DOORPRIKT: Een lijn zonder brug

DOORPRIKT: Een lijn zonder brug

Waar zondagavond nog iedereen een volledig paarse bestuursploeg had verwacht, is het er uiteindelijk één met een geel biesje geworden. De afgelopen periode is in verschillende grotere dossiers gebleken dat een rechtstreekse lijn met Brussel - en soms ook Hasselt - belangrijk is als het om vlotte toegang tot subsidies en projecten gaat. En dat heeft een lokale partij als GOED niet, twee CD&V-ers in de rangen niet te na gesproken. Met de N-VA erbij, wordt dus een bijkomende lijn gelegd en worden drie jonge veulens uit de oppositierangen weggevist. 

Eerste keus lag nochtans bij de socialisten van Vooruit, als bonus op de lijn naar Brussel kwam er dan immers ook nog de brug naar de Cité bij. Maar al te vaak stond de afgelopen jaren in en rond de Koolmijnlaan de boel op stelten en dan is het handig om een SOS Engin te hebben. Nu is die er niet meer in het schepencollege. Kon ook niet met twee partijen die geen van beide een vertegenwoordiger van de tweede grootste gemeenschap op hun lijst hadden staan. Het is samen met het stemgedrag en de -uitslag typerend voor de kloof die tussen twee gemeenschappen is gegroeid. Op dat vlak is 13 oktober voor Mario Borremans geen 'Ga zo door-booschap' maar een 'Pak-dat-aan-signaal'. Een vrij homogene bestuursploeg moet dat mogelijk maken, maar van achter een bureau krijg je het niet opgelost. De straat op, de wijken in en allianties smeden met verenigingen en bij uitbreiding het hele middenveld.

De twee CD&V-ers die zich lieten integreren in GOED zijn daarvoor beloond met een mooie score en elk een schepenmandaat. Maar laat ons even voorbij hun brede smile kijken. Terwijl in delen van Limburg en op provinciaal niveau de CD&V triomfeerde, is met twee mandatarissen hun aanwezigheid in Heusden-Zolder tot een historisch dieptepunt herleid. In wat ooit een christen-democratisch bastion was, zijn de voorbije jaren zelfs de nakomelingen van de grote CVP- tenoren van weleer andere politieke richtingen ingeslagen. Is het einde van de lokale christen-democratie ingeluid?

In de oppositie zitten nu drie fracties, met behoorlijk wat ervaring in de rangen. Zij kunnen weerwerk bieden tegen die overgrote meerderheid. Als ze de kans krijgen natuurlijk, want de voorbije zes jaar is de rol van de gemeenteraad al behoorlijk uitgehold door de overdracht van bevoegdheden naar het schepencollege. De N-VA heeft zich daar altijd fel tegen verzet. Benieuwd of ze nu consequent vanuit de meerderheid het tij zal keren. (Dirk Reynders)
Reacties op Facebook83364