Archief november 2019

de-weg-naar-de-kapelstraat-alstublieft

De weg naar de Kapelstraat alstublieft?

Wie op de hoek van het Koning Boudewijnplein de weg naar de Kapelstraat wil zoeken, moet even door de knieën. Het straatnaambord is samen met de verlichtingspaal tegen de vlakte gereden. In die buurt sneuvelen wel vaker palen en borden, en dat ligt zeker niet alleen aan de leerling-bestuurders die daar komen oefenen. (foto Julien Maebe)

sint-heb-je-dit-gezien

Sint, heb je dit gezien?

Wie zo onrespectvol omgaat met speelgoed, een tv en andere spullen, zoals de sluikstorter in de Kerkenblookstraat, verdient het niet dat de Sint nog nieuwe dingen brengt.

wieze-boys-a-verliest-topper

Wieze Boys A verliest topper

In het bedrijfsvoetbal is VK Wieze Boys A niet langer ongeslagen. Het verloor de topper tegen Century Hasselt met 1-2 en ziet de Hasselaren zo terugkomen in de rangschikking. RP Products haalde stevig uit bij Huwa San Bilzen, 0-5. En ook voor Wieze Boys B was het een slechte dag met een 6-0 pandoering bij El Toro.

de-kijk-van-richie-396

De kijk van Richie

Iedereen zijn dieet ...

kwb-informeert-over-rookmelders

KWB informeert over rookmelders

KWB-Berkenbos hield vrijdag een infoavond over brandpreventie en -bestrijding en de installatie van rookmelders. Een deskundige van de Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg toonde de zowat 20 aanwezigen aan de hand van beeldmateriaal hoe en waarom je een woning best kunt beveiligen. Ook de Sint en zijn pieten kwamen even meeluisteren, want hun Spaanse woning heeft blijkbaar ook nog geen rookmelder. (foto Ludo Vanherle)

drs-p-wordt-levend-gehouden

Drs P. wordt levend gehouden

Vrijdagavond was er in cc Muze een 'Soirée Décolletée'. Vier prachtige vrouwenstemmen en sterke muzikanten brachten, naar aanleiding van zijn 100ste geboortedag, liederen van Drs. P. Oorwurmen zoals 'Heen en Weer' en 'Koolraap, lof, schorseneren en lof' zullen nog enkele dagen nazinderen. (foto's Herman Eerdekens)

wie-heeft-zin-in-een-moderne-dansproductie

Wie heeft zin in een moderne dansproductie?

De cultuurcentra van Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lommel, Maasmechelen en Tongeren zoeken 10 jongeren tussen 13 en 21 jaar uit Limburg die klaar zijn voor een echt podium. Samen zetten ze hun schouders onder de nieuwe professionele jongerenproductie van het Leuvense dans- en theaterhuis fABULEUS. Twee jaar geleden werd dat ook al eens gedaan en de dansproductie SNAP XL speelde 50 keer in België, Nederland, tot zelfs in Denemarken. De nieuwe (…) Lees het hele bericht

pagadder-1-245-voor-rode-neuzen

Pagadder: € 1.245 voor Rode Neuzen

Vandaag is rood...ook de kleur van Kleuterschool Pagadder, om nog één keer voluit de Rode-Neuzen dag 2019 te steunen. Het ging van start op 25 oktober met de Rode LOOP neuzen actie. En vandaag konden ze bij Pagadder met trots bekendmaken dat hun actie  1.245 euro heeft opgebracht, een bedrag dat zeker de kleuters ten goede zal komen. (foto Hilde Coomans)

g-basketters-van-zolder-naar-munchen

G-basketters van Zolder naar München

Unified Basketball Team Belgium speelt vandaag en morgen een internationaal basketbaltornooi in München in het kader van Special Olympics. Unified betekent dat het team bestaat uit een mix van valide en andersvalide spelers. In dit geval zijn het 9 jeugdspelers van G-Basket Zolder met hun coaches. Succes!

de-wijers-en-mangelbeek-worden-verder-ontwikkeld

De Wijers en Mangelbeek worden verder ontwikkeld

Tijdens een bijeenkomst met de 19 partners van De Wijers in ZLDR Luchtfabriek heeft vanmiddag iedereen zich geëngageerd om het gebied van De Wijers verder te ontwikkelen. Daarnaast is ook een engagement voor de ontwikkeling van de Mangelbeekvallei ondertekend. "Bij de start van het uitvoeringsprogramma De Wijers in maart 2016 stonden 150 acties op het programma, daarvan zijn er vandaag 89 gestart, lopende of uitgevoerd," kon (…) Lees het hele bericht

gemeente-zoekt-75-figuranten-voor-filmpje

Gemeente zoekt 75 figuranten voor filmpje

Het team communicatie van de gemeente wil op maandag 16 december op Domein Bovy een eindejaarsfilmpje opnemen en zoekt daarvoor 75 figuranten. Het binnenplein wordt omgetoverd tot een winterlandschap met tal van kerstbomen, vuurkorven, kerstversiering en warme chocomelk. Terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelt, versieren de figuranten de verschillende kerstbomen of genieten ze van de kerstsfeer.  Na afloop wordt iedereen getrakteerd op een hartverwarmend glaasje en de (…) Lees het hele bericht

marathongemeenteraad-op-12-december

Marathongemeenteraad op 12 december

Gisteren heeft de gemeenteraad amper een half uur geduurd, maar op donderdag 12 december wordt het een heel ander verhaal. Dan staan er op dit moment al 42 punten op de openbare agenda, waarvan een aantal zeer belangrijke. Zo liggen de meerjarenplannen van gemeente en OCMW ter goedkeuring voor. Daarna krijgt de raad een enorm lange lijst gewijzigde belastingreglementen voorgeschoteld, en ook die zullen ongetwijfeld voor de nodige vragen en bemerkingen zorgen. Het reglement met de GAS-boetes ligt ook op tafel. De raad begint om 19 uur, over het einduur durven we geen prognose te maken.

een-op-vijf-reed-gisteren-te-snel

Eén op vijf reed gisteren te snel

De politie heeft gisteren snelheidscontroles gehouden. De flitsauto is tussen 4 uur in de namiddag en 10 uur 's avonds op 6 plaatsen gezet. Het ging om 4 wegen die veel door sluipverkeer worden gebruikt en 2 grote verkeersassen. 1646 voertuigen zijn gecontroleerd, 329 reden te snel. Dat is bijna 1 op 5. 1 overtreder mag mogelijk zijn rijbewijs inleveren. Hij reed 88 km per uur in de Bieststraat, waar maar 50 is toegestaan.

volgende-week-controle-op-fietsverlichting

Volgende week controle op fietsverlichting

Van maandag 2 tot vrijdag 6 december loopt in heel Limburg weer een thema-actie ‘Verlichting – zwakke weggebruikers / bromfietsers’ . In deze tijd van 't jaar - laat licht en vroeg donker met vaak grillig weer - is het extra belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn. De fietsverlichting moet dus helemaal in orde zijn, liefst aangevuld met fluo-vestjes en fluo-gadgets. Daarom zullen de politiekorpsen extra aandacht geven aan de verlichting van fietsers en bromfietsers. Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet gebruiken van verlichting, kunnen ze een jongeren-pv krijgen en moeten ze naar de verkeersvormingsklas. Anderen krijgen een boete. Het parket volgt alles zeer nauw op. Van 6 tot en met 10 januari komt er nog zo'n actie.


ich-hem-het-och-toe-strak-gezeed

Ich hem het och toe strak gezeed

Ich hem het och toe strak toch al gezeed. Een merkwaardige dialectuitdrukking 'toen straks' in de betekenis van daarstraks.

kwb-overdag-bekijkt-tanzania

KWB-Overdag bekijkt Tanzania

Voor wie al eens een verre niet-alledaagse vakantiereis wil, kan Tanzania een mooie vakantiebestemming zijn. Maar er zijn ook Vlamingen, onder wie Roger Andries, die in dat arm land projecten realiseren. Hij stelde vandaag enkele realisaties voor bij KWB-Overdag. Hij toonde de bouw van een middelbare school en een kleuterklasje. Limburgers kwamen ook een lagere school schilderen. Roger had het ook over een waterproject met zonnepanelen. (foto's Ludo Deleux)

sociale-werkers-ontmoeten-elkaar-bij-stebo

Sociale werkers ontmoeten elkaar bij Stebo

Bij Stebo Heusden-Zolder kwamen meer dan 40 medewerkers van een 20-tal organisaties samen tijdens een zogenaamd puzzeluur. Drie keer per jaar ontmoeten alle spelers binnen het sociale veld van Heusden-Zolder elkaar, op initiatief van het OCMW. Het is de bedoeling daarbij elkaar beter te leren kennen en de onderlinge werking te versterken. Ze treden daarbij in een beurtrol op als gastorganisatie. "Na tien jaar was het opnieuw de beurt aan Stebo," legt Kathy Janssen uit. (…) Lees het hele bericht

alternatieve-receptie-blijft-overeind

Alternatieve receptie blijft overeind

Ann Leyssens bracht vanuit de N-VA de afschaffing van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op de raad. Ze betreurde het en sprak van een gemiste kans om de samenhorigheid te bevorderen. Het voorstel om in 2020 toch nog een receptie te houden werd niet aanvaard. Burgemeester Borremans antwoordde dat het precies op vraag van de dorpsraden is dat niet altijd op dezelfde plaats de receptie wordt gehouden en dat de vraag was dat ook niet meer te doen in een periode van slecht weer. De burgemeester garandeerde dat er een alternatief zal zijn en dat het in samenspraak met de dorpsraden zal uitgewerkt worden.

oppositie-wil-een-fusie-van-de-politie

Oppositie wil een fusie van de politie

De gemeenteraad moest de wijziging van de personeelsformatie van de politie goedkeuren. Dat will dus zeggen dat er 1 hoofdinspecteur voor de recherche bijkomt, 2 inspecteurs voor de recherche, 2 inspecteurs voor de interventiedienst en 2 inspecteurs voor de verkeersdienst. "Allemaal goed en wel, maar ondertussen pleit de gouverneur voor grotere politiezones. Ook conclusies van rapporten van de Universiteit Gent wijzen in dezelfde richting. We moeten vooruitkijken en zullen (…) Lees het hele bericht

doorgang-naar-genenbos-vanaf-maandag-dicht

Doorgang naar Genenbos vanaf maandag dicht

Vanaf maandag wordt in Lummen de Genenbosstraat afgesloten net voor het kruispunt met de Kanaalstraat. Dat heeft te maken met werken aan de weg en de riolering. Er is ook geen doorgang via zijwegen van de Genenbossstraat, want ook daar wordt gewerkt. Verschillende inwoners van Eversel en Ubbersel reageren boos omdat zij niet op de hoogte zijn gebracht terwijl ze ook vaak naar Lummen rijden, onder meer om boodschappen te gaan doen. De werken zouden tot juni volgend (…) Lees het hele bericht

wat-kan-een-robot-doen-in-een-winkel-of-bedrijf

Wat kan een robot doen in een winkel of bedrijf?

Op donderdag 5 december om 19 uur heeft in ZLDR Luchtfabriek een infosessie plaats rond 'robots in klantenbeleving'. Een robot die klanten helpt en tegelijk animeert. Het lijkt iets uit een science-fiction film. Maar Auva, de ICT-winkels van Raf Coomans, maakt er een realiteit van en kwam daar onlangs uitgebreid mee in de media. Het bedrijf zet  in zowat al zijjn vestigingen een robot in voor een 'ongeëvenaarde klantenervaring'.  (…) Lees het hele bericht

bijna-alle-ploegen-aan-de-winst

Bijna alle ploegen aan de winst

In het petanque 50+ wonnen vandaag bijna alle ploegen van Heusden-Zolder hun wedstrijd. De uitslagen: Ere-afdeling: Kelchteren A - Olympia A 3-6.  1ste afdeling: Boekt A - Maaseik A 7-2, Genebos A - Boekt B 4-5 en Tongeren A - De Berk A  6-3. 3de afdeling: Kelchteren B - Olympia B 1-8, 4de afdeling: De Berk B - Genk D 6-3,
De Berk C - Pelter C 7-2, Olympia C - Terbiest B 4-5 en 5de afdeling: Boekt D - Meldert A 5-2.

zaterdag-topper-in-het-bedrijfsvoetbal

Zaterdag topper in het bedrijfsvoetbal

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal staat nu zaterdag om 14.30 uur de absolute topper op het programma. Leider VK Wieze Boys A ontvangt dan achtervolger FC Century Hasselt. Wieze heeft nog altijd het maximum van de punten, Century telt er drie minder, bij winst aan de Kongostraat kan de thuisploeg dus een belangrijke kloof slaan. De toegang is gratis. (foto Ann Jordens)

de-kijk-van-richie-395

De kijk van Richie

Niet alleen zwarte vrijdag, ook rode neuzendag komt eraan.

kreabo-duikt-onder-in-travestiewereld

Kreabo duikt onder in travestiewereld

Kreabo staat dezer dagen op het podium met 'Pluim in je graf', een komische thriller, met eigenaardige personages, die afwijkt van de normale theatervoorstellingen. Het speelt zich af in een gay-bar met een travestietenshow en vaste klanten. Op een avond zit er een dame die er duidelijk niet thuishoort en die - nadat de eigenares van de bar is vermoord - een politie-inspecteur blijkt te zijn. Daarop start het onderzoek. Daarbij wordt het publiek als (…) Lees het hele bericht

wat-nu-met-oude-cultuurcentrum

Wat nu met oude cultuurcentrum?

Na de afsluiting van Artikel 27 is het oude cultuurcentrum Muze volledig ontruimd en worden de ruimtes niet meer openbaar gemaakt. Het oude Muzecafé blijft onder de naam 'Gustos' nog geopend tot 31 maart. Na Nieuwjaar zal het gemeentebestuur een aanbesteding uitschrijven voor de afbraak. De eigenlijke afbraak zal dan in principe starten na de bouwvakantie, hoewel daar nog geen precieze datum kan opgeplakt worden.

fietser-van-de-week-els-delsupehe

Fietser van de week: Els Delsupehe

Els Delsupehe, geeft al sinds jaar en dag de voorkeur aan de fiets. "Zo bracht ze mij en mijn 2 zussen en broer allemaal met de fiets naar school. Ze gaf de microbe onder meer aan mijn broer door, die zelfs toen hij in Helchteren naar school ging (Don Bosco) elke dag de fiets nam, weer of geen weer," laat dochter Katrien weten. Ook vandaag fietst Els nog steeds zoveel ze kan: naar de winkel, naar het werk of naar één van haar dochters die intussen verhuisd is naar Hasselt. Haar nieuwste hobby? Fietsen met haar kleindochter door de straten van Heusden-Zolder!

straf-met-uitstel-voor-geweld-tegen-ex-vrouw

Straf met uitstel voor geweld tegen ex-vrouw

Een man van 35 uit Heusden-Zolder is veroordeeld tot 6 maanden celstraf met uitstel en 800 euro boete voor geweld tegen twee vrouwen. De eerste keer kreeg zijn ex-vrouw - de moeder van zijn twee kinderen - klappen in oktober 2017. Een tweede keer kreeg ze schoppen en slagen in januari 2018, ook zijn ex-schoonmoeder moest het toen ontgelden. Hij beschadigde de auto van zijn ex-vrouw en verscheurde de autopapieren. De feiten werden gestaafd door een getuige en een medisch rapport.

ook-in-pagadder-werd-volop-voorgelezen

Ook in Pagadder werd volop voorgelezen

Ook kleuterschool Pagadder in Berkenbos heeft deelgenomen aan de Grote Voorleesdag, hoewel het niet beperkt bleef tot één dag. Elke dag stonden er enkele ouders/grootouders aan de poort om te komen voorlezen in de klas van hun oogappel. Het gaf een leuke interactie waarbij zowel kleuters, kleuterleidsters, ouders als grootouders hebben genoten van de fijne momenten in de klas.

sint-is-langs-geweest-bij-sint-vincentius

Sint is langs geweest bij Sint-Vincentius

De Sint heeft een bezoek gebracht aan Sint-Vincentius in de St.-Lutgardisstraat. De  vrijwilligers hebben het afgeleverde speelgoed mooi uitgestald, zodat de bezoekende ouders hun keuze kunnen maken. 'Rotary Lummen' heeft de Sint nog gesponsord met een 200-tal snoepzakjes. Op 6 december zullen weer veel kindjes rondlopen met een grote 'smile' op het gezicht. (foto's Stefan Was)

rechter-niet-mals-voor-frauderende-zaakvoerder

Rechter niet mals voor frauderende zaakvoerder

Een zaakvoerder (47) uit Heusden-Zolder moet één jaar de cel in en mag 7 jaar lang geen zaak meer leiden. Hij is door de rechtbank veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Een medeplichtige uit Schaarbeek kreeg dezelfde straf. Beiden daagden niet op in de rechtbank. Twee jaar gelden hadden ze een overeenkomst opgesteld waarbij zogenaamd aandelen van een zaak werden overgedragen, maar dat gebeurde niet. Bovendien lieten ze hun zaak failliet gaan en haalden een deel van de actieva eruit. Daarom moeten ze de curator die het failissement afhandelde 10.500 euro schadevergoeding betalen. En beiden mogen ook nog eens 2.400 euro boete neertellen.

damhert-sluit-webshop-op-black-friday

Damhert sluit webshop op Black Friday

Op 29 november sluit Damhert zijn webshop af voor 24 uur uit protest tegen Black Friday. "Het ontstaan, doel en de gevolgen van deze kortingsdag in (web)winkels staan lijnrecht tegenover de bedrijfsvisie van Damhert, namdelijk kwalitatieve producten met een goede service op de markt brengen zonder mens, milieu en dier te schaden, " aldus Marie Peeters van Damhert. CEO Grete Remen ziet drie redenen om zich tegen de 'hoogdag van de graaicultuur' te (…) Lees het hele bericht

akkermennekes-krijgen-opbrengst-berkenbos-leeft

Akkermennekes krijgen opbrengst Berkenbos Leeft

Lachende gezichten bij volkscultuurgroep De Akkermennekes, want zij kregen een cheque van 500 euro van Berkenbos Leeft. Dat was de opbrengst van de happening van dit jaar.

auva-richt-nieuwe-organisatie-op-qresellers

Auva richt nieuwe organisatie op: Qresellers

Heusdenaar Raf Coomans ligt mee aan de basis van Qresellers, een nieuwe groepering van vakhandels. In 2016 nam Raf Coomans de retailwinkels van Eurosys in Heusden, Hasselt, Genk, Diest, Zonhoven, Houthalen, Tongeren en Leopoldsburg over. Sindsdien maakte hij ook deel uit van Selexion, de aankoopgroepering met een zeer breed gamma IT, Telecom, wit- en bruingoed, huishoudelektro, enz. Na enige tijd werd het voor Raf duidelijk dat hij bij die aankoopgroepering niet (…) Lees het hele bericht

ethernietleien-gestart-in-de-natuur

Eternietleien gestort in de natuur

Op twee plaatsen in het Bolderdal zijn eternietleien gestort in de natuur. Het is niet uitgesloten dat er asbest in zit. (foto's Jan Leijskens)

moed-en-volharding-scoorde-goed-in-eigen-tornooi

Moed en Volharding scoorde goed in eigen tornooi

Bij Moed en Volharding maken ze een erg positieve balans op van de 16de Cup Michel Wanten die het afgelopen weekend in sporthal Berkenbos plaatsvond. 19 clubs uit 5 verschillende landen kwamen met 140 gymnasten afgezakt. "Enkele delegaties brachten nationaal geselecteerde turners mee zodat echt een topniveau werd bereikt," blikt een tevreden hoofdtrainer Luk Van Gompel terug. Hij is trouwens in zijn nopjes met de prestaties van de eigen gymnastes van (…) Lees het hele bericht

kerstverlichting-wordt-op-6-december-aangestoken

Kerstverlichting wordt op 6 december aangestoken

Het Gemeentelijk Verbroederingscomité Heusden-Zolder schakelt op vrijdag 6 december om 18.30 uur officieel de kerstverlichting in. Dat gebeurt niet toevallig op het ogenblik dat Sinterklaas net het land heeft verlaten. Het evenement vindt traditiegetrouw plaats aan kasteel Meylandt en het is de burgemeester die de knop mag indrukken. Daarna wordt een natje en een droogje aangeboden.

breekt-monotrol-kid-eindelijk-hier-ook-door

Breekt Monotrol Kid eindelijk hier ook door?

Wellicht betwijfelt al lang niemand meer dat het AfterMuzeCafé echt aanslaat, zo zorgden zondagavond ook weer een 100-tal muzieklovers voor een gevuld MuzeCafé. Ze genoten van de Monotrol Kid. De groep heeft de jongste jaren vooral getoerd in Duitsland en Nederland en krijgt nu stilaan erkenning in eigen land. Het nieuwste album ‘Exhale’ zou wel eens de doorbraak kunnen zijn naar het grote publiek. De muziekpers is alvast overtuigd.   Voor het volgende AfterMuzeCafé wordt het wachten tot 26 januari, maar 2020 heeft weer veel moois in petto op het kleine podium. (foto's Ria De Clerck)


rc-9-blijft-aan-de-leiding

RC 9 blijft aan de leiding

Het wordt zo stilaan spannend voor rugbyclub RC 9 Heusden-Zolder, want ze staat nog steeds aan de leiding. Gisteren werd op de Vrijheid-terreinen - ondanks slechts 17 fitte spelers beschikbaar - vrij vlot komaf gemaakt met Celtic Brussels. Het werd 29-25. En dus mogen die van Heusden-Zolder volgende zondag hun leiderspositie gaan verdedigen in Vorst (bij Brussel)

geen-rijbewijs-en-toch-maar-t-verkeer-in

Geen rijbewijs en toch maar 't verkeer in

De politie hield afgelopen weekend een alcoholcontrole op 4 plaatsen in Heusden-Zolder. Tussenin werden ook patrouilles met de dienstauto’s gedaan. Ook de flitsauto is ingezet. 1439 voertuigen werden gecontroleerd, 151 reden te snel, afgerond 10,50 %. Eén bestuurder reed 97 waar maar 50 is toegelaten, hij zal wellicht zijn rijbewijs een tijdje mogen inleveren. 302 bestuurders moesten een ademtest afleggen, voor 292 was er geen probleem. 4 bliezen alarm waardoor hun (…) Lees het hele bericht

kerstverlichting-wordt-opgehangen

Kerstverlichting wordt opgehangen

Een gespecialiseerde firma is gestart met het ophangen van de kerstverlichting in de handelskernen. In de Guido Gezellelaan worden de nieuwe verlichtingspalen ondertussen van een beveiliging voorzien, in de hoop dat ze zo niet worden meegesleurd bij de volgende passant die de middenberm niet kan vermijden. (foto's Julien Maebe)

ploegen-vallen-terug-in-liga-petanque

Ploegen vallen terug in liga-petanque

 Een slechte zaak voor de ploegen uit Heusden-Zolder in de Vlaamse Liga van het petanque, ze verloren allebei en zakken daardoor in de rangschikking. Olympia kreeg bij zijn verre verplaatsing naar Roeselare een 8-1 aangesmeerd en ook Boekt keerde puntenloos terug van Chapoo: 5-4. De andere uitslagen: ere-Limburg: Kelchteren A - Boekt A 4-5 en Olympia A - De Berk A 5-4. 1ste provinciale: Boekt B - Fenix A 4-5; 2de Limburg: Olympia C - Genebos D 5-4, Boekt C - Bocholt A 7-2, Oetervallei B - De Berk B 4-5 en Hasselt D - De Berk C 4-5.

genieten-van-een-bijzondere-lunch

Genieten van een bijzondere lunch

Elke woensdag tussen 12 uur en 13.30 u tot 18 december kun je in het Muzecafé genieten van een lunch. Niet zomaar eentje want die wordt geserveerd door een groep internationale cursisten van CVO De Verdieping. Die bereiden onder leiding van een professionele kok een dagschotel en/of soep. Die kun je aan democratische prijzen verorberen. Het gaat om een proefproject waarvoor het CVO en Muze samenwerken. Wie wil komen proeven, kan reserveren via cholsteens[!]cvodeverdieping.be

boekt-pakt-uit-met-6de-winterhappening

Boekt pakt uit met 6de Winterhappening

Boekt organiseert op zaterdag 14 december zijn zesde Winterhappening. Vanaf 17 uur is iedereen welkom op de Ubbelvelden. Het wordt weer een familiefeest met optredens van de kinderen van de basisschool. Ook de kerstman komt langs. Wat later op de avond komen bands op het podium zoals School’s Out, 7 Days Left en Rocco & Arturo. DJ Bizonn sluit de avond af met strakke beats en een stevige streep ambiance.

onder-de-poort-heeft-nieuwe-picknicktafel

Onder de Poort heeft nieuwe picknicktafel

Het speelterrein Onder de Poort kreeg een nieuwe picknicktafel. Het is de bedoeling van het gemeentebestuur dat ouders daar komen samenzitten, terwijl kinderen zich uitleven op de speeltuigen. Zo kunnen buren elkaar vaker ontmoeten.

gwen-en-co-lanceren-agenda-medische-sector

Gwen en co lanceren agenda medische sector

3 Limburgse ondernemers, onder wie Heusdenaar Gwen Claes (rechts), hebben een nieuw online agendasysteem gelanceerd, dat specifiek gericht is op de medische sector. Mya staat voor Manage Your Agenda of, wanneer je het door de ogen van de patiënt bekijkt, Make Your Appointment. Gwen Claes stond vanuit Sanmax Projects, enkele jaren geleden mee aan de basis van Vlaanderens grootste online agendasysteem. Maar vorig jaar begon hij (…) Lees het hele bericht

hebadspelers-eindigen-hoog-in-vlaams-kampioenschap

Hebadspelers eindigen hoog in Vlaams kampioenschap

De jonge spelers van Hebad hebben het goed gedaan op de Vlaamse badmintonkampioenschappen. Yaro Van Delsen haalde de halve finale in het enkelspel en in het dubbelspel samen met broer Iljo. Joni Vanesch en Laura Poelmans bereikten de halve dubbelfinale in de B1-reeks. In diezelfde reeks kwam Mirthe van Parys in de enkelfinale uit.

16-bekende-namen-exposeren-in-de-mijlpaal

16 bekende namen exposeren in De Mijlpaal

Eindelijk konden de kunstliefhebbers nog eens naar galerij De Mijlpaal in de Brugstraat afzakken voor een vernissage. Zoals gemeld zijn de magazijnen van de galerij asbestvrij gemaakt en heeft de rest van de galerij een opfrisbeurt gekregen. 'D'AS BEST!!! - 16 aan Zet' toont werk van 16 actuele kunstenaars, die via een renteloze lening kunnen aangekocht worden. Daarmee is De Mijlpaal (…) Lees het hele bericht

kinderen-zwaaien-artikel-27-uit

Kinderen zwaaien Artikel 27 uit

Het was vandaag nog druk op de allerlaatste dag van Artikel 27 2019 in de oude Muze. Velen wilden nog even de vele kunstwerken komen bekijken of voor de allerlaatste keer de sfeer van het oude cultuurcentrum opsnuiven. Want het doek is nu over beide gevallen. Tijdens de finissage lazen kinderen van de taalstimulering Lindeman teksten voor bij de kunstwerken en als slot breidde Annemarie Schoonens er haar traditionele vuurkunstwerk aan. (foto's Ann Jordens)

aan-de-dorpstuintjes-maakten-ze-er-een-soep-van

Aan de dorpstuintjes maakten ze er een soep van

Voor de initiatiefnemers van de 'dorpstuintjes' in 't Heusdens Broek was 'Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux' een ideale gelegenheid om het volkse tuinieren in de kijker te zetten. De wandelaars kregen er verse soep met balletjes aangeboden. (foto's Julien Maebe)

met-130-op-verkenning-rond-het-meylandt

Met 130 op verkenning rond het Meylandt

130 wandelaars namen deze namiddag deel aan de eerste familiewandeling 'Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux'. Een succes. De vzw Toerisme Heusden-Zolder had gezorgd voor gidsen die de historische geheimen van Meylandt ontsluierden en de natuurpracht van de Mangelbeekvallei belichtten. Onderweg wachtten stoofvlees en soep, en uiteraard ontbraken de borrels niet bij de terugkeer. De kinderen die aan de wedstrijd deelnamen gingen met leuke prijzen naar huis. (foto's Yves Maex)

ex-mijnwerkers-blijven-misnoegd-over-pensioen

Ex-mijnwerkers blijven misnoegd over pensioen

Enkele honderden ex-mijnwerkers woonden vandaag de algemene vergadering van de KS Vriendenkring bij in de aula van de badzaal. Er werd opnieuw een stand van zaken gebracht in verband met het pensioendossier waar al maanden discussie over is. De boodschap blijft dat bij de berekening van het mijnwerkerspensioen moet uitgegaan worden van 30/30 dienstjaren en niet van 25/30. Volgens de mijnwerkers worden de Belgische wetten niet correct uitgevoerd. Om dat duidelijk te maken zullen ze op 4 december, Sint-Barbara, naar eigen zeggen met zowat 250 ex-mijnwerkers naar de Zuidertoren in Brussel trekken.

makkelijke-zege-voor-anadol

Makkelijke zege voor Anadol

In derde provinciale B maakte FC Anadol er een makkelijke zondagmiddagwandeling van bij Verbroedering Lommel, het werd 2-6.

kvv-en-bolderberg-winnen

KVV en Bolderberg winnen

In de tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met zuinige 1-0 gewonnen van rode lantaarn KMR Biesen.  Bolderberg FC versloeg SK Munsterbilzen met 2-1.

monsterscore-voor-sk-heusden-06

Monsterscore voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 met een zeldzame score gewonnen. Het werd 2-12 bij Inter Hasselt.

ook-jongste-turnsters-gaan-voluit

Ook jongste turnsters gaan voluit

Tijdens de Cup Michel Wanten waren zondagvoormiddag de kleinste turners aan de beurt, de 8- tot 11-jarigen. Enerzijds is hun inzet ontwapenend maar tegelijk merk je ook duidelijk heel wat talentjes in ontwikkeling op. Er waren dit weekend in het totaal 146 deelnemers uit 5 landen. Dagelijks mocht Moed en Volharidng op 150 tot 200 bezoekers rekenen. (foto's Ann Jordens)

stevige-delegatie-op-vergadering-dorpsbelangen

Stevige delegatie op vergadering Dorpsbelangen

Heusden-Zolder was goed vertegenwoordigd op de algemene vergadering van Dorpsbelangen, de koepelorganisatie van dorpsraden, wijkraden en particpatieraden in Zwijnaarde. Er waren afgevaardigden van dorpsraad Heusden, dorpsraad Boekt en dorpsraad Bolderberg die als nieuw lid werd aanvaard. Samen willen ze zich inzetten om ook de andere 4 dorpsraden in Heusden-Zolder te laten aansluiten. Het plan is om in het voorjaar in ZLDR Luchtfabriek een vormingsdag te houden met alle aangesloten leden uit Vlaanderen.

zware-score-van-kajoba

Zware score van Kajoba

In de tweede provinciale van het basketbal versloeg Zolder B Maasmechelen B met 60-59. Heusden verloor van Hasselt C met 46-65. In vierde provinciale haalde leider Kajoba verpletterend uit tegen Zolder E: 112-67.

klaar-voor-de-wandeling-aan-meylandt

Klaar voor de wandeling aan Meylandt

Aan kasteel Meylandt hebben leden van de vzw Toerisme Heusden-Zolder alles in gereedheid gebracht om deze namiddag de wandelaars te ontvangen die deelnemen aan 'Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux'. De familiewandeling vertrekt om 13.30 uur en het weer is ronduit ideaal. (foto Tony Lespoix) - update Ondertussen zijn 130 deelnemers vertrokken voor de wandeling 

ja-er-bestaan-nog-sterke-bands

Ja, er bestaan nog sterke bands

Zaterdagavond kregen de muziekliefhebbers in cc Muze twee sterke Vlaamse bands voorgeschoteld met twee dito frontmannen. Marble Sounds met Pieter Van Dessel vormde de hoofdbrok. Bonfire Lakes met Marino Roosen speelde het hoofdprogramma. Beide bannds brachten melodieuze, soms ontroerende songs. (foto's Herman Eerdekens)

t-was-genieten-voor-de-gymnastiekfans

't Was genieten voor de gymnastiekfans

De eerste dag van de Cup Michel Wanten zit erop in de sporthal van Berkenbos. De aanwezigen kregen schitterende wedstrijden voorgeschoteld en de juryleden zagen gymnasten die vaak aan elkaar gewaagd waren in de verschillende nummers. Heel wat jonge gymnasten - die misschien hopen ooit in de voetsporen van Nina Derwael te treden - verzusterden met collega's van andere groepen. Voor de liefhebbers: morgen kan je nog een hele dag topgymnastiek beleven. (foto's Ann Jordens)

leiders-krijgen-weerwerk-van-staartploeg

Leiders krijgen weerwerk van staartploeg

In de eerste provinciale van het basketbal heeft staartploeg Cosmo Genk meer weerwerk geboden aan leider Zolder A dan verwacht, het werd uiteindelijk een vrij krappe 74-70 overwinning. In de vooravond was er ook een spannende derby in de vierde provinciale. Zolder F versloeg Zolder G met 55-54.

staat-het-waarschuwingsbord-verkeerd

Staat het waarschuwingsbord verkeerd?

Jos Coels is één van de fietsers in Heusden-Zolder die ook oog voor de veiligheid heeft. Hij vraagt zich af of het waarschuwingsborde voor overstekende fietsers op de Zolderseweg niet aan de verkeerde kant van de weg én in de verkeerde richting (richting Schootstraat) staat. Aan de tunnel op de Zolderseweg komen de fietsers immers van het 'routeke' en moeten, als ze naar Heusden willen rijden, de Zolderseweg oversteken. Daar ligt volgens Jos het gevaarlijke punt.

nieuwe-winst-voor-wieze-boys-a

Nieuwe winst voor Wieze Boys A

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal won leider VK Wieze Boys A met 0-2 bij Total Energy. RP Products kon rusten na het forfait van Vlam Eisden. In de tweede afdeling moest Wieze Boys B thuis zijn meerdere erkennen in Beukenhof: 0-1.

cup-michel-wanten-turnen-op-hoog-niveau

Cup Michel Wanten: turnen op hoog niveau

In de gymnastiekwereld zijn dit weekend alle ogen gericht op de sporthal van Berkenbos waar Moed en Volharding de jaarlijkse Cup Michel Wanten organiseert. Een heel weekend lang nemen turners van heel wat clubs uit verschillende landen deel aan topnummers. Ze komen tegen elkaar uit in 4 categorieën en de toestelfinales zijn over twee dagen uitgesmeerd. Er valt gymnastiek op hoog niveau te bewonderen. (foto Ann Jordens)

e-314-gaat-maandagnacht-enkele-uren-dicht

E 314 gaat maandagnacht enkele uren dicht

In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 november wordt de E 314 enkele uren afgesloten aan op- en afrit 27 Circuit Zolder in de richting van Lummen. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dan een nieuw portiek met een groot verlicht verkeersbord over de snelweg plaatsen. De werken beginnen maandag om 21 uur en zijn dinsdag voor de ochtendspits klaar.  Eerst worden de twee metalen pijlers geplaatst, rechts in de berm langs de pechstrook en links in de middenberm. Dat zal in het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-394

De kijk van Richie

Zondag om 13.30 uur afspraak aan kasteel Meylandt voor de familiewandeling 'Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux'. Je verneemt er alles over de geschiedenis van het kasteel en de natuur van de rijke Mangelbeekvallei.

sint-op-bezoek-bij-kwb-en-variant

Sint op bezoek bij KWB en Variant

KWB Eversel had vrijdagavond weer alles uit de kast gehaald om de mensen van Variant een leuke avond te bezorgen. En Sinterklaas had samen met zijn pieten en helpers ook nog ruimschoots de tijd gevonden om langs te komen. (foto Rita Vanhove)

spelen-samen-met-de-grootouders

Spelen samen met de grootouders

De kleuters van Beekbeemden vierden hun grootoudersfeest. Ze speelden samen Bingo en de grootouders werden verrast met dansjes, koffie, thee en koekjes. Nadien werden er verhaaltjes voorgelezen. (foto's An Vanoppen)


een-leuke-jazzy-avond

Een leuke jazzy avond

Pianist Jef Neve en trompettist Teus Nobel speelden vrijdagavond in de Muzeschouwburg eigen composities en bekende jazz-standards. De muziek werd aaneengelijmd met leuke verhaaltjes en anekdotes. (foto Herman Eerdekens)

artikel-27-sluit-morgen-af-in-schoonheid

Artikel 27 sluit morgen af in schoonheid

Artikel 27 is zijn slotweekend ingegaan. Morgen sluit de kunsttentoonstelling de deuren, vandaag en morgen tussen 14 en 18 uur is dus de laatste kans om de kunstwerken nog eens te bekijken. Om uw kunst-appetijt te stimuleren, hierbij nog een fotoreeks van Jan Leijskens. Tijdens het slotevent zondag geven de kinderen van taalstimulering Lindeman de bezoekers uitleg bij enkele kunstwerken. Rond valavond -ergens tussen 17 uur en 17.30 uur vindt het  vuurkunstwerk van Annemarie Schoonens plaats. Daarna kan je nog nagenieten en kunstenaars ontmoeten in de vroegere balzaal. Dit is ook de allerlaatste keer dat de oude Muze voor het publiek open is (buiten café Gusto)

met-zijn-allen-slapen-in-de-bib

Met zijn allen slapen in de bib

Het is een bijzondere avond en nacht in de bibliotheek. In het kader van de voorleesweek komt een 25-tal kinderen overnachten, er waren zelfs dubbel zoveel inschrijvingen dan er plaatsen waren voor de sleep-in. Een spannend avontuur, de opwinding was dan ook voelbaar. Er wordt geknutseld, gezongen en gedanst met het Rad van Fortijn, in de slaaphoek luisteren ze naar mooie, en spannende verhalen. De opbrengst gaat naar de Warmste Week en naar The English Bulldog Resort. Daarom kwamen enkele bulldogs de kinderen een goeie nacht wensen. Als alles naar wens gaat, zijn ondertussen de oogjes toe en de snaveltjes dicht. Morgenvroeg wacht een gezond ontbijt, een leuke sessie kinderyoga en daarna gaat iedereen naar huis, ongetwijfeld na een onvergetelijke nacht. (foto's Marina Poelmans)


elia-belasting-doorrekenen-aan-de-consument

Elia: belasting doorrekenen aan de consument

Netbeheerder Elia betreurt de beslissing van de gemeente Heusden-Zolder om vanaf volgend jaar een jaarlijkse belasting van 3.000 euro per pylon of mast op te leggen. De beheerder van het hoogspanningsnet zal daardoor 234.000 euro moeten afdokken. De woordvoerster van Elia zegt ook dat ze de taks niet zullen aanvechten, gemeenten hebben immers het recht om zulke belastingen te heffen. Maar ze voegt er ook aan toe dat de kosten uiteindelijk zullen doorverrekend worden aan de (…) Lees het hele bericht

volop-leesplezier-in-t-molenholleke

Volop leesplezier in 't Molenholleke

Voorlezen is in wezen leesplezier doorgeven van oud naar jong. Tijdens de 'Voorleesweek' zetten alle juffen van 't Molenholleke het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Ze hebben er dus - zowel bij de kleuters als in de lagere school - de afgelopen dagen veel voorleesuren verzameld. En ook heel wat oma's, opa's, papa's en mama's gaven het goede voorbeeld. (foto's Rita Grosemans)

verlies-voor-olympia-a-1

Verlies voor Olympia A

In de ere-afdeling van het petanque voor 55-plus verloor Olympia A van Zig Zang A met 2-7. In eerste afdeling won Boekt A het derby van De Berk A met 5-4. Boekt B verloor van Tongeren A met 3-6. De andere uitslagen: 3de afdeling: Olympia B - Horizon C 6-3 en 4de afdeling: Boekt C - Hasselt D 5-4, De Berk B - Olympia C 5-4, De Berk C - Genk C 5-4

geen-afval-meer-in-de-brug

Geen afval meer in De Brug

VLS De Brug nam deel aan de tweede challenge van Good Planet: Zero Waste. Op school worden koekjes, fruit, boterhammen en drank meegebracht in herbruikbare doosjes en flessen. Er zijn geen vuilnisbakken meer op de speelplaats. Om dit eens in de verf te zetten maakten leerkrachten en leerlingen een duim gemaakt met daarin de tekst 'Zero Waste'. (foto Inge Vreys)

zolderse-viespeuk-riskeert-5-jaar-celstraf

Zolderse viespeuk riskeert 5 jaar celstraf

Tegen een man van 65 uit Zolder is vandaag voor de rechtbank in Hasselt 5 jaar gevangenissstraf geëist. Hij had de dochter van zijn huurders jarenlang misbruikt. De man was niet alleen de huisbaas van het gezin, maar hij kwam er ook veel over de vloer. Hij deed er herstellingen, bracht kinderen naar de sportclub en feestjes, hij leerde hen autorijden en gaf hen cadeautjes. Pas later kwam uit dat hij één van de meisjes tussen haar negende en veertiende misbruikte. (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-nieuwjaarsreceptie-nog-niet-kwijt

N-VA wil nieuwjaarsreceptie (nog) niet kwijt

De N-VA heeft een punt toegevoegd aan de gemeenteraadsagenda van 28 november. Dat gaat over de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Zoals bekend heeft het schepencollege die afgeschaft en komt er een alternatief evenement om de inwoners samen te brengen, wellicht in de zomer. De N-VA vraagt dat de klassieke nieuwjaarsviering op het Heldenplein nog minstens één keer zou plaatsvinden. Te meer omdat het event altijd samenviel met de vredeswake van de interreligieuze werkgroep van waaruit volk doorstroomde naar de receptie. De oppositiepartij vraagt ook dat het schepencollege suggesties van de dorpsraden zou inwinnen vooraleer de knoop over een nieuwe evenement wordt doorgehakt.

jonge-talenten-veroveren-sfc-podium

Jonge talenten veroveren SFC-podium

Het Sint-Franciscuscollege stond deze week in het teken van talent[!]sfc. Leerlingen die hun talenten willen tonen aan de collega's kregen daarvoor ruimschoots podiumkansen. En het ging weer heel breed: zang, muziek, dans, acrobatie, theater, voordracht, ... ieder jaar weer komt het creatief talent in het college bovendrijven, en ieder jaar weer komen er nieuwe talenten bij. (foto's Patrick Daniëls)

neosteam-naar-quizfinale

Neosteam naar quizfinale

Heuszo, het quizteam van Neos Heusden-Zolder, zette in de voorronde van de provinciale Neosquiz een sterke prestatie neer. Het team heeft zich geplaatst voor  de finale op 24 januari. (foto Trudo Groffi)

brand-op-lindeman

Brand op Lindeman

Donderdagavond heeft het iets voor 23 uur kort gebrand in een woning in de Kastanjestraat. De bewoners van het huis merkten rook op en verwittigden de hulpdiensten. Het gezin met kinderen kon zichzelf in veiligheid brengen. De brandweer had de brand snel onder controle, maar bleef nog even ter plaatse om de woning te ventileren. (Foto: Michiel Reynders)

de-televisie-volgens-steven-van-herreweghe

De televisie volgens Steven Van Herreweghe

In 'De Droom van Philo' bracht Steven Van Herreweghe vanavond zijn eigen verhaal van het televisiegebeuren op het podium van Muze. (foto's Ria De Clerck)

n-va-wil-wel-een-politiefusie

N-VA wil wel een politiefusie

De N-VA reageert afwijzend op de intentie van het schepencollege om het politiekorps niet te laten fuseren met een omliggende politiezone. "De cijfers in de nieuwe politiebegroting, met een verdubbeling van het exploitatiebudget de komende 5 jaar, deden nochtans anders vermoeden. Feit is dat de feitelijke keuze voor een één-politiezone nooit besproken of bediscussieerd werd op het niveau waarop dit dient te gebeuren, zijnde de gemeenteraad." De N-VA (…) Lees het hele bericht

evenveel-orgaandonor-in-3-weken-dan-in-half-jaar

Evenveel orgaandonors in 3 weken dan in half jaar

De actie om meer orgaandonors aan te trekken is een succes. Begin deze maand lanceerde het gemeentebestuur een ludieke actie: iedereen die zich registreert als orgaandonor krijgt een hippe pannenkoekenplant cadeau. En de actie werkt: in 3 weken tijd lieten zich evenveel inwoners registreren dan in 6 maanden. De eerste 50 plantjes zijn al van eigenaar veranderd. De actie loopt nog tot eind dit jaar. Je kunt je zowel online registreren als aan de loketten, in dat laatste geval moet je wel even een afspraak maken.

inbrekers-in-mommestraat-en-schaapsweg

Inbrekers in Mommestraat en Schaapsweg

Er zijn de jongste dagen weer inbrekers op pad. In de Schaapsweg drongen de dieven gisteravond rond 21 uur binnen. De zoon was alleen thuis, hij hoorde lawaai en toen hij beneden kwam was alles doorzocht, enkele gsm-toestellen waren verdwenen. Ook in de Mommestraat drongen dieven gisteravond een huis binnen, ze kwamen erin via een slaapkamerraam. Buiten werd een fiets meegenomen. Het was trouwens al de tweede avond of nacht op rij dat in de Mommestraat werd ingebroken. De buurt overweegt een whatsapp-groep op te richten.

de-notaris-over-het-erfrecht

De notaris over het erfrecht

Truus Jaspers, van de associatie notarissen Verlinden en Jaspers, kwam vandaag bij KWB-Overdag in Heusden uitleg geven over de ingewikkelde materie van het erfrecht. Ze had het onder meer over de successietarieven en -planning, het huwelijkscontract, het keuzebeding, het testament, de schenking en de zorgvolmacht. De notaris belichtte ook de mogelijkheden wanneer iemand wilsonbekwaam wordt. Voor persoonlijk advies kan je natuurlijk altijd terecht bij een notaris. Meestal is de eerste consultatie gratis. (foto's Ludo Deleux)

minder-personenbelasting-meer-onroerende-taks

Minder personenbelasting, meer onroerende taks

Het gemeentebestuur wil naar eigen zeggen een eerlijke verdeling van de lasten tussen inwoners onderling en inwoners en bedrijven. Met een taks-shift wil ze werken belonen: de personenbelasting (het gemeentelijk deel op de inkomstenbelasting) daalt van 8 naar 7,5 % en de onroerende voorheffing (gemeentelijke toeslag op het kadastraal inkomen) stijgt van 882 naar 935 opcentiemen. Voor de gemeente zelf zou dit geen verschil maken, maar voor de (…) Lees het hele bericht

gas-boetes-meer-bedrijfsgrond-en-activiteiten

GAS-boetes, meer bedrijfsgrond en activiteiten

Het schepencollege heeft in de vooravond zijn meerjarenplan voorgesteld. Dat is eenvoudig gezegd de opsomming van de belangrijkste investeringen en maatregelen voor de periode 2020-2025 en de financiële gevolgen daarvan. Zo wordt de dienstverlening verder gemoderniseerd, de inrichting van de begraafplaatsen wordt gedigitaliseerd, het afsprakensysteem wordt bijgestuurd en er komt een selfservice loket in het gemeentehuis. 

Bedrijventerreinen


De (…) Lees het hele bericht

politie-heusden-zolder-gaat-niet-fuseren

Politie Heusden-Zolder gaat niet fuseren

Heusden-Zolder blijft een autonome politiezone van één gemeente. Dat heeft het schepencollege vanavond bekendgemaakt in de marge van de voorstelling van het meerjaarprogramma.Het punt moet wel nog de volgende gemeenteraad passeren. Dat Beringen-Ham-Tessenderlo niet te vinden was voor een fusie met Heusden-Zolder was al langer bekend. LRH (rond Hasselt) en Carma (rond Genk) hadden wel elk een fusievoorstel aan Heusden-Zolder gedaan. Maar de financiële bijdrage in de beide voorstellen (…) Lees het hele bericht

14-reed-te-snel

14 % reed te snel

De politie heeft vandaag de flitsauto op 6 plaatsen in
Heusden-Zolder gezet tussen 6 en 14 uur. Daarbij werd gekozen voor de gekende
wegen die vooral in de ochtendspits gebruikt worden, maar ook voor twee sluipwegen.
In het totaal passeerden 1263 wagens de camera, 86 % hield zich aan de
opgelegde snelheid, 14 % dus niet.
Eén bestuurder kan zijn rijbewijs verliezen:
hij reed 88 per uur in de Westlaan, waar maar 50 is toegestaan.

straf-met-uitstel-voor-speedproductie-en-handel

Straf met uitstel voor speedproductie en -handel

Een man uit Heusden-Zolder is vandaag veroordeeld tot 20 maanden celstraf, die is volledig met uitstel als hij zich laat begeleiden voor zijn drugsverslaving en uit het drugsmilieu wegblijft. De man produceerde en verkocht samen met een Tongenaar en een Herkenaar onder meer speed. Hun uitvalsbasis was een woning in Herk-de-Stad. Daar viel de politie binnen na een verkeerscontrole. De inspecteurs vonden er heel wat drugs en de productie van andere drugs was nog aan de gang. De Tongerenaar kreeg ook 20 maanden met uitstel, de Herkenaar 30 maanden effectief omdat hij verstek gaf.

de-toverfluit-in-de-bres-voor-sri-lanka

De Toverfluit in de bres voor Sri Lanka

Kleuterschool De Toverfluit zette een project op voor het goede doel: kids[!]Madiha in Sri Lanka. Via filmpjes van het schooltje in Sri Lanka kregen hun Heusdense collega's een beeld van het schoolleven ginder. Eén van de ouders, zelf afkomstig uit Sri Lanka, kwam langs in klederdracht en maakte voor heel de school een typisch gerechtje. De kinderen verkochten hun zelf geknutselde theelichtjes. Met de opbrengst kan de school in Sri Lanka de speelplaats opfrissen en verfraaien. (foto's Jolien Gijbels)

gelukkige-verjaardag-kleuterweg

Gelukkige verjaardag, Kleuterweg

 Deze week heeft het beton van de Kleuterweg zijn 66ste verjaardag gevierd. De inscriptie - ter hoogte van de 'moller' en De Zwaan - vermeldt inderdaad 19.11.53. Dit moet één van de oudste bestratingen zijn in Heusden-Zolder. De weg heeft in de loop der jaren heel wat oplapbeurten gekregen, dat is te merken aan de talloze voegen en barsten. Vandaar wellicht dat de viering in alle stilte gebeurde, en dat in tegenstelling tot het geluid van het voorbijrijdende verkeer. Trouwens, bij een jarige (…) Lees het hele bericht

neos-op-wandel-langs-begijnenvijvers

Neos op wandel langs Begijnenvijvers

Voor de maandelijkse wandeling van Neos Heusden-Zolder stapten de leden door het prachtige natuurgebied Begijnenvijvers in Hechtel. Een fris maar deugddoend tochtje. wandeling. De volgende wandeling heeft plaats op 12 december in Ham. (foto Trudo Groffi)

internen-verzamelen-8-855-voor-goede-doelen

Internen verzamelen € 8.855 voor goede doelen

Gisteravond hebben meer dan 400 internen uit de Limburgse internaten een cheque van 8.855 euro overhandigd aan een aantal goede doelen zoals Rode Neuzen, 't Kriebelt, dierenasiel, ... Het was meteen het hoogtepunt van het jaarlijkse midwinter-event, waarop de internen elkaar in Hasselt ontmoetten tijdens sportieve en ontspannende activiteiten. De voorbije weken hadden ze allemaal acties opgezet om geld in te zamelen voor doelen die ze zelf kozen. “Meestal gaat het om (…) Lees het hele bericht

serieverkrachter-bekent-schuld

Serieverkrachter bekent schuld

Voor het Hof van Beroep heeft het openbaar ministerie 10 jaar cel geëist tegen de 30-jarige man uit Heusden-Zolder. Hij staat terecht voor het bedreigen, afpersen en verkrachten van 19 escortdames, wat hij meestal deed in Vogelsanckbos. Daarmee riskeert hij twee jaar cel meer dan in eerste aanleg. Voor het eerst heeft de man schuld bekend. De feiten speelden zich af tussen maart 2013 en december 2016. Hij heeft de prostituees daarbij bedreigd, gechanteerd, bestolen en verkracht. De man heeft (…) Lees het hele bericht

en-dit-waren-de-winnende-foto-s

En dit waren de winnende foto's

Winnaar van de vakantiefotowedstrijd werd dus An Vanherck die in Lapland plots geconfronteerd werd met rendieren op de weg. Ook de tweede, Heidi Van Engelen, ging het met haar familie in het noorden zoeken, meer bepaald in Zweden. Voor de derde plaats zakken we naar het zuiden af, waar Maarten Claes samen met zijn vriendin de vulkaan El Teide op Tenerife besteeg en neerkeek op de wolken. Tenslotte viel ook Yara Lambrechts in de prijzen met een foto in de hoogte, en dat op een brug in Tirol.

de-winnaars-van-de-vakantiefotowedstrijd-bekroond

De winnaars van de vakantiefotowedstrijd bekroond

Tijdens een gezellige bijeenkomst in De Kring zijn woensdagavond de prijzen uitgereikt van de vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet Heusden-Zolder. Iedereen werd in de watten gelegd door gastheer Steven en gastvrouw Hilde. Schepen van toerisme Marleen Hoydonckx was gecharmeerd door de ingezonden vakantiefoto's uit heel de wereld. Tegelijk hield ze een pleidooi om in de toekomst nog meer aandacht te hebben voor de vele mooie plekjes in Heusden-Zolder. Winnaar werd An Vanherck, zij kreeg van Raf Coomans, CEO van Auva, een prachtige smartphone. Heidi Van Engelen eindigde tweede en ging naar huis met een cadeaubon overhandigd door Greta Feyen van bloemenatelier Bopha op het Willibrordusplein. Derde was Maarten Claes, hij kreeg een heerlijk pakket van dranken Bartels uit de Koolmijnlaan. En ook de vierde, Yara Lambrechts, mag van zo'n pakket van dranken Bartels genieten. (foto's Michiel Reynders)

zondag-met-zijn-allen-op-wandel-rond-meylandt

Zondag met zijn allen op wandel rond Meylandt

De weersvoorspellingen voor het weekend zijn goed. Zet dus alvast je wandelschoenen klaar voor zondag. Dan pakt de vzw Toerisme Heusden-Zolder voor het eerst uit met 'Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux'. Om 13.30 uur kun je aan kasteel Meylandt vertrekken voor een familiewandeling over 6 km. Gidsen ontsluieren onderweg de geheimen van het kasteel, het domein en de Vallei van de Mangelbeek. Er wachten tomatensoep en stoofvlees en voor de kinderen is er een wedstrijd. Wie geen gebruik maakte van de voorinschrijving, betaalt er plekke 7 euro per persoon. Er zijn trouwens ook koffie, frisdrank en borrels te verkrijgen. (foto Marcel Gybels)

voor-meer-dan-10-000-prijzen-in-eindejaarsactie

Voor meer dan € 10.000 prijzen in eindejaarsactie

Ook dit jaar organiseert Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw een eindejaarsactie over alle handelskernen. Die loopt van 7 tot en met 31 december. Op de meeste plaatsen wordt gewerkt met invulstrookjes, in Heusden-Dorp geven de handelaars kraslotjes. Er wordt een grote prijzenpot bijeengebracht door de vier handelskernen én de handelaars zelf, samen met een waarde van meer dan 10.000 euro. Sommige handelaars doen er nog prijzen voor hun eigen klanten bovenop. De prijsuitreiking volgt begin februari.

ronde-tafel-blikt-terug-op-geslaagde-racing-night

Ronde Tafel blikt terug op geslaagde Racing Night

Serviceclub Ronde Tafel 94 Zolder maakt een positieve balans op van zijn Racing Night, die plaatsvond bij Delorge in Hasselt. Met meer dan 500 deelnemers was het feest uitverkocht en Boulevard Vinyl en dj Lenny zorgden voor de sfeer. Op dit ogenblik wordt nog de financiële balans opgemaakt en eenmaal die rond is, maken de leden bekend welk goede doel hoeveel steun mag verwachten. (foto's Ollivision.com)

monotrol-kid-zondag-in-aftermuzecafe

Monotrol Kid zondag in AfterMuzeCafé

Zondagavond om 20 uur speelt The Monotrol Kid in het AfterMuzeCafé. Singer-songwriter Erik Van Den Broeck debuteerde in 2009 op een Kevin Coyne-tribute tour met onder andere Wreckless Eric en Brendan Croker. In die tien jaar bracht hij onder de naam The Monotrol Kid twee ep’s en drie albums uit. In zijn songs hoor je flarden indiefolk, americana, twang, Dylan en Wilco. 'Hold On', de nieuwe single geeft een stevige voorsmaak van wat het nieuwe album (…) Lees het hele bericht

historische-formule-1-keert-terug-naar-zolder

Historische formule 1 keert terug naar Zolder

Na een jaartje onderbreking wordt op 22 en 23 augustus 2020 op Circuit Zolder opnieuw een Historic Grand Prix georganiseerd. Daarbij staat ook de FIA Masters Historic Formula One, de historische formule 1, op de affiche. Weinige sporten hebben zo'n gevarieerde en kleurrijke geschiedenis als de autosport. Daarom zijn historische races ook zo populair. De Historic Grand Prix keert dus terug met op het progamma naast de formule 1, ook de FIA Masters Historic (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-mattijs-en-robbe-erregeerts

Fietser van de week: Mattijs en Robbe Erregeerts

Mattijs (11) en Robbe Erregeerts (9) fietsen iedere dag naar school met de fiets, van in de Holleweg naar de Springplank in Eversel. Alleen als het echt niet anders kan door praktische beslommeringen, laten ze de fiets staan. Hun traject loopt via de Kanaalweg, de dreef en het Speelhuisje richting school.  Mattijs merkte al op dat dezelfde rit met de auto - 3 km - langer duurt dan met de fiets. En ze vinden het heerlijk om 's morgens dor het bos te fietsen.
Kandidaat 'fietsers van de week' kun je altijd nomineren via paul.coolen[!]telenet.be

30-jaar-kinderrechten-op-expo-artikel-27

30 jaar Kinderrechten op expo Artikel 27

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Verenigde Naties het Verdrag over de Rechten van het Kind aannamen. Op de tentoonstelling Artikel 27 in de oude Muze herdenkt Art 27/Het Berenhuis die dag met een kunstwerk van Jeroen Meijs uit Maastricht. Het beeld Change stelt een kinderhoofd voor, opgebouwd uit oude munten. Het roept op om na te denken over wat we echt belangrijk vinden: kansen voor kinderen of het grote geld? Vanaf vandaag is de tentoonstelling nog 5 dagen te bezoeken van 14 tot 18 uur. (foto Jan Leijskens)

neos-bezocht-staalbouw-timmers

Neos bezocht staalbouw Timmers

In het kader van zijn reeks bedrijfsbezoeken ging Neos Heusden-Zolder langs bij TCS (staalbouw Timmers) in Houthalen. Er waren liefst 34 deelnemers, zodat de groep in twee moest verdeeld worden. Iedereen stond vol bewondering voor de realisaties van het bedrijf. (foto Trudo Groffi)

info-avond-van-energiebesparing-tot-gelijkstroom

Info-avond: van energiebesparing tot gelijkstroom

De info-avond rond energievriendelijk wonen die de Blauwe Wijk vanavond - samen met verschillende andere organisaties - in de Zolderse harmoniezaal op het getouw zette, kon op heel wat belangstelling rekenen. Na een inleiding door Sarah Verbeeck van Kamp C, ging Nanette Huysmans van Dubo Limburg dieper in op een hele reeks concrete maatregelen die je in huis kunt nemen. Dat gaat over de opmaak van een EPC, isolatie, dubbel glas, keuze van verwarmingssysteem en energiebron en de subsidiemogelijkheden. Vanuit het publiek kwamen wat bedenkingen, vooral over de voortdurend wisselende overheidspolitiek. Peter Van Hout van hogeschool UCLL gaf meer uitleg bij gelijkstroom, dat destijds het onderspit moest delven tegen wisselstroom, maar nu aan een - lange termijn - remonte bezig is. Hij gaf een demonstratie met de mobiele DC-unit die de hogeschool daarvoor ontwikkelde.  

code-geel-voor-gladde-wegen

Code geel voor gladde wegen

Toch maar even opletten als je vanavond laat of morgenvroeg de baan op moet. Het KMI heeft code geel afkondigd door de kans op gladde wegen in Limburg, Luik en Luxemburg. De waarschuwing geldt vanaf deze avond 22 uur tot woensdagochtend 11 uur. De gladheid kan vooral veroorzaakt worden doordat het vriest - tot min 3 - op natte wegen.

bewoners-van-amideus-koken-en-smullen-samen

Bewoners van Amideus koken en smullen samen

Samen koken versterkt de onderlinge banden. En dus kwamen vanmorgen enkele inwoners van serviceresidentie Amideus in Berkenbos afgezakt naar de algemene ruimte om er samen te koken met een minimum aan kookgerief. Ze hadden zich vooraf ingeschreven zodat ze mits een kleine bijdrage van een heerlijk menu konden smullen, met zowel hartige als zoete gerechtjes. (foto's Estelle Bleux)

kwb-geeft-quizopbrengst-aan-weyerke-en-fajar-baru

KWB geeft quizopbrengst aan Weyerke en Fajar Baru

Een delegatie van KWB Heusden-Centrum heeft vanmorgen twee cheques van 400 euro overhandigd aan 't Weyerke in Heusden-Zolder en Fajar Baru in Indonesië. Het gaat om de opbrengst van de eerste KWB-quiz die vorige maand meteen uitverkocht was met 35 deelnemende ploegen. Vooraf was al afgesproken om de opbrengst aan twee goede doelen te schenken. En dus mocht Ludo Engelen, de bezieler van de quiz, één cheque geven aan algemeen directeur Jan Thiry van 't Weyerke. De andere cheque werd overhandigd aan Ward Ceyssens, steunpilaar en begeleider van Fajar Baru, dat in Indonesië onder meer een opvangcentrum voor verlaten kinderen openhoudt en zich ook om verwaarloosde kinderen bekommert. (foto Joseph Bams)

werkstraf-voor-verkeersagressie

Werkstraf voor verkeersagressie

Een man van 23 jaar uit Heusden-Zolder moet 85 uren werkstraf uitvoeren. Hij is daartoe veroordeeld omdat hij in mei 2017 in een auto zat die een zeventiger uit Lommel kilometerslang achtervolgde en verschillende keren hinderde. Vervolgens schopte de Heusdenaar tegen de auto van de man. De bestuurder van de auto, een 23-jarige man uit Peer, kreeg 100 uren werkstraf. Samen moeten ze het slachtoffer meer dan 2.500 euro schadevergoeding betalen.

overtreders-en-wanbetalers-lopen-tegen-de-lamp

Overtreders en wanbetalers lopen tegen de lamp

De voorbije week heeft de politie van Heusden-Zolder verschillende acties georganiseerd, onder meer samen met GOCA Vlaanderen en Vlabel. Een voormiddag controles samen met Vlabel in de Michel Scheperslaan leverde op 5 november bijna 6.000 euro aan openstaande boetes op. 2 auto's werden getakeld omdat de bestuurders de openstaande schuld van 1.575 euro niet konden betalen. Daarnaast waren er overtreders rond de veiligheidsgordel, nummerplaat en inschrijving. 7 vrachtwagens (…) Lees het hele bericht

onze-gevleugelde-vrienden-hebben-honger-4

Onze gevleugelde vrienden hebben honger (4)

Stefan Was kreeg ook verschillende huismussen op bezoek, maar ook een mannetjes vink en een vrouwtjes vink.


koop-je-wenskaart-voor-het-bulldog-resort

Koop je wenskaart voor het Bulldog Resort

De Warmste Week was al even aan het sudderen in de bibliotheek, onder meer in de workshops waar kinderen en volwassenen leerden wenskaarten maken. En vandaag is het helemaal van start gegaan, vanaf nu worden de wenskaarten ook effectief verkocht. Daarvoor is een bijzondere kerstboom opgesteld in de bib. Je kunt zo'n unieke kerstkaart op de kop tikken voor slechts € 1,50 en de opbrengst gaat volledig naar het gekozen goede doel: The English Bulldog Resort. Dat is een (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-heeft-burgemeesters-en-raad

't Molenholleke heeft burgemeesters en raad

In 't Molenholleke heeft vanaf vandaag elk leerjaar een eigen burgemeester en die vertegenwoordigt zijn of haar klas in de leerlingenraad. Daaraan ging een spannende campagne vooraf en vrijdag werden de stemmen geteld. Vandaag nodigde de Mystery-man alle leerlingen uit om kennis te nemen van de verkiezingsuitslag.De burgemeesters en de leerlingenraad kunnen directie en leerkrachten advies geven, voorstellen aanbrengen om zaken te verbeteren en mee zoeken naar oplossingen voor problemen. Er is trouwens een mooi evenwicht bereikt tussen meisjes en jongens. (foto's Rita Grosemans)

rijbewijs-inleveren-dat-op-de-rechtbank-ligt

Rijbewijs inleveren dat op de rechtbank ligt

Ondertussen zijn ook de resultaten bekend van de SLimactie in Heusden-Zolder. De politie zette gisteren 4 inspecteurs in voor controles op 3 plaatsen. Tussendoor werden ook patrouilles met de auto gedaan. 774 bestuurders moesten een ademtest afleggen. Drie bliezen alarm waardoor hun rijbewijs 3 uur werd ingehouden en ze een onmiddellijke inning in de bus zullen krijgen. 1 bestuurder blies positief, hij kreeg meteen 6 uur rijverbod en moet voor de politierechter (…) Lees het hele bericht

slimcontroles-1-dronken-11-te-snel

SLimcontroles: 1 % dronken, 11 % te snel

Om 6 uur vanmorgen is het grote SLim-weekend afgesloten waarbij 8 Limburgse politiezones en de wegpolitie controles deden op alchohol, drugs en snelheid. Ook de politie van Heusden-Zolder op verschillende plaatsen controleposten op. Ondertussen heeft de gouverneur de globale resultaten van die controles bekendgemaakt. Bijna 3900 bestuurders moesten blazen, 36 van hen bliezen positief, dat is 1 %. 7 van de 1.830 drugstesten waren positief. Van iets meer dan 2.400 wagens werd de (…) Lees het hele bericht

belcar-kiest-voor-langere-races

Belcar kiest voor langere races

De Belcar telt volgend seizoen één meeting minder, maar wel evenveel raceminuten. Er worden dus meer langere races afgewerkt. En ook nieuw is dat het prijzengeld van het seizoen 2020 wordt omgezet in een korting op het inschrijvingsgeld voor het volgende seizoen. Net zoals dit jaar begint het Belcar-seizoen eind april tijdens de DTM op Circuit Zolder, met twee races van 120 minuten. Eind juni volgt dan de tweede meeting op het circuit van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-118

Vandaag gezien

Een somber beeld op een sombere dag. (foto Jan leijskens)

olympia-klimt-naar-de-tweede-plaats

Olympia klimt naar de tweede plaats

In de Vlaamse liga van het petanque klimt Olympia naar de tweede plaats nadat het thuis met 7-2 won van Haeseveld Gent. Boekt moest met 3-6 het onderspit delven tegen Verbroedering. 
In de ere-afdeling Limburg won Boekt A moeiteloos de derby tegen Olympia A met 8-1. De Berk A verloor bij Opec A met 5-4. In eerste provinciale Limburg won Boekt A met 3-6 in Maaseik A. De uitslagen in tweede provinciale: Boekt C - Genenbos D 3-6, De Berk B - Olympia C 5-4, De Berk C - Pelter B 7-2 en Oetervallei B - Olympia B 7-2.

van-delsen-broers-lijken-onklopbaar

Van Delsen-broers lijken onklopbaar

De Belgische kampioenschappen badminton voor de jeugd in Leuven waren een succes voor Hebad Heusden. Met 2 titels waren de tweelingbroers Yaro en Iljo Van Delsen de winnaars van het weekend, ze pakten alle titels bij de  U-17. Globaal haalde Hebad 5 keer goud (Yaro Van Delsen in enkel -17, Iljo en Yaro in het heren dubbel, en Iljo in het dubbel gemengd, en Amber Boonen in het dubbel gemengd -15). Er waren drie zilveren medailles: Yaro Van Delsen in het dubbel gemengd -17, Fae Boonen in het dubel dames -13 en Amber Boonen in het enkel dames -15. Tenslotte konden Lucian Ooms en Fae Boonen zich ook nog voor de halve finales plaatsen.

onze-gevleugelde-vrienden-hebben-honger-3

Onze gevleugelde vrienden hebben honger (3)

Ook de mannetjes-zwartkop, de groenling en de gaai behoren tot de hongerige bezoekers van de tuin van Stefan Was.

veel-interesse-voor-de-heusdense-smeden

Veel interesse voor de Heusdense smeden

Op deze Dag van de Ambachten mocht het publiek letterlijk op de handen van smeden Raf Nulens en Robin Das kijken. Met veel zin voor vakmanschap toonden ze hun kunnen in de oude smidse van de familie Nulens. Voor lokale bezoekers bracht dit een stukje nostalgie naar boven, voor anderen was het een kennismaking met echte ambachters die zowel het grove werk als de artistieke finesse van de smederij aankunnen. En er kwam veel volk een kijkje nemen. (foto's Ann Jordens)

omega-kwartet-beheerst-schubert-en-haydn

Omega Kwartet beheerst Schubert en Haydn

Dat Haydn en Schubert populaire componisten zijn, is al langer geweten. Dat werd vanmiddag ook nog eens duidelijk doordat meer dan 100 muziekliefhebbers in de kerk van Zolder  kwamen genieten van het Omega Kwartet. Dat bracht eerst 'De Kwint' van Joseph Haydn en nadien Frans Schubert’s Der Tod und das Mädchen. Schitterend uitgevoerd trouwens. Fred Brouwers was zoals altijd de cermoniemeester die voor de nodige duiding zorgde. (foto's Ria  De Clerck)

over-chips-en-cliches-met-compagnie-barbarie

Over chips en clichés met Compagnie Barbarie

'Gratis Chips', de titel alleen al waarmee de vrolijke bende van Compagnie Barbarie op Kunstendag voor Kinderen het publiek naar cc Muze lokte, klonk heel verleidelijk. De voorstelling ging over de stereotypen rond genderverschillen en -gelijkheid. (foto Herman Eerdekens)

makkelijke-winst-voor-bolderberg

Makkelijke winst voor Bolderberg

In de tweede provinciale B ging Bolderberg FC met 1-3 winnen op het veld van FC Landen A. 

anadol-gaat-door-als-pletwals

Anadol gaat door als pletwals

In de derde provinciale blijft leider FC Anadol in de winning mood. Vandaag moest Peer SV eraan geloven met 2-3.

verlies-voor-sk-06-3

Verlies voor SK 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 4-1 verloren in Kortessem. 

250-deelnemers-in-zware-sfc-urban-trail

250 deelnemers aan zware SFC Urban Trail

De SFC Urban Trail was vandaag een heus spektakelstuk. De 250 lopers en wandelaars werden vanochtend op de collegespeelplaats de baan opgestuurd. Hoewel, die baan met een korreltje zout moet genomen worden, want de deelnemers moesten een heel aantal gebouwen, zowel van de school zelf als bedrijfsgebouwen op De Schacht, doorkruisen. Zeker het Centraal Magazijn vormde een sensationeel onderdeel want daar moesten trappen genomen worden. Ook een deel van de Galgenberg stond op het programma en voor wie echt nog energie over had, lag de mijnterril uitdagend te wachten. De opbrengst wordt achteraf overgemaakt aan de families van de slachtoffers van de brandramp van 11 augustus. (foto's Ann Jordens)

hanne-gevers-wint-in-diepenbeek

Hanne Gevers wint in Diepenbeek

't Is vandaag weer feest ten huize Gevers in Viversel, want Hanne stond op het hoogste schavotje in Diepenbeek. Ze won er de veldrit. Dit seizoen lijkt ze niet meer van het podium te slaan.

feestje-van-de-65-jarigen-van-eversel-en-ubbersel

Feestje van de 65-jarigen van Eversel en Ubbersel

De 65-jarigen van Eversel-Ubbersel kwamen zaterdagavond samen voor een leuk feestje. Ze waren met 26 om te genieten van een receptie met nadien een kaas- en wijnavond. Die is tot in de vroege uurtjes uitgelopen. (foto Gert Jardin)

georges-veltjen-beste-acteur-op-filmfestival

Georges Veltjen beste acteur op filmfestival

Op het filmfestival in het Portugese Braga heeft Georges Veltjen - aka Left Hand Georges - de prijs voor de beste acteur gewonnen. In de roadfilm over zijn  leven en werk speelt Georges voor een deel zichzelf - waarbij hij af en toe bewust in een rolletje duikt - en dat kon de jury waarderen met de 'Augusta award for the best actor'. De award voor de beste vrouwelijke acteur ging naar Anne Bergfeld. Filmmaker Paulo Duarte Filipe -die de roadmovie van (…) Lees het hele bericht

minister-beke-bezoekt-vroeggeborenen-in-ziekenhuis

Minister Beke bezoekt vroeggeborenen in ziekenhuis

Vlaams minister van volksgezondheid Wouter Beke bezocht vanmorgen in het Sint-Franciscusziekenhuis de kraamkliniek. Geen toeval want het is vandaag de 'dag van het vroeggeboren kind' en de drie kinderen van de minister zijn allemaal in deze kraamkliniek geboren. De minister herinnerde zich trouwens nog levendig hoe één van zijn kinderen in volle totstandkoming van het Brussel-Halle-Vilvoorde-akkoord het levenslicht zag. Dokter Sven Schepers, (…) Lees het hele bericht

parochie-eversel-dankt-de-vrijwilligers

Parochie Eversel dankt de vrijwilligers

In Eversel vierden ze zaterdagavond het St-Ceciliafeest. Dat is 'het feest van de parochie' voor al degenen die zich inzetten in de kerk of in de parochie via een werkgroep of vereniging. Ze werden bedankt door voorzitter Willy Van Aelst en ook de Sint die gisteren pas in het land arriveerde, kwam even langs om hen te bedanken. (foto Rita Vanhove)

niet-over-de-rand-van-de-afgrond

Niet over de rand van de afgrond ...

Het ging er zaterdagavond spannend aan toe tijdens de Rikoltoquiz in 't Kuipershof. Maar na een aantal rondes van straffe vragen toonden de leden van het team 'Rand van Afgrond' zich toch de sterksten. Ze wonnen voor De Miracolli's en The Expendables. Symply the Lest maakte zijn naam helemaal waar, net als de voorlaatste 'Nooit van achter'. En volgens waarnemers vertoefden de twee teams Duivenmelkers geregeld met het hoofd in de wolken. Tegelijk ernstig en ludiek, en voor het goede doel, Rikolto dat werkt van het zuiden. (foto's Gilbert Verlinden)

protestactie-op-het-muze-podium

Protestactie op het Muze-podium

Na het optreden in Muze zaterdagavond, namen artiesten en publiek met zijn allen het Muze-podium in om te protesteren tegen de besparingen in de cultuurcentrum die Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon heeft aangekondigd. (foto Herman Eerdekens)

naar-de-popqueens-van-de-jaren-negentig

Naar de popqueens van de jaren negentig

'The Women of the 90's, onder die noemmer nam Living Roots zaterdagavond in Muze het publiek mee naar de stoere rockchicks, hemelse singer-songwriters en ware popdiva's; dames die in de jaren negentig menig tienerhart wisten te veroveren. (foto's Herman Eerdekens)

kvv-houdt-leiders-in-bedwang

KVV houdt leiders in bedwang

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder een verdiend gelijkspel afgedwongen tegen leider Kolmont: 1-1.

winst-voor-heusden-b

Winst voor Heusden B

In de basketbalcompetitie wordt dit weekend een beperkt programma afgewerkt. Zaterdag in de vooravond versloeg Heusden B Helchteren 2020 A met 57-48,  een wedstrijd in derde provinciale A. In vierde provinciale verloor Zolder E van Bilzerse D met 63-42. UPDATE In de tweede provinciale klopte Zolder B Lummen B met 82-68.  En nog zaterdagavond verloor Zolder F in de vierde provinciale van Helchteren 2020 B met 63-75.

inspiratie-uit-de-ontmoeting-franciscus-met-sultan

Inspiratie uit de ontmoeting Franciscus met sultan

TAU, Franciscaans Leven, organiseerde vandaag in het Franciscuscollege een inspiratiedag. Het thema was de dialoog tussen christenen en moslims. Na enkele inleidende toespraken werd een 70-tal deelnemers verdeeld in verschillende werkgroepen. Op het programma onder meer een film over de ontmoeting van Sint-Franciscus en de sultan -800 jaar geleden-, een interreligieuze wandeling op de cité, met een bezoek aan de moskee. s' Middags werd in de college-eetzaal een Turkse maaltijd verorberd. (foto's Ludo Deleux)

de-toverfluit-en-de-brug-op-pitslampentocht

De Toverfluit en De Brug op pitslampentocht

De ouderraad van de scholen De Toverfluit en De Brug organiseerde een pitslampentocht. De deelnemers konden kiezen uit tochten van 2 en 4 km met onderweg leuke opdrachten. Halfweg stonden de kleuterjuffen met een drankstandje, de opbrengst gaat naar een schooltje in Sri Lanka. Na afloop van de tocht konden de deelnemers zich opwarmen in een cafetaria die versierd was met knutselwerkjes van leerlingen van het eerste leerjaar. (foto's Marijke Stienaers)

rc-9-verliest-alles

RC 9 verliest alles

Louter te oordelen naar de uitslagen was het vandaag geen goede dag voor Rugbyclub 9. "Alles verloren maar we hebben toch maar weer gesport,"luidt daar het adagium.De uitslagen: U14 Limburg - Gent 27-72, U16 Antwerpen - Limburg 157-0, RC9 Ladies - Gent 12-29 en RC9/Haspinga - Oudsbergen: 0-99.

wieze-boys-a-blijft-winnen

Wieze Boys A blijft winnen

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 4-1 gewonnen van Pool Keramo A. RP Products speelde 1-1 gelijk bij OH Bergmans. Wieze Boys B keerde met een 2-2 terug van Keramo B.

onze-gevleugelde-vrienden-hebben-honger-2

Onze gevleugelde vrienden hebben honger (2)

Nog meer vogels die op bezoek komen aan de rijkgedekte tafels van Stefan Was: de boomklever, heggemus en spreeuw.

g-badmintonners-spelen-op-niveau

G-badmintonners spelen op niveau

Sinds vanmorgen worden er aan een stevig tempo badmintonwedstrijden afgewerkt in sporthal Berkenbos. Smash mocht er al vrij vroeg een 60-tal badmintonners met een mentale beperking uit een groot deel van Vlaanderen verwelkomen op het eerste deel van zijn G-tornooi. Femke Evens leidt dit jaar als tornooiverantwoordelijke alles in goede banen, voorzitter Johan Verhagen biedt ondersteuning waar nodig. De wedstrijdjes worden vaak verbeten betwist, maar voor en na valt de sportieve sfeer op. Na de middag komt een 30-tal zit- en rolstoelbadmintonners uit Vlaanderen en Nederland voor het tweede deel van het tornooi.

beeld-en-smaak-kruisen-elkaar-in-tentoonstelling

Beeld en smaak kruisen elkaar in tentoonstelling

In de bibliotheek is zaterdagmorgen de tentoonstelling 'De gustibus et coloribus' geopend. Het is een gezamenlijke expo van de lokale kunstkringen Hazet en Filokalia. De beide voorzitters Laila Abdelmalek en Jean Jacob konden hun leden inspireren om te tonen hoe kleuren in de kunst de toeschouwer visueel en sensorisch prikkelen. De tentoonstelling past dan ook perfect in de Week van de Smaak. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx kon in haar openingsspeech vaststellen hoe de mooie, kleurrijke composities, de smaakpapillen bijna letterlijk beroeren . De daad werd trouwens bij het beeld gevoegd, want de vrouwen van KVLV Heusden zorgden voor een lekkere receptie met vegetarische hapjes. De tentoonstelling kan in de bibliotheek bezocht worden tot en met december. 

plafond-kwam-los-in-woning

Plafond kwam los in woning

De brandweer werd zaterdagmorgen opgeroepen naar de Kanaalweg waar in een huis het plafond naar beneden dreigde te komen. Het zekere werd voor het onzekere genomen en toen de ploegen ter kwamen, bleek het om een vals plafond te gaan dat losgekomen was. De brandweermannen voorkwamen met stutten dat het plafond verder naar beneden kwam.

de-kijk-van-richie-393

De kijk van Richie

Iedereen een stamboom ...

film-over-left-hand-georges-op-portugees-festival

Film over Left Hand Georges op Portugees festival

Georges Veltjen - Left Hand Georges - en filmmaker-kunstenaar Paulo Duarte Filipe zijn momenteel in het Portugese Braga. Daar is vandaag een filmfestival begonnen en de film over het leven, de muziek en de kunst van Left Hand Georges wordt daar morgen voorgesteld. Volgende week moeten ze alweer naar een andere filmvoorstelling. Wie weet slepen ze ergens een prijs in de wacht. 

pas-volgende-maand-meerjarenplan-op-gemeenteraad

Pas volgende maand meerjarenplan op gemeenteraad

Op 28 november buigt de gemeenteraad zich (voorlopig) over 20 punten in openbare zitting. Het meerjarenplan zit daar nog niet bij. Er waren blijkbaar problemen met de nieuwe software dat alles moet verwerken, dat gaf fouten. Dus is het meerjarenplan geagendeerd op 12 december, de laatste gemeenteraad van het jaar. De raad van deze maand moet de nieuwe personeelsformatie en de begroting 2020 van de politie goedkeuren. Verder liggen wat grondperikelen op tafel. In de geheime zitting wordt de opvolging van het rapport van Audit Vlaanderen besproken. 

onze-gevleugelde-vrienden-hebben-honger-1

Onze gevleugelde vrienden hebben honger (1)

We voelen het allemaal als we buitenkomen, het wordt kouder. En ook de vogels voelen dat. Meer nog, het wordt moeilijker voor hen om aan voedsel te geraken, en dus komen ze het dichter bij de huizen zoeken. Je kunt hen een handje helpen met voederbollen, schaaltjes met nootjes, ... In de tuin van Stefan Was is het bijna aanschuiven geblazen, voortdurend vliegen er vogels af en aan. Zoals de kuifmees, de pimpelmees, de koolmees en de roodborst.

omega-kwartet-met-topwerk-van-schubert-en-haydn

Omega Kwartet met topwerk van Schubert en Haydn

Zondag om 16 uur organiseert CC Muze weer een boeiend concert in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder.  Dat speelt het Omega Kwartet het Strijkkwartet Opus 76 ‘De Kwint’ van Joseph Haydn en het Strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’ van Franz Schubert. Cellist Jan Baerts -afkomstig van Heusden-Zolder - en zijn partner eerste violiste Lei Wang waren al vaker te gast in de reeks klassieke muziek van Muze. Deze keer brengen ze altviolist Armen Nazarian en tweede violist David Ernst mee. Samen vormen ze een gereputeerd kwartet dat de muziek van Schubert en Haydn volledig tot zijn recht zal laten komen. Tickets: € 19, € 16, € 13.

een-weekend-vol-goede-doelen

Een weekend vol goede doelen

Wie dit weekend zijn steentje wil bijdragen aan het goede doel heeft daarvoor keuze te over in Heusden-Zolder. Zo is er zaterdagavond om 19.30 uur de 6de Rikoltoquiz. Ploegen tot 5 personen kunnen zich meten in een quiz rond algemene kennis met ook multimedia en een geeftafel. De opbrengst gaat naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden.Vanavond komen de quizzers ook al aan bod tijdens de start van het benefietweekend in het Sint-Franciscuscolleg. Daar begint de (…) Lees het hele bericht

complete-ravage-bij-nieuwe-botsing-terlaemenlaan

Complete ravage bij nieuwe botsing Terlaemenlaan

Op de Terlaemenlaan, aan de op- en afrit van de E 314, is vanmorgen opnieuw een zwaar verkeersongeval gebeurd. Deze keer waren er drie auto's in betrokken, de brandweer werd opgeroepen om gewonde slachtoffers uit de wagens te halen. Er vielen drie lichtgewonden. De ravage was compleet. Het kruispunt kan stilaan bestempeld worden als één van de zwarte punten in de regio. 

de-mijlpaal-heropent-na-asbestrenovatie

De Mijlpaal heropent na asbestrenovatie

Het is een tijdje stil geweest rond kunstgalerij De Mijlpaal in  de Brugstraat in Heusden, terwijl de tentoonstellingen op de Zeedijk in Knokke wel doorliepen. Er was wat werk nodig achter de schermen, nadat de magazijnruimte van De Mijlpaal geïnfecteerd bleek met asbest. Dat is ondertussen verwijderd, maar die kleine opknapbeurt is uitgelopen op een lange renovatieperiode. Al het (…) Lees het hele bericht

chris-lomme-blikt-terug

Chris Lomme blikt terug

Chris Lomme wordt volgende maand 81. Vandaag stond ze op het Muzepodium met 'Reverence', waarin ze terugblikt op 60 jaar theater. Met een handvol archiefbeelden, herinneringen en een paar voorzichtige danspasjes kijkt ze over haar schouder en blikt ze vooruit. Een solovoorstelling over groot verdriet en klein geluk, loslaten en een leven vol liefde. De grande dame van het Vlaamse theater kan nog een zaal met een 250-tal toeschouwers volledig in beroering brengen, terwijl ze zelf straalt als het jonge Marieke uit Schipper naast Mathilde. (foto's Ria De Clerck)

kwb-ers-met-zijn-allen-op-de-fiets

KWB-ers met zijn allen op de fiets

't Was koud vandaag maar toch kon KWB-Overdag op heel wat deelnemers rekenen voor zijn jaarlijkse fietstocht. Van aan De Kring ging het aan gezapig tempo via Zonhoven naar Bolderberg. Een pauze in het Bolderbergse dorpscafé gaf voldoende energie om de terugtocht weer aan te vatten. Zo zijn lichaam en geest verfrist voor de lezing van volgende week over het erfrecht. (foto's Ludo Deleux)

zondag-zie-je-smeden-raf-en-robin-aan-het-werk

Zondag zie je smeden Raf en Robin aan het werk

Zondag is het weer de Dag van de Ambachten in Vlaanderen.  'Ze hebben gouden handen' luidt dit jaar de slogan. In Heusden-Zolder slechts één deelnemer: R&R Kunstsmeden. Robin Das en Raf Nulens hebben niet alleen gouden handen maar ook stalen spieren. Ze zullen ook nu weer demonstreren hoe de smid met heel wat kracht zijn werk verricht, maar met evenveel finesse tot een kunstwerk komt. Opgelet: dit jaar word je verwacht in de oude smidse Nulens, op de hoek van de Koerselsebaan en de Kerkenblookstraat, naast het Berenhuis. De smeden zijn er aan de slag van 11 tot 17 uur.

interessante-testdag-op-het-circuit

Interessante testdag op het circuit

Heel wat inwoners hebben vandaag het geraas op Circuit Zolder gehoord. De wekelijkse trainingsdag was een internationale testdag. Daar zijn heel wat interessante bolides en teams op afgekomen. Er waren onder meer enkele éénzitters, Norma Benelux streek neer en de Hongaarse Kata Bozo - ambassadeur van Circuit Zolder - liet de gelegenheid niet voorbijgaan om de gloednieuwe Norma voor volgend seizoen te testen. Of ze daar zelf ook in zal racen, is nog maar de vraag. 

zaterdag-g-badminton-ontmoeting-in-berkenbos

Zaterdag G-badminton ontmoeting in Berkenbos

Badmintonclub Smash organiseert zaterdag 16 november de jaarlijkse G-Badminton-ontmoeting in sporthal Berkenbos. Het begint al om 9 uur. Dan treden liefst 60 spelers met een verstandelijke beperking in de arena. Zij komen uit heel Vlaanderen. Tot 13 uur spelen zij in 4 categorieën. Om 13.30 uur is het de beurt aan de badmintonners met een fysieke beperking. Tot 18 uur geven 15 rolstoelbadmintonners en 15 zitbadmintonners het beste van zichzelf. Deze 30 spelers komen uit heel Vlaanderen en ook uit Nederland naar Berkenbos afgezakt.

verlies-voor-olympia-a

Verlies voor Olympia A

De 50-plussers traden weer aan in het petanque. In ere-afdeling Limburg verloor Olympia A met 6-3 van Opec A. 1ste provinciale Limburg: Genk A - De Berk A 3-6 enPelter B - Boekt B 3-6. 3de provinciale Genk B - Olympia B 5-4, 4de provinciale Berk B - Boekt C 6-3 en Olympia C - De Berk C 4-5. Dat laatste was een spannende derby waarbij bijna alle partijen na een 12-12 werden beslecht. 5de afdeling Limburg:
Boekt D - Lutlommel D 7-2

nog-teveel-misverstanden-rond-diabetes

Nog teveel misverstanden rond diabetes

Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Maar wist je dat de gemiddelde Vlaming slecht 4,9/10 scoort met zijn kennis over diabetes. De Diabetes Liga West-Limburg was vandaag met een infostand aanwezig in de hal van het Sint-Franciscusziekenhuis. Vlaanderen telt naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. (…) Lees het hele bericht

voor-andre-is-de-winter-begonnen

Voor André is de winter begonnen

Terwijl wij hier al rillen bij de eerste ochtendlijke vrieskoude of een fris windje overdag, geniet onze uitgeweken Heusdenaar André Leers in Oostenrijk al volop van kerstkaartpanorama's. 

neos-verkende-lille-en-lens

Neos verkende Lille en Lens

Tijdens een tweedaagse uitstap naar Noord-Frankrijk bezochten leden van Neos Heusden-Zolder de steden Lille en Lens. In Lille wandelden ze met een gids door het oude stadsgedeelte met zijn vele historische gebouwen. In Lens werd het Louvre bezocht, een glazen museum dat deze oude mijnstad een nieuw élan heeft gegeven. Op de terugrit werd halt gehouden in Ronse, waar het gezelschap een rondleiding kreeg in het museum van de Ronde van Vlaanderen, geleid door Johan Museeuw en Nico Mattan. (foto's Trudo Groffi)

sfc-urbantrail-loopt-door-bijzondere-gebouwen

SFC Urbantrail loopt door bijzondere gebouwen

Het Sint-Franciscuscollege heeft helaas iets met brand. Op 23 januari 1974 werd het getroffen door een brand met zware gevolgen. Dit jaar op 11 augustus was er de brand in Beringen met noodlottige gevolgen voor het brandweerkorps van Heusden-Zolder. Een leerlinge van het college verloor haar vader en de brandweerman, die zwaar verbrand raakte, is een oud-leerling.  Om de getroffen families van die brand in Beringen een hart onder de riem te steken , organiseert het college op (…) Lees het hele bericht

een-boeiend-gesprek-met-auteur-koen-peeters

Een boeiend gesprek met auteur Koen Peeters

Auteur Koen Peeters was vanavond te gast bij de leeskring in de bibliotheek. Recent kwam hij  nog in de aandacht met zijn boek 'Kamer in Oostende'. Maar de aanleiding voor het gesprek van vanavond was 'De mensengenezer', een Congoroman waarvoor hij de Confituur Boekhandelsprijs, de ECI Literatuurprijs en de ECI Lezersprijs ontving. Hij kreeg vanavond ook vragen voorgeschoteld over zijn literair onderzoek in Congo en in de Westhoek. 't Werd een boeiend gesprek. (foto's Julien Maebe)

internetgazet-lezers-bezochten-artikel-27

Internetgazet-lezers bezochten Artikel 27

Een groep lezers van de Internetgazet - winnaars van onze wedstrijd - kreeg woensdag een exclusieve rondleiding tijdens een nocturne op Artikel 27. Ze werden eerst ontvangen door Gerlinde Gilissen die tussen de kunstwerken over de 9 Muzen toelichting gaf bij het hele concept. Daarna nam ze samen met Herwig Nulens de lezers op sleeptouw door de oude Muze waar elke ruimte - van feestzaal, schouwburg, tot kantoren en kleedkamers - is ingenomen door boeiende en uiteenlopende (…) Lees het hele bericht

hz-liet-zich-in-parijs-opmerken-als-fietsgemeente

HZ liet zich in Parijs opmerken als fietsgemeente

Heusden-Zolder en Circuit Zolder waren gisteren en vandaag  samen te gast op het 'UCI Mobility and Bike City Forum 2019' in Parijs. Heusden-Zolder kreeg in 2017 al de titel van  'UCI Bike City' samen met een handvol andere steden. Op het programma in Parijs stonden onder meer de nominatie van nieuwe 'UCI Bike Cities and Regions', de lancering van twee 'UCI Cycling Toolkits' en uiteraard informatie-uitwisseling en netwerking. De nieuwe UCI Bike Cities (…) Lees het hele bericht

maurice-engelen-krijgt-carriereprijs-van-sabam

Maurice Engelen krijgt carrièreprijs van Sabam

Maurice Engelen, tegenwoordig inwoner van Bolderberg, kreeg de Muze van Sabam tijdens een dubbelconcert van Praga Khan en Lords of Acid in het Kursaal in Oostende. Hij kreeg de prijs uit handen van Sabam-CEO Carine Libert en Sabam-voorzitter Jan Hautekiet. Op die manier beloont de auteursvereniging hem voor een schitterende carrière van 30 jaar in het jaar dat hij zijn 60ste verjaardag viert. Maurice Engelen was eerst platenbaas, waarmee hij (…) Lees het hele bericht

ondergrond-is-weggespoeld-door-waterlek-in-boekt

Ondergrond is weggespoeld door waterlek in Boekt

De gevolgen van het waterlek in Boekt zijn veel ernstiger dan gevreesd. Er is zo'n grote hoeveelheid water vrijgekomen dat de ondergrond is weggespoeld. Technici van De Watergroep zijn er deze namiddag nog volop aan het werk. Een deel van het wegdek zal moeten vervangen worden. Er moet dus ter plaatse nog met een tijdlang hinder rekening gehouden worden.

stroomproblemen-in-de-kerkenblookstraat

Stroomproblemen in de Kerkenblookstraat

Terwijl ze in Boekt problemen hadden met het water, zaten ze vanochtend in een deeltje van Heusden-Centrum zonder stroom. Het probleem zat vooral in de Kerkenblookstraat. Daar viel de elektriciteit rond 3 uur vanochtend uit. Om 10 uur hadden de meeste inwoners weer stroom en kort over 11 uur was volgens Fluvius het probleem helemaal van de baan.

dit-weekend-extra-controles-op-de-weg

Dit weekend extra controles op de weg

Komend weekend is het weer extra oppassen geblazen als je de weg opgaat. De Limburgse politiekorpsen houden hun tweede grote SLIMweekend van het jaar. Van vrijdagavond 22 uur tot maandagmorgen 6 uur staan ze overal klaar om alcohol-, -drugs- en snelheidscontroles te houden. En tegelijk mag iemand die tegengehouden wordt, zijn papieren ook tonen. De politie in Heusden-Zolder zal postvatten op de gemeente- en gewestwegen. De wegpolitie zal controles houden aan de op- en afritten van de E313 en E314.

fietser-van-de-week-raymond-beerten

Fietser van de week: Raymond Beerten

Raymond Beerten uit Schreverland is een fervente - maar niet fanatieke - fietser. Hij gebruikt zijn vehikels (vier exemplaren!) graag, maar soms vervalt hij naar eigen zeggen nog in gemakzucht. "Of noem het voor mijn part luiheid. Dan heb ik een - flauw - excuus om toch de auto te nemen," zo relativeert hij zelf. Maar Raymond benadrukt ook dat de Fietsersbond en de ijveraars erachter hem danig helpen om hem fietsers- of sportief geweten ... (nee, niet "te schoppen" maar...) aan te praten. Dus doet hij hoe langer hoe meer zijn best. Wil je ook iemand nomineren als fietser van de week: mailen naar paul.coolen[!]telenet.be

weer-een-waterlek-in-boekt

Weer een waterlek in Boekt

Er zijn opnieuw problemen met een lek in de waterleiding in Boekt. Deze keer doet het zich voor aan de hoek van de Oude Schans en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daar stond een deel van de weg blank vanmorgen. De brandweer kwam ter plaatse met een ploeg en zette een deel van de weg tijdelijk af in afwachting van de reparatie door De Watergroep. Inwoners van een deel van Boekt ondervinden ondertussen minder druk op de waterleiding. UPDATE Later werd de watertoevoer in de buurt helemaal afgesloten. Tegen de middag was die hersteld maar toen was er nog altijd een omleiding voor het verkeer.

gedeeltelijke-staking-laat-zich-voelen

Gedeeltelijke staking laat zich voelen

Zoals verwacht laat de staking van de socialistische vakbond bij De Lijn zich ook in Heusden-Zolder voelen. Op de lijn 22 Hasselt-Beringen-Mijnen (en terug) zijn al zeker 15 ritten geschrapt. Van lijn 23 Beringen-Lillo-Hasselt vallen zeker 12 ritten weg. Op lijn 34 Zolder-Houthalen rijden alle bussen. Van lijn 51 Heusden-Hasselt zijn 11 ritten geschrapt. Op lijn 52 Beringen-Boekt-Hasselt zijn al 15 ritten geschapt, van een aantal andere is het nog niet geweten, maar heel wat bussen rijden daar wel. Op de lijn 92 Diest-Heusden tenslotte is van 3 ritten vanavond nog niet geweten of ze verzekerd zijn, maar overdag rijden alle bussen.

straf-voor-verslaafde-die-zijn-moeder-bedreigde

Straf voor verslaafde die zijn moeder bedreigde

Een 36-jarige man uit Ham is vandaag veroordeeld tot 200 uur werkstraf voor geweld tegen zijn moeder en zijn zoontje van vier. De man had twee kinderen, maar hij zat aan de drugs en alcohol. Er waren op dat moment problemen met het bezoekrecht. Hij ging op 1 augustus dit jaar langs bij zijn moeder in Heusden-Zolder, die had op dat moment zijn zoontje op de arm. Hij was onder invloed en bedreigde zijn moeder met twee aardappelmessen. Hij zou 'haar kapot maken en kapot schieten als ze naar de (…) Lees het hele bericht

bestuurder-thuis-aangetroffen-na-achtervolging

Bestuurder thuis aangetroffen na achtervolging

Een automobilist uit Heusden-Zolder kan zich binnenkort aan een stevige straf van de politierechter verwachten. De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad stond in de nacht van zondag op maandag opgesteld in Zonhoven voor een verkeerscontrole. Maar in plaats van te stoppen sloeg de man op de vlucht. De achtervolging werd ingezet, daarbij werd op momenten 190 per uur gehaald. De politie vond het te gevaarlijk om de auto te blijven achtervolgen, te meer (…) Lees het hele bericht

75-jarigen-van-berkenbos-vierden-feest

75-jarigen van Berkenbos vierden feest

De 75-jarigen van Berkenbos hebben hun jubileumfeest gehouden. Dat deden ze tijdens een heerlijk buffet waarbij heel wat herinneringen werden opgehaald. Dit zijn de feestvierders van links naar rechts: Jean Mangelschots, Frieda Hulsmans, Sylviane Volders, Marie Vanhoudt, Paul Tielens, Maria Geerts, Maria Ceyssens, Paula Mechelmans, Maria Leyssens, Paula Schepers, Lizette Mentens, Alphonsine Aerts en Godelieve Geerts. De kern die jaarlijks de klas uitnodigt bestaat uit Sylviane, Jean, Alphonsine en Paul.


4-bussen-op-10-rijden-morgen-niet

4 bussen op 10 rijden morgen niet

Morgen zal naar schatting 4 op de 10 bussen van De Lijn niet rijden. Dat is het gevolg van een staking waartoe de ACOD heeft opgeroepen. In Vlaams-Brabant is al sinds vorige week een sociaal conflict aan de gang en de socialistische vakbond heeft zijn leden gevraagd om morgen in heel Vlaanderen het werk neer te leggen. De christelijke vakbond doet niet mee aan de staking. Morgenvroeg zal duidelijk zijn welk de gevolgen voor de bussen in Heusden-Zolder zullen zijn, maar reizigers houden best nu al rekening met mogelijke problemen.

inwoners-sint-maartenlaan-nog-geduld-tot-juni

Inwoners Sint-Maartenlaan: nog geduld tot juni

De riolering in de Sint-Maartenlaan wordt momenteel vervangen. Die was versleten en vertoonde onder meer verzakkingen. Tegelijk wordt nu ook een gescheiden riolering aangebracht. Op dit moment is de aannemer bezig met rioleringswerken tussen de Halstraat en de Schansstraat. Nadien volgt het deel tussen de Schansstraat en de Pastoor Paquaylaan, waar de kleuterschool ligt. Nadien krijgt de straat een nieuwe asfaltlaag. Als het weer geen roet in het eten strooit, zou tegen juni 2020 alles klaar moeten zijn.

zone-30-in-boekt-wordt-uitgebreid

Zone 30 in Boekt wordt uitgebreid

De gemeente is al een tijdje bezig met de verbetering van de verkeersveiligheid rond de scholen. In Boekt wordt daarvoor de zone 30 vergroot. De vaste zone 30 wordt uitgebreid met het gedeelte rond het grasveld in de Astridlaan. Daarnaast wordt een dynamische zone 30 ingericht in de Ubbelstraat. Bij het begin en einde van de schooltijd licht op de borden die 30 km/u op en geldt dus de snelheidsbeperking. Het moet de veiligheid van fietsers en voetgangers ten goede komen.

moerasvijver-krijgt-helder-water-voor-boomkikker

Moerasvijver krijgt helder water voor boomkikker

De moerasvijver op Bovy krijgt een onderhoudsbeurt van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). Eerst wordt het water afgelaten zodat duidelijk wordt hoe de bodem er uitziet. Daarna wordt het profiel van de vijver aangepast zodat het water volledig kan weglopen. De moerasvijver zal de hele winter droogstaan om de boomkikker alle kansen te geven en om de blauwbandgrondel te bestrijden. Op termijn zal de vijver helder water krijgen en dat is precies wat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-117

Vandaag gezien

Op het Koning Boudewijnplein is weer een milde schenker langsgekomen. (foto Mia Theunis)

12-verzorgenden-zorgkundigen-afgestudeerd

12 verzorgenden/zorgkundigen afgestudeerd

In het opleidingscentrum van het OCMW heeft opnieuw een groep van 12 cursisten de opleiding verzorgende/zorgkundige met succes afgerond. De schepenen Funda Oru en Yasin Gül waren aanwezig bij de proclamatie. Ondertussen is alweer een nieuwe lichting van 16 cursisten met de opleiding gestart. Ook die gebeurt in samenwerking met de VDAB. Er is nog steeds een grote nood aan mensen met deze opleiding.

inbraken-in-woning-en-bedrijf

Inbraken in woning en bedrijf

In het verlengde weekend zijn totnutoe twee inbraken gemeld. Bij een bedrijf in de Mijnwerkerslaan is een computer gestolen. In de Bevrijdingsstraat in Berkenbos drongen inbrekers een woning binnen. Het is niet duidelijk of ze daar buit hebben gemaakt.

orde-van-lady-tatiana-brengt-opnieuw-lichtstoet

Orde van Lady Tatiana brengt opnieuw lichtstoet

De Orde van Lady Tatiana is het jongste carnavalsgezelschap in Heusden-Zolder. Vorig jaar pakten ze uit met een eerste lichtstoet in de kerstperiode. En die krijgt dit jaar een vervolg onder leiding van bezieler Marc Leijzen. De kerstlichtstoet zal op 21 december vanaf 17 uur door de straten van Viversel trekken. (foto Julien Maebe)

de-feestknallers-houden-reuzebal

De Feestknallers houden reuzebal

De Feestknallers zijn de grootste carnavalsgroep van Heusden-Zolder. Zij beginnen de komende weken aan een lange tournee langs de grootste carnavalsbals onder leiding van bezieler Jaak Verslegers. Het hoogtepunt wordt voor de Feestknallers ongetwijfeld hun grote bal op zaterdag 1 februari in Ons Huis. In het gezelschap van heel wat carnavalsgroepen zal dan de nieuwe prins of prinses ook bekendgemaakt worden. (foto Julien Maebe)

de-slamridders-houden-weer-driedaagse

De Slamridders houden weer driedaagse

De Slamridders zijn tegenwoordig het 'oudste' carnavalsgezelschap. Onder leiding van voorzitter en keizer Roger Beaufays hebben ze heel wat op het programma staan. Op 19 januari houden ze 's ochtends in Ons Huis hun frühshoppen met prinsaanstelling en in de namiddag de kinderzitting met bekendmaking van de jeugdprins. In het weekend van 17 tot 19 april volgt de carnavalsdriedaagse met verkleed bal, kinderbal, fuif en stoet. (foto Julien Maebe)

carnavalisten-zetten-hun-nieuwe-seizoen-in

Carnavalisten zetten hun nieuwe seizoen in

11 november en dus is maandagavond om 20.11 uur het carnavalseizoen 2019-2020 officieel geopend in de raadszaal van het gemeentehuis. Daar werden de Slamridders, de Feestknallers en de Orde van Lady Tatiana ontvangen door waarnemend burgemeester Marleen Hoydonckx en schepen Dirk Schops. De gezagsdragers kregen de toegangsbadges tot het gemeentehuis overhandigd. De ludieke speldeprikken links en rechts waren weer niet uit de lucht. Alleszins mogen we ook nu weer een goed gevuld carnavalsseizoen verwachten in Heusden-Zolder. (foto's Julien Maebe)

65-jarigen-van-heusden-centrum-aan-het-feest

65-jarigen van Heusden-Centrum aan het feest

De 65-jarigen van Heusden-Centrum bliezen verzamelen in de Sint-Annagilde. Het werd een gezellige avond doorspekt met anekdotes en verhalen van weleer. Er is al een afspraak gemaakt voor ... de 70ste verjaardag van iedereen. 

afscheid-van-een-hoffelijk-en-galant-politicus

'Afscheid van een hoffelijk en galant politicus'

Bij CD&V - de partij waarin hij altijd actief is geweest - wordt Jef Lemmens herinnerd als een galant en hoffelijk politicus. "In een periode dat zowel een burgemeester als een huisarts nog heel wat maatschappelijk aanzien genoten, zocht hij met iedereen het compromis. Ook mensen van het OCMW herinneren zich dat hij OCMW-cliënten zowel als politicus als huisarts bekommernisvol benaderde," vertelt CD&V-schepen Isabelle Thielemans. Tot (…) Lees het hele bericht

winnaars-van-de-wedstrijd-rond-zijden-bloemen

Winnaars van de wedstrijd rond zijden bloemen

Aan de jaarlijkse zijden bloemenshow van Begrafenissen J. Beyne is traditiegetrouw een wedstrijd gekoppeld. De winnaars zijn letterlijk en figuurlijk in de zijden bloemetjes gezet. De eerste prijs ging naar Els Martens, de tweede was voor Rebecca Hermans en de derde voor Linda Vandael, allen uit Heusden-Zolder. De vierde was voor Sylvia Heyligen uit Lummen en Maurice Cauberghs uit Heusden-Zolder was de vijfde winnaar.

tweede-plaats-voor-hanne-gevers

Tweede plaats voor Hanne Gevers

De ene cross is nog niet uit de benen en Hanne Gevers staat alweer op een ontieglijk uur aan de start van de volgende. Vandaag behaalde ze een mooie tweede plaats in de cross in het Antwerpse Niel.

wapenstilstand-herdacht-in-zolder-1

Wapenstilstand herdacht in Zolder

Ook in Heusden-Zolder zijn  vandaag 11 november de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies in het buitenland herdacht.  Eerst werden bloemen neergelegd aan het monument in Heusden, vervolgens werd een eucharistieviering opgedragen in Zolder. Aan het gedenkteken in Zolder vond deze keer de hoofdplechtigheid plaats. Er werden kransen neergelegd door waarnemend burgemeester Marleen Hoydonckx, door de  petereenheid CBOS-Noord, de oudstrijdersverenigingen en de Italiaanse gemeenschap. Harmonie Eigen Volk uit Viversel speelde de Last Post, de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw en de pastoor van Zolder sprak een gebed uit.

oud-burgemeester-jef-lemmens-is-overleden

Oud-burgemeester Jef Lemmens is overleden

Afgelopen nacht is Jozef Lemmens overleden in De Bloemelingen. Jef Lemmens was huisarts en jarenlang CVP-burgemeester van de toenmalige gemeente Zolder. Hij kreeg de sjerp in 1965 en behield die tot aan de fusie in 1976.  In fusiegemeente Heusden-Zolder werd partijgenoot Jef Aerts burgemeester en werd Lemmens eerste schepen. In die periode hadden de christen-democraten een absolute meerderheid. Hij nam een laatste keer deel aan de verkiezingen in oktober 1982, toen werd de CVP van de kaart geveegd en stapte (…) Lees het hele bericht

een-brief-naar-de-sint-bpost-helpt-je

Een brief naar de Sint? BPost helpt je

Sinterklaas is met zijn stoomboot onderweg vanuit Spanje richting ons land. Zaterdag vaart hij de haven van Antwerpen binnen, vanaf 13.30 u rechtstreeks te volgen op Eén. Ondertussen maken kinderen hun wensenlijstjes op en sturen ze hun brieven naar de Sint. De BPost helpt hen een handje en heeft een aantal postbussen ingekleed, met daarop ook het officiële adres van Sinterklaas.

de-kijk-van-richie-392

De kijk van Richie

Een doordenkertje op de laatste dag van de Boekenbeurs.

oorlogsmonument-in-eer-hersteld

Oorlogsmonument in eer hersteld

In de aanloop naar de 11 november-herdenking heeft het oorlogsmonument in Heusden zijn oude glorie terug gekregen. Het is niet alleen netjes van een nieuwe verflaag voorzien. Ook de neus en voeten van het beeld zijn weer in hun oorspronkelijke staat hersteld. (foto Julien Maebe)

nog-een-keer-de-amateurs-op-de-baan

Nog één keer de amateurs op de baan

Op Circuit Zolder had vandaag nog een Skylimit Super Sunday plaats. Het publiek is dit seizoen duidelijk genoeg verwend geweest en liet het grotendeels afweten. Maar op het circuit kwamen heel wat hobbyrijders al dan niet met passagiers in actie en zij amuseerden zich duidelijk wel. Er reden trouwens enkele mooie karretjes mee.

belangrijke-winst-voor-boekt

Belangrijke winst voor Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque heeft Boekt Gullegem verslagen met 5-4. Olympia verloor van Okapi Zwevegem met 4-5. In de rangschikking ruilen de lokale ploegen van plaats: Boekt wordt 3de en Olympia 5de. De uitslagen in ere-afdeling Limburg: Boekt A - Zig Zag 8-1, Genenbos A - De Berk A 4-5, St. Truiden A - Olympia A 6-3. Boekt haalde zijn eerste overwinning dit seizoen. In de eerste provinciale won Boekt B in Genenbos B met 2-7. 2de provinciale: Genenbos B -De Berk B 5-4, Hasselt A - Boekt C 7-2, Olympia C - De Berk C 6-3 en Pelter B - Olympia B 6-3. Het is de eerste keer dat De Berk C kon winnen op Olympia.

wie-weet-meer-over-aanrijding-koerselsebaan

Wie weet meer over aanrijding Koerselsebaan?

Afgelopen nacht tussen 1 en 3 uur is een auto gebotst tegen een Nissan Juke die geparkeerd stond voor de deur van de eigenaar, aan de Koerselsebaan 128 in Heusden. Daarbij raakte de wagen ernstig beschadigd, maar de aanrijder is doorgereden. De politie is ondertussen met een onderzoek gestart. Brokstukken van de aanrijdende auto worden bekeken en ook de beelden van bewakingscamera's in de buurt. Getuigen - of alsnog de aanrijder zelf - mogen zich melden bij de politie of via 0474 05 81 26  of robbyv1975[!]gmail.com

rijvaardigheidscursus-voor-jonge-bestuurders

Rijvaardigheidscursus voor jonge bestuurders

Het was dit weekend druk op de terreinen van ProMove op Circuit Zolder. Daar passeerden heel wat jonge bestuurders die recent hun rijbewijs haalden. Met een steuntje van de gemeente Heusden-Zolder konden ze daar voor een prikje een rijvaardigheidscursus volgen. En die vaardigheden komen vroeg of laat zeker van pas in het verkeer dat alsmaar drukker en ingewikkelder wordt.

broodwijding-en-dierenzegening-voor-st-hubertus

Broodwijding en dierenzegening voor St.-Hubertus

Sint-Hubertus is één van de patroonheiligen van de parochie Zolder-Centrum. Hij werd vandaag gevierd, met een euchauristie met daarin de broodwijding. Nadien werden de gezegende broodjes uitgedeeld en werden ook de dieren gezegend. (foto's Kristien Jaspers)

opnieuw-winst-voor-anadol

Opnieuw winst voor Anadol

In de derde provinciale B heeft FC Anadol Kadijk SK verslagen met 2-0. Uiteraard blijft Anadol zo aan de leiding. 

gelijkspel-voor-bolderberg-8

Gelijkspel voor Bolderberg

In de tweede provinicale B heeft Bolderberg FC 1-1 gelijk gespeeld tegen 's Herenelderen.

heusden-weet-de-goal-staan

Heusden weet de goal staan

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 Amandina VC met een kurkdroge 6-0 terug richting Herk-de-Stad gestuurd.

veel-volk-afgezakt-naar-de-shopfabriek

Veel volk afgezakt naar de Shopfabriek

Er is vandaag erg veel volk afgezakt naar de Shopfabriek in De Centrale. Al van kort na de opening om 10 uur 's morgens kwamen heel wat belangstellende snuisteren in de vele winkeltjes die er een uitgebreid aanbod van kleding, gebruiksvoorwerpen en cadeautjes etaleren. Tussendoor waren er ook ludieke fotoessies, kinderschmink, een kinderkerstfoto. De drink- en foodtrucks buiten hadden ook de handen vol. Nog open tot zondagavond 18 uur.

geslaagde-concertavond-van-de-verenigde-vrienden

Geslaagde concertavond van De Verenigde Vrienden

Een sfeervol concert gisteravond van De Verenigde Vrienden in 't Kuipershof, de harmonie zette de zaal ook figuurlijk in vuur en vlam met een stevig en swingend repertorium. De jeugdharmonie en drumband De Toekomst deden hun muzikale duit in het zakje. De poëtische teksten waarmee presentator Marcel Kumpen het geheel aan elkaar praatte, waren een duidelijke meerwaarde voor deze avond. De financiële meerwaarde wordt dan weer gebruikt voor het goede doel, een steuntje voor de families van de getroffen brandweermannen na de ramp van 11 augustus. (foto's Ria De Clerck)


fred-klee-is-nog-niet-uitgespeeld

Fred Klee is nog niet uitgespeeld

Zaterdagavond bracht Fred Klee samen met zijn band de laatste voorstelling van  het muziektheater 'Radio Cachot'. Achteraf stelde hij zijn gelijknamige boek voor. Schuld en boete, berouw, hoop en de rauwe realiteit in de gevangenis vormen de rode draad door de voorstelling en het boek. Fred kondigde alvast een nieuwe theaterproductie aan voor het volgende seizoen. (foto's Herman Eerdekens)

een-franciscaanse-inspiratiedag-in-sfc

Een Franciscaanse inspiratiedag in SFC

Op zaterdag 16 november van 10 uur tot 17.30 uur organiseert TAU, de Franciscaanse familie, opnieuw een inspiratiedag in het Sint-Franciscuscollege en dat naar aanleiding van missie[!]sfc. Het thema is deze keer 'Samen onderweg vandaag'. Zoals ook al bij de nieuwjaarswake is de aanleiding de 800ste verjaardag van de ontmoeting tussen Franciscus van Assisi en sultan Al-Kamil. Er zal nagedacht (…) Lees het hele bericht

leiders-laten-geen-steek-vallen

Leiders laten geen steek vallen

In de eerste provinciale van het basketbal had leider KBBC Zolder A weinig moeite met Bree A, het werd 87-65. In tweede provinciale won Zolder B nog makkelijker van Cosmo Genk B: 90-46.  Een derby in derde provinciale A: Heusden B versloeg Zolder C met 88-76.  In de vierde provinciale kon ook Bilzerse D geen vuist maken naar leider Kajoba: 81-33. Een zware nederlaag leed ook Zolder E bij Croonen Lommel D: 101-27. Zolder F moest het onderspit delven tegen Orly Hasselt B: 42-87. Eerder speelden Zolder E en Zolder G tegen elkaar, 't werd een nipte 48-49.

weer-extra-dieren-in-vzoc-na-inbeslagname

Weer extra dieren in VZOC na inbeslagname

De drukte blijft maar aanhouden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De politie van Geel trommelde het VZOC op om een aantal verwaarloosde dieren op te halen. En zo zijn de hokken en weides weer wat voller geworden: 11 geiten, 2 pony's, enkele kippen en konijnen zijn er nu bijgekomen.

ook-lindeman-vierde-sint-maarten-vurig

Ook Lindeman vierde Sint-Maarten vurig

Op het pleintje op Lindeman stroomde het volk samen rond het traditionele Sint-Maartensvuur. De buurt had veel hout samengebracht en tegen half 9 likten de vlammen metershoog en had ook de pop de strijd opgeheven. Er stond weinig wind dat zorgde voor een hoge rookkolom die van ver zichtbaar was door de gensters. Twee brandwachten hielden alles onder controle. Mensen van verschillende komaf verbroederden rond het vuur en de versnaperingen en drankjes gingen vlot van de hand.


sint-maartensvuur-laait-hoog-op-in-boekt

Sint-Maartensvuur laait hoog op in Boekt

In Boekt is vanavond erg veel volk opgedaagd voor de Sint-Maartensviering van de Chiro. Het was deze namiddag al begonnen met een kindernamiddag. Kinderen konden spelletjes spelen en pompoenen uithollen. In de vooravond trokken ze dan voor een wandeling het bos in, daar werd het verhaal van Sint-Maarten verteld. 's Avonds werd de apotheose bereikt toen het Sint-Maartensvuur hoog oplaaide. De rest van de avond verbroederden de Boektenaren bij een hapje en drankje. (foto's Michiel Reynders)

1500ste-bezoeker-op-artikel-27

1500ste bezoeker op Artikel 27

Al na een week mochten de organisatoren van de 19de editie van Artikel 27 de 1500ste bezoeker in de figuurlijke bloemetjes zetten. Mevrouw Vissers uit Maaseik kreeg als attentie fairtrade lekkers aangeboden. Morgen is de expo ook open van 14 tot 18 uur, maandag 11 november is ze dicht. (foto Bart Claes)

kvv-klopt-munsterbilzen

KVV klopt Munsterbilzen

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond Munsterbilzen verslagen met 2-0.

veel-schade-1-lichtgewonde-bij-botsing

Veel schade, 1 lichtgewonde bij botsing

In de Terlaemenlaan ter hoogte van de afrit van de autosnelweg is zaterdagavond een botsing gebeurd. Twee auto's raakten daarbij zwaar beschadigd. Eén lichtgewonde is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer kwam ter plaatse om het wegdek te reinigen, die was bezaaide met olie en brokstukken. De politie had samen met passanten de handen vol om het verkeer in het goede banen te leiden. 

wieze-boys-blijft-winnen-1

Wieze Boys blijft winnen, ook winst voor RP

In het bedrijfsvoetbal heeft leider VK Wieze Boys A bij Vini's gewonnen met 2-6.  RP Products versloeg De Condé met 3-2 .

bont-allegaartje-op-race-promotion-night

Bont allegaartje op Race Promotion Night

Met de Race Promotion Night wordt vandaag een officieel punt gezet achter het raceseizoen op Circuit Zolder, hoewel nog wel wat activiteiten in het verschiet liggen. In het deelnemersveld viel vooral een bont allegaartje te bespeuren van bolides op 4 wielen en een motorkap met meer of minder paarden eronder. Jonge en minder jonge bakken. Een schrale wind kon niet beletten dat de aanwezigen warm liepen voor het gebeuren en dat de deelnemers zich goed leken te amuseren.

e-liev-of-ne-liev

E liev of ne liev?

Ken je het verschil tussen è liev en ne liev? Ne liev, da's ne leeuw, al dan niet een Vlaamse. En è liev dat is uw vriend of vriendin. En as't nog mèr zjust oan es, dan est è niev liev. Het kan ook een aad liev zèn, da's dan weer een liefde van lang geleden.

laatste-weekend-expo-over-boerenleven

Laatste weekend expo over boerenleven

Dit weekend heb je de laatste kans om de tentoonstelling rond het 'Oude boerenleven in Heusden' te bezoeken in Hof Ter Bloemen. De Geschied- en Heemkundige Kring heeft daar oude werktuigen samengebracht, maar ook bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen, een Leuvense stoof en veel foto's. Ook de schilderijen van Leon Engelen zijn te bezichtigen. Ter plekke kun je ook het gelijknamige boek aanschaffen met foto's en verhalen over het boerenleven in Heusden. Zaterdag en zondag nog open van 14 uur tot 17.30 uur. (foto Marina Poelmans)

dorpsraad-bolderberg-houdt-volksraadpleging

Dorpsraad Bolderberg houdt volksraadpleging

De dorpsraad van Bolderberg houdt op maandag 2 december zijn jaarlijkse volksraadpleging. Tussen 20 en 22 uur zijn alle inwoners welkom in de Witte Zaal. Daar kunnen ze hun problemen en bekommernissen melden, de dorpsraad verzamelt alles en zal ze indien nodig doorgeven aan het gemeentebestuur. Het is niet de bedoeling om klassieke problemen als geurhinder, defecte straatverlichting of de toestand van de weg aan te brengen, daarvoor dient de gemeentelijke meldingskaart. Er zal trouwens ook geen burgemeester of schepen aanwezig zijn. Leden van de dorpsraad zullen aan aparte praattafels alles noteren.

de-muziek-van-cohen-in-de-kerk-van-bolderberg

De muziek van Cohen in de kerk van Bolderberg

Sophia Ammann vertolkte vrijdagavond Leonard Cohen samen met Jon Birdsong (trompet) en Joppe Tanghe (zang). Sophia bracht de songs van Leonard Cohen op een beklijvende manier in een spookachtig verlichte kerk van Bolderberg. Geen enkele stoel bleef leeg, de muziek van Cohen blijft dan ook veel mensen beroeren. Hij is deze week 3 jaar geleden overleden. (foto's Ria De Clerck)

de-kijk-van-richie-391

De kijk van Richie

't Is maar een idee eh.

witte-lintjes-tegen-geweld-op-vrouwen-4

Witte lintjes tegen geweld op vrouwen

Vrouw en Maatschappij, de vrouworganisatie van de CD&V, heeft vrijdagavond aan de Carrefour haar traditionele witte lintjes-actie gehouden. Voorbijgangers werden uitgenodigd om een wit lintje te dragen als teken van verzet tegen geweld op vrouwen. Ze kregen ook een drankje en koekje aangeboden. Dit jaar staat de actie in het teken van de uitbreiding van de opvangcentra voor slachtoffers van seksueel geweld.

feestje-voor-100-jarige-paul-vanderspikken

Feestje voor 100-jarige Paul Vanderspikken

't Is feest vandaag in woonzorgcentrum Berkenbosch. Bewoner Paul Vanderspikken viert immers zijn 100ste verjaardag en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Paul is afkomstig van Houthalen-Helchteren. 

funda-oru-is-nationaal-ondervoorzitter-sp-a

Funda Oru is nationaal ondervoorzitter SP.A

Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van sp.a. De sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement haalde het bij de voorzittersverkiezingen van Hannes De Reu en Christ'l Van der Paal. Dat betekent ook dat schepen Funda Oru uit Heusden-Zolder de nationale ondervoorzitter wordt van de socialisten. Ze kregen beiden 72 % van de stemmen van de leden. Ze zullen samen de partij de komende vier jaar leiden. UPDATE Zelf gaat Funda Oru zich vooral (…) Lees het hele bericht

zwarte-lola-is-overleden

Zwarte Lola is overleden

Zwarte Lola is overleden. De zangeres van pikante liedjes werd als Annie Heuts geboren in Maastricht. Maar ze woonde al heel lang in Bolderberg. Haar bekendste nummer is 'Ik ben Lola van de stripteasebar' in de jaren zestig. Nadien had ze nog een aantal andere bekende nummers, altijd met een erotisch ondertoontje. In 1987 stopte ze met optreden, maar af en toe kwam ze nog eens als zangeres naar (…) Lees het hele bericht

419-000-subsidies-voor-school-boekt

€ 419.000 subsidies voor school Boekt

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft voor  24 miljoen euro subsidies toegekend voor de bouw of verbouwing van scholen in Vlaanderen. Ook de vrije basisschool van Boekt krijgt een toelage van 419.000 euro. Dat geld dient als ondersteuning van een nieuwbouw en voor de omgevingswerken errond. Het geld komt via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (…) Lees het hele bericht

opnieuw-gigantische-inbeslagname-door-vzoc

Opnieuw gigantische inbeslagname door VZOC

Het houdt maar niet op in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De ene inbeslagname voor dierenverwaarlozing is nog niet uitgevoerd, of de volgende oproep komt al binnen. Soms zitten daar wel heel grote 'partijen dieren' bij. Ook nu weer bij een inbeslagname in Haacht. Daar zijn liefst 449 vogels weggehaald: 212 kippen, 87 duiven, 23 kalkoenen, 6 eenden, 5 pauwen 58 zangvogels en 44 parkieten. Maar vooral vielen toch de 9 emoe's en 5 nandoe's op. Daarvoor moest uiteraard apart transport en dito huisvesting voorzien worden.

zoutkorrels-in-politieke-wonden

Zoutkorrels in politieke wonden

In de Muzeschouwburg kon je donderdagavond luisteren naar 'Genoeg!', het verhaal van een politieke dynastie. Het is een donkere komedie over familiebanden, een lichte tragedie over postjes en portefeuilles met acteurs als Warre Borgmans , Dimitri Leue , Michaël Pas, Alice Reijs en Sara Lâm. Verwijten, politieke afrekeningen, felle debatten volgen elkaar in recordtempo op. Het leek bij wijlen een combinatie van De Zevende Dag, het Journaal en een circus.  (foto's Ria De Clerck)

nieuwjaarsdrink-definitief-afgevoerd

Nieuwjaarsdrink definitief afgevoerd

 Het staat nu definitief vast dat er op de eerste zaterdag van januari geen gemeentelijke nieuwjaarsdrink meer komt op het Heldenplein. Het gemeentebestuur had dat al eerder laten uitschijnen, maar heeft nu ook de dorpsraden over de beslissing geïnformeerd. Die dorpsraden zorgden telkens voor de uitbating van de drankenstandjes. In 2020 komt er een nieuw concept - op een ander tijdstip - waarbij het de bedoelding is de inwoners op een ongedwongen manier samen te brengen.

sterke-quizzers-bij-neos

Sterke quizzers bij Neos

Voor de tweede keer hield Neos Heusden-Zolder een ledenquiz, die kwam tot stand na wat denkwerk door Lut Was en Raymond Beerten. Aan het eind van een gezellige denk- en puzzelnamiddag kwam ploeg 4 als nipte overwinnaar tevoorschijn.  Op 21 november neemt Neos Heusden-Zolder met zijn Heuszo-quizploeg deel aan de voorronde van de provinciale quiz. (foto Trudo Groffi)

morgen-ontsteekt-lindeman-het-sint-maartensvuur

Morgen ontsteekt Lindeman het Sint-Maartensvuur

Zaterdagavond zal de temperatuur in de wijk Lindeman weer met enkele graden de hoogte ingaan, want dan wordt op het pleintje het jaarlijkse Sint-Maartensvuur ontstoken. Het begint 's avonds om 19 uur met een vuurshow van Circus Paljasso. Daarna wordt het vuur ontstoken en kan iedereen genieten van een heel assortiment aan drankjes en hapjes. Die worden door de buurt aangeboden en de opbrengst gaat naar het Sinterklaasfeest.

fred-klee-brengt-de-gevangenis-naar-muze

Fred Klee brengt de gevangenis naar Muze

Morgen staat Fred Klee uit Paal in CC Muze met de laatste theatervoorstelling van 'Radio Cachot'. Die maakte hij al in 2017 en is nadien gevolgd door een gelijknamig boek. Het gaat over zijn leven in de gevangenis nadat hij in 2003 veroordeeld werd tot vijf jaar celstraf. Hij besloot er het beste van te maken en de gevangenisdirectie wist zijn creatieve talent en vlotte pen te waarderen. Al snel werd hij ingezet als onderhoudsman, media-man, hulp-voor-alles en kreeg hij (…) Lees het hele bericht

artikel-27-verwelkomde-de-ondernemers

Artikel 27 verwelkomde de ondernemers

In de oude Muze was het donderdag ondernemersavond op de expo Artikel 27. Dat is ondertussen ook al een traditie. Want ook kunstenaars zijn ondernemers en tegelijk kunnen ondernemers inspiratie en creativiteit puren uit de kunst. De aanwezigen werden verwelkomd door schepen van economie Isabelle Thielemans. (foto's Julien Maebe)

academie-zorgt-voor-licht-en-warmte-voor-vinz

Academie zorgt voor licht en warmte voor Vinz

Prachtig initiatief van de kunstacademie in de aanloop naar de Warmste Week. De kinderen hebben daar kunstzinnige houders voor kaarsjes gemaakt. Zij willen warmte en licht4life geven. Voor 5 euro kun je zo'n uniek exemplaar aanschaffen. De academie heeft als goede doel Vinz gekozen, de achtjarige zoon van leerkracht Inge. Hij vecht tegen leukemie en de academie wil aan Vinz en zijn familie laten voelen dat ze als één team achter hen staan. Daarom gaat de opbrengst van die prachtige theelichtjes naar Vinz en de vzw Kleine Prins. Je kunt in kasteel Meylandt je exemplaar komen kiezen en ter plaatse betalen. 

leerlingen-moeten-de-straat-op

Leerlingen moeten de straat op

Vanuit de Dorpsstraat krijgen we de melding dat leerkrachten al verschillende dagen met hun leerlingen over de straat moeten omdat de stoep geblokkeerd is. Ook voor personen met een beperking levert dat problemen. 

ook-rik-de-egel-woont-nu-in-t-weyerke

Ook Rik de Egel woont nu in 't Weyerke

Rond de huisjes van 't Weyerke is vandaag het educatieve pad 'Rik de Egel' geopend. Dat is bedoeld voor volwassenen met een mentale beperking. Spelenderwijs leren ze alles over het leven van de egel en kunnen zo hun steentje bijdragen aan het overleven van de egel. Twee jaar geleden ontstond dit project als een droom, vandaag werd het mogelijk met steun van het educatief innovatiefonds van Natuurpunt. Voor 't Weyerke en Natuurpunt was het dan ook een feestelijk gebeuren. Zelfs de zon kwam even haar sympathie betuigen. (foto's Marina Poelmans)

leerlingen-de-brug-bezochten-artikel-27

Leerlingen De Brug bezochten Artikel 27

De leerlingen van het eerste leerjaar van VLS De Brug bezochten met veel enthousiasme de tentoonstelling Artikel 27  in de oude Muze-gebouwen. Het was een leerrijke ervaring met veel inbreng en fantasie van de kinderen. Ze werden daarbij gestimuleerd door Gerlinde Gilissen en Herwig Nulens tijdens een geanimeerde rondleiding. (foto's Inge Vreys)

jelle-geens-te-gast-bij-koningspaar

Jelle Geens te gast bij koningspaar

Voor één keer geen aerodynamisch pakje maar een sjiek kostuum met strikje vandaag voor triathleet Jelle Geens. Hij werd vandaag op het koninklijk paleis in Brussel ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde samen met andere Belgische atleten die dit jaar bijzondere prestaties leverden. Op de foto een fiere Jelle samen met zijn collega Claire Michel.

kwb-overdag-leert-reanimeren

KWB-Overdag leert reanimeren

De KWB van Heusden-Centrum is vandaag opnieuw gestart met KWB-overdag, een seizoen lang wekelijkse infobijeenkomsten. Vandaag ging het over hartfalen en reanimatie, begeleid door het Rode Kruis. Na een inleiding door Lode Schops konden de aanwezigen samen met een paar Rode Kruis-helpers volop oefenen op poppen. Voor velen is het wellicht een stimulans om zich in wat uitgebreidere cursussen verder te bekwamen. En dat is geen overbodige luxe, want iedereen kan op elk ogenblik met (…) Lees het hele bericht

cocainedealers-riskeren-celstraffen

Cocaïnedealers riskeren celstraffen

Drie mannen uit Heusden-Zolder riskeren celstraffen tussen 14 en 37 maanden omdat ze 2 jaar lang cocaïne hebben gedeald. Speurders hielden hen al een tijd in de gaten. Ze voerden observaties uit, tapten hun telefoons af en ondervroegen drugsgebruikers. Alles wees de drie aan als dealers. Ze daagden niet op voor hun proces wat hen ongetwijfeld een effectieve  celstraf zal opleveren. Voor een man die eerder al veroordeeld was voor drugshandel, eiste het openbaar ministerie (…) Lees het hele bericht

boekt-en-de-berk-aan-de-leiding

Boekt en De Berk aan de leiding

Ook de 50-plussers hebben een nieuwe speeldag afgewerkt in de petanquecompetitie. In ere-afdeling verloor Olympia A van Genenbos A met 2-7. 1ste provinciale: Boekt B - Maaseik A 4-5, De Berk A - Genenbos C 8-1 en Genk A - Boekt A 3-6. Boekt A staat ongeslagen aan de leiding. 3de provinciale: Olympia B - Bocholt A 3-6. 4de provinciale: Boekt C - Olympia C 7-2, De Berk C - Genk D 6-3 en Hasselt B - De Berk B 3-6. De Berk C staat aan de leiding.

de-verenigde-vrienden-tonen-hun-vurig-hart

De Verenigde Vrienden tonen hun vurig hart

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden houdt zaterdag 9 november om 19.30 uur haar jaarconcert in 't Kuipershof. Het thema luidt 'In vuur en vlam'. Dat kreeg door het inferno in Beringen op 11 augustus waarbij 2 Heusdense brandweermannen omkwamen en een derde gewond raakte, een extra dimensie. De harmonie besliste daarom om haar steentje bij te dragen, enerzijds door muziek te maken en anderzijds om geld in te zamelen en de getroffen families moreel en (…) Lees het hele bericht

dieven-weg-met-juwelen

Dieven weg met juwelen

Dieven zijn gisteren aan de haal gegaan met juwelen een een handtas uit een woning in de Galgeneinde. Ze waren aan de achterzijde het huis binnengeraakt door een ruit stuk te gooien of te slaan.

nog-niet-alle-vragen-in-zolder-zijn-beantwoord

Nog niet alle vragen in Zolder zijn beantwoord

Dorpsraad Zolder-Centrum mocht vanavond een kleine 100 geïnteresseerden verwelkomen op zijn open dorpsraad in de harmoniezaal. Ze kregen er heel wat info over de plannen voor Zolder-Centrum, hoewel de leden van de dorpsraad achteraf het gevoel hadden dat veel inwoners met onbeantwoorde vragen bleven zitten. Schepen Lode Schops gaf toelichting bij de werkzaamheden in de Dorpsstraat en Dekenstraat, zoals de rioleringswerken, de bouw van de nieuwe school voor Beekbeemden, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-116

Vandaag gezien

Het rood bekermos, te vinden in Bolderberg. Het fleurt grauwe herfst- en winterdagen altijd weer op. (foto Jan Leijskens)

inwoners-voor-10-naar-wereldbeker-veldrijden

Inwoners voor € 10 naar Wereldbeker veldrijden

Zoals gemeld komt ook dit jaar de Wereldbeker veldrijden naar Circuit Zolder. Daar krijgen we dus op Tweede Kerstdag 26 december de absolute wereldtop in het cyclocross te zien. Altijd goed voor spektakel in de verschillende categorieën maar zeker bij de profs. Inwoners van Heusden-Zolder kunnen aan de vrijetijdsbalie van het gemeentehuis hun ticket kopen aan slechts 10 euro. Breng wel de identiteitsbewijzen van alle gezinsleden mee voor wie je een ticket wil kopen. Tickets in voorverkoop voor niet-inwoners zijn ook aan de vrijetijdsbalie verkrijgbaar voor 12 euro. Online bestellen kan ook: www.pro-cycling.be. Kinderen tot 12 jaar mogen er gratis in. (foto Jan Leijskens)


zondag-is-de-shopfabriek-er-weer

Zondag is de Shopfabriek er weer

De Shopfabriek komt nu zondag 10 november met zijn 13de editie naar De Centrale (Marktplein 15). Op deze gezellige pop-up beurs kun je snuisteren tussen meer dan 50 hippe en eigentijdse Belgische en Nederlandse winkeltjes Sommige hebben trouwens ook een online shop. In het aanbod zitten onder meer decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, juwelen en accessoires, de nieuwste stoffen en fournituren, baby- en kinderkleding en (…) Lees het hele bericht

recordaantal-meldingen-eikenprocessierups-in-2019

Recordaantal meldingen eikenprocessierups in 2019

Dit jaar had Heusden-Zolder meer dan de vorige jaren te kampen met overlast door de eikenprocessierups. Toch zijn de problemen met de rupsen hier lang niet zo groot als in delen van Noord-Limburg en het Maasland die als kerngebied van de plaag worden bestempeld.  Gemeenteraadslid Hans Zegers (N-VA) die ook vanuit het kabinet van gedeputeerde Bert Lambrechts de problematiek opvolgt, vroeg de cijfers op bij de gemeentediensten. En ze zijn toch behoorlijk indrukwekkend. Dit (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-elke-martens

Fietser van de week: Elke Martens

Elke Martens is moeder van 3 kinderen en rijdt 4 keer per week met de fiets vanuit de Haverveldstraat naar haar werk in Houthalen, een ritje van toch 8 km. Ze doet dat naar eigen zeggen omdat er al genoeg auto's op de baan zijn. Op deze manier kan ze haar steentje bijdragen aan het milieu. Bovendien krijgt Elke er zo haar dagelijkse beweging als extra erbovenop. Wil je ook een fietser van de week nomineren? paul.coolen[!]telenet.be

gaslek-in-sint-lutgardisstraat

Gaslek in Sint-Lutgardisstraat

Dinsdagavond is een gaslek ontdekt in een woning in de Sint-Lutgardisstraat. Dat is wellicht ontstaan bij renovatiewerken in de keuken. De zoon van het bejaarde koppel rook een gasgeur toen hij binnenkwam en verwittigde de brandweer. Metingen bevestigden dat het om gas ging. De straat werd afgesloten tot de brandweer het lek had gedicht. De bewoners hebben veiligheidshalve elders overnacht.

6-4-zit-zonder-werk

6,4 % zit zonder werk

Eind oktober zaten in Heusden-Zolder 972 mensen zonder werk, dat zijn er 25 of 2,5 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. En ook op maandbasis is de vermindering even groot. 6,4 % van de beroepsbevolking heeft bij ons geen job, in Limburg is dat 6,0 % en in Vlaanderen 5,9 %. De daling was het sterkst bij de oudere werklozen en bij degenen die tussen 1 en 2 jaar werkloos zijn. 

angst-hoeft-niet-verlammend-werken

Angst hoeft niet verlammend werken

Het zaaltje van de bibliotheek was vanavond volgelopen voor de lezing van schrijver  Gerrit Houtman. Onder de noemer 'Maak angst tot je vriend' gaf hij in een uiteenzetting mee hoe angst zeker niet altijd negatief hoeft te zijn of verlammend moet werken. Het was een lezing in samenwerking met de Evangelische Christenen van Heusden-Zolder van wie Reiner Jursch de inleiding deed. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-115

Vandaag gezien

De nieuwe verlichting is aangebracht op de armaturen op de middenberm in de Guido Gezellelaan. De aansluiting moet later nog gebeuren, samen met de plaatsing van de contactdozen voor de kerstverlichting. En nu maar hopen dat niemand zich nog vergist en de weg afsnijdt over de middenberm. (foto Julien Maebe)

wie-worden-de-opvolgers-van-brenda-en-seppe

Wie worden de opvolgers van Brenda en Seppe?

De kampioenenhulde van Heusden-Zolder - waarbij de sportkampioenen van 2019 op het podium worden geroepen - heeft plaats op 13 maart 2020. Na jaren balzaal in de (oude) Muze heeft de sportraad voor een nieuwe locatie gekozen: ZLDR Luchtfabriek. De dienst sport start met het verzamelen van de gegevens van alle inwoners die dit jaar kampioen zijn geworden op de verschillende niveaus en uiteraard van de verenigingen die een titel hebben weggekaapt. Het wordt ook uitkijken wie als sportvrouw en sportman van het jaar in de voetsporen van Brenda Kaczmarczyk en Seppe Siborgs zal treden. Vanaf nu kan iedereen alle info van de kampioenen digitaal indienen via deze link. Let op, dat kan tot en met 1 december.

ontdekkingen-op-internationaal-seniorenfeest

Ontdekkingen op internationaal seniorenfeest

In De Zandloper had vandaag het internationaal seniorenfestival plaats . De bezoekers werden er getrakteerd op Syrische specialiteiten en voor de ambiance zorgde een Syrische dj. Alleen schepen Dirk Schops hield het in zijn toespraak toch maar bij het Nederlands. Voor de rest was de namiddag een ontdekkingstocht. (foto's Julien Maebe)

11-novemberplechtigheid-in-zolder

11 novemberplechtigheid in Zolder

Volgende maandag 11 november worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies herdacht. De hoofdplechtigheid vindt zoals bekend in een beurtrol plaats, deze keer in Zolder. Om 9.30 uur worden aan het monument in Heusden kransen neergelegd. Om 10 uur begint in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder een eucharistieviering, om 11 uur volgt de optocht naar het oorlogsmonument waar om 11.10 uur een bloemenhulde met muzikaal eerbetoon plaatsheeft.valt-belgie-samen-te-houden

Valt België samen te houden?

Met een voordracht van Rik Van Cauwelaert rond de vraag of België nog valt bijeen te houden, sloot Neos Heusden-Zolder een drieluik van politieke analyses af. Rik Van Cauwelaert gaf een helder overzicht van datgene wat er in de Belgische politiek allemaal fout loopt. Ondertussen toont volgens hem de actualiteit nog maar eens aan dat België moeilijk te besturen valt en dat de split  tussen beide landsdelen groot is. Van Cauwelaert gaf ook de  raad om in februari, maart best niet te veel (…) Lees het hele bericht

faillissementen-in-heusden-zolder-blijven-beperkt

Faillissementen in Heusden-Zolder blijven beperkt

In Limburg zijn in de eerste 10 maanden van dit jaar 680 bedrijven failliet gegaan. Dat is op twee na het grootste aantal van de jongste tien jaar. Toch is de maand oktober met 79 falingen eerder een gemiddelde maand in vergelijking met alle oktobermaanden sinds 2009.. Maar het studiebureau Graydon Belgium maakt zich vooral zorgen over het aantal bedreigde jobs door de faillissementen. In Heusden-Zolder viel het ook in oktober weer mee als we het aantal bedrijven bekijken dat op (…) Lees het hele bericht

georgische-sigarettendieven-veroordeeld

Georgische sigarettendieven veroordeeld

De rechter in Hasselt heeft vandaag drie Georgische sigarettendieven veroordeeld tot elk 25 maanden cel en een boete van 1.600 euro. Ze sloegen de eerste helft van dit jaar liefst 15 keer  toe, vooral in warenhuizen van Okay en Colruyt. Ook in Heusden-Zolder. Naast sigaretten maakten ze ook flessen whisky en smartwatches buit. Op het ogenblik van de feiten verbleven de Georgiërs in het asielcentrum in Helchteren. Twee van hen zitten nu in de gevangenis van Hasselt, een (…) Lees het hele bericht

laurus-opnieuw-als-enige-in-gault-milau

Laurus opnieuw als enige in Gault & Millau

Voor het derde jaar op rij staat restaurant Laurus in de Stationsstraat met een score van 13/20 in de prestigieuze Gault & Millau België 2020. De culinaire gids is vandaag voorgesteld. De zaak met chef Bruno Dethier en gastvrouw Sonia Geraerts is ook dit jaar de enige in Heusden-Zolder die in de rangschikking is opgenomen. 

900-bezoekers-in-openingsweekend-artikel-27

900 bezoekers in openingsweekend Artikel 27

In het openingsweekend kreeg de 19de editie van Artikel 27 al meteen 900 bezoekers over de vloer. Zaterdag vond ook al een eerste rondleiding plaats, namelijk met kinderen van Taalstimulering Lindeman. De expo in de oude Muze is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. Donderdag 7 november vanaf 20 uur is iedereen welkom op een nocturne, inschrijven via gerlinde.gilissen[!]pandora.be

viking-trio-wachten-op-de-filmmakers

Viking Trio: wachten op de filmmakers

In het MuzeCafé stond zondagavond het Viking Trio op het podium. David Demuynck schudt telkens weer nieuwe composities uit zijn muzikale mouw. Geïnspireerd op Scandinavië levert dat melodieuze monotone stukken op afgewisseld met schrille solo’s en donderende drumsticks, wel altijd ondersteund door een rustige bass.  Ideale filmmuziek eigenlijk. (foto's Ria De Clerck)

inbraakpoging-in-schansstraat-1

Inbraakpoging in Schansstraat

In de nacht van zaterdag op zondag is in de Schansstraat gepoogd om in te breken. Dat is niet gelukt, er was wat schade aan de deur.

we-hebben-een-jarige

We hebben een jarige ...

Er zijn toch mensen met oog voor detail. Zo viel het Christophe Jaemers op dat het jaagpad langs het kanaal aan de Industrieweg vandaag precies 50 jaar oud is. Dit zijn de coördinaten van de jarige 51°00'18.0"N 5°14'21.0"E. ook hier te vinden. Al veelvuldig bewandeld en bereden. Lang zal het leven in de gloria, en hopelijk in goede staat.

vandaag-gezien-114

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof de panteramaniet aan. Opgelet, in sommige gevallen kan deze paddenstoel dodelijk zijn als je ervan eet.

winst-voor-olympia-en-boekt

Winst voor Olympia en Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque rukte Olympia op naar de derde plaats en Boekt naar de vijfde plaats nadat beide wonnen. Boekt - Zig Zag 5-4 en Verbroedering - Olympia 4-5. In de ere-afdeling Limburg:  Boekt A - Sint Truiden A 4-5, De Berk A - Pelter A 4-5 en Olympia A - Tongeren A 6-3. 1ste provinciale Limburg: Genk A - Boekt B 3-6. 2de provinciale Limburg: Olympia B - Boekt C 5-4, De Berk C - Bocholt A 6-3 en Olympia C - Hasselt B 5-4.

liefst-1100-mountainbikers-vertrekken-aan-de-veen

Liefst 1100 mountainbikers vertrekken aan De Veen

De wielertoeristenclub Sportvrienden Boekt mocht zich vandaag weer in de handen wrijven. Liefst 1100 mountainbikers waren vanuit alle windstreken afgezakt naar De Veen voor de mountainbiketoertocht. Daarmee mogen die van Boekt zich bij de grotere van Limburg rekenen. De deelnemers kregen een mooi parcours van 25, 35 of 45 km voorgeschoteld, en dat was door de regen van de afgelopen tijd niet altijd makkelijk. Maar zo hebben mountainbikers het graag. De organisatie liet voor de rest overigens niets aan het toeval over en legde de deelnemers in de watten.  (foto's Ann Jordens)

opnieuw-vlotte-zege-voor-anadol

Opnieuw vlotte zege voor Anadol

In de derde provinciale blijft FC Anadol vlot scoren, vandaag won het met 1-4 bij Lummen.

uitwinst-voor-kvv-1

Uitwinst voor KVV, afstraffing voor Bolderberg

In de tweede provinciale heeft KVV Heusden-Zolder met 1-2 gewonnen bij FC Paal-Tervant A. Bolderberg FC moest een 7-0 pandoering slikken bij Thor Hasselt.

sk-06-wint-op-verplaatsing

SK 06 wint op verplaatsing

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn uitwedstrijd bij Eendracht Gingelom met 0-2 gewonnen. 

kajoba-blijft-aan-de-leiding

Kajoba blijft aan de leiding

In de vierde provinciale van het basketbal blijft Kajoba Bolderberg aan de leiding. Het versloeg deze voormiddag  Orly Hasselt B met 55-56. Nog enkele uitslagen van gisteravond: Zolder B won bij Gems Diepenbeek A met 48-67.  Zolder C verloor van Zonhoven A met 66-88. Zolder D ging bij Alfa 2000 Achel A met 101-60 de boot in.

aan-de-slag-voor-11-11-11

Aan de slag voor 11.11.11

In Eversel hebben KWB, Scouts en Femma ook dit jaar de handen in elkaar geslagen voor de 11.11.11-actie. En dus waren ze vanochtend 6 uur al met veel vrijwilligers aan de slag om 500 ontbijtpakketten klaar te maken. (foto Rita Vanhove)

het-oude-boerenleven-in-heusden-8

Het oude boerenleven in Heusden (8)

Van dorsen krijg je dorst en dus werd er vroeger na het dorsen een pintje gedronken. Zoals in 1960 Angèle, Anna, Louis en Jozef  Meyen, Romain en HenriGijbels, Louis Claes en René Vandebroek.


zolder-wint-topper-in-beringen

Zolder wint topper in Beringen

In de eerste provinciale van het basketbal lijkt er voorlopig niet te tornen aan de dominantie van KBBC Zolder A. Het won in de vooravond de topwedstrijd bij Miners Beringen B na een spannende partij met 54-57 en versterkt zijn leiderspositie. In de tweede provinciale verloor Heusden A bij Lummen B met 67-61.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-12

Een rijk paddenstoelenseizoen (12)

Ook in Bolderberg zijn deze herfst heel wat paddenstoelen tevoorschijn gekomen. Jan Leijskens trof er onder meer de spekzwoertzwammen, de roestvlekkenmycena, de spitse knotszwam, de oortjes en de witte slijmzwam.

wieze-boys-a-en-b-bekeren-verder

Wieze Boys A en B bekeren verder

In het bedrijfsvoetbal stonden vandaag bekerwedstrijden op het programma en die van Boekt gaan allebei verder. VK Wieze Boys A won met 0-3 gewonnen bij Sporting Caetsbeek.  En Wieze Boys B schakelde Tuinwijk VV uit met 3-0. RP Products speelde een inhaalwedstrijd voor de competitie: het werd thuis 2-2 tegen FC Total Energy.

hoe-je-woning-duurzamer-maken

Hoe je woning duurzamer maken

Op 19 november organiseren Dubo Limburg, Kamp C (provincie Antwerpen) en hogeschool UCLL een infosessie over het duurzaam maken van woningen en hernieuwbare energie. Daarbij zal Dubo Limburg toelichten hoe iedereen zijn woning toekomstklaar kan maken voor 2050: met welke maatregelen kun je je woning verbeteren, welke premies kun je aanvragen en hoe kan Dubo daarbij helpen. Tenslotte stelt UCLL een mobiele koffer voor die werkt op gelijkstroom. Met de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-390

De kijk van Richie

 Een gepast kapsel voor elke gelegenheid

het-oude-boerenleven-in-heusden-7

Het oude boerenleven in Heusden (7)

Veel koren zie je tegenwoordig niet meer op de velden. Maar vroeger was het één van de belangrijkste bezigheden van de boeren. Zoals hier de familie Frederix die aan het maaien is. Ook een beeld uit het boek 'Oude Boerenleven in Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring.

3-moedigen-namen-deel-aan-critical-mass-in-hasselt

3 moedigen namen deel aan critical mass in Hasselt

Els, Fabienne en Paul zijn drie moedige fietsers die vandaag 1 uur regen en wind hebben getrotseerd van Heusden tot Hasselt. Daar namen ze met 250 andere fietsers deel aan de 'critical mass'. Met die organisatie wil Fietsfront Hasselt de straten van de hoofdstad innemen om het functioneel fietsen te promoten. Het was een indrukwekkende karavaan over een traject van 5 km. (foto's Paul Coolen) Bekijk hier ook een filmpje.

overrompeling-bij-opening-artikel-27

Overrompeling bij opening Artikel 27

Naar schatting 200 mensen hebben deze namiddag de opening van Artikel 27 2019 bijgewoond. 'O Tempera, o muze', maakte heel wat mensen sentimenteel, in het gedacht dat dit waarschijnlijk het alllerlaatste evenement is in het oude cultuurcentrum. De kunstenaars hebben voor een extra dimensie gezorgd in de gekende ruimtes. Hoewel het voor velen ook het allereerste bezoek was aan bijvoorbeeld de loges. De ploeg vrijwilligers onder leiding van Herwig Nulens en Gerlinde Gilissen hebben er weer een prachtige omgeving van gemaakt. Altans tot en met 24 november. (foto's van Ria De Clerck)

allerheiligen-op-kerkhof-in-zolder

Allerheiligen op kerkhof in Zolder

Je kunt er niet naast kijken dat de jongste jaren het aantal graven met urnes sneller toeneemt dan de klassieke graven, zoals hier ook op het kerkhof in Zolder. 

allerheiligen-op-kerkhof-in-heusden

Allerheiligen op kerkhof in Heusden

De melancholie die een dag als Allerheiligen sowieso bij heel wat mensen doet opwellen, wordt vandaag nog versterkt door het druilerige weer. 

wandelen-in-hz-de-blauwe-wandeling

Wandelen in HZ: de blauwe wandeling

Vandaag wandelt de Internetgazet mee met Louis Hauquier over de blauwe wandeling van 5,1 km. Die vertrekt op Bovy, waar we de Fazantenlaan nemen richting Galgenberg. De Galgenberg is een getuigenheuvel die zijn oorsprong vindt in het Mioceen. In die periode kwam vooral het zuidwesten van Vlaanderen boven de zeespiegel te liggen Er ontstonden  ijzerzandsteenzones die meer weerstand boden aan erosie. De Galgenberg ontleent zijn naam aan het feit dat er galgen gestaan hebben. Over de (…) Lees het hele bericht

een-lach-en-diepe-emotie-in-zwarte-zaal

Een lach en diepe emotie in Zwarte Zaal

1 persoon in de schijnwerpers en rechts een harp-, een luit- en een bugelspeler.Op de schermen achteraan een zwerm spreeuwen, majestieus zeilend door de lucht. Jan Petit dwaalde donderdagavond in de Zwarte Zaal van Muze door zijn Facebook-leven en van daaruit raakte hij in het doolhof van zijn eigen leven. Of was het het leven van de toehoorders, over wie ging het eigenlijk… Je moest soms hard lachen om dan weer teruggeworpen te worden in zware overpeinzing over wat we eigenlijk doen in ons (…) Lees het hele bericht

iemand-een-legkip-nodig

Iemand een legkip nodig?

Nog tot 16 uur kun je in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum terecht om 130 legkippen of 10 muskus-eenden te adopteren. Legkippen zijn zeldzaam in het VZOC, omdat het meestal hanen zijn die in beslaggenomen worden. Deze kippen zijn afkomstig van een inbeslagname in Puurs. Je mag maximaal drie kippen per gezin meenemen en je moet ook zelf een geschikte doos voor het vervoer meebrengen. Alleen maar tot 16 uur.

de-kijk-van-richie-389

De kijk van Richie

Een doordenkertje op Allerheiligen.