DOORPRIKT: Me Tarzan, You Azijn

DOORPRIKT: Me Tarzan, You Azijn

Ken je een pH-meter? Een toestel dat de zuurtegraad van een oplossing bepaalt. De politiek is ook een oplossing: een versmelting van verkozenen des volks, van ideologieën, ideeën en bovenal van mensen. Maar als je er met een pH-meter binnenstapt, dan slaat die meteen in het rood. De verzuringsgraad is inderdaad zo groot dat politiek Heusden-Zolder voor de buitenwereld de allures van een Sevesobedrijf begint te krijgen.

Het voorlopige dieptepunt is de zaak rond de binnenspeeltuin ‘Tarzan & Jane’ op de terreinen van Statie Sport. Toen die voetbalclub er het bijltje bij neerlegde, stonden de eerste regels van de kroniek van een aangekondigd ongenoegen al gegrift. Was er niets gebeurd met de terreinen, dan had iedereen zich beklaagd over het verkommeren van de infrastructuur door vandalen of de tand des tijds. Had de andere bieder het gehaald, en er bijvoorbeeld een Turkse feestzaal neergepoot, dan zou het protest pas opgelaaid zijn. Maar het zou dus een binnenspeeltuin met brasserie worden.

Dat buren dan een blik gaan werpen op de vergunningsaanvragen en vragen stellen, is de normaalste zaak van de wereld. Maar als één van die buren een aantal anderen meetroont in beroep met argumenten als verkeersoverlast en geluidshinder alsof er een continu-fabriek wordt neergezet, dan doet dat de wenkbrauwen fronsen. Wat in dit geval de zaak nog verergert, is dat de betrokkene een raadslid is en de zaak ook nog meeneemt naar de gemeenteraad, zo raakt heel het dossier binnen de kortste keren gepolitiseerd. Dan wordt het project een speelbal die heen en weer kaatst tussen fracties of tussen meerderheid en oppositie, dan krijg je bijvoorbeeld leden van de meerderheid die Facebookgroepen oprichten, …

Daarnaast schiet met allerlei overroepen emotionele reacties over een 'initiatief tot vermaak van onze kindertjes' ook niemand op. Dit is een commercieel project, waarvoor ondernemers risico’s nemen – grote risico’s, zo blijkt nu – en dat in een economische context moet kunnen uitgebouwd worden, geen politieke. Het roept herinneringen op aan de catastrofe waarmee het project rond het Centraal Magazijn destijds is gestrand, al ging het toen in omgekeerde richting. Neen, in een tijdperk dat gemeenten bedrijven verleiden om nieuwe investeringen en jobs aan te trekken, maakt Heusden-Zolder geen goeie beurt als ondernemersvriendelijke gemeente.

Moeten inwoners dan zwijgen over overlast? Natuurlijk niet, integendeel. Uiteraard moeten ze in Viversel en Lindeman protesteren tegen geurhinder, goed dat Eversel-Ubbersel en Viversel in het verzet gingen tegen de ontsluitingsweg, vanzelfsprekend mag de Zandstraat maatregelen vragen tegen straatracers, zeker mogen de mensen van de Michel Scheperslaan en de Westlaan klagen over illegale vrachtwagens en moet niemand op de Koolmijnlaan last hebben van driftende en schietende bruiloftsvierders.

Maar opkomen voor je leefklimaat en de omgeving waarin je kinderen opgroeien, is nog iets anders dan elk nieuw initiatief in de kiem proberen te smoren, omdat het in je achtertuin ligt. Eerder was er al wat protest van een aangespoelde tegen de Golazo-arena aan De Veen, er was gemor tegen nieuwe sociale woningen, rond Circuit Zolder lijkt voorlopig een modus vivendi gevonden, maar je kunt er donder op zeggen, dat wanneer straks de vergunningen voor de wielerpiste worden afgeleverd, er protest zal zijn tegen enkele bomen die gerooid moeten worden. Is er nog ergens plaats voor een azijnfabriek?
(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook
39847