De melkbar wordt exporuimte rond Hilda en Kriekske

De melkbar wordt exporuimte rond Hilda en Kriekske

Na het succes van de theatervoorstelling ‘Wit Goud Zwart Stof’ in september 2022, het levensverhaal van melkmeisje Hilda Put in de melkbar van de mijn van Zolder, heeft Theatergroep Motus samen met The Max het initiatief genomen om dit stuk mijngeschiedenis een blijvende plek te geven in de vroegere badzaal. 

Mijnwerkers dronken na hun shift vaak een glas melk, zogenaamd omdat dit het stof wegspoelde. Dat bleek achteraf nonsens, 't was gewoon een marketingpraatje van de melkerij om meer melk te verkopen. Toch hield de gewoonte stand. Maar omdat gewone melk ging vervelen, begon Hilda te experimenteren met smaken zoals cacao, pistache en suikers en zo op een dag ook met een speciale grenadine. Het befaamde kriekske sloeg aan was vrij snel de favoriet onder de kompels. Lekker koud smaakte het naar een drinkbaar ijsje. De melkbar was ook de plek waar iedereen bleef plakken om na te kaarten over de werkdag of waar ander nieuws werd uitgewisseld. Hilda bood een luisterend oor, ze was een vertrouwenspersoon, een sociaal werkster avant-la-lettre. Ze deed haar werk van 1966 tot bjj de sluiting.

Melkbaar als exporuimte

Onlangs namen Tamer Cankurtaranoglu van The Max en Patrick Sas van PKP Product contact op met regisseur Inge Mariën van TG Motus. Ze kwamen met het voorstel om de op het podium gebruikte melkbar een definitieve plaats te geven op de originele plaats waar de melkbar vroeger stond. Het wordt een tentoonstellingsruimte rond het levensverhaal van Hilda Put met foto’s, attributen en originele stukken. En, meer nog,ook het orginele Kriekske zal daar voortaan geserveerd worden.

Donderdag mijnwerkersavond

Op donderdag 13 juni van 18 uur tot 21.30 uur organiseert Lavandi een Mijnwerkersavond. Iedereen kan er komen proeven van diverse gerechten uit het mijnverleden: de mijnwerkerssoep, de put-patat en ook het Kriekske zal er weer geschonken worden. Hilda Put zal die avond ook zelf aanwezig zijn. Het wordt een avond vol muziek uit de tijd, nostalgische gerechten en dranken. En de badzaal, vroeger het kloppend hart van de mijn, is de ideale ontmoetingsplek. 
Reservaties via info[!]lavandi.world of via 0476 66 60 01.81175