De Nacht: treffen van internationale toppers

Het is nu duidelijk wie er morgen allemaal aan de start van de 39ste Nacht van de Atletiek in De Veen zal komen. Een deel van de meeting staat in het teken van de Europese kampioenschappen in Berlijn over enkele weken. Voor veel atleten is het de laatste kans om zich alsnog te plaatsen Voor anderen is het dan weer een barometer om hun conditie en de verhoudingen met de anderen te testen. Meetingdirecteur Marc Costjens heeft de blikvangers er alvast uitgelicht.

Op de 200 meter is Robin Vandenbemden in ’t oog te houden, eergisteren klopte hij in Luik twee Borlées op de 300 meter. Op de 400 meter lopen de 3 broers Borlée tegen elkaar. Jonathan moet nog het EK-minimum halen. Op de 800 meter loopt ook Aaron Botterman voor de EK-limiet, hij krijgt een aantal Afrikanen tegen, onder wie ex-wereldkampioen Mohammed Aman. De 1500 meter krijgt een batterij Belgen aan de start van wie Ismael Debjani en Peter Callahan nu al zeker zijn van Berlijn. De 5000 meter verenigt het trio Bashir-Bouchikhi-Kimeli op zoek naar een persoonlijk record met ook een Afrikaanse delegatie, de Duitser Richard Ringer en een van de Noorse broers Ingebrigtsen. De Franse voormalige wereldkampioen hinkstapspringen Teddy Tamgho komt nu in het verspringen uit, net als de Nederlandse ex-wereldkampioen indoor, Ignisious Gaisah. De Canadese kogelstoter Tim Nedow houdt best rekening met zijn Luxemburgse opponent Bertemes. Op de 110 meter horden treft Dario Deborger internationale tegenstand van hoog niveau. Op de 400 meter horden is de Keniaanse ex-wereldkampioen Nicholas Bett 1 van de 7 internationale atleten die ooit onder de 50 seconden bleven.

Op de 4x400 meter bij de vrouwen kijken we zoals gemeld uit naar de Belgian Cheetahs versus Jamaica, Frankrijk en Zweden. De Ecuadoraanse Angela Tenorio is favoriete op de 100 meter, terwijl op de 400 meter Camille Laus zich mag opmaken voor een duel met Aminatou Seyni uit Niger. De 800 meter krijgt een mix van jonge beloftevolle Europese atletes aan de start en op de 1500 meter solliciteert Sofie Van Accom voor Berlijn. Dat probeert ook Louise Carton op de 5.000 meter met een internationaal gezelschap. Op de 400 meter horden gaan Justien Grillet, Margo Van Puyvelde en Hanne Claes op zoek naar een nieuw persoonlijk record. De 100 meter horden is de ultieme Berlijn-kans voor Anne Zagré, terwijl ook Sarah Missinne in zeer goede doen is. In het hoogspringen bevindt Hanne Van Hessche zich in een sterk Oezbeeks gezelschap. Het polsstokspringen tenslotte biedt een internationale mix met jeugdig Belgisch talent.40613