DOORPRIKT: de burger in de kou

Het heeft iets schrijnend, iets oostblokachtig … mensen die in Heusden-Zolder op de stoep van een ziekenfonds of vakbond geduldig staan aan te schuiven om hun belastingaangifte te laten invullen. Tot vorig jaar konden ze daarvoor in het gemeentehuis terecht, maar de ambtenaren van financiën komen niet meer. Er zou minder behoefte aan zijn door de vooraf ingevulde belastingaangiften en het was alsmaar moeilijk te combineren met de zitdagen in de Hasseltse hoofdzetel waar de bevolking wel nog terecht kan. Maar net nu is de aangifte door de overheid nog ingewikkelder gemaakt, de gemiddelde belastingplichtige met een hypotheek kan er niet meer aan uit en heeft hulp nodig, bang om voordelen te verliezen of sancties op te lopen.

Zijn de ambtenaren van financiën dan te lui? Neen, in tegenstelling tot het beeld wat ervan wordt opgehangen zijn de meeste van die diensten totaal onderbezet, meestal door besparingen, en zeker niet alleen van deze regering, dat proces is al langer ingezet. Is het dan niet gortig dat een deel van het werk moet worden overgenomen door vakbonden en ziekenfondsen, precies die instellingen die door sommige partijen worden geviseerd omwille van hun ‘nutteloze en geldverslindende dienstverlening’? Of is dit een nieuwe stap richting politiek dienstbetoon?

De brave burger raakt daarbij helemaal het noorden kwijt. Want hij hoort voortdurende beloften van belastingverlaging, maar die wordt aan de andere balanszijde meer dan verteerd door hogere waterprijzen, elektriciteitskosten, bijdragen voor huisvuilophaling, kinderopvang, studiekosten, en wie weet welke andere accijnzen en hogere BTW-tarieven. En wie nog een spaarcentje achter de hand heeft, die ziet het rendement afkalven en de bankkosten de pan uitswingen. En ondanks de nieuwe investeringen en de betere economische vooruitzichten, blijven de herstructureringsberichten komen. Dat alles draagt niet bij tot een herstel van het vertrouwen van de consument, en als die de hand op de knip houdt, is dat weer slecht voor horeca en winkels, … en zo is alles met elkaar verbonden. Daarom moeten overheden, zowel in Brussel als in Heusden-Zolder, minder bakkeleien en zorgen dat hun inwoners niet teveel op de stoep moeten staan. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
21711