Brandweer voert campagne tegen CO-vergiftiging

Brandweer voert campagne tegen CO-vergiftiging

De drie Limburgse hulpverleningszones starten een campagne onder de slogan “Veilig de winter door!”  om mensen bewust te maken van het CO-gevaar. Dat gebeurt niet toevallig nu het kouder wordt en er een energiecrisis woedt, waardoor meer mensen thuis de verwarming aanzetten of onveilige alternatieven gebruiken. Daarbij vergroot het risico op een CO-vergiftiging. De Limburgse hlpverleningszones zetten in op een online campagne met sprekende beelden, om mensen heel concreet te wijzen op de gevaren van alternatieve verwarmingsbronnen of kooktoestellen. Het kan gaan om boilers, centrale en verplaatsbare verwarmingstoestellen, kooktoestellen op gas en verbrandingsmotoren, maar ook loert het gevaar op een CO-intoxicatie als je een BBQ-toestel, een vuurschaal, te veel kaarsen of een gasvuurtje binnen gebruikt. De campagne wordt laagdrempelig gehouden, met eenvoudige duidelijke beelden, omdat de risico's het grootst zijn in kansarme gezinnen.

Gevaar

Koolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en niet-irriterend gas. Daardoor merk je de giftige werking van CO doorgaans pas te laat of soms zelfs niet op met een vergiftiging of in het slechtste geval verstikking tot gevolg. Symtomen kunnen zijn plotse vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn of braken kunnen symptomen zijn.

Vier stappen

Volgens de Limburgse brandweer zijn er vier belangrijke stappen om een CO-vergiftiging te vermijden: toestellen door een erkend technicus laten plaatsen en geregeld (laten) controleren en ook de schoorsteen jaarlijks laten vegen, ruimtes voldoende ventileren, een CO-melder plaatsen en werking ervan geregeld checken en tenslotte bij symptomen het toestel uitschakelen, ramen en deuren openen, meteen naar buiten gaan en de hulpdiensten bellen.75935