De Week van de Waarheid

De Week van de Waarheid

Hoe belangrijk zijn bruggen wel niet in ons leven? Ik maakte mij gisteren de bedenking bij de blije reacties nadat de brug in Genenbos na 9 maanden weer was opengegaan. De periode van een zwangerschap, zoveel tijd was nodig om twee dorpen weer met elkaar te verbinden. Een bakker die het heeft over de helft van zijn klanten aan de overzijde, een opgeluchte burgemeester omdat zijn inwoners naar het vaccinatiecentrum moeten aan de andere kant, ...  

Heb je er trouwens al bij stilgestaan hoeveel bruggen in Heusden-Zolder verspreid liggen? Aan een telling waag ik mij niet, ik zou er teveel vergeten:  kleine bruggetjes over beken, bruggen over de spoorweg, over het kanaal, over de snelweg, we hebben zelfs een brug naar nergens: een verloren brug ... 

Zo'n bruggetje over een beek wordt soms maar enkele keren per week gebruikt door een wandelaar, over een snelwegbrug passeren dagelijks tienduizenden voertuigen op weg naar alle hoeken van Europa. Maar ze hebben één ding gemeen: ze verbinden. Daarom kan het voor een tijdelijke ontwrichting zorgen wanneer een brug weggenomen wordt. Waarom denk je dat in een oorlog - en daar kunnen ze hier in de streek over meepraten - bruggen worden gebombardeerd ... om het oprukken van de vijand te stoppen.

Niet toevallig ook dat zoveel spreekwoorden met bruggen te maken hebben: bruggen slaan of bouwen, bruggen opblazen, over de brug komen, ... En inderdaad, neem de bruggen weg en we zouden niet weten wat ons overkwam. Het populaire fietsroutenetwerk over 't routeke zou er niet meer zijn, hoe moest je nog in Zonhoven geraken zonder de snelwegbruggen, en welke omweg hadden we nodig om tot Bolderberg of Terlaemen te komen, en het kanaal overzwemmen naar Viversel of Hasselt is ook niet evident. En neem de brug tussen Heusden en Cité weg ... Trouwens, je weet toch nog waarom ze die brug over de spoorweg 'de ramp' noemen? De vorige brug was erg gevaarlijk, daar zijn heel wat auto's naar beneden gereden en helaas ook slachtoffers gemaakt. Als diezelfde brug daar nu nog had gelegen met al die straatracers, dan zou de stapel wrakijzer wellicht hoger zijn dan de brug zelf. 

Maar hoe dan ook, onze bruggen zijn levensnoodzakelijk en ze verbinden meer dan politici. Die blazen eerder bruggen op. Of ga ik nu een brug te ver? (Rik D. Dorpsfilosoof)


67901