DOORPRIKT: 10 minuten democratie
Zoals het parlement op federaal en gewestelijk niveau het centrum van de democratische werking is, zo moet de gemeenteraad op gemeentelijke schaal die rol vertolken. Hij zou het forum moeten zijn waar de meerderheid haar beleid toelicht en beslissingen uit de doeken doet, al dan niet verder bevraagd of bekritiseerd door de oppositie. Zou. Want in Heusden-Zolder blijft van die gemeenteraad amper nog iets over. Ja, de raadsleden worden nog elf keer per jaar uitgenodigd voor een vergadering in het gemeentehuis, maar die stelt amper nog iets voor. Gemeenteraden van 15 of 20 minuten zijn de regel. Gisteravond werd een record gevestigd en waren alle punten van de openbare OCMW- en gemeenteraad er door in 4 minuten, wat oppositievragen over Helzold konden het nog rekken tot 10 minuten. Moeten we bij een gemeenteraad van een half uur in de toekomst over een marathonzitting spreken?
Neen, we zijn geen voorstander van eindeloos en zinloos gepalaver. Maar de meerderheid heeft gebruik gemaakt van het gemeentedecreet om - volledig volgens de regels - alle materie die naar het schepencollege kan overgeheveld worden, daar ook exclusief te behandelen. De restbevoegdheden - kerkfabrieken, grondperikelen, reglement aanpassingen, ... - komen nog bij de gemeenteraad terecht. Bijna allemaal punten die kritiekloos en zonder stemming kunnen passeren. Nochtans kun je van een bestuurder met eergevoel voor zijn of haar bevoegdheid verwachten dat hij of zij dat graag met verve zou toelichten of indien nodig verdedigen. Dat is het echte spel van de democratie. Bovendien moet de meerderheid geen paranoia koesteren ten opzichte van de oppositie. Zowel N-VA als Vlaams Belang tonen zich meestal van hun braafste kant. En als ze de kans krijgen om hun oppositiestem te laten horen, klinkt dat behoorlijk constructief.
Nu trekt iedereen telkens met een achterkamerpolitiek-gevoel huiswaarts. Hoe moet je in een maatschappij die al doordrongen is van de antipolitiek, op die manier de inwoners nog motiveren om volgend jaar naar de stembus te gaan? Vergeet niet, 't is niet meer verplicht. En waarom moet je vertegenwoordigers kiezen die in de gemeenteraad zwijgen en ja stemmen als ze tot de meerderheid behoren, en extra agendapunten moeten aandragen om vanuit de oppositie iets te kunnen zeggen.
Stof genoeg voor een debat, maar ja, waar moet je dat voeren?
(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook77113