Naar betere inning van geldboetes

Het parket Limburg, de griffie van de rechtbank Limburg en de FOD Financiën hebben de handen in elkaar geslagen om een betere inning van geldboetes en verbeurdverklaringen te verzekeren. Daarnaast verleende ook de Universiteit Hasselt ondersteuning en maakten drie studenten van de faculteit TEW een bedrijfseconomische analyse van de werkprocessen.
Een eerste gezamenlijke bekommernis is de uniformering van de softwareapplicaties, gekoppeld aan een geautomatiseerde opvolging. De FOD Financiën heeft de laatste jaren volop ingezet op de ontwikkeling van een performante informaticatoepassing, verdere automatisering, een snellere opstart van de invorderingsprocedures en betere opvolging van de dossiers. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een digitale informatiestroom tussen de FOD Justitie en de FOD Financiën. Daardoor zullen de boetes automatisch worden ingeladen in de informaticabestanden van de FOD Financiën, en zal de FOD Justitie altijd de actuele toestand van een dossier kunnen bekijken. Deze verbeteringen hebben al tot belangrijke meeropbrengsten geleid: van de boetes die in 2017 werden overgemaakt aan de FOD Financiën (voor de provincie Limburg), was eind 2018 al 11.658.329,05 euro ingevorderd. Een betere opvolging van de dossiers maakt bovendien dat een invordering die soms tijdelijk niet mogelijk is, op een later tijdstip wordt hernomen. Op die manier is eind 2018 al bijna 75% van de politieboetes van 2014 volledig betaald.
Ook zal het huidige werkproces van de ‘strafuitvoeringsonderzoeken’ aan bod komen. Het parket Limburg startte intussen al 30 dergelijke onderzoeken op. Hierbij werd onder meer 22.000 euro in beslag genomen bij een malafide derde, 17.000 euro in Duitsland gerecupereerd, een woning in beslag genomen in de Dominicaanse Republiek en wordt 83.000 euro door de Nederlandse autoriteiten geïnd na overdracht van de uitvoering. Opvallend is het aantal collectieve schuldenregelingen (gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen) en de aantal belangen in het het buitenland (zoals goederen in het buitenland of verhuis naar het buitenland).
De Universiteit Hasselt stelt ook één centraal aanspreekpunt voor bij beide instellingen, en lijst nog enkele concrete voorstellen op: 1. De wettelijke fiscale notificatie aan de notaris uitbreiden voor strafrechtelijke veroordelingen; 2. de wettelijke bevoegdheden van de FOD Financiën voor de strafrechtelijke veroordelingen uitbreiden zoals bijvoorbeeld het kunnen stellen van vragen aan het buitenland of het uitvoeren van een bankonderzoek; 3. de wettelijke bevoegdheden voor internationaal uitvoeringsonderzoek uitbreiden voor het parket; 4. toegang voor het parket Limburg tot de databank van de FOD Financiën verlenen, zowel in functie van nazicht van de stand van uitvoering en het opstarten van een strafuitvoeringsonderzoek als in functie van het vorderen van een nieuwe straf ingeval van recidive; 5. het openen van een rekeningnummer per politiezone met toekenning van inzage aan politie en parket in functie van het beter en sneller kunnen opleggen van minnelijke schikkingen; 6. het uitvoeren van een vermogensonderzoek vooraleer een rechter een geldboete en verbeurdverklaring oplegt.
Het parket Limburg benadrukt dat het met deze aanbevelingen aan de slag zal gaan en dat het een performante uitvoering van de pecuniaire veroordelingen zal blijven ondersteunen, desgevallend via strafuitvoeringsonderzoeken. “De FOD Justitie en Financiën blijven ook centraal verder overleggen en hun informaticatoepassingen verder op elkaar afstemmen, zodat voor elke boete snel de invordering kan gebeuren”, aldus de FOD Financiën.47155