De Week van de Waarheid

De Week van de Waarheid

De winkel van tegenwoordig rijdt op vier wielen en levert kartonnen dozen aan huis af, de afgelopen week moeten op dat vlak zowat alle records gesneuveld zijn. Het deed me met heimwee terugdenken aan vroeger, tot een halve eeuw geleden vond je in bijna elke straat nog zo'n klein buurtwinkeltje. De managers van die take-off zaken heetten 'Kerlien', Virgenie, 'Pola', Maria, ... het waren inderdaad allemaal vrouwen die zelf en alleen hun winkeltje runden, als aanvullend inkomen bij de job van hun man.

De winkeltjes staken propvol, maar wat ze allemaal in de aanbieding hadden, was snoep. Snoep was hun core-business. En als kind kreeg je geregeld van ouders, grootouders of nonkels 'ne frang' om een snoepje te gaan kopen, als beloning of stimulans. Het was de tijd dat snoep nog niet als een pedagogische misdaad of terroristische aanslag op de volksgezondheid werd gecatalogeerd. En iedereen bleef wat langer hangen in het winkeltje. Want de dames achter de toog stonden open voor de nieuwste gebeurtenissen, om ze vervolgens weer door te vertellen aan de volgende klant. Een beetje Internetgazet-avant-la-lettre.

Dat is dus al lang verleden tijd. Tegenwoordig ga je naar de winkel door je laptop open te klappen of smartphone aan te zetten, enkele muisklikken  of toetsen verder is je bestelling geplaatst  en 's anderendaags stopt de camionette voor uw deur. Voor een snoepje of roddel is er geen tijd, want 2 seconden na de bel, zit de leverancier alweer in zijn bestelwagen, want er wachten nog 67 klanten. Je sleurt een gigantische kartonnen doos naar binnen, waarin een veel kleinere doos zit, met daarin nog eens een doosje en dan een andere verpakking rond de eigenlijke verpakking. Ik ga toch eens kijken om aandelen te kopen in een fabriek van kartonnen dozen. Ik zag het vanmorgen nog bij de papierslag, langs de straten stonden overal kartonnen dozen, gevuld met ... kartonnen dozen. Misschien moet Tom Lannoye zijn gelijknamige succesboek eens helemaal herschrijven. Alleen onze kerst- en nieuwjaarswensen, die sturen we alsmaar minder op karton. Maar wel virtueel. Laat ons hopen dat ze even gemeend zijn. (Rik D. Dorpsfilosoof)
67112