Don Boscoleerlingen helpen 't Trapke

Don Boscoleerlingen helpen 't Trapke

De 7 leerlingen van 4IW van Technisch Insituut Don Bosco in Helchteren maakten 'één functietoetsen' voor de kinderen en jongeren van MFC ’t Trapke. Die zijn ze vandaag coronaproof komen afgeven in 't Weyerke. Kinderen en jongeren met een beperking zullen hiermee zelf een mixer kunnen aanzetten, een lampje aandoen, muziek aan- of uitzetten… De leerlingen van Don Bosco werkten een jaar lang om de functietoetsen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.  De dagelijkse computergebruiker kent de functietoetsen als de f-toetsen op zijn toetsenbord. Ze geven snel toegang tot bepaalde functies. 

Multifunctioneel

Peter Thijs van Don Bosco: “De één functietoetsen die tijdens het vak “Engineering” ontworpen werden, zijn hiermee te vergelijken maar toch zijn ze ook anders. Ze zorgen telkens voor één functie, zoals de naam al doet vermoeden. Met behulp van 3D-printers, elektronica en software, maakten de leerlingen de toetsen multifunctioneel. Er werd ook gebruik gemaakt van Arduino, een computerplatform voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten.”

Meerwaarde

Annelien Nouwen, zorgondersteuner in ’t Trapke: “Dankzij de aangepaste toetsen zullen de kinderen samen met de logopediste of de ergotherapeute verschillende methodes kunnen uitproberen om zelf een radio aan te zetten, een mixer te bedienen… Zo krijgen ze meer vat op hun omgeving en een beter inzicht in actie en reactie. Dit is echt een grote meerwaarde voor ’t Trapke!”69722