieten, maakte een crash afgelopen nacht een einde aan die droom. Samen met zijn teammaats van der Linde, Frijns en Rast had hij een goede start genomen en de top 5 kwam in zicht. Toen raakte een andere wagen hem, Dries kreeg een klapband, ging in de vangrail en zo weer de baan op. De wagen was onbruikbaar en de race over. Volgende (…) Lees het hele bericht

fc-bolderberg-nu-ook-algemeen-kampioen-in-derde

FC Bolderberg nu ook algemeen kampioen in derde

FC Bolderberg is sinds vandaag nu ook de algemene kampioen van de derde provinciale in Limburg. Eerder werd het al kampioen in derde A. Zo geeft het zijn promotie naar tweede provinciale nog extra glans mee. (foto Yves Maex)

niek-kimmann-doet-het-opnieuw

Niek Kimmann doet het opnieuw

Op de tweede dag van de Wereldbeker BMX op de lotto-track was de Nederlander Niek Kimmann opnieuw de sterkste in de 6de manche. Hij hield de Fransman Joris Daudet en de Australiër Anthony Dean achter zich. De Belgen kwamen weer niet in het verhaal voor met Mathijs Verhoeven als eerste landgenoot op de 41ste plaats.
En er was ook goud voor de Nederlanders bij de vrouwen. Laura Smulders - gisteren nog brons - was vandaag de snelste voor haar landgenote Judy Baauw en de Russische Natalia (…) Lees het hele bericht

bedrijfsvoetbal-wieze-a-en-rp-product-in-subtop

Bedrijfsvoetbal: Wieze A en RP Product in subtop

In het bedrijfsvoetbal zit de competitie op een inhaalwedstrijd na erop. FC Wieze Boys won dit weekend van Pook Keramo A met 5-1 en eindigt hoe dan ook op de tweede plaats. RP Products moest niet aantreden door het forfait van FC Berg. RP Products staat nu vierde maar zou nog derde kunnen worden. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B zijn laatste match met 3-2 bij Sporting Caetsbeek en sluit de competitie op de voorlaatste plaats af.

mathias-vanmunster-doet-het-opnieuw

Mathias Vanmunster doet het opnieuw

Voor de 9,3 km waren net geen 70 deelnemers opgedaagd. Zij moesten eerst een volledige ronde maken op de piste en het Jogemterrein en werden pas dan richting Mangelbeekvallei gestuurd. Daar doorkruisten ze het hele natuurgebied en ook de omgeving van kasteel Meylandt. Het parcours lag er niet overdreven zwaar bij, maar het was toch geen loop voor wie geen ervaring heeft. De 9,3 km werd gewonnen door Mathias Vanmunster, voor Sam Keusters en Ronny Fillee. Eén en drie waren dus opnieuw (…) Lees het hele bericht

sprinten-voor-lekkers-en-leuks

Sprinten voor lekkers en leuks

De allerjongsten mochten aantreden in een snoepjesloop tijdens de Meylandt Jogging. Bij de start waren ze amper in te tomen want aan het einde lag een 'buffet' van snoepjes en speelgoedjes. Je zou je voor minder de ziel uit het lijf lopen.

mathias-van-munster-en-anja-peeters-winnen-4-6-km

Mathias Van Munster en Anja Peeters winnen 4,6 km

80 deelnemers namen de start van de 4,6 km. Na enkele honderden meters op de piste van AC Meylandt verlieten ze het Jogem-domein om vervolgesn al snel de Mangelbeekvallei op te zoeken. Bij de terugkeer bleek Mathias Van Munster de sterkste van het hele pak. Voor de overige podiumplaatsen was Dries Moens sneller dan Ronny Fillee. Ook bekende namen bij de dames waar Anja Peeters won voor Saskia Degens en Ilse Engelen. (meer foto's)

hier-lopen-de-toppers-van-de-toekomst

Hier lopen de toppers van de toekomst

De organisatoren van de Meylandt-Jogging hadden voor de jeugd ook twee afstanden ingelegd: 700 meter voor de jongeren van het eerste tot derde leerjaar en 1000 meter voor het vierde tot zesde leerjaar. In de eerste categorie was Toon Lathouwers de snelste voor Vincent Rizzuto en Brent Volders. Bij de meisjes won Helena De Wit voor Lien Sclep en Femke Vranken. Weinig jongens op de 1000 meter maar daar trok een snelle Mats Brems zich niets van aan. Bij de meisjes zag het podium er zo uit: 1. Zita Lespoix, 2. Bonnie Luis en 3. Rhune Peeters. (meer foto's)

mehmet-ustun-is-nieuwe-voorzitter-moslimexecutieve

Mehmet Üstun is nieuwe voorzitter Moslimexecutieve

Mehmet Üstun van de Sultan Ahmed moskee in de Pastoor Paquaylaan is de nieuwe voorzitter van het Executief van de Moslims van België. De EMB heeft hem tijdens zijn algemene vergadering aangeduid als voorzitter. Üstün volgt Salah Echallaoui op die sinds 2016 de Moslimexecutieve leidde. Hij blijft actief bij de organisatie als Franstalige vicevoorzitter. Zijn Nederlandstalige tegenhanger wordt Bayram Saatci. Er waren de voorbije weken wat interne spanningen binnen de EMB. Er wordt (…) Lees het hele bericht

op-verkenning-in-oranjestad-diest

Op verkenning in Oranjestad Diest

De Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden bracht een bezoek aan Oranjestad Diest. Daar werd onder meer een bezoek gebracht aan de expo over Filips Willem van Oranje, Heer van Diest (1554-1618), naar aanleiding van de 400ste verjaardag van zijn overlijden. Verder op het programma onder meer de begraafplaats in de kerk en de gewelfde kelders van het stadhuis. Dit weekend zijn er trouwens heel wat festiviteiten om het 'Oranje-verleden van Diest te herdenken. Ook daarbuiten kunnen heel wat (…) Lees het hele bericht

pieter-embrechts-en-co-bekoren-muzepubliek

Pieter Embrechts en co bekoren Muzepubliek

Pieter Embrechts & Sun Sun Sun String Orchestra brachten vanavond 'Onderwoud' in Muze. Het gelijknamige album dateert uit 2016, er staan Nederlandstalige songs op, maar ze speelden ook ouder werk én verrassende covers. (foto Lenscollectief)

asvo-wint-vlaamse-interclub

ASVO wint Vlaamse interclub

Het Interclubkampioenschap en de Beker van Vlaanderen voor vrouwen op De Veen is vandaag gewonnen door ASVO dat dus volgend seizoen in de Belgische afdeling uitkomt. Het lokale AVT strandde op een zesde plaats. De uitslag: 1. ASVO 118 punten, 2. ACHL 116, 3. DCLA 112, 4. VS 109, 5. ACW 108, 6. AVT 106, 7. VAC 105, 8. DAC 102, 9. VMOL 102, 10. LEBB 100, 11. AVKA 92 en 12. LYRA 83.

nederlanders-grote-slokoppen-op-wb-bmx

Nederlanders grote slokoppen op WB BMX

De Nederlanders waren vandaag stevig aan het feest op de Wereldbeker BMX met liefst 4 van de 6 podiumplaatsen. Bij de mannen won Niek Kimmann, voor de Fransman Sylvain André en een andere Nederlander Twan Van Gendt. Bij de dames won de Britse Bethany Shriever voor opnieuw twee Nederlandsen: Judy Baauw en Laura Smulders. Morgen is er de tweede dag van de races. (foto Craig Dutton)

vandaag-gezien-12-mei-2018

Vandaag gezien

Bij het omzetten van zijn composthoop kwam Stefan Was vandaag deze 'enge' dieren tegen. Het zijn engerlingen van de neushoornkever, die zich blijkbaar thuis voelen in perfect geprepareerde compost.

rijke-oogst-voor-smash-op-special-olympics

Rijke oogst voor Smash op Special Olympics

Badmintonclub Smash is met een hele lading medailles teruggekeerd van de Special Olympics. Meer nog, iedere deelnemer behaalde een medaille. Fabian Franssen: heren enkel A goud, Stevie Nagy: heren enkel B goud, Yorrit Noben heren enkel B goud, Lyana Crabbe: dames enkel groep C brons, Wesley Jans: heren enkel groep A brons, Katharina Peeters en Rudi Biesmans: goud in unified, Emma Schreurs en Raymond Evens: brons in unified. De coaches Raymond Evens, Rudi Biesmans en Femke Evens mogen dus fier zijn op (…) Lees het hele bericht

goede-opkomst-voor-eerste-dag-wereldbeker

Goede opkomst voor eerste dag Wereldbeker

Op deze eerste dag van de Wereldbeker BMX op de Lotto BMX-track zijn de tribunes al behoorlijk gevuld. Met de wereldtoppers in de hoogste categorieën op de afspraak, werden er dan ook mooie races en scherpe tijden geserveerd. De finales worden vanavond betwist, later meer daarover.

ongeval-ontaardt-in-vechtpartij

Ongeval ontaardt in vechtpartij

In de Koolmijnlaan, op de Zolderse Voort, is deze namiddag een ongeval ontaard in een vechtpartij. Het zou gaan om een fietser die door een auto werd aangereden en daarbij gewond werd. De ambulance kwam ter plaatse voor het slachtoffer, een zestiger werd naar het ziekenhuis gebracht. Maar een discussie tussen betrokkenen en familieleden mondde al gauw uit in een knokpartij. Politieploegen van Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo snelden ter plaatse en konden de gemoederen bedaren.

ze-hebben-weer-extra-veel-gedumpt

Ze hebben weer extra veel gedumpt

Het sluikstorten is gewoon elke dag opnieuw een probleem, of het nu opgeruimd is door de gemeente of niet. Maar vandaag is het weer bijzonder gortig op een aantal plaatsen zoals aan het Sint-Barbaraplein (boven), de Beemdenstraat (onder) en de Sint-Lutgardisstraat. (onder rechts).

eversel-zit-zonder-dorpswinkel

Eversel zit zonder dorpswinkel

In 2007 werd Eversel door de Landelijke Gilden bekroond met de titel 'Dorp met toekomst'. Maar ruim tien jaar later klinkt die eretitel een beetje bitter bij de inwoners nu ook de dorpswinkel de deuren heeft gesloten. Eerder verdwenen ook al de bakker en het dorpscafé. De dorstigen kunnen nog altijd in Sint-Baaf terecht, voor hun brood en andere dagelijkse producten moeten ze nu buiten het dorp gaan. Maar het belangrijkste argument waarvoor Eversel destijds de titel kreeg, kunnen ze niet wegnemen: de samenhorigheid. (foto Rita Vanhove)

vlaams-interclubkampioenschappen-voor-vrouwen

Vlaams interclubkampioenschappen voor vrouwen

Vandaag wordt De Veen ingenomen door de vrouwelijke atleten. Daar hebben de interclubkampioenschappen plaats in de hoogste Vlaamse afdeling. Het gaat tussen de lokale AVT en elf andere Vlaamse clubs. De winnaar promoveert volgend seizoen naar de nationale interclub. De wedstrijden beginnen om 14u30.

moederdagboeket-en-de-winnaars-zijn-1

Moederdagboeket: En de winnaars zijn ...

Het was de voorbije dagen een overrompeling in onze mailbox, want het was uiteraard niet zo moeilijk te achterhalen dat Moederdag in 2020 op zondag 10 mei valt. Uit de juiste antwoorden heeft het lot twee winnaars aangeduid: Peter Smeets en Goele Vanhamel zijn de gelukkige winnaars van een mooi bloemenboeket van Bopha Bloemenatelier

de-kijk-van-richie-322

De kijk van Richie

Op vrijdag 25 mei om 14 uur haalt Neos oud-Radio 2 producter Marc Brillouet naar De Zandloper voor een lezing over muziek.

meylandt-jogging-wie-mag-dit-jaar-op-het-podium

Meylandt-Jogging: wie mag dit jaar op het podium?

Hopelijk hebben alle lopers zich ondertussen voldoende kunnen voorbereiden op de Meylandt Jogging want overmorgen is het zover. De voorinschrijvingen zijn ondertussen achter de rug en er hebben zich enkele stevige kleppers aangediend. De anderen kunnen zondagmorgen nog ter plaatse inschrijven. Voor de 4,6 en 9,3 km bedraagt het inschrijvingsgeld € 6, de kinderen die de 700 en 1000 meter lopen betalen € 2, de kleuters voor de snoepjesloop mogen gratis aan de start verschijnen.

30-jaar-later-ode-aan-chet-baker

30 jaar later: ode aan Chet Baker

Zondag 13 mei is het exact 30 jaar geleden dat jazzicoon Chet Baker overleed. Hij viel uit het raam van zijn hotelkamer in Amsterdam, wellicht onder invloed van drank en drugs. Nu hij al drie decennia op de eeuwige notenbalk staat gegraveerd, wil CC Muze hem samen met Motives for Jazz herdenken. Dat gebeurt nu zondag om 19 uur in de balzaal met de Chet Baker (…) Lees het hele bericht

politie-gaat-situatie-met-aanhangwagens-bekijken

Politie gaat situatie met aanhangwagens bekijken

Burgemeester Mario Borremans heeft de politie gevraagd om te bekijken of er iets kan ondernomen worden tegen de Roemeense autohandelaars die hun aanhangwagens laden en lossen met tweedehandsauto's boven op de snelwegbrug in Zolder. De politie zal ter plaatse bekijken of er overtredingen worden begaan en of ze gevaarlijke situaties kan vaststellen. De aanhangwagens vallen uiteraard niet onder het parkeerverbod voor vrachtwagens boven 3,5 ton dat in heel de gemeente geldt. Bij de (…) Lees het hele bericht

hvt-brengt-een-steuntje-naar-chiro-heusden

HVT brengt een steuntje naar Chiro Heusden

Bij 't Heusdens Volksteater is het de afgelopen jaren tot een traditie uitgegroeid dat de Chiro van Heusden-Centrum een handje komt toesteken in de vestiaire bij de revue. Dat was ook bij de 50ste voorstelling het geval begin dit jaar. Vanavond kwam een delegatie van 't HVT-bestuur de opbrengst overhandigen aan de Chirojongeren. Die konden zich verheugen over de ronde som van 600 euro. Dat geld komt goed van pas want een jeugdbeweging heeft altijd onkosten, zo denken ze aan een groepsuitstap, het bivak en de aankoop van spelen.

redt-de-koolmees-de-buxus

Redt de koolmees de buxus?

Er is misschien toch nog hoop voor een aantal buxus-planten. Deze koolmees heeft in de Brugstraat ontdekt dat de buxus vol rupsen zit. Heel de dag vliegt ze nu af en aan met rupsen om haar jongen te voederen. En die kunnen dat vers voedsel blijkbaar waarderen. (foto Karin Cerstelotte)

vrouwen-hebben-meer-vrije-tijd-nodig

'Vrouwen hebben meer vrije tijd nodig'

Vrouw & Maatschappij, de organisatie van CD&V-vrouwen, houdt vandaag haar 'Zij Blij-Dag' 2018. Centrale slogan dit jaar is 'Maak van haar vrije tijd een lokale #prioriTIJD'. De organisatie wil daarmee benadrukken dat vrouw sterk onder druk staan en te weinig vrije tijd hebben. In een eisenpakket vragen ze daarom dat gemeenten en steden gezinsondersteunend werken en een preventief gezondheidsbeleid voeren, gericht op vrouwen en hun vrijetijdsnoden. Dat wordt vertaald in (…) Lees het hele bericht

het-weer-aangename-maxima-2

Het weer: aangename maxima

Aan de voorzijde van een storing die traag vanuit het westen naar ons land schuift, wordt warme lucht vanuit het zuidoosten aangevoerd. De storing brengt echter flink wat regen met zich mee. Na het weekend domineert een depressie het weerbeeld met licht wisselvallig weer en soms kans op een bui. In de tweede helft van de week bouwt een hogedrukgebied op richting ons land en nemen de neerslagkansen spectaculair af.
Vandaag is er flink wat zon in de ochtend. Na de middag komt er meer bewolking (…) Lees het hele bericht

hans-zegers-op-1-ann-leyssens-op-2-bij-n-va

Hans Zegers op 1, Ann Leyssens op 2 bij N-VA

Na het vertrek van Elke Gybels heeft het bestuur van N-VA Heusden-Zolder een stukje van zijn huiswerk voor de lijstsamenstelling moeten overdoen. Hans Zegers wordt nu uitgespeeld als de lijsttrekker, hij is kabinetsmedewerker bij Vlaams minister Ben Weyts en woont in Zolder-Centrum. Op de tweede plaats komt huidig schepen en provincieraadslid Ann Leyssens, waarmee meteen aan de top het evenwicht Zolder-Heusden wordt bewaard. Op drie komt lokaal partijvoorzitter Herwig Hermans. (…) Lees het hele bericht

handtas-uit-auto-bij-kerkhof

Handtas uit auto bij kerkhof

Op de kleine parking van het kerkhof in Heusden-Centrum langs de Gompartsstraat is donderdag ingebroken in een auto. Daarin was een handtas blijven liggen, de inbreker heeft die meegenomen.

brug-is-centrum-van-roemeense-autohandel

Brug is centrum van Roemeense autohandel

De brug tussen de Meylandtlaan en de Vogelsancklaan is tegenwoordig uitgegroeid tot 'Le Pont des Remorques'. De parkeerstroken staan er bijna vol met aanhangwagens. De brug is zowat het kloppend hart van de Roemeense autohandel in onze contreien. De Roemenen arriveren hier met grote lege aanhangwagens met daarop nog eens twee tot drie aanhangwagens. Die worden achtergelaten op de brug terwijl ze verder het land inrijden. Auto's die ze dan op de kop tikken worden naar Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

vel-van-de-beer-niet-verkopen-voor-hij-geknipt-is

Vel van de beer niet verkopen voor hij geknipt is

Blijkbaar moet een beer op tijd en stond ook eens naar de kapper. Zeker als hij zich voorbereidt op een feestje, zoals de opendeur in zijn eigen Berenhuis op 19 en 20 mei. Tussen 13 tot 18 uur is iedereen dan welkom voor rondleidingen en andere activiteiten. (foto Bart Claes)

mc-mascotte-houdt-37ste-pinktertreffen

MC Mascotte houdt 37ste Pinktertreffen

Op Pinkstermaandag 21 mei organiseert Motorclub Mascotte haar 37ste Pinkstertreffen. Vertrek- en aankomstplaats is traditiegetrouw café 't Slekkenhof aan de Koerselsebaan. Deelnemen kost € 4, en starten kan tussen 9 en 16 uur. Er is een mooie toerrit van ongeveer 150 km uitgestippeld en de route kan op gps ingeladen worden. Alle info de website van MC Mascotte.

armoede-blijft-toenemen

Armoede blijft toenemen

In acht jaar tijd zijn er in Limburg 25 procent meer mensen die in armoede leven. Dat heeft Rimo Limburg berekend, de organisatie voor samenlevingsopbouw die haar hoofdzetel op het Marktplein in Heusden-Zolder heeft. Eén op de acht kinderen wordt geboren in een kansarm gezin en in sommige Limburgse gemeenten loopt dat cijfer zelfs op tot meer dan één op vier. Dat geldt onder meer voor de mijngemeenten. Eén op (…) Lees het hele bericht

ook-zonder-stroom-kun-je-je-eerste-communie-doen

Ook zonder stroom kun je je eerste communie doen

In de Heilig Hartkerk in Boekt beleefden 15 kinderen uit Viversel hun grote dag, die van hun eerste communie. De feestvierders zijn Merle, Fien, Giyada, Emile, Anaïs, Sophie, Wout, Nathan, Lene, Tristan, Joyte, Noor, Elena, Mila en Mathieu. Zij konden rekenen op priesters, diaken en catechisten. Het werd trouwens een bijzondere viering, want de stroom in de buurt viel tijdens de mis uit. Tegen het einde was alles gelukkig hersteld. (foto Lode Beylemans)

win-2-boeketten-voor-moederdag

Win 2 boeketten voor Moederdag

Zondag wordt in veel families Moederdag gevierd. Dat gebeurt op uiteenlopende manier en met verschillende cadeautjes. Een boeket bloemen is daarbij nog altijd een klassieker. Wil jij graag een boeket winnen om je moeder te verwennen. Dat kan, want Bopha Bloemenatelier aan het Sint-Willibrordusplein stelt twee boeketten ter beschikking voor de Internetgazet-lezers. Laat ons voor zaterdagmorgen 8 uur weten op welke datum Moederdag in 2020 valt. Stuur je antwoord met je naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

ook-zagerijstraat-in-verzet-tegen-open-grachten

Ook Zagerijstraat in verzet tegen open grachten

Niet alleen de bewoners van de Lusthofstraat in Eversel verzetten zich tegen het rioleringssysteem met de open grachten, ook inwoners van de Zagerijstraat hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het ontwerp. Volgens hen is er te daarvoor te weinig ruimte in een straat van 5,5 meter breed die aan beide zijden is bebouwd. Er gaat parkeerruimte verloren aan één kant van de straat, de bestaande inritten moeten aangepast worden en de toegankelijkheid wordt moeilijker.

Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-mei-2018

Vandaag gezien

't Is een klassieker, de koekoeksbloem die zich laat bewonderen. (foto Jan Leijskens)

racketsporten-benefiet-voor-de-droomboom

Racketsporten-benefiet voor De Droomboom

TC Heusden, Hebad BC en TTC Smash Heusden hebben de handen in elkaar geslagen voor het goede doel. Samen organiseren ze op zaterdag 20 oktober een racketsportevenement voor 'Music for Life' van Studio Brussel. De drie clubs lanceren 'Rackets and bats for life' met als ondertitel: “Slagkracht voor de Droomboom.” De Droomboom vzw wil vrijetijdsbesteding toegankelijk maken voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar in de wijk Berkenbos. Ze willen dat doen met een lage (…) Lees het hele bericht

zondag-de-5de-editie-van-de-meylandt-jogging

Zondag de 5de editie van de Meylandt-Jogging

Nu zondag heeft de 5de Meylandt-Jogging plaats, een organisatie van AC Meylandt. De deelnemers vertrekken aan de Jogem, waar ook de aankomst ligt. Tussendoor duiken ze de Mangelbeekvallei in voor een loop door de natuur. Om 10 uur klinkt het startschot voor de jogging van 4,6 km, vijf minuten later vertrekken de jongeren van 1ste, 2de en 3de leerjaar voor 700 meter en om 10u10 is het de beurt aan die van 4de, 5de en 6de leerjaar om (…) Lees het hele bericht

markt-wordt-ook-een-beetje-fietsparadijs

Markt wordt ook een beetje fietsparadijs

De multiculturele markt verkeerde vandaag in zomermood: het was over de koppen lopen en een aantal marktkramers had al strandoutfits geëtaleerd. Aan de fietsparking lieten heel wat mensen hun tweewieler labelen door de gemeenschapswachten. Volgende keer (23 mei) wordt het trouwens helemaal een 'fietsspecial', dan zetten de mensen van Kringwinkel Reset een 'veiligheidscheck-up' op. Alle fietsende marktbezoekers kunnen bij hen terecht voor het kleinere oplapwerk en nadien vertrekken ze met remmen, banden, versnellingen en verlichting die op punt staan, tussen 13 en 16 uur langs Den Lavaar.

man-zwaargewond-bij-crash-op-circuit-zolder

Man zwaargewond bij crash op Circuit Zolder

Op Circuit Zolder is deze namiddag een man zwaar gewond geraakt bij een ongeval. Het circuit was afgehuurd voor een externe activiteit. Eén van de bestuurders die rondjes aan het rijden waren, verloor de controle over het stuur, hij knalde tegen een muur waarna hij werd weggeslingerd en een andere auto in de flank ramde. De bestuurder zat gekneld in het wrak en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is dan zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is niet kritiek. De activiteiten op de omloop werden stilgelegd.

een-maand-0-tolerantie-in-de-koolmijnlaan

Een maand 0-tolerantie in de Koolmijnlaan

De politie is op 1 mei gestart met een zero tolerance maand met de focus op de Koolmijnlaan. In de eerste week waren er al een pak controles. Daarbij moesten onder meer 23 boetes meteen betaald worden voor verkeersovertredingen, er zijn 6 pv's in het verkeer opgemaakt. Daarnaast zijn ook 56 onmiddellijke inningen voor snelheidsovertredingen uitgeschreven. Drie wagens zijn getakeld en één rijbewijs is ingetrokken. Politie-inspecteurs hielden 24 extra uren toezicht, daarbij zijn 43 personen en 9 wagens gecontroleerd. Bij die controles is een gestolen bromfiets terug gevonden en is ook de dief ontmaskerd. De volgende weken gaan de controles voort.

hoe-van-je-winkel-een-beleving-maken

Hoe van je winkel een beleving maken?

Er is tegenwoordig veel te doen over de sfeer en beleving in winkels en dat om zich te onderscheiden in de concurrentiestrijd met e-commerce. Daarom organiseren de Middenstandsraad Heusden-Zolder en UNIZO twee avondworkshops met Katelijn Quartier (doctor in de retail design aan de UHasselt). Zij helpt de deelnemers nadenken over hoe klanten de winkel vandaag ervaren en hoe ze zelf aan de slag kunnen om die beleving te verhogen. Het gaat niet alleen om theoretische inzichten, ook om praktische (…) Lees het hele bericht

nathalie-lemmens-naar-wiesbaden

Nathalie Lemmens naar Wiesbaden

Volleybalspeelster Nathalie Lemmens speelt volgend jaar voor het Duitse Wiesbaden, in de Bundesliga. Na de vijfde titel op rij bij Asterix Kieldrecht en evenveel bekers had ze al aangekondigd naar het buitenland te zullen trekken. De speelster uit Viversel maakt ook deel uit van de Yellow Tigers. Wiesbaden eindigde dit seizoen 4de in de Duitse competitie.

politie-waarschuwt-turkse-voetbalsupporters

Politie waarschuwt Turkse voetbalsupporters

De Turkse voetbalcompetitie nadert haar ontknoping. Mogelijk wordt Galatasaray dit weekend al kampioen, anders is volgende week de nieuwe kampioen bekend. De politie kondigt aan dat ze niet zal dulden dat de Koolmijnlaan zal ingenomen worden. Wie het toch doet, wordt bestraft. Ook voor andere verkeersovertredingen zullen pv's uitgeschreven worden. De politie zal ook nadrukkelijk aanwezig zijn in de buurt.

wandelaarskapelletje-is-opnieuw-gewijd

Wandelaarskapelletje is opnieuw gewijd

Een 70-tal mensen heeft vanavond de 'herzegening' van de 'Wandelaars-kapel' in het bos Van Soest bijgewoond. Het kapelletje is al verschillende keren het mikpunt van vandalen geweest, maar buurtbewoners Emma en Romain hebben het gerestaureerd. Namens de parochie had Willy Van Aelst lof voor de behoeders van de kapel. Pater Frans wijdde de kapel opnieuw. Namens de Geschied- en Heemkundige Kring overhandigde Sylvain Huybrechts een gedenkplaat. Hij verwonderde er zich over dat kapelletjes vernielen tegenwoordig blijkbaar populair is. (meer foto's van Julien Maebe)

vandaag-gezien-8-mei-2018

Vandaag gezien

De libelle-achtigen laten zich zien dezer dagen.(foto Chantal Serwy)

het-weer-lagere-maxima-1

Het weer: lagere maxima

De invloed van een krachtig hogedrukgebied neemt de volgende dagen af, waardoor storingen tot over onze streken kunnen doordringen. Na deze storingen komen we terecht in een koudere luchtmassa. Een mobiele wig van hogedruk kan nadien het weerbeeld tijdelijk domineren met een weersverbetering, maar later in het volgende weekend nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vanavond blijft het nog lang warm en pas na middernacht daalt het kwik tot onder 20 graden.
Morgen is de zon dominant (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-wereldbeker-bmx

Dit weekend Wereldbeker BMX

Zaterdag en zondag wordt er opnieuw BMX op wereldniveau beoefend op de BMX-track op Circuit Zolder want dan strijken de deelnemers aan de Wereldbeker neer. Vrijdag wordt er geoefend, zaterdag zijn er races vanaf 8u30. Om 18u15 en 18u25 zijn er de finales voor vrouwen en mannen gevolgd door de podiumceremonie. Op zondag beginnen de races om 13 uur, de finales volgen vanaf 17u30. BMX Zolder organiseert ook een Challenge Championship dat jongeren de kans geeft om tussen de vedettenkoersen door (…) Lees het hele bericht

code-oranje-brandgevaar-in-de-natuur

Code oranje: brandgevaar in de natuur

In de Limburgse natuurgebieden geldt nog zeker tot en met zaterdag code oranje wegens brandgevaar. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist omwille van het droge, warme en schrale weer. Natuurgebieden zijn nog wel toegankelijk maar er geldt een strikt rookverbod, er mag geen vuur gestookt worden en kinderen mogen er niet alleen in. Bij alarm rukt de brandweer versterkt uit. Voor Heusden-Zolder geldt code oranje in de gebieden Helderbeek-Voort, mijnterril, vijvergebied, Mangelbeekvallei, Sint-Jansberg, bossen Van Soest en Galgenberg.

een-vreemde-gast-in-de-tuin

Een vreemde gast in de tuin

Guido Aerts kreeg een ongenode gast in de vorm van een hazelworm in zijn tuin. Een exemplaar van zowat 40 cm lang. De kat was sneller dan het baasje en zo verloor de hazelworm zijn staart aan de kat. Guido bracht de worm naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, waar ze hem gerust stelden: net als hagedissen laten hazelwormen hun staarteinde los als ze vast genomen worden, maar die groeit er weer aan.

doorprikt-huilen-met-de-wolven

DOORPRIKT: Huilen met de wolven

In Leopoldsburg waren ze de koning te rijk toen zich daar onlangs een wolf vestigde. In Heusden-Zolder dwalen er al vele jaren door de straten, grijze weliswaar. Weinigen maakten zich daar zorgen over, ook niet toen de daaraan gelieerde vereniging een jaar geleden hier een lokaal opende. Na de optocht van vorige week is iedereen wakker geschud.

De verontwaardiging dat een schepen mee opstapt in een optocht van een fascistische vereniging, is groot. Er werd dan ook verwacht dat vanuit de (…) Lees het hele bericht

sp-a-limburg-geen-probleem-t-zijn-geen-wolven

SP.A-Limburg: 'Geen probleem, 't zijn geen wolven'

SP.A Limburg heeft zich vandaag zoals aangekondigd gebogen over de zaak Özdemir en de Grijze Wolven. In een communiqué achteraf laat provinciaal Peter Vanvelthoven weten dat " Uit nazicht van de statuten van de organiserende vereniging blijkt trouwens dat zij tot doel hebben racisme en discriminatie te bestrijden, en activiteiten te organiseren om de integratie en participatie van de Turkse gemeenschap te bevorderen. Geen bezwarende doeleinden dus. De schepen garandeert mij dat, het evenement (…) Lees het hele bericht

9-kwb-ers-van-eversel-naar-scherpenheuvel

9 KWB-ers van Eversel naar Scherpenheuvel

Op haar beurt is de KWB Eversel dit weekend te voet naar Scherpenheuvel getrokken. Om 6 uur in de ochtend vertrokken 9 moedigen voor de tocht van 24 km. Ze haalden het, onder hen ook de 87-jarige Staaf en zijn 82-jarige zus Maria. Je moet het maar doen.

vechtpartij-in-inkomhal-ziekenhuis

Vechtpartij in inkomhal ziekenhuis

Gisteren in de vooravond is de politie moeten tussenkomen voor een vechtpartij in het Sint-Franciscusziekenhuis. In de inkomhal waren daar verschillende mensen slaags geraakt. De politie van Heusden-Zolder was op dat ogenblik met het ongeval in Viversel bezig, en dus zijn enkele ploegen van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo tussenbeide gekomen om de kemphanen te scheiden. Er is niemand opgepakt.

statuten-van-ulku-ocagi-geven-niets-prijs

Statuten van Ülkü Ocagi geven niets prijs

SP.A-Limburg zou deze namiddag een standpunt innemen in verband met de aanwezigheid van haar schepen Özdemir op de optocht en de viering van de vzw Ülkü Ocagi. Uit de statuten blijkt dat die vzw in januari vorig jaar is opgericht door 4 personen uit Heusden-Zolder, 1 uit Koersel en 3 uit het Antwerpse. Op zich kan uit de doelstellingen geen verwijzing naar welke politieke beweging dan ook teruggevonden worden, ze staan vol met algemeenheden als het organiseren van leerrijke en (…) Lees het hele bericht

burgemeester-zulke-optochten-mogen-niet-meer

Burgemeester: 'Zulke optochten mogen niet meer'

De optocht van de vzw Ülkü Ocagi op de Koolmijnlaan vorig weekend was inderdaad aangevraagd en had een toelating gekregen van het schepencollege. De politie was ook gevraagd voor de begeleiding. "Ik kan mijn collega's op geen enkele manier iets kwalijk nemen," zegt burgemeester Mario Borremans, die op het ogenblik van de beslissing met ziekteverlof was. "Als je de statuten van de vereniging bekijkt, dan kan je daar niets verkeerds in lezen, en ook geen enkele verwijzing naar de Grijze Wolven of de MHP. Engin Özdemir verklaart dat hij was uitgenodigd als schepen van feestelijkheden. Eén ding is duidelijk, zo'n optocht zal in de toekomst niet meer gebeuren."

vandaag-gezien-7-mei-2018

Vandaag gezien

Jan Leijskens vat de lente samen in kleuren en liefde.

morgen-inhuldiging-van-wandelaarskapelletje

Morgen inhuldiging van Wandelaarskapelletje

Dat de meimaand de Mariamaand is en er heel wat gebeurt rond de kapelletjes, zal al wel duidelijk zijn. Zo wordt morgen - dinsdag - om 19 uur de Wandelaarskapel in de dreef van het bos van Soest, vlakbij het speelhuisje, weer ingehuldigd. Dat kapelletje is meermaals ten prooi gevallen aan vandalen en buurtbewoners Emma en Romain hebben het weer opgeknapt. Daarom organiseert de parochie Eversel een Mariahulde met zegening van het kapelletje, gebed en Marialiedjes gezongen door het zangkoor. De (…) Lees het hele bericht

race-wars-cars-en-babes

Race Wars: cars en babes

Liefhebbers van getunede auto's waren vandaag met duizenden samengestroomd op en rond Circuit Zolder voor de jubileumeditie van Race Wars. Naast het statische gebeuren kregen ze ook demo's van stuntteams te zien, sprintraces, driftdemo's en de onvermijdelijke bikini-carwash. Dé blikvangers dit jaar waren de auto's uit de film 'The Fast and Furious' uit 2011. (meer foto's van Tony Sempels)

mazzle-met-eigen-nummers-classics-en-jamsessie

Mazzle met eigen nummers, classics en jamsessie

De eerste zondag van de maand is jazzavond in het Muze-café. Deze keer stond 'Mazzle' op het podium. Koen Nys (tenor-sax), Bram Weijters (keys) en Lionel Beuvens (drums) brachten eerst eigen composities en klassiekers, daarna kon de jam losbarsten. (foto Lenscollectief)

rijbewijs-van-autobestuurster-ingetrokken

Rijbewijs van autobestuurster ingetrokken

Buiten het dramatische overlijden van de motorrijder, lijkt het ongeval in de Westlaan vanavond nog meer zware gevolgen te hebben. De bestuurster van de auto waarmee de motorrijder in botsing kwam, legde een positieve ademtest af. Het parket besliste om het rijbewijs van de vrouw onmiddellijk voor twee weken in te trekken. Zelf werd ze met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

kunstverkenner-senior-gaat-klassiek

Kunstverkenner Senior gaat klassiek

Vanavond bracht 'Kunstverkenner Senior' het toneelspel 'Basically we're just talking' op de Muzeplanken. Het ging om een bewerking van de klassieker 'Lysistrata' in een regie van Lut Daniëls. (foto Lenscollectief)

viversel-viert-kermis-op-zijn-manier

Viversel viert kermis op zijn manier

Een actieve groep die overgebleven is uit het Mirakelspel verzorgt geregeld de bediening in De Val, nu dus ook bij Viversel kermis. Er was heel wat volk opgedaagd, de kinderen amuseerden zich op de Vlaamse kermis en op het terras werd niet alleen de dorst gelest, ook de hotdogs en vlaai gingen vlot van de hand. (foto's Lode Beylemans)

een-keer-winst-een-keer-pech-voor-dries-vanthoor

Eén keer winst, één keer pech voor Dries Vanthoor

Op de Blancpain GT Sprint in het Engelse Brands Hatch heeft Dries Vanthoor met zijn ploegmaat Will Stevens de eerste race gewonnen. Daarvoor hadden ze al de pole positie afgedwongen en de leiding gaven ze niet meer uit handen. Maar in de tweede race kregen ze pech en zo eindigde hun koers vroegtijdig in de box. Volgend weekend staat de legendarische 24 uren van de Nürburgring op het programma.

motorrijder-omgekomen-in-westlaan

Motorrijder omgekomen in Westlaan

FLASH Bij een zwaar verkeersongeval in de Westlaan is in de vooravond een motorrijder omgekomen. Een auto en de motorrijder kwamen er met elkaar in botsing in de bocht. De klap was hevig. De auto ging van de weg, ramde een boom en kwam beneden langs de snelweg terecht. De hulpdiensten snelden ter plaatse maar voor de motorrijder kon geen hulp meer baten, hij overleed ter plaatse. Het gaat om een man van 44 uit Balen. De autobestuurster en haar twee kinderen werden lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Het parket stuurde een deskundige ter plaatse. De Westlaan bleef een hele tijd afgesloten.

rc-9-wint-ook-laatste-match

RC 9 wint ook laatste match

Rugbyclub 9 Heusden-Zolder heeft ook zijn laatste competitiematch in de reeks Vlaanderen 3 gewonnen. Oudsbergen werd voor eigen volk met 12-34 ingemaakt.

doorprikt-genoeg-spelletjes-nu-echt-spelen

DOORPRIKT: genoeg spelletjes, nu echt spelen

Eind goed, al goed, zou je denken. Na een turbulente week is de kogel door de binnenspeeltuin. Maar geloof me, heel het project is door het oog van de naald gegaan en heeft tot op vandaag op losse schroeven gestaan. Eerst ondermijnd door kortzichtigheid en daarna werd de oplossing nog even ondergraven door dorpspolitiek.

Gelukkig hebben mensen die boven en buiten dat alles staan, bemiddeld en zo heeft uiteindelijk dan toch het gezond verstand gezegevierd. De fase van gehakketak ligt nu achter (…) Lees het hele bericht

maatregelen-tegen-snelheid-in-michel-scheperslaan

Maatregelen tegen snelheid in Michel Scheperslaan

Burgemeester Mario Borremans reageert tevreden over het compromis dat bereikt is rond de binnenspeeltuin. "Het was een erg belangrijk project voor onze gemeente en dus moesten we daar ook alles voor uit de kast halen. De initiatiefnemers verbonden zich tot de aanleg van meer groen in de bufferzone en de aanpassing van een helling. Als gemeente hebben we ons geëngageerd om iets te doen aan de verkeerssituatie in de Michel Scheperslaan. Daar komen nu in de toekomst nog meer kinderen en dus (…) Lees het hele bericht

bezwaren-ingetrokken-binnenspeeltuin-komt-er

Bezwaren ingetrokken, binnenspeeltuin komt er

FLASH Witte rook deze namiddag in het dossier van de binnenspeeltuin 'Tarzan & Jane'. Na een week van onderhandelingen en bemiddeling heeft nu ook de laatste buurtbewoner een document ondertekend waarbij die zijn beroepsprocedure stopzet. De voorbije dagen hadden ook de andere buren dat al gedaan. Morgen wordt het document op de provincie afgegeven waardoor het beroep tegen de bouwvergunning van de baan is. Projectontwikkelaar Filip Struyf reageert (…) Lees het hele bericht

vormelingen-in-heusden-centrum

Vormelingen in Heusden-Centrum

In de Sint-Willibrorduskerk kreeg een flinke groep jongeren uit Heusden-Centrum vandaag het vormsel. (foto Tonny Leten)

de-vormelingen-van-zolder-centrum

De vormelingen van Zolder-Centrum

De eerste communies en vormsels in Heusden-Zolder volgen elkaar in snel tempo op. Hier nog even de vormelingen van Zolder-Centrum samen. (foto David Amgad)

veel-jeugdwielrenners-naar-eversel-afgezakt

Veel jeugdwielrenners naar Eversel afgezakt

Eversel is vandaag dé hotspot van het jeugdwielrennen in Limburg. Wielerclub Berg-Op Eversel mag jongeren van heinde en verre verwelkomen die in verschillende wedstrijden tegen elkaar uitkomen. Voor de jongsten is er ook een tijdrit over één ronde voorzien. Voor de jonge renners is het één van de warmste koersdagen van dit seizoen, maar ze gaan er ten volle voor. UPDATE De winnaars: miniemen 8 jaar: Tibo Bylois, miniemen 9 jaar: Joren (…) Lees het hele bericht

36-eerste-communicanten-uit-bolderberg

36 eerste communicanten uit Bolderberg

In de Heilig Hartkerk van Boekt doen 36 kinderen uit Bolderberg deze voormiddag hun eerste communie. Na afloop van de receptie kan het feest beginnen voor Celine, Maité, Melanie, Lize, Arthur,Amélie, Mirthe, Emilie, Jill, Wout, Felix, Tristan, Paulien, Demi, Charlotte, Amber, Louis, Maxim, Daan, Robbe, Anne, Merel, Noah, Aurélie, Marie-Lynn, Lucas, Sander, Andreas, Hendrik, Axelle, Liz, Annabel, Nikki, Louis, Louis en Jonas. (foto Roger Convents)

minister-geens-onder-indruk-van-st-vincentius

Minister Geens onder indruk van St.Vincentius

Minister Koen Geens bracht zondagvoormiddag ook een bezoek aan Sint-Vincentius. Hij werd er verwelkomd en rondgeleid door voorzitter Jef Aerts. De minister was onder de indruk van de organisatie en hoe alles gedragen wordt door vrijwilligers. Hij vernam er hoe voor ongeveer 200 gezinnen - van grote gezinnen tot alleenstaanden - maandelijks voedselpakketten worden klaargemaakt, hoe behoeftigen erg goedkoop kleding kunnen aanschaffen en hoe Sint-Vincentius bijvoorbeeld zorgt voor kinderfeestjes. (…) Lees het hele bericht

meer-dat-ons-bindt-dan-dat-ons-onderscheidt

'Meer dat ons bindt, dan dat ons onderscheidt'

Het is vandaag open gebedshuizendag en die werd vanochtend feestelijk geopend met een multicultureel ontbijt bij de Sultan Ahmed moskee in de Pastoor Paquaylaan. De leden van de interreligieuze werkgroep mochten daar heel wat leden van het gemeentebestuur verwelkomen en minister van justitie Koen Geens als eregast. Iedereen werd verrast door Nasreddin Hodja - een wijs man uit de Middeleeuwen die nu nog als kindervriend wordt opgevoerd - en Kologlan (kaalkop), een sprookjesfiguur.

Lees het hele bericht

bolderberg-op-titelkoers-in-derde

Bolderberg op titelkoers in derde

In de eindronde om de algemene kampioenstitel in derde provinciale heeft FC Bolderberg vandaag VV Stokkem met 3-0 verslagen. Bolderberg staat voorlopig aan de leiding. Alles hangt nu a van de match Stokkem-'s Herenelderen volgende week. Alleen 's Herenelderen kan nog op punten gelijk komen en dan is het doelpuntensaldo bepalend.

verlies-voor-rp-products-en-wieze-boys-b

Verlies voor RP Products en Wieze Boys B

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal heeft RP Products met 3-2 verloren van VC Sluizen. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 3-0 van Sting Waterschei.

een-ontmoeting-tussen-kunstenaars-en-invloeden

Een ontmoeting tussen kunstenaars en invloeden

Buiten het hele gebeuren rond 'Kweeniewakzie' in Muze, is vanmiddag ook in kasteel Meylandt de tentoonstelling 'De Ontmoeting' geopend. Leerlingen van de academie presenteren er hun beeldige creaties voor het vak kunstgeschiedenis. Ze brachten een boeiende collectie samen, met in elk van hun kunstwerken een ontmoeting tussen kunstenaars, stijlen of culturen.
Te bekijken in het kasteel, tot 31 mei, op weekdagen van 8u30 tot 22 uur. (foto's Peter Pollers)

exsultate-zingt-voor-scholen-in-bangladesh

Exsultate zingt voor scholen in Bangladesh

't Kuipershof was vanavond goed volgelopen voor het jaarlijkse benefietconcert voor de vzw Dakbhanga, die zich inzet voor twee schooltjes in het zuiden van Bangladesh. Rita Meynen blikte nog even terug op haar periode in Bangladesh en hoe de schooltjes tot stand zijn gekomen. Ze vertelde ook dat het goed gaat met de schooltjes en dat ze nog steeds groeien, maar dat steun nodig blijft, dus ook door deze benefiet. En dan was het de beurt aan het koor Exsultate dat in volle bezetting het (…) Lees het hele bericht

je-weet-inderdaad-niet-wat-je-ziet

Je weet inderdaad niet wat je ziet

Samen met de modeshow kreeg ook de expo 'Kweeniewakzie' van de academie vandaag al veel bezoekers. Je kunt er gigantisch veel grote en kleine kunstwerken bewonderen, gemaakt door enkele duizenden kinderhanden en ontsproten uit hun creatieve breinen. We tonen u slechts een bloemlezing, want de tentoonstelling bevat zoveel meer. Te bekijken in zowat heel cultuurcentrum Muze, tot en met 27 mei, dagelijks van 14 tot 18 uur. (meer foto's)

achter-de-schermen-van-een-modeshow

Achter de schermen van een modeshow

Tijdens de pauze is het een heel gedoe in de kleedkamer van de modeshow. Wie het eerste deel achter de rug heeft, zit wat na te puffen van de warmte en de spanning. Niet te onderschatten trouwens in die speciale pakken. De andere mannequins worden nog klaargestoomd door de leerkrachten, wat schmink op het gezicht, een pruik rechtgezet, de laatste details aan de kleding bevestigd. "t Was wel even stresserend vlak voor we de catwalk op moesten, maar eenmaal op de planken viel dat van ons af," (…) Lees het hele bericht

kleurrijke-fantasie-overspoelt-de-catwalk

Kleurrijke fantasie overspoelt de catwalk

In de vooravond had de eerste van twee modeshows van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten plaats in het kader van 'Kweeniewakzie'. Daarvoor was de balzaal van Muze tot in elke hoek gevuld en de aanwezigen kregen waar voor hun geld. Na de verwelkoming door directrice Marijcke Lecok en de opening door burgemeester Mario Borremans, werd de catwalk in een snel tempo ingenomen door de jonge kunstenaars-modellen. In een regie van oud-leerkracht Francis While (…) Lees het hele bericht

de-boog-stond-toch-gespannen

De boog stond toch gespannen ...

De boog moet niet altijd gespannen zijn, maar soms mag dat toch wel eens het geval zijn, letterlijk dan. Daarom nodigde KWB Berkenbos de bestuursleden van de KWB-afdelingen in Heusden-Zolder uit voor een avondje boogschieten. De schutters van de gilde van Halhei zorgden voor de begeleiding. We weten niet of alle pijlen goed terecht zijn gekomen. (foto Ludo Vanherle)

sp-a-schepen-paradeerde-met-grijze-wolven

SP.A-schepen paradeerde met Grijze Wolven

Vorige week is door de Koolmijnlaan een optocht getrokken opgezet door de organisaties rond de Turkse extreem-rechtse Grijze Wolven. Daarin werden vlaggen meegedragen van de fascistische partij MHP die aan de Grijze Wolven gelinkt is, ook werd door vele aanwezigen met de hand het symbool van de wolf gevormd. Kinderen stapten mee in militaire uniformen, en brachten een militaire groet. Voorop werd het spandoek met 'Ülkü Ocagi Heusden-Zolder' gedragen met ook daarop weer het (…) Lees het hele bericht

heusdense-u13-winnen-tornooi-van-eksel

Heusdense U13 winnen tornooi van Eksel

Er mag weer een prijs bij in de trofeeënkast van SK Heusden 06, want de U13 B hebben vrijdagavond het tornooi van Eksel gewonnen. Eerst wonnen ze twee matchen tegen ploegen van hetzelfde niveau. Dan moesten ze het opnemen tegen een provinciale U13-ploeg. Het werd 1-1 waardoor Heusden doorging naar de finale. Die wonnen de U13 verdiend van Lommel Kolonie. (foto Ann Vanrusselt)

de-kijk-van-richie-321

De kijk van Richie

Alsmaar meer aandacht voor valpreventie ...

michael-schack-doet-highwayparty-daveren

Michael Schack doet Highwayparty daveren

Het was al volop ambiance op de Highwayparty van de Chiro in Boekt gisteravond met een aantal stevige dj-sets. En toen de befaamde drummer Michael Schack omstreeks middernacht op het podium klom en een reeks hits mee de hemel inroffelde, gingen de fuivers helemaal uit het dak. (foto Stef Neuteleers)

supercrew-brengt-la-superba

Supercrew brengt La Superba

Vrijdagavond speelde Toneelgroep Maastricht 'La Superba' met als acteurs onder meer Joke Emmers, Angela Schijf en Wim Opbrouck. Zij brachten de lofzang op de stad Genua, geschreven door Ilja Leonard Pfeiffers. Live muziek werd gespeeld door Ron Reuman, Axl Peleman en Roeland Vandemoortele. (foto Lenscollectief)

bouchikhi-wordt-blikvanger-op-nacht

Bouchikhi wordt blikvanger op Nacht

De Nacht van de Atletiek, die op 21 juli in De Veen plaatsheeft, krijgt alvast een 5.000 meter om naar uit te kijken. Onze landgenoot Soufiane Bouchikhi heeft aangekondigd dat hij in Heusden aan de start zal staan, het wordt één van zijn vijf voorbereidingswedstrijden voor het EK in Berlijn dat de tweede week van augustus op de kalender staat. En dat Bouchikhi in vorm is, heeft hij afgelopen nacht bewezen. Op een prestigieuze meeting in het Amerikaanse Stanford, eindigde hij (…) Lees het hele bericht

ge-mot-nie-zoe-snoate

Ge mot nie zoe snoate

Ge mot zoe nie snoate ... een uitdrukking die we geregeld te horen krijgen. Met snoate bedoelen ze nieuwsgierig zoeken naar nieuws of roddels.

serina-rubio-mag-op-wereld-concertreis

Serina Rubio mag op wereld-concertreis

De 21-jarige Serina Rubio uit Heusden-Zolder heeft vandaag de Q-World Tour gewonnen. Daardoor mag zij in 1 maand 9 concerten meepikken van 9 topartiesten in 9 wereldsteden. In het finalespel namen 12 Qmusic-luisteraars het tegen elkaar op. Na een spannende stoelendans, - met reiskoffers - en een bloedstollende schiftingsvraag mag Serina haar koffers beginnen pakken. Serina zal de reis samen met haar zus maken. Ze was even helemaal van haar melk: “Wauw! Ik had totaal niet verwacht (…) Lees het hele bericht

erfgoedverenigingen-uit-mijnstreek-verzamelen

Erfgoedverenigingen uit mijnstreek verzamelen

Op 17 mei organiseert de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed een eerste netwerkmoment rond erfgoed en dat in ZLDR Luchtfabriek. Daarop worden de erfgoedpartners verwacht die actief zijn in de mijnstreek, ook Herita, Monumentenwacht en de twee intergemeentelijke onroerend erfgoeddiensten werken eraan mee. Het is de bedoeling dat de aanwezigen ideeën uitwisselen. Maar ze kunnen ook een aantal interessante lezingen en workshops bijwonen. En ze worden tenslotte getrakteerd op een optreden van Big Joe (…) Lees het hele bericht

academieleerlingen-dit-weekend-op-de-catwalk

Academieleerlingen dit weekend op de catwalk

De maand mei betekent ieder jaar weer het hoogtepunt van een jaar academiewerking want de jonge kunstenaars presenteren dan op de één of andere manier hun werken. Dit jaar staat alles weer in het teken van een grote modeshow 'Kweeniewakzie'. Morgen om 18u30 en zondag om 15 uur komen de leerlingen op de catwalk in Muze voor een spectaculaire modeshow met ijskoninginnen, drakenmensen, elfen, fantasiewezens, ufo’s, … kortom, je weet niet wat je ziet. Kaarten voor de modeshow kosten € 5 per persoon. Tegelijk loopt natuurlijk ook de jaarlijkse tentoonstelling die heel de Muze inpalmt. Die is nog tot en met 27 mei gratis te bezoeken, dagelijks van 14 tot 18 uur.

sfc-blijft-leerlingen-aanporren-om-te-lezen

SFC blijft leerlingen aanporren om te lezen

Lezen en het stimuleren van lezen, is al sinds jaar en dag een streefdoel van het Sint-Franciscuscollege. Het project 'SFC leest mee' is de motor in dat verhaal. Daarin worden de leerlingen aangepord om boeken te lezen, erover te schrijven en te praten en de boeken te beoordelen. Vanavond had in de bib het traditionele slotmoment plaats. Auteur Karen Curé gaf een lezing, zij behoort tot de geliefde auteurs van de jongeren. De leerlingen zorgden voor de muzikale inkleding van het feest. (foto's Julien Maebe)

11-jongeren-stuurden-kat-naar-verkeersvorming

11 jongeren stuurden kat naar verkeersvorming

De politie organiseerde een tweede verkeersvormingsklas voor fietsers die bij een controle zonder verlichting reden en een jongeren proces-verbaal kregen. Deze keer werden de min-16-jarigen uitgenodigd. 39 in het totaal. 9 overtreders stuurden hun kat, dat zal hen wellicht zuur opbreken want hun dossier gaat naar het parket voor gerechtelijke vervolging. Bij de plus-16-jarigen bleven ook al 2 jongeren afwezig, hen wacht hetzelfde lot.

vast-meetpunt-remo-wordt-verplaatst-naar-vlierhof

Vast meetpunt Remo wordt verplaatst naar Vlierhof

Het vast meetpunt voor geurhinder, dat in de wijk Lindeman staat, wordt verplaatst naar het Vlierhof. Dat is één van de belangrijkste afspraken die vandaag gemaakt zijn tijdens het overleg met Remo en dat naar aanleiding van de verschillende klachten over geurhinder vorige maand. Aan het overleg namen naast burgemeester Borremans, schepen Schops, milieuambtenaar en wijkwerkster, ook een delegatie van de buurtbewoners zelf deel, en de verantwoordelijken van Group Machiels voor Remo. (…) Lees het hele bericht

41-bestuurders-geflitst-1

41 bestuurders geflitst

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles in 2 straten. In Koolmijnlaan-Cité reden 35 bestuurders op 800 te snel. 2 overtreders krijgen een extra boete voor gsm'en aan het stuur en het niet dragen van de gordel. In de Schansstraat zijn 249 wagens gecontroleerd. 6 bestuurders reden sneller dan 50 km/u.

marktkramers-en-cafes-in-overtreding

Marktkramers en cafés in overtreding

De politie werkt geregeld samen met het Federaal Voedselagentschap en met de FOD Volksgezondheid om eetgelegenheden en horecazaken te controleren. Op de multiculturele markt controleerden de inspecteurs samen met het FAVV 28 kramen. 13 marktkramers kregen een waarschuwing. De dienst voedselveiligheid stelde 2 processen-verbaal op. De controle wordt binnenkort herhaald. Met de FOD Volksgezondheid stapte de politie binnen in 8 drankgelegenheden. 4 processen-verbaal werden (…) Lees het hele bericht

kunstgeschiedenis-uitgebeeld-in-de-ontmoeting

Kunstgeschiedenis uitgebeeld in De Ontmoeting

Het wordt een bijzonder druk weekend voor de academie. Zo presenteren de leerlingen van de hogere graad hun eindwerken voor het vak kunstgeschiedenis onder de noemer 'De ontmoeting'. Ze mochten hun opdracht vrij invullen maar telkens ontmoeten twee onafhankelijke kunstenaars elkaar in één werk. De vernissage heeft plaats nu zaterdag om 12 uur in kasteel Meylandt.
De expo is daarna nog toegankelijk tot en met 31 mei, elke weekdag van 8u30 tot 22 uur.

enkele-cijfers-over-gemeentesubsidies

Enkele cijfers over gemeentesubsidies

Gemeentebesturen laten altijd graag horen hoeveel steun ze aan de verenigingen geven, zo ook Heusden-Zolder. Bij de jeugd krijgen 16 vrijwilligersorganisaties dit jaar bijna 51.000 euro. Voor infrastructuur kregen jeugdverenigingen vorig jaar 30.000 euro aan subsidies. 16.000 euro gaat naar de ondersteuning van de werking van socio-culturele verenigingen. Daarnaast kunnen verenigingen een toelage krijgen bij een jubileum. Dan kan er ook nog tot 500 euro aangevraagd worden als subsidie voor bijzondere (…) Lees het hele bericht

neither-dog-nor-wolf-opnieuw-in-de-roxy

Neither Dog nor Wolf opnieuw in de Roxy

Op het voorbije MOOOV filmfestival was ‘Neither Dog nor Wolf’ de hit van het hele programma. De film viel ook bijzonder in de smaak bij het publiek en kreeg een hoge score. De film van de Schot Steven Lewis Simpson is in de V.S. één van de meest succesvolle niet-Hollywoodfilms van de jongste decennia. Centraal staat de 95-jarige Lakota indiaan Dave Bald Eagle. Simpson reisde 14 jaar lang naar het Pine Ridge reservaat in South-Dakota en draaide er in 2011 een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-mei-2018

Vandaag gezien

Onze weerman Michel Nulens belooft ons voor de komende dagen zonnig en warm lenteweer en dus trok Jan Leijskens erop uit om ons in de juiste stemming te brengen. Je ziet boven het oranjetipje en onder van links naar rechts een paardenbloempluis, een slakje op een brembloem, de vogelmelk en tenslotte het waterdrieblad.

zondag-7-wielerkoersen-in-eversel

Zondag 7 wielerkoersen in Eversel

Nu zondag 6 mei zakken de jonge wielrenners af naar Eversel want Wielerclub Berg-Op Eversel organiseert dan een reeks wielerwedstrijden voor miniemen en aspiranten. Die worden ingedeeld per leeftijd, de eerste start wordt om 11u30 gegeven, de laatste om 16 uur. De 12-jarige aspiranten rijden 20 km, de 13-jarigen 25 km en de 14-jarigen 35 km. Bij de miniemen krijgen de 8-jarigen 4 km voor de wielen, de 9-jarigen 6 km, de 10-jarigen 10 km en de 11-jarigen 15 km. De toeschouwers krijgen dus liefst 7 koersen te zien. Alles speelt zich af in de omgeving van Sint-Baaf.

6-6-zit-zonder-werk

6,6 % zit zonder werk

977 inwoners van Heusden-Zolder zaten op 30 april zonder werk, dat is 6,6 % van de beroepsbevolking. Deze gemeente doet het daarmee minder goed dan Limburg en Vlaanderen die beide op 6,3 % zitten. In vergelijking met hetzelfde tijdstip vorig jaar is hier de situatie 2,3 % verbeterd en in vergelijking met vorige maand 1,7 %. Op jaarbasis zien we vooral een toename van de oudere werklozen, de langdurig werklozen en de mensen met een arbeidshandicap. Ook het aantal vrouwen dat zonder job zit, kent een lichte toename.

inwoners-gratis-naar-grote-events

Inwoners gratis naar grote events

Ook dit jaar zijn er een aantal (sport)evenementen in Heusden-Zolder waar, door een samenwerking tussen organisatoren en gemeentebestuur, de inwoners (met hun EID) gratis naartoe kunnen. De meeste daarvan hebben plaats op Circuit Zolder en zijn betalend voor niet-inwoners: 12- 13 mei UCI BMX Supercross World Cup, 26 - 27 mei: Historic Grand Prix, 16 - 17 juni: Essec 24 Hours of Cycling [!] Zolder, 7 - 8 juli: IDM, 5 augustus: (…) Lees het hele bericht

exsultate-zingt-zaterdag-voor-dakbhanga

Exsultate zingt zaterdag voor Dakbhanga

Op zaterdag 5 mei om 20 uur zwaait 't Kuipershof zijn deuren op voor het jaarlijkse benefietconcert voor de vzw Dakbhanga. Deze keer zorgt het koor Exsultate voor de muzikale inbreng. Het is ook de week van de amateurkunsten waardoor het optreden vooral in het teken van de samenzang zal staan. En om de vzw Dakbanga nog even te duiden. Die steunt 2 lagere scholen in het zuiden van Bangladesh. De scholen zijn opgericht op vraag van (…) Lees het hele bericht

iets-meer-dan-de-helft-van-de-kapellen-versierd

Iets meer dan de helft van de kapellen versierd

Bij zijn rondgang door Heusden heeft de Geschied- en Heemkundige Kring gisteren 70 kapellen bezocht. Eentje is het afgelopen jaar verdwenen. De leden van de kring reageerden ook wat ontgoocheld, 39 kapellen waren versierd, dat is dus maar iets meer dan de helft. Ook deze traditie lijkt wat in het gedrang te komen. (meer foto's van Guido Aerts)

neos-heusden-zolder-toostte-aan-de-loire

Neos Heusden-Zolder toostte aan de Loire

Neos Heusden-Zolder reisde vijf dagen lang door de vallei van de Loire en maakte daar kennis met kastelen, koningen, koninginnen en maîtresses. Een bezoek aan enkele gekende ‘caves’, gevolgd door een uitgebreide degustatie, mocht uiteraard niet ontbreken. Santé.

koning-hugo-en-prinses-febe-bij-st-sebastiaan

Koning Hugo en prinses Febe bij St. Sebastiaan

De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan in Hal hield vandaag haar jaarlijkse koningsschieting. Van de 20 deelnemers schoten 15 minstens één keer raak. Maar de sterkste scherpschutters waren vader en zoon Hugo en Greg Vanderstukken met elk 4 rake treffers. Zij moesten dus kampen om de koningstitel en het was vader Hugo die won. Bij de jeugd waren er drie schutters, Febe Caubergs schoot zich tot prinses.

lidl-warenhuizen-morgen-weer-open

Lidl-warenhuizen morgen weer open

Morgen zullen de Lidl-warenhuizen aan de Meylandtlaan en de Brugstraat weer open zijn, en ze zullen ook bevoorraad zijn. Gisteren waren beide winkels nog dicht door de staking, maar de directie en de vakbonden hebben vanavond een akkoord bereikt. Per filiaal zal in heel het land ongeveer een extra personeelslid per week ingezet worden en ondertussen wordt onderhandeld over een nieuwe CAO.

bedevaarders-te-voet-naar-scherpenheuvel

Bedevaarders te voet naar Scherpenheuvel

Op 1 mei wordt Scherpenheuvel overrompeld door bedevaarders. Ook dit jaar trokken weer heel wat moedige stappers vanuit Heusden-Zolder te voet naar Scherpenheuvel zoals deze dapperen die de afstand De Kring - De Basiliek overbrugden.

evelyn-neuteleers-tweede-op-vlaams-kampioenschap

Evelyn Neuteleers tweede op Vlaams kampioenschap

Op het Vlaams kampioenschap dubbel-minitrampoline in Hulshout deed Evelyn Neuteleers - lid van Wild Gym Herent - een poging om haar tweede plaats van vorig jaar te verbeteren. Het kampioenschap bestaat uit 3 sprongen. De landing bij haar tweede sprong was niet perfect genoeg en ze strandde daardoor weer op de tweede plaats, op slechts 0,1 punt van de winnares. Er is dit seizoen nog één wedstrijd te gaan: op 21 mei verdedigt Evelyn in Essen haar nationale titel.

zaterdag-ophaling-groen-en-pmd-afval

Zaterdag ophaling groen- en PMD-afval

Vandaag dinsdag 1 mei is een feestdag en dus was er uiteraard geen ophaling van PMD en tuin- en snoeiafval. Wie door de straten van Heusden-Zolder rijdt, zal merken dat veel inwoners blijkbaar niet weten hoe de vork aan de steel zit. Wel, pas nu zaterdag 5 mei komen de vuilniswagens langs om de blauwe zakken en het groenafval op te halen. Die mogen dus pas vanaf vrijdagavond buitengezet worden.

gemeente-gaat-door-met-rijvaardigheidscursussen

Gemeente gaat door met rijvaardigheidscursussen

76 jonge autobestuurders uit Heusden-Zolder hebben met succes de rijvaardigheidscursus bij ProMove gevolgd. Het ging om een 3,5 uur durende cursus die hun de technieken bijbracht om op een glad wegdek of bij onverwachte omstandigheden te reageren. Door tussenkomst van de gemeente konden jongeren voor slechts 20 euro in plaats van de gebruikelijke 145 euro deze opleiding volgen. Toch waren merkwaardig genoeg niet alle plaatsen volgeboekt. Schepen Lode Schops benadrukt dat de gemeente (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-heeft-lijstje-al-klaar

SK Heusden 06 heeft lijstje al klaar

De laatste match van het voetbalseizoen ligt nog maar twee dagen achter de rug, maar het bestuur van vierdeprovincialer SK Heusden 06 is al klaar met zijn huiswerk voor het seizoen 2018-2019. Zo zijn volgende spelers aangetrokken: Imzri Ayoyb (Tervant), Mertens Kristof (Tervant), Mignolet Tom (Tervant), Saenen Tibo (Tervant), Diliën Daniel (Bolderberg), Put Zander (Bolderberg), Quintens Landert-Jan (Deurne), Vermeyen Pieter (Fl.Termolen), Uludag Mehmet (KVV Heusden-Zolder), Roosen Gert-Jan (…) Lees het hele bericht

met-bierresten-kernvervuiling-bestrijden

Met bierresten kernvervuiling bestrijden

Sara Vanderheyen, een onderzoekster aan de Universiteit Hasselt die in Zolder woont, is in haar doctoraatsstudie tot interessante bevindingen gekomen: graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. “Bij het brouwen van bier blijft een grote hoeveelheid graanafval achter. Voor 100 liter bier is er al snel zo’n 15 kilo draf”, legt dr. ing. Sara Vanderheyden uit.

Lees het hele bericht

heemkundekring-op-kapellekestournee

Heemkundekring op kapellekestournee

De leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden maken vandaag hun traditionele rondrit langs de grote en kleine kapellen. Bij die gelegenheid maken ze een inventaris van de kapellen en de staat waarin ze verkeren. Voor veel buurtbewoners of eigenaars is het ook een traditie - die soms al enkele generaties meegaat - om de kapelletjes te versieren met papieren of echte bloemen. Ze krijgen daarvoor een bedankje van de kring. Zoals op de foto de kapel van OLV van Altijddurende Bijstand in de Schootstraat die op de goede zorgen van René Cuyvers kan rekenen.

het-weer-het-wordt-warmer-15

Het weer: het wordt warmer

Na het onstuimige weer met overvloedige neerslag neemt een hogedrukgebied het heft in handen. Storingen worden uit onze regio gehouden en de zon kan steeds vaker tevoorschijn komen. Met de aanvoer van droge landlucht kan het kwik dan ook flink gaan klimmen in de volgende dagen. Het weekend krijgt zelfs zomerse allures.
Vandaag is het koud voor de tijd van het jaar bij maxima slechts rond 14 graden. Bovendien staat er een strakke en erg onaangename wind uit het zuidwesten. Het is bewolkt, maar vaak (…) Lees het hele bericht

een-geurig-maandbegin

Een geurig maandbegin

Hoe kun je de meimaand beter beginnen dan met zo'n geurig boeketje meiklokjes in huis te halen. (foto Julien Maebe)