De Week van de Waarheid

De Week van de Waarheid

Er was een tijd dat we in Limburg al eens durfden klagen dat we altijd achtergesteld werden. En ook door de media voelden we ons gediscrimineerd, deze regio haalde toch zo zelden het nationale nieuws. En dat terwijl we zoveel boeiende dingen te bieden hebben.

En inderdaad, de afgelopen tijd decennia hebben ze hier zeer boeiende dingen ontdekt, maar helaas zaken waarmee we liever niet  geïdentificeerd werden. Het begon destijds al met affaires die tot hier uitdeinden als de milieuboxen, Agusta, het KS-Superclubschandaal, het marinefraudeproces, ... Maar we bleken later niet alleen heel wat witteboordencriminaliteit te herbergen, maar ook zware jongens hadden zich hier gesetteld. Nergens zijn er zoveel XTC-labs en wietplantages - deze week nog een gigantische uit de Brugstraat voor de rechtbank -  de bazen achter grote cokenetwerken zaten van Maasmechelen tot Bolderberg,  hele fabrieken van namaaksigaretten, de internationale motorbendes zijn hier zeer talrijk neergestreken, .... kortom 't bronsgroene eikenhout als camouflage voor iedereen die buiten de lijntjes kleurt.

En nu we het toch over natuur hebben, Jürgen Conings heeft ervoor gezorgd dat nu echt iedereen in binnen- en buitenland het Nationaal Park Hoge Kempen kent. Een onbetaalbare reclame, waarvoor Toerisme Limburg minstens een fietsbrug naar hem kan noemen. En ondertussen mag ook Heusden-Zolder weer delen in de belangstelling want een inwoner van onze geliefde gemeente is de eerste - van een behoorlijk lange rij - die voor de rechter moet komen voor fraude met coronasubsidies. Terwijl mensen vochten voor hun leven en de overheid subsidies gaf om bedrijven in leven te houden, had hij steun gevraagd voor spookfirma's die niets presteerden. Het feit dat de man een ex-schepen van deze gemeente is - die bovendien een behoorlijk politiek brokkenparcours aflegde - maakt het alleen nog maar pijnlijker. Of wat dan te zeggen van de burgemeester van Sint-Truiden die net iets te gretig de vaccins propageerde bij haar entoerage en nu minstens tijdelijk een stap terug moet zetten. 't Is al wekenlang nationaal nieuws.

En da's nog maar een greep uit de kleine en grote affaires die zich de afgelopen jaren in  Limburg hebben afgespeeld. Je zou haast heimwee krijgen naar de tijd dat hier alles peins en vree was, maar daarvoor vrees ik dat we eerst een heel aantal figuren zullen moeten verbannen.  Straks nog eens op zoek gaan onder de struiken. (Rik D. Dorpsfilosoof)
69677