De Week van de Waarheid
Het is weer de periode van 't jaar dat we wat statistieken over ons heen krijgen. Zo ook de landbouwcijfers. We weten natuurlijk dat Heusden-Zolder nooit echt een boerengemeente geweest is- niet te verwarren met de boerenpummels die hier rondlopen - maar nu staat het zwart op wit dat we in oppervlakte uitgedrukt 15,9 % van onze grond aan landbouw spenderen. Da's het laagste van heel Limburg. We tellen nog 8 beroepslandbouwers (3 minder dan 8 jaar eerder) en 8 kleine landbouwbedrijven (1 meer).
Toch jammer. Kinderen die boeren bezig zien, kun je makkelijker bijbrengen waar ons voedsel vandaan komt. En als je landbouwers in de buurt hebt, kun je ook vlotter aan rechtstreekse verkoop zonder tussenschakels doen, zoals dat tegenwoordig in is. Zo is het al mogelijk om hier rechtstreeks aardbeien bij de teler te gaan halen of groenten en fruit bij de bioboer. Het werkt dus, maar 't zou nog beter kunnen. Waar ligt het dan aan? Aan de bodem? Neen, want hoe verder je de Kempen intrekt, hoe meer boeren je tegenkomt. 't Heeft wellicht eerder te maken met familiale tradities en een stuk beschikbaarheid van de grond.
Vroeger had je wel veel meer mensen die er een eigen hof op nahielden. Dat rook je dan meestal in de straat wanneer ze in het voorjaar de inhoud van hun beerput over hun hof uitstrooiden. Tja, in die uitwerpselen werden dan de groenten geteeld die je nadien moest opeten. Soms heb ik de indruk dat je dat bij sommigen nog altijd aan hun adem kunt ruiken.
Die plaats - zonder de gier weliswaar - wordt stilaan terug ingenomen door volkstuintjes, zoals langs de Zolderseweg, of dorpstuintjes, in 't Heusdens broek. 't Zijn allemaal initiatieven die helpen maar zolang als we de voorkeur blijven geven aan bonen uit Kenia - die de lokale bevolking beter kan gebruiken - appelen uit Nieuw-Zeeland en kersen uit Turkije, zal de lokale teelt niet echt een impuls krijgen. Neen, zelf heb ik helaas geen ambitie. Iets anders dan cichorei, het kruid van de pisbloem, heb ik trouwens niet in de aanbieding momenteel. (Rik D, Dorpsfilosoof)69833