DOORPRIKT: Huwelijk of adoptie?

DOORPRIKT: Huwelijk of adoptie?

Het hing al lang in de lucht en dus was het huwelijk van CD&V met GOED geen donderslag bij heldere hemel. Nu ja, CD&V vroeg GOED of het bij hen mocht inhuizen. Er was wel sprake van wederzijdse liefde maar spreken we hier over een huwelijk of eerder een adoptie? Het is in ieder geval van een andere aard dan de - alle donderpreken vanop de katholieke kansel ten spijt - vluchtige scharrel die CD&V rond de vorige verkiezingen met GROEN beleefde. De lust was toen groter dan de liefde en eindigde met het gooien van huisraad. 

De nieuwe keuze valt vanuit strategisch standpunt te begrijpen. Nationaal is de CD&V aan het zwalpen - en als er in mei 2024 - bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen - een nieuwe afstraffing zou volgen, kan dat in oktober afstralen op de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zouden trouwens ook de andere centrumpartijen Vooruit en Open VLD - of hoe die tegen dan ook heten - zich beter realiseren, er is meer nodig dan zingende konijnen en bakkeleiende blauwen om een radicale ommekeer in de peilingen te bewerkstelligen. 

Het nieuwe Vlaamse kiesdecreet maakt veel partijen zenuwachtig: hoeveel kiezers zullen er nog opdagen - en wiens aanhangers zijn nog gemotiveerd -, de grootste partij in de coalitie mag de burgemeester - mits de meeste voorkeurstemmen - leveren en de grootste partij heeft het eerste initatiefrecht. Het zijn allemaal argumenten waarvan je met een zekere logica zou verwachten dat een groter blok - in dit geval CD&V bij GOED - meer beleidskansen uit de electorale brand zou slepen. Maar de kiezer heeft altijd het laatste woord en de anti-politieke gevoelens lijken de jongste jaren - in het algemeen - alleen maar gegroeid. En wat vinden de kiezers van de batterij mandatarissen in Heusden-Zolder die ondertussen een tweede blad aan hun CV moeten toevoegen om al hun partijen van de afgelopen decennia te vermelden.  

Je kunt het samengaan van twee grotere partijen ook zien als remedie tegen de versnippering die een broze lapjesmeerderheid noodzaakt. Toch hopen we tegelijk dat ook in een volgende legislatuur voldoende oppositiepartijen overblijven - welke dat ook zijn - want een goede oppositie is fundamenteel voor een democratie, meer nog, ze kan een stimulerende invloed op het beleid hebben. En die democratie, die baart ons momenteel ook zorgen. Bijna elke maand worden bevoegdheden van de gemeenteraad naar het schepencollege overgeheveld, volkomen legitiem trouwens maar zo wordt het debat nog meer aan de raad onttrokken. Die schrale raden kunnen de bevolking nog amper boeien. En terwijl er overal gepleit wordt voor verjonging van de politiek,  kunnen de jonge gemeenteraadsleden van de meerderheid zich niet profileren. Van bijna de helft van de gemeenteraadsleden hebben we de afgelopen vier jaar hun stem niet gehoord op de raad. Daarvoor zijn ze nochtans verkozen, om de bevolking te vertegenwoordigen, niet om louter te knikken op wat de partijcenakels hebben beslist.

Er is dus nog meer werk aan de politieke winkel dan louter partijen samen te voegen. We kijken in ieder geval uit naar wat er nog allemaal in de komende 2,5 jaar zal bewegen.
Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder
(reacties op Facebook)72909