Aswoensdag: geen kruisje maar as strooien

Aswoensdag: geen kruisje maar as strooien

Nu woensdag 17 februari is het Aswoensdag, voor de katholieke gemeenschap de start van de veertigdaagse vastentijd in de aanloop naar Pasen. Bij die gelegenheid tekent de priester een askruisje op het voorhoofd van de gelovigen, maar door corona zal dat dit jaar anders gebeuren, een beetje as wordt op het hoofd uitgestrooid.

“As heeft meerdere symbolische betekenissen. Zo is het een teken van menselijke gebrekkigheid en sterfelijkheid, maar ook van nieuw leven. Het afbranden van de stoppels op akkers maakt de grond vruchtbaar. In vroegere tijden werd met as gewassen: as heeft een reinigende kracht. As werd op het hoofd van zondaars gestrooid: as reinigt en geeft kracht tot nieuw leven. De as voor het askruisje is afkomstig van de verbrande en gezegende palmtakjes van de paasperiode van het voorgaande jaar. Het betekent dat de takjes van jubel en vreugde verbrand moeten worden - door de dood heengaan - om tot teken te worden van het kruis, de dood en de verrijzenis,” aldus diaken Ward Ceyssens.

In de kerk van Heusden-Centrum zijn er op  Aswoensdag vieringen om 9 uur en 18.30 uur, telkens met 15 aanwezigen. De priester blijft in de kerk tot 10 uur en 19.30 zodat wie de viering niet kan bijwonen, toch kan langskomen om as over het hoofd te laten uitstrooien.
67637