DOORPRIKT: Niet geïsoleerd raken

De politiek kent niveaus in overvloed: gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk, federaal, Europees. Op zich staan ze autonoom ten opzichte van elkaar, maar er bestaat een interactie tussen alle niveaus: goedkeuringen van dossiers, belastingherverdeling, subsidies, ... om er maar enkele te noemen. En dus kan je je maar best onderling goed verstaan of als het even kan op die niveaus wat mannetjes of vrouwtjes zitten hebben. Europees en federaal zal het voor Heusden-Zolder voor een andere keer zijn. In het Vlaams parlement zijn Sonja Claes en Grete Remen gisteren geïnstalleerd, zij behoren tot CD&V en N-VA, de twee partijen die momenteel onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering. Ze zouden dus binnenkort aan de bron moeten zitten, alleen ...hun partijen zijn in Heusden-Zolder naar de oppositiebanken verwezen. Vergeet niet dat we bij de verdeling van de SALK-middelen al serieus naast de vetpotten hebben gegrepen, gelukkig heeft de Vlaamse regering achteraf toch nog enkele projecten uit Heusden-Zolder opgevist. En zoals het er nu naar uitziet zal ook de SP.A haar rechtstreekse lijnen naar de Vlaamse kabinetten gaan verliezen.
Die goeie connecties gelden ook voor de provincie, waar de meeste gemeentebesturen proberen een schepen of burgemeester in de raad te poneren. Zetelen in commissies, dossiers inkijken, op het bureau van de gedeputeerde gaan kloppen, ... de gemeente kan er alleen maar beter van worden. Het opstappen van burgemeester Borremans kan dan de N-VA misschien wel als muziek in de oren klinken: dan krijgt ze immers haar zetel terug in wat ze zelf ziet als een overtollig, geldverslindend orgaan. En ook zijn eigen argument klopt natuurlijk, dat deze gemeente veel tijd vereist en verdient en dat die nog wat extra kan gebruiken. En het zal ook wel geen aangename omgeving zijn waar 16 ex-partijgenoten je als overloper aankijken en ook de anderen hun eigen clubje hebben. Maar toch is het strategisch niet zo wijselijk om alleen de oppositie nog te laten zetelen in Hasselt. En bovendien, een mandaat dat je van 8748 mensen hebt gekregen, dat moet je koesteren.
We pleiten hier niet voor een knieval of voor deze of gene politieke constellatie. Maar we willen er wel op wijzen dat we bijna anderhalf jaar ver met zijn het beleid in Heusden-Zolder, er is veel meer tijd verloren dan dat er zaken zijn gerealiseerd. En daarom moeten we er ons voor hoeden nog verder geïsoleerd te geraken, of door andere beleidsniveaus als een curiosum te worden bekeken of weggehoond. Als zelfs een simpele burger erin slaagt de Grauwe Steen 10 km te verhuizen, dan moeten de politici toch ook enkele steentjes in de rivier kunnen verplaatsen. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)16371