DOORPRIKT: Onmiddellijke ommekeer

DOORPRIKT: Onmiddellijke ommekeer

De coronabesmettingen zijn dus weer volop aan het stijgen. De tabellen en analyses geven ons een déjà-vu gevoel, we lijken wel vier maanden terug in de tijd gekatapulteerd. Alleen torent deze keer Heusden-Zolder er in negatieve zin bovenuit. Laten we hopen dat het virus nu alleen maar een heropflakkering kent en er geen tweede golf aanzwelt. Dan kunnen we het immers nog afremmen, maar daarvoor zijn discipline en verantwoordelijkheidszin nodig. Maar precies het gebrek daaraan heeft ons gevoerd naar de situatie van vandaag.

De woonzorgcentra gingen op overheidsbevel dicht in maart. Nadien spaarden ze kosten noch moeite om ondanks de moeilijke omstandigheden toch contacten mogelijk te maken tussen bejaarden en hun familie, al dan niet met plexiglas tussen. Ze kregen veel kritiek van misnoegde familieleden, maar lieten terecht de gezondheid van de bewoners primeren. Geleidelijk - parallel met de overheidsmaatregelen - versoepelden ze de regels en in de meeste WZC's waren nu bezoeken op de kamer toegelaten, maar beperkt en onder strikte voorwaarden. Maar ondertussen is op één plaats die maatregel weer ingetrokken, en op een tweede wordt het overwogen. Omdat de bezoekers zich niet aan de essentiële veiligheidsregels hielden. En dat zijn dan die geliefde familieleden! 

In de winkels zijn nu de mondmaskers gelukkig verplicht, maar de andere voorschriften  worden nog al te vaak met de voeten getreden. Hetzelfde verhaal in de horeca. In enkele zaken maken de uitbaters zich weinig zorgen om de coronaregels en storen de klanten zich al helemaal niet aan social distancing en de andere regels. Nieuwe beperkingen of sluitingen voor de horeca blijven mogelijk. En dan wordt de grote meerderheid van horeca-uitbaters in Heusden-Zolder die geïnvesteerd hebben in hygiënemaatregelen, extra terrassen, speciale menu's, afhaal- en levermogelijkheden, ... de dupe van het wangedrag van een beperkte groep. Hetzelfde dreigt  voor organisatoren die het publiek in de zomer nog wat vertier willen bieden.

Andere inwoners hadden beter tweemaal nagedacht voor ze een buitenlandse reis boekten. Ja, het was wettelijk toegelaten, maar evenzeer was het niet altijd verstandig. Welk plezier beleef je trouwens aan een reis waar continu het zwaard van Damocles boven hangt? 

Ziekenhuis, huisartsen, verpleegkundigen, ... maken zich grote zorgen. Ze hebben veel geleerd uit het eerste deel van de crisis, maar zitten nog steeds op hun tandvlees. De zomer had hen ademruimte moeten geven, maar dat komt nu in het gedrang. En als niet de gehele bevolking bereid is haar steentje daar aan bij te dragen ... dat overheid en politie dan maar opnieuw strenger optreden. De mentaliteitsomslag moet er immers nu komen. Niet volgende week.
(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(Reacties op Facebook)

59442