Minister Beke bezoekt vroeggeborenen in ziekenhuis

Minister Beke bezoekt vroeggeborenen in ziekenhuis

Vlaams minister van volksgezondheid Wouter Beke bezocht vanmorgen in het Sint-Franciscusziekenhuis de kraamkliniek. Geen toeval want het is vandaag de 'dag van het vroeggeboren kind' en de drie kinderen van de minister zijn allemaal in deze kraamkliniek geboren. De minister herinnerde zich trouwens nog levendig hoe één van zijn kinderen in volle totstandkoming van het Brussel-Halle-Vilvoorde-akkoord het levenslicht zag. Dokter Sven Schepers, gynaecoloog en medisch diensthoofd, illustreerde de problematiek van de vroeggeboorten met cijfers.

Gevolgen

6 % van alle geboorten zijn vroeggeboorten, dat wil zeggen geboren voor de 37ste week. Daarbij spitst de aandacht zich vooral toe op kindjes die tussen 24 en 33 weken worden geboren, na 33 weken ontwikkelen ze zich over het algemeen normaal. In de periode voordien ondervindt één derde geen probleem, één derde blijft voor de rest van zijn leven eerder lichte zorgen nodig hebben terwijl nog eens één derde zwaar gehandicapt blijft. "Dat betekent dus dat ongeveer 2/3 van die erg vroeggeborenen maatschappelijke problemen ondervindt, maar dat is ook een zware belasting voor ouders en familie. We proberen toekomstige ouders te overtuigen om tijdig naar hier te komen, in een aantal gevallen kunnen we de weeën afremmen of medicatie toedienen die de longen sneller doet rijpen," aldus dokter Schepers. 

Kansarmoede

Omdat de kansarmoede - die hier in bijna een kwart van de gezinnen aanwezig is - ook een rol speelt bij laattijdige raadpleging, zet het ziekenhuis maximaal in op sensibilisering en laagdrempeligheid. Vroedvrouwen krijgen ruim de tijd voor de eerste consultatie, toekomstige ouders worden uitgenodigd op een info-avond, er is de zwangerschapscoach, de sociale dienst, de psycho-sociale opvang, het telefoonnummer 011 71 53 10 waarop 24 uur per dag deskundig advies gegeven wordt, ... Vorig jaar telde het SFZ 900 geboorten. 94 % vindt plaats na 37 weken, 95 % heeft een geboortegewicht boven 2,5 kg. 24 vroeggeboren baby's werden doorverwezen naar het MIC (maternale intensieve zorgen) en 13 naar het NIC (neonatale intensieve zorgen). De kleinste baby's worden in de regel naar het ZOL overgebracht voor zeer gespecialiseerde zorg. In het Sint-Francisziekenhuis bleven 44 kindjes nog na het ontslag van hun mama op de kraamafdeling. 

Minister Beke toonde zich onder de indruk van de aanpak in het ziekenhuis, hij had een attentie bij voor het personeel. Hij werd te woord gestaan door hoofdvroedvrouw Griet Janssen, kinderarts en medisch diensthoofd Fons Henckens, algemeen directeur Rudy Poedts en verpleegkundig en paramedisch directeur Jeroen Ruysen. Ook schepen Isabelle Thielemans volgde het bezoek.

48783