De Week van de Waarheid

De Week van de Waarheid

"Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren," zo stond de bijbelse uitspraak in Genesis en het schoot me deze week door het hoofd toen ik de stofwolken boven het vroegere cultuurcentrum in het puin en de as zag neerdwarrelen. In 1974 knipte toenmalig cultuurminister Rika De Backer het lint voor het cultureel centrum door. Het was de tijd dat de post van cultuurminister afwisselend werd bekleed door gezellige tantes die in het weekend wafels bakten en zatte nonkels die je halfweg een trouwfeest discreet naar huis begeleidde om de familie niet nog meer te schande te maken. 

Dat cultureel centrum kreeg algauw het predikaat ‘Den Tempel’ mee. Enerzijds ingegeven door jaloerse Heusdenaren die bij de fusie in 1976 definitief de droom van een eigen cultuurhuis zagen uiteenspatten en anderzijds door de programmatie die net als de andere grote drie van toen – Hasselt, Beringen en Neerpelt- geen millimeter van de klassieke cultuur- en subsidiepaden afweek en waar het langharig jongerentuig zelfs nog niet op de parking werd getolereerd. Misschien dat ook de gekleurde glasramen het tempelimago nog versterkten, maar die worden de komende dagen dan ook aan gruzelementen geslagen. Later knalde de kurk van de fles meteen achterna gezeten door de geest van een vernieuwend en bruisend cultuuraanbod, gevat onder de mythologische naam ‘Muze’. 

Die Muze is na 45 jaar verkast naar zijn nieuwe tempel. 800 meter boven de ingezakte en ondergelopen galerijen waar de kunst van het kolendelven werd beoefend. Ondertussen zeulen vrachtwagens het puin en de as weg uit Zolder. De Zoldernaren vegen samen met het stof enkele tranen weg, snode Heusdenaren gniffelen omdat alsnog recht lijkt te geschieden. Nu staat het nog net op Zolders grondgebied, maar ’t cultuurcentrum is op weg om bij een volgende verhuizing dan toch in Heusden te belanden. Over 50 jaar. Een illusie uiteraard, de nieuwe Muze zal zich niet meer gewonnen geven aan gulzige graafmachines. Niet alleen om zijn beschermde status, maar om een voormalig mijngebouw enige schade toe te brengen volstaat nog niet het halve bommenarsenaal van Kleine-Brogel, toch niet de conventionele voorraad. En nu andere gemeenten aan fusieplannen werken, is het de hoogste tijd om hier ook tot een duurzame vrede te komen. Zo gauw het stof opgetrokken is. (Rik D. Dorpsfilosoof)
66738