Archief juni 2019

vanaf-morgen-wandelen-in-heusden-zolder

Vanaf morgen: Wandelen in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder is een heerlijke gemeente om te wandelen. Je kunt er in het midden en in alle hoeken een wandeling maken, meestal in het groen en er genieten van de pracht en de rust van de natuur. De wandelingen zijn voorzien van pijltjes en infoborden. De wandelpeters zijn vrijwilligers die elke maand controleren of alles nog in orde is.  Samen met hen laten we je het komende jaar kennismaken met de mooiste wandelingen, en dat aan de hand van foto’s en info over vertrekplaats, afstand, parcours, … Trouwens mocht je nu of in de loop van ons traject zin hebben om zelf mee te doen aan het project van de wandelpeters, je kunt altijd info doorgeven of contact opnemen met meldingen[!]rllk.be of bel naar 011 78 52 59. De wandeling wordt telkens voorgesteld op de eerste dag van de maand. Morgen, 1 juli, beginnen we eraan. 

jonge-racers-en-karts-brengen-spektakel-op-helzold

Jonge racers en karts brengen spektakel op Helzold

Jongeren stonden centraal tijdens de speedwayraces vandaag op Helzold. Meer nog, de speedwayclub had enkele wereldtoppers uit de jongerenreeksen aangetrokken, die er samen adembenemende races van maakten. Soms werkte ook het stof trouwens op de adem, hoe vaak er ook gesproeid werd, in een erg heet Helzoldstadion. Nog niet zo vaak te zien waren de karts, zij zorgen voor een bijzonder gewaardeerd extra spektakel. En de cheergirls lieten hun enthousiasme ook al niet temperen door de (…) Lees het hele bericht

weinig-animo-in-de-namiddag

Weinig animo in de namiddag

Zondag in de vooravond werd het wat drukker op de terrassen, bij de optredens en animatie in Heusden-Centrum. Maar in de namiddag is het overal erg kalmpjes gebleven. (foto’s Ann Jordens)

jens-schuermans-blijft-nipt-voorop

Jens Schuermans blijft nipt voorop

De kermiskoers in Heusden, die wielerclub Berg-Op Eversel zondag organiseerde, kreeg 57 deelnemers aan de start. Het ging om een open categorie koers wat betekent dat zowel beloften, elite zonder contract, amateurs als masters konden deelnemen. Bij de start werd er meteen de vlam ingestoken. En ondanks dat het merkelijk minder warm was dan gisteren, was de koers over 88 km duidelijk te zwaar voor heel wat deelnemers. Er bereikten immers maar 30 renners de finish. Jens Schuermans was de snelste in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-75

Vandaag gezien

Een boomkikker schuilt voor de hitte in de kelder van Jan Leijskens.

weinig-belangstelling-voor-uitstekend-concert

Weinig belangstelling voor uitstekend concert

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden gaf vroeg na de middag een aperitiefconcert naar aanleiding van de kermis. De harmonie had een stevig programma ingeoefend en gaf een kwalitatief hoogstaand concert. Jammer dat bij deze zomerse omstandigheden maar een 20-tal toehoorders opdaagde. De reuzen luisterden mee en trokken nadien naar het wielerpodium.
 

heusdense-reuzen-in-het-feestgedruis

Heusdense reuzen in het feestgedruis

De twee Heusdense reuzen nemen vandaag ook deel aan het kermisgebeuren. Vanmiddag staan ze opgesteld aan de feesttent om het aperitiefconcert van De Verenigde Vrienden (13 uur) op te vrolijken. En daarna verhuizen ze een eindje naar het erepodium van de kermiskoers van wielerclub Berg-Op om daar te laureaten te flankeren. (foto's Julien Maebe)
 

zomerfeest

Zomerfeest bij Villa Vitta Parc

De bewoners van Villa Vitta Parc in Zolder hielden hun  jaarlijkse zomerbijeenkomst. ’t Was lekker met ijsjes en frieten en gezellig met onder meer een fel betwist kubb-spel. (foto’s Luc Poelmans)

left-hand-georges-muzikale-terugblik

Left Hand Georges: muzikale terugblik

In het filmpje van Frans Morawski krijg je nog even de sfeer mee van het concert in het Muzecafé gisteravond waarin Left Hand Georges en friends een muzikale wandeling maakten door de loopbaan van een veelzijdig artiest..

hulde-aan-een-creatieve-duizendpoot

Hulde aan een creatieve duizendpoot

Met de Left Hand Georges Art Project werd afscheid genomen van de officiële activiteiten in het huidige cultuurcentrum Muze. Een kleine 150 mensen zaten in de schouwburg tegen de start van de wereldpremière van de roadmovie ‘Back Home’. Hilarische start overigens want eerst kwamen regisseur Paulo Filippe en ster van de avond Georges Veltjen op het podium met elk een volle kruiwagen: ze hadden voor elke aanwezige heerlijke Portugese wijn meegebracht. De film is hard, soms (…) Lees het hele bericht

de-ambiance-van-de-romeo-s

De ambiance van de Romeo's

Zoals we al schreven deden de Romeo's zaterdagnacht heel wat volk uit de bol gaan in Heusden-Centrum. Deze video van Marina Poelmans geeft nog een impressie van de ambiance. 

jelle-geens-wint-in-canada

Jelle Geens wint in Canada

Triatleet Jelle Geens heeft zaterdag opnieuw gestunt:  hij heeft de World Triathlon Series-manche in Montréal gewonnen. Daarmee is de nu 26-jarige Geens de eerste Belg ooit die een manche op het allerhoogste niveau in de sprinttriatlon wint. Het gaat om 750m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Geens haalde het in Canada in 53:49 voor de Spanjaard Mario Mol, de drievoudige wereldkampioen, die volgde op 2 seconden en de Canadees Tyler Milsawchuk op 5 secoden. Vorige maand werd Geens ook al derde op het EK in Weert.

straatfeest-in-bloemelingen-stukkenstraat

Straatfeest in Bloemelingen-Stukkenstraat

De buurtbewoners van de Bloemelingen en een deel van de Stukkenstraat vierden zaterdag hun jaarlijkse straatfeest. Het feestcomité – dat zich Bloemstuk noemt – had voor een bijzonder prettig evenement gezorgd. 

romeo-s-doen-heusden-uit-de-bol-gaan

Romeo's doen Heusden uit de bol gaan

Heusden is zaterdagnacht compleet uit de bol gegaan voor de Romeo’s. Het was ongeveer middernacht toen Davy Gilles, Chris Van Tongelen en Gunther Levi het podium opkwamen. Meteen zat de vlam in de pan, met een reeks covers, een potpourri van Vlaamse schlagers en hun eigen hits. Enkele fans moesten van het podium worden gehaald omdat ze té enthousiast wilden meedoen, maar voor de rest wist het trio perfect het publiek te bespelen. En achteraf werd ook nog even tijd gemaakt voor een foto met de echte die-hard fans. 

mooie-maar-erg-lange-modeshow

Mooie maar erg lange modeshow

In de tent met catwalk in Heusden had zaterdagavond de modeshow plaats waarvoor heel wat lokale handelaars de handen in elkaar hadden geslagen: van kapsalon, bloemenatelier, kleding- en lingeriezaken tot brillenwinkel. En dat met de financiële en logistieke steun van anderen. Het werd een modeshow voor jong en oud, met sjieke kleding, strandmode en sexy lingerie, voor mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen. Een mooie modeshow maar wel erg langdradig. Tussendoor zorgden gesmaakte optredens van Siham, Steven Lambert en Paco Garcia voor wat afwisseling.

heusden-bolt-nog-de-hele-avond

Heusden Bolt nog de hele avond

Nog tot vanavond laat kun je in de Guido Gezellelaan gaan kennismaken met de nieuwste automodellen, vrachtwagens, motoren en fietsen, en benodigdheden tijdens de eerste editie van Heusden Bolt. De handelaars hebben er verspreid over enkele honderden meters hun topmodellen geëtaleerd. Er staan trouwens ook een aantal oldtimers van de Roadhouse Classic en een infostand van het circuit rond het WK BMX. Voor de kinderen zijn er verschillende springkastelen.

sint-janskermis-is-geopend-2

Sint-Janskermis is geopend

In de vooravond is de Sint-Janskermis in Heusden geopend. Dat gebeurde eerst met een optocht met op kop Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden en daarachter de dorpsraad, Eugène Vanlingen de voorzitter van de foorkramers, burgemeester Mario Borremans en schepen Marleen Hoydonckx. Het hele gezelschap maakte een toer over de kermis, waar op dat ogenblik door de hitte nog maar bijzonder weinig volk aanwezig was. Er werd geëindigd in de tent aan de Pastorijstraat waar (…) Lees het hele bericht

vanavond-openluchtmis-aan-sint-janskapel

Vanavond openluchtmis aan Sint-Janskapel


Afgelopen week, op 24 juni, was het naamfeest van Sint-Jan. Daarom is het nu kermis in Heusden. Maar wie straks even wil ontsnappen aan het gedruis en verkoeling wil zoeken onder de bomen, die kan naar de jaarlijkse openluchtmis aan de Sint-Janskapel. Het gaat om een initiatief van de ‘Vrienden van de Sint-Janskapel’, buren die zich ook om het onderhoud bekommeren en daarvoor op giften rekenen. De mis wordt om 19 uur opgedragen en opgeluisterd door een organist en enkele leden van het seniorenkoor. Er is een beperkt aantal stoelen en banken aanwezig, dus best een eigen stoeltje meebrengen.

jonge-toppers-centraal-op-speedway

Jonge toppers centraal op speedway

De speedwayliefhebbers zakken dit weekend weer naar het Helzoldstadion af want de speedwayclub is aan haar tweede organisatie van dit seizoen toe. Centraal staat de jeugd in de 125 cc en daarvoor heeft de club alles in het werk gesteld om de toppers uit het wereldkampioenschap naar hier te halen. Maar daarnaast treden ook de nationalen, de internationalen, de speedkarts en de rookies in het strijdveld. Vandaag -zaterdag – kun je gratis gaan kijken naar de trainingen en de try out tussen 12 en 17 uur. Morgen zijn er trainingen vanaf 10 uur. De eerste start wordt om 12.30 u gegeven en dan zijn ze vertrokken voor een hele namiddag races. Een ticket kost € 16, tot 16 jaar gratis. (foto Stephan Volders)

de-kijk-van-richie-370

De kijk van Richie

Zwembadfilosofie.

whispering-sons-speelde-werchter-plat

Whispering Sons speelde Werchter plat

Op Rock Werchter waren media en publiek het vandaag eens: Whispering Sons heeft op het hoofdpodium de meeste indruk gemaakt, en dat in afwachting van de optredens van The Cure en Tool. De postpunkband, waarvan de leden vooral afkomstig zijn uit Heusden-Zolder en Houthalen maar nu meestal in Brussel wonen, bewijst daarmee nogmaals dat zijn overwinning in Humo’s Rock Rally in 2016 geen toeval was. De meeslepende muziek en de donkere stem van zangeres Fenne Kuppens pakten ondanks het middaguur het publiek helemaal in. Whispering Sons is een rijzende ster aan het rockfirmanent, momenteel lijkt de sky dan ook de limit. Deze zomer alleen al staan zowat 25 optredens op stapel.

daar-zijn-de-eerste-vogelverschrikkers

Daar zijn de eerste vogelverschrikkers

Het is bijna zover, volgende maand opent de ‘Zomer van de Vogelverschrikker’, en deze keer niet alleen in Berkenbos, maar ook in Eversel/Ubbersel. De Akkermennekes uit Berkenbos en de KVLV van Eversel hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. De eerste vogelverschrikkers zijn ondertussen al in het straatbeeld verschenen. Zo doen ook de bewoners van serviceresidentie Amideus deze keer mee. Zowel aan de hoofdingang als aan het kruispunt Minderbroedersstraat/Amideuslaan hebben ze een mooi (…) Lees het hele bericht

kyan-hermans-is-collegesportfiguur-van-het-jaar

Kian Hermans is collegesportfiguur van het jaar

Sport krijgt een belangrijke plaats in het Sint-Franciscuscollege, dat kan ieder jaar dan ook pronken met een heel aantal kampioenen in verschillende disciplines. Vandaag werd Kian Hermans uitgeroepen tot sportfiguur van het jaar, hij schitterde zowel in het voetbal, het lopen als triatlon. Van een veelzijdige sporter gesproken. (foto Marina Poelmans)

ligt-oere-klenne-in-een-vwatuur-of-sjaret

Ligt oere klenne in een vwatuur of sjarèt?

Bè dei hitst van tegewoordig modder oplette as gè oere klenne in zen vwatuur legt. As ’t er wa gruder es, kunder ‘m bjêter inne sjaret legge, da’s nie zoe hiet. Een vwatuur komt van het Franse voiture en is een kinderwagen of wieg op wielen, een sjaret komt ook van het Frans, van charette en is dan weer gekend als kinderbuggy.

zomerse-zangnamiddag-met-singhet-scone

Zomerse zangnamiddag met Singhet Scone

Het jubilerende OKRA-koor Singhet Scone gaf vrijdagnamiddag een fel gesmaakt optreden in Hof Ter Bloemen. De senioren amuseerden zich met allerlei liedjes van lang en minder lang geleden. Er werd tussendoor ook meegezongen op de tonen van organist/accordeonist Guido Leenders. (foto’s Julien Maebe)

vlaams-ereteken-voor-francoise-chombar

Vlaams ereteken voor Françoise Chombar

Op 11 juli reikt de Vlaamse regering voor de vijfde keer het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap uit. Dat is een onderscheiding voor verdienstelijke Vlamingen of mensen die hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen. In het totaal krijgen 17 mensen de onderscheiding. Onder hen ook Françoise Chombar uit Heusden-Zolder. Zij is de CEO van Melexis, de fabrikant van halfgeleiders voor de automobielindustrie.

1500-liter-verf-om-einde-schooljaar-te-kleuren

1500 liter verf om einde schooljaar te kleuren

De 'school is out party' van het Sint-Franciscuscollege is ondertussen berucht in heel Limburg en ver daarbuiten. Ook vandaag trokken alle leerlingen, leerkrachten en directie naar de sportterreinen voor een dolle party. Daarbij werden de vele sportkampioenen gehuldigd, was er veel waterpret en werd gedanst. Het hoogtepunt was de aftelling naar de verfoorlog. Met 1500 liter verf mochten de leerlingen elkaar, maar vooral leerkrachten en directie eens flink in de verf zetten. En terwijl de kleuren er letterlijk afdropen, zat het schooljaar erop. Bye bye school. (foto's Marina Poelmans)

wielen-mode-en-artiesten-bij-opening-kermis

Wielen, mode en artiesten bij opening kermis

Heusden-Centrum maakt zich op voor een druk kermisweekend. De handelaarsvereniging HHD en de dorpsraad hebben een heel programma uitgewerkt. Morgen wordt om 16 uur de Guido Gezellelaan afgesloten. Dan de begint de opbouw van de standen voor Heusden Bolt, een nieuwe auto-, moto- en fietsshow. Iedereen die in Heusden actief is in de sector van auto’s, motoren en fietsen – en dat zijn er nogal wat – stelt dan zijn nieuwste producten tentoon in het centrum, tot ongeveer 21 uur. De oldtimerclub van (…) Lees het hele bericht

pasar-heusden-zolder-trok-naar-sauerland

Pasar Heusden-Zolder trok naar Sauerland

Een fikse groep van Pasar Heusden-Zolder maakte een wandeldriedaagse in het Sauerland. De mooie wandelingen, een uitstekend hotel en het enthousiasme van de groep droegen samen bij tot een geslaagde uitstap. 

tandartspraktijk-beutels-is-officieel-geopend

Tandartspraktijk Beutels is officieel geopend

In de Kapelstraat is donderdagvond de nieuwe praktijk van tandartsengroep Beutels officieel geopend, dat gebeurde door burgemeester Mario Borremans die samen met zaakvoerster Marina Beutels en haar echtgenoot het lint doorknipte. De praktijk is al sinds april open voor patiënten, na een verhuizing vanuit Lummen naar het voormalige gebouw van Gateway. Dat is in amper vijf maanden tijd aan de binnenzijde volledig gestript en ingericht als ultramoderne praktijk met een heel (…) Lees het hele bericht

twee-jaar-letterbuffet-in-een-brooddoos-verzameld

Twee jaar Letterbuffet in een brooddoos verzameld

In de ontmoetingsruimte van het Centrum voor Basiseducatie (LiMiNo) hield Het Berenhuis donderdagavond een zomers netwerkevent waar het eindproduct van twee jaar Letterbuffetten werd voorgesteld. Daar waren partnerorganisaties, gemeentediensten en gastlocaties van de Letterbuffetten vertegenwoordigd. Burgemeester Mario Borremans had lof voor de vele inspanningen die Het Berenhuis en zijn projecten leveren om de Nederlandse taal in onze gemeente te stimuleren. Heleen Aerts van het Agentschap (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-stelt-meldingskaarten-in-vraag

Vlaams Belang stelt meldingskaarten in vraag

Jan Jans (Vlaams Belang) kaartte nog eens de problematiek aan van het straatracen op Cité en het rijden met open uitlaten wat voor heel wat overlast zorgt. Volgens hem zijn de betrokkenen gekend. Burgemeester Borremans beweerde dat dat niet het geval was en riep op om de nummerplaten van de betrokkenen door te geven, eventueel aan hem. Volgens Tony Lespoix (Vlaams Belang) gaan de gemeentediensten niet consequent om met de meldingskaarten, die vaak te maken (…) Lees het hele bericht

alcoholmisbruik-wordt-gemonitord

Alcoholmisbruik wordt gemonitord

Het punt van N-VA in verband met overmatig alcoholverbruik op fuiven werd door Hans Zegers toegelicht. Hij verwees daarbij naar een Pano-reportage en statistieken over jongeren die - in België - in het ziekenhuis terechtkomen door overmatig alcoholgebruik. Schepen Dirk Schops (GOED) verwees naar de beslissing van gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA, waar Hans Zegers werkt) begin dit jaar om de fuifbussen af te schaffen. "Toen was er blijkbaar geen (…) Lees het hele bericht

vallen-de-toezichtscamera-s-te-veel-op

Vallen de toezichtscamera's te veel op?

De gemeenteraad moest een aangepast reglement cameratoezicht voor vaste en tijdelijk vaste camera's goedkeuren. Daarbij maakte Jan Jans (Vlaams Belang) de opmerking dat sommige van die camera's zo fel gekleurd zijn dat ze opvallen en dat sommigen er een sport van maken om die camera's te fotograferen. Er was vanuit de oppositie ook weer gemor te horen over het feit dat de camera's te weinig gebruikt worden. Burgemeester Borremens (…) Lees het hele bericht

cd-v-zit-met-een-dissident-in-haar-rangen

CD&V zit met een dissident in haar rangen

De gemeenteraad boog zich over een kleine wijziging aan het retributiereglement voor het leveren van diensten en uitlenen van materialen. Bij die gelegenheid haalde de N-VA opnieuw het voorstel uit de vorige legislatuur boven om de retributie van 150 euro voor een huwelijk op zaterdag af te schaffen. Schepen van burgerlijke stand Engin Özdemir (SP.A) stelde vast dat het geen rem vormde op het grote aantal huwelijken op zaterdag en dat het op sommige andere plaatsen nog meer (…) Lees het hele bericht

zo-hon-da-kan-toch-jungstere-eh

Zoe hon, da kan toch jungstere eh

Iedere kier as de toet vanne brandweer giet, dan beginne de hon inne geboere te jungstere. Gelukkig stoppen diezelfde honden met janken als de sirene weer stil is.

left-hand-georges-kunst-muziek-en-de-film

Left Hand Georges: kunst, muziek én de film

Georges Veltjen of Left Hand Georges is één van de meest veelzijdige kunstenaars die Heusden-Zolder al heeft voortgebracht. Hij is muzikant, schilder en troubadour en reisde zo al heel veel rond. Overal maakte hij schilderijen, muziek en vrienden. Zo bracht hij tussen 1997 en 2018 liefst 9 cd’s uit. Vorig jaar nog stond hij met zijn nieuwste ‘Back Home’ in de Muze. Een boeiend figuur, dat vond ook regisseur-kunstenaar Paulo Duarte Filipe en hij maakte een roadfilm over leven en werk van (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-sterke-drank-op-fuiven-beperken

N-VA wil sterke drank op fuiven beperken

De N-VA van Heusden-Zolder maakt zich zorgen over het alcoholgebruik bij de jeugd en voegt daarom aan de gemeenteraad van vanavond een punt toe. De gemeente heeft al in haar fuifrichtlijn opgenomen dat het schenken van sterke drank op publieke plaatsen alleen kan met toestemming en maximaal 6 keer per jaar per organisator, én met aanplakking van minimumleeftijden. Dat is strenger dan in de meeste andere gemeenten maar de oppositiepartij vraagt zich af of de gemeente alles wel (…) Lees het hele bericht

hoedjes-in-de-lucht

Hoedjes in de lucht

Met een feestelijk moment, met onder meer een dansje en enkele stevige knipogen sloten de leerlingen van 6 A en B van De Brug hun proclamatie af en werd traditiegetrouw de square cap in de lucht gegooid. (foto Bjarne Smeulders)

fietser-van-de-week-6de-leerjaar-en-juf-els

Fietser van de week: 6de leerjaar en juf Els

In Zolder-centrum kwamen we deze bonte bende fietsers tegen begeleid door juf Els. Het 6de leerjaar van gemeenteschool Beekbeemden bereidde zich voor om vanaf volgend schooljaar veilig met de fiets naar de middelbare school te rijden. Een mooie afsluiter, voor we aan een zomerse fietsreeks beginnen. Nominaties voor de fietser van de week blijven welkom via paul.coolen[!]telenet.be 

richie-als-formateur-11

Richie als formateur (11)

Heet van de naald uit Brussel ...

ongevallen-verstoren-ochtendspits

Ongevallen verstoren ochtendspits

De ochtendspits op de E314 is bijzonder moeilijk verlopen door enkele ongevallen. Een eerste incident gebeurde omstreeks 7 uur toen net voor Park Midden-Limburg in de richting van Nederland, een bestelwagen kantelde. Dat was vermoedelijk na een klapband. Er zaten drie mensen in, iedereen bleef ongedeerd. Even later botsten net voorbij afrit Heusden-Zolder drie auto’s, deze keer in de richting van Lummen. Twee personen zijn gewond. Beide ongevallen zorgden voor veel verkeershinder, maar overal is ondertussen de rijweg vrij.

t-was-een-leuke-vakantie-in-zwitserland

't Was een leuke vakantie in Zwitserland

55+ Eversel, Okra Koersel en ACV50+ Houthalen-Helchteren trokken voor hun jaarlijkse vakantiereis naar het Intersoc-hotel Stahlbad in Sankt-Moritz, Zwitserland, op 1800 meter hoogte. Trouwens, Intersoc bestaat dit jaar 70 jaar. Het begon in 1949 voor de 14-jarigen die toen met kartonnen dozen op vakantie trokken. Deze keer waren het 53 deelnemers, met iets meer jaren op de teller en met stevige reiskoffers. In het Engadin-dal genoten ze van een mooie zomerperiode met ook wandelingen en excursies, onder meer naar het Comomeer, de kabelbaan Apero Corvatsch en Alp Grüm. (foto’s Jean Beerten)

jonas-delalieux-volgend-seizoen-bij-leuven

Jonas Delalieux volgend seizoen bij Leuven

Jonas Delalieux, de Zolderse topbasketter speelt volgend seizoen bij eersteklasser Leuven Bears waar hij een contract voor één jaar heeft gekregen. Het is een hernieuwde kennismaking met Leuven waar hij drie seizoenen geleden ook al een jaartje doorbracht als intermezzo bij Limburg United.

beekbeemden-reikt-diploma-s-uit

Beekbeemden reikt diploma's uit

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden vierden zowel de oudste kleuters als de leerlingen van het zesde leerjaar hun diplomafeest. Ze nemen over enkele maanden een nieuwe start, in de lagere school of in de middelbare school. (foto's An Vanoppen)


vrouwen-uit-heusden-zolder-gewond

Vrouwen uit Heusden-Zolder gewond

Twee vrouwen uit Heusden-Zolder zijn deze voormiddag gewond geraakt bij een ongeval in de Guldensporenlaan in Houthalen. Het ging om een botsing tussen twee auto’s. Het ene slachtoffer is 33, het andere 55.

ole-ole-op-de-mercado

Olé olé op de mercado

Het zonnige zuiden lag vandaag in Heusden-Zolder. De multiculturele markt kende een tropische editie, door het weer gecombineerd met het aanbod. Zonnehoeden waren een erg gegeerd product bijvoorbeeld, maar ook zuiderse groenten, vruchten en hapjes die de ideale proloog vormen voor de tocht naar het zuiden die veel bezoekers binnenkort wellicht ondernemen. En van parkeerproblemen lijkt ook geen sprake meer nu de meesten de nieuwe parking aan het Brancardiershof hebben ontdekt.

kleuters-studeren-af-in-wijkschooltje

Kleuters studeren af in wijkschooltje

In het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel zijn zes laatstejaars kleuters in stijl afgezwaaid. Ze namen afscheid van juf Esmeralda met wie ze meer dan drie jaar doorbrachten in één klasje met alle leeftijden. Flor, Kemal, Maya, Lynn, Andries en Victor-Henri zijn nu gewapend voor de lagere school want ze kregen niet alleen hun kleuterdiploma, maar ook een puzzeldiploma, fietsdiploma, veterdiploma en een MOS-diploma. 

renmans-sluit-door-uitbreiding-aldi

Renmans sluit door uitbreiding Aldi

Beenhouwerij Renmans in de Koolmijn sluit de deuren, zaterdag is het de laatste dag. Renmans, dat zijn winkel huurde binnen het complex van Aldi, kreeg te horen dat het daar moest verdwijnen voor nieuwe plannen van Aldi. De warenhuisketen wapent zich tegen de komst van Lidl en Jumbo vlak bij zijn deur en breidt daarvoor uit. Naar verluidt zou de bakkerij worden ondergebracht in de huidige slagerij van Renmans.

een-pak-afgestudeerden-bij-cvo-de-verdieping

Een pak afgestudeerden bij CVO De Verdieping

Het was bijzonder druk in CVO De Verdieping voor de uitreiking van de diploma’s en attesten aan de cursisten die met succes hun opleiding hadden voltooid. Het waren er dan ook erg veel uit de meest uiteenlopende opleidingen, waarvan een aantal snel perspectieven op werk bieden. Er waren toespraken door directeur Jurgen Mijten, schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx en voormalig directeur Danny Splets die tegenwoordig pedagogisch begeleider van het volwassenenonderwijs is. Na de ceremonie haalden (…) Lees het hele bericht

ook-scholen-nemen-hittemaatregelen

Ook scholen nemen hittemaatregelen

Uiteraard vergt de hitte ook in de scholen enkele maatregelen. Zo moedigt bijvoorbeeld de directie van ’t Molenholleke de leerkrachten aan om schaduw op te zoeken en met de leerlingen naar het bos te trekken. En ook de waterpistolen zijn nu welkom op school. Elke leerling wordt ook verkoeld met een waterijsje. (foto’s Rita Grosemans)
 

op-de-terugweg-via-dresden

Op de terugweg via Dresden

Zoals aangekondigd gingen de Coels-broers tijdens hun terugreis via Dresden. Ze maakten ook nog een ommetje via het concentratiekamp Gross-Rosen nabij Wroclaw. Voor Jos was het een emotioneel moment toen de museumgids in het overlijdensregister zijn naamgenoot Coels Josef uit Balen aanduidde, die als weerstander werd opgepakt en er moest werken in de granietgroeve. In Dresden bezochten ze de Altstadt. Morgen gaat het recht naar huis.

neos-gooide-nog-een-keer-een-balletje

Neos gooide nog één keer een balletje

Neos Heusden-Zolder hield zijn laatste bowlingpartij van dit werkjaar.  De tropische temperaturen vormden naar verluidt geen domper op de competitiespirit en al evenmin op de steengrill die ter afronding werd genuttigd. (foto Trudo Groffi)
 

treinverkeer-2-uur-onderbroken

Treinverkeer 2 uur onderbroken

Er rijden al sinds 6 uur vanavond geen treinen tussen Hasselt en Mol. Er is een diesellocomotief defect geraakt door oververhitting aan de Halveweg in Zonhoven. De locomotief staat daar al sinds 6 uur op de overweg. De slagbomen bleven er dicht en de politie heeft de omgeving afgezet. Ondertussen is een andere locomotief aangekomen en die heeft kort voor 20 uur de defecte trein weggetakeld waardoor ook de weg vrijkwam. Ondertussen rijden er pendelbussen tussen Hasselt en Mol, die stoppen ook in de haltes van Zolder en Heusden. Wellicht zal later vanavond het treinverkeer hervatten.

oeps-even-verkeerd

Oeps, even verkeerd

Een vrachtwagen is deze namiddag in de problemen gekomen nadat hij in Zolder de Bloemelingen was ingereden en vervolgens de doodlopende Stukkenstraat insloeg. De weg was geblokkeerd en zo moesten fietsers een tijdlang via de Mommestraat omrijden.

richie-als-formateur-10

Richie als formateur (10)

Volgende week geven informateurs Vande Lanotte en Reynders hun informatieopdracht terug aan de koning. Zou Richie dan naar het paleis moeten?

brandfase-geel-in-natuurgebieden

Brandfase geel in natuurgebieden

 Door de hitte en de droogte zijn de natuurgebieden alweer een stuk kwetsbaarder geworden en gevoeliger voor brand. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft daarom code geel afgekondigd in heel wat natuurgebieden in Limburg. Dat betekent dus extra voorzichtig zijn. In Heusden-Zolder gaat het om Helderbeek-Voort, mijnterril, Vijvergebied, Mangelbeekvallei, Van Soest en Galgenberg.
 

deze-zomer-2-keer-boeken-en-platenbeurs-op-bovy

Deze zomer 2 keer boeken- en platenbeurs op Bovy

Domein Bovy krijgt een eigen boeken- en vinylbeurs. Op vrijdag 12 juli van 12 uur tot 17.30 u vindt op het binnenplein de eerste editie plaats. Een 20-tal standhouders etaleert een breed aanbod van oude en niet zo oude tweedehandsboeken en populaire en eerder onbekende vinylplaten. Misschien hét moment om je eigen collectie aan te vullen. En op vrijdag 9 augustus volgt al de tweede editie.

verbroederingscomite-wil-verruimen

Verbroederingscomité wil verruimen

Het Verbroederingscomité Heusden-Zolder is op zoek naar nieuwe leden of verenigingen die willen meewerken aan de jumelage met de partnersteden. Zoals bekend gaat het om Bad-Arolsen in Hessen (Duitsland), Brilon in Nordrhein-Westfalen (Duitsland), Hesdin in Nord-Pas de Calais (Frankrijk) en Saint-Hubert in de Ardennen (België). Daarnaast heeft Heusden-Zolder ook een zeer speciale band met het militair opleidingscentrum CBOS in Leopoldsburg. Het comité, naast de officiële uitwisselingen nog meer bevolking en verenigingen betrekken in zijn verbroedering over de grenzen heen. Geïnteresseerd? Laat het weten aan Patrick Tartarin, ptartarin[!]hotmail.com of  011 53 72 28.

coels-broers-hebben-chestochowa-bereikt

Coels-broers hebben Czestochowa bereikt

“Wir haben es geschaft,” laten de Coels-broers weten. Ze hebben inderdaad vandaag hun einddoel bereikt: de basiliek van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Daarvoor hebben ze 10 zware fietsritten moeten afleggen. Maar al bij al is het goed meegevallen: slechts twee keer platte band en twee valpartijen. Morgen gaan ze terug naar huis met nog een tussenstop in Dresden.

aftermuzecafe-neemt-afscheid-van-oude-cafe-1

AfterMuzeCafé neemt afscheid van oude café

Het AfterMuzeCafé heeft gisteren een punt gezet achter zijn reeks concerten in het oude Muzecafé. Daarvoor zakte een 50-tal muziekliefhebbers af naar een bloedheet café, af en toe gingen ze even lucht happen op het terras, even maar, om de muzikale ambiance niet te moeten missen. Uitbater Eugenie werd uitgebreid bedankt voor de gastvrijheid die hij artiesten en publiek serveerde. Als alles volgens plan verloopt, rendez-vous op de laatste zondag van september in de nieuwe Muze. (foto’s Ria De Clerck)

singhet-scone-bestaat-30-jaar

Singhet Scone bestaat 30 jaar

Singhet Scone, het seniorenkoor van OKRA Heusden viert dit jaar zijn 30ste verjaardag in de kleine feestzaal van De Kring. Trouwens, later bij de 65ste verjaardag van OKRA zelf, zal dat nog aan bod komen. Het koor is op 15 februari 1989 gesticht door Mia Biesmans, Jozef Balette, Marie-Louise Poelmans, Josée Cox en Riek Broeren. Later dat jaar kwamen ook Alice Jans, Maurice Elsen, Marcel Vaes, Rosa Meyckens en Josée Aerts erbij. Zo kwam een 4-stemmig (…) Lees het hele bericht

nog-eventjes-geduld

Nog eventjes geduld?

Er is hoop voor de buurtbewoners van het station van Zolder die al weken klagen over losliggende treinbills op de overweg. Iedere keer dat er een auto overrijdt, en dat is gigantisch vaak per dag, maakt dat een enorm lawaai. Infrabel heeft alvast nieuwe bills klaargelegd. (foto Tony Lespoix)

zet-uw-afval-tijdig-buiten

Zet uw afval tijdig buiten

Morgen, dinsdag, worden in Heusden-Zolder de pmd-zakken opgehaald en ook het groenafval. Door de hitte mag het personeel van de ophaalfirma vroeger beginnen. Zorg dus dat je alles ofwel vanavond buitenzet, ofwel morgen voor 6 uur. Als de hitte blijft aanhouden, geldt dat ook volgende week voor het restafval.

vandaag-gezien-74

Vandaag gezien

Jan Leijskens brengt zonnedauw in beeld.

een-en-twee-voor-broers-vanthoor

Eén en twee voor broers Vanthoor

Onze twee autosporthelden - Laurens en Dries Vanthoor – hebben dit weekend voor een uitzonderlijke prestatie gezorgd: na de 24 uur van de Nürburgring stonden ze samen op het podium. De jongste – Dries – werd winnaar in een Audi R8 samen met de Belg Fred Vervisch en de Duitsers Frank Stippler en Pierre Käffer. Laurens werd tweede in een Porsche samen met Kevin Estre, Michael Christensen en Earl Bamber. Een straftijd van meer dan 5 minuten wegens overdreven snelheid in de pitlane deed Laurens en co de das (…) Lees het hele bericht

vck-bolderberg-zoekt-nieuw-talent

VCK Bolderberg zoekt nieuw talent

VCK Bolderberg is nog altijd dé volleybalclub van Heusden-Zolder. Maar zoals elke club heeft ze geregeld nieuw bloed nodig, zowel jongens als meisjes. September is de maand dat de club iedereen uitnodigt om vrijblijvend te komen meetrainen en te proeven of volleybal de geknipte sport voor jou is. Jongeren uit het eerste tot het vierde leerjaar kunnen aansluiten bij de startertjes waar de nadruk ligt op beweging, balvaardigheden ontwikkelen en kennismaking met volleybal. Zij (…) Lees het hele bericht

heren-4-van-tc-heusden-zijn-limburgs-kampioen

Heren 4 van TC Heusden zijn Limburgs kampioen

Alweer een feestje bij tennisclub TC Heusden vandaag want één van de jongerenteams speelde Limburgs kampioen in de reeks heren 4 van 96 tot 140 punten. Ze versloegen in de finale Keiheuvel. Het gaat stuk voor stuk om spelers die binnen de eigen jeugdwerking zijn gegroeid en ondertussen doorstroomden naar een mooi niveau. De toekomst oogt rooskleurig voor de club.


niet-fietsen-maar-bezoek-aan-uitroeiingskampen

Niet fietsen maar bezoek aan uitroeiingskampen

Zoals gisteren aangekondigd, namen de Coels-broers vandaag een snipperdag. Zo konden ze een geleid bezoek brengen aan de uitroeiingskampen van Auschwitz en Birkenau. De gedachte dat daar 1 miljoen gedeporteerde Joden werden vergast, samen met de ‘souvenirs’ van die Holocaust, lieten op het gezelschap een diepe indruk na.

vanavond-gezien-91

Vanavond gezien

Deze ballon, met nogal wat volk in de mand, vloog zondagavond over Heusden richting Diest. De sponsor kon zich geen betere avond gedroomd hebben om over de gevulde terrassen te drijven. (foto Julien Maebe)

amicantus-beheerst-italiaanse-barokmuziek

Amicantus beheerst Italiaanse barokmuziek

150 muziekliefhebbers kwamen zondagnamiddag in de Sint-Willibrorduskerk genieten van het barokconcert van Amicantus en misschien ook van de kerkelijke koelte. De opstelling was wat ongewoon maar zo kwamen strijkers, orgel en zangers ideaal over tot bij het publiek. Het koor had voor dit concert – dat gisteren ook in Bilzen werd uitgevoerd – gekozen voor Napolitaanse vespers van drie Napolitaanse componisten: vader en zoon Scarlatti en Francesco Durante. Geen (…) Lees het hele bericht

rustige-tweede-dag-voor-foodtrucks

Rustige tweede dag voor foodtrucks

De tweede dag van het foodtruckfestival in Zolder-Centrum kwam maar traag op gang. Na de middag was het eerder rustig op het Heldenplein, maar dat was wellicht te wijten aan de warmte. Pas tegen etenstijd ’s avonds kwam het publiek naar het centrum afgezakt, moest er aan een aantal foodtrucks worden aangeschoven en raakten alle zitplaatsen bezet. Voor de liefhebbers: op 21 en 22 september strijken de foodtrucks in een andere samenstelling op domein Bovy neer. (foto’s Michiel Reynders)

zo-wordt-een-huisbrand-geblust

Zo wordt een huisbrand geblust

Het slotstuk en hoogtepunt van de opendeurdag bij de brandweer Heusden-Zolder was de simulatie van een brand van woning met meubilair. Daaruit bleek niet alleen het nut van een rookmelder, maar ook met welke technieken de brandweer snel en met een beperkte waterhoeveelheid zo'n uitslaande brand onder controle kan krijgen. Bijgaande video van Michiel Reynders en Eline Vanhamel toont het verloop van de demo.

veel-volk-op-opendeur-brandweer-1

Veel volk op opendeur brandweer

De brandweerpost Heusden-Zolder kreeg vandaag veel volk over de vloer voor de tweejaarlijkse opendeurdag. De bezoekers kwamen gespreid over heel de namiddag zodat iedereen zich kon informeren aan de stands, de demo’s bijwonen of de kinderen laten genieten van de animatie. Voor de kinderen was het hoogtepunt om zelf een bevrijding bij een ongeval te kunnen doen, te spuiten op figuurtjes of een hindernisparcours met slangen af te leggen. Voor volwassenen is de demo met de frietketel altijd weer (…) Lees het hele bericht

meer-dan-200-deelnemers-voor-hete-bosloop

Meer dan 200 deelnemers voor hete Bosloop

Bij de vorige editie van de Heusden-Zolderse Bosloop – toen nog in de herfst – was het bitter koud en miezerig, vandaag was het snikheet en kurkdroog. Maar met meer dan 200 lopers aan de start – kids inbegrepen – was het meer dan een succesvolle editie. De bosloop maakt deel uit van een criterium van gelijkaardige lopen in West-Limburg. Er wacht een prijs voor wie  aan bijna alle lopen deelneemt, maar een klassement is er niet aan verbonden. De deelnemers konden vandaag (…) Lees het hele bericht

spookrijden-van-zolder-tot-rotselaar

Spookrijden van Zolder tot Rotselaar

Vanochtend vroeg rond kwart voor vijf is een 50-jarige bestuurder aan de oprit Heusden-Zolder de E314 in de verkeerde richting opgereden. De man is blijven spookrijden tot in Rotselaar en botste daar tegen een andere auto. Beide bestuurders zijn lichtgewond, hun auto’s zijn vernield. Achteraf bleek dat niet alleen de spookrijder teveel gedronken had, maar ook de bestuurder van de aangereden auto. Ze zijn beiden hun rijbewijs kwijt.

brandweer-moet-verkeersslachtoffer-bevrijden

Brandweer moet verkeersslachtoffer bevrijden

Vanmorgen even over half  is een zwaar verkeersongeval gebeurd op de E 314 ter hoogte van Terlaemen, richting Lummen. Drie auto’s botsten daar op elkaar. Door de klap zat één slachtoffer gekneld in een Smart, de brandweer van Heusden-Zolder moest hem bevrijden. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de medische hulpdiensten en is nadien naar het ziekenhuis gebracht. Hij is zwaargewond. De weg was ter hoogte van de wegenwerken eent tijdlang volledig versperd, het verkeer werd omgeleid via lokale wegen volgens de calamiteitenroute. Takeldienst Schops maakte de rijweg weer vrij 

een-groepsknuffel-voor-de-turnjuf

Een groepsknuffel voor de turnjuf

In ’t Molenholleke namen ze afscheid van turnjuffrouw Carina Plees. Nadat ze vele jaren de leerlingen beweging en sportiviteit heeft bijgebracht, gaat juf Carina met pensioen. Ze werd uitgebreid gevierd door leerlingen en collega’s van de lagere school met een grote groepsknuffel als afsluiter.

gemeente-pakt-uit-met-nieuw-infomagazine

Gemeente pakt uit met nieuw infomagazine

Volgende dinsdag krijgen de inwoners van Heusden-Zolder het nieuwe infozine van de gemeente in de brievenbus: #vanhtotz. Daarmee worden de oude ‘Lees’ en ‘Uit’ vervangen en samengebracht in één magazine in een nieuw format. Daarin wordt de nadruk gelegd op mooie beelden gecombineerd met informatieve teksten. Opmerkelijk inwoners en verenigingen worden in de kijker gezet en er is uiteraard de link gelegd met de sociale media. Om dat te benadrukken, zorgde het team communicatie alvast voor een promofilmpje.

er-werd-heel-wat-gesmikkeld-in-zolder

Er werd heel wat gesmikkeld in Zolder

Onder een stralende zon hebben vele lekkerbekken zich zaterdag al goed laten gaan tijdens de eerste dag van het foodtruckfestival op het Heldenplein. Het weer was perfect voor een event dat zich richt op een gezinspubliek en het meest uiteenlopende voedingsaanbod, combineert met lekkere drankjes en animatie. Zo kunnen de kinderen spelen, zijn er optredens en staat ook de racewagen van Tony Sempels opgesteld. Aan sommige trucks moest er stevig aangeschoven worden. Wie er vandaag niet bij was, geen probleem, morgen van 12 tot 21 uur, krijg je nog ruimschoots de kans om letterlijk en figuurlijk te proeven van de sfeer. (foto’s Danny Tielens)

de-grappen-van-erhan-demirci

De grappen van Erhan Demirci

Erhan Demirci, Limburger van afkomst, stond zaterdagavond met zijn voorstelling 'Wa Make' in de Muzeschouwburg. Heel herkenbaar. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-73

Vandaag gezien

Prachtig toch, de binnenkant van een bloeiende lelie. (foto Estelle Bleux)

coels-broers-zijn-in-auschwitz-aangekomen

Coels-broers zijn in Auschwitz aangekomen

Na hun negende rit hebben de Coels-broers hun tweede doel bereikt: Auschwitz. Onderweg werd ook nog even geposeerd aan de Poolse grens. Morgen staat een rustdag op het programma, tenminste wat het fietsen betreft. Dan worden de twee concentratiekampen bezocht.

zen-ich-noa-ooch-al-ne-wuutte

Zèn ich noa ooch al ne wuutte?

Karin Cerstelotte wees ons vanavond op het woord ‘wuutte’. Ne wuutte is eigenlijk hetzelfde als ne wabbe. Dat is iemand – in dit geval van het mannelijk geslacht – van geen al te verstandige levenshouding verondersteld wordt. Hopelijk bedoelde Karin het niet persoonlijk.

verenigde-handelaars-zolder-op-foodtruckfestival

Verenigde Handelaars Zolder op foodtruckfestival

Het Foodtruckfestival ‘Chefs on Wheels’ is vanmiddag gestart op het Heldenplein. De Verenigde Handelaars Zolder hebben er ook een tentje geopend waar je onder meer snoepzakjes kunt aanschaffen of aan het Rad van Fortuin kunt draaien. Tot vanavond  22 uur kun je er nog terecht voor de meest uiteenlopende hapjes. En ook morgen van 12 tot 21 uur. Straks meer.

zwembad-terlaemen-seizoen-is-gestart

Zwembad Terlaemen: seizoen is gestart

Het openlucht zwembad Terlaemen heeft vanmiddag zijn deuren geopend, het nieuwe seizoen is ingezet. En al meteen waren de eerste zwemmers present, ook het voetbalterrein kreeg al snel zijn eerste 'balkunstenaars'. Vanaf nu is het zwembad - bij mooi weer - dagelijks open vanaf 11.30 u. Het eerste deel van volgende week is dat al om 9 uur, maar dat is alleen voor de lagere scholen van Heusden-Zolder. In ieder geval, met de weersvoorspellingen voor volgende week mogen de vrijwilligers de mouwen opstropen. Gaan we het bezoekersrecord van vorig jaar benaderen? (foto's Simonne Maes) UPDATE Er waren vandaag al liefst 220 bezoekers.

sk-heusden-06-zoekt-jeugdspelertjes

SK Heusden 06 zoekt jeugdspelertjes

SK Heusden 06 gaat sinds jaar en dag prat op zijn jeugdwerking. Binnen de verschillende jeugdploegen is voor volgend jaar nog plaats voor heel wat spelertjes. Alle kinderen van 4 tot 8 jaar zijn welkom om hun eerste stappen in het voetbal te zetten. Meer info bij jeugdcoördinator Koen De Haes 0492 45 33 72  of
koen.dehaes.kdh[!]gmail.com

everib-lighting-wint-x-award

Everon Lighting wint X² Award

Het is gelukt voor het bedrijf Everon Lighting Technologies uit De Lange Beemden:  het  heeft de allereerste X² Award gewonnen, dat is de prijs voor gendergelijkwaardig ondernemen. Initiatiefneemster Wivina Briers heeft die prijs gelanceerd omdat ze  persoonlijk ondervond dat er nog een weg is af te leggen. Zaakvoerders Elisa Veronesi en Ruben Eevers startten Everon Lighting Technologies 8 jaar geleden vanop hun keukentafel. Als koppel weten ze (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-369

De kijk van Richie

Een laatste poetsbeurt voor de opendeur van morgen.

lichtende-nachtwolken-bij-start-zomer

Lichtende nachtwolken bij start zomer

Vannacht was het niet alleen de kortste nacht van het jaar, het was ook erg helder en aan het noordelijk halfrond was een prachtig schouwspel te zien: de lichtende nachtwolken. Je ziet het niet vaak in onze contreien.

neos-wandelde-op-de-venusberg

Neos wandelde op de Venusberg

Met de zomervakantie in het verschiet, trokken de Neos-leden er nog één keer op uit voor de laatste wandeling van dit werkjaar. Daarvoor gingen ze op verkenning in het gebied rond de Venusberg - neen, niet heuvel - in Meldert. En zo hebben ze het afgelopen jaar heel wat boeiende, vaak onbekende plekjes ontdekt, meestal niet eens ver van huis. (foto Trudo Groffi)

richie-als-formateur-9

Richie als formateur (9)

Richie zelf legt de eer rechtstreeks bij de koning af.

potje-zorgde-voor-veel-rook

Potje zorgde voor veel rook

De brandweer is vanmiddag uitgerukt naar de Cijnshofstraat voor een brand in een appartement. Uiteindelijk bleek het te gaan om een pot die op het vuur was blijven staan. Er was geen brand ontstaan en de brandweer kon zich beperken tot het ventileren van het gebouw. (foto's Julien Maebe) 

iedereen-was-welkom-op-wereldvluchtelingendag

Iedereen was welkom op Wereldvluchtelingendag

Het was donderdag Wereldvluchtelingendag en dat bleef niet onopgemerkt in het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat. Daar had een speciale avond plaats met animatie, theater, film, workshops, ... De inwoners van Heusden-Zolder werden er enthousiast ontvangen door de vluchtelingen en de begeleiders. 't Werd een aparte maar vrolijke avond, met ook een aantal ernstige verwijzingen naar dramatische situaties. (foto's Julien Maebe)

kvv-kende-een-drukke-transferperiode

KVV kende een drukke transferperiode

Voetbalclub KVV Heusden-Zolder heeft een bijzonder succesvol seizoen in derde provinciale achter de rug. En de club heeft duidelijk ambitie om volgend seizoen in tweede provinciale ook van zich te doen spreken. Dat blijkt ook uit de transfers die ondertussen afgerond zijn. Met 18 nieuwe spelers en 17 vertrekkers is er heel wat gewijzigd. De club hervat op 20 juli de trainingen en 24 juli volgt een eerste voorbereidingswedstrijd. Hier vind je alle transfers.

zondag-lopen-in-de-heusdense-bossen

Zondag lopen in de Heusdense bossen

Sportievelingen, vergeet niet dat de dienst sport jullie zondag in atletiekstadion De Veen verwacht voor de jaarlijkse bosloop. Je kunt ter plaatse inschrijven en betaalt slechts 2 euro, of je nu de 4, 8 of 12 km loopt. Om 10u30 starten alle deelnemers samen met een rondje op de piste – een record lopen is niet nodig – om daarna de bossen in de buurt te gaan verkennen. De deelnemers aan de 4 km worden rond 10.50 binnen verwacht, die van de 8 km om 11.10 u en de eerste 12 km-lopers komen rond 11.30 u binnen. Je kunt je ter plaatse omkleden en douchen.

afscheid-van-de-lagere-school-slot-7

Afscheid van de lagere school (slot)

In de Luchtballon tikt ook de klok richting einde schooljaar en einde lagere school voor de leerlingen van het zesde leerjaar bij meester Stijn Van Herck. Ze nemen binnenkort afscheid. Het zijn Enes Ada, Tugba Arslan, Ugurcan Baydar, Umutcan Baydar, Meryem Bediz, Aijsche Berisa, Ebubekir Can, Tugçe Celik, Yasemin Demirkaya, Esmanur Erkalkan, Meral Goçmen, Sude Güney, Elias Ibrir, Beyza Kececi, Youry Koek, Ilayda Köroglu, Feliza Kurtay, Stiliyan Mihailov, Yaren Ozer, Sena Sahin en Mustafa Simsek. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-19-3

Afscheid van de lagere school (19)

Meester Dries Gijbels moet zeer binnenkort van liefst 29 leerlingen uit de zesde klas van De Schans in de Schansstraat afscheid nemen. Het zijn Ahmed Abraïmi, Souhaila Achalhi, Asya Ahmad, Hakan Sufi Albayrak, Ziyacan Bayram, Nazar Birinci, Melih Boyraz, Mesut Budak, Naz Carkci, Ahmet Celik, Ilayda Cinar, Azra Dogan, Ercan Elmaci, Ilyas El Madi, Esma Goktas, Ali Hamarat, Yalda Haydar, Jaan Karakoc, Berat Korkmaz, Aysenur Köse, Zehranur Kurt, Omerkaan Manus, Nisa Sanli, Zümra Sener, Mirac Senturk, Selin Toksoz, Metin Tomak, Berfin Yildirim en Eren Yildirim. (foto Marina Poelmans)

van-praag-verder-richting-polen

Van Praag verder richting Polen

De Coels-broers zijn ondertussen vanuit Praag op weg richting Polen. Onderweg passeerden ze onder meer langs witte papervelden. En ze bereikten hun overnachtingsplek net voor een stevige regenbui losbarstte. Een ongeluk bij een ongeluik of hoe moet je dat zeggen, want daardoor moeten ze zelf hun kleding wassen.

aftermuzecafe-neemt-afscheid-van-oude-cafe

AfterMuzeCafé neemt afscheid van oude café

Dimitri Claes (gitaar, zang) en Wim Poesen (houten dwarsfluit, tin whistle, mandoline, viool) spelen al jaren samen Keltische muziek als duo Dualchas. Ze gaan op zoek naar de rokerige sfeer van de Ierse pubs met jigs, reels, hornpipes, polkas, afgewisseld met traditionele en hedendaagse liederen. Enkele dansen en liederen komen uit Bretagne, Canada, Gallicië en Schotland. Kortom, een prachtige mix van tradities in het Gaelic. Rik Mercelis is docent (…) Lees het hele bericht

dieven-niet-afgeschrikt-door-lange-dagen

Dieven niet afgeschrikt door lange dagen

De kassa van het Mirakelspel van Viversel is verdwenen na een woninginbraak. Het geldkistje werd bijgehouden door één van de medewerkers. Maar toen die terugkeerde na een driedaagse vakantie, zag jij dat de voordeur van zijn huis in de Jeugdlaan openstond. Dieven hadden alles doorzocht en waren er onder meer vandoor met het geldkistje van het Mirakelspel.
In een garage in de Vlinderstraat werd dan weer een deur geforceerd. Zo geraakten de dieven (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-90

Vanavond gezien

Zeg nu nog eens dat er geen kraanvogels zitten in Heusden-Zolder, ze zijn zelfs met vele honderden. (foto Erwin Van De Beek)

richie-als-formateur-8

Richie als formateur (8)

Klaprozen houden ook niet lang stond ...

zaterdag-dag-van-de-fotografie-bij-cvo

Zaterdag Dag van de Fotografie bij CVO

CVO De Verdieping organiseert op zaterdag 22 juni van 10 tot 17 uur de zesde editie van De Dag van de Fotografie. Actieve of toekomstige fotografen worden er ondergedompeld in een waar paradijs. Ze kunnen de beurs verkennen, een lezing meepikken, zich aan een workshop wagen of de ogen uitkijken tijdens een demonstratie. Daarnaast zijn de eindprojecten van de afgestudeerde cursisten tentoongesteld. Standhouders tonen de nieuwste camera's en toebehoren. Je vindt er ook alle info (…) Lees het hele bericht

60-inwoners-bekijken-plannen-heusden-centrum

60 inwoners bekijken plannen Heusden-Centrum

Zowat 60 inwoners van Heusden-Centrum waren woensdagavond present in De Veen waar de gemeente haar visieplan op het centrum en vooral de mobiliteit presenteerde. Centraal daarbij staan de Guido Gezellelaan, het kruispunt met de processieweg en de Pastoor van Mierlolaan met al zijn nutsvoorzieningen en gemeenschapsinfrastructuur. De aanwezigen konden de plannen van nabij bekijken op een infomarkt en kregen een toelichting door  André Moens van het Buro Landschapsplanning Maaseik. De (…) Lees het hele bericht

letterbuffet-bij-de-kleuters-van-berkenbos

Letterbuffet bij de kleuters van Berkenbos

Gisteren kregen de 29 5-jarige kleuters van Pagadder hoog bezoek. Beer en prinses leerden
de kleuters een koninklijk lettervers aan. Intussen bereidden de 31 aanwezige ouders en grootouders een lekker Letterbuffet. Het hoogtepunt was de opvoering van het vers voor de burgemeester.Na afloop kon samen gesmuld worden. Met het Letterfeest willen Het Berenhuis en de dienst welzijn van de gemeente op een speelse wijze oefenkansen Nederlands aanbieden.

zaterdag-begint-zomer-in-zwembad-terlaemen

Zaterdag begint zomer in zwembad Terlaemen

Als het openluchtzwembad Terlaemen zijn poort opent, pas dan is de zomer echt begonnen. Welnu, op zaterdag 22 juni is het zover en kunnen jonge en minder jonge zwemmers er dagelijks – als het weer het toelaat – terecht voor een verfrissende plons en dat tot het einde van de vakantie. In de regel is het zwembad open van 12 uur tot 19.30 u. Je kunt er evenzeer terecht om te genieten van de vernieuwde zonneweide of om wat te drinken op het terras. De vrijwilligers hebben de afgelopen (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-18-4

Afscheid van de lagere school (18)

Nog in de school van Boekt staan de leerlingen van 6B te trappelen om uit te zwermen, hoewel ze dan met een klein hartje moeten afscheid nemen van juffrouw Jolien. Het zijn: Kaylani Bartels, Goele Bauwens, Leni Bleux, Tibo Daniels, Liam Decap, Dalila El Messkine, Azra Gulec, Manfredi Mattia, Juul Rossel, Iben Vaes, Matthias Vanhamel, Artuur Verheyen en Yaren Yildirim. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-17-8

Afscheid van de lagere school (17)

In de vrije lagere school van Boekt moet juffrouw Els haar leerlingen van 6A met lede ogen laten vertrekken richting middelbaar onderwijs. Het zijn Nayra Barranco-Suarez, Noah Bartels, Meryem Doksoz, Lyano Peeters, Jill Putzeys, Minne Van Den Bergh, Nora Vandenbussche, Liene Vanvelk, Lotte Vanvelk, Nina Verbovsek, Amber Wellens en Sterre Wendelen. (foto Marina Poelmans)

femma-eversel-bezociht-st-vincentius

Femma Eversel bezocht St.Vincentius

De dames van Femma Eversel bezochten woensdag Sint-Vincentius. Ze waren verrast door het vele werk dat daar wordt verzet voor honderden inwoners van Heusden-Zolder. Dagelijks zetten een heleboel vrijwilligers zich belangeloos in, alles is er erg proper en goed georganiseerd. (foto Rita Vanhove)

coels-broers-op-stap-zonder-fiets

Coels-broers op stap zonder fiets

Geen wielerkleding vandaag voor de Coels-broers. Zoals aangekondigd nemen ze een snipperdagje en dat gebruiken ze om Praag te verkennen. Zo zagen ze dat het staatshoofd nogal laat op zijn werk verscheen en ze zijn ook het gedenkteken van Jan Palach gaan groeten, de student die omkwam tijdens het protest rond de Praagse Lente.

een-feestje-voor-de-90-jarigen

Een feestje voor de 90-jarigen

De gemeente bood vandaag het jaarlijkse feest aan de 90-jarigen aan. Zowat 45 van de 298 90-plussers van de gemeenten kwamen naar De Zandloper, wat niet hoeft te verbazen natuurlijk gezien de afnemende mobiliteit voor die leeftijdscategorie. Ze werden getrakteerd op vlaai en koffie of thee. Burgemeester Mario Borremans bracht hulde aan de vrijwilligers en mantelzorgers die voor onze oudste senioren zorgen. Voor een bijzondere attractie zorgt Tessy Pellaerts met een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen en 'huishoudtoestellen' uit de tijd van toen. (foto's Julien Maebe) 

sprookjestocht-is-gigantisch-succes

Sprookjestocht is gigantisch succes

De sprookjeswandeling in het Weyerkesbos met daarbij ook de familiepicknick waren deze namiddag een gigantisch succes. Liefst 727 sprookjesminnaars hadden zich ingeschreven om het sprookjesbos te bezoeken. Daarbij moesten ze al dan niet de kruimeltjes volgen om de wonderbaarlijke locatie te vinden. Veel mensen van goede wil staken de handen uit de mouwen om alles goed te laten verlopen.  Sneeuwwitje en de heks waren ook al present. De appels ook. (foto's Julien Maebe)

rotonde-wordt-eindelijk-afgewerkt

Rotonde wordt eindelijk afgewerkt

Het heeft even op zich laten wachten maar gisteravond laat heeft een aannemer dan toch alles laten aanrukken om de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers bij de aangepaste rotonde in Heusden in orde te maken. Lijnen, haaientanden en blokken werden aangebracht en het is de bedoeling dat alles veel veiliger moet zijn.

moed-en-volharding-is-beste-van-vlaanderen

Moed en Volharding is beste van Vlaanderen

In het toestelturnen meisjes mag de K.K.Turnkring Moed en Volharding  uit Berkenbos zich de meest succesvolle club in Vlaanderen van 2019 noemen. In alle leeftijdscategorieën samen en dit over het A-, B- en C-niveau heen turnde Moed en Volharding maar liefst 29 podiumplaatsen bij elkaar, dat is bijna het dubbele van de tweede, een club uit Herenthout. Het contrast wordt nog groter wanneer louter naar de kampioenen (de gouden medailles dus) gekeken wordt. (…) Lees het hele bericht

vrijdag-iedereen-welkom-op-de-rugbytraining

Vrijdag iedereen welkom op de rugbytraining

Het rugbyseizoen loopt op zijn laatste beentjes. De final countdown is dus gestart en dus sluit RC 9 Heusden-Zolder op vrijdag 21 juni het seizoen af met een knaller: op de laatste training is iedereen welkom. Ideaal om kennis te maken met de rugbysport of gewoon de examenstress weg te werken tijdens een potig potje sporten. Het wordt een leuke boel en alle nieuwelingen gaan met een cadeautje naar huis. Afspraak tussen 18.30 en 20 uur op de terreinen aan de Sint-Annastraat.

fietser-van-de-week-anne-joosten

Fietser van de week: Anne Joosten

Anne Joosten uit de Heuvelstraat fietst regelmatig volgepakt terug van het warenhuis. Een fietskarretje vindt ze niet nodig want alles krijgt ze mooi gesorteerd in de 4 zakken aan haar tweewieler. En de bloemen voorin waren dan een fleurig surplus voor de fietstocht. Wil je ook iemand nomineren? Mail naar paul.coolen[!]telenet.be

zaterdag-en-zondag-foodtruckfestival-in-zolder

Zaterdag en zondag foodtruckfestival in Zolder

Lekkerbekken hebben hopelijk het komende weekend vrijgehouden want op zaterdag 22 en zondag 23 juni slaat het foodtruckfestival ‘Chefs on Wheels’ op uitnodiging van de Verenigde Handelaars Zolder weer zijn tenten in Zolder-Centrum. Het hele Heldenplein wordt ingepalmd door tientallen foodtrucks die op evenveel succes als vorig jaar bij de eerste editie mikken. Je kunt er weer van alles proeven, van exotische gerechten, streekspecialiteiten, vlees van de grill, pikante lekkernijen, (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-16-9

Afscheid van de lagere school (16)

En 't is tegenwoordig druk in die vernieuwde school van 't Molenholleke want er is zelfs nog een derde 6de leerjaar. Zo moeten de juffen Kimberly en Hilde binnenkort hun kapoenen van 6C uitzwaaien. Dat zijn Aidan Callan, Milan Cuppens, Keesha De Almeida, Thalia Deruyck, Dilara Ergezen, Angela Gudac, Christiaan Hermans, Jonas Huygen, Elyssia Kozakci, Liam Lewkin, Simon Maes, Giel Meykens, Delano Natanni, Lotte Pawlowski, Lara Theunis, Febe Vanderhoydonck, Juul Vandezande, Luzynio van Frederici, Vic Vanhamel, Pieter Verlinden en Robbe Willems. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-15-9

Afscheid van de lagere school (15)

Nog in ’t Molenholleke in Zolder nemen de leerlingen van 6B binnenkort afscheid van de lagere school en van juf Katrien. Het zijn Emirhan Altiner, Eros Calchi, Anaïs Fancsali, Jarre Gielen, Tunahan Güngör, Erva Konak, Cagatay Köysüren, Zita Lespoix, Bonnie Louis, Milo Lucas, Wout Meekers, Seher Salgin, Jarne Smeets, Stan Snoeks, Gülsah Uykiz, Rune Vandyck, Renée Vanhamel, Almina Yildirim, Zümra Zengin en Amina Santolin.  (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-14-9

Afscheid van de lagere school (14)

In vrije basisschool 't Molenholleke in Zolder-Centrum nadert het einde van het schooljaar met rasse schreden en dus ook het afscheid van de lagere school voor de leerlingen van 6A van juf Pam. Het zijn Alara Akaya, Gencay Aksoyer, Ceylan Alkanat, Onur Büyük, Ayris Celik, Sander Di Vecchia, Lendert Dol, Ibe Evens, Dilano Faraone, Eline Flemings, Arda Göcürücü, Begüm Güney, Lena Hens, Sterre Hermans, Almina Kurtulus, Aras Kurtulus, Yanno Lelièvre, Lore Vandingenen, Jens Vanhove en Xandro Volckaerts. (foto Marina Poelmans)

coels-broers-aangekomen-in-praag

Coels-broers aangekomen in Praag

De Coels-broers hebben vandaag hun eerste doel bereikt: Praag. Onderweg maakten ze ook wel geregeld tijd voor een stop, voor bevoorrading, de was en de plas, ... op zo'n moment is de volgwagen natuurlijk belangrijk. In Praag lassen ze morgen een rustdag in om die prachtige stad te verkennen. Daarna gaan de pedaalridders weer de strijd met de kilometers aan.

naar-betere-inning-van-geldboetes

Naar betere inning van geldboetes

Het parket Limburg, de griffie van de rechtbank Limburg en de FOD Financiën hebben de handen in elkaar geslagen om een betere inning van geldboetes en verbeurdverklaringen te verzekeren. Daarnaast verleende ook de Universiteit Hasselt ondersteuning en maakten drie studenten van de faculteit TEW een bedrijfseconomische analyse van de werkprocessen.
Een eerste gezamenlijke bekommernis is de uniformering van de softwareapplicaties, gekoppeld aan een geautomatiseerde (…) Lees het hele bericht

richie-als-formateur-7

Richie als formateur (7)

Ze moeten nu toch echt eens naar Richie gaan luisteren ...

amicantus-zingt-italiaanse-barokmuziek

Amicantus zingt Italiaanse barokmuziek

Het Vocaal Ensemble Amicantus uit Heusden-Zolder heeft al heel wat muzikale wegen bewandeld. Nu gaat het onder de titel Vespre Breve – Napolitaanse Vespers de Italiaanse toer op. Zondag 23 juni om 16 uur treedt het ensemble op in de kerk van Heusden-Centrum. Op het menu staat feestelijke vespermuziek uit het begin van de 18e eeuw van drie Napolitaanse componisten: Francesco Durante, en vader Alessandro en zoon Domenico Scarlatti. Amicantus wordt hierbij (…) Lees het hele bericht

iedereen-welkom-op-wereldvluchtelingendag

Iedereen welkom op Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De dag is in 2000 ingesteld door de Verenigde Naties om het lot van miljoenen vluchtelingen in de kijker te zetten. Ook het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat laat die dag niet ongemerkt voorbijgaan. Het centrum wil de gelegenheid gebruiken om een brug te slaan tussen de inwoners van Heusden-Zolder en de vluchtelingen die er wonen en leven. Op het programma een optreden van de jeugdharmonie van De Heidegalm, een inleefspel in de caravan van Het Berenhuis, je kunt kijken naar de theatervoorstelling 'Zielzoekers' en de film 'Je n'aime plus la mer' . Er is ook kinderanimatie. Het programma begint om 19 uur, de theatervoorsteling om 20.15 u en de film om 21.30. De toegang is gratis, wel vooraf reserveren via integratie.ocheusden-zolder[!]rodekruis.be of 011 71 00 20.

afscheid-van-de-lagere-school-13-9

Afscheid van de lagere school (13)

Nog in De Brug moeten ook de juffen Dorine Snyders en Aude Vansnick hun pupillen van 6B binnenkort uitzwaaien. Het gaat om Arda Balkis, Aysem Balta, Naz Celik, Azra Civelek, Omer Faruk Dogru, Egemen Eker, Miel Engelen, Miguel Garcia Hervas, Bartek Gargol, Aylin Kartal, Britt Lenaerts, Nikodem Nerwinski, Ferre Peeters, Kyra Permentier, Ceylin Safranti, Bartu Sertkan, Yelina Smeulders, Fiebe Vanbilsen en Tunahan Yilmaz. (foto Marina Poelmans)


afscheid-van-de-lagere-school-12-9

Afscheid van de lagere school (12)

In de vrije lagere school De Brug tellen de leerlingen van 6A af naar het einde van het schooljaar, hoewel ze met een tikkeltje spijt zullen afscheid nemen van het lager onderwijs en van meester Marc Neuteleers. Het zijn Rana Abbou, Uveys Aksoy, Rana Alakay, Beto Rolla Araz Haykaz, Arda Aslan, Kerem Basturk, Kerem Can, Karahan Celik, Khadizhat Dashaeva, Rachel Drieskens, Maxim Eerdekens, Mehmet Giresunluoglu, Esra Gültepe, Jade Poelmans, Melih Sevencan, Ilona Theunis, Jorre Van den Eeckhoudt en Mara Vanoppen. (foto Marina Poelmans)een-huisje-om-op-te-fikken

Een huisje om op te fikken

Bij de brandweer hebben ze vanavond de handen uit de mouwen gestoken. In de aanloop naar de opendeurdag van nu zondag, werd op het binnenplein een huisje opgebouwd inclusief een deel interieur. Het dient om ... te branden. Daarmee zal een huisbrand gesmimuleerd en geblust worden. 

coels-broers-op-weg-naar-polen

Coels-broers op weg naar Polen

Eens om de zoveel tijd zijn de Coels-brothers niet te houden, dan kriebelen de benen en dan beginnen ze samen aan een lange fietstocht. Nu zijn ze ook weer betrokken, richting Polen met de Zwarte Madonna van Czestochowa als einddoel. Op dag drie zijn ze het voormalige IJzeren Gordijn overgestoken. Tussenstops zijn gepland in Praag en het concentratiekamp van Ausschwitz. Ze laten weten dat zowel de wind als het moreel der troepen goed zitten.
 

vandaag-gezien-72

Vandaag gezien

Zelf kunnen we het niet ruiken, maar volgens fotograaf Jan Leijskens is dit een stink-wants.

een-schoolbestuur-voor-4300-leerlingen

Eén schoolbestuur voor 4300 leerlingen

In het Sint-Franciscuscollege is maandagavond een belangrijk akkoord ondertekend: alle vrije scholen van Heusden-Zolder hebben zich verenigd in de vzw Katholieke Scholen Heusden-Zolder en ze worden voortaan geleid door één centraal schoolbestuur.  De nieuwe vzw is eigenlijk een gigantische coalitie en vertegenwoordigt zowat 500 leerkrachten en 4.300 leerlingen in kleuter-, lager en secundair onderwijs. Er is drie jaar voorbereiding aan voorafgegaan. (…) Lees het hele bericht

brandweer-zet-zondag-de-deuren-open

Brandweer zet zondag de deuren open

Zo ongeveer om de twee jaar biedt de brandweer van Heusden-Zolder de kans om een blik achter de schermen te werpen en zo zet het korps op zondag 23 juni van 13 tot 18 uur de kazernepoorten helemaal open. Je kunt een kijkje nemen in de garages en enkele lokalen met hier en daar een woordje uitleg. Buiten staan alle voertuigen opgesteld, binnen is er de kans om in een interventiewagen te kijken, ambulance en de MUG van het ziekenhuis staat erbij, … er zijn demonstraties van het blussen van een (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-11-8

Afscheid van de lagere school (11)

Ook meester Olivier Lenaers ziet binnenkort zijn leerlingen van de zesde klas van de vrije lagere school Berkenbos uitzwermen naar het middelbaar onderwijs. Het zijn Selim Ciftci, Hamza Coker, Cara Coomans, Nienke Cuppens, Julie De bruyn, Eda Duran, Ramazan Göker, Chaima Hmidouch, Tuana Karacan, Emre Kosar, Dogukan Ozturk, Sura Top, Berkan Tuysüz, Cem Üstoglu, Silan Uzun, Kyara Vanderhaegen, Yagmur Yilmaz en Efe Yurdakul. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-10-9

Afscheid van de lagere school (10)

Ook voor de leerlingen en leerkrachten van de vrije lagere school Berkenbos zit het schooljaar er bijna op en dus is het afscheid van die van het 6de leerjaar nabij. Juffen Anke Vanzeer en Liesbeth Vandeberg zien hun kapoenen van 6A binnenkort vertrekken: Céleste Bormans, Juul Bosmans, Buket Cakmak, Osman Can, Annachiara Daemen, Nisa Dag, Mithat Dayioglu, Sude Dogru, Samet Güldal, Beyza Güngör, Febe Gybels, Melih Konak, Tuana Kumas, Michiel Moons, Fatih Öztürk, Davy Put en Almina Top. (foto Marina Poelmans)


barnoe-heeft-de-zomer-ingeluid

Barnoe heeft de zomer ingeluid

Barnoe, de zomerbar langs het Albertkanaal in Viversel is geopend. Voor de rest van de zomervakantie kun je daar dagelijks terecht voor een zomers drankje, een hapje of de nodige ambiance. De plek heeft wat dat betreft al een zekere geschiedenis met de Bierkaai/Winterkaai en dat gaat Barnoe op een eigentijdse manier doortrekken. (foto's Ann Jordens)

2-pk-treffen-was-een-succes

2-pk-treffen was een succes

Het 2-pk-treffen in Ubbersel is een succes geworden. Liefst 40 eigenaars van geitjes of eendjes - of hoe je ze ook wilt noemen - waren naar de Sint-Hubertusgilde afgezakt met hun hebben en houden en verschillende onder hen met hun hele gezin. Tijdens een rondrit kon iedereen in de streek er trouwens niet naast kijken wat er te doen was. Voor de rest verliep het treffen zoals de wagens zelf: sympathiek en ontspannen. (foto's Ann Jordens)

heusdenaars-stellen-tentoon-in-genk

Heusdenaars stellen tentoon in Genk

 Twee dorpsgenoten , Joke Driesen en Sylvain Vandebroek , stellen  samen met Brigitte Vanzonhoven  hun werken tentoon in The-Gallery.BE in de Molenstraat in Genk.  Joke toont beeldhouwwerken, Sylvain creëert levensechte figuren in houtskool, terwijl Brigitte uitpakt met special print/painting on diskettes. Te bezoeken tot 30 juni, van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur (op donderdag tot 20 uur) (foto's Frans Morawski)

geval-van-verkeersagressie-op-lindeman

Geval van verkeersagressie op Lindeman

In de wijk Lindeman heeft zich zaterdagavond een geval van verkeersagressie voorgedaan. Aan het kruispunt van Wolfsdal en Kolderstraat zou volgens de betrokkenen een auto voor een ander zijn ingereden. Die laatste toeterde waarop de bestuurder van de eerste wagen uitstapte, de deur van de andere auto opentrok en de man achter het stuur een klap verkocht. Vervolgens ging hij er vandoor. Het slachtoffer liep een snijwonde op en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Ook zijn (…) Lees het hele bericht

buurtbewoners-station-zolder-zijn-lawaai-beu

Buurtbewoners station Zolder zijn lawaai beu

 We hebben de jongste tijd al verschillende klachten binnengekregen van buurtbewoners van de spooroverweg in Zolder. Daar liggen blijkbaar treinbills los. Zoals we ondertussen zelf ook hebben vastgesteld maakt dat een enorm lawaai iedere keer als er een auto over rijdt. De buurtbewoners hebben al vergeefs klachten ingediend. Ondertussen verschijnen op Facebook filmpjes die aan overtuigingskracht niets te wensen overlaten.

24-uren-de-zege-gaat-naar-brasschaat

24 uren: de zege gaat naar Brasschaat

Het Brasschaat Racing Team heeft zich gekroond tot winnaar van de 24 hours cycling [!]Zolder. Ze waren als leiders de nacht in gegaan en hielden stand. In het totaal telden ze 250 rondes of exact 1000 km. Hemingways cycling Team volgde op slechts 4'10 en derde werd Club Kwaremont Dessel op 1 ronde. Qua renners en entourage was deze editie opnieuw behoorlijk, maar de publieke opkomst voor het event blijft - ondanks de vrije toegang - eerder beperkt. 

en-ze-vlogen-voorbij

En ze vlogen voorbij ...

De Ronde van België scheurde deze namiddag door Heusden-Zolder. En dat kan je vrij letterlijk nemen. Er werd zo'n strak tempo aangehouden dat de renners 10 minuten vroeger waren dan het snelste schema. Voorin begon het uit elkaar te scheuren, zoals te merken op het bijgevoegd filmpje gemaakt in de Holstraat

richie-als-formateur-6

Richie als formateur (6)

Slechts één man heeft de oplossing ...

rondjes-draaien-en-t-is-nog-lang

Rondjes draaien, en 't is nog lang

De renners draaien volop rondjes op Circuit Zolder tijdens de 24 hours cycling. De avond valt nog mee, maar meestal is het tweede deel van de nacht het zwaarste om door te komen. Gelukkig lijken de weersomstandigheden mee te vallen.

auto-over-de-kop-in-de-gracht

Auto over de kop in de gracht

Vanochtend vroeg is aan het eind van de Jeugdlaan in Viversel een auto geslipt en op zijn dak terecht gekomen in de gracht. Dat gebeurde op een 20-tal meter van het kanaal. De bestuurder raakte licht gewond. De zwaar beschadigde auto werd getakeld.

ronde-van-belgie-doorkruist-morgen-heusden-zolder

Ronde van België doorkruist morgen Heusden-Zolder

Morgen komt de slotrit van de Baloise Belgium Tour ook door Heusden-Zolder. De renners rijden van startplaats Tongeren naar de aankomst in Beringen, ze rijden door Heusden via Koersel richting Beringen. Tussen 13.20 u en 13.30 u komt de karavaan Heusden-Zolder binnen via de Michel Scheperslaan. Zo gaat het verder naar de Nieuwstraat, Laambroekstraat, vervolgens even naar Zonhoven dan weer via De Drij Dreven, Nieuwstraat, Holstraat, Dorpstraat, Bieststraat, Meylandtlaan, Graaf de Theuxlaan, Guido Gezellelaan, Koerselselbaan en zo richting Koersel en Beringen.
De huisartsenwachtpost West-Limburg in Beringen blijft uiteraard heel de tijd bereikbaar maar waarschuwt wel voor de omleidingen. Wie een dokter van wacht wil raadplegen rijdt best via de Kruisbaan in Beringen naar de Mijnschoolstraat.

24-cycling-zolder-start-om-15-uur

24 cycling@Zolder start om 15 uur

Om 15 uur zaterdag start de 24 hours cycling [!]Zolder. Er zijn 113 deelnemers ingeschreven, dat gaat van heel wat dappere solorijders, duo’s, kwartetten teams van 8 en bedrijfsteams. Na de opwarmingsronde achter de pacecar, voor het eerste een elektrische jaguar, gaan ze van start, waarbij uiteraard de teams die de snelsten oefendtijden voor de pole reden, vooraan vertrekken. Morgen om 15 uur weten wie deze editie – opnieuw met wisselvallig weer – zal binnenrijven.

de-kijk-van-richie-368

De kijk van Richie

Ieder doet het op zijn manier ...

fietsen-van-eversel-naar-monchen-gladbach

Fietsen van Eversel naar Mönchen-Gladbach

De mannen van WTC KWB Sint-Baaf Eversel zijn vanmorgen vertrokken voor hun jaarlijkse tweedaagse. Vandaag krijgen ze 153 km voor de wielen tot Mönchen-Gladbach...hopelijk zijn de weergoden in een sportieve bui. Bij hun vertrek stopte het alvast met regenen. (foto Rita Vanhove)

stan-van-samang-even-intens-in-een-kleine-zaal

Stan Van Samang even intens in een kleine zaal

Hij deed het Sportpaleis en andere grote tempels vollopen, maar met 'Op de Schoot' keert Stan Van Samang terug naar het theater, begeleid door topmuzikanten. Uiteraard zat daarvoor de Muzeschouwburg vrijdagavond vol. (foto’s Lenscollectief)

wie-zijn-die-vreselijke-mensen

Wie zijn die vreselijke mensen?

We blijven hier opgescheept zitten met inwoners die denken dat de glas- en kledingcontainers op het Koning Boudewijnplein de omkadering van containerpark vormen. (foto Julien Maebe)

vanavond-gezien-89

Vanavond gezien

Als je vanavond vanuit Heusden richting Beringen keek, dan gaf het avondrood alvast aan dat er een weersverbetering ten goede op komst is. (foto Julien Maebe)

ronny-geeft-exellent-fakkel-door-aan-evi-en-alex

Ronny geeft Exellent-fakkel door aan Evi en Alex

Ronny Oyen geeft de fakkel van Exellent Heusden aan de Koolmijnlaan door aan zijn trouwe medewerkers Evi en Alex. Ronny is als ondernemer en voorzitter van de handelaarsvereniging Cité een gekend figuur in Heusden. Hij begon zowat 40 jaar geleden als elektrohandelaar in bijberoep thuis in de garage. Korte tijd later kocht hij een pand in de wijk Lindeman, dat bouwde hij om tot horecazaak en noemde het Lindehof, een naam die vandaag nog altijd (…) Lees het hele bericht

het-eendjestreffen-is-gestart

Het eendjestreffen is gestart

Het 2-pk-treffen aan de Sint-Hubertusgilde is vanavond geopend. De ‘geitjes’ kwamen uit alle windrichtingen toegepuft. De eigenaars sloegen hun tenten op en de sfeer zat er meteen in op de camping. Ze maken er daar trouwens een familiegebeuren van. Morgen zal je ze meer op straat zien in de regio want dan maken ze een rondrit. (foto’s Ann Jordens)

intens-nederlands-leren-in-de-wereldklas

Intens Nederlands leren in de wereldklas

GO! De Luchtballon in de Kortstraat heeft een wereldklas. Daarin wordt onderwijs aangeboden aan nieuwkomers, die in Heusden-Zolder verblijven of zich hier vestigen. De kinderen leren Nederlands op een intense manier met de bedoeling door te stromen naar de ‘gewone’ klassen. De afgelopen dagen kwamen ze ook langs in Het Berenhuis. Het gaat om kinderen uit Syrië, Afghanistan, Pakistan en andere landen in oorlog. Ze leren vaak in een half jaar Nederlands spreken. (foto’s Gerlinde Gilissen)

straf-met-uitstel-voor-aanranding

Straf met uitstel voor aanranding

Een man van 24 uit Heusden-Zolder heeft van de rechter 1 jaar celstraf met uitstel gekregen omdat hij 2 jaar geleden een meisje van 19 uit Beverlo met een zware mentale achterstand had verkracht en aangerand. De man had na schooltijd met het meisje afgesproken via Facebook. Haar zus en een vriendin hadden dat ontdekt maar konden net niet voorkomen dat ze bij hem in de auto stapte. Het kwam nog tot een achtervolging maar de man kon ontsnappen. Hij dwong het meisje tot seks. De man (…) Lees het hele bericht

oudste-oudstrijder-van-heusden-zolder-overleden

Oudste oudstrijder van Heusden-Zolder overleden

Antoon Vanbilsen, de oudste oudstrijder van de wereldoorlog van 1940-1945, is vanmorgen overleden in het ziekenhuis. Antoon was er telkens bij op 11 november bij de herdenking van de oorlogen, met zijn eeuwige muts en decoraties. Hij hield eraan om zelf bloemen neer te leggen en de militaire groet te brengen. Tot 2 jaar geleden droeg hij ook nog zelf het vaandel. Antoon Vanbilsen is 98 jaar geworden.

22-punten-op-publieke-zitting-gemeenteraad

22 punten op publieke zitting gemeenteraad

22 punten staan er voorlopig op de agenda van de openbare zitting van de gemeenteraad van 27 juni. De gemeenteraad moet onder meer op advies van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking steun aan 13 projecten goedkeuren. Daarnaast staan enkele eenmalige subsidies aan verenigingen op de agenda: 5000 euro aan vzw De Droomboom voor zijn jaarwerking 2019 en 400 euro aan de scouts van Eversel voor een evenement. Er wordt een stand van zaken geschetst over de integratie van gemeente en OCMW. Meest pittig punt is wellicht voor de geheime zitting waar de gemeente een opvolgingsrapport krijgt voorgelegd over de aanbevelingen van Audit Vlaanderen.

straatracers-betrapt-in-zolder-centrum

Straatracers betrapt in Zolder-Centrum

Donderdag heeft de politie snelheidscontroles gehouden op 8 plaatsen in Heusden-Zolder. 188 van de 1105 auto’s reden te snel, dat is ruim 17 %. In de zone 50 in de Bieststraat zijn 4 bestuurders betrapt die zich zullen moeten verantwoorden voor de rechter, 2 kunnen hun rijbewijs verliezen. Dat geldt ook voor twee automobilisten die op de Beringersteenweg zijn geflitst. Ook 3 van de 9 vrachtwagens reden te snel. Daarnaast waren er boetes voor gsm-en, een niet correcte nummerplaat (…) Lees het hele bericht

eindejaarswerken-op-drie-plaatsen-te-bekijken

Eindejaarswerken op drie plaatsen te bekijken

De proclamatie van de studenten van de 4de graad en specialisatie van de kunstacademie had donderdagavond in de Muze-schouwburg plaats. De academiedirectie had voor die zaal gekozen om praktische redenen: er was zo’n groot aantal studenten dat andere plekken niet haalbaar bleken. Tegelijk sloot de diploma-uitreiking ook mooi aan bij de tentoonstelling van de werken van de leerlingen. Die kan bekeken worden in Muze, maar ook in het nabije Domherenhuis en in het (…) Lees het hele bericht

de-2-pk-s-zijn-onderweg-naar-ubbersel

De 2 pk's zijn onderweg naar Ubbersel

Vandaag, morgen en zondag heeft op de terreinen van de Sint-Hubertusgilde, langs de Kanaalweg, het 11de 2 pk-treffen plaats. Ook nu verwacht 2 cv-club Huppel weer een pak deelnemers uit binnen- en buitenland. Die komen aan vanaf 12 uur vanmiddag. Morgen maken ze vanaf 13.30 een rondrit volgens het bolleke-pijl principe, nadien zijn er volksspelen en ’s avonds dj. Zondag eindigt de meeting om 12 uur.

afscheid-van-de-lagere-school-9-10

Afscheid van de lagere school (9)

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden zwaaien juffen Els Baert en Ann Gijbels binnenkort hun leerlingen van het zesde uit. Het zijn Leroy Aerts, Emir Altin, Jordy Boyen, Alara Demirci, Beyazit Engin, Alessandro Favero, Juna Franco, Meryem Horzum, Alikemal Konak, Süleyman Konak, Berat Mert, Ecrin Özcan, Mervenur Özer, Devin Özyay, Mirthe Schillebeeks, Merve Tekin, Amber Vandebroek, Tuana Yarali en Diete Zegers. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-8-9

Afscheid van de lagere school (8)

Blij dat de lagere school erop zit, maar met nu al een tikkeltje heimwee nemen ook de leerlingen van de GO! Basisschool Daltonschool in Zolder afscheid van juf Jes Vranken. De 11 die naar andere oorden uitzwermen zijn Ona Beerden, Emely Coomans, Raul Donné, Arto Jacob, Charlotte Jans, Ilya Nizet, Sarah Nouwen, Mart Vanden Eynde, Yune Van De Voorde, Jaël Vantieghem en Renz Wuytens. (foto Marina Poelmans)

laurens-vanthoor-goed-bezig-in-le-mans

Laurens Vanthoor goed bezig in Le Mans

Laurens Vanthoor is volgend weekend aan de slag in de 24 uren van Le Mans. Normaal rijdt hij in de Verenigde Staten maar hij komt over naar Europa om zijn Porsche-teamgenoten Michael Kristensen en Kevin Estre aan de wereldtitel uithouding te helpen. Het drietal neemt dus deel in een Porsche 911 RSR. Na de kwalificaties van donderdagavond – er volgt nog eentje later – klokten ze af op de 29ste plaats maar ze hebben wel de pole positie in de GTE Pro. En het is precies in die categorie dat ze mikken op de winst.UPDATE In de nachtelijke kwalificatieproef is het Porsche-trio teruggevallen tot een 35ste plaats in het algemeen en een 7de in de GTE-Pro.

vandaag-gezien-71

Vandaag gezien

Jan Leijskens heeft zich nog eens laten gaan in het Bolderdal.

dakloze-heusdenaar-wordt-geinterneerd

Dakloze Heusdenaar wordt geïnterneerd

De rechter in Hasselt heeft een man, afkomstig uit Heusden-Zolder, laten interneren. De man is volgens een psychiater paranoïde en schizofreen. Daardoor had hij blijkbaar een afkeer van een homeopathische handel aan de Thonissenlaan in Hasselt. Hij bekladde de etalage, bevuilde de gevel en stichtte brand aan de buitenzijde. De feiten speelden zich vorig jaar in de zomer af. De man, 55 en dakloos, moet naast zijn internering de slachtoffers een schadevergoeding betalen – die later vastgesteld wordt – en 550 euro gerechtskosten.

julien-nys-dringt-door-tot-wereldtop

Julien Nys dringt door tot wereldtop

Goed nieuws uit het badminton want Julien Nys van Hebad Heusden is geslaagd als BWF accredited referee. Julien is al jaren actief als scheidsrechter op tornooien in Vlaanderen, België en Europa. Hij kreeg de kans om de opleiding tot BWF accredited referee te volgen, het op één na hoogste op wereldniveau. Als referee ben je de eindverantwoordelijke voor de organisatie van tornooien en sta je de organisatoren bij in alle aspecten. Hij slaagde voor het theoretische (…) Lees het hele bericht

joren-en-jonas-internationale-sfc-sporters

Joren en Jonas: internationale SFC-sporters

Twee leerlingen van het Sint-Franciscuscollege laten zich opmerken in internationale scholensporten. Joren Mangelschots uit het 5e jaar Wetenschappen-wiskunde mag van 15 tot 21 juli deelnemen aan de FISEC Spelen 2019 in Boekarest, Roemenië. Dat is een internationale schoolsportontmoeting voor 15- tot 17-jarigen. Joren is een volleybalspeler die in de reguliere competitie uitkomt bij Stalvoc Beverlo. Samen met 11 andere jongeren van verschillende scholen in (…) Lees het hele bericht

zwarte-lola-wordt-vandaag-90

Zwarte Lola wordt vandaag 90

Een bekende inwoner van Heusden-Zolder viert vandaag haar 90ste verjaardag: Annie Heuts. Annie wie? Onder haar artiestennaam Zwarte Lola zal de oudere generatie haar wel meteen kennen, en niet alleen hier, in heel Vlaanderen en Nederland was Annie in de jaren 60, 70 en 80 een ster. Platenbaas Johnny Hoes maakte van haar een diva die de hits aan elkaar reeg met licht pikante teksten. Dat samen met haar provoceren houding naar mannen tijdens optredens maakte menige vrouw jaloers, maar nu nog altijd benadrukt ze dat het maar voor de show was. Annie is oorspronkelijk uit Nederlands-Limburg maar kwam door haar huwelijk hier wonen. Ze verblijft al decennia in Bolderberg, waar ze ook na het overlijden van haar man nog steeds alleen woont. In augustus 2017 stond ze nog eens op Bolderberg live, maar optredens is ondertussen wat moeilijk geworden.

ben-je-al-voorbereid-op-de-bosloop

Ben je al voorbereid op de bosloop?

Op zondag 23 juni organiseert de gemeente Heusden-Zolder de bosloop 2019. Dat is een recreatieve jogging op onverharde wegen. Hij maakt deel uit van het loopcriterium met manches in Ham, Leopoldsburg, Beringen, Halen, Heusden-Zolder en Tessenderlo. Ook nu liggen start en aankomst in atletiekstadion De Veen. Je kunt kiezen tussen afstanden over 4, 8 en 12 km. De gezamenlijke start wordt om 10.30 u gegeven, iedereen loopt dan samen een rondje op de piste om vervolgens het bos (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-7-9

Afscheid van de lagere school (7)

Nog in de vrije basisschool van Bolderberg zwaait juffrouw Elien Steukers van 6B haar leerlingen uit. Het zijn Jelle Aerts, Mats Brems, Arne Claes, Veda Douven, Magali Goethals, Liv Jacobs, Jules Kumpen, Brecht Lemmens, Aurora Lo Savio, Emiel Mangelschots, Stef Mangelschots, Kobe Motmans, Yucatan Rosseel, Len Swennen, Dita Trekels, Anouk Vandereyken, Lies Van Wambeke, Zoë Verstraeten en Xander Zwerts. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-6-9

Afscheid van de lagere school (6)

Ook in de vrije basisschool van Bolderberg loopt de lagere schoolloopbaan van de zesdejaars op haar laatste benen. Dat is ook het geval voor de leerlingen van 6A, de klas van juffrouw Annelies Renders: Athina Andronico, Thalie Bosmans, Liam Copermans, Lotte De Smedt, Ilja Gross, June Hermans, Maarten Janssens, Olivia Limonta Scull, Alina Menten, Kayleigh Mignolet, Sude Mus, Marie Plas, Ward Poelmans, Mathias Smeets, Matthias Vaesen, Dries Vanhoenacker, Karel Van Reusel, Celeste Verbist en Jarne Wellens. (foto Marina Poelmans)
 

jonge-vossen-op-pad-in-exelgaarden

Jonge vossen op pad in Exelgaarden

Patrick Neuteleers spotte vanavond deze jonge vossen, op een braakliggend stuk grond in de Exelgaarden, op slechts een 10-tal meters van de huizen.

fietser-van-de-week-pater-umans

Fietser van de week: pater Umans

Pater Umans, ook wel gekend als Hugo of Max, is wereldberoemd in Berkenbos en daarbuiten en vooral bij iedereen die ooit naar het college ging. Als 82-jarige toert hij nog met de fiets rond voor ziekenbezoek, het verzorgen van misvieringen, scouts Heusden, alle boodschappen, het college en zoveel meer. Hugo bracht Paul Coolen van de Fietsersbond een bezoekje met een bakje okkernoten. Ze kennen elkaar al 56 jaar, van toen Paul welp werd bij de scouts. Na een uitschuiver met zijn (…) Lees het hele bericht

altijd-iets-anders-te-zien-op-de-markt

Altijd iets anders te zien op de markt

Rotweer in de voormiddag dreigde de multiculturele markt tot een fiasco te herleiden, maar toen de marktkramers zich hadden opgesteld, had de zon grotendeels de wolken verdreven en werd het toch nog een behoorlijke uitgave. Ondertussen komen de marktbezoekers om de twee weken in een veranderd decor terecht met al hetgeen op en rond de markt gebeurt, zo konden de meest aandachtigen onder hen genieten van kunstwerken uit de expo ‘Uit het kader’ van de academie.

provincialers-kennen-hun-tegenstanders

Provincialers kennen hun tegenstanders

De bestuurders van de provinciale voetbalclubs kunnen de voorbereidingen van het seizoen 2019-2020 helemaal in gang zetten, nu de voetbalbond de provinciale reeksen definitief heeft vastgelegd. In tweede provinciale B treffen Bolderberg FC en KVV Heusden-Zolder elkaar. De andere tegenstanders zijn KMR Biesen, Henis, Herderen-Millen, ‘s Herenelderen, Hoepertingen, Hoeselt VV, DH Jeuk, Kolmont, Landen, Munsterbilzen, Paal-Tervant, Thor Hasselt, Vlijtingen en (…) Lees het hele bericht

extra-onderhoudsbeurt-op-carpoolparking

Extra onderhoudsbeurt op carpoolparking

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat in de nacht van 14 op 15 juni de carpoolparkings in Hasselt, Paal en Zolder reinigen. In maart zijn die parkings al – samen met 6 andere in Limburg – opgeruimd, toen is er in het totaal 4,8 ton veegvuil opgeruimd. Deze keer worden de drie parkings nog eens aangepakt omdat ze van waterdoorlatende klinkers zijn voorzien, daardoor groeit er meer onkruid. Ze krijgen een extra onderhoudsbeurt met een speciale onkruidborstel. Er mag dus niet geparkeerd worden van vrijdag op zaterdag. Anders wordt je wagen getakeld.

vandaag-gezien-70

Vandaag gezien

In deze periode met veel regen kunnen postbodes weliswaar beschikken over goede regenkleding, maar op plaatsen zoals in de Sint-Jacobusstraat in Eversel kunnen ze binnenkort hun brommer beter vervangen door een boot. (foto Jos Coels)

richie-als-formateur-5

Richie als formateur (5)

Onze formateur schuimt het land af ...

afscheid-van-de-lagere-school-5-9

Afscheid van de lagere school (5)

In Sint Jan Berchmans Viversel nemen de leerlingen van L6 binnenkort met een klein hartje afscheid van hun juffen Romina Vandael en Myriam Orens. Het zijn Zina Bertels, Ella Bormans, Maud Bosmans, Eline Coenen, Yaron Etienne, Noah Polders, Tuur Rayen, Nouma Salien, Silke Singh, Oona Tielens, Wout Timmers en Maren Van Orshaegen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-4-9

Afscheid van de lagere school (4)

In Heideland Viversel neemt ook Milan Macias Garcia afscheid van het lager onderwijs en van juffrouw Rita Jansen. (foto Marina Poelmans)

wat-met-het-verkeer-in-heusden-centrum

Wat met het verkeer in Heusden-Centrum?

Er wordt al lang gedacht en gediscussieerd over de verkeerssituatie in Heusden-Centrum. Daar zit je alsmaar vaker vast in het verkeer, tijdens de spits maar soms ook overdag. Uit het gemeentelijk mobiliteitsplan blijkt dat de Guido Gezellelaan tussen de twee rotondes de drukste as is in Heusden-Centrum. Daar gebeuren ook de meeste ongevallen. Daar bovenop zijn de jongste jaren nog nieuwe ontwikkelingen gekomen: het rusthuis, de woningen op de site van de school, de uitbreiding van Sint-Jansblok, (…) Lees het hele bericht

gemeente-gaat-nu-ook-whatsappen

Gemeente gaat nu ook WhatsAppen

Het gemeentebestuur stapt mee in het WhatsApp-verhaal, een snel groeiend social medium dat Facebook en Twitter stilaan overstijgt. De gemeente wil het inschakelen in zijn digitale dienstverlening en er de directe communicatie met de inwoners mee versterken. Met WhatsApp kan het personeel snel en duidelijk inwoners met vragen verder helpen tijdens de openingsuren van de gemeentediensten. Om het contactnummer toe te voegen aan je WhatsApp-contactenlijst open je (…) Lees het hele bericht

politie-neemt-10-rijbewijzen-af

Politie neemt 10 rijbewijzen af

Ook de politie van Heusden-Zolder nam deel aan het weekend zonder alcohol en combineerde dat in de nacht van vrijdag op zaterdag met een snelheidscontrole. De flitsauto stond langs 8 wegen die ’s nachts druk gebruikt worden. Van de 1382 bestuurders reden 279 te snel, ruim 20 % dus. 7 zullen hun rijbewijs mogen inleveren. 4 gingen in het rood in de Bieststraat, eentje haalde zelfs 123. 1 laagvlieger was er in de Terlaemenlaan en 2 op de Beringersteenweg, daar reed één bestuurder 128. In (…) Lees het hele bericht

tony-sempels-heeft-eerste-podiumplaats-al-beet

Tony Sempels heeft eerste podiumplaats al beet

Bingo voor Tony Sempels op Raceway Venray, na zijn eerder bescheiden debuut in het paasweekend was het op Pinkstermaandag prijs en haalde hij in de LM V8 Oval Series een derde plaats in de Ascar Series. Zelf wuift hij een groot deel van dat succes weg in de richting van zijn technische crew die de Chevrolet verder op punt heeft gesteld. Dat uitte zich ook in steeds betere rondetijden, waar hij eerst nog 21.3 klokte, landde hij op een 20.7. Nu leverde dat in ieder geval een mooie (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-3-9

Afscheid van de lagere school (3)

Nog in De Springplank in Eversel is het aftellen geblazen voor de leerlingen van 6B, zij nemen de komende weken afscheid van juffrouw Ellen: Danté Boiten, Marie Ceyssens, Axelle Denhaene, Jady Di Vicchia, Sander Geens, Cara Hendriks, Ella Lambert, Lien Leyssens, Annelien Marx, Charlise Medugno, Milana Perelli, Finn Quetin, Kerim Selcuk, Ceren Sevencan, Alyssa Theunissen, Norah Theys, Kenza Van Clemen, Lars Vandebroek, Ashley Van Gompel en Jasper Van Hove. (Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-2-9

Afscheid van de lagere school (2)

In De Springplank in Eversel zwaait juffrouw Marijke Vaes binnenkort haar leerlingen van 6A uit. Het zijn Sien Baekelandt, Rube Byloos, Fien Ceyssens, Mathies Claes, Robbe Claes, Senne Claes, Nona De Bonis, Mats Delalieux, Caitlin Laeremans, Thomas Leyssens, Milena Louwet, Hayley Maris, Liam Mertens, Seppe Mues, Efza Sagir, Eslem Sarica, Daan Troonbeeckx, Arwen Vanrintel en Esma Yigit. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-1-9

Afscheid van de lagere school (1)

In De Linde nemen de leerlingen van 5-LEE afscheid van het lager onderwijs en hun juf Kim Deferme. Het zijn Kiana Baeten, Emin Bajrami, Rebecca Bijnens, Yanick Calluy, Michiel Claes, Ryan Delwiche, Zacharias Fernandez-Valor, Kenny Holemans, Liam Houben, Sabina Kurti, Zumra Özkan en Bader Zaroli. (foto Marina Poelmans)

verhalen-en-taal-van-viversel-in-2-boeken

Verhalen en taal van Viversel in 2 boeken

 In De Vierseleer zijn vanavond twee nieuwe boeken voorgesteld die beide te maken hebben met Viversel. Met ‘Viversel, een plaats met een bijzondere geschiedenis’ en het ‘Viersels Woordebukske’ levert auteur Egfried Grauls een bijzondere bijdrage aan de instandhouding van het typische karakter van Viversel. Viversel heeft dan ook enkele bijzondere verhalen. Er is de legende van de Bloedende Hostie uit 1317 – de basis van de Sacramentsprocessie en het (…) Lees het hele bericht

hje-wjerd-zoe-roed-as-een-poet

Hjê wjêrd zoe roed as een poet

As de zon terdoor kûmt, moodder oppasse, want as ge nie smeert dan wjêrd der zoe roet as een poet. En dat terwijl een poet een wortel is en toch meer oranje ...
 

vandaag-gezien-69

Vandaag gezien

Het is oppassen geblazen voor processierupsen. Tim Claes ontdekte vandaag een nest aan de parking van Terlaemen. Ook in de Molenstraat worden ondertussen rupsen gesignaleerd.

zonnig-pinkstertreffen-mc-mascotte

Zonnig Pinkstertreffen MC Mascotte

Het 38ste Pinkstertreffen van MC Mascotte startte onder een blakende zon, het is ooit anders geweest. Om 10 uur waren vanuit ’t Slekkenhof dan ook al 60 motoren vertrokken voor een toerrit van zowat 150 km. De organisatoren van MC Mascotte maken er ieder jaar een erezaak van om hun deelnemers een mooi parcours aan te bieden, over goede wegen en waar bovendien ook nog wat te zien valt. De verwachting was dat het aantal deelnemers nog flink zou aanzwellen. (foto’s Julien Maebe)
 

aperitiefconcert-opent-eversel-kermis-1

Aperitiefconcert opent Eversel kermis

De Femma-dames zorgden ervoor dat de kermis van Eversel sfeervol werd ingezet. Voor hun 23ste aperitiefconcert hadden ze de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden uit Zolder uitgenodigd en de ervaren muzikanten lieten zich niet pramen om er een feestelijk concert van te maken. (foto Rita Vanhove)

tony-sempels-staat-voor-nieuwe-dag-van-de-waarheid

Tony Sempels staat voor nieuwe dag van de waarheid

Voor de Zolderse racer Tony Sempels wordt deze pinkstermaandag een spannende dag want op Raceway Venray mag hij zijn bolide in stelling brengen voor zijn tweede raceweekend. Hij moet nu het juk van debutant van zich afgooien en zijn V8 tot aan de limiet proberen te drijven en een betere positie binnen het 19-koppige deelnemersveld veroveren. Sinds de vorige keer zijn in ieder geval op technisch vlak binnen het team belangrijke stappen gezet, Tony heeft de wagen nog beter onder de (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-2018-2019

Afscheid van de lagere school 2018-2019

Het einde van het schooljaar komt stilaan in zicht en dat betekent dat voor honderden leerlingen uit Heusden-Zolder hun verblijf in de lagere school ten einde loopt. Voor deze jongeren is dat een mijlpaal in hun leven en daarom presenteert de Internetgazet hun klasfoto in de laatste weken van het schooljaar Morgen starten we de reeks. 
 

dieren-oldtimers-en-prinsessen-op-boekt-feest

Dieren, oldtimers en prinsessen op Boekt Feest

De organisatoren van Boekt Feest moesten vrijdagavond rekening houden met woelig weer, zaterdag met kwakkelweer terwijl het zondag tot in de late namiddag zonnig was. En toch blikken ze over zowat heel de lijn terug op een geslaagde jubileumeditie. De zondag is uiteraard de traditionele topdag. De oldtimers in alle soorten en uit diverse periodes zorgden vandaag voor een meerwaarde. Daarnaast heeft de  familiedag altijd heel wat in petto voor jong en ook oud. Naast (…) Lees het hele bericht

cartoonist-bob-vincke-is-ook-weer-present

Cartoonist Bob Vincke is ook weer present

Cartoonist Bob Vincke is een vaste waarde op de keramiekdagen. Hij tekent er “zeer objectieve en waarheidsgetrouwe” portretten van bezoekers. Dat zorgt meestal voor heel wat hilariteit. Ondertussen blijft Bob nog met andere zaken bezig. Zo is hij één van de initiatiefnemers van de cartoonale ‘Wielertoons’ die naar aanleiding van de aankomst van de Baloise Belgium Tour in Beringen in het Casino daar loopt. Samen met zijn cartoonistenvereniging Kever bracht hij uit heel Vlaanderen wielercartoons bij elkaar.

keramiekdagen-nemen-uitstekende-start

Keramiekdagen nemen uitstekende start

De eerste dag van de keramiekdagen op Domein Bovy waren een succes. Het volk stroomde werkelijk toe en de belangstellenden flaneerden tussen de tientallen standhouders die de binnenkoer volledig hadden ingenomen, op het terras na. Het aanbod bestond uit een kleurrijk geheel van schalen en potten om te gebruiken, siervoorwerpen voor in huis tot tuindecoratie. Enkele keramiekkunstenaars gaven een demo of probeerden mensen warm te maken voor een workshop. Ook morgen, pinkstermaandag, kun je nog een hele dag op Bovy terecht.
 

michel-dylst-in-het-verweer-tegen-aantijgingen

Michel Dylst in het verweer tegen aantijgingen

Het eerste gespreksonderwerp op de vergadering van de KS-Vriendenkring was een artikel in De Morgen van gisteren. Daarin wordt Michel Dylst aangewezen als verspreider van de valse e-mails rond het F-16 dossier die SP.A-voorzitter John Crombez had gebruikt om het ontslag van toenmalig minister van defensie Steven Vandeput (N-VA) te eisen. Uit die mails moest blijken dat de minister op de hoogte was van een intern legerrapport dat bewees dat de F-16’s langer operationeel konden blijven en hun (…) Lees het hele bericht

mijnwerkers-willen-actie-voor-correct-pensioen

Mijnwerkers willen actie voor correct pensioen

De kans is groot dat de mijnwerkers bijna 27 jaar na de sluiting van de laatste mijn opnieuw gaan actievoeren. Dat werd vanmiddag duidelijk tijdens een erg druk bijgewoonde vergadering georganiseerd door de KS-Vriendenkring in Ons Huis. Aanleiding zijn de problemen rond het pensioen van de ondergrondse mijnwerkers. Om een ingewikkeld verhaal kort samen te vatten: er werd destijds wettelijk vastgelegd dat het pensioen van iemand met 20 jaar (…) Lees het hele bericht

nog-een-hele-dag-kermes-aan-selimiye-moskee

Nog een hele dag Kermes aan Selimiye-moskee

Eindelijk mooi weer vandaag op de derde dag van de Kermes 2019 aan de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat. Zo’n Kermes kun je een beetje vergelijken met een Vlaamse kermis. Er staan allerlei kraampjes opgesteld waar kleding, boeken, speelgoed, huishoudspullen, enz. te koop zijn. Er is kinderanimatie en af en toe een optreden. Centraal staat het grote aanbod aan eten met specialiteiten uit alle streken van Turkije. Traditiegetrouw wordt de opbrengst van de Kermes achteraf verdeeld tussen een aantal goede doelen. Iedereen kan er nog terecht tot 21 uur vanavond.
 

6-eerste-communicanten-in-heusden

6 eerste communicanten in Heusden

Pastoor Guido De Waegeneere en diaken Ward Ceyssens mochten vandaag in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden 6 eerste communicanten ontvangen. En het waren toevallig ook nog allemaal meisjes. (foto Ronny Vanthienen)
 

richie-als-formateur-4

Richie als formateur (4)

't Zijn nochtans vooral vaders die aan het palaberen zijn ...

straatfeest-in-halhei

Straatfeest in Halhei

In Halhei kwamen de buurtbewoners samen voor hun jaarlijkse straatfeest. ’t Was weer gezellig met een lekkere barbecue en nieuwe ontmoetingen … (foto Sara Bellinkx)

zijn-de-nieuwe-muzezetels-opgebrand-in-pelt

Zijn de nieuwe Muzezetels opgebrand in Pelt?

De kans is groot dat bij de brand bij Jezet Seating in Overpelt gisteren de zetels van de nieuwe Muzeschouwburg in de vlammen zijn opgegaan. Het bedrijf is gespecialiseerd in uitschuifbare tribunes en theaterzetels en had via de openbare aanbesteding het Muze-order binnengehaald. De zetels zouden klaar geweest zijn en gestockeerd zijn. Het is precies het magazijn dat helemaal is vernield. De kans is dus reëel dat de zitjes mee zijn opgebrand, het bedrijf maakt een inventaris (…) Lees het hele bericht

en-daar-verscheen-hij

En daar verscheen hij ...

Met het onstuimige en wisselvallige weer kon het niet uitblijven en inderdaad, zaterdagavond kort voor half 8 verscheen een regenboog. Hier gefotografeerd boven Berkenbos. (foto Eric Lefèbvre). Ook Fons Vanbilsen en Karin Cerstelotte haalden bliksemsnel hun fototoestel boven. (onder)

een-creatief-feestje-in-het-berenhuis

Een creatief feestje in Het Berenhuis

De viering van de 9de verjaardag van Het Berenhuis met de daaraan gekoppelde opendeurdag is zaterdagnamiddag van start gegaan. Verschillende geïnteresseerden namen deel aan een rondleiding door de magische wereld van de beren, waar de verbeelding aan de macht is. Kinderen stortten zich – eerst wat argwanend dan enthousiast – in experimenten waardoor ze door de lucht konden wandelen en katrollen konden manipuleren. Ook zondag na de middag zet Het Berenhuis zijn deuren open en (…) Lees het hele bericht

de-nieuwe-duurzame-fietsroute-is-geopend

De nieuwe duurzame fietsroute is geopend

Door de onstuimige weersomstandigheden was de belangstelling niet overweldigend, maar de nieuwe, duurzame fietsroute van Het Berenhuis is zaterdagnamiddag officieel geopend en ingereden. Onder meer burgemeester Mario Borremans en schepen – en berenhuispeter – Dirk Schops behoorden tot de dapperen die de uitdaging aangingen om het parcours volgens online-instructies te volgen. Ze passeerden langs de dorpstuintjes, het opvangcentrum voor vluchtelingen, door bos en natuur en langs (…) Lees het hele bericht

wind-blijft-bomen-teisteren

Wind blijft bomen teisteren

De rukwinden hebben tot nu toe maar voor beperkte problemen gezorgd. Toch is de brandweer al enkele keren moeten uitrukken voor omgewaaide bomen en afgerukte takken. Het ging onder meer om een boom op een fietspad, een boom bij een kerkhof en elektriciteitsdraden die het dreigden te begeven onder een omgewaaide boom. Toch is alles lang niet zo erg als eerder deze week.

en-hierbij-het-promofilmpje-van-everon-lighting

En hierbij het promofilmpje van Everon Lighting

Zoals gemeld zijn twee van de drie bedrijven die genomineerd zijn voor de X kwadraat award uit Heusden-Zolder. Bij de vorige bijdrage kon je al het promofilmpje van ElaN Languages vinden. Hierbij kun je ook het filmpje van Led-verlichtingsbedrijf Everon Lighting uit De Lange Beemden bekijken. Zo kan je oordelen wie jouw stem verdient als gendervriendelijk bedrijf dat ook rekening houdt met de balans werk-privé.

de-kijk-van-richie-367

De kijk van Richie

't Is meer dan genoeg geweest.

6-inbraken-op-zolderse-voort

6 inbraken op Zolderse Voort

Ondanks de lange dagen worden de jongste tijd heel wat inbraken gepleegd in Heusden-Zolder. De inbrekers sloegen voorbije nachten liefst 6 keer toe op de Zolderse Voort, onder meer de Koolmijnlaan en Stationsstraat. Daarbij werden vooral winkels, horecazaken en bedrijven geviseerd. De dieven zochten duidelijk naar geld. De inbrekers gaan daarbij brutaal tewerk, stampen deuren in, breken kasten open en richten zo meer schade aan, dan ze buit maken.
 

komt-de-x-award-naar-heusden-zolder

Komt de X² award naar Heusden-Zolder?

Twee van de drie bedrijven die genomineerd zijn voor de X2 award komen uit Heusden-Zolder. Het gaat om een award die wordt uitgereikt aan het meest vooruitstrevende bedrijf op vlak van gendergelijkwaardigheid, work-life balance en andere sleutelpunten. Op basis van een aantal criteria selecteerde de jury 3 genomineerden.  Het zijn multifunctionele dienstverlener Trixxo met hoofdzetel in Hoeselt en tal van andere kantoren, het talenbedrijf (…) Lees het hele bericht

koning-luistert-naar-verhaal-berenhuis-en-art27

Koning luistert naar verhaal Berenhuis en Art27

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel is vandaag de 20ste prijs ‘Armoede uitsluiten’ van Welzijnszorg uitgereikt. Art 27 vzw uit Heusden-Zolder was één van de zes laureaten en meteen ook de enige uit Limburg. Ze waren genomineerd voor hun werking in en rond Het Berenhuis en voor de jaarlijkse tentoonstelling ‘Artikel 27’ waarvan de opbrengst gaat naar projecten in het zuiden. De feestzitting werd bijgewoond door de koning, die alle projecten (…) Lees het hele bericht

zo-zie-en-hoor-je-de-boomkikker-in-act

Zo zie en hoor je de boomkikker in actie

Al eens ooit boomkikkers in actie gezien of gehoord? Jan Leijskens brengt in beeld hoe ze 's avonds laat tekeer kunnen gaan in Bolderberg.

kwb-feestte-en-huldigde-leden

KWB feestte en huldigde leden

De leden van KWB-Zolder mochten vrijdagavond de benen onder de tafel schuiven, want het was feest. Daarbij zijn heel wat onderscheidingen uitgereikt aan leden die hun gouden of zilveren jubileum vierden. Drie leden kregen een medaille voor 50 jaar lidmaatschap: Put Heniri, Vandebeek Miel en Schillebeeks Roger. De groep die een medaille kreeg voor 25 jaar lidmaatschap was veel groter: Aerts Albert, Aerts Felix, Bex Herman, Bynens Roger, Cupers Roger, Gorissen Willy, Ketelslegers Hugo, Leduc Henri, Maes Valère, Maesen Roger, Meykens Jules, Mondelaers Jozef, Poelmans Roger, Schroeyen Alfons, Vandecruys Marcel, Vanhoudt Willy en Vanvelk Albert. (foto’s David Amgad)

opnieuw-veel-belangstelling-voor-rijbegeleiding

Opnieuw veel belangstelling voor rijbegeleiding

KWB Berkenbos organiseerde voor de tweede keer een vormingsmoment voor vrije rijbegeleiding. De eerste sessie in april was snel volgeboekt en dus kwamen er veel bijkomende vragen. Ook nu waren de 25 plaatsen voor kandidaat-rijbegeleiders weer snel volzet. De deelnemers gingen naar huis met een attest dat 10 jaar gelding is om zoon of dochter te begeleiden op weg naar het rijbewijs. (foto Ludo Vanherle)

kioma-en-josephine-zijn-turntoppertjes

Kioma en Josephine zijn turntoppertjes

Bij Moed en Volharding zijn Kioma Moriconi en Josephine Kaers twee echte paradepaardjes. Zeker nadat ze op de Belgische kampioenschappen toestelturnen op het podium kwamen. Kioma Moriconi werd derde in haar categorie, Josephine werd Belgische kampioen en heeft die titel toegevoegd aan haar Limburgse en Vlaamse titel. Ze behoort hiermee tot de top in de B13.

straf-met-uitstel-voor-inrijden-op-groep

Straf met uitstel voor inrijden op groep

Een twintiger uit Lummen is veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel omdat hij op de parking van een winkel in Heusden-Zolder op een groep mensen was ingereden. In maart 2016 was tumult ontstaan op de parking, de Lummenaar kreeg heibel met een groep omstaanders. De politie werd erbij gehaald. Terwijl de agenten de anderen op afstand hield, moest de man met zijn auto vertrekken. Maar hij reed richting groep, reed net geen politie-inspecteur aan en kwam tot stilstand midden in de (…) Lees het hele bericht

okra-zolder-bezocht-voeren

OKRA Zolder bezocht Voeren

Uitgerekend op D-Day is OKRA Zolder in de Voerstreek geland. De operatie verliep helemaal zonder slag of stoot, niemand raakte gewond en het voltallige regiment is heelhuids thuisgekomen. (foto Julien Geelen)

strenge-straf-voor-onvindbare-drugsteler

Strenge straf voor onvindbare drugsteler

Een Turkse man van 44 jaar, van wie van in België geen woonplaats is gekend en die momenteel onvindbaar is, is door de rechter in Hasselt bij verstek veroordeeld tot twee jaar celstraf. Tussen september 2016 en maart 2017 had hij in Heusden-Zolder een cannabisplantage, waarvan hij de opbrengst doorverkocht. Hij stond dus zowel terecht als teler én dealer. Hij moet 8.000 euro boete betalen en 3.000 euro gerechtskosten, maar is dus met de noorderzon verdwenen.

heusden-bolt-romeo-s-en-modeshow-op-kermis

Heusden Bolt, Romeo's en modeshow op kermis

Heusden-kermis wordt dit jaar een groot event. Op zaterdag 29 juni, de openingsdag, wordt de weg afgesloten aan Sint-Willibordusplein en Guido Gezellelaan voor het evenement ‘Heusden Bolt’ om 17 uur. Heusden-Centrum telt immers nogal wat handelaars in fietsen, motoren en auto’s en dus staat alles wat op wielen rijdt centraal. De Verenigde Vrienden geven een wandelconcert en om 19 uur begint de traditionele modeshow maar deze keer met optredens van de Romeo’s, Siham, Steven Lambert en Paco Garcia. Zondag geeft Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden om 13 uur een aperitiefconcert en 16 uur geeft wielerclub Berg-Op het startsein voor de kermiskoers in het centrum. Op maandag is er, net als op zaterdag en zondag, nog kermis.

swa-wordt-niet-de-homo-universalis

Swa wordt niet de Homo Universalis

Hij heeft het gigantisch lang volgehouden en elke proef overleefd, maar nu heeft Swa Willems het spel moeten verlaten ... Na meer dan 80 afleveringen in Iedereen Beroemd heeft Swa Willems de proef van gisteren niet overleefd. Als nummer 17 moest hij eruit en wordt dus niet de Homo Universalis. Maar hij heeft wel iedereen uit de buurt wekenlang aan de buis gekluisterd gehouden als één van de meest kleurrijke figuren van het deelnemersveld.

dj-kenn-colt-trekt-mee-anti-drugscampagne

DJ Kenn Colt trekt mee anti-drugscampagne

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft een nieuwe campagne gelanceerd om jongeren duidelijk te maken dat rijden en drugs niet samengaan. De campagne loopt onder de noemer ‘Don’t do drugs & drive’. Volgens enquêtes sluit 17 % van de jongeren niet uit dat ze achter het stuur zouden kruipen als ze drugs hebben gebruikt. Zij zijn dan ook het eerste doel van de campagne. Daarom wordt die via festivalorganisatoren, clubs en bekende dj’s gevoerd. Eén van de top-dj’s die zich volop achter (…) Lees het hele bericht

viversel-trok-op-bedevaart-naar-scherpenheuvel

Viversel trok op bedevaart naar Scherpenheuvel

Een 50-tal inwoners van Viversel trok op jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel om de Mariamaand af te sluiten. De ene deed het te voet, de ander met de fiets en nog anderen met de auto. In de basiliek woonden ze de eucharistieviering bij die werd voorgegaan door de pastoor van Zolder, samen met pater Jozef en de oud-pastoor van Scherpenheuvel. Het zangkoor van Viversel en Bolderberg luisterde alles op Nadien werd de avond met een drink afgesloten. (foto Lode Beylemans)
 

dit-weekend-overal-alcoholcontroles-1

Dit weekend overal alcoholcontroles

Drinken en dan rijden, mag je nooit doen, maar komend weekend is er nog een bijkomend risico om betrapt te worden. Van vrijdag 7 juni 18 uur tot en met maandag 10 juni 6 uur houdt de politie de operatie ‘Een weekend zonder alcohol achter het stuur’. De actie wordt vooraf aangekondigd in de hoop dat bestuurders zelf kiezen voor alternatieve vervoermiddelen of een BOB aanduiden. De federale politie zal vooral controleren op snelwegen en de lokale politie zal zich heel de tijd verplaatsen op de andere wegen met telkens korte controleposten. Wie betrapt wordt, zou nadien wel eens met een dubbele kater kunnen zitten.

vandalen-dringen-binnen-bij-the-voice-of-art

Vandalen dringen binnen bij The Voice of Art

Onbekenden zijn gisteravond of vannacht binnengedrongen in de lokalen van de Turkse cultuurvereniging The Voice of Art, die onderdak heeft gevonden in het vroegere stationsgebouw van Zolder. De indringers vernielden een deur zodat ze via het gat binnenkonden. Daar hebben ze heel wat schade aangericht, onder meer een muziekinstrument en andere spullen werden vernield, ook mengpanelen moesten eraan geloven, andere instrumenten zijn meegenomen. Vuilnis werd uitgestrooid. The Voice of Art organiseert geregeld cultuuravonden rond muziek, poëzie en kunst en probeert daarbij een breed publiek te bereiken. In het weekend had er nog een iftar-avond plaats.

zondag-en-maandag-keramiek-op-bovy

Zondag en maandag keramiek op Bovy

Het pinksterweekend komt eraan en dan mogen de keramiekliefhebbers zich al in de handen beginnen wrijven. Zondag en maandag, telkens van 10 tot 18 uur heeft op de binnenkoer van domein Bovy de keramiek tweedagse plaats. Zowat 30 keramisten stellen hun werk tentoon, van bruikbare potten en schalen, sierstukken voor binnen tot tuindecoratie. Enkelen geven ook demonstraties zoals opbouwen met klei en het stoken van een raku-oven. Cartoonist BoB Vincke zal de bezoekers weer op zijn ‘bijzonder realistische’ manier tekenen. De toegang is gratis.

vandaag-gezien-68

Vandaag gezien

Allemaal beestjes. (foto's Jan Leijskens)

richie-als-formateur-3

Richie als formateur (3)

De koning blijft hem bellen ...

lennert-baerts-keeper-die-saxofonist-werd

Lennert Baerts: keeper die saxofonist werd

Lennert Baerts was ooit keeper bij Racing Genk, maar toen hij door een blessure zijn voetbalshoes aan de haak moest hangen, stortte hij zich volop op zijn tweede liefde: de saxofoon. Hij maakte met brio zijn opleiding aan het conservatorium in Antwerpen af. Sindsdien is hij een geliefd muzikant die in zowat het hele land wordt bejubeld om zijn techniciteit, timbre en gevoeligheid. Daarnaast heeft hij maanden gewerkt aan een uitzonderlijke compositie waarin jazz, (…) Lees het hele bericht

onweer-kan-nog-enkele-uren-duren

Onweer kan nog enkele uren duren

Voorlopig heeft het onweer nog niet voor grote problemen gezorgd bij ons. De wind is in het eerste deel van het onweer dan ook veel minder krachtig dan gisteren, alleen valt er veel meer regen en ook de donder en bliksem zijn feller. Het slechte nieuws is dat volgens verschillende modellen het onweer nog enkele uren kan aanhouden. UPDATE Een lezer meldt ons dat een boom is terechtgekomen op de afrit Terlaemen van de E314. De hulpdiensten zijn verwittigd.

brasserie-the-wheels-gesloten-en-failliet

Brasserie The Wheels: gesloten en failliet

Opnieuw slecht nieuws voor de horeca in Heusden-Zolder, brasserie The Wheels op Terlaemen heeft zijn deuren gesloten en is ondertussen failliet verklaard. De brasserie, achter de tunnel en vlakbij de BMX-track, heeft het EK BMX nog meegemaakt. Nadien zijn de boeken neergelegd en is uitbater, Terraplay nv, door de handelsrechtbank failliet verklaard. Het gebouw is eigendom van Circuit Zolder, daar wachten ze op groen licht van de curatoren om op zoek te gaan naar (…) Lees het hele bericht

berenhuis-viert-verjaardag-met-duurzame-fietsroute

Berenhuis viert verjaardag met duurzame fietsroute

Komend weekend viert Het Berenhuis zijn negende verjaardag. Dat gebeurt niet alleen met een feest maar er wordt ook een nieuwe fietstocht rond duurzaamheid geopend. Daarvoor gebruikt Het Berenhuis subsidies van de Nationale Loterij. Het wordt geen route met nog eens een hoop bordjes en wegwijzers, een nieuwe website www.beerfietst.be wijst je vanaf het weekend al fietsend de weg. (…) Lees het hele bericht

even-ervaring-opdoen-bij-onthaalouder-nele

Even ervaring opdoen bij onthaalouder Nele

Er is nog altijd een nijpend tekort aan kinderopvang in deze regio. Landelijke Kinderopvang blijft daarom initiatieven nemen om nieuwe kandidaat-onthaalouders te sensibiliseren. Zo zette onthaalouder Nele vandaag haar deuren in de Halstraat open voor een belevingsmoment. Geïnteresseerden konden in de praktijk kennismaken met de taken van onthaalouders en Nele ook gewoon eens helpen bij de dagelijkse bezigheden. Zelf vangt Nele nu een 8-tal kindjes op en is daar enthousiast (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-67

Vandaag gezien

Wendy Bielen trof dit spinnetje aan in haar tuin in Zolder en vraagt zich af of het een kameleonspin is. Wie weet het zeker? internetgazet[!]heusden-zolder.eu. UPDATE We kregen verschillende reacties. Jean-Pierre Deroo lijkt de beste samenvatting te geven: het is het vrouwtje van de gewone kameleonspin (Misumena vatia) en is een goed gecamoufleerde spin uit de familie der krabspinnen. Kameleonspinnen kunnen in kleur variëren tussen wit en geel, vandaar hun naam.

voorwaardelijke-celstraf-voor-aanranding-jongens

Voorwaardelijke celstraf voor aanranding jongens

Een 23-jarige man uit Heusden-Zolder is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar met probatieuitstel en hij is voor vijf jaar zijn rechten kwijt. Tussen 2014 en 2017 randde hij drie minderjarige jongens en één meerderjarige man aan. Het waren allemaal jongens die hij kende van in zijn schooltijd bij Sint-Ferdinand in Lummen. Hij pikte zijn slachtoffers op voor een ritje met de auto maar onderweg probeerde hij zijn lusten op hen bot te vieren. Hij sloeg (…) Lees het hele bericht

er-staan-nog-tientallen-oproepen-open

Er staan nog tientallen oproepen open

In de brandweerzone Zuid-West Limburg lag vannacht en ook vanochtend de klemtoon van de oproepen in de driehoek Lummen-Beringen-Heusden-Zolder. Deze voormiddag had brandweerpost Heusden-Zolder 42 interventies afgehandeld, er stonden op dat ogenblik nog 47 plaatsen open om langs te gaan.  Alle beschikbare manschappen zijn ingezet. Er wordt prioriteit gegeven aan plaatsen waar bijvoorbeeld omgevallen bomen voor gevaar op de weg zorgen of waar woningen of (…) Lees het hele bericht

honderden-huizen-zitten-zonder-stroom

Honderden huizen zitten zonder stroom

Er is een grote stroomonderbreking in Hal en Berkenbos. Er zitten honderden klanten zonder elektriciteit. De stroom is uitgevallen om 10 voor 12. De volgende straten zijn getroffen: Beemdenstraat, Bredestraat, De Lobbert, De Nieuwe Dijk, De Rieten, Eikelenbosstraat, Grauwzustersstraat, Halhei, Halstraat, Lobberthof, Oude Baan, Rozenstraat, Singelstraat, Sint-Antoniusstraat, Sint-Maartenlaan, Weg naar de Grauwe steen, Ericastraat, Lavendelsteeg, Dennenweg, Witte Bosstraat, Vlassertweg, Sint-Maartenlaan, Europastraat, Pastoor Paquaylaan en Halvijversstraat. UPDATE In de loop van de middag werd overal de stroomtoevoer hersteld.

dekenaat-beringen-wordt-volgend-jaar-groter

Dekenaat Beringen wordt volgend jaar groter

Het bisdom Hasselt reorganiseert volgend jaar. De 58 ‘pastorale eenheden’ worden dan ondergebracht in 7 dekenaten. Nu zijn er nog 15 dekenaten. Tegen eind volgend jaar moet de reorganisatie rond zijn en moet onder meer duidelijk zijn wie de nieuwe dekens worden. Alles heeft natuurlijk te maken met het afgeslankte priesterkorps terwijl tegelijk gezocht wordt om zoveel mogelijk – ook inhoudelijk – samen te werken en de vrijwilligers te ondersteunen. Heusden-Zolder blijft bij het dekenaat Beringen, maar dat wordt wel groter want de naast de huidige gemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Ham en Tessenderlo, komt er ook Houthalen-Helchteren bij.

fietser-van-de-week-fonske-timmers

Fietser van de week: Fonske Timmers

Fonske Timmers is jarenlang conciërge geweest van seniorencentrum De Zandloper. Hij blijft vasthouden aan zijn gewoonte om alles met de fiets te doen: winkelen, hobbyverplaatsingen, bezoeken, … Meer nog Fonske heeft zelfs geen auto, maar dat houdt hem niet thuis.

toegang-tot-fietsroute-versperd

Toegang tot fietsroute versperd

Vanuit het eerste deel van de Schootstraat raak je momenteel niet op het fietsroutenetwerk. De toegangsweg is versperd door een omgevaaide boom. (foto Ronny Poelmans)

the-morning-after-nog-veel-werk

The morning after: nog veel werk

Ook vanochtend hebben brandweer en gemeentediensten nog de handen vol om de stormschade op te ruimen. Op veel plaatsen is die pas ontdekt nadat het licht werd. Zo zijn ploegen van de gemeente aan de kerk van Heusden een omgewaaide boom aan het opruimen die verschillende parkeerplaatsen versperd.

neos-en-davidsfonds-bezochten-voeren

Neos en Davidsfonds bezochten Voeren

Leden van Neos Heusden-Zolder en het Davidsfonds, bezochten samen Voeren. Julien Geelen, die zijn kinder- en jeugdtijd in Veurs doorbracht, gidste de groep. In 's Gravenvoeren bood ‘Voeren in symfonie’ een historisch overzicht van het sociale en culturele leven in Voeren, terwijl een tentoonstelling in het VVV-kantoor alles onthulde over de fauna en flora. Wijnbouwer Jean-Marie Emon stelde zijn appelwijn voor, met uiteraard een proeverij. De – beruchte – (…) Lees het hele bericht

rukwinden-veroorzaken-ravage

Rukwinden veroorzaken ravage

De rukwinden die vanavond gepaard gingen met het onweer hebben voor een ravage gezorgd. Tientallen bomen zijn ontworteld, takken zijn op de weg terechtgekomen, elektriciteitsdraden afgeknapt. De brandweer heeft tal van ploegen op de weg. In De Lobbert is de veranda van een woning zwaar beschadigd, in de Poorthoevestraat ging de volledige afrastering van een bouwwerf tegen de vlakte en kwam op het fietspad terecht. In de Kerkstraat waaide een boom van binnen (…) Lees het hele bericht

onweer-met-felle-wind

Onweer met felle wind

Het onweer dat sinds kort over half 10 dinsdagavond over onze streken trekt, brengt vooral rukwinden mee. Op de snelweg is alvast de eerste boom op één van de rijvakken gewaaid, de brandweer is opgeroepen om die te gaan opruimen.

vandaag-gezien-66

Vandaag gezien

Het voortbestaan van de libellen in De Wijers is gegarandeerd, daar zorgen ze duidelijk zelf voor. (foto Jos Vandebos)

een-journaal-te-gast-bij-familie-ustun

Eén-journaal te gast bij familie Ustun

In enkele duizenden huisgezinnen in Heusden-Zolder is het feest: ze vieren het einde van de Ramadan en dus verzamelen familieleden rond weelderig gedekte feesttafels. Ook het VRT-journaal kwam voor zijn ‘Suikerfeest’-reportage naar Heusden-Zolder afgezakt en ging langs bij de familie van Mehmet Ustun. Bekijk hier de reportage uit het Eén-journaal van 13 uur.

parket-wil-heidestrand-tijdelijk-dicht

Parket wil Heidestrand (tijdelijk) dicht

Op 5 augustus weet de uitbater van het Heidestrand in Zonhoven, vlakbij de grens met Bolderberg, of zijn camping en recreatiefaciliteiten, tenminste tijdelijk dicht moeten. Zoals al eerder gemeld, werkt het Heidestrand al 7 jaar zonder milieuvergunning. En daarvoor moesten de uitbater en zijn vennootschap vandaag voor de correctionele rechtbank verschijnen. De procureur was niet mals in zijn strafeis: hij vroeg de sluiting van de camping, het (…) Lees het hele bericht

boekt-feest-blikt-terug-op-40-jaar-dorpspret

Boekt Feest blikt terug op 40 jaar dorpspret

In het pinksterweekend heeft traditiegetrouw Boekt Feest plaats. De populaire dorpsfeesten zijn al aan hun 40ste editie toe en dat jubileum zal niet ongemerkt blijven. Zo zullen er heel wat foto’s van vroegere edities te zien zijn, maar ook filmpjes die tonen hoe het in het verleden eraan toe ging. Er worden eveneens oude affiches getoond en een tijdslijn van 40 volksspelen die dus zijn uitgegroeid tot Boekt Feest. Boekt kent de jongste jaren een enorme bevolkingsexplosie en het (…) Lees het hele bericht

samana-bezocht-de-zandloper

Samana bezocht De Zandloper

Samana Eversel bezocht met een 30-tal personen het senioren- en dienstencentrum De Zandloper. Ze kregen er de nodige info over het ontstaan en de werking van het seniorencentrum. Uiteraard konden aansluitend de koffie en vlaai niet ontbreken. (foto Mieke Swerts)

barnoe-telt-af-naar-15-juni

Barnoe telt af naar 15 juni

Aan de Laarstraat in Viversel, langs het kanaal, zijn de voorbereidingen volop aan de gang om daar op 15 juni zomerbar Barnoe te openen. Die komt op de plaats waar de Bierkaai/Winterkaai zaten. Barnoe zat vorig jaar nog bij de PXL in Hasselt, maar slaat nu dus zijn tenten op bij het water, aan fietsknooppunt 303. Van 15 juni tot 15 september kan iedereen daar dagelijks tussen 11 en 23 uur terecht voor (…) Lees het hele bericht

ludo-steemans-is-nieuwe-voorzitter-dr-bolderberg

Ludo Steemans is nieuwe voorzitter DR Bolderberg

Ludo Steemans is zoals verwacht verkozen tot nieuwe voorzitter van dorpsraad Bolderberg. Hij volgt Jim Broux op die na al na enkele maanden moest stoppen omdat hij actief is in Meer Heusden-Zolder en dat volgens de dorpsraad niet de vereiste politieke neutraliteit garandeerde. Ludo Steemans kondigde tijdens de vergadering van de dorpsraad een nieuwe wind aan. Hij was destijds de eerste voorzitter van BHV, de Bolderbergse Handelaars Vereniging. Zo stond hij mee aan de wieg van de (…) Lees het hele bericht

richie-als-formateur-2

Richie als formateur (2)

Hij blijft volhouden ...

ramadan-eindigt-met-feest

Ramadan eindigt met feest

Vandaag eindigt de Ramadan of de vastenmaand van de moslims. Dat wordt drie dagen lang gevierd met het ramadanfeest, in de volksmond suikerfeest genoemd. Dat gaat gepaard met eten en drinken, familiebezoeken en het uitwisselen van cadeautjes. In heel wat basisscholen in Heusden-Zolder zal het de komende dagen een pak rustiger zijn dan normaal, omdat moslims hun kinderen (mogen) thuishouden.

opnieuw-inbraak-bij-tarzan-jane

Opnieuw inbraak bij Tarzan & Jane

Dieven zijn opnieuw binnengedrongen in binnenspeeltuin Tarzan & Jane in de Michel Scheperslaan. Net als vorige keer, begin mei, waren ze op zoek naar geld en ze braken daarvoor bijna alle speelautomaten open. Er wordt gesproken over een buit van iets meer dan 1200 euro en een groot aantal jetons. Maar doordat de inbrekers een gat in de gevel maakten om binnen te geraken, is de schade aan het gebouw en de speelautomaten nog groter. De inbraak gebeurde zondagnacht, maar de schade is ondertussen grotendeels hersteld zodat de schoolbezoeken niet in het gedrang komen.

werkloosheid-is-fiks-afgenomen

Werkloosheid is fiks afgenomen

Heusden-Zolder telde op 31 mei 866 werklozen, dat is 5,9 % van de beroepsbevolking. Ten opzichte van vorig jaar is dat 4,3 % minder en in vergelijking met eind april bijna 6,1 procent. Dat is dus een erg gunstige evolutie. In Limburg en Vlaanderen zit 5,7 % van de beroepsbevolking zonder job. Op wijkniveau bekeken staat Berkenbos momenteel bovenaan met 112 werklozen, Heusden-Centrum volgt met 107 en Halvijvers met 77.

veel-bedrijven-failliet-gegaan-in-mei

Veel bedrijven failliet gegaan in mei

In de maand mei zijn in Limburg 62 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 23 of 59 % meer dan in mei 2018. Kleine nuance is wel dat mei vorig jaar een uitzonderlijk gunstige maand was. Anderzijds is het aantal faillissementen dit jaar – wat mei betreft – één van de toppers in de afgelopen 10 jaar. De teller voor dit jaar staat in Limburg nu op 360. En ook in Heusden-Zolder kregen verschillende bedrijven slecht nieuws te horen voor de handelsrechtbank: Groen Design (…) Lees het hele bericht

t-weyerke-sluit-mariamaand-sfeervol-af

't Weyerke sluit Mariamaand sfeervol af

Om de Mariamaand mooi af te sluiten organiseerden de bewoners van ’t Weyerke een Mariahulde, met voordracht en zang rond Moeder Maria. De samenzang werd ondersteund door het Sint-Jankoor uit Thiewinkel dat Marialiederen bracht, muzikaal begeleid door muziekcoach Gerry Dirix. Aansluitend kregen de koorleden nog een rondleiding en een gezellig samenzijn aangeboden.

mc-mascotte-organiseert-38ste-pinkstertreffen

MC Mascotte organiseert 38ste Pinkstertreffen

Volgende maandag – 10 juni – weerklinkt er weer heel wat motorengebrul rond café ’t Slekkenhof aan de Koerselsebaan. Dan organiseert MC Mascotte het jaarlijkse Pinkstertreffen en dat al voor de 38ste keer. Daarvoor komen motards altijd vanuit alle windstreken naar Heusden. Ze kunnen tussen 9 en 15 uur vertrekken voor een mooie toerrit van ongeveer 150 km. De rit kan alleen gereden worden op GPS Garmin of TomTom. Deelnemen kost slechts 4 euro per motor.

kvlv-fietste-naar-sittard-en-terug

KVLV fietste naar Sittard en terug

De KVLV maakte een 3-daagse fietstocht. 10 dappere dames maakten een rit naar Sittard in Nederlands-Limburg en terug. Bij de thuiskomst hadden ze liefst 190 km op de teller staan. Claire en Frans zorgden ervoor dat alles vlekkeloos verliep.

botsing-met-veel-schade-en-verkeershinder

Botsing met veel schade en verkeershinder

Het kruispunt van de Koolmijnlaan en de Stationsstraat op de Zolderse Voort blijft een gevaarlijk punt. Maandag in de late namiddag zijn er opnieuw een auto en een busje gebotst. De blikschade was groot, maar er vielen geen gewonden. Het ongeval zorgde in de spits wel voor heel wat verkeershinder. (foto Ludo Vanherle)

heusden-zolder-zal-fiets-nog-meer-promoten

Heusden-Zolder zal fiets nog meer promoten

Vandaag 3 juni is het Word Bicycle Day en voor Heusden-Zolder als UCI Bike City is dat nog eens een aanleiding om de inwoners tot fietsen aan te porren. De gemeente wil in de toekomst nog meer inzetten op bewaakte fietsparkings bij grote evenementen. Zo maakten bij de DTM al 331 inwoners gebruik van zo’n parking, zij stonden vlakbij het circuit ‘geparkeerd’, gratis en zonder onderweg last van de files te hebben. Op 26 mei zijn liefst 1500 mensen met de fiets (…) Lees het hele bericht

iftar-bij-the-voice-of-art

Iftar bij The Voice of Art

Onder het motto ‘The voice of Ramazan’ organiseerde de culturele vereniging The Voice of Art in en rond haar lokalen aan Zolder-Station een iftar-avond. Daarbij werd aan de talrijke gasten niet alleen een gevarieerde maaltijd geserveerd, maar er waren ook verschillende optredens.

muzecafe-zwaait-mjo-uit-en-omgekeerd

MuzeCafé zwaait MJO uit, en omgekeerd

Zondagavond speelde The Muze Jazz Orchestra voor het laatst in het MuzeCafé. Dat zat dus binnen en buiten helemaal vol. De muzikanten gaven nog eens alles: een warme set die perfect paste bij de tropische temperaturen. Cafébaas Eugenie en cultuurbaas Tom werden uitvoerig bedankt voor meer dan 10 jaar gastvrijheid. MJO gaat zeker door in de nieuwe Muze, al staat de formule nog niet vast. (foto’s Ria De Clerck)

altijd-een-beetje-thuiskomen-bij-stef-bos

Altijd een beetje thuiskomen bij Stef Bos

Stef Bos trad gisteren op in Muze en zoals altijd zat de zaal vol met zijn enthousiaste en trouwe fans. Die genoten van een mooi concert met tussendoor de gemoedelijke praatjes van Stef. (foto Ria De Clerck)

onweer-bleef-op-afstand

Onweer bleef op afstand

Afgezien van een stevige regenbui zijn we vannacht aan het onweer ontsnapt. Dat trok naast Heusden-Zolder door, de bliksemschichten waren wel zichtbaar van hieruit. (foto Gust Put)

hje-es-nog-zoe-controarie-nie

Hjê es nog zoe controarie nie

Êgelek is djê gast nog zoe controarie nie. Die kerel is eigenlijk nog niet van de slechtsten.

norma-s-blijven-de-hoofdrol-vertolken

Norma's blijven de hoofdrol vertolken

Opnieuw was een Norma aan het feest in de tweede race voor de Belcar – deze keer een uithoudingsrace – en opnieuw was het de bolide van Russel Racing die de winst wegkaapte met het trio Magnus-Thiers-Van Hooydonck. Het zag er in het begin van de race nochtans slecht uit toen Hans Thiers van de baan ging en met de Norma van Bert Longin botste. Longin reed binnen voor herstelling en samen met Christoff Corten kon hij vanuit de staart naar een mooie 8ste plaats rijden. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

de-reus-van-bolderberg-schitterde-over-de-maas

De Reus van Bolderberg schitterde over de Maas

Maastricht vierde de 50ste verjaardag van zijn reus Gigantus. Lambert Hoelen, de reus van Bolderberg mocht fier mee marcheren in het gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders, begeleid door zijn vendeliers van de Landaue, zijn muzikanten van de Verenigde Vrienden en zijn hofhouding in vol ornaat. Ze waren trouwens in goed gezelschap van de buren … ja, zelfs de Hasselaren hadden zich laten overhalen om uitzonderlijk de Langeman Don Christophe, buiten de stadsgrens te laten gaan. En nu maar uitkijken naar het bezoek van de reuzen aan Bovy, op 21 juli. (foto’s Julien Maebe)

4-medailles-voor-smash-op-special-olympics-1

4 medailles voor Smash op Special Olympics

Op de Special Olympics in Beveren heeft Smash het weer prima gedaan met 1 gouden en 3 zilveren medailles in het badminton. Yorrit Noven behaalde de eerste plaats en Carlo Cuppens de tweede plaats in heren enkel, elk binnen hun eigen categorie. Marleen Gijbels en Katharina Peeters wonnen na 4 moeilijke wedstrijden zilver in unified dubbel. Coaches Femke en Raymond Evens blikken dan ook bijzonder tevreden terug op de Special Olympics.

samenspel-tussen-handler-en-hond

Samenspel tussen handler en hond

Schapendrijven is een discipline die nog relatief onbekend is. Maar vandaag kon het grote publiek op Bovy er alles over te weten komen want daar vonden heel de dag wedstrijden plaats. Ondanks de warmte en de dikke schapenvachten, deden de schapen wat van hen gevraagd werd. Dat drijven vergt een perfect samenspel tussen hond en handler. Het is de bedoeling dat door de instructies van de handler de hond de schapen op een rustige en ordelijke manier van de ene plaats naar de andere brengt. Een jury geeft daar dan punten op. (foto’s Ann Jordens)

proeven-van-heerlijke-honing

Proeven van heerlijke honing

De imkers van Bovy hielden een bijenweekend. En bij deze weersomstandigheden en veel bloeiende bloemen hadden de bijen het ook nog toevallig bijzonder druk. De imkers legden aan jong en oud uit hoe de bijen hun werk doen, hoe de imkers alles nadien weer verzamelen en de honing slingeren. En om iedereen te overtuigen, lieten ze hen proeven van het overheerlijke, gezonde goedje. En de bijen, zij werkten voort. (foto’s Ann Jordens)

de-paterkes-winnen-eversels-kubb-tornooi

De Paterkes winnen Eversels kubb-tornooi

De KWB van Eversel organiseerde al voor de 9de keer een kubb-tornooi. 12 ploegen gaven het beste van zichzelf en dat zorgde voor de nodige sfeer, want ze hadden ook allemaal supporters meegebracht. Maar aan de suprematie van ‘De Paterkes’ viel niet te tornen, zij gingen met de eerste prijs naar huis. (foto’s Rita Vanhove)

vzoc-haalt-gewonde-uil-in-leuven

VZOC haalt gewonde uil in Leuven

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn vannacht bij de politie in Leuven een gewonde uil moeten gaan ophalen. De vogel was aangetroffen bij een woning in Wilsele en kon niet meer vliegen. Vermoedelijk heeft hij een gebroken vleugel na een botsing met een auto. Hij werd door een politieploeg meegenomen naar het commissariaat vanwaar het VZOC werd opgeroepen.

tropische-dag-met-onweerfinale

Tropische dag met onweerfinale?

We zijn begonnen aan een tropische dag, waarbij in Heusden-Zolder temperaturen tot 31 graden mogelijk zijn. Keerzijde van de medaille is de grotere onweerskans, vooral komende nacht. Volgens het KMI is de onweerskans het grootst in het oosten van het land. In Limburg geldt daarom code geel tussen 1 uur vannacht en 7 uur morgenvroeg. Het zou ook fel kunnen regenen.

familie-belien-moet-aan-de-kant-blijven

Familie Beliën moet aan de kant blijven

Morgen tijdens de Belcar-endurance zal thuisrijder Frank Beliën samen met zijn zoon Christophe niet aan de start verschijnen. Normaal had hij de polepositie in zijn klasse afgedwongen door als enige Porsche onder de 1:35 rondetijd te blijven. Maar even later merkte Christophe dat de wagen vibraties vertoonde. Hij reed de box binnen waar Frank opnieuw overnam. Maar in de Jacky Ickx-bocht verloor hij de controle over de wagen, die draaide verschillende keren rond zijn as om (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-pakt-brons-op-ek

Jelle Geens pakt brons op EK

FLASH Triatleet Jelle Geens uit Heusden-Zolder heeft zaterdagavond voor een stunt van formaat gezorgd. Op de Europese kampioenschappen triatlon in het Nederlands-Limburgse Weert werd hij derde en pakte zo de bronzen medaille(archieffoto) UPDATE Na 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 lopen – de Olympische afstand dus – klokte Jelle af in 1u35:56, dat was op 54 seconden van de Britse winnaar Alistair Brownlee en op 33 seconden van de tweede, de Portugees Joao Pereira. Voor Jelle Geens is dit op 28-jarige leeftijd één van de absolute hoogtepunten in zijn sportcarrière.

vandaag-gezien-65

Vandaag gezien

Een libelpantser. (foto Jan Leijskens)

klanten-voelen-zich-bedrogen-door-gelko

Klanten voelen zich bedrogen door Gelko

Het is nog wachten tot begin van de week op de definitieve faillissementsgegevens van de maand mei. Maar één faling in Heusden-Zolder doet alvast veel stof opwaaien: dat van ramen- en deurenbedrijf Gelko, met hoofdzetel in De Lange Beemden en verschillende toonzalen elders. Het bedrijf zat al even in slechte papieren en is donderdag failliet verklaard. Stilaan melden zich evenwel meer en meer klanten die voorschotten hadden betaald – tot duizenden euro’s – maar nog op ramen, deuren of andere materialen zitten te wachten. Ze zullen die ook nooit krijgen en de kans dat ze iets van hun centen terugzien, is bijzonder klein. De reacties aan het adres van de bedrijfsleiding, die hen met allerlei smoesjes aan het lijntje hield, zijn dan ook woedend.

richie-wordt-formateur

Richie wordt formateur

Zou de koning zijn telefoonnummer hebben?