Archief augustus 2020

veel-maatregelen-en-afspraken-bij-start-in-sfc

Veel maatregelen en afspraken bij start in SFC

We trappen een open deur in als we zeggen dat morgen het nieuwe schooljaar van start gaat. Dat is ook het geval in het Sint-Franciscuscollege, met meer dan 1900 leerlingen en 270 personeelsleden veruit de grootste school in de regio. Het vorige schooljaar eindigde op een bizarre manier en ook de start van het nieuwe is op zijn minst bijzonder te noemen. Er wordt gestart in code geel, dat wil zeggen dat de eerste en tweede graad gewoon 5 dagen naar school komen, de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-lommel-1

Vakantiegroeten uit Lommel

Greet van Wijk maakte deze foto in de Lommelse Sahara op het ogenblik dat de zon haar laatste uurtjes klopte en vond in haar dochter een vrijwillig model ...

fietsersbond-wil-helpen-aan-veilige-schoolroutes

Fietsersbond wil helpen aan veilige schoolroutes

In afwachting van de realisatie van het  gemeentelijk Route2school project  wil de Fietsersbond Heusden-Zolder een bijdrage leveren aan een veilig(er) woon-schoolverkeer. Op 6, 8 en 9 oktober informeren de vrijwilligers alle eerstejaars van het SFC ter plaatse over de verkeerssituatie op 5 kruispunten in de onmiddellijke schoolomgeving.
Bovendien breidde de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-van-aan-het-schulensmeer-2

Vakantiegroeten van aan het Schulensmeer

Ook de familie Vanstraelen-Mentens ging wandelen rond het Schulensmeer en trof daar net een groep zeilers aan. 

weinig-bestuurders-hadden-gedronken

Weinig bestuurders hadden gedronken

De politie van Heusden-Zolder hield zaterdagavond een alcoholcontrole in het kader van de SLIM-zomercampagne: 64 bestuurders kregen een ademtest opgelegd, 62 hadden niet gedronken, bij twee gaf het toestel alarm. De flitsauto werd opgesteld op de Beringersteenweg: 17% van de passanten reed daar te snel. Verder is een controle uitgevoerd op het parkeergedrag: 8 foutief geparkeerde vrachtwagens kregen een pv en er zijn nog 7 andere parkeerovertredingen vastgesteld. (…) Lees het hele bericht

chiro-berkenbos-slachtoffer-van-vandalisme-1

Chiro Berkenbos slachtoffer van vandalisme

Afgelopen nacht was Chiro Berkenbos het slachtoffer van vandalisme. Onbekenden vernielden twee ramen en richtten een ravage aan in het leidingslokaal.  Vandaag maakt de leiding een inventaris om te zien of er materiaal ontbreekt. Het vandalisme komt extra ongelegen nu zondag de werking terug opstart. De leiding moet nu alle zeilen bijzetten om alles tijdig klaar te zetten. In deze coronatijd lijdt de vereniging al heel wat inkomstenverlies en moet extra kosten doen, dit komt er nog eens bovenop. De politie heeft de vaststellingen gedaan.

auto-rijdt-onder-vrachtwagen-op-koolmijnlaan

Auto rijdt onder vrachtwagen op Koolmijnlaan

Vanmiddag op de Koolmijnlaan ter hoogte van de kruising met de Rode Kruisstraat kwam het tot een aanrijding tussen een personenwagen en een vrachtwagen. De auto kwam daarbij voor een stuk onder de vrachtwagen terecht. De bestuurder moest niet bevrijd worden, maar werd wel met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De Koolmijnlaan bleef een tijdlang deels versperd. (foto Michiel Reynders)

geen-nieuwe-besmetting-in-heusden-zolder

Geen nieuwe besmetting in Heusden-Zolder

 We zetten de nieuwe week in zonder bijkomende besmettingen zodat de teller in Heusden-Zolder op 387 blijft staan. Sciensano telt in zijn 7-dagen tabel 5 nieuwe positieve testen bij ons, dat betekent 15 besmettingen op 100.000, of  5 eenheden onder het alarmpeil. In Limburg staan we nog net in de top 10.

vakantiegroeten-uit-zonhoven-3

Vakantiegroeten uit Zonhoven

Lowie Gielis ging wandelen op De Teut in Zonhoven en genoot daar van de bloeiende heide.

verzakking-snel-hersteld

Verzakking snel hersteld

Onder het motto: het moet niet altijd geklaag zijn ... In de Zolderseweg deed zich een verzakking in het fietspad voor rond een aansluiting van de waterleiding. De Fietsersbond meldde dat, en dat werd zeer snel hersteld. Ook na een tussenkomst van de technische dienst van de gemeente, die in afwachting signalisatie had geplaatst. De herstelling was ook nodig want vanaf overmorgen zal die scholenfietsroute weer druk gebruikt worden. (foto Danny Wendelen)

vakantiegroeten-uit-tessenderlo

Vakantiegroeten uit Tessenderlo

 Jimmy Wlosiniak maakte een mooie wandeling in het gebied Gerhagen in Tessenderlo. 

triagecentrum-in-beringen-ontlast-ziekenhuis

Triagecentrum in Beringen ontlast ziekenhuis

Na de eerste week draait het triagecentrum in Beringen op volle toeren. Het is bedoeld als aanvulling op het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder om inwoners van 8 gemeenten uit West- en Midden-Limburg te testen op corona. Vlaams minister van welzijn Wouter Beke bezocht dit weekend het triagecentrum en noemde het een voorbeeld van samenwerking tussen  huisartsen, verpleegkundigen en ziekenhuis. In deze periode is het vooral bedoeld om mensen te testen die terugkomen (…) Lees het hele bericht

artikel-27-dit-jaar-in-zldr-luchtfabriek

Artikel 27 dit jaar in ZLDR Luchtfabriek

Over precies twee maanden begint de 20ste editie van Artikel 27, de hedendaagse kunsttentoonstelling in Heusden-Zolder. Alles zal coronaproef gebeuren op een bijzondere locatie. Art 27 vzw doorbreekt een traditie van 19 jaar: telkens werd gekozen voor leegstaande gebouwen, dit jaar wordt dat ZLDR Luchtfabriek. Tussen de wirwar van buizen, roest en staal worden de kunstwerken geïntegreerd tot een evenwichtige expositie. Zo komt deze jubileumeditie terug (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-van-aan-het-schulensmeer-1

Vakantiegroeten van aan het Schulensmeer

Het Schulensmeer was deze vakantie een bijzonder populaire wandelbestemming. Ook Jos Bessemans trok er naartoe. 

vrouw-uit-heusden-zolder-gewond-in-beringen

Vrouw uit Heusden-Zolder gewond in Beringen

Bij een ongeval op de Kasteletsingel in Beringen is deze namiddag een vrouw van 35 uit Heusden-Zolder gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Ze zat in de een auto die uit de bocht ging en over de kop ging. De bestuurder - een man uit Beringen - was niet gewond, maar hij had wel gedronken. Zijn rijbewijs is meteen ingetrokken.


firefighter-mountain-trail-voor-benni-en-chris

Firefighter Mountain Trail voor Benni en Chris

De Firefighter Mountain Trail op en rond de Beringse Avonturenberg is in vier jaar tijd uitgegroeid tot één van de populairste loopwedstrijden in Limburg. Ook de vierde editie van vandaag was snel uitverkocht. De 463 deelnemers kregen een pittig parcours voorgeschoteld met afstanden van 7, 12, 21 of 30 km met heel wat hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,11%. De wedstrijd werd dit weekend ook opgedragen aan Benni en Chris, de twee (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-30

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

 Josette Nijs kreeg helemaal een vakantiegevoel toen Finn met zijn eigen vervoermiddel een bezoekje ging brengen aan de ezels in eigen straat. 

artiesten-van-bij-ons-alessio-di-turi

Artiesten van bij ons: Alessio di Turi

Je moet maar geboren worden als zoon van Rocco di Turi en neefje van Mauro Pawlowski. Alessio di Turi kreeg de muziek met de paplepel binnen en later kreeg hij waarschijnlijk ‘pasta instumentale’  of ‘spaghetti muzicale’ als avondeten. Hij kon eerder drummen dan praten of lopen. Toch baande hij volkomen zijn eigen muzkale weg en wist zich in korte tijd op de grote podia te hijsen als drummer van The Sore Losers. Alessio is een zachte en eerder timide jongen, maar achter zijn (…) Lees het hele bericht

bij-vogue-kennen-ze-maite-claes

Bij Vogue kennen ze Maite Claes

Maite Claes uit Heusden-Zolder lijkt het helemaal te gaan maken als fotomodel. Fotograaf Roland Pipeleers uit Kuringen maakte van haar deze prachtige foto in een bruidskleed ontworpen door Atelier Pour Lui uit Herent. De foto werd zowaar opgepikt door Vogue Bride, dat hem opmerkte via de ontwerpster en deelde via het eigen Facebook- en Instagramprofiel.  Maite is nog maar 16, de wereld ligt nog voor haar open, maar 't is uiteraard een droom om nu al gelinkt te worden aan een naam als Vogue.

twee-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Twee nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

We zitten vandaag aan 387 positief geteste inwoners. Er zijn er dus twee bijgekomen. Met 4 nieuwe gevallen de afgelopen 7 dagen heeft Sciensano een besmettingsgraad van 12 per 100.000 inwoners berekend.  Het blijft dus verder dalen.  Ook in absolute termen staat Heusden-Zolder zelfs in Limburg niet meer in de top 10, die nu wordt aangevoerd door Genk (27) voor Maasmechelen (24) en Sint-Truiden (14).

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-29

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Ambert maakte deze foto voor oma Simonne Maex van aan de tennisvelden in Heusden, waar 's avonds de kauwen vanop de kraan komen genieten van het uitzicht. 

regi-heeft-ultratop-record-te-pakken

Regi heeft Ultratop record te pakken

Zoals verwacht heeft Regi Penxten het record te pakken in de Vlaamse Ultratop: 'Kom wat dichterbij'  staat 24 weken op één en heeft daarmee Zoutelande definitief van de troon gestoten. Vorige week won Regi ook al samen met Jake Reesen en OT de trofee Zomerhit van Radio 2. Zijn zomer kan dus niet meer stuk. (foto Radio 2)

hulde-aan-charlie-parker

Hulde aan Charlie Parker

Het is deze maand een eeuw geleden dat icoon Charlie Parker is geboren en dus bracht het nagelnieuwe trio Triology vanavond een muzikale hulde CC Muze. Dat gebeurde in de balzaal in een setting waarin het publiek letterlijk een pak ademruimte had, en dat kwam goed van pas bij die spetterende muziek.  Voor Triology was dit ook de voorstelling van de CD 'Par Coeur'. Tijdens het optreden werden grafisch werk en foto's geprojecteerd van drummer Luc Vanden Bosch, ontwerper van de albumhoes. (foto boven Ann Jordens, foto's onder Herman Eerdekens)

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-28

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Willy Beerden bracht in deze coronatijd heel wat vakantiemomenten door op deze bank in de Vrunstraat , waar hij kon luisteren naar het gekwaak van de kikkers en het gekwetter van de watervogels. Maar er valt daar ook gewoon van de stilte te genieten.

kvv-heusden-zolder-druk-in-de-voorbereiding

KVV Heusden-Zolder druk in de voorbereiding

KVV Heusden-Zolder werkt volop aan de voorbereiding van zijn nieuwe seizoen. Daarvoor wordt een vrij druk oefenprogramma afgewerkt. Morgennamiddag speelt de 2de ploeg op het terrein van Zonhoven United B en morgenavond oefent de eerste ploeg bij VK Gestel. Dinsdag om 19.30 uur ontvangt de tweede ploeg dorpsgenoot RP Products en donderdag om 20 uur krijgt het eerste team Genk VV op bezoek. Zaterdagavond spelen zowel de eerste als tweede ploeg bij FC Eksel. Ondertussen is ook de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-27

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Gust Put genoot met volle teugen van de heide die nu in volle bloei staat aan de Kluis in Bolderberg. 

toch-nog-zomerklassen-in-de-toekomst

Toch nog zomerklassen in de toekomst?

De zomerklassen zijn niet bepaald een succes geworden in Heusden-Zolder. Zoals bekend had de gemeente een afspraak met het Rode Kruis om in het gebouw daar kinderen bij te spijkeren in vakken als Nederlands en rekenen. Er hadden zich daarvoor vrijwillige leerkrachten aangemeld en ook de nodige materialen waren aangekocht. Maar toen het aantal coronabesmettingen in Heusden-Zolder opnieuw begon te pieken, hebben die vrijwilligers zich (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-hoge-venen-2

Vakantiegroeten uit de Hoge Venen

De familie Maes kwam tijdens een wandeling in de Hoge Venen in een stevige regenbui terecht. Niet zo prettig maar 't werd wel gecompenseerd door de mooie wolken boven het natuurgebied. 

heusden-zolder-is-zelfs-uit-top-100-verdwenen

Heusden-Zolder is zelfs uit top 100 verdwenen

Opnieuw één besmetting erbij vandaag in de statistieken voor Heusden-Zolder, wat het totaal op 385 positief geteste inwoners sinds de uitbraak van de pandemie brengt.  En zo verbetert ook onze globale situatie nog verder. We hebben de afgelopen zeven dagen 4 nieuwe besmettingen gehad in de tabel van Sciensano, waarmee we zelfs uit de nationale top 100 zijn verdwenen en met 12 besmettingen op 100.000 goed onder het alarmpeil van 20 blijven.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-26

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

 Lowie Gielis kwam langs bij een stukje zuiders Heusden-Zolder, een Turks gezin dat zijn zomer doorbrengt in één van de volkstuintjes langs de Zolderseweg, en daar het nuttige aan het aangename koppelt.

de-kijk-van-richie-508

De kijk van Richie

Het nieuwe schooljaar komt eraan.

cc-muze-ging-helemaal-in-het-rood

CC Muze ging helemaal in het rood

Het Marktplein en de Monnoyerschouw kleurden vrijdagavond bloedrood in het kader van de actie Red Alert. Ook cultuurcentrum Muze wilde net als alle cultuurhuizen aangegeven dat het vijf voor twaalf is voor de cultuur- en evenementensector. De actie is een oproep aan heel de samenleving om hen te steunen en aan de beleidsmakers om te komen kijken hoe coronaproof ze kunnen werken. Ook artiesten als Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Mauro Pawlowski die voor de voorstelling (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zutendaal

Vakantiegroeten uit Zutendaal

Stefan Was is bezig aan de lange afstandswandeling van het Park Hoge Kempen. op het traject tussen Gellik-Lanaken en Kattevenia Genk kwam hij regelmatig de hoogspanningslijn tegen die die mooie Limburgse natuur doorklieft. De pylonen zijn wel een kunstwerk op zich, zeker als je kijkt vanuit kikvorsperspectief, zoals hier in Zutendaal.

berenhuis-rondde-laatste-zomerkamp-af

Berenhuis rondde laatste zomerkamp af

Het Berenhuis zwaaide vandaag de 12 kinderen uit die het laatste zomerkamp volgden. Een week lang werden ze meegenomen in een vrolijk avontuur met oefenkansen Nederlands en spelplezier. In het totaal bereikte Het Berenhuis deze zomer 80 kinderen via de kampen, het individueel spelen in tuinbubbels en de wekelijkse Berenkrant. De coronamaatregelen noopten tot een meer individuele aanpak. Het Berenhuis bereidt nu het schooljaar voor. 

khalid-en-erhan-een-apart-duo

Khalid en Erhan: een apart duo

Khalid Benhaddou en Erhan Demirci konden donderdagavond elk op hun eigen manier het Muze-publiek bekoren. (foto's Ria De Clerck)

cultuurcentrum-muze-tevreden-met-1-meter-regel

Cultuurcentrum Muze tevreden met 1 meter-regel

In cultuurcentrum Muze reageert directeur Tom Michielsen erg positief op de maatregel om in cultuurhuizen de verplichte afstand van 1,5 meter terug te brengen naar 1 meter. Voor de Muzeschouwburg zou dat concreet betekenen dat de twee zetels die nu tussen bubbels moeten openblijven kunnen verminderd worden tot één en dat mogelijk de tussenrij ook wegvalt. De precieze berekening moet begin volgende week nog gebeuren, maar het ziet ernaar uit dat de (…) Lees het hele bericht

vandalen-bij-voetbalterrein-van-sfc

Vandalen bij voetbalterrein van SFC

 Afgelopen nacht zijn vandalen binnengedrongen in de lokalen bij het voetbalterrein van het Sint-Franciscuscollege aan het eind van de Minderbroedersstraat. Het gaat om een kleine kantine en kleedkamers die door het college ter beschikking gesteld worden aan het liefhebbersvoetbal. De vandalen sloegen enkele ruiten in, gooiden binnen met stoelen in het rond en veroorzaakten nog wat rommel in de kantine en een kleedkamer. De politie kwam ter plaatse.

vakantiegroeten-van-aan-het-schulensmeer

Vakantiegroeten van aan het Schulensmeer

De familie Vanderspikken-Reekmans genoot van de mooie natuur en het uitzicht aan het Schulensmeer.

code-groen-in-de-natuur

Code groen in de natuur

Het weer van de voorbije dagen heeft ervoor gezorgd dat het risico op natuurbrand in onze provincie verder is gedaald. "Daarom schakelen we vandaag terug naar code groen. Een beter en veiliger moment om te genieten van al de mooie natuur die Limburg te bieden heeft is er dus niet", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

heusden-zolder-versoepelt-mondmaskerplicht

Heusden-Zolder versoepelt mondmaskerplicht

Nu de besmettingscijfers in Heusden-Zolder al een hele week sterk verbeterd zijn, wordt ook de mondmaskerplicht versoepeld vanaf nu maandag. Iedereen (vanaf 12 jaar) moet wel nog altijd een mondmasker bij zich hebben op openbare plaatsen en op private plaatsen die voor publiek toegankelijk zijn. Het is nog altijd verplicht om een mondmasker te dragen op de drukste plekken: de Guido Gezellelaan, vanaf het kruispunt met de Sint-Jansstraat-Processieweg, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-holsbeek

Vakantiegroeten uit Holsbeek

Roger Elsen wandelde bij het kasteel van Horst, de prachtige waterburcht die bekend staat als het kasteel van de Rode Ridder. Tot zijn verbazing lag er een hedendaagse ridder te slapen op het vlonderpad. Of was hij geveld door een zwaard?

geurklachten-in-lindeman-en-viversel

Geurklachten in Lindeman en Viversel

Er waren de afgelopen 24 uur vanuit Heusden-Zolder nogal wat klachten over geurhinder. Die zijn onder gemeld bij de politie. Gisteren in de vroege avond kwamen de klachten vanuit Lindeman, onder meer Vlierhof en Kanadastraat. De inwoners verwezen daarbij naar stank die afkomstig zou zijn van het Remostort. En vanmorgen vroeg waren er klachten aan de andere kant van de gemeente, in Viversel. Daar werd gewezen naar asfaltfabriek APL. 

inbraak-in-kleine-kenenstraat

Inbraak in Kleine Kenenstraat

In de Kleine Kenenstraat is gisterennamiddag een inbraak gepleegd in een appartement. De bewoner kwam kort voor 4 uur thuis van een fietstocht en zag dat de deur van zijn appartement was opengebroken. Binnen waren alle kasten doorzocht. De buit is niet duidelijk. 

vzw-eddy-strijckers-steunt-brandweerslachtoffers

Vzw Eddy Strijckers steunt brandweerslachtoffers

Gisteren is in de brandweerkazerne een cheque van 1500 euro overhandigd aan kapitein Bert Ceyssens, de voorzitter van de vriendenkring. De cheque werd gebracht door hoofdinspecteur Kris Evens van de vzw Eddy Strijckers, ten voordele van de slachtoffers van de brand in Beringen. Eddy Strijckers was een politieman die tien jaar geleden bij een interventie in Bilzen werd doodgeschoten. Collega's richtten toen een vzw op om zijn weduwe en kinderen een steuntje te kunnen geven. (…) Lees het hele bericht

wint-wieze-boys-a-onverhoopt-opnieuw-de-beker

Wieze Boys wint de beker zonder spelen

Ook in het bedrijfsvoetbal werd de competitie in het voorjaar abrupt onderbroken door de coronacrisis. Wieze Boys A stond op dat ogenblik eerste en werd tot kampioen uitgeroepen. Ze hadden zich eerder ook al geplaatst voor de Limburgse bekerfinale tegen Century Hasselt. Die finale wordt morgen om 15 uur alsnog gespeeld op het terrein van Calcio Genk. Beide ploegen hebben een gebrekkige voorbereiding achter de rug en kunnen niet over hun voltallige kern beschikken. (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-25

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Lien Maes ging wandelen aan de Kluis in Bolderberg en kon daar vaststellen dat de heide in volle bloei staat. 

eindelijk-weer-onder-het-alarmpeil

Eindelijk weer onder het alarmpeil

Vandaag zitten we aan 384 positief geteste coronapatiënten in Heusden-Zolder, dat betekent dat er weer één is bijgekomen. Op de dashboard van 7 dagen zijn we gezakt tot 6 nieuwe besmettingen. Daardoor staan we voor het eerst sinds lang onder het alarmpeil, namelijk op 18 besmettingen per 100.000 (alarmpeil is 20). Op nationaal vlak zijn we nu helemaal weg uit de bovenste regionen, en ook in Limburg zijn we door heel wat gemeenten voorbijgestoken. In (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-lubbeek

Vakantiegroeten uit Lubbeek

Deze klepper droeg alvast zijn mondmasker, merkte Lutgart Aerts op, toen ze in Lubbeek passeerde. 

volledige-vlaamse-subsidies-naar-de-verenigingen

Volledige Vlaamse subsidies naar de verenigingen

De N-VA-oppositie had opnieuw aan de raad voorgelegd om de volledige 'corona'subsidie van 544.000 euro van Vlaanderen voor de verenigingen effectief aan de verenigingen uit te keren. Volgens schepen Lode Schops zal dat ook gebeuren maar dan op een gedeelde manier. Zo is 379.000 euro voorzien om aan alle jeugd-, sport en cultuurverenigingen de reguliere subsidies met 50 % te verhogen ter compensatie van weggevallen inkomsten.

Voor de rest van het bedrag zal (…) Lees het hele bericht

gemeente-koopt-de-negen-muzen-aan

Gemeente koopt 'De Negen Muzen' aan

De gemeente koopt het kunstwerk 'De negen Muzen' van Bart Heijlen aan voor een kostprijs van 19800 euro. Die prijs wordt over drie jaar gespreid betaald. Het werk was dé blikvanger vorig jaar tijdens de jaarlijkse expo van Artikel 27, toen als afscheid van de oude Muze. Hans Zegers (N-VA) vroeg of de gemeente niet twee keer betaalt, omdat ze ook al het project van Artikel 27 ondersteunde. Volgens schepen van cultuur Marleen Hoydonckx (GOED) betreft het een (…) Lees het hele bericht

extra-steuntje-voor-gezinnen-met-beperkt-inkomen

Extra steuntje voor gezinnen met beperkt inkomen

De gemeente vraagt bij de Vlaamse overheid een subsidie van een kleine 70.000 euro om een extra consumptiebudget  te voorzien voor gezinnen met kinderen (tot 24 jaar) met een beperkt gezinsinkomen en ook voor cliënteel van het Sociaal Huis. Met dat budget zullen geschenkkaarten van de gemeentelijke middenstandsraad worden toegekend. 

kritiek-op-de-extra-aanwervingen

Kritiek op de extra aanwervingen

Heel wat financiële brokken op de gemeenteraad: de balans en resultatenrekening en de begrotingsrekening van de politie en de jaarrekening 2019 van het OCMW werden unaniem goedgekeurd. De jaarrekening van de gemeente daarentegen stootte op 6 onthoudingen vanuit de oppositie. Daar had Herwig Hermans (N-VA) als kritiek dat er te makkelijk extra personeelsleden (14 voltijds equivalent) waren aangeworven die vorig jaar en de komende jaren de kosten nog zullen (…) Lees het hele bericht

bezorgdheid-over-veiligheid-terlaemenlaan

Bezorgdheid over veiligheid Terlaemenlaan

De gemeenteraad gaf een positief advies aan het Agentschap Wegen en Verkeer om in de Terlaemenlaan aan de kruising met de Vijverstraat en Parking 69 een voetgangersoversteekplaats te maken. De gemeente voegt in dat advies op aangeven van schepen Lode Schops (GOED) nog toe om de maximale snelheid daar terug te brengen van 70 per uur naar 50 per uur. Hans Zegers (N-VA) bemerkte bij dat punt dat er op termijn plannen bestaan om de fietsers tussen parking 69 en de carpoolparking in (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-24

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Volgens Rosita Vandebroek is het buitenland niet nodig als we in onze eigen tuin zalig kunnen wegdromen na een heerlijke plons in het kinderzwembadje.


werken-aan-spooroverweg-zolder-vorderen

Werken aan spooroverweg Zolder vorderen

Werkzaamheden voor de verbetering van de spooroverweg in de Stationsstraat zijn behoorlijk ingrijpend. Maar ze vorderen wel gestaag. Anderzijds zorgt de afsluiting van de overweg wel voor heel wat extra verkeer in onder meer Zolderseweg en Sluisbamd. Zeker aan de wegversmallingen kunnen de wachttijden daardoor oplopen. Nog tot en met zondag 6 september rijden er ook geen treinen tussen Heusden en Hasselt en worden vervangbussen ingelegd.

vakantiegroeten-uit-pelt

Vakantiegroeten uit Pelt

Op zijn fietstocht naar Pelt passeerde Jos Willems de prachtige gerestaureerde Sevensmolen, één van de parels aan de Limburgse kroon.

hond-valt-werknemers-van-bedrijf-aan

Hond valt werknemers van bedrijf aan

Vanmorgen vroeg, rond 6 uur, kreeg de politie een oproep van een bedrijf uit de Mijnwerkerslaan. Daar had een hond de werknemers aangevallen. Eén vrouw werd gebeten, ze moest verzorgd worden in het ziekenhuis. Het zou gaan om een pittbull, die ontsnapt was bij een ander bedrijf. Eerder deze week werd ook in de Schomstraat in Heusden een vrouw aangevallen door een hond. 

gemeenteraad-live-te-volgen-via-youtube-1

Gemeenteraad live te volgen via YouTube

Door de coronamaatregelen zal ook de gemeenteraad in Heusden-Zolder vanavond digitaal verlopen. Dat betekent dat de burgemeester samen met de waarnemend algemeen directeur en enkele medewerkers in het gemeentehuis zitten, alle andere gemeenteraadsleden zitten thuis voor de computer en kunnen van daaruit tussenkomen en stemmen. Het publiek kan de zitting live volgen via YouTube.

100-kippen-en-hanen-opgehaald-in-heusden-zolder-1

100 kippen en hanen opgehaald in Heusden-Zolder

Het Natuurhulpcentrum uit Oudsbergen heeft gisteren in Heusden-Zolder meer dan 100 kippen en hanen opgehaald. Die zaten bij een eigenaar die de dieren om medische redenen niet meer kon houden. De dieren zijn gevangen en overgebracht naar het opvangcentrum in Oudsbergen. Daar worden ze nog behandeld tegen kalkpoten, maar als ze hersteld zijn, kunnen ze geadopteerd worden. In eerste instantie alleen de hanen, de kippen nog niet. Wie interesse heeft, kan dat melden via adoptiesnatuurhulpcentrum[!]gmail.com.

vakantiegroeten-uit-diest

Vakantiegroeten uit Diest

Godelieve Swinnen werd lyrisch bij haar bezoek aan Diest en het Begijnhof, in wisselvallige weersomstandigheden. Oase van stilte en rust, verstilde pracht. ‘A little walk in the past.’

laatste-coronapatient-heeft-ziekenhuis-verlaten

Laatste coronapatiënt heeft ziekenhuis verlaten

 Nog meer goed nieuws van het coronafront. In het Sint-Franciscusziekenhuis is een patiënt die met COVID-19 besmet naar huis gemogen omdat hij voldoende hersteld was. Daardoor verblijft op dit moment niemand meer met een besmetting in het ziekenhuis.

lennert-lemmens-speelt-en-zingt-100-wolf

Lennart Lemmens speelt en zingt 100 % Wolf

Vandaag lanceert Studio 100 de allereerste single '100% Wolf' van de gelijknamige nieuwe film en reeks. De song wordt het themalied van de spiksplinternieuwe animatiereeks van Studio 100. De single werd ingezongen door Lennart Lemmens die ook het hoofdpersonage Freddy van een Vlaamse stem zal voorzien. Daarmee kan de acteur uit Heusden-Zolder zijn talenten nog meer tonen, nadat hij al eerder in de vaste cast van Thuis is opgenomen. In die nieuwe film is Lennart (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-limburg-1

Vakantiegroeten uit Limburg

Tijdens een fietstocht in eigen streek zag Anny Aerts hoe de dorst van de velden werd gelest. 

situatie-in-heusden-zolder-verbetert-verder

Situatie in Heusden-Zolder verbetert verder

Vandaag is er één coronabesmetting bijgekomen in Heusden-Zolder, zodat het totaal nu op 383 geregistreerde positieve gevallen komt sinds de uitbraak van de pandemie. Heusden-Zolder is nu verder 'weggezakt' in de nationale top van weekbesmettingen met nog 10 in 7 dagen. Met 30 op 100.000 zitten we nog 10 boven het alarmpeil. Maar in Limburg staan we nu al op de zesde plaats na Maasmechelen (29), Genk (26), Houthalen-Helchteren, Beringen en Sint-Truiden (elk 11). (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-23

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

De familie Donné-Vanderheiden ging wandelen op domein Bovy bij het krieken van de dag. Ze volgde de oranje wandelroute en genoot aan de vijver van dit uitzicht. 

fietser-gewond-in-zonhoven

Fietser gewond in Zonhoven

In de Boskensstraat in Zonhoven zijn gisterennamiddag twee fietsers gebotst en ten val gekomen. Een 76-jarige man uit Heusden-Zolder is daarbij gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-22

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Het jaagpad in Viversel langs het Albertkanaal in de richting van Beringen, Jan Leijskens genoot ervan samen met andere fietsers. 

paarden-hebben-ook-hun-gevoelens

Paarden hebben ook hun gevoelens

Dit paard is duidelijk verlegen als het een fototoestel ziet en zoekt de discretie van een boom op. Of we weten natuurlijk niet wat de fotografe tegen onze edele vriend heeft gezegd ... (foto Christina Put)

vakantiegroeten-uit-kaulille

Vakantiegroeten uit Kaulille

De scouts van Eversel beleefden een plezant kamp in Kaulille, achter de landingsbaan van Kleine Brogel. En Sabrina Reymen getuigt dat ze daar af en toe spektakel geserveerd kregen.


coronacultuur-aan-sneltreinvaart-in-muze

Coronacultuur aan sneltreinvaart in Muze

Het zijn drukke dagen in cultuurcentrum Muze waar het seizoen in coronaversie hernomen is. Daardoor worden verschillende voorstellingen meerdere keren voor een kleiner publiek gebracht. Zo kun je vandaag én morgen telkens om 20.15 uur in de schouwburg gaan kijken naar 'Erhan & Khalid'. Erhan Demirci en Khalid Benhaddou brengen hun eigen kijk op de dingen. Tickets:  € 18, 15, 12. 
'Smartschade', een programma met (…) Lees het hele bericht

hebad-pakt-uit-met-shuttle-kids-day

Hebad pakt uit met Shuttle Kids Day

 De sportactiviteiten hernemen zo stilaan. Ook de jeugd van badmintonclub Hebad gaat er opnieuw aan beginnen en start op zaterdag 5 september met een 'Shuttle Kids Day'. Het gaat om een leuke activiteit voor spelers van 5 tot en met 12 jaar met verschillende badmintonvaardigheden waarbij je jezelf en anderen uitdaagt. Ook kinderen zonder badmintonervaring of die geen lid zijn, zijn welkom om het eens te proberen. Wie wel ervaring heeft, krijgt extra uitdagingen. (…) Lees het hele bericht

firefighter-mountain-trail-is-uitverkocht

Firefighter Mountain Trail is uitverkocht

"Opgelet: koop geen tickets voor onze uitverkochte Firefighter Mountain Trail via Facebook! Er zijn namelijk mensen die met minder goede bedoelingen fake tickets te koop aanbieden. Laat je niet in de luren leggen!", laat de brandweerzone Zuid-West Limburg weten. De 4de editie van de Firefighter Mountain Trail nu zondag is volledig uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk, ook niet ter plekke. Alle afstanden vertrekken op een verschillende (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-212

Vandaag gezien

Hersttijloos komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar komt nu in grote delen van Europa voor. Maar let op, het lijkt wat op wilde krokus, maar is behoorlijk giftig. (foto Jan Leijskens)


vakantiegroeten-uit-oudsbergen

Vakantiegroeten uit Oudsbergen

Myriam Hillen maakte een fietstocht van 82 km richting Bree. Deze foto werd gemaakt tijdens een korte  pauze aan het ven Ruitersbergen, bij de Duinengordel in Oudsbergen.

n-va-fietsbeleidsplan-gaat-veel-te-traag

N-VA: 'Fietsbeleidsplan gaat veel te traag'

De N-VA-oppositie vindt dat het gemeentebestuur 1,5 jaar na de lancering van het scholenplan nog niet veel verder staat met de verbetering van de verkeersveiligheid aan de scholen. Het was de bedoeling rond elke school de situatie in kaart te brengen en op basis daarvan maatregelen te nemen. “Positief op zich maar het duurt nu wel heel lang. Aan de start van het nieuwe schooljaar hadden we toch minstens verwacht dat voor elke school een digitale schoolroutekaart beschikbaar zou zijn voor alle (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-507

De kijk van Richie

Ook de politiek gebruikt alsmaar meer kleurencodes.

besmettingen-blijven-ongewijzigd

Besmettingen blijven ongewijzigd

De coronasituatie in Heusden-Zolder lijkt op dit moment nu echt wel te verbeteren, want voor de derde dag op rij komen er geen besmettingen bij. Het totaal blijft dus op 382 staan. Dat vertaalt zich ook in een beter weekcijfer, afgelopen 7 dagen zijn er 15 bijgekomen. In Limburg volgt Heusden-Zolder nu een heel eind achter Maasmechelen en Genk. Het gemiddelde staat op 44 per 100.000 want nog altijd meer dan het dubbele van het alarmpeil is.

vakantiegroeten-uit-bergeijk

Vakantiegroeten uit Bergeijk

Benny Engelen beleefde zijn vakantie in camping De Paal, net over de grens boven Lommel, in het Nederlandse Bergeijk, met onder meer deze zandspeeltuin.


opnieuw-aandacht-voor-veilige-schoolomgevingen

Opnieuw aandacht voor veilige schoolomgevingen

Het nieuwe schooljaar komt eraan en dan komt ook telkens weer de verkeersveiligheid te berde. Sinds vorig schooljaar werkt de gemeente Heusden-Zolder met een scholenplan dat kinderen zo veilig mogelijk naar school moet loodsen. Eerst zijn alle schoolomgevingen en schoolroutes in kaart gebracht door een plaatselijke werkgroep, dronebeelden van de schoolspits gaven een goed beeld van de verkeersstroom en ook leerlingen en ouders konden hun bevindingen insturen via (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zonhoven-2

Vakantiegroeten uit Zonhoven

Roger Convents doorkruiste voor een mooie zomerwandeling de Teut in Zonhoven. 

geen-braderie-wel-koopjes-en-megaprijzen

Geen Braderie, wel koopjes en megaprijzen

Normaal wordt winkelcentrum Cité begin oktober ingenomen door een massa bezoekers tijdens de Braderie, één van de oudste van het land. Ook daar steekt corona dit jaar een stokje voor. Maar geen nood, de handelaarsvereniging heeft haar creativiteit laten gaan em komt met een leuke actie als alternatief voor het volksfeest. In september laat je je gegevens achter bij de deelnemende handelszaken. Aan het eind van de rit trekt een onschuldige hand de (…) Lees het hele bericht

brandstichter-slaat-medegevangene-dood

Brandstichter slaat medegevangene dood

De man uit Houthalen, die verdacht wordt van brandstichting aan een huis in de Rijkelstraat in Zolder vorige week maandagavond - waarbij de bewoner licht gewond raakte - heeft vanmorgen iemand doodgeslagen in de hulpgevangenis van Leuven. Het slachtoffer was een andere gedetineerde die net als hijzelf zat te wachten om naar de rechtbank overgebracht te worden. Hij werd door de 63-jarige Houthalenaar aangevallen en zwaar toegetakeld. Hij overleed ter plaatse. Gisteren was ook al (…) Lees het hele bericht

nog-een-patient-in-het-ziekenhuis

Nog één patiënt in het ziekenhuis

Ook een positieve evolutie in het Sint-Franciscusziekenhuis rond COVID-19. Daar is één patiënt voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Daardoor wordt nog één coronapatiënt verpleegd op dit moment. Even leek de tweede golf voor een nieuwe drukte te gaan zorgen in het ziekenhuis, maar de jongste weken blijft het wel rustig.

vakantiegroeten-uit-dikkebus

Vakantiegroeten uit Dikkebus

Greta Mullens en Jos Reynders vertrokken voor een fietstocht in Vlamertinge. Een tocht waar de markt van Ieper lonkte om even te flaneren. Waar een militair kerkhof nooit veraf is. En waar de spruiten groeien als kolen.  De vijver van Dikkebus nodigde nog uit voor een stop bij het avondlicht. De vijver werd in 1310 uitgegraven zodat er in Ieper voldoende water was om de lakens te wassen en te verven. Nu dient ie voor recreatie. Dikkebus, een dorpsnaam die meteen voor een glimlacht zorgt.

weer-geen-nieuwe-besmettingen

Weer geen nieuwe besmettingen

Voor de tweede opeenvolgende dag komen er geen nieuwe coronabesmettingen bij in Heusden-Zolder. We blijven dus steken op het totaal van 382 sinds het begin. Dat zorgt meteen ook voor een aanzienlijke verbetering van onze positie in de nationale dashboard, daar telden we de afgelopen 7 dagen nog 17 nieuwe besmettingen. Het gaat dus de goeie kant op al staan we met 50 nog steeds op 2,5 keer het alarmpeil.

triagecentrum-is-geopend

Triagecentrum is geopend

Sinds maandag kunnen inwoners van Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen, Halen, Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo en Beringen zich laten testen op corona in het nieuwe triagecentrum aan het Medisch Centrum in Beringen. Ze kunnen daar alleen terecht als ze doorverwezen zijn door hun huisarts. Het testcentrum werkt in eerste instatnie elke voormiddag en kan dan een 60-tal mensen verwerken. Het is de bedoeling op die manier de triagepost aan het Sint-Franciscusziekenhuis te (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-21

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Vorige donderdag spotte Mia Theunis deze kleurrijke zonsondergang vanuit de Heusdense Voortstraat. Ze was op weg naar huis, maar heeft nog enkele eindjes om gefietst om te blijven genieten van de mooie lucht. Je hoeft het moois volgens Mia dan ook niet aan één of andere costa te zoeken als het hier voorhanden is.

robbe-de-hert-was-te-gast-bij-elan-filmavonden

Robbe De Hert was te gast bij ElaN Filmavonden

De filmwereld moet vandaag afscheid nemen van regisseur Robbe De Hert, één van de meest kleurrijke figuren in het filmmilieu. Vorig jaar op 1 april was hij nog te gast in The Roxy Theatre voor de 16de verjaardag van de ElaN Filmavonden. Hij kwam toen zijn laatste film en documentaire 'Hollywood aan de Schelde' voorstellen, zijn filmepos dat er na een lange aanloop kwam en dat een document zal blijven over de Vlaamse filmgeschiedenis. Robbe De (…) Lees het hele bericht

een-prachtige-fietstocht-langs-vogelverschrikkers

Een prachtige fietstocht langs vogelverschrikkers

Normaal is dit één van de drukste periodes van het jaar op het vlak van evenementen en festiviteiten. Maar corona beslist ook hier anders over, er is zo goed als niets te doen voor het grote publiek. Laat u daarom eens verleiden om op de fiets te springen en door Eversel en Ubbersel op jacht te gaan naar de vogelverschrikkers. De oproep van vrouwenorganisatie Ferm werd massaal gevolgd en vooral ... het resultaat is prachtig. Bij Sint-Baaf vind je een formulier met de (…) Lees het hele bericht

de-laatste-week-vakantiefoto-s

De laatste week vakantiefoto's

Zeker de lezers met schoolgaande kinderen hebben het wel door, de vakantie is haar laatste week ingegaan. Dat geldt ook voor onze vakantiefotowedstrijd. Om alles nog voor maandagavond gepubliceerd te krijgen, sluiten we de inzendingen zaterdag om 12 uur af. En je weet wellicht dat het de moeite loont. De hoofdprijs is een smartphone van Auva, de mooiste Limburgse foto verdient een Limburg Cheque van liefst 250 euro, de leukste foto uit Heusden-Zolder krijgt een (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-dilsen-stokkem

Vakantiegroeten uit Dilsen-Stokkem

Heidi Put zag deze zomer dat het ook erg mooi is aan de Maas in Dilsen-Stokkem.

vogelverschrikker-hersteld-na-vandalisme

Vogelverschrikker hersteld na vandalisme

Janos, de vogelverschrikker in de Guido Gezellelaan die vannacht één van de prooien van de vandalen was, is deze namiddag hersteld. Julien Maebe kreeg daarbij spontaan hulp van kinderen uit de buurt. Nu staat hij terug op zijn plaats, net zoals zijn inspirator, de Cosmogolem, laat hij zich niet van zijn sokkel brengen. De volkskunst heeft het gehaald, de vandalen hebben gefaald. 

een-dag-zonder-extra-besmetting

Een dag zonder extra besmetting

Er zijn vandaag geen nieuwe besmettingen gemeld bij inwoners van Heusden-Zolder zodat het totaal op 382 blijft. Er liggen twee coronapatiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis. Over 7 dagen zijn er 21 besmettingen bijgekomen, wat 62 per 100.000 betekent. Maasmechelen (26) en Genk (23) staan boven ons.

vandalen-opgepakt-na-reeks-vernielingen-in-heusden

Vandalen opgepakt na reeks vernielingen in Heusden

Een 5-tal jongeren heeft vannacht een spoor van vernieling aangericht in Heusden-Centrum. Rond 1 uur werden verschillende bewoners van de Guido Gezellelaan opgeschrikt door lawaai. Aan de krantenwinkel hadden ze een fietsenrek omgegooid. Aan de overzijde van de weg vernielden ze een vogelverschrikker die daar een tweetal weken geleden was gebouwd. Onderweg werden verschillende verdeelkastjes van de teledistributie stuk geschopt. Aan de hand van de vernielingen kon (…) Lees het hele bericht

brandstichter-van-nog-meer-verdacht

Brandstichter van nog meer verdacht

De man die in de cel zit voor de drie brandstichtingen in Zolder (Rijkelstraat) en Houthalen (Stationsstraat en Koetsstraat) zou dezelfde zijj die vorige week in twee dagen tijd twee zware verkeersongevallen in Zonhoven en Helchteren veroorzaakte, daarbij is één fietser om het leven gekomen. Zowel de brandstichtingen als de ongevallen zijn nog volop in onderzoek. Maar wellicht wordt nu ook een brand die eerder bij de man thuis heeft gewoed, opnieuw onder de loep genomen.

sfc-leraar-is-belgisch-kampioen-tijdrijden

SFC-leraar is Belgisch kampioen tijdrijden

Rutger Wouters uit Koersel, leraar geschiedenis en aardrijkskunde in het Sint-Franciscuscollege, heeft zich in Koksijde gekroond tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de elite zonder contract. Twee jaar geleden behaalde hij die titel ook al.

vandaag-gezien-211

Vandaag gezien

De lucht boven Heusden in de vooravond, het doet een beetje denken aan die oude prenten die vroeger in huizen hingen en waar God dan kwam piepen vanuit het doorbrekend licht. (foto Jean Vandevoort)

paco-garcia-covert-jerusalema

Paco Garcia covert 'Jerusalema'

Jerusalema‘ van de Zuid-Afrikaanse Master KG mag zich stilaan dé wereldwijde zomerhit 2020 noemen. Merkwaardig genoeg is het nummer vorig jaar al uitgebracht, maar pas de afgelopen maanden deed de clip met het aanstekelijke dansje het nummer viraal gaan. Dat is ook Paco Garcia, de Heusdense zanger met Spaanse roots, niet ontgaan. Hij maakte er een Spaanse versie van. Ook heeft hij ondertussen al een Nederlandse-Spaanse versie ingeblikt en wordt gewerkt aan (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-hele-vlaamse-subsidie-voor-verenigingen

N-VA wil hele Vlaamse subsidie voor verenigingen

Het bijkomend punt over het volledig aanwenden van de Vlaamse coronasubsidie voor cultuur, sport en jeugd ten voordele van de verengingen, is door de N-VA-oppositie op de agenda van de gemeenteraad gezet  In juni werd een gelijkaardig punt weggestemd. Het gaat meer bepaald om een subsidie van ruim 544.000 euro die Heusden-Zolder van Vlaanderen kreeg ter ondersteuning van cultuur-, sport- en jeugdverenigingen. "Er is geen duidelijke financiële tabel (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-bad-arolsen

Vakantiegroeten uit Bad Arolsen

Gert Vuegen stuurt ons vakantiegroeten uit Bad Arolsen, waar een bekende straat ligt ... Voor Gert niet moeilijk om te vinden, want hij woont in onze partnerstad. 

artiesten-van-bij-ons-regi-penxten

Artiesten van bij ons: Regi Penxten

Regi Penxten is zonder twijfel de meest succesvolle muzikant, producer en dj die we ooit in onze contreien kende. "Hij kon eerder noten dan letters lezen," lacht zijn vader Jean altijd om weer te geven dat het muzikale al in zijn kleuterjaren aanwezig was. Met zijn band Milk Inc vulde hij tientallen laaiende sportpaleizen, als producer reeg hij de hits aan elkaar en als dj reist hij de wereld rond. Ook in deze coronatijd bleef hij actief vanuit zijn Heusdense (…) Lees het hele bericht

kommil-foo-stilt-de-eerste-podiumhonger

Kommil Foo stilt de eerste podiumhonger

Kommil Foo neemt dit weekend de schouwburg van Muze helemaal in, drie avonden na elkaar telkens twee coronafproof voorstellingen. In 'De Oogst' brengen Raf en Mich Walschaerts het mooiste, strafste en grappigste uit zowat 3 decennia samen. In de zaal zit het publiek dat naar een voorstelling snakt, en op het podium staant wee artiesten die er erg veel zin in hebben. Ook vanavond nog twee keer. (foto's Herman Eerdekens)

nog-twee-besmettingen-meer

Nog twee besmettingen meer

Ook vandaag zijn er weer twee coronabesmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder zodat we nu in het totaal aan 382 zitten. In de week-dashboard is het aantal nieuwe besmettingen ook verder gestegen tot 24, ofwel 71 per 100.000 inwoners. We zijn in Limburg nu wel voorbijgestoken door Maasmechelen dat er 26 telt, maar dat is wellicht het effect van de groep Portugese seizoensarbeiders in Leut die positef getest is.

gemeenteraad-krijgt-26-tal-punten

Gemeenteraad krijgt 26-tal punten

De gemeenteraad vergadert op donderdag 27 augustus om 19 uur. Op de openbare agenda voorlopig een 26-tal punten. De gemeenteraad moet een advies geven aan het Agentschap Wegen en Verkeer om in de Terlaemenlaan ter hoogte van de Vijverstraat een voetgangersoversteek aan te leggen. De raad buigt zich over een renteloze lening aan het Rode Kruis voor de afschaf van containers om de afdeling te huisvesten tijdens de verbouwingswerken. Nog meer cijfers met de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-210

Vandaag gezien

De tengere grasjuffer die Jan Leijksens in Bolderberg zat, doet haar naam alle eer aan. 

vakantiegroeten-uit-genk

Vakantiegroeten uit Genk

Paulette Huybrechts was liever in Rome of Athene zulke beelden gaan bezichtigen, maar dit beeld met kippenkop en deze lucht geven haar bij benadering hetzelde vakantiegevoel. Het beeld 'Protecting the Other' is de bewaker van 'Protected Paradise' in Labiomista in Zwartberg. Op de plaats van de vroegere Zwartbergse Zoo vind je niet alleen een beetje mijnverleden en kunst van Koen Vanmechelen terug, maar ook verschillende soorten echte dieren.

twee-extra-besmettingen-weekcijfer-stijgt

Twee extra besmettingen, weekcijfer stijgt

Nog twee extra coronabesmettingen bij inwoners van Heusden-Zolder brengt het totaal op 380. Als we het totaal aantal positief geteste inwoners sinds de uitbraak van de pandemie bekijken dan staat Sint-Truiden nog  steeds bovenaan - door die eerste grote golf - met 745, gevolgd door Hasselt met 720, dan Genk met 682, vervolgens komt Heusden-Zolder met 380, vlak daarachter Beringen met 379, Houthalen-Helchteren heeft er 330 en Maasmechelen 290. Ook in de weektabel is (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-506

De kijk van Richie

De komende twee weken zal de trein alvast geen vertraging oplopen ...

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-20

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

We verdenken Yves Maex ervan dat hij zijn staycation plat op zijn rug beleeft, hoe valt anders dit beeld te verklaren?

de-kevers-zijn-dit-weekend-baas-op-t-circuit

De kevers zijn dit weekend baas op 't circuit

De keverkes van de VW Fun Cup nemen dit weekend Circuit Zolder in. Ze komen er met een 30-tal aan de start. Deze namiddag hebben ze hun eerste kwalificaties gereden en morgenvroeg volgen de tweede. De eigenlijke uithoudingsrace start zondag om 10 uur en wordt om 17.55 uur afgevlagd na een race van 475 minuten. Bij de bekendste keverrijders zit onder meer Tom Boonen en zijn ex-collega Jurgen Van den Broeck die zijn debuut maakt in de autosport. (…) Lees het hele bericht

besmettingen-alleen-leeftijd-schuift-op

Besmettingen: alleen leeftijd schuift op

Heusden-Zolder zit dus nog altijd aan een hoog aantal besmettingen. De leeftijd schuift wel op, ten opzichte van enkele weken geleden. Voor de periode 14 augustus tot en met gisteren, was er 1 besmetting in de leeftijdscategorie 1 tot 10 jaar, 3 tussen 11 en 20 jaar, 6 tussen 21 en 30 jaar, 2 tussen 31 en 40 jaar, 13 tussen 41 en 50 jaar, 1 tussen 51 en 60 jaar, 1 tussen 61 en 70 jaar en 2 tussen 71 en 80 jaar. De cijfers moeten niet alleen in het achterhoofd worden gehouden bij (…) Lees het hele bericht

verdachte-van-brandstichtingen-gearresteerd

Verdachte van brandstichtingen gearresteerd

Vandaag heeft de politie een 63-jarige man uit Houthalen-Helchteren gearresteerd. Hij wordt verdacht van brandstichting in woningen aan de Rijkelstraat in Heusden-Zolder en aan de Stationsstraat en de Koetsstraat in Houthalen-Helchteren. De arrestatie volgt na een onderzoek door de politiezones Carma en Heusden-Zolder. De man wordt na ondervraging door de politie Carma voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt.

een-avond-in-augustus

Een avond in augustus

Of er iets nieuws muzikaals broedt is nog niet duidelijk, maar Rocco Di Turi was gisteravond op het Muzeterras alvast aan het verbroederen met Pat Krimson en Loredana. En dan weet je nooit wat er uit de lucht kan vallen (foto Ria De Clerck)

mondmasker-mag-af-in-de-natuur

Mondmasker mag af in de natuur

De mondmaskerplicht in Heusden-Zolder wordt versoepeld. Vanaf nu mag je tijdens een natuurwandeling in een bos, op de mijnterril of op domein Bovy je mondmasker wegstoppen. Maar je moet uiteraard dat mondmasker wel op zak hebben, want op het openbaar domein blijft het verplicht. Zo moet je op Bovy op de parking of op het plein het mondmasker dragen, maar zodra je bijvoorbeeld de dierenweide of het vlonderpad bezoekt, mag het af. Indien de komende dagen of weken de (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-is-klaar-voor-nieuwe-seizoen

SK Heusden 06 is klaar voor nieuwe seizoen

Het is voor alle voetbalclubs een bijzonder rare aanloop naar het nieuwe seizoen met vooral ook veel vraagtekens. Elke club pakt de voorbereiding op haar eigen manier aan. Vierdeprovincialer SK Heusden 06 is er alvast klaar voor met dit team. Rechtstaand: (van links naar rechts) Yves Aendekerk (T2), Hans Custers (afgev.), Ayoub Imzri, Chris Stroobants, Omar Birza, Mimon Mohamed, Tibo Saenen, Max Eykens, Jimmy Verslegers, Mart Luijten, Evert Engelen, Michael Mendoza, Jonas Schroyen, Steven van der (…) Lees het hele bericht

een-indrukwekkend-moeder-kind-verhaal

Een indrukwekkend moeder-kind verhaal

Het was alweer geleden van 1 juli dat de Muzeschouwburg gebruikt werd. Gisteravond mocht een 70-tal toeschouwers plaatsnemen voor het project ‘De Kleine Boodschap’. Fotografe en documentairemaker Lieve Blancquaert schreef dit verhaal over een moeder die haar kind afstaat. Greet Jacobs bracht de monoloog ‘Misschien Marieke’ op een bijna verscheurende wijze. Wat betekent het voor een  moeder te leven in een wereld die tegen haar lijkt in te draaien en de (…) Lees het hele bericht

coronatoestand-blijft-erg-slecht-in-heusden-zolder

Coronatoestand blijft erg slecht in Heusden-Zolder

Met nog eens 5 extra besmettingen, zit Heusden-Zolder nu al aan 378 positief geteste inwoners sinds het uitbreken van de crisis. Met dit totaal zijn we nu ook Beringen voorbijgestoken dat nochtans bijna 13.000 inwoners meer telt. Ook in de 7-dagen dashboard blijven we koploper in Limburg, daar tellen we er 22. Berekend per 100.000 inwoners zijn er afgelopen 7 dagen 65 besmettingen, meer dan het driedubbele van het alarmpeil en ook daar staat Heusden-Zolder helaas ruimschoots aan (…) Lees het hele bericht

ongerustheid-rond-vermoedelijke-brandstichtingen

Ongerustheid rond vermoedelijke brandstichtingen

Er is ongerustheid bij inwoners van de grensstreek Zolder-Houthalen na drie verdachte branden op korte tijd in dezelfde buurt. De eerste deed zich voor maandagavond laat in de Rijkelstraat in Zolder. Daarbij waren er twee brandhaarden, onder meer aan de voordeur. De bejaarde bewoner liep een rookvergiftiging op. Gisteravond laat was er dan een brand een eindje verder, in de Stationsstraat in Houthalen. De voordeur van een huis had vuur gevat, maar (…) Lees het hele bericht

heusden-herdenkt-coronaslachtoffers

Heusden herdenkt coronaslachtoffers

Op zaterdag 29 augustus om 17.30 uur heeft in de kerk van Heusden-Centrum een gedachtenisviering plaats voor alle overledenen tijdens de coronacrisis. Wanneer in een maand een vijfde weekend valt, heeft er altijd een federatieviering plaats voor de 4 parochies van federatie Heusden (Berkenbos, Eversel, Heusden, Lindeman). Die gelegenheid wordt nu gebruikt  om alle overledenen van 13 maart tot nu te herdenken. De familieleden van de overledenen worden (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-19

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Seppe Mues zocht een mooie, lokale invalshoek. 

weer-overal-klachten-over-sluikstorten

Weer overal klachten over sluikstorten

Het ziet ernaar uit dat in deze zomerse periode het sluikstorten in zowat heel Heusden-Zolder weer toeneemt. Zo nemen onbekenden de rust van de Stukkenstraat te baat om daar hun afvalzakken te dumpen, die dan in de groene natuur terechtkomen. Daarnaast liggen er verspreid ook nog eens drankblikjes. En bij de containers aan het Sint-Barbaraplein zijn weer serviesonderdelen, een mat en etensresten achtergelaten. De combinatie van warmte en vochtigheid zorgt niet (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-heeft-een-nieuwe-algemeen-directeur

Ziekenhuis heeft een nieuwe algemeen directeur

Nele Sneyers wordt op 1 september de nieuwe algemeen directeur van het Sint-Franciscusziekenhuis. Tussen 2016 en 2019 was ze al financieel directeur, en de voorbije jaren was ze financieel consultant. Met een opleiding toegepaste economische wetenschappen op haar cv leverde ze een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar een financeel evenwicht in het ziekenhuis. Voordien deed ze al heel wat ervaring op bij Deloitte bedrijfsrevisoren. De vorige algemeen directeur, Rudy Poets, heeft in onderling overleg met de raad van bestuur zijn opdracht beëindigd, zoals dat officieel heet. 

triagecentrum-is-maandag-operationeel

Triagecentrum is maandag operationeel

Aan het Medisch Centrum in Beringen is vandaag gestart met de bouw van het triagecentrum voor coronatests. Daarvoor worden verschillende containers geplaatst. Het centrum zal dienst doen voor het afnemen van tests voor inwoners van 8 gemeenten in West-Limburg dus ook Heusden-Zolder. De gemeenten zorgen voor de prefinanciering. Het is de bedoeling om de druk bij de artsen en ziekenhuizen weg tge nemen. Zeker ook als er in het najaar een extra piek zou komen. Het (…) Lees het hele bericht

riolering-aan-sporthal-is-hersteld

Riolering aan sporthal is hersteld

Een firma heeft herstellingswerken uitgevoerd aan de riolering bij de parking van sporthal Olympia. Daardoor bleef een deel van de parking de afgelopen weken afgesloten. Volgens de betrokken arbeiders zou het probleem nu opgelost zijn. (foto Julien Maebe)

6-extra-besmettingen-in-heusden-zolder

6 extra besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn opnieuw zes besmettingen bij geregistreerd in Heusden-Zolder. Dat brengt het totaal aantal positief geteste inwoners op 373. Met 20 besmettingen in de 7-dagen tabel van Scienscano zijn we helaas opnieuw koploper in Limburg. Genk heeft er 19, Beringen 15, Hasselt en Lommel 10 en Houthalen-Helchteren 6. In het Sint-Franciscusziekenhuis blijft de toestand ondertussen onveranderd, daar wordt één COVID-19 patiënt verzorgd. 

zomergroeten-uit-bad-arolsen-2

Zomergroeten uit Bad Arolsen

Ja, in partnerstad Bad Arolsen hebben ze ook een mooi strand, aan de Twistesee, maar voor alle duidelijkheid, in het Duits staat See voor meer en omgekeerd. Het is dus een mooi meer. (foto Touristik Service Bad Arolsen)

boek-en-bier-van-jarige-ware-vrienden-zijn-te-koop

Boek en bier van jarige Ware Vrienden zijn te koop

We hebben het er al meerdere keren over gehad: de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden in Zolder viert dit jaar haar 150ste verjaardag. Anderhalve eeuw, dat is een indrukwekkende prestatie die maar weinig verenigingen kunnen voorleggen. Daarom lag ook een prachtig feestprogramma voor 2020 klaar. Het prachtige openingsconcert kon nog plaatsvinden maar toen legde corona met de rest van de maatschappij ook de viering van de Ware Vrienden stil. Meer (…) Lees het hele bericht

een-prachtige-constructie-met-en-in-de-natuur

Een prachtige constructie met en in de natuur

Een tijdje geleden hebben we al een foto gebracht van een merkwaardig bouwwerk langs de trage weg door het bos Muitenberg, dat toen in opbouw was. Het gaat om een hut, enkele tipi's, omheining en een verblijfplaats voor marters. Het geheel is opgebouwd met natuurlijke materialen uit het bos zelf. Het is gemaakt door een twintiger uit Heusden-Zolder, die eerder eenzelfde constructie in Beringen bouwde. Hij (…) Lees het hele bericht

kabouterhuisje-is-weer-opgeknapt

Kabouterhuisje is weer opgeknapt

Na de ontgoochelde reacties op het kapotte kabouterhuisje nabij Meylandt,  is de kabouterbrandweer in het gezelschap van kabouter Klus ter plaatse gekomen.  Samen hebben ze het schattige huisje weer opgekalefaterd en kunnenn de wandelaars er weer van genieten. (foto  Eddy Agten)

wie-kent-deze-spin

Wie kent deze spin?

Een inwoner van Heusden-Zolder vond deze spin tussen zijn aardappelplanten. Wie weet welke soort dit is? Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. - update Ondertussen kregen we al een heleboel reacties binnen van lezers, onder hen een biologe en een natuurgids. Ze zijn het er allemaal over eens dat het een wespspin of tijgerspin is. Oorspronkelijk is die afkomstig uit Zuid-Europa maar (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-zet-zijn-troeven-op-vlaggen

Heusden-Zolder zet zijn troeven op vlaggen

Heusden-Zolder heeft de nieuwe gemeentevlaggen uitgehangen. Daarmee wordt een heel andere weg ingeslagen dan de voorbije jaren. Toen werd het gemeentelogo opgevoerd, maar nu worden de troeven, de kwaliteiten van Heusden-Zolder in de verf gezet. Daarbij is een keuze gemaakt voor vier pijlers: we zijn een mijngemeente met aandacht voor het erfgoed en de activiteiten op de mijnsite, we hebben domein Bovy als groene parel en poort tot de Wijers, we (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-knokke-heist

Vakantiegroeten uit Knokke-Heist

Paul en Greta Remains-Vleugels waren net op tijd terug van hun fietstocht in Knokke-Heist. 

de-kijk-van-richie-505

De kijk van Richie

We krijgen nog een paar warme dagen ...

twee-extra-besmettingen

Twee extra besmettingen

Ook vandaag zijn er weer twee positief geteste inwoners bijgekomen in Heusden-Zolder wat het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 367 brengt. Op weekbasis hebben we er - net als Genk - nog 21 - terwijl ook Beringen weer op 20 staat. Hasselt telt er 12, Houthalen-Helchteren 10.

zomergroeten-uit-brilon-1

Zomergroeten uit Brilon

Het pittoreske stadhuis van partnerstad Brilon op de Markt, het is ook typisch voor de vakwerkbouw die je in heel de binnenstad aantreft. 

duizenden-bezwaren-tegen-plannen-groene-delle

Duizenden bezwaren tegen plannen Groene Delle

De Vlaamse overheid heeft in het totaal 4.500 bezwaarschriften ontvangen tegen de omvorming van 23 hectare van het natuurgebied Groene Delle tot industriezone Zolder-Lummen-Zuid. Eigenlijk hebben 38.500 mensen hun handtekening gezet tegen het verdwijnen van de natuur, maar 34.000 daarvan staan op één petitie en worden dus als één bezwaar beschouwd. Ze komen van buurtcomités, natuurverenigingen, Boerenbond en veel individuen.  Vlaams minister van Omgeving Zuhal (…) Lees het hele bericht

wat-is-er-met-het-kabouterhuisje-gebeurd

Wat is er met het kabouterhuisje gebeurd?

De afgelopen weken stuurden nogal wat lezers foto's met vertederende reacties in van het kabouterhuisje dat achter Meylandt was gebouwd door nobele onbekenden. Vandaag gingen Lien en Tristan eens een kijkje nemen na het onweer en het huisje blijkt herschapen in een ruïne. Door een blikseminslag? Of is Gargamel langs geweest? (foto Edward Nijs)

speeltuintjes-horen-proper-te-zijn

Speeltuintjes horen proper te zijn

Passanten en ouders zijn 'not amused' over het feit dat allerlei rommel wordt achtergelaten op de speeltuigen van de speeltuin aan Olympia. Eerder dit jaar bleven de speeltuinen lange tijd afgesloten door de coronamaatregelen. Ze mochten weer open waarbij een beroep werd gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van ouders. 

brand-van-gisteravond-is-mogelijk-aangestoken

Brand van gisteravond is mogelijk aangestoken

De brand van gisteravond laat aan een woning in de Rijkelstraat wordt als verdacht beschouwd. De brandweer had het vuur weliswaar snel onder controle zodat de schade grotendeels beperkt bleef tot de voordeur en een stuk plafond. De bewoner raakte bevangen door de felle rookontwikkeling. Er is sprake van twee brandhaarden, zowel in de hoek van het huis als aan de voordeur. Mogelijk is daarbij een vloeistof gebruikt. Om dat te onderzoeken is vandaag een branddeskundige ter plaatse (…) Lees het hele bericht

een-coronapatient-in-het-ziekenhuis

Eén coronapatiënt in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is opnieuw een COVID-19 patiënt opgenomen. Dat betekent dus dat het personeel één coronapatiënt te verzorgen heeft.

er-hing-duidelijk-iets-in-de-lucht

Er hing duidelijk iets in de lucht

 Het was wel duidelijk, dat er een onweer op komst was. 

vandaag-gezien-209

Vandaag gezien

Seppe Mues kreeg een wespspin op bezoek. 

vakantiegroeten-uit-de-hoge-venen-1

Vakantiegroeten uit de Hoge Venen

Philippe De Pauw zag al zijn zomerplannen in het water vallen: geen festivals of concerten, geen Dodentocht, geen wandeling in Denemarken, ... als alternatief diste hij dan maar een 6-daagse wandeltocht in de Hoge Venen op. En dat leverde veel mooie plaatsjes én plaatjes op.

samen-met-genk-weer-koploper-in-limburg

Samen met Genk weer koploper in Limburg

Er zijn twee coronabesmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder zodat de totale teller nu op 365 staat. Op weekbasis laat deze gemeente opnieuw meer besmettingen noteren, 21, het staat daarmee samen met Genk op de weinig benijdenswaardige eerste plaats in Limburg. Beringen (18), Hasselt (12) en Houthalen-Helchteren (10) doen het op dit moment weer beter. Maar de ervaring leert dat de situatie in één dag tijd dat helemaal kan omslaan. 

woningbrand-in-rijkelstraat

Woningbrand in Rijkelstraat

Kort voor 23 uur heeft het gebrand in een woning in de Rijkelstraat in Zolder. Er was vooral heel wat rook aanwezig in het huis, maar het vuur werd snel bedwongen door de brandweer. De bewoner, een alleenstaande man, kon gelukkig tijdig buiten raken maar werd bevangen door de rook. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. (foto's Michiel Reynders)

zomergroeten-uit-hesdin-1

Zomergroeten uit Hesdin

Het stadhuis van onze Franse partnerstad Hesdin met daarbij de belforttoren. Het belfort van Hesdin is één van de 56 belforten in België en Frankrijk die UNESCO tot werelderfgoed heeft uitgeroepen. 

kommil-foo-brengt-de-oogst-van-30-jaar

Kommil Foo brengt de oogst van 30 jaar

Kommil Foo is altijd al graag naar Muze gekomen. Raf en Mich Walsschaerts strijken in dit coronatijdperk drie dagen achter elkaar neer in ons cultuurcentrum met 'De Oogst'.  Een piano, een gitaar, een viool en hun 2 karakterstemmen én fijnzinnige humor. Dertig jaar klutsen ze die ingrediënten al samen. Tijd dus om uit al dat moois een nieuwe voorstelling te destilleren. De ‘Oogst’ van 30 jaar cabaret, zonder circus en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-208

Vandaag gezien

 Op het Koning Boudewijnplein. Het begon in het weekend met één  draagtas voor afwas. Nadien is het sluikstort gewoon beetje bij beetje gegroeid. Voor sommigen blijkbaar ook al het nieuwe normaal. (foto Julien Maebe)

coronapatient-overleden-in-ziekenhuis

Coronapatiënt overleden in ziekenhuis

Voor het eerst sinds lang is in het Sint-Franciscusziekenhuis weer een coronapatiënt overleden. Het totaal overlijdens zit boven de 60. Een andere COVID-19 patiënt was dan weer voldoende hersteld om naar huis te gaan. Daardoor verblijft op dit ogenblik geen enkele besmette patiënt meer in het SFZ.

inbrekers-sloegen-op-drie-plaatsen-toe

Inbrekers sloegen op drie plaatsen toe

De inbrekers die - zoals we zaterdagnacht al meldden - een woning in de Geenrijt binnendrongen, hebben op drie plaatsen in de Kapelstraat en de Geenrijt toegeslagen. Ze gingen daarbij telkens op dezelfde manier tewerk, ze sloegen een vensters in om binnen te komen en de woning te doorzoeken. Op één plaats namen ze een tv mee. In de Geenrijt konden buren alarm slaan. 

vakantiegroeten-uit-vught

Vakantiegroeten uit Vught

Johan Verhagen ging op fietsvakantie in het bijna corona vrije Vught in Nedeland. Het prachtige weer en de mooie streek konden hem erg bekoren.

treinen-rijden-weer-normaal

Treinen rijden weer normaal

De treinen tussen Hasselt en Mol rijden sinds vanmorgen weer normaal. Het treinverkeer was sinds 17 uur gisteren onderbroken nadat een persoonsongeval gebeurde in Beverlo. Daardoor kwam een trein met een 20-tal reizigers tot stilstand. Die moesten uit de trein worden gehaald. Voor de rest van de avond heeft de NMBS vervangbussen ingelegd tussen Hasselt en Mol die dus ook stopten aan de haltes in Heusden en Zolder. Maar na een onderzoek door het parket van Limburg en technici van (…) Lees het hele bericht

drie-bijkomende-besmettingen-in-heusden-zolder

Drie bijkomende besmettingen in Heusden-Zolder

Vandaag zijn er 3 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, wat het totaal aantal brengt op 363 positief geteste inwoners. Op 7-dagen basis spreekt Sciensano van 19 nieuwe gevallen. Ook elders in Limburg is er - tenminste op dit moment - een dalende trend in de cijfers, maar de alarmdrempel wordt nog in 10 gemeenten overschreden. 

regi-wint-zomerhit-2020

Regi wint Zomerhit 2020

FLASH Het is hem eindelijk gelukt: Regi Penxten wint de Zomerhit 2020 van Radio 2. UPDATE 'Kom wat dichterbij', Het nummer dat Regi in 'Liefde voor Muziek' samen met Jake Reese & OT bracht als cover van Gene Thomas is ondertussen uitgegroeid tot een gigantische hit en lijkt zelfs 'Zoutelande' als grootste hit ooit in de Vlaamse top van de troon te stoten. Regi maakte er al (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-turkije-19

Vakantiegroeten uit Turkije

Huseyin Bicer stuurt ons vakantiegroeten uit het schilderachtige Konya in Turkije, ongeveer 1.000 meter boven de zeespiegel gelegen. 

kdb-is-beste-speler-van-premier-league

KDB is beste speler van Premier League

Toch nog een troost voor Kevin De Bruyne na de Europese uitschakeling van Manchester City gisteravond. Hij is vandaag verkozen tot 'Speler van het Seizoen' in de Premier League. De winnaar wordt gekozen door een expertenpanel en de aanvoerders van de 20 Premier League-clubs. De Bruyne is de derde Belg na Vincent Kompany en Eden Hazard die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Eerder werd (…) Lees het hele bericht

derde-plaats-voor-dries-vanthoor

Derde plaats voor Dries Vanthoor

In de tweede manche van het Duitse ADAC GT Masters kampioenschap op de Nürburgring is Dries Vanthoor samen met zijn teamgenoot Charles Weerts derde geworden. Gisteren hadden ze met pech aan hun Audi R8 LMS moeten opgeven in de eerste manche. In het kampioenschap staan ze vijfde met 41 punten, op 32 punten van het Duitse leidersduo Engel-Stolz in een Mercedes. Het is nu een maand wachten op de volgende race.

50-tal-heusdense-bedevaarders-aan-t-kapelleke

50-tal Heusdense bedevaarders aan 't Kapelleke

De katholieke federatie Heusden, met de parochies Eversel, Heusden, Berkenbos en Lindeman, organiseerde deze namiddag een bedevaart naar 't Koersels Kapelleke . Met verschillende vervoersmiddelen, al dan niet met eigen stoeltjes bij zich, waren de gelovigen daar naartoe getrokken. Met een 50-tal verzamelden ze aan 't Kapelleke waar een eucharistie in openlucht werd opgedragen. Aanleiding was het feest van Maria Hemelvaart gisteren en ook de coronacrisis waarvoor ze steun kwamen afsmeken. (foto's Ann Jordens)

wolken-beloven-niet-veel-goeds

Wolken beloven niet veel goeds

Dreigende wolken, gerommel in de verte en de eerste spatten boven Heusden-Zolder. (foto Jean Vandevoort)

code-oranje-afgekondigd

Code oranje afgekondigd

 Het KMI heeft zojuist code oranje afgekondigd omwille van de onweersbuien die momenteel over het land trekken. Die kunnen gepaard gaan met fel onweer, maar ook overvloedige regenbuien, hagel en krachtige windstoten zijn mogelijk. Het blijft evenwel moeilijk om te voorspellen waar precies het onweer het felst zal zijn.  

vakantiegroeten-uit-tirol-3

Vakantiegroeten uit Tirol

Koen Heyens en Anke Wijnants trokken met Jorre en Ward op vakantie naar Tirol in Oostenrijk en hadden het daar zo te zien best naar hun zin.

4-nieuwe-besmettingen-nog-ver-boven-alarmpeil

4 nieuwe besmettingen, nog ver boven alarmpeil

Vier bijkomende besmettingen brengen vandaag het totaal in Heusden-Zolder op 360. Het gaat dus om het aantal inwoners dat sinds de uitbraak van de pandemie positief getest zijn, en van wie het grootste deel is genezen. Anderzijds moet je rekening houden met een veelvoud aan besmettingen die niet vastgesteld zijn. Op 7 dagen basis spreekt Sciensano nu van 18 nieuwe gevallen in de gemeente, wat een aanzienlijke verbetering is. Het is ook heel wat minder dan Genk (30), maar meer dan Hasselt (17), (…) Lees het hele bericht

artiesten-van-bij-ons-steven-de-bruyn

Artiesten van bij ons: Steven De bruyn

Nog een grote artiest van bij ons is Steven De bruyn. Hij groeide op in Zolder maar woont nu al jaren in het Gentse. De bruyn begon pas mondharmonica te spelen op zijn 21ste toen hij sociologie studeerde, een studie die hij afbrak om zich volop op de muziek te gooien.  Midden jaren negentig begon hij op te treden, eerst als begeleider van blueszanger Roland, met wie hij heel zijn verdere carrière zou blijven samenwerken.  In 1996 richtte De bruyn de bluesrockgroep El Fish (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-geenrijt

Inbraak in de Geenrijt

Zaterdagavond omstreeks 23 uur is een inbraak gepleegd in een woning in de Geenrijt. Buren hoorden een ruit inslaan. De politie kwam ter plaatse maar de daders hadden toen het hazenpad gekozen. De brandweer kwam ter plaatse om het ingeslagen venster af te dichten.

vakantiegroeten-uit-valenciennes

Vakantiegroeten uit Valenciennes

Thomas Vanderaerden, Anke Reynders en hun zoontje Finn trokken twee dagen naar Noord-Frankrijk als bescheiden alternatief voor hun geannuleerde Amerikareis. Bij dit meer in de buurt van Valenciennes kwamen heel wat vogels op zoek naar voedsel.

geen-halve-finale-voor-kdb

Geen halve finale voor KDB

Het staat vast dat Kevin De Bruyne dit jaar geen Europese medaille mee naar Bolderberg zal brengen. Hij werd vanavond in de kwartfinale in Lissabon met zijn ploeg Manchester City uitgeschakeld door het Franse Lyon. De Bruyne was weliswaar de gevaarlijkste speler van een kleurloos City, en hij kon in de tweede helft zijn ploeg op gelijke hoogte brengen, maar nadien zorgde Moussa Dembélé met nog twee doelpunten voor het doodvonnis, 1-3.

een-mooi-ochtendspektakel

Een mooi ochtendspektakel

Onze fotograaf Roger Convents kon deze groep reigers in de vroege ochtend spotten. 

een-oproep-tot-begrip-en-respect

Een oproep tot begrip en respect

 We zitten in Heusden-Zolder nog steeds in het hart van de coronapandemie. Het zorgt voor veel zenuwachtigheid, gevoelens van machteloosheid, maar ook voor verwijten en frustraties.  Tamara Carremans voelde zich geroepen om het op haar manier te verwoorden en een oproep te doen. We geven het hierbij integraal weer.


COVID 19-2020

3 Februari 2020.
Het corona virus SARS-coV-2 wordt vastgesteld in België. 
Niemand (…) Lees het hele bericht

sluikstort-om-van-te-kokhalzen

Sluikstort om van te kokhalzen

Sluikstorten is sowieso een degoutante daad, maar van deze keert je maag helemaal om. In het bos aan de Helzoldlaan ontdekte een buurtbewoner - gealarmeerd door de stank - een doos met 10 kg diepgevroren ééndagskuikens. Het goedje was overwoekerd door tienduizenden vliegenmaden. Het is geleverd door een Nederlandse firma gespecialiseerd in dierenvoedsel voor roofvogels en reptielen. De vinder heeft de firma gecontacteerd omdat die misschien weet (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-18

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Zo beleeft Sylvain Huybrechts zijn staycation ... genietend van de bloemenzee in eigen tuin. 

nog-steeds-boven-het-alarmpeil

Nog steeds boven het alarmpeil

Na een correctie gisteren door Sciensano zit het totaal aantal besmettingen in Heusden-Zolder vandaag weer op het niveau van eergisteren, namelijk 356. Op weekbasis tellen we 22 nieuwe besmettingen, we zitten nog steeds boven het alarmpeil. Daartegenover staat dat de toestand in het ziekenhuis de afgelopen tijd behoorlijk rustig is gebleven. 

en-weer-maar-eens-een-waterlek-in-boekt

En weer maar eens een waterlek in Boekt

En ook op deze feestdag is een deel van de inwoners van Boekt ontwaakt met waterproblemen. In de Onze-Lieve-Vrouwstraat is voor de zoveelste keer een waterlek ontstaan door een breuk in de waterleiding. De Watergroep stuurde technici ter plaatse die de drinkwatertoevoer moesten afsluiten om het lek te kunnen herstellen. 

bolderberg-eerde-maria-in-openluchtmis

Bolderberg eerde Maria in openluchtmis

De traditionele kaarskesprocessie van de kerk naar Bolderberg naar de Kluis kon aan de vooravond van Maria-Hemelvaart niet doorgaan, omwille van de coronabeperkingen. Maar aan de Kluis is in openlucht en met de nodige afstand wel de eucharistie opgedragen. En in dat groene, historische kader, is die viering altijd erg sfeervol. (video en foto's Roger Convents)

de-kijk-van-richie-504

De kijk van Richie

 Eentje met een geurtje aan ...

vakantiegroeten-uit-nieuwenhoven

Vakantiegroeten uit Nieuwenhoven

Gerlinde Gilissen zocht het Limburgse vakantiegevoel op in domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden. 

meeste-besmettingen-in-allochtone-gemeenschap

Meeste besmettingen in allochtone gemeenschap

Burgemeester Mario Borremans stelt voor het eerst duidelijk dat het leeuwendeel van de nieuwe coronabesmettingen te vinden is in de allochtone gemeenschap. Hij trekt die conclusie uit een evalutie van de gegevens van de periode 27 jui tot en met 10 augustus. Het gaat vooral om clusters binnen families, gevolgd door werk, vakantie en in mindere mate horeca.

Sensibilisering en pv's

"Om deze (…) Lees het hele bericht

de-cijfers-blijven-niet-goed

De cijfers blijven niet goed

Bij Sciensano bestaat momenteel enige onduidelijkheid over de dagelijkse nieuwe besmettingen. Feit is wel dat Heusden-Zolder op basis van de afgelopen 7 dagen 23 nieuwe besmettingen telt en het al 16 dagen geleden is dat er eens een dagje niemand bijkwam in de statistieken. Genk doet het nog altijd heel wat slechter, terwijl Beringen en Houthalen-Helchteren op dit moment weer betere cijfers kunnen voorleggen.

ook-berenhuis-betreurt-afsluiten-bos

Ook Berenhuis betreurt afsluiten bos

Het Berenhuis sluit zich aan bij de senioren die het afsluiten van het wandelpad in de buurt van De Zandloper betreuren. Al vele jaren gaan de begeleiders van Het Berenhuis tijdens de zomerkampen met de kinderen naar dat bos. Ze volgen dan de Berenwandeling, passeren langs de Zandloper (waar ze -in coronavrije tijden- genoten van het petanquespel) om dan nadien in het bos te spelen en uiteraard het picknickafval netjes mee te nemen. Voor de kinderen van erkende vluchtelingen was het vaak de eerste (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-14

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

De familie Rasschaert-Vandevoort had duidelijk de wandelschoenen aangetrokken om op verkenning te gaan op Gedrechter in het Zillertal, Oostenrijk.  

consternatie-over-afsluiten-van-wandelweg

Consternatie over afsluiten van wandelweg

Er is consternatie bij bezoekers van De Zandloper en de bewoners van de serviceflats Carpe Diem. De nieuwe eigenaar van het bosje achter de Brugstraat heeft het wandelpad afgesloten dat daar al tientallen jaren werd gebruikt door senioren, buurtbewoners en schoolkinderen. De gebruikers van de wandelweg hebben ook al bij de gemeente aangeklopt en ze hopen dat er alsnog een oplossing uit de bus komt.


geen-kermissen-of-markt-in-september

Geen kermissen of markt in september

Er komt ook in september geen kermis in Heusden-Centrum en in Zolder-Centrum. Dat heeft het schepencollege beslist. De foorkamers hebben eerder deze week nog actie gevoerd in heel Vlaanderen om hen een kans te geven coronaproof een foor te organiseren. Op een beperkt aantal plaatsen is dat ook gebeurd. Maar in Heusden-Zolder - dat nog steeds slecht scoort in de coronastatistieken - is het dus nog een tijdje wachten om weer op de attracties te stappen of je neus in een zak (…) Lees het hele bericht

waterpijpverbod-blijft-gehandhaafd

Waterpijpverbod blijft gehandhaafd

Het gebruik van waterpijpen in de shishabars blijft verboden, minstens tot 31 augustus. Enkele uitbaters van shishabars in ons land hadden bij de  Raad van State "bij uiterst dringende noodzakelijkheid" - zoals dat in juridische termen heet - de schorsing gevraagd van het federale verbod op het individueel en collectief gebruik van waterpijpen in publiek toegankelijke plaatsen. Volgens de Raad van State hebben de uitbaters de uiterste (…) Lees het hele bericht

atletieknacht-op-6-september-zonder-publiek

Atletieknacht op 6 september zonder publiek

Het is nu officieel: de - uitgestelde - Nacht van de Atletiek zal op zondag 6 september in De Veen in Heusden-Zolder achter gesloten deuren plaatsvinden. Eerder was de 41ste Nacht voorzien op 4 juli, maar is uitgesteld door de coronacrisis. Er lag bij het gemeentebestuur al langer een aanvraag op tafel om op zondag 6 september - twee dagen na de Memorial Van Damme - te organiseren en dat is nu door Golazo bevestigd."Veiligheid staat absoluut centraal", (…) Lees het hele bericht

zomergroeten-uit-saint-hubert

Zomergroeten uit Saint-Hubert

 De omgeving van onze partnerstad Saint-Hubert in de Ardennen, provincie Luxemburg, biedt een gloeiend groen uitzicht. Zeker wanneer je een luchtfoto maakt, handig als je zelf een vliegveld op je grondgebied hebt. 

radio-benelux-over-brandramp-van-2019

Radio Benelux over brandramp van 2019

Radio Benelux besteedt morgen in zijn programma 'Vraagbaak' aandacht aan de brandramp die een jaar geleden in Beringen het leven kostte aan de Heusdense brandweermannen Chris en Benni. Bij die gelegenheid wordt de muziek gekozen door de brandweerkorpsen van Beringen en Heusden-Zolder. Ook de beide burgemeesters zijn in de studio te gast. Vraagbaak, vrijdag van 14 tot 16 uur, FM 107.5, 105.5 en 105.0

vakantiegroeten-uit-meerhout

Vakantiegroeten uit Meerhout

Dit is het uitzicht waar Chris Deelkens deze zomer van geniet. 

gustos-opent-als-buitenbar-op-mijnterrein

Gustos opent als buitenbar op mijnterrein

Morgenavond opent op de mijnsite, bij het MUZEcafé, de buitenbar Gustos. Het gaat om een coronaproof, hippe barcontainer die een plaats kreeg onder de gaanderij van ZLDR Luchtfabriek, het terras kan dus zowel bij zon als regen open en biedt een mooi zicht op de mijngebouwen.  “Deze plaats vraagt om meer actie en ontmoeting. Het machtige decor van de koolmijn met de prachtig gerestaureerde gebouwen wordt sowieso the place-to-be in Heusden-Zolder. Daarom heb ik met een (…) Lees het hele bericht

ook-vossen-hebben-dorst-bij-dit-weer

Ook vossen hebben dorst bij dit weer

André Symons heeft in zijn achtertuin in de Brandeborg een schaal met drinkwater staan voor de vogeltjes. Maar via zijn wildcamera kan hij checken wie daar nog zoal komt drinken: er passeerden al een steenmarter, een egel en een spitsmuis. En afgelopen nacht had ook een vos duidelijk dorst.

heusden-op-bedevaart-naar-t-koersels-kapelleke

Heusden op bedevaart naar 't Koersels Kapelleke

De federatie Heusden - die bestaat uit de parochies Berkenbos, Eversel, Heusden en Lindeman - gaat op zondag 16 augustus op bedevaart naar Koersel Kapel. De katholieke gelovigen willen daarmee, zoals hun ouders en grootouders deden, Onze-Lieve-Vrouw gaan danken voor alles wat ze hebben en haar vragen om te helpen in deze moeilijke coronatijd. Iedereen kan te voet, met de fiets of met de auto naar Koersel. Om 15 uur wordt een eucharistie opgedragen in openlucht. Om de afstandsregels te respecteren, is het wenselijk om zelf een stoeltje mee te brengen.

10-nieuwe-besmette-inwoners

10 nieuwe besmette inwoners

In één klap heeft Heusden-Zolder er alweer 10 besmette inwoners bijgekregen. Dat brengt het totaal op 356. De komende dagen zal zich dat wellicht vertalen in een verdere stijging in het nationale dashboard. Vandaag staan we daar nog met 28 nieuwe gevallen over 7 dagen op een 20ste plaats, Genk is in Limburg nog 'koploper' met 33. In het Sint-Franciscusziekenhuis is ondertussen één nieuwe coronapatiënt bij opgenomen, wat het huidige totaal op drie brengt.

vakantiegroeten-uit-hechtel-eksel-1

Vakantiegroeten uit Hechtel-Eksel

Ook Marina Reynders verkent deze zomer Limburg met al zijn mooie plekjes per fiets. Dit rustplekje kwam ze tegen in Bosland van Hechtel -Eksel op weg naar Neerpelt . Een fijne fietsroute met veel schaduw, zeker nuttig in deze hitte. 

paardenpesters-gaan-vrijwilligerswerk-in-vzoc-doen

Paardenpesters gaan vrijwilligerswerk in VZOC doen

De jongeren die zich de verontwaardiging van zowat alle dierenliefhebbers op de hals haalden met een filmpje op TikTok waarin ze een paard en een pony pestten in een weide in de Rode Kruisstraat, zullen vrijwilligerswerk gaan doen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Bij het VZOC hadden ze vandaag een vraag in die zin gekregen van schepen van dierenwelzijn Yasin Gül (onafh) en ze gaan er op in. De jongeren zullen wellicht nog deze vakantie komen (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-herdenkt-brandweermannen

Vlaams Belang herdenkt brandweermannen

De Vlaams Belang-afdelingen van Heusden-Zolder en Beringen hielden een kort herdenkingsmoment aan de Koolmijnlaan in Beringen waar vorig jaar brandweermannen Benni Smulders en Chris Medo omkwamen. Nadien gingen ze in de brandweerkazerne bloemen overhandigen om bij de foto's van beiden te plaatsen. 

zware-straffen-geeist-tegen-geweldenaars

Zware straffen geëist tegen geweldenaars

Twee mannen van 19 jaar,  één uit Heusden-Zolder en één uit Nederland, stonden vandaag voor de rechter in Hasselt voor agressie tegen een treinbegeleider en diefstal met geweld. In februari dit jaar zaten ze op de trein Hasselt-Mol en ze misdroegen zich toen de conducteur hun ticket vroeg. Ze grepen de man bij de keel en gaven hem klappen. Ze haalden een mesje en een Engelse sleutel boven en sloegen een ruit van de trein in. Toen ze uit de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-17

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Ook een speciale vorm van vakantie in eigen gemeente, Yolanda Vanbilsen en familie gingen hun vader - Janneke de verver - coronaproof feliciteren in BoCasa met zijn verjaardag.

toestand-in-ziekenhuis-blijft-status-quo

Toestand in ziekenhuis blijft status quo

In het Sint-Franciscusziekenhuis kunnen ze vandaag gelukkig van een status quo spreken. Daar blijven ze twee positief geteste patiënten verzorgen.  Het feit dat - tenminste op dit moment - vooral jongere mensen in de statistieken van de bijkomende besmettingen zitten, is daar wellicht niet vreemd aan. 

eurofit-sluit-in-september-zijn-deuren

Eurofit sluit in september zijn deuren

Eurofit, het fitnesscenter aan de Inakker in Zolder sluit volgende maand zijn deuren. Daarmee komt een einde aan een verhaal dat in maart 1994 van start ging. Op zijn Facebookpagina schrijft de uitbater dat bizarre tijden hem dwingen de handdoek in de ring te gooien en dat vorig jaar de 25ste verjaardag nog is gevierd. En hij gaat verder "dat na vele lange onderhandelingen en slapeloze nachten verder er geen reden tot vieren is en dat het huurcontract niet zal verlengd (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-503

De kijk van Richie

Goed insmeren ook, tegen de zonnebrand of de blauwe plekken ...

slechts-een-nieuwe-besmetting

Slechts één nieuwe besmetting

Eén bijkomende vastgestelde besmetting brengt het totaal in Heusden-Zolder nu op 346. In Limburg is dat het vijfde hoogste na Sint-Truiden (737), Hasselt (698), Genk (645) en Beringen (353).  In het weekdashboard blijven we met 25 nieuwe gevallen rond de top 20 bengelen. Alleen Genk doet het momenteel in Limburg nog slechter.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-16

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Kijk, dit is ook een mooi aspect van vakantie in eigen gemeente.  Jeannine Eerdekens en Roger Quetin vlijden zich in de zuiderse temperatuur neer op het terras van het Muzecafé. Naast de heerlijke gerechten en frisse dranken, stond er nog een gratis attractie op het menu: de vele zwaluwen die het ondanks de hitte zeer druk hadden en met hun gekwetter de aandacht opeisten.

vandaag-gezien-207

Vandaag gezien

Een bruinrode heidelibel. (foto Jan Leijskens)

een-ontroerend-moment-aan-de-brandweerkazerne

Een ontroerend moment aan de brandweerkazerne

Hierbij nog een videoverslag van de herdenkingsplechtigheid vanavond aan de brandweerkazerne, ook in aanwezigheid van familieleden van Benni en Chris. Met de minuut stilte, de groet, de Last Post en het loeien van de sirene.  (video Michiel Reynders)

indrukwekkende-herdenking-van-benni-en-chris

Indrukwekkende herdenking van Benni en Chris

Tijdens een sobere maar indrukwekkende plechtigheid heeft het brandweerkorps vanavond om 19 uur de brandramp van een jaar geleden in Beringen herdacht en hulde gebracht aan de omgekomen collega's Chris Medo en Benni Smulders. De brandweermannen en het medisch kader vormden - coronaproof - een erehaag op de parking voor de kazerne waar ze vlaggengroet brachten, een minuut stilte hielden waarna voor het eerst sinds lang de sirene weer loeide over Heusden-Zolder. Ook de (…) Lees het hele bericht

ook-de-gemeente-heusden-zolder-herdenkt

Ook de gemeente Heusden-Zolder herdenkt

Namens de gemeente Heusden-Zolder heeft burgemeester Mario Borremans een krans neergelegd aan de graven van brandweermannen Benni Smuylders en Chris Medo. 

aftermuzecafe-gooit-het-over-andere-boeg

AfterMuzeCafé gooit het over andere boeg

Corona verplicht ook het AfterMuzeCafé om zijn concertorganisaties over een heel andere boeg te gooien. Het worden dit najaar dus concerten voor een  beperkt publiek in het MuzeCafé. Maximaal 40 personen mogen erin, die vooraf moeten reserveren via fransmorawski[!]hotmail.com. Daardoor kan het ook niet langer gratis, maar wordt 8 euro toegangsgeld per persoon gevraagd, (…) Lees het hele bericht

sfz-een-transport-een-opname

SFZ: één transport, één opname

Uit het Sint-Franciscusziekenhuis is één coronapatiënt overgebracht naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Ondertussen is er ook één bijkomende opname gebeurd zodat toch nog twee COVID-19 patiënten in het SFZ verblijven.


vakantiegroeten-uit-paal-1

Vakantiegroeten uit Paal

 Suppen op de Paalse Plas, ook een vorm van vakantiegenot in eigen land, heeft Elly Kennes vastgesteld. 

ook-ziekenhuis-herdenkt-overleden-brandweermannen

Ook ziekenhuis herdenkt overleden brandweermannen

Ook in het Sint-Franciscusziekenhuis gaat de eerste droeve verjaardag van het verongelukken van brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders van het korps van Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbij. Directie, artsen en personeel namen één minuut stilte in acht. 

brandstichter-na-een-jaar-nog-niet-gevonden

Brandstichter na een jaar nog niet gevonden

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de fatale brand in de Koolmijnlaan in Beringen aan twee brandweermannen van Heusden-Zolder het leven kostte, en een derde zwaar verbrandde. Straks om 19 uur volgt de herdenking in beperkte kring en is de bevolking opgeroepen om thuis een minuut stilte te houden. Na de catastrofale brand is een uitgebreid onderzoek gestart. De conclusies waren duidelijk: er zijn geen fouten gemaakt bij de bestrijding en de bestaande procedures zijn (…) Lees het hele bericht

muze-staat-klaar-met-een-reeks-concertfilms

Muze staat klaar met een reeks concertfilms

Cultuurcentrum Muze pakt de komende dagen uit met een reeks van 8 ijzersterke muziekdocumentaires onder de noemer Rockumentary. Daarvoor is de balzaal omgetoverd tot een koel maar gezellig filmcafé voor maximaal 80 personen met comfortabele salons, een groot scherm, uitstekend geluid en een drankje erbij. Woensdag 12 augustus start het met 'This is Spinal Tap', een dolkomische spotprent over de fictieve hardrockband Spinal Tap. Een ‘mockumentary’ dus (…) Lees het hele bericht

twee-nieuwe-besmettingen

Twee nieuwe besmettingen

Na enkele dagen fikse groei, zijn er vandaag 'slechts' twee coronabesmettingen bijgekomen in de statistieken voor Heusden-Zolder, dat brengt het totaal op 345. In de interactieve dashboard tellen we nu 27 nieuwe besmettingen op 7 dagen, dat is de 20ste plaats in België, de tweede in Limburg na Genk waar ze met 39 een explosie kennen. 

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-15

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Een avondlijke fietstocht in eigen gemeente levert ook mooie beelden op, bewijst ook Martin Wouters. 

zorgen-ooievaars-voor-een-babyboom

Zorgen ooievaars voor een babyboom?

 Onze fotograaf Roger Convents spotte een groepje ooievaars op domein Herkenrode. Of ze ook voor een babyboom in onze contreien zorgen, hebben we nog niet bevestigd gekregen.

ook-morgen-nog-code-rood-van-kracht

Ook morgen nog code rood van kracht

Het KMI verlengt code rood voor extreme hitte tot en met morgen dinsdag. Dat geldt dus zeker voor onze contreien. Morgen wordt bekeken of code rood ook woensdag nog van kracht blijft. De kans is nog behoorlijk groot.  Code rood wordt afgekondigd om extra aandacht te vragen voor regelmatig drinken, licht verteerbaar voedsel te eten, zich licht te kleden, de dag in de mate van het mogelijke in koele ruimten door te brengen, ramen en deuren dicht te houden en de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-voeren

Vakantiegroeten uit Voeren

Rita Put ging met de familie fietsen in Voeren. Het is daar geregeld klimmen maar boven word je wel beloond met een mooi uitzicht. 

een-stukje-nostalgie-uit-het-straatbeeld-weg

Een stukje nostalgie uit het straatbeeld weg

Nadat al eerder gestart is met de afbraak van de vroegere 'Amerikaanse stock' in de Koolmijnlaan is de ook de gekende enorme luifel gesloopt. Daarmee zien buurtbewoners en passanten letterlijk een stukje nostalgie uit het straatbeeld verdwijnen. 

paarden-plagers-een-dader-is-geidentificeerd

Paarden plagers: één dader is geïdentificeerd

De politie van Heusden-Zolder heeft één van de twee jongeren geïdentificeerd die in een weide in de Rode Kruisstraat een paard en een pony hadden lastig gevallen en daarover een filmpje op TikTok hadden geplaatst. De twee waren de weide binnengedrongen en hadden de paarden opgejaagd. Uiteraard is dat niet verantwoord voor de paarden bij de huidige hitte en als een paard in paniek raakte, konden de daders zichzelf ook in gevaar brengen. Hoewel er volgens de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-14

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Staycation in de eigen Zolderse tuin van Ellen Timmers en afkoeling zoeken in het eigen zwembad.  Meer moet dat niet zijn.

gestage-groei-houdt-aan

Gestage groei houdt aan

De coronacijfers blijven verder aandikken in Heusden-Zolder. Met alweer 5 besmettingen erbij staat de totale teller nu op 343. Gelukkig zijn de meesten daarvan ondertussen genezen, zeker die van in de beginmaanden van de pandemie. Op weekbasis is het cijfer van Heusden-Zolder nu tot 27 opgelopen. Genk schiet daar stevig bovenuit met 36, Houthalen-Helchteren en Beringen hebben er respectievelijk 25 en 22. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis liggen na het weekend twee positief geteste coronapatiënten. 

vakantiegroeten-uit-zonhoven-1

Vakantiegroeten uit Zonhoven

Luc Vanherck zocht zijn vakantieontspanning in Zonhoven. 

vandaag-gezien-206

Vandaag gezien

Aan het aantal rupsen te oordelen, zullen er binnenkort heel wat koninginnenpages rondvliegen, toch zeker in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

twee-weken-lang-geen-treinen-in-heusden-zolder

Twee weken lang geen treinen in Heusden-Zolder

Van 22 augustus tot en met 6 september zullen er geen treinen rijden tussen Heusden en Hasselt. De NMBS zet in die periode vervangbussen in voor de stations van Heusden, Zolder en Zonhoven. Dat heeft te maken met de werkzaamheden van Infrabel en De Vlaamse Waterweg. Zoals bekend is eerder dit jaar een nieuwe spoorwegbrug aangevaren om aan te leggen in Kuringen. Die brug ligt twee meter hoger dan de oude waardoor de sporen er naartoe moeten aangepast worden. (…) Lees het hele bericht

daar-zijn-de-norma-s-weer

Daar zijn de Norma's weer ...

Een zeer aparte openingsmanche van het Belcar Endurance Championship 2020 vandaag op Circuit Zolder.  Zo laat op het jaar, zonder publiek, kwalificaties en race op één dag en onverwachte regen vanmorgen. Maar het was de Norma nummer 2 van Russell Racing by PK Carsport, met aan het stuur Gilles Magnus, Jeffrey Van Hooydonk en de broers Thiers, die leidde van start tot finish. Ze hielden na drie uur iets meer dan 8 seconden voorsprong over op de #11 (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zuid-tirol-4

Vakantiegroeten uit Zuid-Tirol

Dirk Bossaert was met vakantie in Prad am Stilfserjoch, in het Italiaanse Zuid-Tirol. 

brand-op-de-oude-baan

Brand op de Oude Baan

Vanmorgen rond 10 uur heeft het gebrand in een woning op de Oude Baan. Het vuur beperkte zich tot de zetel en de brandweer kreeg de brandhaard snel onder controle. De bewoonster kon haar huis tijdig verlaten dankzij alerte buren. De woonkamer is zwaar beschadigd door de hitte, maar er raakte niemand gewond. (foto Michiel Reynders)

artiesten-van-bij-ons-left-hand-georges

Artiesten van bij ons: Left Hand Georges

Nog een buitenbeentje in de artistieke wereld van Heusden-Zolder is singer-songwriter en kunstenaar Georges Veltjen, gekend onder zijn artiestennaam Left Hand Georges. Georges kwam op 27 september 1951 op het podium van het leven. Op zijn 13de kreeg hij zijn trouwe vriend die hij nu nog altijd heeft: zijn Yamaha-gitaar.
"Hij behoorde in jeugdclub Jefa tot die mensen waar wij naar opkeken want hij speelde de liedjes van (…) Lees het hele bericht

het-blijft-dagelijks-toenemen

Het blijft dagelijks toenemen

In de tabellen van vandaag komen er alweer vier positief geteste inwoners bij, het totaal sinds de uitbraak van de pandemie staat nu op 338. In de weektabel hebben we er 25 bijgekregen, 4 minder dan Houthalen-Helchteren en 4 meer dan Beringen. We staan nog in de top 15, maar wel alleen maar in het gezelschap van steden met veel meer inwoners. 

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-13

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Tijdens een avondlijke fietsrit zag Kurt Steegmans de zonsondergang boven de vijvers van Terlaemen. 

vandaag-gezien-205

Vandaag gezien

Normaal kunnen wespen je het leven zuur maken als je op een terras van een pint bier zit te genieten, maar deze wesp is duidelijk wanhopig door de hitte, want ze zoekt haar heil aan de waterkraan. (foto Roger Convents)

eucharistie-in-het-teken-van-olv-hemelvaart

Eucharistie in het teken van OLV-Hemelvaart

Vanavond stond in de kerk van Viversel de eucharistieviering in het teken van O.L.V. Hemelvaart en van de wijding van het Heilig Sacrament. Daarvoor was gekozen omdat de Sacramentsprocessie op 15 augustus niet kan doorgaan omwille van de coronarichtlijnen. Zoals gemeld zal die dag de Sint-Quirinuskerk wel van 10 tot 12 uur openstaan voor een gebed of om een kaarsje te branden. De Sacramentskapel kan op 15 augustus bereikt worden via de tunnel van het circuit in de Kerkstraat. (foto's Lode Beylemans)

motorrijder-zwaargewond-bij-val-in-koolmijnlaan

Motorrijder zwaargewond bij val in Koolmijnlaan

Vanmiddag is in de Koolmijnlaan een motorrijder zwaar ten val gekomen. Hoe het ongeval kon gebeuren, was niet meteen duidelijk. Maar de motorrijder raakte zwaargewond. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval zorgde voor heel wat hinder op de drukke Koolmijnlaan.

vakantiegroeten-uit-carpentras

Vakantiegroeten uit Carpentras

De familie Scherrens-Vanstraelen genoot van een zonsondergang in de Provence, in de buurt van Carpentras.

de-kijk-van-richie-502

De kijk van Richie

Desnoods bellen we Courtois ...

belcar-wel-te-volgen-via-live-stream

Belcar wel te volgen via live-stream

Morgen wordt dus toch eerste race voor dit seizoen van de Belcar gereden op Circuit Zolder. Maar dat zal zonder publiek gebeuren. De autosportliefhebbers kunnen het wel allemaal volgen via live-stream. Dat wil zeggen voor de kwalificaties kan je hier terecht tussen 10.30 uur en 11.30 uur. De race zelf kan je via deze link volgen tussen 14.30 en 17.30 uur. (foto Ann Jordens)

alweer-zes-positieve-inwoners-meer

Alweer zes positieve inwoners meer

Het aantal coronabesmettingen in Heusden-Zolder blijft maar stijgen. Er zijn nu alweer 6 inwoners positief getest wat het totaal op 334 brengt.  Vooral de jongste dagen tikken de statistieken weer erg aan. Genk, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder zijn nu de 'slechte Limburgse leerlingen' in de 7-dagen dashboard van Sciensano. Beringen volgt wat verder. Maasmechelen blijft als enige ex-mijngemeente zowat buiten schot.

vakantiegroeten-uit-turkije-18

Vakantiegroeten uit Turkije

Er is niets geweten over het verdere lot van deze Turkse kip in Çamlik, in de buurt van Efese ... laat Gilbert Vanutte weten. Is ze, de culinaire gedachte getrouw, geduldig blijven wachten tot het vuur in de oven werd aangestoken? Of heeft ze zichzelf toch maar naar veiliger oorden gestuurd...? 

recyclagepark-alleen-morgenvoormiddag-open

Recyclagepark alleen morgenvoormiddag open

Door de extreme hitte zal het recyclagepark morgen, zaterdag, alleen in de voormiddag open zijn, tot 12.30 uur dus. Dat geldt voor alle parken van Limburg.net. Als code rood wordt verlengd, kan de maatregel ook volgende week nog toegepast worden. Sowieso is het in de namiddag kalm op het park. De afvalophalers mogen ook vroeger aan het werk, ze kunnen al vanaf 6 uur 's ochtends langskomen, zorg dus dat alles tijdig buitenstaat.

iedereen-te-snel-in-de-kanaalweg

Iedereen te snel in de Kanaalweg

De politie hield gisteren snelheidscontroles op 6 plaatsen in Heusden-Zolder. Van de 626 gecontroleerde bestuurders reden 80 te snel, dat is minder dan 13 % en een aanzienlijk beter resultaat dan bij vorige controles. Ook hoeft van niemand het rijbewijs te worden ingetrokken. Wat wel opvalt is dat in de Kanaalweg – zone 50 – 11 auto’s voorbij de radar reden en die zijn allemaal geflitst. De helft bleef wel onder de 60 km per uur. Ook 2 van de 7 vrachtwagens reden te snel. 

muze-neemt-herstart-met-films

Muze neemt herstart met films

Dit weekend gaat cultuurcentrum Muze na de zomerbreak opnieuw van start met de programmering. Heel de balzaal is omgebouwd tot een stijlvol film- en theatercafé voor maximaal 80 personen. De zaal is niet alleen volledig coronaproof ingericht, maar is ook  lekker koel. Het MUZEcafé zorgt voor verfrissende drankjes.  Dit weekend biedt Muze twee gratis topfilms aan ter kennismaking: 'Marina' en 'La La Land'. Er zijn nog enkele plaatsen (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-borgloon-2

Vakantiegroeten uit Borgloon

De familie Mandiau vindt overnachten in de 'tranendreef' in Borgloon een absolute aanrader. 

twee-coronapatienten-in-ziekenhuis

Twee coronapatiënten in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is één positief gescreende COVID-19 patiënt bij opgenomen. Dat betekent dat bij het ingaan van dit hitteweekend 2 coronapatiënten worden verzorgd.

vanaf-morgen-hittecode-rood

Vanaf morgen hittecode rood

De hittewaarschuwing wordt vanaf morgen opgetrokken tot code rood voor het grootste deel van het land, en dus zeker voor Limburg en de Kempen waar de hoogste temperaturen worden genoteerd. Ook ziet het ernaar uit dat die hittefase rood een aantal dagen zal blijven gelden, het KMI bekijkt dat van dag tot dag. 

heusden-zolder-herdenkt-slachtoffers-brandramp

Heusden-Zolder herdenkt slachtoffers brandramp

Volgende dinsdag 11 augustus is het een jaar geleden dat Heusden-Zolder en de rest van het land in een nachtmerrie ontwaakten. Bij een brand in Beringen waren die nacht twee leden van het brandweerkorps van Heusden-Zolder omgekomen: Benni Smulders en Chris Medo, Arno Barzan raakte zwaar verbrand. Een jaar later worden de helden op een gepaste wijze herdacht. In Heusden-Zolder zullen de vlaggen halfstok hangen en burgemeester Mario Borrmans legt die dag namens de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-13

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

In Sölden in Oostenrijk hebben de koeien in de bergen geen last van 'bubbelstress'. Integendeel, ze komen de toeristen overal zorgeloos loeiend en klingelend tegen. Toch bleven Nathalie Hody en co op afstand, niet zozeer voor corona, maar met zo'n kolossen weet je maar nooit.


alweer-zes-besmettingen-erbij

Alweer zes besmettingen erbij

Na een aantal dagen van relatieve rust, gaat het weer de verkeerde kant op met de COVID-19 cijfers in Heusden-Zolder. Vandaag zijn er alweer 6 nieuwe positieve inwoners bijgekomen, gisteren waren het er ook al 5. Dat brengt het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 328. In de weekcijfers spreekt Sciensano van 24 extra, dat is 2 minder dan Houthalen-Helchteren, 5 meer dan Beringen en 13 meer dan Hasselt.

vakantiegroeten-uit-borgloon-1

Vakantiegroeten uit Borgloon

Ellen Meynen passeerde tijdens een avondwandeling in Borgloon aan het beroemde doorkijkkerkje. 

vanaf-morgen-ook-code-oranje-in-de-natuur

Vanaf morgen ook code oranje in de natuur

Vanaf morgen geldt ook in de Limburgse natuurgebieden code oranje. Er was al langer code geel van kracht omwille van de droogte. De tropische temperaturen maken het alleen maar erger waardoor het risico op natuurbranden toeneemt. De dienst Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg benadrukt dat iedereen voorzichtig moet zijn in de natuur, er niet te roken en geen vuurtjes te maken. Het kan ook zijn dat de boswachter de toelating voor een kampvuur voor groepen die op kamp zijn, (…) Lees het hele bericht

ook-heusden-centrum-heeft-zijn-vogelverschrikkers

Ook Heusden-Centrum heeft zijn vogelverschrikkers

Niet alleen in Eversel-Ubbersel staan heel wat vogelverschrikkers. Ook in Heusden-Centrum dat eigenlijk niet aan de actie deelneemt, vind je twee opvallende exemplaren. Karin Cerstelotte zette in de Brugstraat Electra 822 buiten. Een tijdje later zorgde een wilde weldoener ervoor dat hij ook nog van stroom voorzien werd. En Julien Maebe voegde er vandaag in de Guido Gezellelaan - met de hulp van zijn kleinzoon en diens vakantievriend - Janos aan toe. Die is geïnspireerd op de Cosmogolem van Koen Vanmechelen en heeft vier gezichten, in elke windrichting kijkt er eentje.

vandaag-gezien-204

Vandaag gezien

Een romboutlibel gespot in Bolderberg. (foto Jan Leijskens) 

code-oranje-van-kracht-in-limburg

Code oranje van kracht in Limburg

Het KMI heeft vandaag voor Limburg code oranje afgekondigd en dat omwille van het erg warme weer. Voor morgen geldt trouwens voor alle provincies - behalve voor de kust - code oranje. "Daarbij is het belangrijk om regelmatig te drinken en licht verteerbaar voedsel te eten, zich lichter te kleden, de dag in koelere ruimten door te brengen, ramen en deuren gesloten te houden en de gezondheidstoestand op te volgen," aldus het KMI. De kans is grote dat code oranje de komende (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-12

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Arlette Gijbels brengt de vakantie door in haar Heusdense bubbel waar ze geniet van de eigen creaties. 

71-foutparkeerders-bekeurd-bij-het-koet

71 foutparkeerders bekeurd bij Het Koet

De politie heeft de afgelopen dagen 71 autobestuurders een boete gegeven omdat ze het parkeerverbod in de Dellestraat negeerden. Het ging bijna allemaal om bezoekers van de plas - of Het Koet - in de Groene Delle. Dat is trouwens een privé-domein dat niet zomaar mag betreden worden, maar in de zomer wel populair is. Op 31 juli stonden daar 56 auto's fout geparkeerd en gisteren waren er alweer 15 in overtreding.

het-berenhuis-bubbelt-op-verplaatsing

Het Berenhuis bubbelt op verplaatsing

Na de verstrengde maatregelen is Het Berenhuis 'on the road'. Elke namiddag wordt een deel van de huisraad van de beren verhuisd naar de eigen tuin van  gezinnen die de Berenkrant ontvangen.  Zo kan er op een veilige manier toch genoten worden van een onbezorgde zomer vol spelplezier en vrolijke oefenkansen Nederlands. 

zonsondergang-vanop-de-terril

Zonsondergang vanop de terril

Meestal worden we in de zomer overspoeld met zonsondergangen boven de Noordzee en andere zeeën waar dan ook. Maar Seppe Mues toont aan dat je ook gewoon vanop de mijnterril in Heusden-Zolder de zon prachtig kan zien slapen gaan. 

een-coronapatiente-in-het-ziekenhuis

Eén coronapatiënte in het ziekenhuis

Het aantal coronabesmettingen in Heusden-Zolder en de buurtgemeenten blijft hoog en toch kennen ze - op dat vlak - in het Sint-Franciscusziekenhuis na een korte heropflakkering weer een rustige periode. De toestand is vandaag ongewijzigd ten opzichte van gisteren, er verblijft één COVID-19 patiënte in het ziekenhuis. De verklaring ligt wellicht bij het procentuele hoge aantal jonge mensen die besmet zijn en voor wie over het algemeen de gevolgen minder ingrijpend zijn. 

vakantiegroeten-uit-kerkhoven

Vakantiegroeten uit Kerkhoven

Waterlelies drijven op het Kanaal van Beverlo, Greet van Wijk nam de foto tijdens een fietstocht in de buurt van Kerkhoven. 

vijf-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Vijf nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Uit de nieuwste cijfers blijken opnieuw 5 bijkomende inwoners van Heusden-Zolder besmet te zijn met het coronavirus. Het totaal staat nu op 322. Op weekbasis zitten we aan 23 nieuwe besmettingen, Houthalen-Helchteren is momenteel de slechtste leerling van de klas in Limburg met 29, Genk heeft er 24. Hasselt en Beringen doen het ondertussen weer beter in de weektabellen. 

vakantiegroeten-uit-geistingen

Vakantiegroeten uit Geistingen

 Een beeld van de kiezelkuilen in Geistingen waar Kenny Van Limbergen een avondje met vrienden ging vissen. En ze hadden er een wonderbaarlijke visvangst. 

zondag-toch-belcar-op-circuit

Zondag toch Belcar op circuit

Zoals bekend is de Zolder Superprix op het circuit afgelast, door de huidige coronasituatie en het feit dat van het entourage alleen al 3.000 personen verwacht werden. Maar ondertussen heeft de organisatie van de Belcar de koe bij de horens gevat en ervoor gezorgd dat nu zondag de eerste Belcar race van het seizoen op Circuit Zolder zal gereden worden. Van 10.30 uur tot 11.30 uur zijn er kwalificaties gedurende 60 minuten. Om 14.30 uur wordt de race over 180 minuten in gang gezet, (…) Lees het hele bericht

viversel-past-sacramentsprogramma-opnieuw-aan

Viversel past Sacramentsprogramma opnieuw aan

Enkele maanden geleden was al beslist om de jaarlijkse Sacramentsprocessie in Viversel op 15 augustus niet te laten uittrekken en een alternatief programma aan te bieden. Maar de heropflakkering van het coronavirus maakt ook de bijsturing van dat alternatieve programma noodzakelijk. Zo zal de Sacramentskapel op 15 augustus niet toegankelijk zijn via het Sacramentspad over het circuit, maar wel via de Kerkstraat (tunnel). Tijdens de eucharistieviering in de kerk (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-valensole

Vakantiegroeten uit Valensole

Elie en Diane Indeherberge fietsten tussen de lavendelvelden in Valensole, in het Franse departement Alpes-de-Haute-Provence.

dit-weekend-geen-treinen-tussen-heusden-en-hasselt

Dit weekend geen treinen tussen Heusden en Hasselt

Er wordt al maanden gewerkt aan de spoorlijn Hasselt-Mol. Het komende weekend zijn er intense werken aan de sporen vooral tussen Zonhoven en Hasselt. Dat is onder meer mogelijk na het invaren van de nieuwe spoorwegbrug in Kuringen. Daardoor rijden er geen treinen tussen Heusden en Hasselt. De NMBS zet tussen beide stations vervangbussen in, die uiteraard ook stoppen in Zolder en Zonhoven. Wil je dit weekend het openbaar vervoer gebruiken, check dan even de website van de NMBS.

boerenbond-heeft-bezwaren-tegen-plan-groene-delle

Boerenbond heeft bezwaren tegen plan Groene Delle

Boerenbond Limburg heeft vandaag een bezwaar ingediend tegen het GRUP Zolder - Lummen Zuid, de plannen rond De Groene Delle dus. "De landbouwsector is de enige sector die louter verliest aan een project waarbij ze eigenlijk niet betrokken is," aldus de Boerenbond.  Van landbouw wordt gevraagd planologisch gronden af te staan aan natuur, omdat natuur gronden moet afstaan aan industrie. Daarnaast komt het agrarisch gebied nadrukkelijk in beeld (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-kiewit

Vakantiegroeten uit Kiewit

Echt op vakantie gaan is moeilijk dit jaar en dus fotografeerde Shana Tlelens haar man Christophe en zoontje Lyandro tijdens een uitstap naar de kinderboerderij Kiewit.

johan-en-jacqueline-vieren-zilver-in-de-lucht

Johan en Jacqueline vieren zilver in de lucht

Johan Baerts en Jacqueline Beyne, de gewezen zaakvoerders van uitvaartverzorging J. Beyne, vierden gisteren hun zilveren huwelijksjubileum. Als verrassing kregen ze een ballonvaart aangeboden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vanuit Viversel te vertrekken, maar windrichting en -snelheid noopten de ballonvaarder om het vertrek vanuit Tienen te doen, met de suikerfabriek als achtergronddecor. Ook in een luchtballon moeten uiteraard de (…) Lees het hele bericht

ze-laten-alles-gewoon-achter

Ze laten alles gewoon achter

Alsmaar meer lezers reageren verontwaardigd over de verloedering van groene plekjes in de gemeente. Aan de Weg naar de Grauwe Steen heeft één of andere onverlaat een lading isomoplaten gedumpt. En door de wind en voorbijrijdende auto's vliegt alles in het rond. En de rustplek langs het routeke, aan de afslag Zolderse Weg , die al enkele keren is opgeruimd, wordt duidelijk gebruikt als hangplek, met alle afval vandien. 

nog-een-coronapatient-in-het-ziekenhuis

Nog één coronapatiënt in het ziekenhuis

Hopelijk kan de situatie in het Sint-Franciscusziekenhuis zo verder aangehouden worden, want er is opnieuw een voldoende herstelde COVID-19 patiënt ontslagen en niemand opgenomen. Daardoor blijft er nog één coronapatiënt opgenomen. 

kanonskogel-om-mosterd-te-maken

'Kanonskogel' om mosterd te maken

De befaamde kanonskogel waarover Ronnie Vanardennen meer informatie zoekt, is volgens Josee Geerts en Marcel Veltjen een bol die veel huismoeders vroeger gebruikten om in een houten kom mosterdzaadjes te pletten. Daar voegden ze dan zout en azijn aan toe om zelf mosterd te maken. Marcel herinnert zich zelfs dat hij in 1966 thuis in Genebos het wereldrecord kogelstoten verbeterde met die bol. Hij gooide hem zover dat hij nooit teruggevonden is ... maar de Holstraat lijkt toch wel erg ver. 

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-11

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Ook Linda Huysmans laat weten dat haar kapoen van de vakantiesfeer kwam genieten bij moeke en opa.

we-houden-trage-groei-aan

We houden trage groei aan

Op dit moment komt er nog altijd één positief geteste inwoner per dag bij, vandaag staat de totale teller daardoor op 317 in Heusden-Zolder. Voor alle duidelijkheid, de meeste van die mensen zijn ondertussen al lang genezen. Over 7 dagen gaat het nog steeds om 21 extra gevallen, dat is buiten de Belgische top 20. In Limburg doet alleen Houthalen-Helchteren op dit moment weer slechter met 26.

er-wonen-dus-toch-kabouters-in-het-bos

Er wonen dus toch kabouters in het bos

Philippe De Pauw gelooft sinds vanavond weer in kabouters. Tijdens zijn wandeling in de Vallei van de Mangelbeek kwam hij langs het pad achter kasteel Meylandt dit kabouterhuis tegen met op het balkonnetje ook echte kabouters. Blijkbaar heeft iemand al zijn creativiteit op een boomstronk losgelaten. En misschien een nieuwe rage ingezet?

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-10

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Bernadette en Johan genieten ieder jaar van de zonnebloemen langs de snelwegen in Frankrijk, maar stellen het dit jaar met de bloemen in hun eigen tuin in Heusden-Zolder. 

werkloosheid-neemt-snel-toe

Werkloosheid neemt snel toe

1053 mensen zaten eind juli zonder werk in Heusden-Zolder, dat zijn er liefst 6 % meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Uiteraard speelt de coronacrisis daarin een grote rol. In Limburg (+ 7,7 %) en Vlaanderen (+7,9%) is de situatie nog meer verslechterd. Ten opzichte van een maand geleden zijn er zelfs 9,5 % meer werklozen in Heusden-Zolder. 7 % van onze beroepsbevolking zit op dit moment zonder werk, dat is 0,1 % dan in Limburg en 0,2 % meer dan in Vlaanderen. 

ze-zitten-aan-de-nieuw-patatjes

Ze zitten aan de nieuw patatjes ...

In de dorpstuintjes aan het routeke is het dezer dagen een drukte van jewelste. Iedereen is daar niet alleen op zijn eigen perceeltje grond aan het werk, maar elke dinsdagvoormiddag doen ze ook aan 'samentuinen'. De opbrengst? Een fijn gemeenschapsgevoel en liefst 170 kg aardappelen. (foto's Paul Coolen)

vakantiegroeten-uit-rutten

Vakantiegroeten uit Rutten

Hubert Cornelissen maakte een fietstocht door Zuid-Limburg en passeerde daarbij onder meer in het dorpje Rutten bij Tongeren. 

vandaag-gezien-203

Vandaag gezien

 Een aparte kijk op een wilde peen. (foto Jan Leijskens)

elan-languages-bundelt-krachten-met-oneliner

ElaN Languages bundelt krachten met OneLiner

ElaN Languages, gevestigd op het Marktplein in Heusden-Zolder, en OneLiner uit Sint-Niklaas bundelen voortaan de krachten. Ze worden samen de grootste volledig Belgische taalspeler en komen meteen ook in de top 75 wereldwijd. Samen tellen ze ongeveer 45 personeelsleden en kunnen een beroep doen op 2500 externe vertalers en 400 trainers. Zowel op het vlak van klanten als de eigen werking vullen ze elkaar aan, ze werken voor bedrijven en overheden. (…) Lees het hele bericht

nog-twee-patienten-in-het-ziekenhuis

Nog twee patiënten in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis was opnieuw een COVID-19 patiënt voldoende hersteld zodat hij kon ontslagen worden. Op dit ogenblik worden er dus nog slechts twee positief geteste patiënten verzorgd. Voorlopig een meevaller dus terwijl in de rest van het land gemiddeld de ziekenhuisopnames toenemen. 

vakantiegroeten-uit-zwitserland-2

Vakantiegroeten uit Zwitserland

De familie Vanzonhoven-Hauquier beleefde een mooie vakantie in Walenstadt, Zwitserland. 

is-dit-een-oude-kanonskogel

Is dit een oude kanonskogel?

Soms krijgen we hier vondsten binnen die een mysterie of geschiedenis herbergen. Dit lijkt sterk op een oude kanonskogel. Ronnie Vanardennen heeft die 25 jaar geleden gevonden onder de appelboom bij zijn ouders in de Holstraat in Zolder en al die tijd bewaard. Voordien was de grond eigendom van de familie van Vogelsanck. Heeft iemand enig idee vanwaar dit kan komen en wat het precies is? internetgazet[!]heusden-zolder.eu

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-9

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Martha Vanlook zoekt de zomerse rust dicht bij huis.  Meylandt dus. 

heusden-zolder-nog-altijd-veel-besmettingen

Heusden-Zolder: nog altijd veel besmettingen

Volgens de nieuwste Sciensano-cijfers telt Heusden-Zolder 316 coronabesmettingen sinds de uitbraak van het virus. Dat is één meer dan gisteren. Het instituut heeft ondertussen zijn weekbulletin omgezet in een 14-daags dashboard wat een vergelijking met de voorbije periode moeilijker maakt. In ieder geval telt Heusden-Zolder de afgelopen 2 weken 45 nieuwe besmettingen, het staat daarmee op een gedeelde 13de plaats. Opvallend, voor én achter Heusden-Zolder staan alleen maar steden met (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-8

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Zo ziet de staycation van de familie Claes-Scevenels eruit. 

geen-mondmasker-bij-extreem-zware-arbeid

Geen mondmasker bij extreem zware arbeid

De burgemeester heeft vandaag een bijkomende uitzondering toegevoegd aan het reglement op het dragen van een mondmasker. Wie extreem zware arbeid verricht, is op dat ogenblik vrijgesteld van de mondmaskerplicht. Niet alleen de politie zal trouwens toezicht houden op het dragen van de mondmaskers, ook de gemeenschapswacht-vaststeller kan overtreders een GAS-boete geven. Ondertussen kunnen sinds 1 augustus binnensporters weer trainen in de (…) Lees het hele bericht

helzold-wordt-nieuwe-hotspot-om-samen-te-troepen

Helzold wordt nieuwe hotspot om samen te troepen

De omgeving van Helzold is al langer gekend als geliefkoosde plek van drugsdealers en lachgasgebruikers. Nu de Aldi-parking en andere buurten wat vaker gecontroleerd worden, is Helzold blijkbaar ook een feestplek geworden om samen te troepen. Zo blijkt uit de achtergelaten drankblikjes en -bekers, snoepafval, ... 

nog-drie-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

Nog drie coronapatiënten in het ziekenhuis

Ondanks het stijgend aantal besmettingen in de regio, valt op dit moment de toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis nog best mee, zeker ook in vergelijking met een week geleden. Vandaag waren er maar drie COVD-19 patiënten opgenomen, de afgelopen 24 uur zijn er twee ontslagen die voldoende hersteld waren. 

ongeval-op-e314-in-heusden-zolder

Ongeval op E314 in Heusden-Zolder

De ongevallen in de regio blijven elkaar opvolgen. In de vooravond - omstreeks 17 uur - is op de E314 in Heusden-Zolder een nieuwe aanrijding gebeurd. Een personenwagen raakte daarbij zwaar beschadigd en stond dwars over de middelste rijstrook wat voor verkeershinder zorgde. 

vakantiegroeten-uit-oostduinkerke-3

Vakantiegroeten uit Oostduinkerke

De families Verheijen en Vanvelk zijn op vakantie aan de kust. Dat vinden ze alvast een prima plek tegen dat de aangekondigde hittegolf arriveert. Maar in afwachting waren ze in Oostduinkerke getuige van een mooi weerfenomeen.

3-extra-positieve-testen

3 extra positieve testen

In de nieuwste dagcijfers zijn opnieuw 3 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Dat brengt het totaal op 315. Wat de afgelopen 7 dagen betreft, zitten we aan 21 nieuwe gevallen. Het feit dat we met een vrij constant weekcijfer alsmaar verder 'wegzakken' in de rangschikking, duidt aan hoezeer de besmettingen in andere steden en gemeenten in ons land aan het escaleren zijn. 

vakantiegroeten-uit-beringen-1

Vakantiegroeten uit Beringen

Karin Cerstelotte ging het deze vakantie ook niet ver zoeken: be-Mine by night.

afbraak-amerikaanse-stock-is-gestart

Afbraak 'Amerikaanse stock' is gestart

Aan de achterzijde van de vroegere 'Amerikaanse Stock' in de Koolmijnlaan zijn de afbraakwerkzaamheden gestart. Het is de bedoeling dat de handelsruimte samen met enkele huizen ernaast plaatsmaakt voor een nieuwe warenhuis van de Nederlandse keten Jumbo, een aantal appartementen en parkeerplaatsen. (foto's Tony Lespoix)

hitte-en-warmte-actieplannen-zijn-van-kracht

Hitte- en warmte-actieplannen zijn van kracht

Alle weermodellen voorspellen het: vanaf woensdag krijgen we zeer warm weer, de dagen nadien wordt het nog heter. We gaan dan vlot boven de 30 graden. Voorlopig staat het nog niet vast hoe lang de hittegolf zal duren. Maar alleszins is vandaag al de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan geactiveerd. Vanaf woensdag zal de combinatie van luchtvervuiling, warmte en zon bijna zeker leiden tot een toename van de ozonconcentraties. De waarschuwingsfase van het (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-7

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Met de motto's 'Koop lokaal' en 'samen blijven fietsen' in het achterhoofd, vertrok Nico Alenus van Boekt naar Heusden om een boodschap te doen. Onderweg ruilde hij de Meylandtlaan voor een zandwegje aan het wit kapelletje in de Schootstraat. Na wat links en rechts afslaan, kwam hij deze bloeiende bloemen tegen. De trage wegen als alternatief. 

opnieuw-een-waterlek-in-boekt-1

Opnieuw een waterlek in Boekt

Een deel van Boekt heeft vanmorgen een tijdlang zonder water gezeten. Dat  was het gevolg van een nieuwe breuk in de waterleiding, zoals meestal ook nu weer in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Het lek werd al ontdekt rond zes uur. De breuk zorgde ter plaatse voor wateroverlast en buurtbewoners belden de brandweer. Later stuurde De Watergroep technici ter plaatse om het lek te herstellen. Periodes van droogte - die nu weer in het verschiet liggen - zijn altijd extra gevaarlijk omdat de (…) Lees het hele bericht

200-deelnemers-aan-de-rikolto-mtb-tocht

200 deelnemers aan de Rikolto MTB-tocht

An Kindermans, Maarten Verlinden en de Rikolto Bikers organiseerden vandaag hun tradtionele mountainbiketocht ten voordele van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Ook nu lagen start en aankomst weer aan de terreinen van Ubbelsel. Het grote verschil met andere jaren waren de beperking van het aantal deelnemers tot 200 en de verplichte inschrijving vooraf. En ook ter plaatse bij start en aankomst moesten de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden. De deelnemers konden (…) Lees het hele bericht

artiesten-van-bij-ons-robert-quintens

Artiesten van bij ons: Robert Quintens

Meer dan 50 jaar geleden ontdekte Robert Quintens de wondere wereld van 6 snaren. Met enkele vrienden werd Click Clack  boven de rockdoopvont gehouden. Er zijn weinig Limburgse podia waar deze groep niet heeft op gestaan. Sinds enkele jaren zijn er  reünieconcerten van deze Zolderse rockformatie. Maar Robert is meer dan alleen een sterke gitarist.  In 1998 startte hij samen met collega Ludo Hulsmans ‘The Night of the Locals’. Na meer dan 20 (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-hoegaarden

Vakantiegroeten uit Hoegaarden

Roger Convents maakte een fietstochtje naar Hoegaarden en genoot onderweg van het agrarische landschap. 

vier-nieuwe-besmettingen-vastgesteld

Vier nieuwe besmettingen vastgesteld

Volgens de jongste cijfers zijn opnieuw vier bijkomende inwoners van Heusden-Zolder met het coronavirus besmet. In werkelijkheid zullen het er meer zijn omdat het hier alleen om de geteste inwoners gaat. Het totaal sinds de uitbraak van COVID-19 in maart staat nu op 312. Sciensano telt bij ons over de afgelopen 7 dagen 20 besmettingen, op zich blijven we daarmee rond hetzelfde cijfer schommelen maar veel andere steden en gemeenten - ook Genk, Beringen, Houthalen-Helchteren en (…) Lees het hele bericht

vakantiefotowedstrijd-is-halfweg

Vakantiefotowedstrijd is halfweg

De vakantie is precies halfweg. En dus kunnen we vanaf nu een tandje bijsteken in onze vakantiefotowedstrijd. De foto's beginnen hier aardig binnen te lopen zoals je de komende dagen zult merken. Nog even herinneren aan onze prachtige prijzenpot: een smartphone van Auva, voor de beste foto uit onze provincie een Limburg Cheque van liefst 250 euro, voor de beste foto uit Heusden-Zolder een mand met lekkers en info uit eigen gemeente, we hebben een overheerlijk etentje voor twee (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-202

Vandaag gezien

Een prachtig tafereel door Geert Callewaert gespot in 't Wiek. In die buurt zitten nogal wat reefamilies, en die huppelen wel eens dartel door het groen. 

nieuwe-campagne-om-orgaandonor-te-worden

Nieuwe campagne om orgaandonor te worden

Een eerste campagne om de inwoners van Heusden-Zolder aan te porren om orgaandonor te worden was al een succes. En dus herneemt het Team Burger van het gemeentebestuur zijn actie. Wie zich voor 30 september registreert als orgaandonor krijgt daarvoor een hippe plant, om de woonkamer of andere plek op te fleuren. Registreren kan op twee manier: ofwel na afspraak aan de loketten in het gemeentehuis ofwel online. Daarvoor surf je naar deze webpagina, doorklikken naar orgaandonaties en wilsverklaringen. Na de registratie druk je een ontvangstbewijs af en daarmee kan je tijdens de openingsuren je plant afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis.

vakantiegroeten-uit-riemst

Vakantiegroeten uit Riemst

Als het mooi weer is, moet je niet naar het verre zuiden om een soort 'Route du Soleil' aan te treffen. Marleen en Robert Vogels-Jacobs fietsten door de velden van Riemst die een panorama over glooiende velden bieden en kwamen verderop terecht in het historische Tongeren.

corona-het-blijft-toenemen

Corona: het blijft toenemen

Er zijn alweer 5 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona, wat het totaal op 308 brengt.  Op basis van de afgelopen 7 dagen zitten we aan 21 nieuwe gevallen, maar door de verdere verspreiding van het virus ligt dat cijfer in liefst 18 steden en gemeenten hoger, tot veel hoger zelfs. Meestal gaat het om grotere steden. Ook Genk en Beringen staan momenteel met 25 een eind boven ons in die droeve rangschikking. 

de-kijk-van-richie-501

De kijk van Richie

Hangt ook hier de avondklok boven ons hoofd?